Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Hírlevél 14: JMPP-Mi tudjuk, hogy mit akarunk, jogegyenlőséget

2009.július 22.
"Mi tudjuk, hogy mit akartunk és az, amit akarunk, az vállalható. Baráti jobbot nyújtottunk és nyújtunk továbbra is mindenkinek, aki ezt a baráti jobbot el akarja fogadni, s meg tudja érteni a szavunkat." - Csáky mondta 2007. október 7-én a kitelepítettek pozsonypüspöki találkozóján (MKP honlap).

Azóta eltelt két év, a rendszerváltozás óta pedig húsz kemény év a felvidéki magyarság számára. Az eltelt két év alatt a szlovák parlament megerősítette a Benes dekrétumok érvényességét, jogellenesen megszüntettek magyar polgári társulásokat, volt történelmi könyvvita, a Pátria rádió körüli csetepaték, lesz nem lesz alapon, június 6-án a parlament elfogadott egy magyar és autonómia ellenes nyilatkozatot, majd jött a nyelvtörvény, ami egyértelműleg diszkriminatív és alkotmányellenes.

Tehát csákyék tudják mit akarnak? De vajon a felvidéki magyarság is tudja mit is akar (t) az MKP? Mert valahogyan ezt elfelejtették az illetékessel a felvidéki magyar néppel közölni. Ha a nyögdécselésüket és a mellébeszélést akaratnak hívják és az szerintük vállalható, akkor ki kell jelenteni valami az MKP házatáján nagyon nincs rendben.

Hát igen Csáky úr Ön tényleg mindenkinek baráti jobbot nyújtott, például engemet szönöszös ügynöknek nevezett többször is, bizonyítékok nélkül, mert mi hajlandóak voltunk olyan dolgokról is beszélni, vállalni, amiről Önök még a négy fal között csak suttogva mernek. Én valahogyan az Ön jobbját nem látom, sem kinyújtott állapotban, sem baráti jobb formájában. Az eltel két év alatt az Önök szavát senki nem érti és nem hallja, csak mellébeszélést és nem akarást lát a felvidéki magyarság. A határozott kiállás helyett érdekeiért, őshonosi nép jogán, csak az igéretek, a látszattevékenység maradt, mindenfajta konkrét eredmény nélkül. Egy eredményt azért az MKP fel tud mutatni, a felvidéki magyarság tíz év alatt mínusz ötvenezerrel csökkent (2001-es adat), előzetes adatok szerint ez a csökkenési folyamat tovább zajlott az eltelt 8 év-ben és a honi magyarság száma várhatóan már 500 ezer alá zuhant.

Ezt akarta az MKP, így kell értelmezni Csáky pozsonypüspöki baráti jobbját?

Mi nem ezt akarjuk, először is arra van szükség, hogy pontosítsuk a problémákat. Türelmes, ám ha szükséges, határozott kiállással kell hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar kisebbség jogai az európai normáknak megfelelő módon és mértékben érvényesüljenek.

Berényi közölte a bummos internetes portállal, hogy szeptemberben tömeges tiltakozásokat terveznek a nyelvtörvénnyel kapcsolatosan, mintha valami hasonlót már hallhatunk volna az ötödik osztályos magyar történelemkönyv kapcsán és a Pátria rádió esetében is, de nem történt semmisem. Júliusban bejelenteni, hogy majd talán szeptemberben valami lesz, ez számomra mellébeszélést, a téma jegelését és farriezusi viselkedést jelent. A nyelvtörvényt most fogadták el, tehát most kell tiltakozni, nem majd meglátjuk alapon, talán sohasem, mert jön egy újabb téma, újabb megaláztatás és a mostani látszatakarat feledésbe merül. A betegség gyógyítását nem akkor kell elkezdeni, amikor a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, hanem akkor amikor az orvosság még hatni fog. Most azonnal tüntetni kell. A JMPP már július 7-re meghirdetett és megtartotta a nyelvtörvény elleni tüntetését Pozsonyban a Hodzsa téren, felszólítottunk mindenki, hogy csatlakozzanak a békés megmozduláshoz. Csatlakozás helyett, hírzárlat lett felhívásunknak az eredménye. Az MKP-s médiák, akárcsak a Hídas, egyetlen egy hír előtte, utánna nem közöltek le a tüntetésről, mert a hírzárlat ellenére megtartottuk, beszédemet elmondtam több mint száz állami és városi rendőr felügyelete mellett. Akkor most ez hogyan is van kedves Berényi? Ha a maguk kecskéje megdöglött, akkor dögőljön meg a szomszédé is, vagy egyszerűen lopjuk el és mondjuk azt, hogy a kecske miénk és a szomszéd nem létezik, csupán egy fatamorgána jelenségről van szó.

Nem gondolja, hogy ez beteges megnyilvánulás. Azt állítani, most az Ön szavait idézem:

"Tiltakozó akciókat tervezünk, de ezt még az elnökségen szeretnénk véglegesíteni. A szabadságolási időszak utánra tervezzük a tiltakozás kezdetét, hogy nagyobb legyen a közösség hangja a témában. Szeptember elejére egy nagyobb tömeget megmozgató demonstrációt tervezünk" - mondta Berényi József. Az MKP elnökhelyettese erről a Bumm. sk - nak adott interjújában beszélt. "Ezt egészítené ki még az alkotmánybíróságnak címzett beadványunk, amelyben elsősorban a büntetések kiszabásának jogtalanságára szeretnénk helyezni a hangsúlyt" - fejtette ki a politikus. (felvidek.ma)

Ilyen demonstráció esetén meg lesz szólítva a Híd is?
"Mindenkit megszólítunk, hogy támogassa a tiltakozást." ( bumm.sk ). Kecske káposzta esete. Mikor mi szólítottuk meg Önöket, mégcsak válaszra sem méltattak minket, vagyis mégis jött a teljes hírzárlat a pozsonyi nyelvtörvény ellenes tüntetésről.

Az MKP jogorvoslati beadványt készül eljuttatni az alkotmánybíróságra a nyelvtörvénnyel kapcsolatosan.

Előbb bemásolom egy fórumozó hozzászólását a témában:
"Szeptember elejére egy nagyobb tömeget megmozgató demonstrációt tervezünk" - mondta Berényi József. Az MKP elnökhelyettese erről a Bumm. sk - nak adott interjújában beszélt. "Ezt egészítené ki még az alkotmánybíróságnak címzett beadványunk, amelyben elsősorban a büntetések kiszabásának jogtalanságára szeretnénk helyezni a hangsúlyt."
Erre gondoltál? Annak én is örülök, hogy tüntetést terveznek. Viszont helytelennek tartom, hogy a büntetések kiszabásának jogtalanságára szeretnénk helyezni a hangsúlyt. Szerintem e törvény jelenlegi megfogalmazásában mindenek fölé emeli Szlovákiában a szlovák nyelv elsőbbségét, tehát nyelvi felsőbbrendűséget hirdet ezért megkülönböztető. Én ide helyezném a hangsúly, mert ilyen szellemiséget nem szabad megengedni a XXI. században, vagyis nem a törvény megszeghetőségét szorgalmaznám, hanem annak megszüntetését. Tehát az MKP rosszul teszi a dolgát! " (idézet vége-Elemző, kukac.sk). A HÍD eredetileg szintén tervezett egy bedványt eljuttatni az alkotmánybírósághoz, de már lemonták.

A Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt (JMPP) kezdeményező bizottsága ezért úgy érezte, ehhez az aktuálpolitikai témához most kell hozzászólnia, nem pedig akkor, amikor már felesleges lesz.

Nyilatkozat:

A szlovák parlament által elfogadott nyelvtörvény a felvidéki magyarság számára diszkriminitatív jellegű és az alkotmányban fogalmazott jogegyenlőséggel ellentétes.

Ezért követeljük !!!

1. A szlovák jogrendből törölni minden olyan törvényt, amelyek a polgárok anyanyelvi használatát bármilyen formában korlátozzák, vagy diszkriminálják. Ez a nyelvtörvény ilyen, ezért azonnali hatállyal semmissé kell nyilvánítani, mert az állam alkotmánysértő módon jár el a saját polgáraival szemben.

2. Nyelvtörvény helyett, két - vagy többnyelvűséget kell bevezetni olyan szlovákiai (felvidéki) területeken, ahol a kisebbségi nemzetrészek, népek arányaiban 8% felett vannak. Ott minden állami, közigazgatási szerv köteles a kisebbség nyelvét hivatalos nyelvként elfogadni és használni.

3. Az esélyegyenlőség szabálya szerint a szlovák iskolákban is legyen kötelező nyelv az egyik kisebbség nyelve, olyan közigazgatási területen, ahol a kisebbség arányaiban eléri a 8%-t. Ha a magyar diák köteles szlovákul tanulni, akkor a szlovák anyanyelvű diákot sem szabad ettől a jogától megfosztani, hogy megtanulhassa egy kisebbségi anyanyelvű polgártársa nyelvét. Ezzel a szlovák anyanyelvű fiatalok esélyegyenlősége, a munkaerőpiacon, az élet minden területén az alkotmány szellemében történne, nem lennének a szlovák anyanyelvű diákok diszkriminálva.

Nem egy felesleges nyelvtörvényre van most szükségünk, hanem az alkotmányba foglalt esélyegyenlőségre, jogegyenlőségre és a méltóságteljes életre, annak valódi feltételeinek a biztosítására.

Ha a Jogegyenlőségért MPP be lesz jegyezve, majd konkrétan véleményezni fogjuk a Benes-dekrétumok és az önrendelkezés témakörét is, valamint minden olyan magyarellenes döntésre, történésre, atrocitásra reagálni fogunk, mindenfajta mellébeszélés mellőzve, a témákban vitákat kezdeményezve.

Észak-Komárom (Komárno)
Kelt: 2009. július 22-én
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona