Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Hírlevél 9: JMPP-Újszó SPAM-ként kezeli a magyarság jogegyenlőségét

2009.6.24.
----- Original Message -----
From: "Laci Szabó"
To:
Sent: Tuesday, June 23, 2009 8:34 AM
Subject: Neprečítané: [SPAM] Hírlevél5: JMPP-Felkérés

Hírlevél5: JMPP-Felkérés

Sárdobálásba kezdtek a "milliomos" felvidéki magyar hírportálok, akik eddig az MKP jól tejelő szekerét tologatták és szépen eléldegéltek a féligazságaikkal. Most azzal vádolják egymást, hogy másik elsumákolta a kultúrának és felvidéki magyarságnak szánt pénzeket. Ha ők mondják akkor ne kételkedjünk benne. Ezt eddig nem tudták, hogy a másik a hunyó? Ja, hogy eddig egy oldalon álltak, a gazemberek, a hazudozok és a megélhetési politikusok és a kiszolgálóik oldalán. Vajon Keszegh és Pogány miféle értékeket hoztak létre, azonkívül, hogy a felvidéki magyarságnak szánt pénzeket fura ura módjára, zsebremenősen elmentették mindenki a maga firhangja mögé, a dunna alá.
Most egymást szeretnék pellengérre állítani, oda ahová egymás mellé kéne ülniük. Torkosságuk, telhetetlenségük és ribilliós gondolkodás módjuk a szégyenpadon sok-sok paradicsomot és nyerstojást érdemelne a hazudozásaikért, a nemakarásukért és a felvidéki magyarság igazi érdekeinek az elárulása miatt.
A cenzúzázott oldalaikon csakis az MKP-s zsákutcás blöffpolitizálást támogatták, ami semmivel sem különb, mint a szlotafélék sovinizmusa. Egyik is, meg a másik a pusztulás szélére sodorta a felvidéki magyarságot. Elbeszélés helyett megbeszélni kellett volna a dolgokat, de ezt nem volt szabad, nem akarták, mert akkor az igazságot kellett volna leközölniük. A húsz évvel ezelőtti MKP-s rendszerváltó elit mára, zavaros kollaborációs megélhetési elitté alakult. Önpusztíttó szokásokat kényszerített rá a felvidéki magyarságra, diskurzus helyett kollektív öngyilkosságot követett el. A nem reális stratégiai teljesítményük, a nemakarásuk, az autonómia ügyének az elsumákolása, a gátlástalan globalizáció politikai kiszolgálójává tette meg az MKP-t. Nem a magyar érdekekért politizáltak, hanem a megélhetési kollaboráns elitje, önpusztító ámokfutása, gazdaállattá tette meg az MKP-t amiből kiszivattyúztak minden olyan erőforrást, ami a saját zsebeik megtömését eredményezte. Hazudtak reggel, délben, este, még álmukban is. A rendszerváltó politikusok nagyfokú passzivitása, letargikus, apatikus állapotba taszította a felvidéki magyarságot. Jegeltek minden olyan témát, ami a felvidéki magyarság további elszorványosodását megállították volna, hagyták durva módon asszimilálni a magyarságot. Értékeit, földjét, vizét, levegőjét, vagyis őselemeit kiszolgáltatták egy betolakodó népnek.
(BJ)


Süllyed az MKP-s hajó

Ma olvastam ezt az írás az Újszóban:

Autonómia és más

2009. június 24. szerda, 07:33 | Czajlik Katalin

A kínai népi demokrácia hazai bemutatkozása és Štefan Harabin főbíróvá választása mellett szinte eltörpült a hír, hogy a belügyminisztérium a héten eltörölte az autonomista Harmónia AT polgári társulást. Pedig ez a hazai demokrácia újabb ékes bizonyítéka, mely méltán felveheti a versenyt az említett másik két eseménnyel.

A belügyminisztérium indoklása szerint a társulás azzal, hogy céljai közt szerepelt az autonómia létrehozása a magyar kisebbség számára, megsértette a szlovák alkotmányt, mely szerint Szlovákia területileg egységes és oszthatatlan. Hogy a több EU-s országban létező kisebbségi autonómia miben sérti ezt az elvet, ennek magyarázatával a minisztérium adós maradt. Sajnos, az is nagyon valószínű, hogy ezt a magyarázatot nem is fogja senki számon kérni a tárcától, amint az a Bósza-féle Nomos regionalizmus eltörlésekor történt.
Pedig hasznos lenne megtudni, a minisztérium milyen jogi érvekkel támasztja alá döntését. Ellenkező esetben ugyanis fennáll a gyanú, hogy az állam egyszerűen azért szüntet be egy legálisan létrehozott és működő polgári társulást, mert annak célkitűzései nem tetszenek a vezetőinek. Ez pedig nem lenne más, mint a demokrácia egyik alappillérének, a szabad társulási jognak a durva megsértése.
Ebből a szempontból teljesen mellékes, egyetértünk-e a Harmónia AT célkitűzéseivel, vagy hitelesnek tartjuk-e annak vezetőit. A téma szempontjából az is irreleváns, hogy a szerveződés kapcsán felmerült, volt titkosszolgálatisok állnak mögötte, ami még inkább növeli a kételyeket a társulással szemben. Ez azonban más lapra tartozik. Most az a kérdés, a belügyminisztérium jogszerűen járt-e el a szervezet eltörlésekor vagy nem. S ha nem, akad-e, aki ezt szóvá teszi.
A válasz persze valószínűsíthető, tekintettel arra, hogy az autonómia kérdése tabu a hazai közbeszédben, kivéve az SNS-t, amely már elmondta a magáét az ügy kapcsán. Jellemző, hogy az MKP, melynek politikusai „kódolt” üzenetekben rendszeresen fejezik ki támogatásukat az autonómia valamely formájával (az autonómia helyett rendkívül rafinált módon az önkormányzatiság fogalmát használva) ilyen esetben hallgat, mint a sír. Hasonlóképpen a szlovák és a magyar civil szféra, de említhetnénk mondjuka KDH-t is, amelynek egyébként rendkívül liberális az álláspontja a szabad véleménynyilvánításról – például megengedné a holokauszttagadást is.
Az autonómia azonban Szlovákiában még érzékenyebb téma, aminek egyben oka és következménye az is, hogy csak a Bósza- vagy Cséfalvay-féle gyanús társaságok nyúlnak hozzá nyíltan. Ami persze tovább növeli a kételyeket a szlovák és a hazai magyar társadalom normálisan gondolkodó részében magával az autonómia fogalmával kapcsolatban, s egyesek szemében indokolhatja akár a belügyminisztérium önkényes eljárását ezen társulásokkal szemben.
Ez viszont hiba, mert az államnak csak a törvényi kereteken belül van joga beavatkozni a polgárok jogainak gyakorlásába. S ezt az elvet az önmagukat demokratikusnak nevező politikai pártoknak és civil szervezeteknek következetesen védeniük kellene, bármilyen ügyről legyen is szó.
http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2009/06/24/autonomia-es-mas


Miféle gyanus társaságok
Bósza János | 2009. június 24. szerda 10:30

Kedves Katalin (cikk írója részére) maga írja, hogy a PT legálisan voltak bejegyezve, megszüntetve pedig a törvényeket megsértve. NoRe milyen értelemben volt gyanus, ezt bizonyítani is tudja, vagy csak a Mariska nénitől hallotta. Sok Újszós szerkesztővel ellentétben én nem voltam, sem STB, mégcsak a kommunista pártban sem voltam. Akkor szerintem nem a Nomos regionalizmus volt a gyanus, hanem .... Mi csak azt tettük, amit a törvények nem tiltanak. Az autonómiáról beszélni, békésen kérni pedig szabad, nem tiltják.

Tudja, senki sem fog automóiát adni azért, mert az jogos, igazságos vagy szép, de pusztán az a tény, hogy egyesek szerint jogtalan vagy igazságtalan, nem is lehet az akadálya.

Bebizonyítottam a rendőrségi kihallgatásomon, hogy törvénysértést követett el a belügy. Én önöket rendszeresen informáltam a fejleményekről, sajtónyilatkozatot hirdettem meg egy hónapja témában ahol be akartam mutatni a bizonyítékokat, maga miért nem volt ott, pedig a meghívásomat megkapták Önök is.
Akkor ne beszéljen olyan értelemben, hogy valaki mondja már meg miért nem szabad beszélni az autonómiáról ha Önök is mellébeszélnek, bagy csak féligazságokat közölnek le. Ha felkeres én szívesen bemutatom a bizonyítékokat, hogy az autonómia követelését nem tiltják a törvények és azt is hogyan követett el törvénysértést a belügy, Slota és Belousovová megrendelésére és arról is nagyon szívesen nyilatkoznák, miért ellen folyik büntetőjogi kivizsgálás azért mert az autonómia tervezetemet elküldtem az összes parlamenti képviselőnek, nem pedig azok ellen akik ténylegesen törvényeket sértenek. Ennek nincs hír értéke? Felkértem a média segítségét, csak a Bumm hozta le az írásomat az egy hónap ezelőtti kihallgatásomról, ahol bebizonyítottam, hogy az állam hazudozik és diszkriminálja alkotmánysértő módon a felvidéki magyarságot. Ha valamit szeretne tudni, akkor a módját keresse, hogy hogyan tudhassa meg, ne pedig az okokat sorolja fel miért nem tudjuk az igazságot. Főleg ne azoktól várjuk el, hogy megindokolják, miért is hazudoznak, azt nekünk kell bizonyítanunk. Bizonyíték pedig nagyon sok van. Közöljék le, ennyire egyszerű
Az igazság beszéde egyszerű, csak le kell írni.
Kérdezni kell és én szívesen elmondom az igazságot, amit bizonyítani is tudok.

http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=slota_es...


Kedves Katalin

nem gondolja, hogy a felvidéki magyar média minimálisan annyira felelős azért, hogy az emberek nem ismerik az autonómia szó igaz értelmét, mint a gyáva politikusaink.
Önök miért nem indítanak egy rovatot, aminek az is lehetne címe: Ismerd meg az autonómia szó igazi értelmét.
Mindenki aki ide szeretné a nézeteit publikálni az Önök leközölnék, itt be lehetne mutatni az európai példákat,esetleg néhány sikeresebb írást le lehetne fordítani és a SME testvérlapjukban leközölhetnék. Vajon miért jegelik a felvidéki magyar médiák az autonómia témát? Azért, mert Önöket is beleértve tudatosan tudatlanságban tartják a felvidéki magyarságot, mert nem szabad beszélni az autonómiáról, mert akkor majd mit mondanak a szlovákok? Kérdezem én tiltva van, az autonómia békés, az országon belüli követelése? Nincs tiltva, tehát a demokráciákban,ami nincs tiltva azt szabad. Ezt éppen egy újságírónak kell elmagyaráznom? Hiba az Önök nemakarási készülékében van, mert informálhatnák a felvidéki magyarságot és a SME-en keresztül a szlovákságot is, hogy az aki az autonómiát kéri nem sért törvényeket, de nem teszik. Itt a baj. Akkor ne azokat nézze le, akik önerőből, a megélhetési politikusok és a médiáik lesajnálkozása közepette mégis megpróbálnak informálni maguk helyett. Én három év alatt több, mint 4000 írást, cikket, tanulmányt, nézetet gyűjtöttem össze a www.commora.hu Commora Aula honlapján, nagyon szívesen átadok belőlük Önöknek, ha nyitnak autonómia témában egy rovatot, a szerkesztésébe be is segítenék. Ja, hogy ezt már nem akarják, akkor ne sértegessék azokat, akik legalább maguk helyett informálnak, teszik a dolgukat a szív diktálta igazságot hirdetetik, az ész tehetlenégével ellentétben.


Tisztelt Czajlik Katalin azt
Besenyő | 2009. június 24. szerda 12:06

Tisztelt Czajlik Katalin azt borítékolni lehet, hogy a szlovák pártok közül egy sem emeli fel hangját a belügyminisztériumi önkényintézkedéssel szemben. Azt meg sejtem, hogy az MKP szintén nem fog megszólalni. De ami a cikkben többek közt zavar, de ezen nem csodálkozom mert ismerem részrehajló, elfogult írásait, az az, hogy Bugár Bélát valahogy kihagyta a felsorolásból. Nos ha Önt komolyan érdekli a válasz, az Ön által feltett kérdésre miszerint:

"Most az a kérdés, a belügyminisztérium jogszerűen járt-e el a szervezet eltörlésekor vagy nem. S ha nem, akad-e, aki ezt szóvá teszi."

akkor csak bátran előre és tessék megkérdezni Bugár Bélát és Csáky Pált, mit fognak tenni ez ügyben!!!

A jövőt nézve pedig ha elfogad egy tanácsot, tessék nyíltan higgadtan informálni úgy a magyar mint a szlovák közvéleményt az autonómia kérdéseiről úgy általában, ramutatva működő európai példákra, szólaltassanak meg alkotmányjogászokat tiltja-e az alkotmány az autonómia egyes formáit, tessék megszólaltani, teret adni azoknak akik kezdeményezik az autonómiát ...

És könyörgöm ne riogassuk (mint ahogy Bugár Béla mondotta volt már a Híd színeiben a médiának) a közvéleményt mert ezzel is csak mélyítjük és bebetonozzuk ezt a tabutémát.Bosza ur, mar tobbszor
Katarina Szaszova | 2009. június 24. szerda 10:50

Bosza ur, mar tobbszor feltettem Onnek a kerdest, hogy vannak-e kepessegei iranyitani egy gazdasagilag elmaradott orszagreszt, ahol legmagasabb a munkanelkuliseg es legalacsonyabb az eletszinvonal, ahol a magyarul beszelo emberkek a jovo helyett inkabb a multba neznek, jobban mondva a multban elnek. Mit gondol, hany honap kellene ahhoz, hogy del-Szlovakia Magyarorszag szintjere pottyanjon? Az MKP-sok semmilyen autonomiat nem akarnak, csak provokalnak vele, mivel mas temajuk nincs, nem is volt es sose lesz. A del-tiroli, finnorszagi, spanyolorszagi autonomiak mukodhetnek, azok fejlett orszagreszek, ellentetben del-Szlovakiaval, Erdellyel, Vajdasaggal, azok a nemzetek nem olyan szinten vannak mint a magyarok. Mellesleg, maga szerint hol lehetne meghuzni az autonomia hatarat egy vegyes csaladban - konyhaban, haloszobaban, vagy hol az ordogbe?

* válasz

Kedves Szászová, én egy ugyanolyan polgára vagyik ennek a mesterségesen létrehozott országnak, mint Ön. Ráadásul elárulom Önnek 1992 amikor kikiálltotta az SK a függetlenségét a federális alkotmánnyal ellentétben tették, mert a népet nem kérdezték meg mit is akar. Mondhatnám ez volt a második TRIANON, a nép felett, de nélkülük döntöttek, abban az időben akik ebben résztvettek Meciar és kompani a börtönbe kellett volna kerülniük Csehszlovákia szétzilálásáért. Ez helyett mi történt a bársonyos székbe kerültek. A felvidéki magyarság nem sért alkotmányt a meciaristákkal szemben, mégis mi vagyunk azok akiket ezzel vádolnak. Tudja ismeri a mondást gyakran a tolvaj itélkezik az ártatlan fellett.
De hogy a kérdésére is választ adjak, HONFÖLD igen életképes lesz és a leggazdagabb kantonja, tartomány, autonóm területe, vagy régiója lesz Szlovákiának. Kiválaszthatja a megfelelő nevet, mert nem a név a lényeges, hanem a ledelegált jogok. Van vizünk, jó termőföldünk. Sőt még azt is elárulhatom, hogy vannak jó szakembereink, akik képesek lesznek eligazgatni a tartományt. Már a multkori vitánkban megválaszoltam, maguk tudatosan nyomják el, beleértve az itt élő szlovákságot is, a déli szlovákiai területeket, mert félnek esetleg valaki a jogtalanul megszerzett területeket visszakéri. Azt is tudja, álmatlam éjszakái a tolvajoknak van, nekünk nincsenek álmatlan éjszakáink, én személy szerint jól alszom. Tudja miért, mert csak az alkotmány szellemében mondom, kérem és békésen követelen azt, amit a hatályos törvények és maga az alkotmány sem tilt. Ennyi. Az autonómiáról beszélni pedig szabad, sőt kérni is szabad és kérni is fogjuk, ha tetszik önöknek, ha nem, meg is kapjuk, vagy visszaveszük az Önök áldásával.


Katarína Szászová
Sisa Pista | 2009. június 24. szerda 11:46

Már nem először olvasom írásaiban, hogy lenézi és becsmérli az itt élő magyarokat.Mondja akkor mi a francnak él itt köztünk ha egyáltalán itt él? Miért nem húz el északra mint a vadlibák? Ha egyszer olyan fejletlen, kies vidék ez csupa alulképzett emberrel.Miért nem bővíti a szlovák okosok táborát?Ha már fejletlennek nevezi e vidéket, akkor biztosan az okait is fel tudja sorolni miért ilyen amilyen.Tán nem a maga tót bérencei miatt ilyen? Lehethogy magácska is északon gyarapítja a fejlődést? Maga szerint mi lenne a megoldás arra, hogy egy szintre hozzák Szlovákia déli magyarlakta régióit más "fejlettebb" régiókkal? Tessék válaszolni alig várom, hogy mi is lenne a megoldás!Mert eddig szlovák részről nincs megoldás és azt hiszem addig nem is lesz amíg egy talpalatnyi darab terület sem marad északon beépítésre.Maguk és a maga fajták inkább Ukrajnában meg Kínában költenék el a pénzüket minthogy magyarlakta vidéken csináljanak bármit is.Innen csak elvinni tudnak!Búzát,kenyeret, munkáért meg járjunk Magyarországra.Mindez csak azért mert magyarok vagyunk nem pedig szlovákok.Az egész szlovákság szemében bűnösök mert másnak születtünk.Mi ez ha nem nacionalizmus, sovinizmus?Szlovákiában tudatosan
Névtelen | 2009. június 24. szerda 09:03

Szlovákiában tudatosan hallgatnak a nyugat-Európában működő autonómia modellekről!

* válasz

Azt gondolják, hogy
lalos | 2009. június 24. szerda 08:46

Azt gondolják, hogy autonómia kiharciolásához egy szlovákiában alapított polgári társulás kell? Ilyenek alapítása eleve pótcselekvés.
Ha már mindenképpen társulást akarnak hozzá, akkor alapítsanak mondjuk Dél-Tirolban egy polgári társulást, azután folytassanak autonómiát reklámozó tevékenységet Szlovákiában.
Azután ezt próbálja meg betiltani a szlovák belügy, és utánna magyarázza meg Olaszországnak, hogy náluk bizony milyen csúnya alkotmányellenes dolog virágzik, nevezetesen a Dél-Tiroli autonómia. No meg az EU-nak is magyarázzák majd el, hogy hogyan is képzelik ők a személyek (és az eszmék) szabad mozgását az EU-n belül.

* válasz

Szlovákia soknemzetiségű
Névtelen | 2009. június 24. szerda 08:20

Szlovákia soknemzetiségű ország, nem lehet nemzetállammá változtatni!

* válasz


Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona