Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Hírlevél8: JMPP-Megszüntették a Harmónia AT PT is, akárcsak másfél éve a Nomos Regionalizmus PT.

NoRe: Majd jöttek a sziszegő sziszesek, néha magyar gúnyába öltözve és szétverték a kezdeményezést, az MKP pedig hallgatott. Gasparovic az ország védelmére szólított fel, Caplovic irredentizmussal vádolt minket, Slota azt állította a déli területek leválasztására törekszünk, Fico lojalitást követelt, az MKP még mindig hallgatott, vagyis nem is annyira, mert Csáky kijelentette, lehetséges, hogy Bószát a szönöszö támogatja és az ő MKP-ja nem akar autonómiát.
Még mindig azt mondjátok, gondoljátok, hogy ilyen vezetéssel az MKP képes megújulni. Soha! Sajnos aki ebben reménykedik az hiú ábrándokat kerget. Csak egy új párt, egy alulról építkező párt képes a jogegyenlőségért és az ehhez szükséges közegért békésen csatába menni. Az MKP pedig még mindig hallgat, egyiküktől kaptam egy emailt, hogy tevékenységemmel ártok a magyar ügynek. Aki a jogegyenlőséget kéri, békésen követeli az az MKP szerint árt a felvidéki magyarság ügyének. Szomorú, hogy az un. felvidéki magyar politikusok csak erre képesek. Nagyon szomorú.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."

A JMPP más lesz, egy erkölcsös párt, alulról építkező és egy igazmondós párt, ezért már érdemes lesz küzdeni.
Na, ébredés, fel egy békés csatára, a győztesek csak mi lehetünk, leszünk, ha merünk.


2009.6.23.
A belügyminisztérium döntését azzal indokolta, hogy a polgári társulás tevékenységével megsértette a szlovák törvényeket.

A Nomos Regionalizmus PT-t is másfél éve ilyen indokokkal szüntették be,
Újabb szlovákiai "államcsíny": az SNS kezdeményezésére beszüntették a Nomos Regionalizmust
persze hogy nem tiltsa az autonómia békés követelését semmiféle törvény a BM hazudozik, de amikor másfél éve az MKP jogi segítségét kértem mégcsak nem is válaszoltak, hanem Csáky gyáva módon megfutamodott segítség helyett szönöszös ügynöknek kiáltott ki, persze mindenfajta bizonyítékok nélkül. Ma nem a BM törvénysértését vizsgálgatja az ügyészség, hanem rám történt feljelentés, hogy az ország szétzilálására törekszem, azzal, hogy az autonómia-tervezetemet elküldtem az össze parl.képv., persze sem hazai , sem MO magyar segítséget nem kaptam, innen el lehet olvasni mi a helyzet:
Slota és Belousovová bizonyítottan hamisan vádaskodnak, tolvaj kiált rendőrért

Most már nem PT-t kell bejegyeztetni, hanem egy olyan pártot,ami a törvények és a hatályos alkotmány értelmében fog az önrendelkezésért küzdeni. A bugárista hidasok már most kijelentették, hogy nem akarják az autonómiát, Csákysták meg nem fogják merni, félnek, hogy 2010-ben nem kerülnek be a parlamentbe, ugyanaz a történet 20éven át, most nem jó időzítési alapon, akkor mikor lesz jó?
Ezért kell a JMPP párt, mert ezt nem fogják tudni betiltatni, mert mindent pontosan a törvényes keretek között fog csinálni és ha a bejegyzés meg lesz támogatva 12-13 ezer aláírással (min 10 ezer kell), akkor ez már olyan nyomtékkal bír, hogy kétszer is meggondolják, hogy törvényt sértenek, egyszóval nem szabad hagyni.
abraka
2009-06-22 16:30:11Tisztelt Abraka!

Ön fellebbezett a döntés ellen? Ne értsen félre, tisztelem azért, amit tett, akárhogy is végződött.

Aki ilyen fába vágja a fejszéjét, annak minden téren' felkészültnek kell lennie: anyagi függetlenség, jó kommunikációs készség és kapcsolatok, megbízható jogi képviselő, tiszta előélet és fokozott óvatosság, hogy kivel és mit beszél.

Az autonómiáért való érvelést, küzdelmet nem lehet kizárólag papíron (neten) és parlamentekben megvalósítani. Valódi tömegbázis nélkül ezek nem sokat érnek.

Mindenek előtt a felvidéki magyar szervezeteknek kellene hivatalosan zászlójukra tűzni (az MKP-nak nincs mit félnie, hiszen szinte "fix" szavazatszámmal számolhat), és 2-3 éven át felvilágosító rendezvényeket szervezni, komoly és a 12 évestől a 102 évesig mindenkit elérő kommunikációt folytatni.

Amikor a többség megértette, hogy miről van szó, és nem fél beszélni róla, akkor indulhat el a valódi küzdelem. Persze látni kell azt is, hogy a felvidéki magyarságot a legnehezebb utcára vinni vagy véleményének "hangos" elmondására bírni. Ennek okát két dologban látom. Egyrészt a volt Csehszlovákia légköre sajnos a felvidéki magyar lelkeket is átjárta. Saját tapasztalataim szerint a felvidéki magyarság körében a legerőteljesebb a "ha nem szólok, nem lesz baj, majd csak lesz valahogy" mentalitás. A másik ok a viszonylagos jólétben keresendő: amíg van mit enni, addig semmit sem tekintenek tragédiának, illetve van mit félteni: egy állás, egy ház, nyugalom, egy autó stb. Persze ez is érthető, de a végzet azokat is eléri, akik homokba dugják a fejüket.
csaksikerulegyszer
2009-06-22 17:25:39


Tisztelt csaksikerulegyszer, igen fellebeztem, de formai hibákra való hivatkozással a legfelső bíróság elutasította. Strassburgba írtam levelet, feljelentettem Slotát, mondjan tovább, több tucatnyi beadványom van. Ha valamiről nem tud, az nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

2007-ben a DFÖT azért jött létre, amit a fölvidék szó miatt a belügy nem jegyzett be háromszor, tudott erről, céljai, amit Eva Maria Barki segítségével fogalmaztuk meg, ő is résztvett. Két éven át csak az emberek közé jártunk volna ki elmagyarázni mi az autonómia, mire jó, miért kell nekünk, stb. a ( LINK ) oldalom erről találsz kb 5000 írást, cikket elemzést. Maga olyan szépen leírta mire lenne szüksége egy autonómistának, mintha a szuper pártunknak mindez meglenne, mégsem merik csinálni, vajon miért?

Én csak annyit csinálok, amit bárki alkotmányadta jogából csinálhat gondolkozom , tehát vagyok. Ne a szupermannt keresse, autonómia témában nem fog találni. Tudja az életben az úgy történik, valaki kitalálja, valakik csatlakoznak, valakik meg befejezik. Ha valaki nyerni szeretne oda kell állni a rajtvonalra.
abraka
2009-06-22 18:23:27


Tisztelt Abraka!

Mint jeleztem, nem kritizálni akartam, és tisztelem mindazért, amit tett. Sokan kinevetik, gyalázzák, de ők valószínűleg egy piaci zöldségesstandot sem tudnának "igazgatni".

Ne becsülje le az önszerveződést sem, mert ilyen is létezik. Nevezhetjük divatnak is. Az autonómiát vonzóvá, érthetővé kell tenni. A kérdés az, hogyan. Higgye el, ha egy mo-i kereskedelmi tv esti szappanoperájában a felvidéki autonómiáról lenne szó, másnap már Tőketerebestől Rozsnyón át Szencig erről beszélnének a magyarok.

Ezért nem mindegy a hogyan. Ezért szomorú, hogy a felvidéki magyarság liberálisabb része teljesen kihátrált az ügy mögül, holott lelkük mélyén ők is tudják, hogy a mostani helyzet tarthatatlan.

Más: a megbízható jogi képviselő például azért lett volna fontos, hogy formai hiba miatt ne utasítsák el a fellebbezést. Autonómiaharcosként lehet a jó ügyet népszerűsíteni, de a folyamatos képviselethez professzionális szervezet kell.

Hiába küld bármint az "EU-hoz", ha Ön nem kávézik, jachtozik rendszeresen "elhivatott" eurodiplomatákkal, kevés esélye marad.

Amit eddig tett, azért az sem kevés. Behozta (újra) a köztudatba az autonómia kérdését. Az MKP most még hezitál, de a helyzet durvulásával fel fogja vállalni az autonómia kérdését. Óriási prüszkölés lesz szlovák oldalon, de ez természetes.

Mindezt nem szabad majd úgy felfogni, hogy ez egy borzalmas "konfliktus", még ha az is lesz. Ez egy kötelező munka mind a felvidéki, erdélyi, vajdasági, mind a mo-i politikusok számára. Ha nincs konfliktus, akkor elnyomás van, másodrendűség van.

csaksikerulegyszer
2009-06-22 20:14:18


Tisztelt csaksikerulegyszer,
én arról nem vagyok meggyőződve, hogy az MKP felvállalja csakúgy muszáj alapon az autonómia ügyét. A politikusok cselekedeteit mindig is az érdekcsoportok irányították. Itt látom a bibit, mert ez nem ismer nemzeti érdeket. Csakis akkor hajlandóak lépni, amikor rá vannak kényszerítve. Erre bizonyíték a mavilági történések. MKP és a még be sem jegyzett HÍD, vagyis a mostani és az exemkápésok eszik egymást. Vajon Ön eltudja képzelni, hogy ezek az emberek akik ott voltak a vájú körül, magánérdekeik keveredtek a szlovákok magánérdekeivel, ma csakúgy alapon felvállalják. Még, hogy anyjuk volt azt is letagadnák, csak ne keljen beszélni az önrendelkezésről. Pedig szabad, függetlenül attól mit is gondolnak a szlovákok. Miért? egyszerű a válasz nem tiltják a törvények és ráadásul, mivelhogy a szlovákok tudatosan félreértelmezik, márcsak emiatt is az MKP-nak bátrabban kéne lépnie. Na igen előbb írtam az okokat, miért nem fognak. Tudja mi gondolkodhatunk logikusan, elképzelhetjük, hogy nekik a jelen helyzetben mit is kéne lépniük, de végre már értsük meg, hogy egyszerűen nem fogják az autonómia ügy jogosságát felvállalni. Sem Bugár, aki már rég leírta, sem Csáky aki nem meri felvállalni, sem Duray, aki néha kekeckedik MO-ban a témában, de idehaza behuzza a farkát. Így nem lehet!
Ismeri a mondást egy zajos ember hangja messzebbre eljut, mint száz csendesé. Én csak zajoskodok mégha sokan le is sajnálnak. Meg vagyok arról győződve, csak egy kiút létezik az MKP-t rá kell kényszeríteni, hogy vállalja fel az autonómia témát.

Erre legalkalmasabb egy új autonómista párt, amely a saját kálváriáján át (ami a bejegyzését fogja megelőzni) bebizonyítsa, hogy az autonómia nem jelenti az SK szétrombolását Lehet, hogy ezekután az MKP-s fiatal politikusai megmerik lépni, közösen a JMPP-vel azt amiről ma még beszélni sem mernek. Ez a célom, el is fogom érni, mégha le is fognak köpni és közben sziszes ügynöknek fognak nevezni. Egyszerűen igazam van ennyi. Az igazságért pedig érdemes küzdeni, még akkor is ha mi talán nem jutunk a célba, de az utánnunk jövőknek nagyobb esélyt biztosítottunk a célbajutásra.

Tudja még azzal is baj van, hogy az egyszerű polgár a politikusokat magasabbrendű lényként kezeli, pedig ha gyakrabban lesajnálnánk őket, jogos kritikáinkkal mozgásba lehetne hozni olyan dolgokat is, amit még ők sem mernek elképzelni. Azért mert a politikusank nem erkölcsösen politizálnak, sajnos ez az oka annak is, hogy csakis olyan fiatalok igyekeznek a nagypolitikába akik a személyes előnyeiket tartsák az első helyen, az erkölcsös és igazmondós politizálással szemben. Pedig lehet úgyis, na igen ez már nem hoz gazdagodást, sok pénzt a karrierhez, ez mind igaz. Az a baj aki becsületesen szeretne politizálni azokat a becstelenek bélyegzik meg a becstelenek, a hazudozók pedig a hazugságaikkal félreállítják őket. Ezen is kéne változtatni. Meg vagyok arról győződve, amikor az emberekkel ezekről a dolgokról beszélgettem, hogy a felvidéki magyarság olyan politikusokat szeretne a trónra emelni, akik nemcsak a saját érdekeikkel foglalkoznak, hanem a népet helyezik első helyre, a másodikon pedig saját magukat. Elképzelhetetlen álom? Nem az, a történelem már sokszor bebizonyította, erős akarattal mindent lehet. Most a legfontosabb, hogy a JMPP bejegyeztessük és rajta keresztül megmozgassuk az állóvizet és majd csak ezeután fog az MKP is megváltozni (lásd Erdélyt, Székelyföldöt, lett MPP és már Tőkés és Markó is képes lett az összefogásra). Segítsetek a JMPP életrehívásával, magatokon segítetek, mégha esetleg az MKP-ra is fogtok szavazni. JMPP ugyis az egyetlen potenciális partnere marad az MKP-nak, ha magyarérdekekért akar békésen küzdeni, ha nem akkor megint Dzurindát fogja választani és akkor bizony nagyon is szükség volt a JMPP-re. Nem reklámnak szánom az írottakat, csupán ez a helyzet, ha nem lesz egy harmadik autonómista párt, akkor minden marad a régiben, ne is ábrándozzunk, hogy változni fog a helyzet.
abraka
2009-06-23 06:41:56


Ezt még a figyelmetekbe ajánlom a párhuzam kedvéért.
Újabb szlovákiai "államcsíny": az SNS kezdeményezésére beszüntették a Nomos Regionalizmust
( LINK )


Tisztelt csaksikerulegyszer, egy 2007-es írásból idéznék, azoknak is akik az akkor fejleményket nem ismerik:

Referendumot akarnak az autonómiáról

2008.7.14
Aláírásgyűjtést tervez Dél-Szlovákia területi autonómiájáért a most létrejött Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács, melynek megalakulásán ott voltak az MKP ifjúsági tagozatának képviselői is.

Bósza János, a kétnapos dunamocsi szervezetalapítás szellemi atyja és lebonyolítója azt nyilatkozta a cseh állami hírügynökségnek, hogy a közeljövőben hivatalosan be kívánják jegyeztetni magukat a szlovák belügyminisztériumban, és nyílt eszmecserébe akarnak bocsátkozni az autonómiáról.

„Meg akarjuk magyarázni az embereknek az autonómia kifejezést. Hosszú és nehéz út vár ránk, de nem csinálunk semmi törvényelleneset” – mondta a komáromi vállalkozó. (idézet vége-para)


Még egy érdekes nyilatkozat (2007.7.14-én):

Mihajlovics József, a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács (DFÖT) egyik alapító tagja a Bummnak szombaton elmondta: kezdeményezésük azért újszerű, mert a délen élő szlovákokra is számítanak és velük karöltve szeretnék kiharcolni az önrendelkezés valamilyen formáját, és egy szlovák-magyar kiegyezést szeretnének tető alá hozni. Mihajlovics kérdésünkre elmondta: az alakuló közgyűlésen nem vesz részt szlovák nemzetiségű személy, de a megalakulás után szándékukban áll bevonni a délen élő szlovákokat is. Hozzátette: több vezető MKP-s politikust is meghívtak alakuló ülésükre, de csak Duray Miklós válaszolt, mondván: nem egyezik bele, hogy nevét, személyét bármilyen összefüggésbe hozzák ezzel a kezdeményezéssel.


Merjünk magyarok lenni!

2007.7.17
2007. július 13-14-én, pénteken és szombaton Dunamocson megfogalmazódott a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács megalakításának a gondolata.
A tanácskozáson a rimaszombati Tompa Mihály Klub polgári társulás „TMK” küldötte ként vettem részt. Jelen volt Dr. Eva Maria Barki, Austriában élő nemzetközi jogász és a gömöri származású Nádasdi István, a belgiumi székhelyű Közép-Európai Emberjogi Bizottság tagja és más dél-fölvidékért tenni akaró polgár. Az összejövetel s majd a leendő polgáris társulás az autonómia és az önrendelkezés fogalmát szeretné megismertetni a közvéleménnyel. ,,Egyedül a népnek van joga eldönteni mit akar, népszavazásokon kell a népnek feltenni a kérdéseket! Az önrendelkezés nem bűn, ezért mi is követeljük!” - mondotta többek között Dr. Eva Maria Barki nemzetközi jogász.
Európában számtalan országban működnek autonómiák – s általuk az életszínvonal folyamatosan emelkedik. Magyarországon a történelem során például a szászoknak volt autonómiájuk, de ismeretes például a jászok önrendelkezése is. A jászság a 14. századtól a megyerendszer kialakulásáig, 1876-ig közjogi és gazdasági különállással rendelkező szabadalmas közigazgatási egység. A jász öntudat alapja a területi autonómia megtartásáért vívott évszázados küzdelem. Mária Terézia királynő 1745. május 6-án írta alá az ún. Redemptionális (a szabadalmas jogállás pénzbeli megváltása) diplomát, melyben megengedi a jászoknak és a kunoknak az önmegváltást.
A cél egyebek között nem más, mint gazdaságilag fölvirágoztatni dél-fölvidéket – egyesült erővel, hogy az itt élő magyar, szlovák, roma és más közösségek tagjai emberi életet élhessenek saját szülőföldjükön - hazánkban dél-fölvidéken .
Dirbák Erik


Majd jöttek a sziszegő sziszesek, néha magyar gúnyába öltözve és szétverték a kezdeményezést, az MKP pedig hallgatott. Gasparovic az ország védelmére szólított fel, Caplovic irredentizmussal vádolt minket, Slota azt állította a déli területek leválasztására törekszünk, Fico lojalitást követelt, az MKP még mindig hallgatott, vagyis nem is annyara, mert Csáky kijelentette, lehetséges, hogy Bószát a szönöszö támogatja.
Még mindig azt mondjátok, gondoljátok, hogy ilyen vezetéssel az MKP képes megújulni. Soha! sajnos aki ebben reménykedik az hiú ábrándokat kerget. Csak egy új párt, egy alulról építkező párt képes a jogegyenlőségért és az ehhez szükséges közegért békés csatába menni. Az MKP pedig még mindig hallgat, vagyis nem teljesen, egyiküktől kaptam egy emailt, hogy tevékenységemmel ártok a magyar ügynek. Aki a jogegyenlőséget kéri, békésen követeli az az MKP szerint árt a felvidéki magyarság ügyének. Szomorú, hogy az un. felvidéki magyar politikusok csak erre képesek. Nagyon szomorú.
A JMPP más lesz, egy erkölcsös párt, alulról építkező és egy igazmondós párt, ezért már érdemes lesz küzdeni.
Na, ébredés, fel egy békés csatára, a győztesek csak mi lehetünk, leszünk, ha merünk.
abraka
2009-06-23 09:12:34


forrás: http://www.bumm.sk/forum/30061/a-belugyminiszterium-feloszlatta-a-harmonia-at-polgari-szovetseget.html
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona