Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Hiba az én készülékemben van

2009.3.7.
Megmondók szerint, hiba az én készülékemben van, mert olyasvalamit követelek minden felvidéki magyarnak, amit én nem követelhetek, mert ugyanis hiteltelen vagyok. Hacsak ezen fog múlni az autonómiánk létrejötte, akkor elfogadom ezt a szerepkört, amit a hitelesek nekem kiosztottak.

Ilyenkor Széchenyi István mondása jut az eszembe: "Az ember annyit ér, amennyit használ." Ő sem a hitelességéért tette azt amit tennie kellett, amit a szív karata diktált néki, hanem azért, mert úgy látta helyesnek és emberségesnek.

Cato azt mondta: "Gyanakvással tele, kinek rossz a lelkiismerete."

Most néhány idézet egy fórumból, ahol ehhez az MTI-es hírhez kérte egy fórumozó, hogy mondjak véleményt:

1. az MTI-s hír:

HÚSZ ÉV ÓTA AZ IDÉN ÍRATTÁK BE A LEGKEVESEBB GYEREKET MAGYAR ISKOLÁKBA

Az idén mintegy 3500-3800 gyereket írattak be a szlovákiai magyar iskolák első osztályába. Két évtized óta ez a legalacsonyabb szám - jelentette ki Szigeti László, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatásügyi alelnöke a pozsonyi Pátria Rádió esti híradójának adott interjújában.

Szigeti szerint ennek a helyzetnek több oka is van. Az egyik alapvető problémát a szlovákiai magyarság népesedési mutatójában lehet megtalálni. "Kevés gyerek születik, kitolódik a házasságkötések ideje és ezzel együtt a gyermekvállalás is. Ez mind rányomja a bélyegét a gyermekek születési számának alakulására" - mutatott rá a szakpolitikus.

Kifejtette, hogy régiónként más és más a kép. Tavaly Komáromban például nagyon rossz volt a beiratkozási helyzet, viszont az idén az utóbbi tíz év legjobb eredménye mutatkozik. "Tehát sok mindentől függ a dolog, nemcsak a demográfiai évtől is, hanem attól is, hogyan tudják toborozni a beiratkozások során magyar iskolába a gyermekeket" - jegyezte meg Szigeti.

Nagy problémát jelent, hogy a magyar nemzetiségű gyerekek mintegy 20 százaléka szlovák iskolába kerül. Ez jelentős mértékben a növekvő számú vegyes házasságok következménye, illetve hogy számos településen kisebbségbe kerülnek a magyarok, s megszűnik a helyi magyar iskola is.

Kérdésre válaszolva - nem lenne-e itt az ideje elgondolkodni a hétvégi, vasárnapi iskolákon is -, Szigeti elmondta: A szórványban élők számára egyes helyeken az anyanyelvi oktatás megoldása érdekében a vasárnapi iskolai képzés már be is indult. Ilyen hétvégi magyar iskolák működnek Pozbán, Kétyen és Nagycétényben is. Nyilvánvaló, hogy ezt a megoldást a jövőben tovább kell majd fejleszteni - mutatott rá a politikus.
MTI

2. fórumból:

kacor írta:
Bósza Jani!!!
Azért szólhatnál már egy-két szót, akár szlovákul is, ehhez a témához !!
Vagy itt vagy valahol !!???

Abraka:
Nézd, ha egy szóban akarnám kifejezni miért, akkor azt mondanám az esélyegyenlőség hiánya. A csökkenés és az arányeltolódás addig fog tartani, ameddig az a közeg amiben élünk nem lesz mindenki számára egyformán szabad. Egy másik fórumban elég hosszadalmas vitát folytattam, onnan belinkelnék egy részletet, ami szerintem kifejezi a lényeget.
idézet: elemző
2009. Február 21. Szombat, 9:08
Az általad leírtakból kiindulva, a kisebbségi nyelvtörvény önmagában nem képes az esélyegyenlőséget (érvényesülést) az említett népcsoport tagjainak biztosítani, amit az egyoldalú beolvadás, mint jelenség jól jelez. Szerintem ennek egyik oka a nyelvek használatának rangsora, vagyis a többségi nyelv használata kötelező, míg a másik megengedett. (lásd az eredményt pl. a különböző nyomtatványokat nyelvezetét: törvények, adóbevallás, postai utalvány, energetikai vállalatok és telefontársaságok levelei stb.)


Tudod,ha a saját ügyeinket mi magunk intézhetnénk, akkor az megállítaná a szorványosodást és idővel visszarendeződés állna be, vagyis a felvidéki magyarság arányaiban elkezdene gyarapodni. Ott erre a dél-tiroli példa még az autonómia megadása előtt 1961-ben arányaiban az olaszok már elérték a 34%, megj. 1921 csak 7 % körül mozogtak. 1972-ben megkapták a tökéletlen autonómiájukat, amit 2002-ig annyira tökélesedet jogban, hogy a közeg képes volt megállítani a németek szorványosodását, majd visszarendeződés indult be, ma már az olaszok visszaszorultak a nagyvárosokba és csak 27% arányt képviselnek. Meg vagyok győzödve arról, ha nem kaptak volna autonómiát, akkor már kisebbségben lennének és tovább fogyatkoznának. Tehát az autonómia igenis megállítja a kisebbségi népek szorványosodását, így a mienkét is és a szorványok eltünését. Ezért az én szememben az MKP most, hogy nem meri követelni az egyedüli megoldást a bajainkra, ezzel komoly hibát követ el, megmerem kockáztatni MKP a főbűnös abban, hogy a szorványosodás tovább tart.


abraka Idézet | 2009-03-06 21:44

Ez a különbség Felvidék, Honföld és Dél-Tirol között, nekik már van autonómiájuk, nekünk mégcsak lesz, ott kötelező a kétnyelvúség, nálunk majd lesz.
Vendég írta: nemzetidal
Erdélyi Napló, 2006.12.06. ( LINK ) -Dél-Tirol: Meglepetéssel fogadta a dél-tiroli tartományi gyűlés egyik képviselője, hogy nem tudtak németül azok az olasz rendörök, akik autóját egy közlekedési ellenőrzés során megállították. A képviselő panaszára, miszerint az autonómia-statútum 574. számú dekrétuma értelmében a rendőröknek beszélniük kell németül is, a rendőrök elmondták: egy éve élnek Dél-Tirolban, és még nem volt alkalmuk beiratkozni német nyelvtanfolyamra. Felvidék : ( LINK ) - 16 millió koronával többet kap jövőre az állami költségvetésből a Matica Slovenská döntöttek a szlovák kormánypártok vezetői. Az 1863-ban alapított szervezetet, melynek eredeti célja a szlovák nyelv és kultúra védelme volt, ma sokan a Szlovák Nemzeti Párt háttérszervezeteként tartják számon.
forrás: commora aula - vendég írta
2006.12.21kacor Idézet | Privát üzenet | 2009-03-06 22:02

János!!
Ne haragudj, de eléggé végig-lapozgattam honlapodat is, ismerem az autonómia-elképzeléseidet is /nagyjából/, ám most megint félre értettél !!

Kérlek, olvasd el a cikket, annak címét, és ARRÓL MONDJ véleményt !!!
Ennyi!!!
/Hagyjuk most Dél-Tirolt, meg az autonómiákat!/
Kérlek, próbálj meg válaszolni a CIKK címe által sugallt "MIÉRT"-re !!


abraka Idézet | 2009-03-06 22:31

Ha a címre akarnák reagálni, akkor azt mondanám, az igazi főok a szorványosodás, természetesen, amit Szigeti is felsorol azok is a maguk módján a csökkenéshez vezettek. Mindezt, tudom ismételni fogom magamat, csakis egy olyan közeg tudja megállítani, ahol az esélyegyenlőség a mindennapi életben megvan. Sokszor hallom azt az okot is, hogy a magyar iskolák szinvonala nem jó, ezzel nem értek egyet, mert szerintem szinvonalasak, egy dologgal azért nem értek egyet, hogy a szlovákot pl miért nem tanítják idegen nyelvként és miért nem a kommunikációs szlovák nyelv gyors elsajátítására öszpontosítanak. Nem az a lényeg, hogy a "vybrané slovákat" perfekt tudjuk, hanem az a gyerek, mondjuk egy tiszta szlovák közegbe kerülve komplexusmnetesen tudjon kommunikálni. Ezen kéne javítani sürgősen, mert a gyerekkorban átélt stresszes helyzetek a felnőtkorunkban is kisérteni fognak.
Tudod, ha lenne autonómiánk én bevezetnék egy olyan törvényt, mint ami úgy emlékszem Katalóniában van, hogy a vegyes házasságokból kikerülő gyerekek automatikusan katalán iskolákba kötelesek beiratni. Ehhez a magyar iskolákat nálunk, olyan formában kéne átalakítani, hogy eredeti céljukat továbbra is elláthassák és közben minden feltételben megfeleljenek a szülők elvárásainak is. Ehhez természetesen sokminden mást is előbb elkéne rendezni, pl közös történelmi könyv elkészítése, ez a történészek feladata lenne, a szlovák és a magyar nyelv tanítási formái, meg kell különböztetni anyanyelvi hovatartozás szerint, kivel hogyan foglalkozni. A magyar kisdiákkal a szlovákot idegen nyelvként, a szlovák anyanyelvűnek pedig a magyart kéne idegen nyelvként tanítani, pl. egy osztály kétcsoportos foglalkozáson eshetne át, majd ez a két csoport idővel egybeolvadhatna, 2-3 év alatt. 1-2 osztályban igyis csak az írásra, kommunikációra és a matek alapjaira kell öszpontosítani, ezalatt a fennálló nyelvi különbségek teljesen eltünhetnének. Ezzel a metodikával, akár még a tiszta szlovák szülők részére (ahol nagyszülői ágon ott csörgedezhet a magyar vér is) is csalogatóvá lehetne tenni a magyar iskolákat. Ha valakit komolyan érdekli a dolog nagyon szívesen részletesebben is hajlandó vagyok kifejteni.
Tehát a magyar iskoláknak marketing munkát is ki kell fejteniük, nemcsak toborzóit, az önkéntessék több diákot eredményezne.
Ahhoz, hogy ez a forma vonzó legyen a kevert családok és a tiszta szlovák szülők számára is, ehhez az MKP-nak is sokat kellene változnia. Hisz ezeket a változtatásokat nekik kéne kikövetelniük, elérniük.


Kinizsi Idézet | Privát üzenet | 2009-03-07 02:08

Abraka, a Katalán példát honnan vetted? Nem kevered Quebeckel? Könözsi L.


abraka Idézet | 2009-03-07 07:15

Lehetséges, most hirtelen nem emlékszem a forrásra, csak mind egy alternatív megoldást említettem.
Egyébként nyelvhasználat Katalóiában: a katalán hivatalos nyelv a három területen, egyenrangú. 1983-ban születik egy nyelvi normalizációs tv. A tartomány közigazgatási nyelve a katalán, de megengedi a spanyol használatát is a Madriddal való érintkezésben. Képviselők katalánul beszélnek a barcelonai parlamentben. Az egyház is a katalánt használja, a gazdasági életben inkább a spanyolt használják. A kedvező gazdasági helyzet ösztönözte a bevándorlást. Ennek következtében a lakosság száma folyamatosan növekszik. A lakosság fele máshol született.


Kapisztrán János Idézet | Privát üzenet | 2009-03-07 09:15

abraka : Két jó érintkezési pontot vélek felfedezni a taktikádban :
1.Most " érdemes " az MKP - ba rúgni, mivel a politikája tényleg megérdemli hogy a magyarok haraggal forduljanak el tőllük, amig nemjön váltás ez bizony egy jó pont- számodra is !
2.A helyi ( önkormányzat ) és polgármesteri Hivatal szapulása - 100 pont !
A városban tényleg érik egy általános hányinger, de mivel az emberek még mindig félnek ( bár már egyre kevesebb amit veszthetnek ), manipulálhatóak mivel a kommunizmus jólmeggyúrt beszari alakokká tette a nép töbségét !

A hiba pedig csak az HOGY EZT TE MONDOD ! Élve egy szerdahelyi volt MKP-és ujságiró szavaival : HITELTELEN VAGY ! ( sajnos )


abraka Idézet | 2009-03-07 09:59

Ha csak velem van bajotok akkor minden a legnagyobb rendben van, mert itt nem rólam van szó, hanem rólad, róluk, rólunk, rólatok. Tudod, nekem már az is köszönet lesz, hogy segíthettem. Ha egyszer lesz autonómiánk, azt szeretném megélni, biztosan lesz, de hogy látni fogom arra nagyon kicsi az esélyem. Nekem az a fontos, hogy segíthettem, ez az én hitelességi rátám, a többit pedig továbbra is rátok bízom, pl. azt is, hogy mikor csatlakoztok az ügyhöz, nem egy hiteltelenhez és figyelek, mint a Nagytestvér.

http://www.bumm.sk/index.php?forum=show&topic=26620

abraka Idézet | 2009-03-07 07:27

Egy másik fórumból: a gyors gazdasági fejlődés, mindig az asszimiláció erősödéséhez vezet. Erre nagyon jó példák vannak Katalónia, Valancia, Baszkföld és a Baleári szigetek esetében, akárcsak Dél-Tirol esetében is. Tehát az asszimilációt egy erősebb gazdaság nem állítja meg. A Két dolognak az autonómia kikövetelésének és gazdaság fellendítésének kéz a kézben kell történnie. A jogok megléte és az autonómia, mint közeg hiánya a jogog használhatatlanságát eredményezi, mert a többség mindig akadályokat fog gördíteni. Lásd az iskolarendszerünk, kultúra pénz, Pátria rádió, magaslati támogatások. A megmaradáshoz nem elég egy jobb nyelvtörvény, vagy bizonyos pozitív látszatváltozások, a kultúra és a iskolaügy terén. Csakis a radikális változtatások képesek stabilizálni a jogok alkalmazhatóságát, ilyen az autonómia. Tehát a saját házamban saját uram rendszer. Ehhez kell az autonómia, legfontosabb a kétnyelvűség kötelező szintű bevezetése, mindenhol (hadsereg kivétel lehet). Tehát a szlovák iskolákban is kötelezőnek kell lennie a magyar nyelvnek.
Ami a gazdaságot illeti élő példa, ha a kétnyelvűség hiányzik, akkor a többség dominciája természetes úton is felerősödik, letelepedések, lásd Pozsony környéki magyar települések esetét, Kassa é környéke, a magyar lakosság szinte megszüntek létezni. Ez a gazdasági asszimiláció manapság felgyorsult, még határokat sem ismer (Rajka). Ezek ellen csak politikai autonómiával lehet, kötelező kétnyelvűséggel védekezni. Autómia nélkül nincs megmaradás, a magyarság lassa, de biztosan felszívódik. Ha velünk szemben radikálozódik a környezetünk, védekezni csak hasonlóképpen lehet. Az, hogy még fél millió magyar van az annak is köszönhető, hogy gazdaságilag a déli területek el lettek nyomva, egy gazdasági fellendülés ezt felgyorsítaná. Nem hinném, hogy ezzel az MKP ne lenne tisztában, tehát ha ők nem merik, vagy nem akarják követelni határozott módon az autonómiát nemzetárulás követnek el, erős szó igen az, de igaz.
Katalónia példa:
Nyelvhasználat: a katalán hivatalos nyelv a három területen, egyenrangú. 1983-ban születik egy nyelvi normalizációs tv. A tartomány közigazgatási nyelve a katalán, de megengedi a spanyol használatát is a Madriddal való érintkezésben. Képviselők katalánul beszélnek a barcelonai parlamentben. Az egyház is a katalánt használja, a gazdasági életben inkább a spanyolt használják. A kedvező gazdasági helyzet ösztönözte a bevándorlást. Ennek következtében a lakosság száma folyamatosan növekszik. A lakosság fele máshol született.

Most képzeld el ezt a mi esetünkben, ha gazdaságilag az autonómia nélkül hirtelenül megerősödnénk, 10 év alatt a magyarság a felére csökkene, úgy járnánk, mint Pozsony a 20-30 években. Tíz év alatt 38-ról 20 alá csökken a magyar lakosság arányaiban, vagyis a felére. Ezt akarod, mert autonómia nélkül ez lesz, bármit is állítasz, ez sajnos tény, én is nehezem fogadnám el, de ha azonnal nem kezdjük radikásan követelni a jogainkat a felvidéki magyarságnak annyi.


Kapisztrán János Idézet | Privát üzenet | 2009-03-07 09:06

abraka irta : "Tehát a szlovák iskolákban is kötelezőnek kell lennie a magyar nyelvnek."
Hát igen, ha már othon a szülő rest volt megtanittani a saját gyerekét...


abraka Idézet | 2009-03-07 10:22

Igen, vagy csak egyszerűen ember volt és elkövetett emberi hibát, de sohasem lehet késő, ameddig élünk addig küzdeni kell. Baszkföldön olyan baszkok akik már elfelejtették, vagy a szüleik restek voltak, hogy megtanítsák őket baszkul, most élve az autonómia adta lehetőségekkel baszk iskolákba iratják be a gyerekeiket. Nézz körül ezzel a dologgal, hogyan is áll az MKP, ki hová iratta a gyerekeit, volt egy olyan miniszterünk is akiknek a gyerekei egyáltalán nem tudnak magyarul. Mennyien tudnak magyarul és hányan keveredtek kevert házasságokba. ŐK a felvidéki magyarság egyedüli képviselői. Én a statisztikai arányokat nem rontottam, ezt már írtam. Bem apót és a többi nem magyar nemzetiségű 48-as generálisainkat sem a magyar tudásukért dicsőitjük, hanem azért, mert jó időben jó helyen voltak és egy jó ügyért küzdöttek. Minden ember csakis a saját cselekedetei szerint itélhető és erre csak az utókor jogosult. Gondolom én, de tévedhetek, hisz csak egy törékeny emberi lény vagyok.

Egyébként maradva témánál egy város is lehet autonóm terület, elég ha azt a képviselők többsége kikiáltja, nálunk a szubszidiaritás elvén működnek az önkormányzatok, ezt támogassa az EÚ is, hogy erre még nem volt példa, de azért még mint alternatíva létezik, törvényes lehet, ez sakk-matt helyzetet eredményezhetne. Minden csak akarat és bátorság kérdése. Cél, hatalom, akarat, bátorság, eredmény= megmaradás, visszarendeződés, győzelem.
http://www.bumm.sk/index.php?forum=show&topic=672

kacor Idézet | Privát üzenet | 2009-03-07 16:31

Már majdnem sikerült a témánál maradnod , Jánoskám !!

Bár, ha figyeled magad, akkor az autonómiától egy fél percre sem tudsz elszakadni !! Próbálom megérteni, hisz , mint tudjuk, ezzel foglalkozol !!

De....!

Szerény személyemnek majdnem választ adtál a kérdésére, ám , én azért arra gondoltam, hogy kitérsz esetleg arra is, hogy TE, a szlovákiai magyarok autonómiájának harcosa, miért cselekedtél úgy a családodban, ahogy!!! /cikk!/
Szemétségnek tűnik, meg provokációnak is vélheted, ám HIDD EL, hogy semmi ilyen nem vezet !! Tényleg kíváncsi vagyok, és nagyon szeretnék több családot megkérdezni arról, hogy MI VEZETI az ÖNFELADÁSHOZ !!??
Kösz, ha válaszolsz!!!


abraka | 2009-03-07 17:10
Bemásolok neked ide egy történetet, egy történet első sorait:

Mindenkinek!!!

Elmesélek egy történetet, amit ha politikus lennék sohasem mondanám el, de mivelhogy civil vagyok és csak vitázni, vitatkozni akarok és a felvidéki magyarság túléléséért küzdök, hát ki vele.

A 60-s és a 70-es évek első felében Komárom még tiszta magyar város volt, most nem az etnikai összetételére gondolok, mert 68-ig katonaváros volt rengeteg itt élő, közöttünk élő szlovák és cseh nemzetiségű katona, katonatiszttel. Volt egy érdekes kisugárzása, aminek én is részese voltam és erre az érára nagyon szívesen visszaemlékszem. Sohasem volt kérdéses, hogy hogyan beszéljünk, mindig magyarul beszéltünk. Néha-néha közénk keveredett egy-két szlovák betelepített hivatalnok, vagy cseh katonatiszt gyereke, de mindig a mi játékszabályaink szerint ők alkalmazkodtak hozzánk, ők igyekeztek magyarul megtanulni, meg is tanultak. Persze a kezdetekben korrektül viselkedtünk, így is , úgy is beszéltünk velük így segítve a beilleszkedésüket, de a magyarsági dominanciánkat sohasem adtuk fel. Ez valahogy olyan természetesnek is tünt, ők meg elfogadták. Aki gőgösen közelített hozzánk, hát annak tudtára adtuk, ki a gazda. Én olyan környezetben nevelkedtem, ahol szlovák szót csak nagyon elvétve lehetett hallani, ez volt a természetes. Rengeteg még ma is köztünk élő olyan komáromi szlovák van aki tőlünk olyan tökéletesen megtanult magyarul, hogy senki nem mondaná rá, hogy nem magyar. Ezekkel még ma is magyarul beszélek, ez a természetes, ezt tartjuk természetesnek. A közeg a dominanciájával így képes befolyásolni a történéseket. Mára ez mind-mind nem létezik, megszünt. Ezt az utcai szintű közeget nevezhetném, a kisebbség autonómiájának, egy mikroszintű demokráciának, ahol a helyi többség szabálya szerint zajlott az élet. Ebben az időszakban a magyarság lélekszámukban még növekedett is. Mindez megszünt a 70-es években, amikor is a szlovák asszimilációs politika ezeket az mikroszintű utcai autonómiákat, teljessen felörölte. Ezáltal megszünt egy magyar család és a kinti világ legalacsonyabb szintű kapcsolata, ugyanabban a közegben, ami képes volt , legalább bizonyos szinten eliminálni, természetes úton az asszimilációs folyamatokat. A magyar közeg képes lett volna ilyen formában önmagát sokszoroznia, de a felvidéki magyar értelmiségieknek fontosabb lett a szlováksághoz alkalmazkodnia, mint ezt az utcai szintű magyar közeget tovább fejlesztenie. MIért is írom mindezt, mert valahol itt lettek a dolgok elrontva. A személyes érdekek előtérbe helyezésével, a mikro autonómiák felörlődtek, önmagukat számolták fel és behódoltak a többségi nemzet gyarmatosítói politikájának. A felvidéki magyar értelmiségiek cserbenhagyták őket. Később döbbentem rá, hogy a közeg ahol felnőtem, alkalmatlanná vált azokra az elvárásokra, aminek későbbi életemben azonosulnom kellett. A kinti világ nagypofonjait akkor kaptam, amikor a rossz szlovák tudásomért lenézést kaptam és az esélyegyenlőségem csorbolt ezáltal.
A felvidéki magyar értelmiségiek, akkor hagyták először cserébe a felvidéki magyarságot, amikor érdekházasságot kötöttek a szlováksággal. Ez két szinten zajlott, az egyik a kommunista párt berkeiben zajlott, bizonyos előnyökért cserébe, feladták a részben vagy teljesen a magyarságtudatukat, látszatra a saját közegükben még magyarkodtak, de kifelé a már megalkuvókká váltak. Hagyták, hogy a durva asszimilációs folyamatok beindulhassanak. Főleg azzal, hogy a magyar nyelv konyhanyelvvé züllesztették, a hivatalokban csak a szlovák nyelv dominanciája kezdett látványosan túllengeni.

70-es évek második felében történt meg velem először, hogy Komáromban valaki azt mondta nekem, hogy "Na Slovensku po slovensky - kapott is, mehetett vissza". Mikor már gyakran hangzott el ez a mondat és a felvidéki magyar értelmiségiek hallgattak, mi is csöndbe maradtunk. Ekkor tudatosítottam, hogy Komárom és környéke már nem a szűkebb hazám, a megszálók törvényei elnyomták a mi autochtón jogainkat. Már nem mondtuk meg, mit és hogyan lehet. hanem a szlovákság ránkkényszerítette az akaratát. Döntenünk kellet, az alakalmazkodás és a pusztulás között. Lényegében mind a két alternatíva a szakad széle felé sodort minket. A felvidéki magyarság egyes képviselői az utcáról kiszorulva a Csemadok látszatbástyái mögé szorulva, a megaakuvó magyar inteligencia felügyelete alatt látszattevékenységbe kezdett.

Az autonómiától nem tudok elszakadni, mert ez a lényeg, mert ez adja vissza azt a mikroközeget, ahol megint hazára lelhetünk. Feladtam valamit? Én sohasem adtam fel semmit sem, hanem belefutottam egy csapdába, talán így kellett történnie, hogy megértsen, hogyan is működik ez a sunyi elszlovákosodás. Ne azzal törődjetek, mi van a háttérben, hanem azzal, hogy mi történik akkor, ha nem lesz jogegyenlőség és az ehhez szükséges önrendelkezési forma, az a közeg ahol egy autochtón nép otthon érzi magát. Ne az egyén problematikája vezéreljen benneteket, hanem egy csoport, egy autochtón nép megmaradásának az eszközeit keressétek. Ne egymás ellenségei legyetek, hanem közösen egy célért küzdjetek, akár nélkülem is, én már most győztes vagyok, tudod miért? Egyszer majd rájöttök erre is.

abraka Változtatás | Idézet | 2009-03-07 18:11

Online Hozzászólt 1238 x Még annyit, én már egy hónapja bejelentettem , hogy abbahagytam, most is csak azért válaszol a kérdéseidre mert megszólítottál.
Tehát szabad a terep, már nem kell egy hiteltelentől féljetek, szabad a terep és remélem Duray kiköveteli nektek azt a fránya megmaradási autonómiát, már lassan 20 éve keresgéli a legelfogadhatóbb formát. Remélem még időben megtalálja.
( LINK )

Az emberi szabad akarat és
a sose szűnő jelen ismerete nélkül,
nincs tényleges szabadság.
Nem előrelátásra, hanem rálátásra van szükségünk,
a jelen igazságára törekedve,
mert az isteni igazság létezik
és megkapható, mint a szabad akarat terméke,
szabadságnak hívják.
Nem lehet szabad az, aki nem akar az lenni.
Szabadnak lenni pedig annyit jelent, hogy
újból otthonra, hazára akarunk lelni.
Honföldön, a szülőföldön akarunk élni, s halni,
az ezeréves hazánkban,
reverencia és a toportyánlelkű
politikusaink nélkül.
Vereckei-hágón innen,
Latorca völgyén túl,
egészen Dévény váráig.(BJ)

Bósza János
bliktri

Üdv. mindenkinek, lehetséges, hogy néha-néha azért egy-két szó erejéig visszanézek.

http://www.bumm.sk/index.php?forum=show&topic=26620


Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona