Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Gyurcsánynak elküldött levelek

pontosítás: 2008.11.16, 8:45

----- Original Message -----
From: Gyurcsány Ferenc
To: amalezu@mail.t-com.sk
Sent: Sunday, November 16, 2008 8:33 AM
Subject: Elolvasva: Re: Megismétlem a meghívásomat
Az üzenet elolvasva ekkor: 2008. november 16. 8:33:4

csak ma olvasta el az üzenetemet, így a benne foglaltak kimaradtak a szombati találkozóból, pedig .......vajon Gyurcsány stábja elfelejtette, vagy tudatosan nem informálták a Miniszterelnököt? Mindenki alkosson véleményt a saját belátása szerint.


2008.11.14
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Friday, November 14, 2008 9:14 PM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


2008. november 14. [18:38]
Szlovákiában feloszlatták a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösséget


Feloszlatta a szélsőséges Szlovák Testvéri közösség (SP) nevű civil szervezetet szerdán a szlovák belügyminisztérium - jelentették be pénteken Pozsonyban.
A korábban pártként működő, fasiszta egyenruhában vonuló társaságot Szlovákia legfelsőbb bírósága már 2006 őszén betiltotta, de civil szervezetként azóta tovább működött.
A nemzetiségek és fajok, vallási felekezetek elleni gyűlöletet szító társaság tevékenysége nem fér össze Szlovákia alkotmányos jogrendjével - áll a pénteken nyilvánosságra hozott - két nappal korábbi - döntésben, amelyet elemzők szerint szándékosan a szombati magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó elé időzítettek. (MTI)

A szervezet úgy látja, hogy a belügyminiszter az ilyen hazugságokkal próbálja meg elterelni a figyelmet arról, hogy képtelen javítani a megromlott szlovák-magyar kapcsolatokon, holott ezt nem egyenruháik okozták, hanem elsősorban Ján Slota SNS-elnök gyalázkodó kijelentései. A szervezet hosszan idéz Slota magyargyalázó, cigányellenes, buzizó kijelentéseiből, és megjegyzi, ha bárki közülük ilyen, vagy ehhez hasonló kijelentéseket tenne, nagy valószínűséggel már rég eljárások sorozata indulna ellenük.----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Friday, November 14, 2008 7:53 PM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Pospolitost-ot 15 év után szüntették be bizonyíthatóan etnikai uszítást követtek el évek óta, mégis működhettek, a magyar Nomos Regionalizmust Polgári Társulást egy héttel a bejegyzés után betiltották, ugyanilyen okokra hivatkozásul, úgy hogy nem is fejtett ki semmiféle tevékenységet. Még az alakuló közgyűlést sem tartotta meg, akkor hogyan sérthetett törvényt, hogyan adhatott okot a megszüntetésre

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek!!! Vagyis a felvidéki magyarokat diszkriminálták!

Gyurcsánynak ezzel kéne érvelnie, nem belemennie a Gárdás témába, még győztesen is jöhetne ki a vitából. Erre Fico nem tudna mit mondani.

A párhuzamokat az országokon belül kell keresni.

Adatok:

Felszámolták Bósza társulását

Felszámolták Bósza társulását

Nomos kontra SNS, polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus

Nomos kontra SNS, polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus


Betiltotta Bósza autonómia-társaságát a szlovák belügyminisztérium

Betiltotta Bósza autonómia-társaságát a szlovák belügyminisztérium

SLOTA JAVASLATÁRA MEGSZÜNTETTÉK BÓSZA SZERVEZETÉT

SLOTA JAVASLATÁRA MEGSZÜNTETTÉK BÓSZA SZERVEZETÉT

POLI: A HÁBORÚ VÉGET ÉRT, MENJÜNK KI AZ ERDŐBŐL

POLI: A HÁBORÚ VÉGET ÉRT, MENJÜNK KI AZ ERDŐBŐLNyilván az is csak a látszat műve, hogy egy belügyminisztériumnak látszó intézmény mondvacsinált indokkal látszólag megszüntette Bósza János félig beregisztrált szervezetét, miután egy fasisztának látszó párt kiverte a hisztit miatta a tévében. Hiszen csak annyi bizonyíték áll rendelkezésre, mint a lövöldözés esetében, nevezetesen hogy Bósza beszkennelte és feltöltötte a minisztérium döntését. Indoklás annyi a minisztérium részéről, hogy egy Bószához köthető weboldalon autonómia-tervezeteket lehet olvasni. A huszonegyedik században, az EU és NATO tag Szlovákiában ennyi elég egy civil szervezet betiltásához. Egy olyan szervezet kérésére, mint az SNS, amelyet nem kell különösebben bemutatni, elég ha arra gondolunk, hogy elnöke, Slota tankokkal támadna Budapestre, vagy bármelyik magyarokkal kapcsolatos nyilatkozatára.

Mielőtt megkezdhette volna tényleges működését, már meg is szüntették Bósza János Nomos Regionlizmus elnevezésű civil szervezetét, mely az autonómia kivívását tűzte ki célul. A szlovák belügyminisztérium határozatában az áll: Ján Slota és Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt két vezetőjének kezdeményezésére szüntették meg az autonómiapárti civil szervezetet. A belügyminisztérium gyorsan cselekedett: a polgári társulás feloszlatásáról szóló döntést január 18-án hozta meg, három nappal azután, hogy az SNS ezt követelte.

Bósza a honlapján kijelenti: a belügyminisztérium megszüntető határozata az alkotmány szabad véleménynyilvánításra (§ 26 (2)) és az egyesülési jogra (§29) vonatkozó részeinek durva megsértését jelenti

Mennyire komoly?

Mennyire komoly?

A komáromi palacsintasütő (korábban állítólag ezzel is foglalkozott Bósza János) autonómiakísérlete minden realitást nélkülöző és kissé mulatságos kezdeményezésként indult. Minden bizonnyal az is maradt volna, ha az SNS-es ritmusra menetelő kormánykoalíció fel nem kapja az ügyet, s nem teszi meg Bószát a szlovák államiság első számú ellenségének. A belügyminisztérium másodszori elutasító álláspontja így paradox módon tényleg a demokrácia bajnokává avatja Bószát, aki egy állammal találja szemben magát saját – furcsa, de teljesen jogszerű – követelésével. Mert akármilyen véleménnyel vagyunk is a Nomos Regionalizmus kitűzött céljairól és az egész projekt életképességéről, ahhoz nem férhet kétség, hogy egy demokratikus jogállamban (az alkotmánya szerint Szlovákia is az) törvényes keretek között mindenkinek jogában áll olyan civil szervezetet működtetni, amilyet csak akar.

A belügyminisztérium döntése – amellyel Ján Slota és Anna Belousovová indítványának eleget téve megszünteti a polgári társulást – ezért intő jel, amely arra figyelmeztet, hogy az államhatalom döntéseiben nem a hatályos jogi szabályozás, hanem önmaga meggyőződése alapján jár el. Egyetlen törvény vagy rendelet sem tiltja ugyanis a területi, nemzetiségi vagy bármilyen más autonómia követelését, s még kevésbé az arról szóló vitát és tájékoztatást.

Miniszterelnök Úr, ha ezekkel az adatokkal fog érvelni lesöpörheti Fico argumnetációiját, hogy ők mennyire jók, hogy megszüntettek egy szlovák magyarellenes PT-et, megj.15 évig szidhatták büntelenül a magyarokat, romákat.

A Nomos Regionalizmust egy hét alatt alkotmány és törvénysértő módon egy hét alatt likvidálták. Ne mennyen bele Fico játékába, én ismerem a szlovákok mentalitását, félelmükben mindenre képesek, bármiféle hazugságra.

Pospolitostra ellenérve a Nomos regionalizmus legyen, a Magyar Gárda magyar belügy és kész.

Holnap ott leszek a téren, ha behivat én elmondon Fico úrnak, hogy mi a célja a Pospolitost mostani betiltásával. Kiváncsi vagyok a pospolitost elnökére büntetőjogi feljelentést is tesznek, mer rám tettek és kilenc hónapja megfélemlítenek.

Bósza János a betiltott Nomos Regionalizmus volt elnöke.
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Friday, November 14, 2008 10:18 AM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


Kedves Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr!

Hamarosan elindul ellen egy koncepciós per (9 hónapja gyűjtik az ellenem szükséges hamis adatokat), börtönbe akarnak csukni azért, mert a felvidéki magyarságnak az azonos jogokat követelen, békésen lassan már 3 éve, szinte egyedül, de határozott módon. Nem sértettem meg az alkotmány mégis, alkotmánysértéssel és Szlovákia szétzilálásával vádolnak, nem bántottam a szlovák népet, mégis irredentának, revizionistának tartanak. Tiszteletben tartom a határokat, elismerem minden nép jogát az önrendelkezésre, csakis ezt akarom a felvidéki magyarságnak is. Ha ez bűn, akkor bűnös vagyok, a szlotafélék szerint az vagyok, tehát be fognak csukni, vagy másképpen próbálnak elhallgattatni, hogy ez ne történjen meg ehhez kérem a segítségét és a tárgyalásokon megkérdezhetné Fico urat, miért diszkriminálja Szlovákia lakosságának 15% és miért akarja törvénysértő módon azokat elhallgattatni, akik semmi mást nem csinálnak, csak békésen követelik az azonos jogokat és élnek alkotmányos jogaikkal.
Baráti üdvözlettel
Bósza János, Észak-Komárom, 2008.11.14

u.i.: bízok benne, hogy szombaton tud rám szakítani 5 percet (bárhol találkozhatunk, akár a déli oldalon is), ezért én is és a felvidéki magyarság is hállás lesz. Minden betegségre az igazmondás és igazságszeretet a legjobb gyógyír, ami a szívből jön, ezért érdemes élni, s halni ha muszáj. Most minden külhonba szakadt magyarnak lehet autonómája, csak egységes fellépésre van szükség és akkor megmaradunk.BJ
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Friday, November 14, 2008 9:59 AM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat
Autonómia, vagy Honföld Köztársaság

2008.10.19
Honföld (Csallóköz és környéke) Köztársaság

Nem lenne előnyösebb a maradék szlovák területek érdekében megadni az autonómiát Csallóköznek vagy a függetlenséget? (szlovák onlinos olvasói kérdés Pravdában Čaplovič-hoz)

Čaplovič: A Csallóközért keményen harcoltunk a Cseszko-Szlovenszko létrejöttekor és nemcsak Benes és Masaryk, hanem a győztes nagyhatalmak is ezt akarták. Stratégiai okokból kifolyólag nagy hiba lenne, mert Csallóközben és Svájcban találhatóak Európa legnagyobb földalatti ivóvíz készletei, ahogyan tudom kőolajt a víz nemsokára felváltja, mint stratégiai nyersanyagot.

Önök keményen harcoltak Csallóközért, mi pedig keményen megvédjük, gazdagságát , értékeit és a népeik önállóságát, a jogegyenlőség és a wilsoni elvekből kiindulva. A térképen kijelölt területen népszavazást kell tartani, az ott élő összes 18 éven felüli polgár részvételével, azt a plebiscitumot, ami 1920-ban elmaradt, három kérdéssel,
egy magas szintű területi autonómiát,
kettő önálló köztársaságot,
három magas szintű jogokkal felruházott önálló megyét Szlovákián belül.
Ezekre a kérdésekre adhatnak majd választ, a térképen bejelölt területen élő szlovákiai polgárok. Egy éven át, a népszavazás megtartása előtt, az állam (Szlovákia) köteles a saját költségén informálni és ismertetni a polgárokkal, a három feltett kérdés valós értelmezését és közöttük lévő különbséget, diferenciát, hogy tárgyilagosan szavazhassanak és a feltett kérdések tartalmilag számokra világos legyen.

Egy tévés (STV) vitaműsorban Čaplovič azt mondta:
EÚ-ban vagyunk és bármiféle mérlegelése az autonómiának, az EÚ-ra nézve romboló hatással van és az egyes államok szétverését jelentené. Mi tudjuk, hogy az autonómia egy lépcsőfok az elszakadás előtt, gyakorlati tapasztalataink vannak ezen a téren, pl Koszovónak megvolt a saját politikai autonómiája. Ez egy érzékeny téma, Szlovákia egy szuverén állam, Akkor amikor Magyarország és Szlovákia is az EÚ tagjai, nem kell tovább és tovább diverzifikálni (megosztani, szétteríteni) és nem kell riogatni, egyes politikusoknak érdekük, hogy ezt tegyék, mert másfajta agendával nem rendelkeznek. és akkor beszélgetnek és inkább létrehozni olyan feltételeket, amire a polgároknak szükségük van ténylegesen a kevert nyelvterületeken. A polgárokat ezek a témák nem izgatják, őket csakis az anyagi megélhetésükkel foglalkoznak, nem kell őket nyomorgatni ezekkel a témákkal. Azért kell hagyni bizonyos teret arra, hogy az egyes etnikumok megtarthassák az identitásukat, például Kelet-Szlovákiában, milyen szépen élnek a különböző kulturák egymás mellett, hisz az EÚ azért olyan gazdag, mert minden nép kultúráját képviseli.

Kiss Jozef történész: Nem tudom mikor is kezdődött, hogy az autonómia fogalmát kikiáltották ördögi szónak. Hisz ez egy legitím fogalom az EÚ-ban, hogyha a két érintett állam egyezsége alapján jön létre. Szlovákiában elterjedt az az állítás, hogy sehol máshol nincsenek miniparlamentek. Kérem szépen Finnországban az Arland szigeten klaszikus területi autonómia van, saját kisparlamenttel. Az, hogy minálunk erre szükség van, vagy nem az egy más dolog, de a szlovák politikusok szájából gyakran elhangzik az az állítás, hogy sehol a világban miniparlamentek nincsenek. Ez minket irritál.

Tisztelt Čaplovič úr, hogy Ön fél az igazságtól és ezért hazudozik, csapkod jobbra balra, féligazságaival próbálja a felvidéki magyarokat megfélemlíteni a saját népét pedig becsapni. Ahogy a közmondásban le van írva, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Futurisztikus megközelítésből, megpróbálom Önöknek felvázolni, mi is volt, mi van és mi lesz.

Nagyon igaz, amit TV-ben mondott a győztesek mindent visznek, csak kik voltak Trianon után a győztesek, ki követelte olyan vehemens módon a mai határokat, Csallóközt, Felvidék éléskamráját, a csehek főhazudozója, Benes. Szlovákia nem nyert háborút, tehát sohasem volt győztes, tehát ez az állítása egy kicsit sántít. Szlovákia csak 1993 óta létezik, jaj igen még volt tisói fasiszta bábállam, ebben az értelemben a második világháborúban Szlovákia szintén a vesztesek oldalán volt. Csak Benesnek köszönhetik, aki megoldotta, hogy hogyan kell egy vesztesből győztest fabrikálni, vagyis megvette a szlovákokat, egyúttal becsapta őket, a győztesek oldalára való besorolás ára, az önállóság újboli feladása lett. Önálló Szlovákia helyett, cseh gyarmattá vált. Trianon előtt Magyarország felajánlotta a szlovákoknak a magas szintű autonómiát, ezt a szlovákok nem fogadták el, Túrócszentmártonban 1918 októberi kiáltványukban inkább Csehországhoz csatlakoztak.

Itt egy pillanatra álljunk meg, vajon miért nem akarták az önálló Szlovákiát, vagy miért nem fogadták el a magyar területi autonómia javaslatot? Az önálló Szlovákiától féltek, féltek kérni a győztes nagyhatalmaktól, mert Benes telhetetlensége őket is teljesen bedarálta volna, így inkább behódoltak Benes lerohanásos taktikájának. A magyar autonómia javaslatot, pedig azért nem fogadták el, mert féltek, hogy ha Magyarország megerősödik megvonja tőlük ezeket a jogokat. Így az ő szemszögükből nézve maradt a kisebbik rossz, így jöhetett létre a Cseszko-Szlovenszko Köztársaság.

A magyarok politika területi autonómia javaslata nagyon későn jött. Mikor egy nép már az önállósodás útjára lép, onnan visszafordítani a történelem kerekét már nem lehet.

Létezik egy érdekes párhuzam 1918 és 2008 között. Magyarország 1918-ban későn ajánlotta fel a szlovákoknak az autonómiát, akárcsak Szerbia 2008-ban a koszovói albánoknak. Vajon Szlovákia, mikor ébred fel, mikor ajánlja fel Csallóköz és környékének (Honföld) a magas szintű területi autonómiát, minél kösőbb teszi meg ezt a lépést, annál nagyobb az esélye, hogy egy szabad Honföld Köztársaság fog létrejönni Csallóközben és környékén. Ez az új állam független lehet Szlovákiától és Magyarországtól is. Azt mondják az okos ember a más butaságából tanul. Vajon a szlovákok mennyire okosak? Ha meg akarják tartani maguknak Csallóközt és környékét, akkor nagyon gyorsan meg kell adniuk ennek a régiónak a magas szintű területi autonómiát. Ha a tárgyilagos viták helyett, a gőgösséget és a látszatmagabiztosságot választják, akkor elveszítik Csallóközt, aranyával együtt, az ivóvíz készleteit és Honföld Köztársaság létrejön, a föld mélyén lévő "aranya" az ott élő polgárokat fogja gazdagítani. Minden ember egyforma jogokkal, az 1918-as wilsoni elveknek megfelelően jogegyenlőségben fog élni, legyen akár magyar, szlovák, vagy roma.

Bósza János, CA

STV: Trianonról és az autonómiáról is szó volt az Esti téma című vitaműsorban a szlovák televízióban 2008.10.16-án----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Thursday, November 13, 2008 8:15 AM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A tárgyalásuk végeztével szombaton délután nagyon szívesen látom Önöket a részemről beigért palacsinta partira. Ahol tárgyalni fognak onnan 5 percnyi séta hozzám.

Ha mégsem tudnak megállni, a kötelesség elszólítja más irányba, mi pedig küzdhetünk tovább egyedül, magunkra hagyva, akkor megkérném, ha ez az üzenetem eljut Önhöz, hogy csak annyit írjon, üzenjen, hogy ti felvidéki magyarok asszimilálódjatok tovább. Ebből tudni fogom, hogy nem jönnek. Nem baj mi küzdünk egyedül tovább a jogainkért, az azonos alkotmányos jogunkért a megmaradásunkért a szülőföldön.
Komárom, 2008.11.13
Üdvözlettel és emelt fővel
Bósza János, napjaink egyetlen hivatásos autonómia-harcosa (mások mondják rólam)
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Tuesday, November 11, 2008 12:36 PM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szombatra ahogyan azt megigértem elkészítem, pontosabban a fiam Ottó elkészíti (Ő a szakács) a szlovák-magyar megbékélés közös magyar palacsintáját, egy tál formájában, aminek déli felén a Hortobágyi húsos palacsinta lesz a menü és a másik felén, az északi oldalon a juhtúrós krumplis palacsinta (sztrapacskás placki).
Bízok benne, hogy egy félóra erejéig megtudnak Fico úrral állni és megkóstolják a megbékélés, a szlovák-magyar megbékélés palacsintáját. Szombatra a tálat a fiam elkészíti, a belvárosban lakok, a vásosházától 5 percnyi séta.
Baráti üdvözlettel.
Bósza János
----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Bósza János ; Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Tuesday, November 11, 2008 11:51 AM
Subject: Re: Megismétlem a meghívásomat


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Annak ellenére, hogy az én meghívásomat nem fogadta el és válaszlevelet sem kaptam Öntől, ennek ellenére örülök, hogy Komáromba látogat és szombatom, mégis összejön a tervezet találkozó Önök között. Nagyon örülnék, ha a találkozó előtt, vagy után feltudna keresni egy rövid beszélgetés, a szlovák-magyar megbélés érdekében. Lehetséges, hogy én, mint civil és felvidéki magyar tudnák olyan hasznos tanáccsal és véleménnyel szolgálni, más szemszögből nézve. ami jót tenne, mint a két népnek, a szlováknak és a magyarnak is.
Előre is köszönöm a válaszlevelét

Baráti üdvözlettel
Bósza János - civil ember, egy felvidéki magyar
Ez 2007-ben történt:


BÓSZA: SLOTA AGYMENÉSEI A NEMZETPOLITIKA RÉSZÉVÉ VÁLTAK

2007. 09. 25.
Bósza János, napjaink egyetlen hivatásos autonómia-harcosa betartotta ígéretét, és Horváth Róbert alistáli plébános kíséretében gyertyát gyújtott a köztársasági elnök rezidenciájául szolgáló Grassalkovich palota előtt, a pozsonyi Hodza téren. Bósza ez alkalomból nyilatkozott is a sajtó jelenlévő képviselőinek. Elsősorban a Slota-féle Szlovák Nemzeti Pártot, illetve annak elnökét kritizálta, mondván, hogy magyarellenes kirohanásai és részeges agymenései a Fico-kormány hivatalos nemzetpolitikájának részévé váltak. A Béke-szökőkúton meggyújtott két gyertya a szlovák és a magyar megbékélést szimbolizálja, a kereszt pedig az érte való imádkozást. Bósza nem tömegtüntetést akart szervezni, célja akciójával csupán a figyelemfelkeltés volt.

Bósza elmondta, nyugtalanítja a kormánykoalíció ténykedése, elsősorban pedig az, hogy Slota és pártja határozza meg a játékszabályokat, és azt, hogy mi a jó és mi a rossz. Bósza és szervezete, a Dél-Fölvidék Autonómia Tanács szerint a magyar kisebbség szisztematikus sértegetése büntetendő cselekmény, ezért a bűnüldoző szerveknek lépniük kellene az ügyben. "Malina Hedvig ellen a belügyminisztérium kitalált és nem létező bizonyítékok alapján kezdeményezett büntetőeljárást, Slota esetében viszont a rendőrség alszik, nem cselekszik," áll a szervezet állásfoglalásában.

Bószáék szerint a belügyminisztérium Slota és Caplovic politikai megrendelésére, szintén kitalált indokokra hivatkozva utasította el szervezetük bejegyzését. Bósza szerint Slota törvények útján akarja lecsukatni az autonomistákat, és azokat, akik nem akceptálják a trianoni békediktátumot. "Ha a szlovák parlament elfogadja a köztársaság védelméről szóló törvényt, az diszkriminatív, sőt egoista és fasizáló törvény lesz," véli a komáromi vállalkozó, aki megismételte a szlovák alkotmány preambulumának címzett kritikáját is: a "mi, szlovák nemzet..." kezdetű mondat szerinte diszkriminatív a magyar kisebbséggel szemben és ellentmond a polgári elveknek.

"Senki sem akarja megszüntetni a Benes-dekrétumokat, sem az MKP, sem más magyarok, csupán le kell ellenőrizni, hogy a 13 dekrétum közül érvényes-e valamelyik. Azt szeretnénk, ha valódi párbeszéd alakulna ki erről." Szerinte meg kell vizsgálni, mi a rossz a törvényekben, hogy változtatni lehessen rajtuk, mivel jogilag még mindig tartalmazzák a a kollektív bűnösség elvét. Bósza szerint szakértőknek, és nem politikusoknak kellene megvitatniuk, mi történt a szlovák-magyar viszonyban a múltban, és a politikusoknak ezt akceptálniuk kellene.

Arra a kérdésre, hogy a DFÖT állásfoglalása növelheti-e a feszültséget az országban, Bósza azt válaszolta, hogy a megbékélés első fázisában szükségszerűen növekszik a társadalmi feszültség, mivel egyébként nem lehetséges a megbékélés. Bósza Slota elutasító válaszát normálisnak tartja. Bósza a társadalomban zajló eseményeket művi úton kreált dolognak tartja, amelyekkel az emberek "ott lent" egyáltalán nem azonosulnak. "Slotához hasonló provokatőrök mindenhol vannak, Magyarországon is," zárta mondandóját Bósza János.

(bumm, SITA, fotó: SITA)----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Ferenc.Gyurcsany@meh.hu
Sent: Sunday, November 09, 2008 1:40 PM
Subject: Megismétlem a meghívásomat


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Azt hiszem megérett az idő, mondjuk egy nem hivatalos találkozóra Ön és Fico úr között. Rám Slota és Belousovová büntetőjogi feljelentést tettek és már 9 hónapja a szlovák rendőrség gyűjti ellenem a külömböző adatokat, közben semmi mást nem csináltam, csak békés eszközökkel követelem az azonos alkotmányos jogokat, a jogegyenlőséget és vitát szeretnék indítani az autonómia témában. A jussom az lett, hogy mehetek börtönbe. Segítséget kértem az MKP-tól, megtagadták azzal, hogy ők nem fogják követelni az azonos jogokat, sem az autonómiát. A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát és az alkotmányban benne van a jogegyenlőség, ennek ellenére ellenem folyik büntetőjogi feljelentés. Nem tettem semmi törvénybe ütközőt, sőt Pozsonyban egy katolikus pap kiséretében gyertyát gyújtottunk és imát mondunk a köztársasági téren, a szlovák-magyar megbékélésért. Folytathatnám, de nem akarom a drága idejét elrabolni. Bármikor hajlandó vagyok egy személyes találkozó keretein belül pontosan felvázolni mit is akarok.Ha meghívásomat elfogadja, akkor a szlovák-magyar megbékést támogatja és Önnek is komoly politikai pozitívumokat, kapitált eredményezhet. Ön lehetne az aki mer is kezdeményezni és akarja is a szlovák-magyar megbékélést. A szlovák nacionalisták vitorlájából kifoghatná elegánsan és európai módon, a felvidéki magyarságra zúdított rágalomhadjáratukat és nagyban segíthetne, a felvidéki magyarság asszimilációjának a megállításán. Nem tagadom nekem is sokat segíthetne, mert így talán egy 50-es évekre emlékeztető koncepciós pertől menthetne meg, mert Ficó úr mindezt leállíthatná és közösen elindíthatnának egy békés folyamatot, aminek az előnyeit élvezhetné, minden magyar éljen akár Felvidéken, akár Magyarországon. Ha elfogadja a meghívásomat, akkor egy jó ügyet fog képviselni és Fico sem fogja merni azt mondani, hogy nem jön el, mert maga ellen menne. Egyébként már találtam egy panziót, ahol akár titokban is találkozhatnának, Komáromtól 20-30 km-re van.
A címemre elküldheti megbízottját, vagy bárhol másutt is találkozhatunk, ismerek valakit a Fico hivatalából is aki átvette személyesen az autonómia-tervezetemet megvitatás gyanánt, ővele titokban tudnák koordinálni, de gondolom Önöknek is megvannak a megfelelő csatornáik.
Baráti üdvözlettel

Bósza János

Bósza Slotát feljelentette
Nyílt levél a szlovák parlamenti képviselőktől
Második autonómia fórum

----- Original Message -----
From: Teiszler Zoltán
To: Bósza János
Sent: Thursday, October 09, 2008 8:55 AM
Subject<íb> Elolvasva: Pozvánka (Meghívó)
Az üzenet elolvasva ekkor: 2008. október 9. 9:55:16 (GMT+01:00) Belgrád, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága.

----- Original Message -----
From: Bósza János
To: Ferenc.Gyurcsany@meh.hu ; urad@vlada.gov.sk ; Bósza János
Sent: Wednesday, October 08, 2008 7:28 PM
Subject: Meghívó


Kedves Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr!

A mediából értesültem, hogy Önt egy szlovákiai napilap, a “Nový Čas” szivélyes látogatásra invitálta Szlovákiába, én ezt, mint egy civil, egy civil szervezet nevében a “Jogegyenlőségért PT” szeretném kiegészíteni azzal, hogy meghívom Önt Komáromba, szerény házamba, ahol magánjellegű kétoldali megbeszélést folytathatna Fico úrral. Mindezt egy palacsinta parti keretein belül (megj. a fiam nagyon jó szakács száz fajta palacsintát tud készíteni), köztük nagyon finom hortobágyit és brindzás (juhtúrós) palacsintát is, persze a csípős, csipetkés Jókai bableves sem elhanyagolható. Kis tárogatós zene mellett, egy százéves hangszeren jó barátom előadásában, bizonyára a két nép számára fontos történelmi döntéseket tudnának meghozni, de legalább is egy konstruktívabb politizálás kezdete lehetne.

Nem hivatalos formában véleményt cserélhetnének, csakis Önök ketten. Kizárva a nehézpolitikát, kizárva az inkorrekt megélhetési politikusokat, csakis Önök ketten vennének rajta részt. Megvagyok győződve arról, hogy ez egy új kezdet lehetne a két nép ezeréves történelmének a letisztázása érdekében. Úgy gondolom Önnek és Fico úrnak sem, de azt itt élő népeknek biztosan nem fűződik hozzá érdekük, hogy a meglévő feszültség, a két nép között tátongó szakadék tovább mélyüljön. Ez nem lenne jó a magyar népnek és a szlovák népnek sem, az itt élő magyar nemzetrészről nem is szólva. Mi itt békében és megértésben szeretnénk élni, semmi mást nem akarunk, csak egyet, hogy ott élhessünk továbbra is, ahol szüleink, nagyapáink és dédanyáink éltek. Ehhez kérem az Önök segítségét, ezért invitálom Önöket egy nem hivatalos találkozóra, hogy üljenek egy asztalhoz, beszélgessenek és később hozzanak okos és jó döntéseket, amelyek majd elősegítik a két nép megbékélését. Erre kéri Önöket egy a felvidéki magyar néphez tartozó szlovákiai állampolgár, aki alkotmányt tisztelő módon semmi mást nem akar, csupán egyenrangú polgárként élni, a saját szülőföldjén.

Bósza János, Észak-Komárom, 2008.10.8

U.i.: Ennek a levélnek a pontos szlovák nyelvű verzióját, egy ídőben e-mail formában elküldtem Fico Róbertnek is, Szlovákia Miniszterelnökének.

Címem: Bósza János

945 01 Komárno, SzlovákiaVážený pán Róbert Fico, predseda vlády !

Z medializovanej správy som získal informáciu, že denník Nový Čas pozýva na návštevu Slovenska, pána Gyurcsánya Ferencza, ja by som túto iniciatívu chcel doplniť ako civil, v mene jedného občianskeho združenia a to „OZ Za rovnoprávnosť“ o to, že si Vás dovoľujem pozvať do Komárna , do môjho skromného domu, kde by ste mohli viesť obojstranný osobný rozhovor s pánom Gyurcsányom. Toto všetko v rámci ochutnávky palaciniek / musím poznamenať, že syn je veľmi dobrým kuchárom , vie pripraviť viac než sto rôznych druhov palaciniek/, medzi inými aj veľmi chutnú hortobáďsku a bryndzovú palacinku, pravdaže, ani štiplavá fazuľová polievka -Jókai nie je zanedbateľná. Pri dobrej muzike na storočnom hudobnom nástroji Tárogató, ktorý by Vám predstavil môj dobrý kamarát, by ste pravdepodobne vedeli prijať dôležité historické rozhodnutia pre oba národy, prípadne by to aspoň mohol byť začiatok jednej konštruktívnej politiky.

Mohli by ste si bez oficiálnych formalít a to len Vy dvaja vymeniť názory, bez tzv. ťažkej politiky, bez prítomnosti inkorektných, existenčných politikov, len Vy dvaja. Som presvedčený o tom, že toto by bol nový začiatok v záujme vyjasnenia si tisícročnej histórie oboch národov . Myslím si , že nie je v záujme Vás, ani pána Gyurcsánya, ako ani tu žijúcich národov, aby súčasná napätá situácia medzi oboma národmi viedla k ďalšiemu prehlbovaniu priepasti. Toto by nebolo dobré pre maďarský, ako ani slovenský národ, nehovoriac o tu žijúcej časti maďarského národa. My by sme tu chceli žiť v mieri a porozumení, nechceme nič iné, len to, aby sme mohli žiť tam, kde žili naši rodičia, starí otcovia a prastarí rodičia.
K tomu prosím o Vašu pomoc, preto Vás pozývam na jedno neoficiálne stretnutie, aby ste si sadli k jednému stolu, rozprávali sa a neskôr vyniesli múdre rozhodnutia, ktoré napomôžu k uzmiereniu oboch národov.
O toto Vás žiada jeden štátny občan Slovenska, príslušník horno-zemského maďarského národa, ktorý spôsobom ctiacim si ústavu nič iného nechce, len žiť ako rovnoprávny občan vo vlastnej rodnej zemi.

Bósza János


PS: Identickú verziu tohto dopisu v maďarskom jazyku som v jednom čase formou e-mailu odoslal aj Ferenc Gyurcsányovi, predsedovi maďarskej vlády.

Moja adresa: Bósza János

945 01 Komárno, Slovensko
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona