Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Füstbement MKP-s autonómia tervezet

Tisztelt MKP-k az autonómiaügy őszinte felvállalása csak ennyin múlik:
"Vajon mihez kezdünk, ha egyik pillanatról a másikra darabokra hullik az életünk? Több választásunk is lehet. Megpróbálhatjuk ugyanazt az életet élni, mint korábban, de ez lehetetlen. Újraélni semmit sem lehet, mert az a legjobb esetben is csak gyenge utánzata lesz az eredetinek. Megőrülhetünk vagy megkeseredhetünk, és életünk végéig bizalom, remény és törődés nélkül élhetünk. De fennáll az a lehetőség is, hogy tapasztalatainkból okulva továbbfejlődjünk, és újrakezdjünk mindent, tiszta lappal, új ismeretekkel, friss reményekkel és lehetőségekkel."
(Leo Buscaglia)


2014.02.03.
Ezt az írásomat annak kapcsán írtam, hogy az ősszel az MKP bejelentette talán január végére elkészül végéra a saját autonómia tervezetük. Nos mikor ezt az ígéretüket tették, akkor még nem tudták, hogy decemberben lesz saját elnök jelöltük és jó emkápés szokás szerint az autonómia ügy megint mellékvágányra került, nem lett semmiféle tervezet. Marad egyedül a 2007-es Commora Aula autonómia tervezete, továbbra sem lehet konfrontáltatni az MKP-s tervezetet megvitatni, mi jó és rossz egyikben másikban.

Ha az MKP nem képes egy tervezetet összehozni kölcsönadom az enyémet már 2007 óta megvan, felajánlom a csipetcsapatnak (csupa szakemberből áll) egy nem hozzáértő tervezetét, amit egyedül csinált, mert megakarta csinálni, el akarta készíteni. Nos itt a különbség egy tervezetet el lehet készíteni ezzel egyetértek Berényivel két hét alatt, amikor ez mondta azóta 20 szor hét is eltelt.
Kérem szépen ne hülyítsenek már minket, mondják meg a 2016-os parlamentbe való kerülést veszélyeztetheti, ha lesz egy MKP autonómia tervezet, mert Bugár kihúzhatja közvetve a választások előtt riogatva vele a felvidéki magyarokat.
Egyébként nekem már 2012 júniusában mikor a Berényi-Bugár vita volt feltűnt egy dolog, hogy miért is beszélt Bugár olyan hangzatosan az autonómiáról, sőt még egy kulturálisat el is készítene saját maga is, ezt akkor az okos MKP-s stratégái nem vették észre, hogy csupán Bugár be akarja húzni őket csőbe, meg is tette, mint a múltban sokszor, azzal, hogy kényszerpályára helyezte az MKP, aki kénytelen volt bejelentenie, hogy készít egy tervezetet, de mikor rájöttek, hogy ez csak egy újabb Bugár féle csalafintaság, utána már nem merték beismerni, hogy bedőltek neki. Ezért ez a tili-toligatás. Az MKP stratégái két szék közé estek. Innen csak egy féleképpen állhatnának fel, úgy, hogy az arculatukat megtarthassák, ha felsorakoznak a CA tervezete mögé és a háttérből támogassák, így senki nem mondhatja azt, hogy az MKP-s tervezet, így vissza tudnának Bugárnak csapni és közben készülhetne a felvidéki magyarok autonómia tervezete. Egy civil csoptortulás járhatná az országot és nem kellene az MKP-nak félnie attól, hogy 2016-ban bárki az autonómia témáját ellenük kihasználhatná. Még 2008-ban ezt javasoltam Duraynak.
Nos MKP-s főstratégák gondolkozni kell, nem pedig megijedni, Bugár is csak egy vékony jégen táncolhatna. DE!!!
Ehhez nem ártana gondolkodni is néha.
ITT A CA TERVEZETE TÁMOGASSÁK A HÁTTÉRBŐL AZ MEGVALÓSÍTHATÓ IS RÁADÁSUL és nincs magyar kártya sem.

Kiegészíteném a történetet még azzal, mikor 2008-ban Alsóbodokon találkoztam Durayval azt javasoltam neki, ha az MKP nem akarja, vagy nem meri Bugár és a szlovákok miatt felvállalnia az autonómia ügyét, majd a Nomos Regionalizmus PT igen, csak egyet kértem cserébe, hogy a körutak megszervezését, annak háttérbeli támogatását vállalja az MKP, nem kaptam választ, pontosabban azt mondta, ha az MKP-bó távozik Bugár utána az MKP is elkezd autonómiázni. Nos azóta eltelt lassan hat év, de egy autonómia tervezetre sem tellett, a CA tervezetét az MKP nem vállalta fel, sőt lenéző módon véleményezték, hamár nekik nem lehet tehenük, akkor másnak se legyen alapon álltak hozzá. A CA tervezetbe nem tudtak belekötni, mert tudták, hogy jó és ők sem tudnak jobbal kirukkolni, az idő ezt igazolta, így egy dolog maradt a számukra a gazdáját lehetetlenítették el, a talpnyalóik segítségével lejáratták, így a C tervezet is a parlamentbe kerülés helyett, a suflikban maradt.
Ma elég lenne leporozni, közösen tökélesíteni és kirukkolni vele, garantálom, hogy a szlovákok sem tudnának Tárgyilagosan belekötni, ezt már leteszteltettem.
Egyébkén maga DURAY 2008 januárjában azt írta a CA tervezetről, idézem: Ha már ilyen tervezet van, nem kell démonizálni, hanem vitatkozni kell róla. Nos, sajnos az MKP berkeiben belül maradt a démonizálás, kár hogy Duray a véleményét nem tudta keresztül vinni, mert akkor bebizonyíthattam volna, hogy a tervezet egyes részelemeinek a pontosítása után nagyon is jó lenne nekünk, mert megvalósítható és békésen ki is követelhető.
Nos kedves emkápésok nem belém kell rugdosni én már a magamét lettem az asztalra, hanem maguk döntsék el, hogy mit is akarnak hülyíteni a felvidéki magyarságot, vagy végre teljes odaadással küzdeni egy megvalósítható tervezet segítségével a felvidéki magyarság megmaradásáért.
Hét év távlatából már nagyon nehéz azt a tényt megmagyarázni miért nem volt jó a CA tervezete, ha az MKP 7 év alatt nem adott nekünk egy jobb tervezetet.

Egyet nem bírok megérteni. Elfogadom, hogy emkápésnak, civilnek sokkal szimpatikusabb lenne egy etnikai alapúm autonómi, nekem is.
DE!!!!
Mikor azon gondolkodtam, hogy is csináljam meg a mi felvidéki területi autonómia tervezetünket, rengeteg vázlatot készítettem, volt köztük egy Csallóközi autonómia tervezet is. Mikor ezt bemutattam megsértődve kaptam leveleket a palósoktől, pl. Tornaljáról, őket miéert hagytam ki. Így készítettem egy újabb vázlat tervezetet, ami aterületi és a személyi autonómia kombinációjára épült. De rá kellett jönnöm ismerve a szlovák sovinizmus gőzhengere működési formáit, hogyha minél nagyobb területet átadunk a sovinizmusnak, akkor bizony azzal a felvidéki magyarság minimum egyharmadát is odadobjuk az asszimiláció gőzhenger alá. Ezért megpróbáltam a szlovákok fejével gondolkodva, hogy ha én lennék helyükben mibe is mennék bele, úgy, hogy ne érezzem bármi lényegeset fel kell adnom.
Ekkor , miután megismerkedtem a katalán autonómia filozófiájával, lényegével, létrejöttével, rádöbbentem az az út, amit a katalánok jártak be, azok kompromisszumok, amibe ők belementek, csakhogy az asszimilációjukat megállítsák, számunkra is példaértékű kell hogy legyen. Spanyolországban 15 autonóm terület van. A spanyol parlament nem etnikai alapú autonómiát fogadott el, hanem egy adott területen élő összes polgár közös autonómiájaként definiálja az egyes autonómia területeket. Így a katalán autonómia sem etnikai alapú, hanem polgárok közös autonómiája, ahol mindenütt minimum kétnyelvűség uralkodik és a kisebbségi népek is azonos jogokkal bírnak. PL. a katalánoknak van saját parlamentjük, a katalán nyelv hivatalos, saját maguk irányította iskolarendszer stb.
Ezért döntöttem úgy, hogy a mi felvidéki autonómia tervezetünk is legyen hasonló, ebben a szellemben készült és már 2008-ban átesett a tűzkeresztségen, a szlovákok nem tudtak tartalmilag belekötni és az a mindenkori ok miért nem lehet autonómiánk, hogy a szlovákok el lennének nyomva megszűnt.

Mindig akadt ok miért nem jó előhuzakodni vele. Pl. most mi is a helyzet, most nem jó, mert esetleg Bárdos esélyeit rontaná. Bár Bárdos megígérte fog az autonómiáról beszélni. Kérdezem hogyan, ha még a tervezetet sem említheti meg, nem konfrontálódhat konkrét tények alapján, ha a másik fél még a tartalmát sem ismerheti. Továbbá ugyebár jönnek az EÚ választások megint nem lehet beszélni róla, mert esetleg egyes magyarok emiatt nem szavaznak az MKP-ra és a Híd táborát erősítenék, az év végén megint nem lehet kirukkolni vele, mert jönnek az önkormányzati választások. Nos ez van minden évben mindig volt ok miért nem szabad. Ki hiszi már el az MKP-nak és a politikusainak, hogy tényleg akarják az autonómiát? A Híd nem akarja ezt tudjuk, sőt ellene agitálnak, vagy valamiféle kulturális zagyvaságot emlegetnek, ami semmire sem jó. Csakis a polgári elvű, közös autonómia a megvalósítható, aki mást állít, az vagy nincs tisztában a lehetőségeinkkel, vagy egyszerűen nem is akarja az autonómiát. Ha az MKP végül is esetleg kirukkol valamiféle tervezettel az biztosan egy megvalósíthatatlan zagyvaság lesz, utána majd azt állíthatja, hogy lám-lám a szlovákok annyira ellene vannak, pedig ők akarják, hogy tudnak semmit tenni, de ők megtették a maximumot. A maximum az lenne, ha olyan vitaanyagot készítenének, ami a szlovák többségének is megfelelne, mert másképpen, hogyan is lehet vitázni, ha előre falakat állítunk, abból sohasem lehet megegyezés, autonómia pedig duplán nem. A CA tervezetét a szlovákok már hallgatólagosan elfogadták, vagyis ott van az asztalon csak pontosítani kell egyezkedni és küzdeni a megvalósításáért. Nos ezért van ellene az MKP, mert a CA tervezete segítene a felvidéki magyarokon.

Petheő Attila a komáromi járási MKP-elnök, és Csemadokos elnök is egyszemélyben már 2007 azt írta egy éven belül meg lesz, beígérte az MKP autonómia tervezetét, azt írta komoly csapat készíti 7 év telt el, kérdezem újból, hol az MKP autonómia tervezete, én a CA tervezetét 2 hónap alatt elkészítettem a székelyek autonómia tervezetük alapján Csapó úr beleegyezésével, erre miért nem kapok aje és tomibetyár szolgálatosoktól sohasem választ, ja hogy az emkápésok hazudtak nem is akarnak autonómiát, nos ez nem újdonság, állandóan ezt teszik.

Még maga Duray is egy négyszemközti beszélgetéskor azt mondta, amit én csinálok az a helyes, sőt még az autonómia tervezetemet is dicsérte, de mikor megkérdeztem tőle, akkor miért nem azt csinálja, amit a szíve diktál, akkor hallgatás volt a válasz.

Éledező autonómiamozgalmak a Felvidéken

Erdélyben is polgári elvű autonómia lesz. Miért? Mert minden más kivitelezhetetlen. A többségi népeknek és az EÚ-nak is csak olyan autonómia az elfogadható, ahol a területen maradó többségi nép fiai, lányai szerintük nem lesznek elnyomva. Ha polgári elvű és az azonos jogokra épülő autonómiával fogunk kirukkolni, akkor az egész EÚ és környékbeli országok politikusait, polgárait meg tudjuk győzni arról, hogy nem kell félniük az autonómiától. Aki ezt nem érti, az nem is tudja mit is akar, mert etnikai alapú autonómiánk még Csallóközben sem lesz, mert mikorra kikövetelhetnénk már Csallóközben is kisebbségbe fogunk kerülni, de polgári elvű autonómia nagyon gyorsan kivitelezhető, akár 5 éven belül már komoly előmozdulás lehetne a témában.

Földessy László ezt írta Könözsi Lacinak: Igaz, a székely kifejezés benne lesz, de kérdezzük csak meg a felvidéki legészakibb székelyeket (sikulov) s látni fogjuk, hogy a székely nem minden esetben párosul a magyar jelzővel, hiszen ők már nem is beszélnek magyarul, mint ahogy nem is tartják a magyarsághoz való kapcsolatukat semilyen téren. Tehát, nem csupán nyelvükben szakadtak el. Ezért a BJ féle polgári elvű a jövőre nézve is a jobbik megoldás az etnikai jellegűnél. Ott a többségi, kissebbségi állapot másodrendűvé válik, hiszen seki nem kerülhet alárendelt helyzetbe másokkal szemben a polgári elvekre alapozott autonóm területeken.
Persze tudom, hogy egy finnországi model még jobb lenne, mivelhogy évszázadokon keresztül volt a magyar korona része ez a terület, de azt ugyanúgy elfogadhatóvá kellene tenni a többségi nemzet előtt, mint a BJ tervezetét, vagy bármilyen mást. Itt inkább a tenniakarás a politikai vezetőink részéről a kérdés. Az út kiválasztása és a kiválasztot úton való elindulás várat magára már 22 éve, mint amiképpen Kajtár Károly is találóan kiválasztva Váci versszakával leírja:
"Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
... elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer."
(VM)
Csak aki vezetni mer. AKi nem mer, az hagyja már ott a pártot (MKP-t), s beindul a párttisztulás és a felvidéki nemzettisztulás szintén.


bjHozzászólások:

János, nem értem miért háborogsz? a cikkben a jövö év januárját említik (már vagy 20 éve)
a következö 20 évben is rengeteg január vége lesz, igaz akkor már 200 000 magyarral kevesebb lesz, de addigra az MKP-s és Híd-as urak megalapozzák anyagi jólétüket a felvidéki birkanép jóvoltából.
zolike
2014-02-02 14:17:49

Az viszont teny, hogy az MKP egzfolytaban igergeti az autonomia tervezetet, most akkor van, lesz vagy atteszik az elnokvalasztas utanra, utana az EP valasztasok utanra, no meg a helyhatosagiak utanra, kezdek agodni, hogy Janosnak van igaza.
jacques
2014-02-02 14:08:01
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona