Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Fico Szlovákia területi épségét félti Orbántól

2009.5.25
Komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban.
"Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie" - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő hétfői kassai sajtóértekezletén. Szerinte "abszurd", hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.
Elmondta: diplomácia úton felkéri Orbán Viktort, hogy hagyja abba az indulatok szítását és ne veszélyeztesse Szlovákia területi épségét. Hangsúlyozta: magyarországi látogatásra készül, ahol komoly tárgyalásokra és megállapodásra számít.
Fico támogatja, hogy a szlovák parlament tartson rendkívüli ülést, amelyen egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg a területi egység ügyében.
"Csáky Páltól is meg kell kérdeznem, kinek az érdekeit fogják képviselni a (szlovákiai) magyar képviselők az Európai Parlamentben: Szlovákiáét vagy Magyarországét?" - tette fel a kérdést a szlovák miniszterelnök.
"Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk" - szögezte le Robert Fico.
Csáky Pál szerint a Szlovák Köztársaságot Robert Fico kormányfő, valamint Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke veszélyezteti, üzleti tevékenységükkel, a jogállam elveinek aláásásával és a politikai kultúra színvonalának csökkentésével. "Van miért szégyenkezniük" - reagált Fico szavaira az MKP elnöke.
Aláhúzta: tiszteli a szlovák nemzetet, és soha egy rossz szót nem mondott a szlovákokról. Az MKP-nek érdeke a jó magyar-szlovák együttélés. "Ezt azonban a másik félnek is akarnia kell. Ez a (szlovák) kormánykoalíció a szlovákok és a magyarok együttélését nem segíti elő" - mutatott rá Csáky.
Szlovákiában június 6-án választják meg az ország 13 EP-képviselőjét. Az MKP-nek eddig két képviselője volt az EP-ben, s a jelenlegi cél ennek a két helynek a megtartása.
Orbán Viktor szombaton Esztergomban, a Fidesz és a Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.
A Fidesz elnöke a közelmúltban, határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.
A rendezvényen felszólalt Bauer Edit, az MKP listavezetője, aki megköszönte Orbán Viktornak a Fidesz támogatását az Európai Parlamentben. "Közös a nyelvünk és félszavakból is megértjük egymást" - mondta. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie szavazni az EP-választáson, mert ott kell lenni, ahol "rólunk döntenek".
Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője beszédében elmondta, a Fidesz egységként tekint a Kárpát-medencei térségre, közösen kell képviselni a magyar érdekeket.

Kokes János (MTI)2009. május 25. [9:45]
Hospodárske Noviny: az MKP igazi szövetségesei Budapesten vannak

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) igazi szövetségesei Budapesten vannak - állítja hétfői jegyzetében a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap.
A Magyar Koalíció Pártja ismét világosan megmutatta, kit tekint igazi barátainak. A párt elnökének Csáky Pálnak elég volt néhány lépést megtenni a Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria hídon, amelynek magyarországi hídfőjénél Orbán Viktor, a jobboldali Fidesz elnöke tárt karokkal várta. Ilyen pillanatokban eltűnik minden emlék a Mikulás Dzurindával és Pavol Hrusovskyval együtt alkotott koalícióról - írta a lap.
Csákynak és csapatának az igazi barátai a Hospodárské Noviny szerint most másutt vannak - Budapesten. Fenntartani a Dzurinda kormány idején kialakult régi kapcsolatokat azon pártok számára, amelyeket valamikor is csak a kormányzásban való részvétel tartott együtt, egyre nagyobb probléma. A pártok most saját magukkal vannak elfoglalva, s még leghűségesebb szurkolóik sem bíznak abban, hogy a koalíció az egykori felállásban újra hatalomra kerülhetne. Különösen olyan időkben, amikor az összes szlovákiai párt számára már Csáky meghívásának mérlegelése is egy jövőbeni koalícióba "megemészthetetlen falat".
"Ilyen helyzetben az MKP elnökének egyetlen választása van - Orbán Viktor. A Fidesz elnöke ezt nagyon jól tudja, és ragyogó módon politikai pontokra tudja ezt változtatni a határok északi és déli oldalán. A politikai nagygyűléseken és a pártkongresszusokon erősödő kölcsönös támogatás jelzi, hogy a Duna két oldalán egy új erős koalíció van születőben. Ez sejtetni engedi, milyen mezt öltenek az MKP képviselői a jövőbeni Európai Parlamentben. Az biztos, hogy ez nem lesz Szlovákia kettős keresztes meze" - zárja jegyzetét a pozsonyi Hospodárské Noviny. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5339Nemzeti hazárdjáték


Frissítve: 2009-05-25 18:23:33

Nem telik el nap, hogy ne lássunk újabb részt a Két dudás egy csárda című tragikomikus felvidéki magyar szappanoperából. A szereplők kezdik elveszteni realitás-érzéküket, a nagyfiúk kislány módjára durcáskodnak, és nagylány módjára várják az ajánlatokat. Mindenki úgy viselkedik, mintha marhára megengedhetnénk magunknak, hogy ilyen szlovák politikai helyzet mellett a magyarok képviselete politikai színezet alapján darabjaira hulljon.

A teljesség igénye nélkül vessünk pillantást a sajtóra!

Az alaphangulatról Bugár Béla gondoskodik, aki megsértődik azon, hogy sértődöttnek nevezik.

Gál Gábornak nem tetszik, hogy egyesek felfedték a lapjaikat, szerinte Durayék arra játszanak, hogy kiprovokálják a hármak távozását - mondja ezt Gál, aki társaival egyetemben Duray és Csáky távozása, leváltása mellett agitálnak, ráadásul nem nyílt lapokkal, sunnyogva.

Csáky százzal száguldott az ötvenes táblánál.

Duray talált egy szót, amibe beleköthet, szerinte politikai platformnak nincs helye egy pártban, mert az maga a párt. Nem vagyok politológus, de azt már Andruskó Imre is elmondta, hogy ez nem egy világnézeti, politikai, gazdasági-szociális irányultság mentén szerveződő párt, hanem bizony nemzetiségi koalíció, egy gyűjtőpárt. Így bizony mindenféle meggyőződésű ember tagja lehet.

Andruskónál maradva: kellemes meglepetésként ért a képviselő nyílt levele, ahol nyugodt hangvételt követelt, és teret kért a párton belüli kisebbségi véleményeknek. A csoda alig tartott három napig, az egyben komáromi frakcióvezetőről kiderült, csak addig fontosak számára a kisebbségi vélemények, amíg ő van kisebbségben. Helyi szinten, ahol Andruskó pártelnök-frakcióvezetőként a többséget a háta mögött tudja, már ő kezdeményezi négy képviselőtársa kizárását a városi MKP frakciójából, mert a vezetéssel ellentétes véleményt fogalmaztak meg, és annak érvényt is kívánnak szerezni.

................

Nem tudom, hogy miben hisznek azok, akik új párt létrehozásán fáradoznak. Mi lesz ennek az eredménye? Lesz két magyar párt ugyanazzal a programmal? Mert ahogy eddig nézem, Bugáréknak nem az MKP programjával van gondjuk, nem javasoltak változást e téren. Vagy, hogy imponáljanak a szlovák választóknak, Béláék egy liberálisabb programot tesznek le az asztalra? Ugyan már! Az MKP jelenlegi programjánál és viselkedésénél nincs liberálisabb, ami a kisebbségekhez való hozzáállást illeti!

Azt sem tudom, hogy a másik fél, Csáky és főleg Duray mire játszik. Ha Bugárral nem képesek dűlőre jutni, akkor hogyan akarnak esetlegesen koalícióra kerülni egy szlovák párttal? Duray amolyan Herényi Károly stílusban még örül is annak, hogy "megtisztul a párt", de az már nem fordul meg a fejében, hogy a távozó politikusokkal szavazatok is távoznak. Ha igaz Durayék feltételezése a gazdasági lobbi létezéséről, és miért is ne lenne igaz, akkor nem gondolják azt, hogy az új párt végtelen pénzt öl majd a kampányába, hogy minél több szavazatot elvegyen Csákyéktól? Biztos megéri ennyire "megtisztítani" a pártot?

Ez mindkettő oldalra érvényes: honnan olyan biztosak abban, hogy a szakadás után az ő formációjuk lesz életképesebb, és az jut be a parlamentbe? Mert a sors fintora az, hogy egyetlen pártunk a 10%-ot alulról nyaldossa, így legfeljebb egy oldal tud bekerülni a parlamentbe, ha szerencsénk van, "csak" néhány százalékot vesztünk így, de bizony az is megeshet, hogy mindkét párt a küszöb alatt marad, és akkor megnézhetik magukat.

A felvidéki magyar, aki pedig még mindig azt keresi, ki képviseli őt és közösségét legjobban, úgy jár majd, mint az egyszeri béka a viccben, aki az úton baktatva elágazáshoz érkezik. Tábla: balra szépek, jobbra okosak. Mire a béka: Most akkor én szakadjak ketté?
geroj
Megjegyzések, vélemények:

peter 2009-05-26 07:43:04
Mi szlovákiai magyar választók végre fejezzük ki véleményünket azzal a párttal kapcsolatban amelyik nélkülünk nem létezne. Menjünk el szavazni az európai parlamenti választásokra. Szavazzunk az MKP-ra. A listán összesen két ember nevét karikázhatjuk be. Egy szavazatot adjunk annak a jelöltnek akit szeretnénk bejuttatni az EP-ba. De a második szavazatunkkal fejezzük ki a véleményünket: Aki ELÉGEDETT a Csáky Pál által fémjelzett jelenlegi pártvezetés munkájával az karikázza be az utolsó előtti (12.) jelölt nevét. Aki NEM ELÉGEDETT a jelenlegi pártvezetés munkájával az karikázza be az utolsó (13.) jelölt nevét. Ha az elégedettek szavazata lesz többségében, elvárjuk, hogy a Csáky Pált kritizáló belső erők hagyjanak fel tevékenységükkel, az elnök mandátumának lejártáig támogassák lépéseit. Ha az elégedetlenek kerekednek felül akkor Csáky Pál azonnal mondjon le és az MKP válasszon új elnököt. Ha véleményünket a párt politikusai nem veszik figyelembe, a közelgő önkormányzati és a soron következő parlamenti választások alkalmával büntessük meg őket! Ne csak a szavazatunkat akarja megszerezni az MKP, de az akaratunkat is vegye figyelembe! Aki egyetért a kezdeményezéssel, ezt a felhívást küldje meg ismerőseinek, helyezze el általa látogatott fórumokon, weboldalakon, újságokban. Nyomtassa ki és adja oda idősebb rokonának. Köszönöm!
nyomkereső http://www.korkep.sk 2009-05-25 22:49:01
Kösz, Új Szót elég ritkán olvasok, így a belinkelt cikk is elkerülte eddig a figyelmemet. Látom, Komáromban is zajlik az élet, és már a helyi "ICS-s fiatalok" is egymás torkának estek. Andruskó a pozsonyi törvényhozásban tanúsított teljesítményéhez képest igencsak aktív odahaza...
Geroj 2009-05-25 22:21:04
A linkekkel még adós voltam, most törlesztem ezt is. Nyomkereső, a teljes, árnyaltabb kép ott a cikkben, a szóban forgó képviselők Stubendek László, Horváth Kornél, Petheő Attila és Dékány Gábor. A privatizációval egyébként még foglalkozunk ezen blog hasábjain.
nyomkeres http://www.korkep.sk 2009-05-25 21:44:33
Igaz, csak mellékszál, de az tudható, hogy kiket akar kizárni Andruskó Láthatatlan Imre parlamenti képviselő, interpelláció király a helyi frakcióból? Nem komáromiként kevésbé látok bele a komáromi történésekbe.2009. május 26. [14:44]
Megint a "magyar kártyával" mozgósítanak a szlovák pártok

Ismét a magyar kártyával próbálják mozgósítani választóikat a szlovák pártok. Két héttel az EP-választás előtt erre a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szombati esztergomi kampányrendezvényén elhangzott Orbán Viktor beszéd szolgáltatta a legfőbb témát.
Mindhárom szlovák kormánypárt és maga Robert Fico kormányfő is igen élesen reagált Orbán Viktor kijelentésére, miszerint az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A szlovákiai ellenzék egyelőre hallgat.
A szlovák sajtó is bírálta Orbánt. Öllös László politológus szerint nem zárható ki, hogy a politikusok nyilatkozatai befolyással lesznek a választókra, beleértve a szlovákiai magyarokat is. "Ők ugyanis úgy gondolják és úgy érzik, hogy Magyarország segítsége nélkül nem tudják megőrizni megszerzett jogaikat" - mondta Öllös a Hospodárské Noviny című gazdasági napilapnak nyilatkozva. Az üzleti körökhöz közel álló újság szerint Fico reagálása Orbán szavaira egyértelműen azt jelzi, hogy a kormányfő is elővette a magyar kártyát.
"Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie" - jelentette ki Fico hétfői kassai sajtóértekezletén. Úgy vélte, "abszurd", hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia területi egysége számára. "Csáky Páltól is meg kell kérdeznem, kinek az érdekeit fogják képviselni a (szlovákiai) magyar képviselők az európai parlamentben: Szlovákiáét vagy Magyarországét?" - tette fel a kérdést Fico.
"Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk" - szögezte le Robert Fico.
Az EP-választás arról dönt, ki fogja Szlovákiát képviselni ebben a testületben, illetve, milyen lesz a súlya a szlovák választónak. Ha túl alacsony lesz a választói részvétel, megtörténhet, hogy a fegyelmezett szavazótáborral rendelkező MKP szerzi meg a mandátumok többségét - riogat a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). A Vladimír Meciar vezette HZDS "kiábrándulással" fogadta Orbán kijelentéseit, aki szerintük "folyamatosan soviniszta hangulatot próbál kelteni a régióban". Orbán nyilatkozata botrányos és az egész régióra nézve nagyon veszélyes, célja Szlovákia brüsszeli pozícióinak gyengítése - állította a HZDS, s felkérte Dusan Caplovic kormányfő-helyettest és Miroslav Lajcák külügyminisztert, hogy tegyenek diplomáciai lépéseket ez ügyben.
"A külügyminisztérium a kampányban elhangzó kijelentéseket nem kívánja kommentálni" - közölte az MTI tudósítójával egy magas rangú, magát megnevezni nem kívánó pozsonyi külügyi tisztviselő.
A nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint az is megtörténhet, hogy "a szlovákoknak" a valóságban csak hat képviselőjük lesz az európai parlamentben.
"Ha a választási részvétel alacsonyabb lenne, mint 2004-ben, és a magyar nemzetiségű választók olyan számban vennének részt a voksoláson, mint a 2006-os parlamenti választás alkalmával, akkor 6-7 mandátumot szerezhetnek" - nyilatkozta újságíróknak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Szlovákiának az EP-ben 13 mandátuma van. Belousovová szerint ez a 6-7 képviselő Orbán vezetése alatt a magyar érdekekért, s nem Szlovákia érdekében dolgozna az EP-ben. A pártelnök-helyettes szerint csak a vak nem látja, hogy a magyarok végső célja Nagy-Magyarország visszaállítása. Bírálta a szlovák sajtót is, hogy nem eléggé mozgósítja az embereket a választási részvételre.
"Az ötmilliós országban (Szlovákia), ahol talán 300 ezer magyar él, végül az EP-képviselők több mint felét ők fogják kitenni" - mondta Belousovová a TASR hírügynökségnek. A legutóbbi népszámlálás szerint a szlovákiai magyarok száma félmillió.
Belousovová nyilatkozatára reagálva Dunajsky Éva, az MKP szóvivője csak annyit mondott a hírügynökségnek: "Az MKP képviselői az Európai Parlamentben választóik érdekeit fogják képviselni."
Kokes János (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=tukor&id=2619Közös fellépést tervez a kormánytrió Orbán és Csáky ellen
2009, május 27 - 12:32

A kormánykoalíciót alkotó három párt (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS) úgy tervezi, az elkövetkező órákban, illetve napokban közös fellépésről tárgyalnak majd Orbán Viktor (Fidesz) és Csáky Pál (MKP) ellen.Robert Fico kormányfő szerint a hasonló kezdeményezések jelentősen veszélyeztetik Szlovákia területi egységét. Anna Belousovová (SNS) azzal fenyeget, hogy a választók alacsony részvétele esetén az MKP 6-7 mandátumot is szerezhet az Európai Parlamentben. Úgy véli, budapesti koordinációval maximálisan mobilizálni tudja választóit a magyar párt. "Előfordulhat, hogy Szlovákia olyan lesz Európában, mint - engedtessék kimondani - "Kocúrkovo", ahol egy 300 ezres kisebbség fogja képviselni több mint fele arányban az öt és fél milliós országot" – indokolta lépéseiket Belousovová, hogy miért is igyekeznek rámutatni Orbán és Csáky tevékenységére, valamint Orbán kijelentésére, miszerint minél több képviselőt akarnak szerezni a magyaroknak a Kárpát-medencében.

Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) szintén kijelentette, elfogadhatatlanok Orbán kijelentései. "Nem támogatjuk, hogy Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárai a magyar állam növekvő radikális és nacionalista politikájának áldozatai, túszai legyenek" - mondta Mečiar, majd hozzátette, hogy ez sem számukra, sem pedig a közép-európai kapcsolatok számára nem tesz jót. "Szlovákia egy szuverén, és semmilyen autonómiára vagy más térségre nem osztható állam" - folytatta. Elmondta azt is, felkérte a kormányfőt, valamint Robert Kaliňák belügyminisztert, hogy a nacionalista mozgalmak Szlovákiába való mesterséges telepítésének kísérletei ellen radikálisabban lépjen fel.

SITA/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/05/27/kozos-fellepest-tervez-kormanytrio-orban-csaky-ellenHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona