Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Fico "magyar támadásokról" akarja tájékoztatni az érdekelt feleket az EU-ban

fotó: index.hu
2008.11.9
rendkívüli sajtótájékoztató

"A független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét" - jelentette ki szombaton este Pozsonyban a szlovák kormányfő.
Robert Fico kormánya belügyminiszterével, Robert Kalinákkal és Ján Kubis külügyminiszterrel hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol mindhárman arra reagáltak, hogy szombaton a délutáni órákban Királyhelmecen a szlovák rendőrség előállította egy radikális magyar csoport közel harminc egyenruhás tagját.
A Markíza Televízió rövid tudósításában mindhárom politikustól csupán néhány mondatot idézett. "Remélem Önök is elismerik, hogy ez már több a soknál" - tette hozzá az újságírók felé fordulva Robert Fico.
"Beigazolódott, hogy ez az egyenruha pontos mása a XX. század harmincas-negyvenes éveiből ismert Szálasi-féle náci egyenruhának" - indokolta a Nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagjának előállítását Kalinák, aki szerint az egyenruha viselése egyértelműen kimeríti a fasiszta propaganda bűntettét.
"Számunkra valóban elfogadhatatlan, hogy bármilyen hasonló, bármilyen szélsőséges náci nacionalista szervezetek bármely országban szabadon meneteljenek" - mondta Ján Kubiš külügyminiszter, miközben Robert Fico közbeszólva megjegyezte: "Ráadásul provokálni jöttek".
A TASR szlovák hírügynökség azt írta: Ján Kubiš az incidensről már tájékoztatta Göncz Kinga magyar külügyminisztert, Robert Fico pedig "felszólította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy látogassa meg a Szlovák Köztársaságot". A hírügynökség szerint Fico azt mondta, hogy "hamis képet fest" az, aki szerint "két fél áll" a megromlott szlovák-magyar kapcsolatok háttérében.
A szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA - a kezdés előtt mindössze fél órával meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóról részletesebben is beszámolva - azt írta: Fico szerint a szlovákok nem járnak a magyarországi meccsekre, így nem is tanúsítanak ott rendbontó magatartást, nem kiabálnak olyan jelszavakat, amelyekkel sértenék a Magyar Köztársaságot, vagy traumatizálnák Magyarország lakosságát. A hírügynökség szerint "Fico a magyar támadásokról tájékoztatni akarja az érdekelt feleket az Európai Unióban".
(MTI)

2008. november 8. [19:10]
Szlovákiában előállították egy magyar radikális csoport tagjait

A szlovák rendőrség előállította szombaton egy magyarországi radikális csoport, a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akik a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni az első bécsi döntés 70. évfordulójáról.
A csoport szombaton délután a kelet-szlovákiai városban kívánt megemlékezni a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott döntésről, a rendezvényt azonban a rendőrség megakadályozta.
A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése előtt.
Bodrog László, aki a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjeként mutatkozott be és Bogoly János, a rendezvény helyi szervezője az MTI-nek elmondta: a városi rendőrségre egy héttel ezelőtt beadtak egy hivatalos iratot, amelyben bejelentették a megemlékezést. Arról azonban - tették hozzá - senki nem tájékoztatta őket, hogy engedélyt is kell kérniük a polgármestertől.
A rendőrség végül két embernek engedélyezte, hogy a királyhelmeci Hősök terén lévő - az első és második világháború, valamint a holokauszt áldozatainak emlékére állított - emlékművet az őrsereg nevében megkoszorúzzák. Ezt követően a rendőrök felszólították a csoport tagjait, hogy békésen távozzanak a helyszínről.
A csoport autókonvoja el is indult hazafelé, amikor a város végén egy újabb rendőri alakulat feltartóztatta őket, majd a városi rendőrségre előállították a rendezvény egyenruhás résztvevőit.
Bodrog László az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem közölték velük, miért vitték be őket a rendőrségre. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy az egyenruhások árpádsávos karszalagján lévő jelet - egy rovásírásos H betűt - minősítettek önkényuralmi jelképnek.
(MTI)

2008. november 8. [18:59]
Bugár: ártott a magyar radikálisok reakciója a felvidéki magyarságnak

Ártottak a felvidéki magyarságnak a magyarországi radikálisok reakciói a dunaszerdahelyi futballmeccsre - mondta Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) korábbi elnöke szombaton az MTI-nek.
"Biztos, hogy ártalmas volt (ez a reagálás), nem is beszélve arról, hogy ennek a szlovák parlamentben is voltak következményei" - mondta Bugár Béla telefonon az MTI-nek.
A politikus szerint nagyon gyorsan csökkenteni kellene a feszültséget a szlovákok és a magyarok között Szlovákiában. Ehhez egyebek mellett mindkét oldalon meg kell gátolni a radikálisok működését - tette hozzá.
Bugár Béla újabb provokációként értékelte a radikálisok szombati, királyhelmeci koszorúzását. "Ez nem használ egyáltalán a szlovák-magyar együttélésnek" - húzta alá a politikus.
Az MTI az MKP elnökét is szerette volna megkérdezni a kérdésben, Csáky Pált azonban szombat kora estig nem sikerült elérnie.
A nyíregyházi Nemzeti Őrsereg szombaton Királyhelmecen tartott megemlékezést az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzáson részt vevők közül 28 egyenruhást a szlovák rendőrség előállított. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy azért vitték be az egyenruhásokat a kapitányságra, mert a hatóság önkényuralmi jelképnek minősítette az megemlékezők árpádsávos karszalagján lévő jelet, egy rovásírásos H betűt.
Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-s pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.
A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.
Egy héttel az események után a Miniszterelnöki Hivatal előtt gyűltek össze tiltakozásul futballdrukkerek. A szombati budapesti demonstráción több mint ezren vettek részt.
(MTI)

FICO KIKELT A NEMZETI ŐRSEREG ELLEN

fotó:SITA
2008. 11. 08.
"A kormány számára elfogadhatatlan, hogy Szlovákia területén egyenruhába öltözött magyar nácik menetelnek" - jelentette ki Robert Fico egy rendkívüli sajtótájékoztatón, pár órával az incidens után. A miniszterelnök szerint a királyhelmeci akción részt vett aktivisták ellen szélsőséges eszmék terjesztésének vádjával indulhat eljárás.

A Nemzeti Őrsereg tagjai közül 28-an egyenruhában jöttek Szlovákiába, a megemlékezésen összesen negyvenegyen vettek részt. Az egyenruhás tagokat a rendőrség őrizetbe vette.

Roberta Kaliňák belügyminiszter szerint a ruhák feltűnően hasonlítanak a harmincas-negyvenes évek náci egyenruháira. A miniszterelnök szerint az Őrsereg szorosan együttműködik a Magyar Gárdával és a nyilaskeresztes eszméket követi.

"Ha valaki azt állítja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok romlásáért mindkét oldal felelős, hamis képet sugall" - állítja Robert Fico. A kormányfő megjegyezte, hogy a szlovákok nem járnak át futballmérkőzésekre Magyarországra és nem kiabálnak olyan jelszavakat, melyek megsértik a magyarokat.

Ján Kubiš az incidensről már értesítette Göncz Kingát, Fico pedig felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy keresse fel Szlovákiát.

A rendőrség információi szerint a motoros járművek átkutatásakor, melyben az Őrsereg tagjai érkeztek, fontos bűnjeleket találtak. A tulajdonosok ellen vádat emeltek, majd szabadlábon védekezhetnek.

Magáról a megemlékezésről portálunk az alábbi cikkben számol be.

(bumm)

2008. november 8. [22:28]
MDF: közös fellépést az EU szervezeteinél a magyar kisebbség védelmében

Hazánk még mindig nem kapott megnyugtató választ Szlovákiától a Dunaszerdahely–Slovan futballmeccsen történtekre, ezért a Magyar Demokrata Fórum ismételten felszólítja a kormányt, a parlamenti pártokat, és az EP-képviselőket, hogy közös erővel lépjenek fel az Európai Unió szervezeteinél a magyar kisebbség védelmében.
A szlovák részről eddig elhangzott magyarázatok nem kielégítőek és messzebb mutató összefüggéseket sejtetnek: a mérkőzésen történt rendőri attak jól illeszkedik a folyamatos és egyre erősödő szlovákiai magyarellenes atrocitások sorába.
Félő, hogy a szlovák politika egyértelműen kormányzati szintre emelte a szélsőséges nacionalizmust. Emlékezetesek Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének éles magyarellenes kirohanásai, s ugyancsak fájó a magyar kisebbséget érzékenyen érintő tankönyvbotrány is. Mindez táptalajt ad az erőszaknak, a magyarellenes fellépéseknek.
Hogy a Dunaszerdahelyen történtek ne ismétlődjenek meg, az MDF felszólítja a kormányt, hogy kezdeményezze a legmagasabb szinten az Európai Unió határozott fellépését a szlovák kormánnyal szemben.
Továbbá arra kérjük a hazai pártokat, hogy együttesen lépjünk fel az Európa Parlamentben, és kezdeményezzük, hogy az Európai Unió végre lépjen fel a magyar kisebbség védelmében. Így végre nem csak üresnek tűnő lózung lenne az EU által oly sokat hangoztatott kisebbségek védelme - olvasható az MDF által ma kiadott közleményben.

forrás: vajdasag.ma

Fico felsült a kassai hisztériakeltéssel, de lecsapott a Királyhelmecen történtekre
2008.11.08.
Nem jött be Robert Fico azon hisztériakeltési kísérlete, miszerint a dunaszerdahelyi DAC kassai vendégszereplésére magyarországi vendégszurkolók érkeznek - provokálni. De a királyhelmecci történtek kapóra jöttek neki, s ezt kihasználva "pulóveres" sajtóértekezletet tartott a helyszínen.
Fico szerint Szlovákia nem engedheti meg, hogy katonai egyenruhába öltözött szervezet tagjai vonuljanak az országba, ezért a magyarországi Nemzeti Őrsereg 28 tagjának letartóztatását jogosnak tartja. Az általa provokációnak tartott felvonulásról az EU szerveit is tájékoztatni kívánja. Bár a Nemzeti Őrsereg tagjai nem a viszonylag közeli Kassára (a dunaszerdahelyi csapat mérkőzésének helyszínére) igyekeztek, hanem a II. Bécsi döntés évfordulóján akartak megkoszorúzni egy királyhelmeci emlékművet, Fico összefüggésbe hozta ezt is a futballal. Szlovákia jó példájával hozakodott elő, akinek polgárai nem járnak Magyarországra futballmeccsekre, (ami egyébként nem igaz, mert pl. az Újpestnek és a Ferencvárosnak sok felvidéki szurkolója van, akik gyakran el is látogatnak Budapestre).

Fico mellett Kubiš külügyminiszter is részt vett a sajtótájékoztatón, szintén pulóverben, ezzel is jelezve, hogy mennyire sürgős dolognak tartották a tájékoztatást a "magyar veszélyről". Kubiš felkérte fel magyar kollégáját, Göncz Kingát, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

- Felvidék Ma -

Dunaszerdahely: indokolatlan volt a rendőrségi fellépés


HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona