Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Fico: Matica zachránila Slovákov pred vyhynutím

2013.02.26.


Podľa premiéra sú v Matici združené elity, tvorcovia a strážcovia národnej duchovnosti.

MARTIN. Robertovi Ficovi sa nepáči, že médiá triafajú do Matice ako do terča, bulvarizujú jej úsilie a vyrušujú matičiarov z práce.

Podľa Fica Matica slovenská nielenže zachránila Slovákov pred vyhynutím, ale doslova slovenský národ vzkriesila z mŕtvych.
Matica lieta

„Niekedy mám pocit, že slovenské médiá ani len netušia, aký dar dostali Slováci v Matici slovenskej. Cielene sa zaujímajú o všetko podružné a preto im cielene uniká to podstatné, ona jedinečná matičná myšlienka mravnej obrody Slovenska. Túto myšlienku Matica 150 rokov systematicky uvádza do praxe, lebo Matica slovenská lieta na krídlach nádeje a učí i stimuluje mladú Maticu k pestovaniu nezištného vlastenectva. Lebo všade tam, kde je nedostatok vlastenectva, vybuchuje extrémizmus,“ povedal predseda vlády po tom, čo prišiel do Martina zablahoželať matičiarom k 150. výročiu Matice slovenskej.

Podľa Fica sú v Matici slovenskej združené elity, tvorcovia i strážcovia národnej duchovnosti, preto majú matičiari v rukách veľkú moc a ešte väčšiu zodpovednosť.
Fica trápia neopravené pamiatky

Fico víta, že nové vedenie matice sa nebojácne pustilo do zápasu za mravnú obrodu Matice slovenskej.

„Aby sa vyčistil stôl a vrátili sme sa k ideálom, ktoré napísali jej zakladatelia v roku 1863. Sú to tradície najmä v umení a kultúre, ale aj tie, ktoré treba rozvíjať pri starostlivosti o životné prostredie. Nemôžem sa pozerať na to, keď vidím lány neobrobenej pôdy alebo dlhodobo neopravené kultúrne pamiatky, hrady, kaštiele, zámky. Teším sa, že aj Matica slovenská chce priložiť ruky k oprave týchto vzácnych kultúrnych pamiatok,“ povedal v príhovore matičiarom predseda vlády.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6715458/fico-matica-zachranila-slovakov-pred-vyhynutim.html#ixzz2M0xOSNW3Fico kritizuje menšiny: Akoby na Slovensku nežili Slováci

Fico kritizuje menšiny: Akoby na Slovensku nežili Slováci

Podľa premiéra má byť Matica slovenská strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí.

MARTIN. Podľa Roberta Fica sa stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností.

Želá si, aby sa prestalo vydierať menšinovými právami, či už ide o menšinu rómsku, názorovú alebo etnickú.

„Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci,“ povedal predseda vlády v Martine pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej.

Podľa Fica sme za dvadsať rokov vybudovali nezávislú a demokratickú Slovenskú republiku, ktorá je rovná v príležitostiach pre všetkých.

O mravnú obrodu slovenského národa sa má postarať Matica.

„Práve tu vidím úlohy Matice slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí, ona musí rozvíjať tie najlepšie duchovné a národné tradície, musí úzko spolupracovať v obciach a mestách s učiteľmi pri vlasteneckej výchove, pri spoznávaní krás a kultúrneho dedičstva slovenskej vlasti. Matica musí stáť na čele zápasu o mravnú obrodu slovenského národa,“ povedal v príhovore matičiarom predseda vlády.


autor: TASR
VIDEO
Fico kritizuje menšiny: Akoby na Slovensku nežili Slováci
video

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6715570/fico-kritizuje-mensiny-akoby-na-slovensku-nezili-slovaci.html#ixzz2M0xdsuG6Elsősorban Szlovákiát 20 éve a szlovákiai polgároknak hozták létre. Nemcsak a szlovákoknak. Ha Ficonak nem tetszik, hogy Szlovákiában magyarok is élnek mondjanak le az ellopott , ajándékba kapott területekről, mert Szlovákiát nem a szlovákok hozták létre, hanem a nyugati nagyhatalmak, a benesi hazugságok alapján.Fico: Szlovákia a szlovákoké

Fico: Szlovákia a szlovákoké
Elővette a kisebbségi kártyát
Anyám 2013. 02. 26

Fico: Szlovákia a szlovákokéA kisebbségek folyamatos követeléseikkel zsarolják a szlovák államot, kötelességeiket pedig nem teljesítik, jelentette ki Robert Fico miniszterelnök a Matica alapításának 150. évfordulója alkalmából. Ezen változtatni kell, mert szerinte Szlovákiát elsősorban a szlovák nemzet számára alapították.
A kormányfő szerint ugyanis a Matica nemcsak, hogy megmentette a szlovákságot a kihalástól, hanem szó szerint feltámasztotta halottaiból a nemzetet.

"Néha úgy érzem, hogy a sajtó nem is sejti,milyen ajándékot kaptak a szlovákok a Matica slovenskától. Célzottan érdeklődnek minden alantasság iránt, ezért célirányosan elkerüli a figyelmüket a lényeg, az egyedülálló maticás gondolat Szlovákia erkölcsi újjászületéséről. Ezt a gondolatot a Matica 150 éve következetesen alkalmazza a gyakorlatban, mert a Matica a remény szárnyain repül, tanít és stimulálja a fiatal Maticát az önzetlen hazafiasság neveléséhez. Mert mindenütt, ahol kevés van a hazafiasságból, kirobban a szélsőségesség" - jelentette ki Fico azt követően, hogy gratulált a szervezetnek 150. évfordulója alkalmából.

Fico szerint a Maticában a szlovák elit szövetkezett, a nemzeti szellemiség alkotói és őrzői, ezért a maticások nagy hatalmat és még nagyobb felelősséget tartanak a kezükben. Fico üdvözölte, hogy a Matica új vezetése félelem nélkül megkezdte a harcot a szervezet erkölcsi megújulásáért.

"Azért, hogy letisztítsák az asztalt, és visszatérjünk az ideálokhoz, amelyeket leírtak alapítói 1863-ban. Ezek főleg művészeti és kulturális hagyományok, valamint azokat is, amelyeket a környezetről való gondoskodással kapcsolatosak. Nem bírom nézni a műveletlen föld göröngyeit, vagy a hosszú ideje elhanyagolt kulturális emlékeket, várakat, kastélyokat. Örülök annak, hogy a Matica slovenská hozzá akar járulni ezen értékes kulturális emlékeknek a felújításához" - mondta el Robert Fico maticásokhoz intézett beszédében.

Fico megemlékezett a kisebbségekről

Azt kéri tőlük, hogy hagyják abba a kisebbségi jogokkal való zsarolást, legyen az roma, etnikai vagy világnézeti kisebbség.

Fico szerint ugyanis szokássá válik, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől leginkább "követelőzést és kinyújtott kezeket" látni, ám semmilyen állam iránti kötelességeket és "szinte minimális polgári erényre nevelést". "Ennek meg kell változnia. Független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára alapítottuk, akármennyire is tiszteljük őket, hanem főleg a szlovák államalkotó nemzet számára" - jelentette ki Szlovákia kormányfője.

"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Ezért különös, ahogy mindenhol tudatosan előtérbe kerülnek a kisebbségek problémái az államalkotó szlovák nemzet rovására. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok" - mondta el a Matica Slovenská ünnepségén Fico.

Fico szerint 20 év alatt felépítették a független és demokratikus Szlovák Köztársaságot, amely egyenlő esélyt kínál mindekinek, a szlovák nemzet erkölcsi megújulásáról pedig a Maticának kell gondoskodnia.

(bumm, SITA, fotó: SITA, Milo Fabian)

A Híd elítéli a kijelentést

A Híd elítéli Róbert Fico mai kijelentéseit, miszerint célirányosan mindenütt előtérbe kerül a kisebbségek problémája az államalkotó szlovák nemzet rovására. Az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok egy demokratikus ország miniszterelnökétől - áll a Híd vonatkozó reakciójában, melyet a párt szerkesztőségünknek is eljuttatott.

"Kikérjük magunknak minden kisebbség nevében, hogy bárki is másodrangú polgárok pozíciójába helyezze az itt élő kisebbségeket. Ugyanis ha ma súlyos problémákról beszélünk Szlovákiában, akkor azok nem a kisebbségeket érintik, hanem a munkanélküliséget, a szociális kérdéseket és az egészségügy helyzetét. Róbert Ficonak nem kellene a kisebbségek irányába szóló támadásokkal elterelnie a figyelmet kormánya tehetetlenségéről az említett problémák megoldásánál" - áll a közleményben.

Robert Fico szavai szerint Szlovákia nemzeti állam, amely nem elsősorban a kisebbségek számára alakult. Robert Ficoval ellentétben mi azt gondoljuk, hogy a Szlovák Köztársaságot a polgárok számára alapították, és minden polgárnak helye van benne, akár a többségi nemzethez, akár valamely kisebbséghez tartozik. Szlovákiának, mint demokratikus országnak képét éppen Róbert Fico rontja el azzal, hogy pozíciójához méltatlan és elfogadhatatlan kijelentéseket tesz - zárul a nyilatkozat.

MKP: Fico megmutatta igazi arcát

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke a miniszterelnök túrócszentmártoni kijelentései kapcsán közölte: Robert Fico a nemzetállam-építés tejes felvállalásával ismét rámutatott, hol is látja a kisebbségek helyét Szlovákiában. "Számára első helyen áll a szlovák nemzet, amely egyben az állam birtokosa, utána jönnek a kisebbségek, amelyek pedig a megtűrtek kategóriájába tartoznak. Robert Fico egyben üzenetet fejezett ki Magyarország irányába is, ahol sokan illúziókat kergettek a kialakult mosoly-diplomácia miatt. Az MKP kíváncsian várja a kisebbségi kormánybiztos állásfoglalását a miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban. Ha ezt nem teszi meg, akkor valójában megerősíti azokat.Ficónak kapóra jött, hogy ezzel a megnyilvánulásával elterelje a figyelmet a munkanélküliség további növekedéséről" - olvasható a pártelnök állásfoglalásában.Légy üdvözölve, érezd magad otthon Szlovákiában!

Körkép.sk

Légy üdvözölve, érezd magad otthon Szlovákiában!
Szerző: nyomkereso — Rovat: politika — február 27, 2013 [1:33] — 1 Hozzászólás


Légy üdvözölve, érezd magad otthon Szlovákiában!

Robert Fico szavai azt üzenik az ország több mint egy millió, más nemzetiségű állampolgárának: örüljetek, hogy itt lehettek! Örüljünk, hogy az ország kormányfője megtűr bennünket, bár kizárólag követelőző, kinyújtott kezeinket látja, kötelességtudást, minimális polgári erényre nevelést már nem.

„Furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok. Húsz év alatt egy demokratikus, független szlovák államot hoztunk létre, mely azonos lehetőségekkel bír mindenki számára. Senkivel nem kivételezik, vagy fordítva. Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás. Teljesen mindegy, hogy a romákról, más orientáltságú, vagy más véleménnyel bíró személyekről, netán etnikai kisebbségről van szó.

Mi a független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem legfőképpen a szlovák államalkotó nemzet számára. Mert éppen a szlovákok voltak azok, akik anno a közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket.

Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt. Inkább kéregetve nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez be is fog következni.”

Robert Fico beszéde Túrócszentmártonban

Szó szerint a fenti szavakat találta mondani kedden Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico, a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen.

A 2011-es népszámlálás alapján pontosan ismert e fiatal, 5,4 milliós ország lakosságának nemzetiségi összetétele. A hivatalos adatok szerint: 4,35 millió szlovák (80,7 %), 458 ezer magyar (8,5 %), 100 ezer roma (2 % ), valamint 9,5 százaléknyi egyéb kisebbség éli mindennapjait a Tátra és a Duna között. A felsoroltakon kivül még csehek, ruszinok, ukránok, németek, lengyelek, horvátok, szerbek, oroszok, zsidók, morvák, bolgárok, stb. is. Sajnos, jelenleg nem túl rózsás anyagi körülmények között,

Robert Fico szavaival nekirontott legalább egy millió itt élő embernek, kollektívan másodrendű, megtűrt kategóriába sorolva fél millió magyart is. Köztük olyanokat, akik legutóbb tízezrével még rá szavaztak. Hogy nem a hely szelleme hatott rá, nem a Maticás miliő ragadta magával, hanem előre eltervelt politikai húzás volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy megbélyegző beszédét papírból olvasta.

De azért érezzük itthon magunkat

Ott, ahol egyébként amióta világ a világ élünk, bár egyesektől állampolgárságukat is megvonják, Saját szülőföldünkön, ahol dédszüleink, nagyszüleink, szüleink sírjai is találhatók. Ahol iskolába, munkába, üzletbe járunk, ahol adózunk ahol nagyrészt örömeinket és bánatainkat is megéljük. Csakúgy, mint a többi 4,35 millió szlovák.

Robert Fico Szlovákia sötétebbik felének vezére. Szerencsére vannak tőle felvilágosultabbak is. Bár közös szégyenünk, aki álarcát levetve ismét megmutatta valódi énjét, mégis pusztán epizódszereplő. És mint olyan, nem lesz itt örökké.
Fico

Terminátor Fico. Mit nekem növekvő munkanélküliség, ha fél óra alatt 1001 fekvőtámaszt tudok, és belerúghatok a kisebbségekbe? Kép: MO SR

Addig is jobban tenné, ha nem venne a szájára minket. Pótcselekvésként ne fekvőtámaszokat nyomjon, ne a közhangulatot mérgezze. Remélve, hogy a szlovák nacionalizmus húrjait pengetve eltereli a figyelmet a valós problémákról. Azok ugyanis a növekvő munkanélküliség és elszegényedés, melynek orvoslása láthatóan meghaladja dilettáns gazdaságpolitikájának lehetőségeit.

Király Zsolt (a cikket hamarosan szlovák fordításban is közöljük.)
- See more at: http://korkep.sk/cikkek/politika/2013/02/27/legy-udvozolve-erezd-magad-otthon-szlovakiaban#sthash.ZPvfV2Z3.dpuf

http://korkep.sk/cikkek/politika/2013/02/27/legy-udvozolve-erezd-magad-otthon-szlovakiaban

Hozzászólás:
És az MKP pótcselekvésként, hogyan fog reagálni? Mint mindig sírdogálni fog, más se tudtok, ha leköpnek, belétek rúgnak, akkor is csak méltatlankodásra jutja. Király zsoltika. Igen te is és pártod is csak azokba mer belekötni, aki helyettetek is teszi a dolgát. Ugyebár Slotát is feljelentettétek, pedig Csáky elnökötök beharangozta,, hazudtatok, mint mindig, most is lenyelitek ezt a békát is egy jól sikerül cikk segítsével egy méltatlankodás azért ki jön belőletek, rosszul vagyok a fajtádtól, a törekedő semmitevőktől.Ficóban fölment a pumpa a kisebbségi jogérvényesítéstől?

Ficóban fölment a pumpa a kisebbségi jogérvényesítéstől?
2013. február 26. - 14:12

Robert Fico, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke a szlovák nemzeti kulturális egylet, a Matica slovenská tudományos konferenciáján adott elő hétfőn és meglehetősen kendőzetlenül beszólt a szlovákiai kisebbségeknek. Az alábbiakban szó szerint idézzük vonatkozó szövegét.


„Érdekes tendencia, hogy miként kerül célirányosan mindenütt előtérbe a kisebbségek problémája az államalkotó szlovák nemzet rovására. Mintha Szlovákiában nem is szlovák nők és férfiak élnének. Húsz év alatt olyan független demokratikus államot építettünk, amely mindenki számára egyforma lehetőségeket biztosít, senkinek nem jelent előnyöket. Azt kívánom, hogy legyen vége a kisebbségi jogokkal történő zsarolásnak. Mindegy, hogy a roma kisebbségről, más orientáltságúakról, eltérő értékrendet képviselőkről vagy épp az etnikai kisebbségekhez tartozókról van szó. Az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári és kész. Független államunkat, bármennyire is becsüljük őket, nem a kisebbségeknek alapítottuk, hanem a épp az államalkotó szlovák nemzetnek, mert épp a szlovákok nem bontakoztathatták ki képességeiket, tehetségüket a közös Csehszlovákiában. Szokássá és divattá kezd válni, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek részéről csak a követelőzés van, ellenben az állammal szembeni kötelezettségek sehol nincsenek. Inkább kéregető kezeket látni, az állampolgári erények meg sehol. Ennek meg kell változnia és hiszem, hogy meg is változik a Szlovák Köztársaság új kormánybiztosa hozzáállásában is.“

A. Nagy nem érti, mi történhetett Ficóval…

Robert Fico kijelentéseiről megkérdezte a Paraméter A. Nagy Lászlót, a Szlovák Köztársaság kisebbségi kormánybiztosát, aki meglepetésének és értetlenségének adott hangot.

„Azért leptek meg a kormányfő a szlovákiai kisebbségek rovására elejtett kiszólásai, mert tulajdonképpen a jelenlegi szlovák kormány programjának kisebbségekre vonatkozó kitételeivel ellentétesek. A kormányprogram ugyanis leszögezi, hogy a szlovákiai kisebbségek tulajdonképpen értéket jelentenek a szlovákiai társadalom számára. Az idézett előadásban viszont úgy állítja be a kormányfő a szlovákiai kisebbségeket, ráadásul konkrétumokat nélkülözve, mintha állandóan indokolatlanul követelőznének, és nem lennének lojálisak hazájukhoz. Érthetetlen számomra ez az ellentmondás. Amint az is, hogy konkrétan tőlem, a kisebbségi kormánybiztostól is vár valami változást. Holott kinevezésem óta azt tapasztaltam, hogy mind a kisebbségek jogállásának rendezése, mind pedig a kisebbségek kulturális támogatási rendszerének hatékonnyá tétele tekintetében magam mögött tudom a kormányhivatal apparátusának támogatását. És az is tény, hogy az elmúlt időszakban semmilyen szemrehányást nem kaptam a kormányfőtől a saját és kollégáim munkájával kapcsolatosan" - húzta alá A. Nagy László.

A Híd elítéli a kormányfő kijelentéseit

A Híd elítéli Róbert Fico mai kijelentéseit, miszerint célirányosan mindenütt előtérbe kerül a kisebbségek problémája az államalkotó szlovák nemzet rovására - tájékoztatta a Paramétert a párt sajtóosztálya.

"Az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok egy demokratikus ország miniszterelnökétől. Kikérjük magunknak minden kisebbség nevében, hogy bárki is másodrangú polgárok pozíciójába helyezze az itt élő kisebbségeket. Ugyanis ha ma súlyos problémákról beszélünk Szlovákiában, akkor azok nem a kisebbségeket érintik, hanem a munkanélküliséget, a szociális kérdéseket és az egészségügy helyzetét. Robert Ficonak nem kellene a kisebbségek irányába szóló támadásokkal elterelnie a figyelmet kormánya tehetetlenségéről az említett problémák megoldásánál" - áll a Híd közleményében.

Megmutatta igazi arcát"

"Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden a Matica slovenská 150. évfordulója alkalmából Szentmártonban tartott beszédében a hazafiságra való „buzdítás” álcája alatt a kisebbségeket becsmérelte" - olvasható a Magyar Közösség Pártja állásfoglalásában.

Berényi József, az MKP elnöke ennek kapcsán elmondta, Robert Fico a nemzetállam-építés tejes felvállalásával ismét rámutatott, hol is látja a kisebbségek helyét Szlovákiában. Számára első helyen áll a szlovák nemzet, amely egyben az állam birtokosa, utána jönnek a kisebbségek, amelyek pedig a megtűrtek kategóriájába tartoznak. Robert Fico egyben üzenetet fejezett ki Magyarország irányába is, ahol sokan illúziókat kergettek a kialakult mosoly-diplomácia miatt. "Az MKP kíváncsian várja a kisebbségi kormánybiztos állásfoglalását a miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban. Ha ezt nem teszi meg, akkor valójában megerősíti azokat" - olvasható a párt Facebook-oldalán. A közlemény kiadásakor - ahogy feljebb is olvasható - A. Nagy László kormánybiztos már reagált a kormányfő kiejelentéseire a Paraméter hasábjain.

-para-
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2013/02/26/ficoban-folment-pumpa-kisebbsegi-jogervenyesitestolA soviniszta tót Fico megszólalt

2013.02.27.
Fico azt üzente a mai Szlovákia (Fölvidék) területén élő összes nemzeti kisebbségnek, hogy le vannak .... itt csak szlovákok vannak. Nos a civil életben, ha valaki sértegeti a másik nemzetrészhez tartozó adófizető polgárt, hát minimum néhány atyai pofonban részesülne, de legalább is törvény- és alkotmánysértés okán el lenne ítélve.
Mi van akkor, ha ezt az ország miniszterelnöke teszi, esetünkben Fico az uszító, ugyebár semmi sem fog történni. Két okból kifolyólag sem, mert ő a miniszterelnök, azt gondolja, hogy büntetlenül bárkit sértegethet (jól tudja, mert a múltban már sértett törvényeket ő és a hozzá hasonszőrűek) ő úgyis megússza büntetés nélkül. A másik ok az, hogy a felvidéki magyar politikusok behúzott farokkal, megijednek és csak nyilatkozatok kiadására lesznek képesek (már meg is történtek), hogy mennyire rosszak a szlovákok velünk szemben, nem ezt érdemeljük. Nos itt véget is érnek a nyilatkozatok. Ahelyett, hogy Ficot és kompániáját feljelentenék, békés harcot hirdetnének a sovinizmus minden formája ellen, ehelyett, a felvidéki magyar médiákban csak nyilatkozatháborúk fognak zajlani, mint ahogyan ez sokszor megtörtént. Gyáva és becstelen vezetők által vezetett népbe a soviniszta hatalom akkor rúg bele, amikor jólesik neki, a politikusaink szégyenletes hajbókolásuk közepette.Bauer Edit és Mészáros Alajos Fico kijelentéseiről

Bauer Edit és Mészáros Alajos Fico kijelentéseiről
2013. február 27., szerda 11:29 | ÚJ SZÓ ONLINE

Brüsszel/Pozsony |

Robert Fico szocialista miniszterelnök véleménye köszönőviszonyban sincs az európaisággal - véli Bauer Edit és Mészáros Alajos. Az Európai Parlament képviselői kedden nyilatkozatban reagáltak Ficónak a Matica slovenská jubileumi konferenciáján tett kijelentéseire.
Bauer és Mészáros szerint Robert Fico (a képen) még nem nőtt fel az európai értékekhez (SITA-felvétel)

A nyilatkozat - amelyet Klenovics Gábor, Bauer Edit képviselői irodájának munkatársa juttatott el az Új Szó Online-hoz - az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható:

"A szocialista miniszterelnök véleménye köszönőviszonyban sincs az európaisággal

Az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül. Az európai jogrend saját hatáskörében tiltja a hátrányos megkülönböztetést.

A rejtett nacionalizmus, mely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, "igaz, a kisebbségieket is tisztelik", veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet. Az állam iránti elkötelezettséget hogy kérheti számon annak a kormánynak az elnöke, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, ami történetesen Szlovákia és a szlovák állampolgárságukhoz?

Úgy tűnik, a miniszterelnök számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de az európai értékekhez még nem nőtt fel.

Brüsszel, 2013. február 27."Kinek a Szlovákiája ez?

Kinek a Szlovákiája ez?

2013. február 27.
Dunajszky Éva

A jó öreg magyar kártya – pontosabban ez esetben kisebbségi kártya –, legyinthetnék fásultan Robert Fico szlovák miniszterelnök Túrócszentmártonban a Matica slovenská 150. évfordulójának tiszteletére tartott konferenciáján elhangzott kommunista kortesbeszédekre hajazó megnyilatkozásán ez esetben a mi címünkre.

Az egyre növekvő munkanélküliséget bolygató kérdések nyilván kezdenek már kényelmetlenné válni a magát szociáldemokratának nevező párt elnökének. S mi a bevált recept ebben az országban évtizedek óta, ha valahol szorít a cipő? Előkapjuk a magyarkártyát, jól felhergeljük vele szlovák honfitársainkat, s máris megváltozik a közbeszéd központi témája – legalábbis pár napra, ami éppen elegendő idő arra, hogy átmenetileg egy-egy forró téma kihűljön, vagy legalább langyosabbá váljon.
Ez esetben Robert Fico azonban túl messszire ment. Gyarló emberekként mi, köznapi emberek azt még csak-csak elengedtük a fülünk mellett, amikor politikai képviseletünket szapulta, mondván csak azok szítják a feszültséget, egyébként minden a legnagyobb rendben zajlik itt köznépi szinten. Valljuk be hősiesen: ha nemzetiségi politikusainkat kárhoztatták, nem túl sűrűn szorult ökölbe a felvidéki átlagmagyar munkás keze. Most azonban változott a képlet. Fico Szlovákia valamennyi szlováktól eltérő nemzetiségű polgárának kőkeményen tudtára adta, amit az Alkotmány eleddig is sejtetett: mármint, hogy másodrangú, mi több, mihaszna polgárok vagyunk ebben az országban. Nem is értem Ivan Gašparovič köztársasági elnök, hogyan is kérheti számon tőlünk, magyaroktól úton-útfélen az oszággal szembeni lojalitást, ha Szlovákia miniszterelnöke kerek-perec kijelenti: a szlovák hazát nem elsősorban nekünk hozták létre. Ebben a mondatban csupán egyetlen idézőjelben értendő pozitívum van: egy szlovák politikai vezető végre hangosan és érthetően kimondta, amit szíve mélyén mindegyik gondol: megtűrnek ugyan, de nem látnak szívesen bennünket, nem szlovák nemzetiségűeket itt. Az amit Fico mondott szerintem kimeríti a gyűlöletbeszéd kategóriáját és egy multikulturális ország nemzeteinek egymás ellen hergelését. Fico mondatai szerint az itt élő más nemzetiségűektől, azaz magyaroktól, romáktól, ruszinoktól, németektől stb. „csak azt látni, hogy a kisebbségi jogokkal zsarolják az országot, és a kinyújott markukat tartják, de semmilyen kötelezettségük nincs az országgal szemben, s minimális náluk a polgári erény. S tendecia az is, hogy a kisebbségi problémákat tolják előtérbe az államalkotó nemzet rovására. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok.”

És ennél a pontnál már nem szabad csupán fásultan legyintenünk. Súlyos szavak ezek, amelyek egyetlen egészségesen gondolkodó közép-európai vagy világpolgárt sem hagyhatnak hidegen. Robert Fico kormányfő azon kívül, hogy tudtára adta országnak-világnak, hogy Szlovákiában nemzetállamot épít, olyan vádakkal illetette itt élő más nemzetiségűeket, amelyek azon túl, hogy mélységesen sértőek, egyáltalán nem használnak a békés egymás mellett élésnek. Én Szlovákiában élő más nemzetiségűként kikérem magamnak, hogy Robert Fico azt állítsa rólam, hogy csak a markomat nyújtogatom, és nem teljesítem a kötelességem. Öntudatos polgárként tisztában vagyok azzal, hogy a jogaim megilletnek engem kunyerálás nélkül is. Ha az engem megillető jogokat kérnem kell, az nem az én hibám, mégcsak nem is az én szégyenem, hanem Robert Ficóé. Azzal meg világéletemben tisztában voltam, hogy mik az állammal szembeni kötelességeim, s ezt nem az állambácsitól mégcsak nem is Robert Ficótól tanultam meg, hanem magyar apámtól, magyar anyámtól meg a magyar tanítóimtól annak idején. Semmivel sem érzem magam kisebbrendűnek vagy kevesebbnek bármelyik szlovák honfitársamtól, s nem hiszem, hogy kötelességeimet rosszabbul teljesíteném, mint akármelyik itt élő szlovák, vagy akár Robert Fico maga.

Sokan úgy gondolták – vagy talán abban reménykedtek – hogy ez a Fico nem az a Fico, aki az előző kormányzása idején volt. A kormányfő ideig-óráig megpróbálta szebbik arcát mutatni befelé és kívülre, Európa, sőt még a nem igazánk kedvenc Magyarország felé is. Vannak, akik el is csábultak ettől, még odaát is. De a józanabbak csendben vártak, várták a megvilágosodást, ami be is következett és Robert Fico újra megvilantotta sátáni mosolyát.

Dunajszky ÉvaChmel: Fico visszatért az "etnonacionalizmushoz"
2013. február 27., szerda 11:57 | MTI

Prága/Pozsony |

Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának a kormányfője kíván lenni - mondta Rudolf Chmel (Híd), a parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.
TASR

A volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes Fico turócszentmártoni (Martin) beszédére reagált, amelyben a kormányfő az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

Chmel szerint Fico ezzel az "etnonacionalizmus" időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Mečiar volt kormányfő nevével fémjelzett 90-es évekre volt jellemző Szlovákiában.

http://ujszo.com/online/kozelet/2013/02/27/chmel-fico-visszatert-az-etnonacionalizmushozNatiahnuté ruky, no minimálne občianske cnosti. Tak vidí Fico prístup

Natiahnuté ruky, no minimálne občianske cnosti. Tak vidí Fico prístup menšín

Sociologička číta Ficove výpady ako slová politika, ktorý vníma Slovákov ako nesebavedomý národ.

Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorským článkom denníka SME.

MARTIN, BRATISLAVA. Keď nedávno pred Úradom vlády protestovali kresťanskí aktivisti proti podpore homosexuálov alebo okolo tiahli účastníci protirómsky ladeného pochodu „za slušný život“, zrejme netušili, akého poslucháča majú v premiérovi Robertovi Ficovi.

Ten v utorok na konferencii Matice slovenskej zaútočil na menšiny, ktoré sa podľa neho snažia menšinovými právami vydierať. „Je jedno, či to je menšina rómska, inak orientovaných ľudí, menšina názorová, alebo etnická,“ vyhlásil v Martine.

„Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu. Skôr natiahnuté ruky, zato takmer minimálne pestovanie občianskych cností.“

Dodal, že sa to musí zmeniť a očakáva to aj od nového splnomocnenca vlády.
cikovsky.jpgMaska dole, toto je ten Fico, čo vládol s Mečiarom a Slotom, myslí si Matúš Kostolný
Čítajte komentár (piano) >>

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz
Nečakali to

Menšinám sa vo vláde venujú dvaja splnomocnenci, obaja predstavitelia menšín z opozičných strán.

„Zaregistroval som výrazný rozdiel medzi tým, čo deklarovala vláda v programovom vyhlásení, a dnešnými vyjadreniami premiéra,“ reagoval splnomocnenec pre národnostné menšiny László Nagy (Most-Híd).

„Škoda, že rozprával všeobecne a neuviedol konkrétny príklad nelojality menšín. Predpokladám, že bude konkretizovať, čo mal na mysli.“

Vyjadrenia zaskočili aj splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO).

„Dvadsať rokov neriešenia rómskeho problému oprávnene znepokojuje občanov a je preto veľkým pokušením pre každého politika využiť ho na získavanie lacných bodov. Napriek tomu som presvedčený, že premiér nechce ísť touto cestou a záleží mu na skutočných riešeniach,“ nádeja sa.

Fico menšiny napadol niekoľko dní potom, ako prezentoval „extrémne opatrenie“ internátnych škôl pre Rómov, ktoré by podľa neho narazili na odpor „ľudskoprávnych svätuškárov“. Smer však v parlamente zároveň podporil novelu antidiskriminačného zákona.
autor: TASR
VIDEO
Fico kritizuje menšiny: Akoby na Slovensku nežili Slováci
video
Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

Chýba sebavedomie?

„Sú to vyjadrenia predstaviteľa štátnej moci, ktorý vníma národ ako veľmi nesebavedomý, ktorý si buduje identitu na vytváraní pocitu ohrozenia a ponižovania toho druhého,“ myslí si Jarmila Lajčáková z Centra pre výskum etnicity a kultúry.

Tvrdí, že je už načase posunúť sa od vnímania Slovenska založeného na mýte tisícročného utláčania Slovákov k vnímaniu Slovenska ako modernej a kultúrne rozmanitej krajiny, ktorá si váži každého rovnako.Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci.Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ, lebo práve Slováci nemohli v bývalom spoločnom Československu rozvinúť všetky svoje schopnosti a talent.Médiá sa zaujímajú o všetko podružné, a preto im cielene uniká to podstatné, ona jedinečná matičná myšlienka mravnej obrody Slovenska.

Robert Fico, premiérČítajte viac: http://www.sme.sk/c/6715570/natiahnute-ruky-no-minimalne-obcianske-cnosti-tak-vidi-fico-pristup-mensin.html#ixzz2M6Dv7NW5Ach jaj médiá, ako ľahko s vami Fico manipuluje...

Ach jaj médiá, ako ľahko s vami Fico manipuluje...
Robert Fico používa už roky tú istú techniku, ktorou rieši svoje mediálne problémy. Tá technika sa volá “prekrytie témy”. A keďže sa už niekoľko dní na Slovensku rieši rastúca nezamestnanosť, čiže téma, ktorá Ficovi škodí, použil opäť ten istý trik a médiá mu ho ako vždy zjedli aj s navijákom.Slovenskí novinári sú prevažne liberálni a akýkoľvek náznak nacionalizmu či extrémizmu je im z duše odporný. Ficovi stačí novinárov iba trochu “poštekliť” a akákoľvek iná, reálna a nepríjemná téma, je okamžite prehlušená. Tak sa pán premiér vybral porečniť o Matici, vyštengroval novinárov pár riekankami o záchrane pred vyhynutím Slovákov, o nastrčenej ruke menšín, ktoré chcú iba brať a ....

Už je všetko ako má byť. Novinári hopkajú ako Fico chcel. Správna téma, ktorá Ficovi neškodí ale pomáha, je na svete. Šéfredaktor Sme dokonca napísal k téme komentár. Predstavujem si R. Fica s E. Tomášom ako sa musia rehotať. Ten istý trik použitý už xkrát a stále zaberá.

Ako napríklad na jeseň 2008, keď vrcholil škandál s emisiami. Robert Kaliňák zrušil zo dňa na deň Slovenskú pospolitosť a médiá hop hop, už aj písali o tom, či to bolo alebo nebolo na objednávku, prečo to urobil deň pred stretnutím s maďarským premiérom ... a tak ďalej.

Alebo pred prezidentskými voľbami. Trochu nakopneme Maďarov, trochu Radičovú a už sa to valí v z médií v téme, ktorú nemôže Fico s Gašparovičom prehrať.

A ak tu bude ešte niekto písať o nezamestnanosti, Fico sa vyberie na kubánsku ambasádu alebo urobí 1002 klikov. Naše médiá mu zožerú všetko.


Milan Krajniak, utorok 26. februára 2013 21:28

Čítajte viac: http://krajniak.blog.sme.sk/c/321958/Ach-jaj-media-ako-lahko-s-vami-Fico-manipuluje.html#ixzz2M6ExpswpA kisebbségek nem zsarolnak, az őket megillető jogokat kérik

A kisebbségek nem zsarolnak, az őket megillető jogokat kérik

2013. február 27.
SZMK, Felvidék.ma

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is aggodalommal vette tudomásul Robert Fico kormányfő Turócszentmártonban elhangzó, a szlovákiai kisebbségek címére tett sértő kijelentéseit.

Ezek értelmében a kisebbségek csak kérnek, de nem teljesítik kötelességeiket, miközben a problémáik az államalkotó szlovák nemzet kárára kerülnek előtérbe. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának álláspontja szerint a szlovák állam mindenkié, s az állam polgáraira nézve nincs helye politikusok által megválasztott elsőbbségi sorrendnek.

A kormányfő kijelentései arról tesznek tanúbizonyságot, hogy az ország vezető politikusai sem értik az ország problémáit és nem képesek felmérni azok súlyát. Szlovákiában a becslések szerint etnikai és nemzeti kisebbségek lélekszáma meghaladja a lakosság ötödét, s ha a kormányfő által közelebbről nem meghatározott "nézeti" kisebbségeket is hozzájuk számoljuk, akkor az ország lakosságának túlnyomó többségéről van szó. Ugyanis minden állampolgár része valamely kisebbségnek, problémáikat lekezelni és jelentéktelennek minősíteni rendkívül veszélyes jelenség, ami a szlovákiai demokrácia lényegét kérdőjelezi meg.

Szintén nagyon veszélyes arra utalni, hogy "a kisebbségek" semmit nem adnak az államnak, csak kérnek tőle. Az ilyen általánosító kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok egy állami vezető részéről az állam polgáraival szemben. Szlovákia élhető országgá tétele közös érdek, legyen szó bármelyik nemzeti vagy nézetbeli kisebbségről, s legalább annyira fontos hozzá az is, hogy a többség együttműködési hajlandóságot mutasson a kérdések megoldásában.

A kisebbségek es a többség érdekei sok kérdésben közösek. Az ország nehéz gazdasági helyzete és a munkanélküliség egyformán sújt szlovákot és magyart, a kormany részéről hatékony gazdasagpolitikával lehetne ezt kezelni. A kisebbségek problémáinak megoldása nem hozza hátrányos helyzetbe a szlovákokat, sőt, hozzájárul ahhoz, hogy helyi és országos szinten is mérséklődjenek a feszültségek. A helyzet rendezésének alapfeltétele azonban, hogy az ország vezető közszereplői ne tegyenek hasonló feszültségkeltő kijelentéseket, mely mindennél jobban árt a kisebbségek és a többség közötti kapcsolatoknak, ahogy az ország nemzetközi hírnevének is - áll a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Felvidék.maHozzászólások:

tudtommal a magyar kisebbség minden alkotmányos kötelességének eleget azzal, hogy tisztességesen él és adózik. az országtól, amelyben él jogosan várja el, hogy a kötelességei teljesítéséért cserébe kapjon is valamit. statisztika szerint még mindig közel 10 százaléknyian vagyunk, de a hozzánk visszajutott pénz nem alkotja a kötlségvetés 10 százalékát. akkor miért is ne kellene a kezünk nyújtani? a másik, hogy jogaink is vannak, igaz, velük csak részben élünk, de még ha valaki élni is szeretne vele, sokszor a hivatal azt szabotálja.

nem utolsó sorban, Szlovákát a szlovákoknak hozták létre, de elejétől kezdve mi is itt vagyunk, sőt... innentől kezdve a kisebbség megnevezés már téves is, hiszen államalkotók vagyunk, akikről az állam nem akar tudomást venni
rafi
2013-02-27Elítélte Fico kijelentéseit az Európai Néppárt frakcióvezetője

Elítélte Fico kijelentéseit az Európai Néppárt frakcióvezetője

2013. február 27.
Felvidék.ma

Élesen elítélem a a kisebbségekre vonatkozó nacionalista szemléletét, legyen szó akár a nemzeti, akár a vallási kisebbségekről. A mai Európában nincs tere a hasonló kijelentéseknek" – jelentette ki Joseph Daul, a ENP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Joseph Daul élesen elítélte a Matica slovenská megalakulásának 150. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a szlovák kormányfő, Robert Fico kijelentéseit a Szlovákiában élő kisebbség címére „A szlovák kormányfő kijelentései elfogadhatatlanok.

Daul hozzáfűzte még, hogy Fico ahelyett hogy a kisebbségeket szidalmazná azért, mert állítólag képtelenek Szlovákia valamennyi polgárának érdekeit szolgálni, inkább határozottabban foglalkozhatna a gazdasági problémák megoldásával és a munkanélküliség drasztikus emelkedésével a hazájában. „Európának minden esetben azonnal reagálnia kell, ha veszélyeztetve vannak a polgárjogok és az emberi vagy a kisebbségi jogok" – jelentette ki Daul a sajtóhoz eljuttatott közleményében.

TASR nyomán dé, Felvidek.maMenšiny: Premiér Fico ponižuje vlastných občanov

Menšiny: Premiér Fico ponižuje vlastných občanov

Premiérove slová o menšinách, ktoré podľa neho vydierajú menšinovými právami, zle zobrali naši Česi, Poliaci, Maďari či Rusíni.

KOŠICE. Premiér Robert Fico privítal na Slovensku českého prezidenta Václava Klausa práve v deň, keď sa dotknuto ozvali zástupcovia českej menšiny na Slovensku.

Nepáči sa im vystúpenie premiéra na konferencii k 150. výročiu Matice slovenskej v Martine, kde v utorok vyhlásil, že od menšín na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu.

„Vyjadrenie je nepravdivé, je urážkou pre Čechov žijúcich na Slovensku,“ povedala pre SME predsedníčka Českého spolku v Košiciach a členka Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Dagmar Takácsová.

Kritické hlasy pridali zástupcovia poľskej, maďarskej, rómskej a rusínskej menšiny.

Z Európskeho parlamentu Joseph Daul, šéf poslaneckého klubu ľudovcov, Ficovi odkázal, aby namiesto obviňovania menšín venoval viac času a energie riešeniu ekonomických problémov a drastickému nárastu nezamestnanosti.
Čo povedal Fico

Premiér v utorok vyzval menšiny, aby prestali vydierať menšinovými právami. „Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu. Skôr natiahnuté ruky, zato takmer minimálne pestovanie občianskych cností,“ uviedol.

Podľa Fica nezávislý štát „sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ... Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín.“

autor: TASR
VIDEO
Fico kritizuje menšiny: Akoby na Slovensku nežili Slováci
video
Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

Ficove slová vnímajú ako urážku

„Nemám žiadne vedomosti, že by si príslušníci českej menšiny neplnili svoje občianske povinnosti, neboli k štátu lojálni a nepestovali občianske cnosti. Toto vyjadrenie je nepravdivé, je urážkou pre Čechov žijúcich na Slovensku,“ povedala predsedníčka Českého spolku v Košiciach a členka výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny Dagmar Takácsová.

Povolaním lekárka sa angažuje najmä v oblasti rozvoja českej kultúry na Slovensku. Ako uviedla, jedinou požiadavkou Českého spolku je príspevok na kultúrne podujatia, napríklad v rámci tradičného festivalu Dni českej kultúry.

„Ak štát nechce prispievať menšinám na kultúru, nech tak nerobí. Ale nie je možné dávať niečo súčasne s výčitkou, že ide o vydieranie. Taký príspevok má veľmi horkastú príchuť a zahanbuje ako darcu, tak príjemcu.“

Podľa Takácsovej kultúra menšín pomáha rozvíjať kultúru v štáte. „Prispieva k jej pestrosti a rozmanitosti, o čom by obyvatelia multietnických Košíc vedeli uviesť stovky príkladov.“

„Nesúhlasíme s vyjadreniami premiéra,“ pripája sa šéfka Poľského klubu v Košiciach Urszula Szabadosová.
Porušený sľub

Premiér svojím vyjadrením niekoľkonásobne porušil sľub, ktorý po voľbách zložil do rúk prezidenta, myslí si Peter Kolár, predseda Mestského výboru Csemadoku v Košiciach.

„Sľúbil, že svoje povinnosti bude plniť v záujme občanov. Nemal by zabúdať, že príslušníci všetkých menšín, teda aj maďarskej, sú občanmi SR.“

Kolár upozorňuje, že požiadavky menšín najmä na rozvoj kultúry, sú legitímne, vychádzajú z platných zákonov a medzinárodných konvencií, ktorých signatárom je aj Slovensko.

Hlboké znepokojenie nad slovami Róberta Fica vyjadril aj Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku

Podľa hovorcu Gézu Tokára je nebezpečné a neprípustné, aby politici delili občanov podľa národnosti na viac a menej dôležitých.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč odovzdáva premiérovi Robertovi Ficovi diplom zakladajúceho člena Matice slovenskej. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Na vedľajšej koľaji

„Dozvedieť sa po viac ako dvoch desaťročiach rovno od premiéra, že tento štát nie je a nikdy ani nebol určený nám, menšinám, je prinajmenšom trpké poznanie,“ napísala Jarmila Vaňová, programová riaditeľka Rómskeho mediálneho centra.

„Som hrdá Slovenka s rómskou národnosťou. A nech mi niekto povie, že nie som Slovenka! Najväčším omylom je presvedčenie, že sme tu cudzím elementom. Sme tu doma, Slovensko je aj našou krajinou,“ dodáva Vaňová.

Anna Koptová, riaditeľka nadácia Dobrá rómska víla Kesaj, spomína na vyjadrenie nového šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho. V utorok na stretnutí s nemeckými študentmi obhajoval princíp dodržiavania ľudských práv a americkej demokracie: „Okrem iného povedal: V Amerike máte právo byť hlúpi - ak chcete. Nuž, nech. Ale žiadna demokracia, teda ani tá slovenská, nedáva nikomu právo, už vôbec nie ústavnému činiteľovi, aby robil z občanov hlupákov, lebo takýto záujem nie je ani morálny ani demokratický.
morvay.jpg
Ficovi chýba to, čo vyžaduje od iných, píše Peter Morvay
Čítajte komentár (piano) >>

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz
Čierne diery

Karikaturista a humorista Fedor Vico sa hlási k rusínskej národnosti. Ako uviedol, premiér zastáva funkciu, do ktorej ho vyniesli aj hlasy príslušníkov národnostných a iných menšín. Mal by preto zvážiť, ako sa vyjadruje o svojich voličoch a občanoch tohto štátu.

„Ja sa nemôžem vyjadrovať v mene všetkých menšín, ani za všetkých Rusínov. Ale mám taký pocit, že ak by sme sa s pánom premiérom tejto témy dotkli niekde v separátnej debate, povedal by, že nás, teda Rusínov, nemal na mysli, lebo my pracujeme (pokiaľ máme kde) a keď pracujeme, tak aj odvádzame dane. A hlavne nefrfleme toľko, ako niektoré iné menšiny. A pritom by sme mali!.“

Podľa Vica sú Rusíni rovnako ako Slováci autochtónnym národom: „Ešte nie tak dávno sme na tom boli rovnako biedne, aj my sme spoluzakladali Maticu slovenskú a Československú republiku. Len sme nemali toľko toho beťárskeho historického šťastia, poraželo by to!“

Vico je presvedčený, že aj v tomto prípade ide len o peniaze, ktoré chýbajú v rozpočte: „Pán premiér a jeho tím sú tu však aj na to, aby sa pozreli, v akých čiernych dierach miznú...“

autor: Martina Pažitková
VIDEO
Lajčáka dráždia otázky na Ficove narážky o menšinách
video
Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

Podráždený minister

Netreba si kresliť strašiakov na stenu a potom sa ich báť, ale pozerať sa na to, čo robí vláda v oblasti menšinovej politiky a podľa toho hodnotiť, reagoval včera na otázky novinárov minister zahraničia a predseda rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Miroslav Lajčák.

"Nie som hovorca pána premiéra, obráťte sa na jeho hovorcu, pýtajte sa ho na výroky pána premiéra. Ja vám hovorím, aká je politika vlády vo vzťahu k národnostným menšinám."

Ficove výroky mu prácu nekomplikujú: „Ja už som dosť veľký chlapec na to, aby som vedel, s čím mám žiť a čo mi prácu komplikuje,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany – Európskych demokratov v Európskom parlamente Joseph Daul odsúdil prejav Róberta Fica na konferencii Matice slovenskej v Martine: „Vyjadrenia slovenského premiére sú neakceptovateľné... V dnešnej Európe nie je priestor na takýto jazyk.“

Daul odkazuje Ficovi, aby namiesto obviňovania menšín venoval viac času a energie riešeniu domácich ekonomických problémov a drastický rast nezamestnanosti. „Európa musí okamžite zakročiť, keď sú občianske a menšinové práva občanov ohrozené.“

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6717483/mensiny-premier-fico-ponizuje-vlastnych-obcanov.html#ixzz2MBRMbQCOCnostný občan Fico

KOMENTÁR PETRA MORVAYA
Cnostný občan Fico

Ficov prejav pred matičiarmi nedokazuje len to, ako ďaleko má Smer k ozajstnej európskej ľavici, ale aj to, že premiér vôbec nechápe, čo znamená pojem občianska spoločnosť.

Skúste si predstaviť, že by sa nový šéf newyorskej polície v prvom rozhovore pre médiá ospravedlňoval, že sa síce volá Sanchez, má však rýdzo anglosaský pôvod. Bolo by to jeho nielen prvé, ale aj posledné vyhlásenie vo funkcii. Asi by skončil aj v polícii.

Jeho slová by sa totiž dali chápať tak, že hispánsky pôvod považuje za niečo, čo sa s vysokou policajnou funkciou nezlučuje, čo treba vysvetľovať a ospravedlňovať. Americká polícia by neriskovala zamestnávať niekoho, koho možno právom podozrievať, že takto uvažuje.

Nešlo by ani len o zbytočnú západnú precitlivenosť, policajný šéf jednoducho musí mať dôveru všetkých občanov bez rozdielu pôvodu, a po takomto vyhlásení by dôvera bola fuč.

Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/6717411/cnostny-obcan-fico.html#ixzz2MBSNJOW0
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona