Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Fico: biztonsági kockázatot jelent a kettős állampolgárság

2010.05.14. Összefoglaló:

2010. május 13. csütörtök, 09:36 | ÚJ SZÓ ONLINE
Pozsony
|

Robert Fico miniszterelnök éles kirohanást intézett a kettős állampolgárság intézménye ellen. A kormányfő biztonsági kockázatnak nevezte a kettős állampolgárságot, kormány- és parlamenti ellenlépéseket helyezett kilátásba. Konkrétumokat nem fogalmazott meg, de azt elmondta, a kettős állampolgárság kárára válik majd annak, aki ezt kérni fogja.

TASR-felvétel

"Mi már a választások előtt is jeleztük, valószínűsíthető, hogy a Fidesz hatalomra jutását követően romlani fognak a szlovák-magyar kapcsolatok. Többször is jeleztük, hogy érdekünk a jó szlovák-magyar viszony, hizs 95 százalékban közösek az érdekeink" - mondta a kormányfő, kiemelve: a magyar fél nem kezdeményezett velük egyeztetést a kettős állampolgárság intézményéről, holott ezt általában bilaterális egyeztetéseket követően szokták odaítélni.

A miniszterelnök szerint a kettős állampolgárság beláthatatlan következményekkel fog járni a szlovák-magyar kapcsolatokban. "Az állam kiadhat olyan törvényeket, amelyek más államok állampolgáraira vonatkoznak, feltéve, ha azok csupán a saját területén hatályosak. Ha viszont ezek az adott ország határain túl is érvényesek, akkor nem tekinthetők legitimnek. Ha a magyar parlament az alakuló ülésén elfogad egy ilyen jogszabályt, akkor azt a nemzetközi jog megsértésének fogjuk tartani, és a jószomszédi viszonyok elleni lépésnek, hisz ezek azt diktálnák, hogy tárgyaljanak velünk erről a kérdésről" - mondta.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság biztonsági kockázatot jelentene az ország számára. Emiatt konzultációra visszarendelték a budapesti nagykövetet, a külügyminisztert pedig utasította, 24 órán belül dolgozzon ki egy jelentést a kettős állampolgárság hatásairól, és azt terjessze a kormány elé. Fico feltételezte, hogy ha a magyar parlament egyoldalúan megítéli a kettős állampolgárságot a szlovákiai magyaroknak, akkor arra a szlovák parlamentnek is reagálni kell, hogy "ezt a precedens nélküli támadást" megállítsa, a magyar állampolgárság pedig "kárára lesz annak, aki kéri" - fogalmazott Fico, de konkrét intézkedésekről újságírói kérdésre sem beszélt.

Fico elmondta, a nagykövet útján kérték, hogy a kettős állampolgárságról ne döntsenek a szlovákiai választások előtt, és ne kössék a trianoni évfordulóhoz sem. Ha a törvényjavaslatra rábólint a magyar parlament, az EBESZ kisebbségi biztosához fognak fordulni, s összehívják az európai uniós nagyköveteket is.

"Hideglelésem volt, mikor Martonyi János arrogáns szavait hallottam. Bejelentette, hogy erről akarnak tárgyalni, mi pedig csináljunk, amit akarunk" - mondta Fico, aki szerint nem fordulhat elő, hogy a Fidesz nagymagyar nacionalizmusa a szlovák-magyar kapcsolatok kárára legyen.

http://ujszo.com/online/kozelet/2010/05/13/fico-biztonsagi-kockazatot-jelent-a-kettos-allampolgarsagGasparovic: a kettős állampolgárság nem egyetlen állam belügye

Gasparovic: a kettős állampolgárság nem egyetlen állam belügye

2010. május 13. 16:42

A szlovák államfő szerint a kettős állampolgárság nem egyetlen állam belügye. A szlovák fél eddigi lépései - a külügyminiszter nyilatkozata, a budapesti szlovák nagykövet hazarendelése konzultációkra és a miniszterelnök nyilatkozatai - az első jelzések a magyar fél számára azzal kapcsolatban, hogy az állampolgársági törvény módosítása nemcsak Magyarország problémája, hanem a miénk is - állapította meg Ivan Gasparovic a pozsonyi TASR hírügynökségnek nyilatkozva. Gasparovic meggyőződése, hogy a kettős állampolgárság megadásának alapfeltétele: a két érintett állam megegyezése.

"Létezik egy európai megállapodás az állampolgárságról, amelyhez 2001-ben a magyarok is csatlakoztak. Rögzítve vannak benne azok a feltételek, amelyek alapján állampolgárság adható, és tartalmazza azt is, hogy az az állam, amelynek állampolgára megszerezte más állam állampolgárságát, megfoszthatja az érintett polgárt állampolgárságától" - fejtette ki Gasparovic.

Úgy vélekedett, hogy az ügy Magyarországon sem olyan egyszerű.

"A magyar alkotmány kimondja, hogy amennyiben egy más országbeli magyar nemzetiségű személy magyar állampolgárságot szerzett, akkor nem passzív, hanem aktív jogokat szerzett, és tartós magyarországi lakhellyel kell rendelkeznie. Úgy látom, ilyen szempontból is gondok adódhatnak" - fejtette ki Gasparovic.

(MTI)
http://mti.hu/cikk/478163/Budapest túlzásnak tartja Weiss hazarendelését

Budapest túlzásnak tartja Weiss hazarendelését

2010. május 13. csütörtök, 19:53 | MTI
Budapest
|

Eltúlzott döntésnek tartja a magyar Külügyminisztérium, hogy Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét. A tárca közleménye szerint a két ország kapcsolatában nem történt semmi, ami indokolttá tenné a lépést.

A Külügyminisztérium csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye hangsúlyozza, hogy "nincs olyan fejlemény, amely bármelyik ország számára biztonsági kockázatot jelentene", és a Szlovákia által kifogásolt törvénymódosítás tervezett részletei nem ismertek.
Balázs Péter külügyminiszter ezért utasította Magyarország pozsonyi nagykövetét, kérjen hivatalos magyarázatot, mi volt az oka a budapesti szlovák nagykövet konzultációs célú, azonnali hazarendelésének - olvasható a közleményben.
A közlemény arra is kitér, hogy a kettős állampolgárság jogintézménye nem ismeretlen Európában, számos ország teszi egyszerűbbé az állampolgárság megszerzését külföldön élők számára. Közéjük tartozik Szlovákia is, amely a "külföldi szlovák" státusszal rendelkezők számára jelentős könnyítéseket alkalmaz az állampolgárság gyorsított megszerzése érdekében - mutat rá a Külügyminisztérium.
A tárca hangsúlyozza, hogy "a szlovák féllel ebben az ügyben is tárgyalásos úton, a kölcsönös megértésen alapuló párbeszéddel lehet előrelépni", egyúttal emlékeztet, hogy a Bajnai-kormány kiállt a szlovákiai magyarok jogaiért, fellépett az európai normákkal ütköző nyelvtörvény-módosítással szemben, miközben csökkenteni igyekezett a két ország közötti feszültséget.
Szlovákia szerdán konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét. Az intézkedés oka, hogy a leendő magyar kormány nem kíván tárgyalni a szlovák állampolgárokat is érintő kettős állampolgárságra vonatkozó törvényről - közölte Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel. Elmondta, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban.
Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki sajtóértekezletén azt mondta: Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha a magyar parlament elfogadja a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt.
Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa közölte, hogy a tervezett törvénymódosítás "a legkevésbé sem érintheti Szlovákia nemzetbiztonsági érdekeit, a legkevésbé sem érintheti Szlovákia területi integritását". Hozzátette, nem kívánja minősíteni a szlovák kormányfő szavait, amelyek szerinte a választási kampány részét képezik.
http://ujszo.com/online/kulfold/2010/05/13/budapest-tulzasnak-tartja-weiss-hazarendelesetAz állampolgárság

"Az állampolgárság
gabec | 2010. május 14. péntek 12:04

"Az állampolgárság megadása szuverén belügy, a nemzetközi jog alapján ad absurdum a Föld összes államának polgárai magyar állampolgárok is lehetnének – mondta Hoffmann Tamás az MNO-nak. Ugyanakkor az egyetemi adjunktus arra is felhívta a figyelmet, hogy minden állam előírhatja saját polgárainak, hogy ne legyenek más állam polgárai. Erre viszont az unió demokratikus berendezkedésű tagállamaiban nem kerülhet sor – állítja Hoffmann.

A nemzetközi jogász felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárság intézménye magyar viszonylatban most is létezik, csak most eltörölnék a hosszadalmas procedúrát és megkönnyítenék megszerzésének a feltételeit. Hoffmann szerint egyébként a világtendencia az, hogy egyre több állam ismeri el a kettős vagy többes állampolgárságot, egyre liberálisabb tehát a szemlélet ebben a tekintetben is.

Fico azon kijelentésével kapcsolatosan, hogy Szlovákia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához és más nemzetközi fórumokhoz fordul a tervezett magyar lépések miatt, az adjunktus elmondta: az EBESZ egy politikai szervezet, az európai országok együttműködési fóruma. Csak politikai egyeztetést végezhet, például tanácsolhatja Magyarországnak, hogy ne tanúsítson olyan magatartást, amit Pozsony konfrontációnak értékel. Hoffmann Tamás szerint amit a Fidesz tervez, az jogilag „nem kisebbségügyi, hanem magyar állampolgárságügyi kérdés”, amúgy pedig ezzel más fórumokhoz, például az Európai Bírósághoz sem lehet fordulni.

A nemzetközi jog szempontjából teljesen légből kapottak Fico azon állításai is, hogy a kettős állampolgárságot csak kétoldalú megállapodás után lehetne megadni, vagy hogy ehhez bizonyos ideig lakni is kellene a másik országban. Hoffmann példának azt a gyakorlatot hozta fel, hogy Sólyom László köztársasági elnöki jogkörével élve ma is adhat állampolgárságot különösebb magyar kötődés nélkül, például sportolóknak. A magyar állam tehát ebben a kérdésben olyan feltételeket szab, amilyeneket akar, ez szuverenitásához tartozik – jelentette ki a nemzetközi jogász. "

Európai egyezmény az állampolgárságról. ETS 167 - Erre utal a tetű Gasparovic: Ez az egyezmény külön is nevesíti Szlovákiát, amely elismeri, hogy egy idegen állampolgárság kettős állampolgársághoz vezethet, valamint mint olyan államot, amely tolerálja a többes állampolgárságot. Így csinál hát segget a szájából ez a birkapásztor!
Magyarországgal kapcsolatban meg hazudik és kavar össze-vissza!!! Nekünk mondja pestinek, hogy füle van a tepsinek? Avagy nekünk mondja pestinek, hogy csíp a poloska? A 6-20-as már elment Gasparkókám! Korábban kellett volna hozzá fölkelned!
De csak azért hogy tanulj te bamba TINÓ:
- az egyezmény szerint automatikusan vagy az állam (az Unió!) kezdeményezésére megszűnik az állampolgárság, ha az állampolgár önkéntesen egy másik (Európán illetve az Unión kívüli!!!) állampolgárságot szerzett meg
- senkit sem lehet önkényesen (azaz diszkriminatív vagy politikai okokból) megfosztani az állampolgárságától
- a születésekor automatikusan eltérő állampolgárságot szerzett gyermek felnőtt korában dönthet
- AZ ÁLLAMNAK ELŐ KELL SEGÍTENIE az állampolgárság ÚJBÓLI MEGSZERZÉSÉT AZOK SZÁMÁRA, AKIK KORÁBBAN ÁLLAMPOLGÁRAI VOLTAK, VALAMINT JOGSZERŰEN ÉS SZOKÁSOSAN TARTÓZKODNAK AZ ÁLLAM TERÜLETÉN
No lám, itt a tipikus csiki-csuki: ha lenne is egy állampolgárságot diszkriminatív vagy politikai okokból megvonó (tehát peresíthető) törvénye Szlovákiának, rögtön kezdhetné az állampolgárság visszaadásának a folyamatát, amely egy kb. 300-450 ezres tömeg esetén már jelentős erőket vonna el az államigazgatásból.
http://ujszo.com/node/348686/talk#comment-43366

"Szlovákiával ellentétben
gabec | 2010. május 13. csütörtök 11:40

"Szlovákiával ellentétben Szerbia nem utasítja el a magyar szándékot, főleg azután, hogy a szerb parlament már évekkel ezelőtt minden külföldön élő szerbre kiterjesztette a szerb állampolgárságot. - Nincs semmilyen jogi és politikai akadálya annak, ami miatt Szerbia erre a kérdésre elutasítóan tekintene – jelentette ki Szvetozar Csiplics, szerb kisebbségi és emberi jogi miniszer.

A vajdasági parlament elnöke hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarok a kettős állampolgárság megszerzése után is Szerbia lojális állampolgárai maradnak.

- Úgy érzem, hogy nem csak a vajdasági magyarság, hanem a határon túli magyarok szemszögéből is fontos az, hogy ennek az erkölcsi jóvátételnek alapján mi is a magyar nemzethez való tartozás érzését tudjuk ezen keresztül átélni. Ezért fontos a kettős állampolgárság kérdése – mondta a vajdasági parlament elnöke, Egresi Sándor.

A szerbek közül korábban sokan arra törekedtek, hogy a könnyebb határátlépés érdekében megszerezzék valamelyik európai ország állampolgárságát, és ezáltal az útlevelét is. 2009-ben azonban Szerbia az európai vízummentes övezet tagja lett, így csak az útlevélért már nem éri meg a szerbeknek tömegesen kérvényezni a magyar állampolgárságot.

Hír TV "
http://ujszo.com/node/348622/talk#comment-43397

Németországban nem kell
Névtelen | 2010. május 13. csütörtök 09:56

Németországban nem kell feladni a német állampolgárságot, ha valaki kéri és felveszi egy EU-tagállam állampolgárságát és a másik EU-tagállamnak megállapodása van Németországgal, hogy az illető állam állampolgárai nem veszítik el saját állampolgárságukat, ha felveszik a német állampolgárságot. Tehát ha a kölcsönösség elve alapján történik a dolog. Németországnak van ilyen megállapodása pl. Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával. EU-n kívüli államokkal, pl. Svájccal is van Németországnak ilyen megállapodása.
Ld.:
http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Staatsangeh%C3%B6rigkeit
Staatsrechtlicher Hintergrund der multiplen StaatsangehörigkeitPozsonyi zsákutca

Pozsonyi zsákutca
Pataky István
2010. május 14. 00:01

Magyar Nemzet
Robert Fico és hűséges nemzeti párti fegyverhordozói ismét hangoskodnak. Mielőtt elborítaná agyunkat a düh, érdemes tényszerűen tisztázni néhány kérdést. Ha minden igaz, akkor ma, az új Országgyűlés alakuló ülésén máris a törvényhozás asztalára kerül a kettős állampolgárság ügye. A terv szerint a jelenleg hatályos törvény módosítása révén azok a magyar identitású határon túliak, akik egyéni kérelem alapján állampolgárságot igényelnek, magyarországi letelepedés nélkül és gyorsított eljárásban kaphatják meg azt.


Román példa alapján történik a törvénymódosítás, de Szlovákiában, Szerbiában s még számos európai államban szabályozzák hasonló módon e kérdést. Miután az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági és a kárpátaljai magyarok legitim képviselőik révén egyhangúlag sürgették a kettős állampolgárság lehetőségének biztosítását, a kérés teljesítése a mindenkori magyar kormány kutya kötelessége. Hogy ez eddig mégsem történt meg, az mindannyiunk szégyene, de természetesen elsősorban azoké, akik a hatalom birtokában ezt tudatosan akadályozták.

Egyáltalán nem mellékes, hogy az állampolgársági törvény módosítását csak Pozsony bírálja. Bukarest és Belgrád megértően, Kijev pedig hallgatólagos egyetértéssel fogadta a tervezett lépést. Robert Fico és koalíciós partnere eddigi politikájának ismeretében a szlovák cirkusz menetrendszerűen érkezett, bár a nemzetbiztonsági kockázat emlegetése talán a már megszokottá vált őrült érveken is túltesz. Pedig Martonyi János leendő külügyminiszter pozsonyi megbeszélése éppen azt volt hivatott világossá tenni, hogy a tervezett lépés valakikért, s nem valakik ellenében születik. A jogsértő szlovák nyelvtörvénnyel szemben a magyar állampolgársági törvény módosítása senkit nem érint hátrányosan. Martonyi üzenetét egyébként sokan megértették Pozsonyban. Annak ellenére, hogy Szlovákia a választási kampány kellős közepén van, a jobbközép ellenzékiek, korábbi szokásaiktól eltérően, nem sorakoztak fel Fico mellett a magyarellenes hangulatkeltésben.

Mi több, bírálták a baloldali miniszterelnököt riogatása miatt. Ez az ellenzéki állásfoglalás világossá teszi, hogy északi szomszédunk nem csupán Ficók és Sloták gyülekezete, hanem egyebek mellett azok hazája is, akikkel közösen néhány évvel ezelőtt még országhatárt átívelő Duna-hidat lehetett építeni.

Talán nincs olyan távol az az idő, amikor a szlovák szavazópolgárok többsége unott legyintéssel reagál Ficóék magyarfóbiájára, és amikor végre rájön arra, hogy a magyarellenes hőzöngéssel az ország vezetői nem Szlovákia érdekeit szolgálják, hanem például azokét, akiket rendkívüli módon kielégítenek Kelet-Közép-Európa örök civódásai. Ne legyenek ugyanis illúzióink, az Európai Unió ma is nyugatiakból és keletiekből áll. Politikailag ugyan korántsem korrekt ezt pedzegetni, de a hibátlanul vasalt öltönyökbe bújt nyugat-európai vezető politikusok álságos mosolya mögött az „otthonról hozott” felsőbbrendűség húzódik meg a „posztkommunista népekkel” kapcsolatban.

Számukra a kommunista múlttal terhelt régió alapvetően egy jó piacot jelent, ez a megközelítés pedig kizárja a szolidaritást. Az uniót, s ezáltal az egész kontinenst saját politikai, gazdasági érdekeik szerint terelgető nyugat-európai nagyhatalmak számára kifejezetten kényelmetlen lenne egy erőteljes, egységes kelet-közép-európai érdekérvényesítés, így nem feltétlenül kell az összeesküvés-elméletek hívének lenni ahhoz, hogy külső rásegítést sejtsünk egy-egy hirtelen fellobbanó térségbeli konfliktus kapcsán. Olykor leplezni sem tudják rejtett szándékaikat az uniós sztárpolitikusok.

A francia elnök tavaly ősszel sértődötten nehezményezte, hogy a visegrádi négyek külön egyeztetést tartottak az éppen esedékes EU-csúcstalálkozó előtt. Sarkozy akkor azt tanácsolta a visegrádiaknak, ne csináljanak szokást az előzetes érdekegyeztetésből. Aggódni kezdtek a franciák, ez pedig biztatást jelenthetne térségünknek. Egy észak–déli tengely mentén, Lengyelországtól Románián keresztül egészen Szlovéniáig infrastrukturális fejlesztésekkel, energetikai együttműködéssel, az egymáshoz közeli piacok kölcsönös felhasználásával, a mezőgazdasági érdekek egységes képviseletével olyan ellensúly jöhetne létre a kontinens keleti térfelén, amely a maga erős konkurenciájával az unió egészének is jót tenne.

Hány évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy térségünk politikusai felismerjék: olykor pitiáner ügyek csapdájába esve szalasztják el az alkalmat az igazi nemzeti érdekvédelemre? A magyarellenes Fico vagy a múltba révedő magyar nacionalisták ugyanis valójában nem nemzeteik érdekeit védik, hanem azokat segítik, akik abban érdekeltek, hogy e térség soha ne tudjon egységes erőt felmutatni, s ezáltal méltó helyet elfoglalni a közös Európában.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Bósza János [ 2010-05-15 17:44 ]

Igen így van. Többet ártanak, mint Szlota JánosND [ 2010-05-15 15:06 ]

Hazaárulás felsőfokon: Vojtech Bugár és Pavol Csáky szerint el kéne halasztani a kettős állampolgárság bevezetését
2010.05.15. 15:03

kuruc.info nyomán, 2010.05.15. Interjút adott a Szlota magyar hangjaként ismert felvidéki politikus a Hírszerző nevezetű, nem épp magyarbarátságáról híres internetes portálnak. Vojtech Bugár és Csáky Pál válaszolgattak a riporter tendenciózus kérdéseire. Abban egyetértés mutatkozott kettejük között, hogy a Fidesznek és a magyar parlamentnek el kéne halasztania a kettős állampolgárság bevezetését, mivel ez – állításuk szerint – a szlotákok malmára hajtja a vizet. Vojtech Bugár elkeseredve panaszolta, hogy őrá és az általa gründolt Híd nevű politikai torzszülöttre sem Martonyi János, sem a Fidesz nem volt kíváncsi. Tény s való, nem fogjuk emiatt a kommunista diktatúra egykori ügynökét, a jelenlegi külügyért megszeretni, de ez a lépése tetszett.

A megalkuvó és gyáva felvidéki politikusok faramuci logikája pedig könnyen ellenük fordítható. A jelenlegi helyzetben nemhogy vissza kéne lépnie az Orbán-kormánynak a kettős állampolgárság tervétől, hanem mihamarabb el kell azt fogadtatnia. Üzenve ezzel a szlovákoknak is: Ficónak és Szlotának nincs többé befolyása a magyarországi politikai döntésekre. Ez gyengítheti a magyarellenes politikusok pozícióit, ugyanakkor a felvidéki magyarság nem érzékelné úgy, hogy ismét cserben hagyta őket a budapesti kormány, csak azért, mert Szlota összevonta szemöldökét a harmadik kupica után.

Persze, ha valaki nem a magyarság érdekei mentén politizál, akkor az nem értheti ezt. Mint ahogy azt sem, hogy élnek még magyarok nem uniós tagállamokban is, így nekik alapprobléma a Magyarországra való beutazás, amit a magyar útlevél megoldana. Ők várjanak most még két hónapig, mert Csáky és Bugár félnek? Ugyan már! Nem erre az országra ébredtünk.

ND [ 2010-05-14 21:25 ]

Szlotáék tálcán kínálják fel a lehetőséget a határkérdés újratárgyalására - egyoldalúan felmondanák az alapszerződést 2010.05.13.

Szlota az SNS pártelnöke úgy véli: ha a magyar jogszabályt a kettős állampolgárságról elfogadják, Szlovákiának vissza kell hívnia budapesti nagykövetét, fel kellene mondania az alapszerződést és "azokat a szlovák állampolgárokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot, meg kellene fosztani szlovák állampolgárságuktól". (MTI nyomán).
Szlota helyettünk megtenné az első lépést a határrevízió kérdésének tárgyalása ügyében. Helyettünk egyoldalúan felmondaná a szlovák-magyar alapszerződést, ezt nem kell nekünk megtennünk. Ettől kezdve majd tiszta lappal lehet újratárgyalni a kollektív jogok úgy az autonómia kérdését mint a tót-magyar határkérdést is, ugyanis ez az egyetlen kormányközi dokumentum garantálja a jelenlegi szlovák-magyar határokat. Ha ezt a szerződést egyoldalúan felmondják, azzal a határkérdés is újra nyitottá válik és sarokköve lesz a felvidéki magyarság kollektív jogainak követelésében, ezek garantálásában, a Párizsi békeszerződés már egyébként is érvénytelen határozatainak újratárgyalásában valójában az 1947-es békeszerződés határozatainak egyértelmű, bíróság által is kimondott jogi érvénytelenítésében. Már számtalanszor elmondtuk: a Párizsi békeszerződés Csehszlovákiára vonatkozott, mivel ez az államalakulat,az egyik szerződő fél megszűnt,így a szerződés is semmissé vált. A szerződésben semmilyen szó nem esik valamiféle utódlásról, utódállamokról,hanem csakis kizárólag az akkor létrehozott és létező államok közötti szerződésről van szó. A Csehszlovákia után létrejött két új állam szuverenitását és a határait legfőképpen nekünk magyaroknak és a németeknek köszönheti. Ugyanis 1993-ban semmi nem történt csak a magyar kormány és parlament naivan rábólintott arra a status quora,azokra a meghúzott határokra, amit a volt Csehszlovákiával előírtak a megcsonkított Magyarország számára 1947-ben, pedig 1993-ban, abban a politikai légüres térben joga lett volna határmódosításról tárgyalni éppen a szerződés érvénytelenedése kapcsán. Most éppen ugyanez a helyzet áll majd elő az alapszerződés felmondásával. Tehát az 1993-as állapottal,azaz a szlovákok államának elismerésével vagy el nem ismerésével,tiszta lappal lehet indulni. A tárgyalási alap adott. Az úgynevezett Szlovákia államközi szerződésben rögzített határait, ha ők maguk a szerződéssel együtt felmondják azokat, újra lehet ismét tárgyalni. A háborús vesztes Tiszó-féle állam és háborús bűnös vezetője talán most megkaphatja a jutalmát a határok újratárgyalásával.Visszaköveteljük a 38-as határokat! Felkel a nap Felvidéken a magyarok egén! Gyerünk Szlota és Fico! Mondjátok fel egyoldalúan az alapszerződést, erre várunk!


HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona