Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Felvidéki autonómiatervezet 2007 óta

2011.02.13.

LINK az autonómia tervezetre

Egy fórumozó véleménye inspirált, hogy leírjam újból a véleményemet, autonómia témában.

Idézet:
"Nagyon gyengíti alkupoziciónkat, hogy a lőport elpufogtattuk másodlagos célokra, és a legfontosabb - kulturális autonómia a kisebbségi törvénycsokorral nem valósult meg.

A megoldás egy karakán kiállás érdekeink és másságunk mellett. Be kell nyújtani egy területi autonómia követelményet. Aztán úgy tárgyalni, hogy abból megszülessen a széleskörű kulturális autonómia mint kompromisszum. És főleg, hogy a szlovákok ezt a győzelmüknek érezhessék." (idézet vége)

Be lett nyútva hivatalosan is, amit 2008-ban a kormányhivatal jogi osztályának a vezetője át is vett aláírás fejében, megkapták a parlamenti képviselők még 2007 decemberében, a köztársasági elnök is vitaanyag gyanánt, sőt Belousovová úgy nyilatkozott a tervezetről, hogy azt szerinte képzett jogászok készítették. tehát nem lehet olyan rossz vitaanyag mint ahogyan arról a kerekasztalos nemakarók nyilatkoztak, élükön Őllössel aki hülyeségnek nevezte, pedig szerintem el sem olvasta, akárcsak a sok ellenzője aki kritizálja, de tartalmát nem ismeri. Tehát van egy tervezet, ami már ott van a parlament és a kormányhivatalán asztalán. Elég lenne, ha a mi nemakaró politikusaink élükön Durayval, Bugárral, Csákyval, Nagyokkal stb felébrednének és követelnék, hogy a parlament indítson vitát a témában. Ennyi elég lenne, de ők ez helyett zsebretett kézzel a legnagyobb ellenzőivé váltak mindenfajta autónómia törekvésnek. Itt a baj, nekünk már csak egy egyiptomi stílusú népfelkelés segítene, nem az állam ellen, hanem a saját politikusaink ellen, mert ameddig őket nem küldjük a történelem szemétdombjára addig nem lesz semmiféle párbeszéd a felvidéki magyarság igazi képviselői és a normálisan gondolkodó szlovákság között. Pedig ameddig ez nem így lesz, addig autonómia sem lesz. Ennek egyik alapfeltétele az, hogy mi mindannyian, ne a fórumokban kiabáljunk, hanem békésen kint azt utcán, csakis ez segít. Csakis így lehet. Csakis ez hozza el az egyenlőséget, az azonos alkotmányos jogokat, megmaradásunk egyedüli zálogaként.

Bosza Janosnak:

A benyujtason termeszetesen azt ertettem, hogy tomegek is meg lennenek mozgatva.
Kondor
2011-02-13 12:50:40


Mikor mi néhányan 2007-ben létrehoztuk a DFÖT-t, akkor az egyik főcélunk pontosan az volt, hogy kimenni az emberek közé, elmagyarázni magyarnak és szlováknak is, hogy nem kell félni az autonómiától, mert az nem az ország szétzilálást jelenti, hanem az alkotmányos jogegyenlőség beteljesülését.

Az MKP részéről támogatás helyett, hogy helyettük ezt a munkát elvégezzük lenézést és lejáratást kaptunk. Magának Duraynak elmondtam személyesen, hogy mi elvégezzük azt a munkát, amit ők nem mernek, vagy nem tehetik meg, csak támogassanak minket, Pogány Erzsike féle Szülőföldalaptól kértünk segítséget, megtagadták, nekünk pedig nem volt annyi lehetőségünk, hogy önerőből megcsináljuk. Az helyett, hogy békén hagyott volna minket az MKP, inkább nekünk estek, maga csáky a TA3-on egyenes adásban szönöszös ügynöknek nevezett, féltek az autonómia ágendának az asztalra való tételétől, inkább azoknak estek nekik, akik helyettük tették a dolgukat. Az ilyenek nekem már ne akarják azt mondani, hogy érdekünkben politizálnak, 21 éven át megtehették volna, eredmény nulla. Nemakarásnak nyögdécselés lett a vége. A nép, az ebadta nép pedig az ő hazugságait ismeri el:
Nemrég Oriskó Duray jobbkeze ezeket írta rólam:

A „fura\" jelzőt azzal érdemelhette ki, hogy miután néhány aktivitásához és kezdeményezéséhez (például, hogy felszólalhasson különböző rendezvényeken, tárgyaljanak vele a közéleti személyiségek, hosszú elemzéseit a honi sajtó kötelességének tartsa lehozni stb.) általában nem talált széles körű támogatást, gyakran sértődött hangú kör-emailekkel reagált. Úgy tűnt, ő tudja leginkább, mit kellene tennie a Csemadoknak, az MKP-nak, de még a magyar Országgyűlésnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Sértődöttségre viszont nem lett volna oka, mert törekvései legitimizálását nem tudta széles körű társadalmi támogatottsággal alátámasztani (általában az volt a jellemző, hogy csak néhány tucatnyi érdeklődőt vonzottak azok). (Oriskó felvidék.ma)

Ha valakit ignorálnak, sajátjai szönöszös ügynöknek nevezik, keresztbetesznek neki, akkor azt meg kéne köszönni? Az nem igaz, hogy mindenkit ki akartam volna oktatni, csak el akartam mondani a saját és barátaim nézeteit, ami ha már más volt mint az a megélhetési emkápésoké, akkor kikiáltottak magyarellenesnek, mert féltették a húsosfazékot és a megélhetési ágendát. Ez volt az ok, semmi más. Ha benyaltam volna lehet, hogy ma már a parlamentben lapítanák, mint ahogyan sok emkápés és hídas tette, teszi. Pl. Duray, aki még arra is képes volt, hogy Tőkés előtt befeketített, szönöszös, sziszes ügynöknek nevezett.
abraka
2011-02-13 13:16:11Szlovákia egy kisebbségi komplexusokkal küszködő

Szegedi Csanád: Szlovákia egy kisebbségi komplexusokkal küszködő, szorongó kis ország2011. február 12.
Mint ismeretes, Szlovákia az uniós és nemzetközi jogot megsértve továbbra sem hajlandó eltörölni állampolgársági törvénye magyarellenes passzusait, azaz továbbra is szlovák állampolgárságuk megvonásával sújtják azon felvidéki magyarokat, akik vissza „merészelik" igényelni törvénytelenül elvett magyar állampolgárságukat - nyilatkozta Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, EP-képviselő.
Szlovákia ezzel a lépésével Európán kívül helyezte magát, hiszen kontinensünkön minden olyan állam - Spanyolországtól Itáliáig, Horvátországtól Ausztriáig és Finnországig vagy éppen Romániáig - amelyik rendelkezik határon túli nemzetrészekkel, kérelmükre biztosítja számukra az anyaország állampolgárságának automatikus, könnyített meg-, vagy visszaadását (amennyiben erőszakkal megfosztották tőle őket, lásd erdélyi magyarok, dél-tiroli osztrákok, Horvátországon kívül élő horvátok stb.).
Szlovákia ellenben és sajnos egy kisebbségi komplexusokkal küszködő, szorongó kis ország, és politikusainak rossz a lelkiismerete. Jogellenes és emberellenes lépésével a szlovák kormány ráadásul tovább mélyíti a magyarság és a szlovákság közti szakadékot, amellyel saját többségi népének is súlyos károkat okoz. A médiatörvénnyel kapcsolatban oly vehemensen hazánk belügyeibe beavatkozó Európai Uniót és annak soros magyar elnökségét pedig fentiek miatt felszólítom, hogy kezdeményezzen jogsértési eljárást az alapvető jogokra érzéketlen Szlovákia ellen - áll Szegedi Csanád sajtóközleményében.


CA vélemény:

Szegedi úr szépen fogalmazott, úgy MKP-s stílusban. Sok beszéd a tartalom nulla. Vajon ha ilyen jól tudja a megoldást, akkor miért az MKP-t támogatják, vezetői elárulták a felvidéki magyarság alapvető érdekeit. Miért mellőzik azokat akik ténylegesen küzdenek a felvidéki magyar nép megmaradásáért? Miért???
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2011-02-26 18:44 ]

Az ilyen bugacfélék miatt tart itt, ahol tart a felvidéki magyarság elgyökértelenedése és asszimilációja. Bugac az a kukacoskodó fotelliberális, aki osztja az észt a fórumokon.bugac [ 2011-02-14 18:01 ]

No, János megtaláltad az igazi partnereket (vagy ők Téged). Most már együtt mutatjátok meg a "betokosodott agyú" felvidéki magyaroknak, hogyan kell itt rendet teremteni Nem kellene most már tényleg visszavonulnod, és terveidnek találni egy igazi egyéniséget?ND [ 2011-02-14 12:30 ]

Kedves János !
Bocsánat, ha megsértettelek volna.
A Te tevékenységed Felvidéken hiánypótló és példaértékű és máig értehetelen számomra,hogy hogyan lehet ennyire végtelenül elbutított a felvidéki magyarság, miért nem tud felébredni és az autonómia ügye mellé így melléd is állni. Csupán arra szerettem volna ráirányítani a figyelmed, hogy látnod kell a potenciális szövetségeseket. Nem hiszem, hogy a számító, taktikázó Fidesz vagy a balliberális országromboló és nemtrontó MSZP vagy talán az LMP-ben újraélesztett SZDSZ lenne a jövőbeli támogatód. Szerintem csak a Jobbikra számíthatsz. Gondolom rosszul esett, hogy a felvidéki villámlátogatás alkalmával az MKP-t megkeresték,Téged meg nem. Szerintem sem helyes, hogy a Jobbik nem tárgyalt még Veled, ebből semmi vesztesége nem származhat,de azt gondolom, hogy ez inkább figyelmetlenség, mint szándékosság. Visszatérve a személyedre: igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat,de nem vagy "senki", ahogyan azt magadról állítod! Feltétlenül szükséges a munkád, a jelenléted. Érik a gyümölcs. Szerintem a Te tevékenységed Felvidéken hiánypótló és egyedüliként a szebb jövőbe mutató.
Az,hogy nem értenek meg Téged szűkebb és tágabb hazádban nem a Te hibád,hisz Te évekkel megelőzted politikai éleslátásoddal a jelen felvidéki magyar politikai sötétséget, azt politikai nemzetvesztő posványt, amit nem vesz észre az ott élő magyarság és mindig csak védekezik és mindig csak enged a jogaiból és nem tiltakozik, nem követel. Annyira betokosodott az ott élő magyarok gondolkodásmódja, annyira burokban tartják őket, hogy már azt sem képesek felfogni, hogy van lehetőség a felemelkedésre, hogy az autonómia intézménye teljesen járható út, sőt ez a járható út jelenleg, de azt sem képesek felfogni, hogy az úgynevezett Szlovákia nem trianoni jogutód, hanem bitroló! A lopott föld bitorlója.A tótoknak is jár ország, de nem más nemzetek rovására és nem jogtalul. Azt sem képesek felfogni, hogy az elmúlt 50 évben 20 új ország született Európában a Párizsi békediktátum óta. Nemcsak a gyáva népnek, hanem a buta népnek sincs hazája sőt jövője sem. Visszatérve Szegedire: valószínűleg, ha EP képviselő lennél Te is ezt mondtad volna, mint amit Csanád mondott: az EU és a soros elnöksége kezdeményezzen JOGSÉRTÉSI ELJÁRÁST AZ ALAPVETŐ JOGOKRA ÉRZÉKETLEN SZLOVÁKIA ELLEN. Tulajdonképpen Te is ilyen dolgokat mondogatsz csak kicsiben. Látod Téged sem vesznek figyelmbe, de a Szegedi kiáltása is pusztába kiáltott szó lesz, a soros Fidesz elnökség nem fog jogsértési eljárást kezdeményezni a tótok ( nem az ott élő magyaroké) parlamentjének döntései ellen,melyek felrúgják az alapvető kollektív emberi jogi normákat.
Maradok tisztelettel tevékenységed iránt! ÜdvözlettelBósza János [ 2011-02-14 07:45 ]

Még egy apróság, a minap elküldtem az új szlovák parlament, mint a 150 képviselőjének a felvidéki magyarság követeléseit, így reagálva az új soviniszta ténykedésének, mert annyire szeret minket, de a disznóságaira már senkisem mer érdemben reagálni, hanem megint a jólbevált struccpolitika jön.
Na mindegy kár a beszédért. Hisz egyedül vagyok, senkisem támogat. Köszi.

Nem sértődtem meg, ha azt hinnéd, már megszoktam, hogy a nézeteimmel egyedül vagyok, maradok. Csak azt nem értem, akkor miért nem meri velem sekisem a saját nézeteit ütköztetni, mindig a sůrtegetůs marad, ha én annyira hülye és senki vagyok, miért félnek tőlem, hisz könnyen eltaposhatnának.
Miért? Vagy nem is félnek, vagy tényleg senki, csak egy porszem vagyok, akit a szél kénye-kedve szerint ide-oda fujdogál.Bósza János [ 2011-02-14 07:34 ]

Kedves ND

Nem hinném, hogy bárkit lejárattam volna. Ismerős szöveg, nemrég duraysták neveztek így. OK ez van, nézetek háborúja. Csupán minden helyzetben megpróbálok ember maradni és amit látok, hallok kiértékelem és leírom a saját véleményemet a történésekről. Természetesen nem biztos, hogy igazam is van. Tudom egyedül vagyok, nincs mögöttem 10, 100 ezres tömeg, nem kell állandóan az orromra kötni, ezzel a stílussal éppen az MKP és a szönöszösök próbálnak lejáratni. Senki vagyok és éppen ezért, csak a nézeteimet úgy kezeld, mind a sajátomét, egy senkiét. Ennyi. Én csupán konfrontáltatni akartam egyeseket igéreteikkel és a tetteikkel. Felvidéken egyedül én védtem meg nyíltan a Jobbikot autonómia törekvései miatt még 2007-ben ezt a nézetemet még a szlovák médiák is lehozták, akkor mikor az mKP homokba dugta a fejét és kivárt. Én nem akarok senkivel sem találkozni, eröltetni azt, nézeteimet akarom csupán eladni, másokéval konfrontáltatni. Minden társadalmi fejlődés alappillére a nézetek ütköztatése, ez viszi előre a dolgok menetét. Furcsálottam egy dolgot, amit a nevén meg is neveztem. Ez most sok embernek tetszhet, soknak nem. DE!!! A tényeken nem változtat semmit sem, hogy a Jobbik a parlamentbe kerülése óta sokat változott. Ez lehet pozitív és negatív is. Mindenki maga döntse el, az én véleményem csupán egy a milliókból.
ÜDV.ND [ 2011-02-13 15:43 ]

Kedves János !

Szögezzünk le néhány dolgot:
1. Szegedi Csanádnak igaza van ezzel Te is egyetértesz.
2. a Jobbik egy kis párt, összesen 3 képviselőjük van az EP-ben, azon kívül hogy felhívják valamire "szóban" vagy cselekedetben ( pl. tüntetőleges viselkedéssel) mást nem nagyon tehetnek, megszavazni ők semmit nem tudnak, maximum figyelmet tudják felhívni valamire az EP-ben és szövetségeseket tudnak szerezni az EP-ben a Trianon óta tartó európai magyar ügy érdekében-jelen esetben az MKP tagjai ülnek az EP-ben őket is meg kell győzni egy összefogott stratégiáról a tót diszkriminatív törvényhozás ellen
3. Szegedi Csanád a fentiek alapján megtette az első és nem utolsó lépést, felszólította az illetékeseket, idézem: "A médiatörvénnyel kapcsolatban oly vehemensen hazánk belügyeibe beavatkozó Európai Uniót és annak soros magyar elnökségét pedig fentiek miatt felszólítom, hogy kezdeményezzen jogsértési eljárást az alapvető jogokra érzéketlen Szlovákia ellen" - áll Szegedi Csanád sajtóközleményében.
4. egy fecske nem csinál nyarat így szól a magyar közmondás -jelen esetben néhány jobbikos fecskéről van szó, akik érdemben fellépnek a tót arrogancia ellen ( az MKP hallgat mint sír, de mit várhatunk Bauer Editkétől?).
5. Az egy fecskére lehet fittyet hányni, ezt teszik a tótok és a Nyugat képviselői is (tisztelet a kivételnek)
6. Kedves János! Nem gondolom,hogy a Jobbik lejáratása a Te feladatod lenne. Felvidéken nincs magyar politikai erő, nincs kivel tárgyalni. Az MKP még úgy ahogy próbálja a megújulás látszatát kelteni és legalább ki meri mondani magáról,hogy magyar érdekeket képvisel a Híd pont arra van kitalálva, hogy a magyar érdekképviseletet teljesen lerombolja. Mögötted meg nem áll senki. Ennek ellenére úgy gondolom,hogy Veled is fognak tárgyalni. Mindennek eljön az ideje. Üdv.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona