Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

EZ AZ IGAZI FASIZMUS a mai Szlovákiában! Tüntetni fogok szombaton!

Gašparovič: Esterházy János Hitler és a fasizmus híve volt - ezt egy fasiszta állam elnöke mondta, a zsidókat megmentő humanista Esterházyról.

Az üldözöttek védelmében -Esterházy filmŽiadam Vás, pán Gašparovič, o verejné ospravedlnenie v mediách, lebo hanebne ste urazili maďarskú národnú menšinu, poĺ milióna Maďarov na Slovensku.


„Az igazságot ki kell mondani mindig, még akkor is, ha kedvezőtlen visszhangra talál; és az igazságot minden kínálkozó alkalommal annyiszor kell hangsúlyoznunk, amíg azt mindenki tudomásul veszi.” (gróf Esterházy János, felvidéki mártírunk)

2011.08.24.
(FENET-SZEMLE)
Szerző fenet
Publikálva: 2011. 08. 24.


NÁLAM BETELT A POHÁR!

EZ AZ IGAZI FASIZMUS a mai Szlovákiában!

GASPARKO, NÉZD MEG KI A FASISZTA RAJTAD KÍVÜL!

Ha Esterházy fasiszta volt, akkor SK milyen állam, ahol Benes dekrétumokat erősítenek meg, ahol magyarellenes iskolatörvényeket és nyelvtörvényeket hoznak, ahol a lakosság 10% diszkriminálják, méltóságában és jogaiban sértik, az micsoda?

FOGJÁTOK MÉG TI A MIATYÁNKOT MAGYARUL TANULNI!
- Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vetoval novelu Trestneho zakonaMINDIG IS BOHÓC VOLTÁL, AZ IS MARADSZ!

Demokrácia. Nem, ez igazi fasizmus, Szlovákiában olyan ideológia van érvényben, ahol az adófizető polgárait csak azért asszimilálják és tudatosan diszkriminálják törvénysértő módom, mert a miatyánkot nem szlovákul, hanem magyarul mondja. Gasparovics úr ez a fasizmus. Esterházy a zsidó deportálása ellen szavazott, egyedül, de szlovák fasiszta állam elsőként lépett hadba a németek oldalán, elsőként deportálta pénzért a saját zsidó lakosságát. Esterházy igen egy humanista volt, Önök a fasiszták.

MAGA EGY FASISZTA ÁLLAM FASISZTA ELNÖKE!!!

Maga egy fasiszta állam, fasiszta elnöke, ezt nem szabad, ez a gyalázatot nem szabad eltűrni. Ezért betegen, fájós lábbal, de szombatom felmegyek Pozsonyba, fel-e jutok még nem tudom, de ezt szöveget a kezemben tartva tiltakozni fogok Gasparivics elnök ellen, hogy Esterházy Jánoson keresztül lefasisztázta az egész felvidéki magyarságot. Már sokszor tettem, tiltakoztam Pozsonyban a magyarokat ért atrocitások miatt, most sem tehetek másképpen ezért szombaton (27-én) 16:00-kor az elnöki palota előtt fogok egy táblácskával a kezemben tiltakozni. Aki akarja maga is megteheti, ha egy személy tiltakozik az nem tömeg, a hatalom nem tud ellene fellépni, mindenki magáért és mindannyiunkért alapon. Legalább nem a tengerparton fognak üdülni a magyarverő zsolnai rendőrök. Nálam betelt a pohár! (Bósza János, Felvidéki Autonómia)

/FENET/Esterházy nem volt fasiszta, újabb pofont kaptunk.

Esterházy nem volt fasiszta, újabb pofont kaptunk.

Tüntetni fogok: 2011. augusztus 27. · 16:00 - 17:00
Helyszín : Pozsony, Béke szökőkút, az elnöki palota előtt
Pozsony, Slovakia
Készítette: János Bósza

Ha Esterházy fasiszta volt, akkor SK milyen állam, ahol Benes dekrétumokat erősítenek meg, ahol magyarellenes iskolatörvényeket és nyelvtörvényeket hoznak, ahol a lakosság 10% diszkriminálják, méltóságában és jogaiban sértik, az micsoda? Demokrácia?. Nem, ez igazi fasizmus, Szlovákiában olyan ideológia van érvényben, ahol az állam adófizető polgárait csak azért asszimilálja és tudatosan diszkriminálja törvénysértő módom, mert a Miatyánkot nem szlovákul, hanem magyarul mondja. Gasparovics úr ez az igazi fasizmus. Esterházy a zsidó deportálások ellen szavazott, egyedül, de szlovák fasiszta állam elsőként lépett hadba a németek oldalán, elsőként deportálta pénzért a saját zsidó lakosságát. Hlinkának, aki magát a szlovák Hitlernek nevezte, máig szobra van a pozsonyi parlament épületében. Esterházy igen egy humanista volt, Önök a fasiszták. Maga egy fasiszta állam, fasiszta elnöke, ezt nem szabad, ez a gyalázatot nem szabad eltűrni. Ezért betegen, fájós lábbal, de szombatom fel megyek Pozsonyba, fel-e jutok még nem tudom, de ezt szöveget a kezembe tartva tiltakozni fogok Gasparivics elnök ellen, hogy Esterházy Jánoson keresztül lefasisztázta az egész felvidéki magyarságot. Már sokszor tettem, tiltakoztam Pozsonyban a magyarokat ért atrocitások miatt, most sem tehetek másképpen ezért szombaton (27-é) 16:00-kor az elnöki palota előtt fogok egy táblácskával a kezemben tiltakozni. Aki akarja maga is megteheti, ha egy személy tiltakozik az nem tömeg, a hatalom nem tud ellene fellépni, mindenki magáért és mindannyiunkért alapon. Legalább nem a tengerparton fognak üdülni a magyarverő zsolnai rendőrök. Nálam betelt a pohár ;;;;;;;;
Mindenki magáért, maga tüntessen, de lélekben mindannyiunkért. Ezt nem kell bejelenteni, ezt a szlovák belügyminisztérium adta ki útmutatás gyanánt, a pozsonyi óvárosi hivatalnak. Ha valakit igazoltatnak, csak annyit kell mondani, magam vagyok, magam nevében tüntetek egyedül. Egy ember nem tömeg.
forrás: LINK-Felvidéki Autonómia HírlapGašparovič: Esterházy János Hitler és a fasizmus híve volt

Gašparovič: Esterházy János Hitler és a fasizmus híve volt
Államfői vélemény 2011. 08. 23

Gašparovič: Esterházy János Hitler és a fasizmus híve volt Ivan Gašparovič szlovák államfő szerint Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetője, aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el, Hitler és a fasizmus híve volt, s ezért helytelen, hogy Kassán mellszobrot állítottak neki.
"Szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen" - jelentette ki Gašparovič abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé.

Az elnöktől azt kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Esterházynak Kassán, Ferdinand Ďurčanský, volt szlovák nácibarát politikusnak pedig Rajecben a közelmúltban mellszobrot állítottak. Gašparovič megjegyezte: amit Esterházyról mondott, az Ďurčanskýra is érvényes.

A szoborállítás minden településen a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, s a kérdésnek emberi, politikai és művészeti vonzata van - fejtette ki az elnök. Azt mondta, nem híve annak, hogy a múltban állított szobrokat lerombolják, mert azok a település arculatához tartoznak. Nem tartja azonban helyesnek, hogy új szobrokat állítsanak vitatott történelmi személyeknek.

Esterházy kassai mellszobrával kapcsolatban elmondta: magánterületen áll, s ott bárki azt tehet, amit a törvény megenged.

"A büntető törvénykönyvben azonban benne van, hogy tilos a fasizmus népszerűsítése. Meg kell vizsgálni, milyen mértékben lehet beavatkozni magánbirtokon, illetve azt, hogy milyen mértékben lehet erről a magánbirtokról kedvezőtlen hatást gyakorolni a környezetre egy szoborral vagy más propagandaeszközzel. Ha a szobrot valaki a kertjében saját maga számára állítja fel, nehéz bebizonyítani, hogy a fasizmus népszerűsítéséről van szó. Kassán is magánterületről van szó, amely azonban nyilvánosan látogatható. Ez probléma" - szögezte le Gašparovič a Bojovníkban.

Esterházy Jánost, a felvidéki magyarság egykori vezetőjét, aki a II. világháború idején a pozsonyi parlamentben nem szavazta meg a zsidóellenes törvényeket, Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, s bármiféle rehabilitációját elutasítják.

Ďurčanskýnak nagy szerepe volt az első Csehszlovák Köztársaság 1939-es felbomlásában. A politikus 1938 és 1940 között több miniszteri tisztséget is betöltött Szlovákiában. Miután külügyminiszterként megpróbált részben önálló szlovák utat keresni, menesztették tisztségéből. 1945-ben Nyugatra menekült. 1947-ben Szlovákiában távollétében háborús bűnösnek nyilvánították és halálra ítélték. Az ítélet ma is jogerős.

(MTI)
http://www.bumm.sk/59010/gasparovic-esterhazy-janos-hitler-es-a-fasizmus-hive-volt.htmlEsterházy-ügy: a külügy tiltakozik, Gašparovič nem bánja

Esterházy-ügy: a külügy tiltakozik, Gašparovič nem bánja
Fejlemény 2011. 08. 23

Esterházy-ügy: a külügy tiltakozik, Gašparovič nem bánjaNem változtatja meg Esterházy Jánosról alkotott nézeteit a szlovák köztársasági elnök, miközben már a magyar külügyminisztérium is elutasító nyilatkozatot adott ki Gašparovič állításai kapcsán.
Az államfő szerint azt a nyilatkozatát sem értették féle, amelyben helytelennek nevezte, hogy szlovák városokban szobrokat állítsanak olyan "megosztó" személyiségeknek, mint Esterházy János vagy Ferdinánd Ďurčánsky.

Az MTI megkeresésére Marek Trubač, a szlovák köztársasági szóvivője elmondta, Ivan Gašparovič újságírói kérdésre válaszolva utasította vissza, hogy a nevezetteknek emlékművük legyen. Mint a szóvivő hangsúlyozta, a szlovák köztársasági elnök azért sem változtat a nézetein, mert Esterházy János olyan megosztó személyiség, akit Szlovákiában háborús bűnösként tartanak nyilván, amiért támogatta a fasiszta ideológiát.

Marek Trubač arra is kitért, hogy ők nem tagadják, hogy Esterházy János volt az egyetlen a képviselők közül, aki 1942-ben a zsidók kitelepítése ellen szavazott, de ehhez azt is hozzátette: ugyanakkor azzal is mindenki tisztában van Szlovákiában, hogy Esterházy János az elsők között üdvözölte "a fasiszta Horthy-csapatokat", amelyek elfoglalták Kassát.

A magyar külügynek sem tetszik

A magyar Külügyminisztérium elutasította a szlovák köztársasági elnök Esterházy János egykori felvidéki magyar politikussal kapcsolatos megnyilatkozását, megállapítva, hogy annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához.

A Külügyminisztérium sajnálattal és értetlenséggel tapasztalja, hogy Szlovákiában a mártírhalált halt gróf Esterházy János embermentő tevékenységét újra a napi politika tárgyává teszik - tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény. A tárca megállapította, hogy a konzervatív magyar politikus életútját - Esterházy egyedüliként nem szavazta meg a zsidóellenes törvényt a pozsonyi parlamentben - ma már több országban, többek között Izraelben is méltó módon elismerik.

"A szlovák köztársasági elnök megnyilatkozását elutasítjuk, annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához, melynek érdekében kormányaink az utóbbi időszakban fokozott erőfeszítéseket tesznek" - írta a Külügyminisztérium. A tárca meggyőződése szerint az esetlegesen vitatott történelmi személyiségek, események értékelése a két ország között jól működő történész vegyes bizottság, és nem a politikai szféra feladata.

Ivan Gašparovič abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé, kijelentette: "szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen". Esterházy Jánost - aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el - Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.
(MTI)Az izraeliták szerint Esterházy János bátran viselkedett a vészkorszak

Az izraeliták szerint Esterházy János bátran viselkedett a vészkorszakban
Esterhazy-ügy 2011. 08. 23

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) elnöke kétségbevonhatatlan ténynek tartja, hogy Esterházy János több száz zsidó életét megmentve példamutatóan viselkedett a vészkorszakban.
A vezető rabbi kedden, az MTI-nek nyilatkozva Ivan Gašparovič szlovák államfő szavaira reagált, aki Hitler és a fasizmus hívének nevezte a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjét. Köves Slomó szerint a szlovák köztársasági elnök szavainak hátterében szlovák-magyar politikai ügyek húzódhatnak meg.

Az EMIH elnöke emlékeztetett arra is, hogy Esterházy János volt az egyetlen a szlovák parlamentben, aki a II. világháború alatti bátor kiállásával nem szavazta meg a zsidók deportálását. Kiemelte: Esterházy János tevékenységét több neves, nemzetközi zsidó szervezet - így a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet - is elismeri.

Ivan Gašparovič, a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjában úgy fogalmazott: "szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen".

Esterházy Jánost hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják Szlovákiában, s bármiféle rehabilitációját elutasítják.

(MTI)Esterházy bol humanista, a nie fašista!

Esterházy bol humanista, a nie fašista!
2011. aug. 23

Strana maďarskej koalície považuje za poburujúce, že prezident Slovenskej republiky, Ivan Gašparovič, svojimi vyhláseniami znovu prispel k sfalšovaniu dejín. Jánosa Esterházyho môže stotožniť s fašizmom iba ten, kto nepozná jeho životnú púť, alebo ten, kto zámerne falšuje históriu. Martýr Maďarov v Československu sa dokázateľne neraz ohradil proti fašizmu. Jeho láska k ľuďom vychádzala z hlbokej kresťanskej viery. Počas druhej svetovej vojny pomáhal mnohým utečencom. Práve z tohto dôvodu dostal najvyššie štátne vyznamenanie v Poľsku, a bolo publikovaných viacero vyhlásení uznávajúcich jeho osobnosť aj v Izraeli. Začiernenie Esterházyho súvisí aj s tým, že politická moc nie je ochotná vymazať z legislatívy princíp kolektívnej viny. Je to neprijateľné, ako aj to, že prezident republiky sa nesnaží o slovensko-maďarské porozumenie, ale svojimi vyhláseniami zosobňuje politiku rozdelenia.

József Berényi
predseda SMKV rokoch 1939 - 1945 bol poslancom Slovenského snemu. Keď v roku 1942 tento parlament prerokúval zavedenie židovských zákonov, ešte brutálnejších, ako boli norimberské, odvážil sa jediný poslanec hlasovať proti, János Esterházy. Vo hviezdnej hodine svojho života sa postavil na stranu vyháňaných, proti mase fanatikov a zbabelcov. Povojnový národný súd sa mu odvďačil rozsudkom smrti, neskôr zmeneným na doživotie.Több háborús bűnösnek szobra, emléktáblája van Szlovákiában

Több háborús bűnösnek szobra, emléktáblája van Szlovákiában
Velük mi van? 2011. 08. 24

Esterházy János mellszobra kiverte a biztosítékot a szlovák politikában, ám a szlovák fasiszta rendszer neves alakjainak emlékhelyei sokkal kevesebb bírálatot kapnak.
Az MTI az Esterházy-üggyel kapcsolatban készült összefoglalójában rámutat: a két világháború közötti felvidéki magyar vezető, Esterházy János kassai mellszobrának májusi felállítása a szlovák politikában és sajtóban - néhány kivételtől eltekintve - éles bírálatokat váltott ki, s a tényeket eltorzítva röpködtek a "fasiszta" és a "revizionista" jelzők. Az 1989-es rendszerváltás után a II. világháború alatti szlovákiai fasiszta rendszer neves alakjainak emelt különféle emlékhelyek, emléktáblák és utcanevek azonban összehasonlíthatatlanul kisebb figyelmet és kritikát kaptak.

A szélsőjobb és a radikálisan nacionalista oldal, olykor a szlovák katolikus klérus képviselői is, nem egyszer nyíltan és nagyon pozitívan nyilatkoznak az egykori Hitler-csatlós bábállamról, annak személyiségeiről.

Kimutatható és bizonyítható, hogy ezekben a körökben Jozef Tiso "papi köztársaságának", amely a náci Németország jóvoltából jött létre, egyfajta kultusza van. A szélsőjobboldali körök például minden márciusban megünneplik a klérofasiszta szlovák állam megalakulásának évfordulóját (március 15.), s meglátogatják a volt pap-államfő pozsonyi sírját.

Emlékünnepséget rendeznek rendszeresen a Nyitrához közeli Csekejen (Čakajovce), ahol Jozef Tisónak szobra van a helyi szlovák történelmi személyiségek parkjában. Tiso szülőháza, a Zsolnához közeli Biccsén (Bytča) ma szépen gondozott emlékház, amely a szlovák neonácik és a volt papi köztársaság híveinek zarándokhelye. Az emlékhelyeken és az emlékünnepségeken mindig csak pozitívumokat hallani Tisóról, arról, hogy rendszere a zsidók tízezreit küldte halálba, egy szó sem esik. Arról sem, hogy ez ellen a korabeli szlovák parlament egyetlen magyar képviselője, Esterházy János emelte fel a szavát.

Jozef Tisónak, akit Ján Slota, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke "a szlovák nemzet egyik legnagyobb fiának" minősített, jelenleg több városban is van emléktáblája, és utcákat neveztek el róla.

Ferdinand Ďurčanský, egykori nácibarát szlovák politikus idén tavasszal kapott mellszobrot szülővárosában az észak-szlovákiai Rajecben, a főtéren. Tény, hogy ezúttal a Ďurčanský-mellszobor felállítását is tiltakozási hullám kísérte. Ďurčanskýnak nagy szerepe volt az első Csehszlovák Köztársaság 1939-es felbomlásában. A politikus 1938 és 1940 között több miniszteri tisztséget is betöltött Szlovákiában. Miután külügyminiszterként megpróbált részben önálló szlovák utat keresni, menesztették tisztségéből. 1945-ben Nyugatra menekült. 1947-ben Szlovákiában távollétében háborús bűnösnek nyilvánították és halálra ítélték. Az ítélet ma is jogerős.

A fasiszta szlovák állam egy további exponensének, Ján Vojtaššák szepességi püspöknek, aki a háború alatt nyíltan támogatta a zsidóüldözést, Zsolnán valamint a közeli Turdossinban (Tvrdošín) utcája van. Nagyszombatban utca van elnevezve Konstantin Čulenről, a fasiszta rendszer egyik vezető publicistájáról. Tisót, Vojtaššákot, Ďurčanskýt 1945 után háborús bűnösnek minősítették és halálra ítélték. Čulen távollétében 30 év börtönbüntetést kapott. Tisót az ítélet alapján felakasztották.

Rózsahegyen (Ružomberok) a helyi katolikus egylet Ján Ferenčík katolikus papnak állított emléktáblát. Ferenčíket korábban a Vatikán is bírálta, mert a háború alatt aktívan együttműködött a nácikkal és a szlovák gárdistákkal, s besúgóként számos ellenálló élete szárad a lelkén. Szintén Rózsahegyen kapott emléktáblát Karol Sidor, a háborús rendszer egyik papideológusa és publicistája. Szlovákiában a háború után húsz évet kapott, a büntetés letöltésétől az mentette meg, hogy a Vatikánba menekült.

(MTI, bumm)Hrabě János Esterházy

János Esterházy

Hrabě János Esterházy nebo Ján Esterházi (14. března 1901, Veľké Zálužie, Uhersko – 8. března 1957, Mírov, Československo) byl významný politický činitel maďarské menšiny v Československu a v období Slovenského štátu
Obsah
[skrýt]

1 Původ
2 Začátek politické kariéry
3 Výkonný předseda Sjednocené maďarské strany
4 Politická činnost v době Slovenského štátu
5 Postoj k vystěhování Židů
6 Před retribučním soudem
7 Pokusy o rehabilitaci
8 Zdroje
9 Odkazy
9.1 Překlad
9.2 Externí odkazy

[editovat] Původ

Pocházel ze starobylé šlechtické rodiny, jeho matka Elżbieta Tarnowska byla Polka, otec Mihály Antal Esterházy patřil do galantské (sedmihradské) větve rodu Esterháziů. Otec mu zemřel, když měl János 4 roky. Studoval na gymnáziu a obchodní akademii v Budapešti, později začal hospodařit na rodiném velkostatku. Dne 15. října 1924 se oženil s hraběnkou Líviou Serényiovou, z tohoto manželství pocházely děti János a Alice.
[editovat] Začátek politické kariéry

V roce 1931 stál v čele Ligy maďarské sounáležitosti v Československu (Csehszlovákiai Magyar Népközösségi Liga), která působila při Společnosti národů. O rok později 11. prosince 1932 se stal předsedou Krajinské křěsťanskosocialistické strany v ČSR (Országos Keresztényszocialista Párt). Po volbách v roce 1935 byl zvolen v košickém volebním obvodu poslancem Národního shromáždění. Ve svém prvním parlamentním vystoupení řekl: „Proti naší vůli nás připojili ke Slovensku, proto žádáme, aby československá vláda v plné míře dodržovala naše menšinová, jazyková, kulturní a hospodářská práva“. Podpořil i požadavek HSĽS na vyhlášení autonomie Slovenska. Po odstoupení T. G. Masaryka z funkce prezidenta se maďarští poslanci podobně jako poslanci za HSĽS, přiklonili na stranu Edvarda Beneše, čímž mu umožnili stát se prezidentem.
[editovat] Výkonný předseda Sjednocené maďarské strany

Po sloučení maďarských stran na novozámeckém sjezdu 21. června 1936 do Sjednotené maďarské strany (Egyesült Magyar Párt) byl zvolen jejím výkonným předsedou. V té době odmítl nabídku od Edvarda Beneše na křeslo ministra v československé vládě. Jeho politickým cílem, který sledoval v době celé své kariéry, byla revize trianonských hranic. V tomto úsilí koordinoval svůj postup s maďarskou vládou, která jej podporovala. Údajně působil také jako maďarský agent v Československu pod krycím jménem „Szalma“ s číslem 221, což ovšem nebylo prokázáno. V roce 1938 se opakovaně setkal s vedoucím britské mise lordem Runcimanem. V memorandu odevzdaném britskému diplomatovi maďarští poslanci požadovali uplatnění samourčovacího práva pro maďarskou menšinu ve smyslu Wilsonových zásad. Dále také vedl zahraniční jednání v Maďarsku, Polsku a v Itálii. Ve dnech 17. a 18. dubna 1938 se zúčastnil jednání v Polsku, na kterém předložil program vypracovaný maďarskou vládou, jehož cílem bylo rozbití Československa a úplné začlenění Slovenska do Maďarska.
[editovat] Politická činnost v době Slovenského štátu

Po vídeňské arbitráži v listopadu 1938, jako poslanec za město Košice, vítal Miklóse Horthyho vjíždějícího do města. Sám se však rozhodl zůstat na slovenském území a založit Maďarskou stranu na Slovensku (Szlovenskói Magyar Párt). Hájila menšinová práva 70 tisíc Maďarů žijících ve Slovenském štátu a současně požadovala od maďarské vlády dodržování práv slovenského obyvatelstva na znovupřipojených územích. V Bratislavě začal János Esterházy vydávat noviny Új Hírek (Nové správy). Po jejich zákazu v roce 1939, když na něj byl uvalen policejní dohled, začal s vydáváním novin Magyar Hírlap (Maďarský zpravodaj). V souvislosti s pozemkovou reformou v Maďarsku se v prohlášení adresovaném maďarským šlechticům zasazoval za uskutečnění reformy. V prohlášení uveřejněném v tiskovém orgánu své strany se oficiálně distancoval od myšlenek národního socializmu a politiky vedené v jejím jménu. Opakovaně jednal s prezidentem Jozefem Tisem o právech maďarské menšiny na Slovensku, ve stejné věci vystupoval i na půdě Slovenského sněmu, kde byl jediným poslancem za maďarskou stranu. V rozhlasovém projevu dne 14. března 1939 přivítal vznik Slovenského štátu. V roce 1941 založil v Bratislavě knižní vydavatelství Madách, v roce 1942 obnovil činnost předtím zakázaného kulturního spolku Szemke.
[editovat] Postoj k vystěhování Židů

Dne 15. května 1942 jako jediný poslanec Slovenského sněmu hlasoval proti ústavnímu zákonu Slovenského štátu č. 68/1942 o vystěhování Židů, čímž se stal terčem útoků ze strany slovenského tisku. Svůj postoj odůvodnil slovy (text ponechán v originálním slovenském znění):

„Slovenský snem 15. mája 1942 prerokoval návrh zákona o vysťahovaní židov. Pred zahájením schôdze som vyhľadal predsedu snemu Dr. Martina Sokola a povedal som mu nasledovné: Keď ma zvolili za poslanca slovenského snemu, na prvej schôdzi sme sa zaviazali k najsvedomitejšiemu plneniu svojich poslaneckých povinností. Návrh zákona o vysťahovaní židov je obsahovo taký, že si ho v žiadnom prípade nemôžem osvojiť a hlasovať zaň. Od svojho najmladšieho veku som mal protižidovskú orientáciu a tú si zachovám do smrti. To však neznamená, že svojim hlasom prispejem k zákonu, ktorý pošliapáva všetky ľudské a božie zákony. Pri vysťahovaní židov Slováci vystupujú nie proti náboženstvu, ale proti rase a to je o dôvod viac, prečo budem hlasovať proti návrhu. Maďarstvo tvorí na Slovensku národnostnú menšinu, preto je úplne nemožné aby prijalo a podporilo návrh zákona, ktorý väčšine dáva právo na to, aby vysídlila menšinu… My Maďari dokázateľne viac ako tisíc rokov žijeme a konáme v duchu Sv. Štefana, čoho najlepším dôkazom je, že z územia Uhorska nikdy a nikoho nevysídlovali ani individuálne ani ako skupinu. Zodpovední činitelia Maďarska tak v minulosti, ako i v súčasnosti vo svojej politike nasledujú odkaz Sv. Štefana, čo musí napĺňať uspokojením tunajších Slovákov. Môžu si byť dokonale istí, že kým bude v Maďarsku pri moci táto idea, dovtedy sa národnostiam nič zlé nemôže stať. Slovenská vláda sa prednesením svojho návrhu zákona o vysídlení židov vydala po nebezpečnej ceste, lebo tým uznala právo väčšiny jednoducho vystrnadiť menšinu z krajiny. Viem, že návrh zákona nevyhovuje ani mnohým mojim kolegom poslancom, ale nemajú odvahu vzoprieť sa straníckej disciplíne. Ja však ako predstaviteľ tunajších Maďarov vyhlasujem, a to prosím zobrať na vedomie, že som proti návrhu zákona, lebo ako Maďar, kresťan a katolík, považujem tento návrh za bezbožný a neľudský.“ (Rukopis, Maďarský štátny archív, K-63-1942/65)

V roce 1944 pomohl stovkám pronásledovaných Židů, Čechů a Slováků v útěku ze Slovenska přes Maďarsko. V říjnu 1944 v memorandu protestoval proti obsazení Maďarska německou armádou. Příslušníci Strany Šípových křížů ho krátce internovali, Gestapo na něj vydalo zatykač.
[editovat] Před retribučním soudem

V roce 1945 ho po osvobození Bratislavy internovalo sovětské velení, po 12 dnech byl propuštěn. Následně navštívil tehdejšího předsedu Sboru pověřenců Gustáva Husáka, aby s ním jednal o maďarském memorandu (žádajícím revizi hranic) a protestoval proti perzekucím vůči Maďarům na osvobozeném území (které byli iniciovány košickým vládním programem). Gustáv Husák ho však nechal zatknout a předal jej sovětské státní bezpečnosti. Rok strávil v moskevském vězení na Lubjance. Na základě vykonstruovaných obvinění byl poté odsouzen na 10 let nucených prací a transportován na Sibiř. Dne 16. září 1947 jej Národní soud v Bratislavě v nepřítomnosti během jediného stání odsoudil k trestu smrti za úklady proti Československé republice a kolaboraci s fašismem. V roce 1949 jej sovětské úřady odevzdaly zpět československým orgánům. Na základě prezidentské milosti mu byl zmírněn trest smrti na doživotí. Zemřel 8. března 1957 po dlouhé pouti po mnoha tehdejších československých věznicích v Mírově na Šumpersku nedaleko od Olomouce.
[editovat] Pokusy o rehabilitaci

Jeho dcera Alica Malfattiová, podporovaná představiteli maďarské menšiny na Slovensku, Světovým kongresem Maďarů i maďarskou vládou, se od listopadu 1989 pokouší o jeho rehabilitaci. Moskva jej v roce 1993 oficiálně rehabilitovala. Na Slovensku rehabilitovaný není. V roce 1994 jeho dcera požádala o obnovení řízení, ale soud si vyžádal od slovenských a českých historiků odborné posudky a ty vyzněly negativně. Ku příležitosti 100. výročí narození Jánosa Esterházyho dne 11. března 2001 se konala v maďarském parlamentu slavnost za účasti maďarského prezidenta Ferenca Mádla. Slovenskou stranu zde zastupoval František Mikloško.Prípad grófa Eszterhazyho

Gróf János Eszterházy bol predvojnovým maďarským politikom v Československu. Po vzniku Slovenského štátu v marci 1939 sa stal poslancom Slovenského snemu ako reprezentant maďarskej národnostnej menšiny. Jeho meno je nerozlučne spojené s hlasovaním o "židovskom kódexe", ktorý bol na jar roku 1942 poslancami Slovenského snemu skoro jednomyseľne prijatý. Jediný, kto bol dokázateľné proti, bol poslanec Eszterházy, dobová tlač ho ostro kritizovala.

K ďalším faktom, ktoré možno považovať za všeobecne uznané, patrí odsúdenie Eszterházyho vykonané orgánmi NKVD (rozsudok znel na "štandardných" 10 rokov nútených prác). Po odsúdení bol gróf Eszterházy odvlečený do Sovietskeho zväzu, kde pracoval v sibírskej bani na olovo. Stalo sa tak r. 1946. Druhý súd s bývalým poslancom sa konal v Bratislave o rok neskoršie a za jeho neprítomnosti. Rozsudok znel: trest smrti. Tento rozsudok bol aj pre sovietske úrady dostatočný dôvod na vydanie Eszterházyho do jeho vlasti. V ČSR mu súd udelil "milosť" -doživotný žalár. Umrel r. 1957 vo väzenskej nemocnici v Mírove. Toto sú všeobecne akceptované fakty.

Jeho politický postoj nie je jednoznačný, respektíve je spochybňovaný. Jeho prívrženci tvrdia, že bol humanistom, odmietal nacizmus a fašizmus, Židom pomáhal z humanitných pohnútok. Kritické hlasy tvrdia, že aktívne pracoval proti československému štátu, jeho politické pôsobenie prirovnávajú k pôsobeniu nemeckých menšinových strán na území ČSR. Pred viac ako piatimi rokmi sa objavili v židovskej tlači správy o tom, že jestvujú svedkovia, ktorí majú svedčiť v jeho prospech ohľadne uznania titulu "spravodlivý medzi národmi". Neviem o tom, že by Jad vašem do dnešného dňa toto uznanie Eszterházymu udelil. Je isté, že poslanec Eszterházy viedol dlhodobú "verbálnu vojnu" s predstaviteľom nemeckej menšiny na Slovensku F. Karamasinom, neraz sa odohrávala na pôde vtedajšieho Slovenského snemu. Objavujú sa názory aj o jeho kritickom postoji k nacistickej ideológii. Čo sa jeho odsúdenia týka, prvý rozsudok bol v SSSR anulovaný r. 1991, rozsudok československého súdu z r. 1947 ostáva stále v platnosti napriek významnému úsiliu dcéry grófa Eszterházyho, pani Alice Malfatti, ktorá oficiálne podala žiadosť o revíziu rozsudku.

Na súčasnej slovenskej politickej scéne, ale aj v kruhoch historikov nie je postoj k osobe grófa Eszterházyho jednoznačný, vie sa o jeho plusoch, ale považuje sa za politika pracujúceho na rozbití Československej republiky. Iný a značne pozitívnejší je uhoľ pohľadu na osobu niekdajšieho poslanca v maďarskej spoločnosti. Pri príležitosti stého výročia narodenia grófa Eszterházyho sa konala v Budapešti, na pôde maďarského parlamentu spomienková slávnosť spojená s udeľovaním pamätných plakiet. Pozvánku na slávnosť dostali viacerí slovenskí politici. Medzi pozvanými bol aj výkonný predseda ÚZ ŽNO Dr. František Alexander, ktorý sa po konzultáciách s viacerými historikmi rozhodol nezúčastniť sa pamätného aktu. Ďalší z pozvaných - poslanec Národnej rady SR František Mikloško sa oslavy zúčastnil.

Na tomto mieste je potrebné zaradiť do príbehu maďarského grófa výrazne absurdný moment zo súčasného slovenského politického folklóru. Jedna z parlamentných strán - Slovenská národná strana, ktorá sa trvale hlási k osobe prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, je rozhorčená. Rozhorčená do tej miery, že podala prokurátorovi podnet na vyšetrovanie, či poslanec Mikloško nespáchal trestný čin propagácie fašizmu, pretože sa zúčastnil oslavy narodenia grófa Eszterházyho! No a Eszterházy je predsa fašista, tvrdia predstavitelia SNS. Tí istí predstavitelia, ktorý opakovane glorifikujú Slovenský štát z rokov 1939-45 a jeho čelných predstaviteľov, ktorí verejne vyhlasujú, že Tiso vykonal pre Slovensko viac ako všetci dnešní politici, ktorí vyhlásili, že Slovenský štát je stelesnením koncepcie "harmonizujúceho stavovského štátu v duchu sociálneho učenia cirkvi s vyváženým fungovaním parlamentu".

Zdá sa, že predstavitelia SNS a slovenskí nacionalisti vôbec nemôžu stráviť jednu skutočnosť: Jediný predstaviteľ Slovenského snemu v "hviezdnom okamihu" svojej kariéry reagoval ako človek a aj tento jediný bol Maďar medzi Slovákmi. Toto je podstatou pohoršenia, ktoré irituje predstaviteľov SNS, to je pozadie, pre ktoré sa z politickej strany trvale obhajujúcej Jozefa Tisa stáva strana "dojemne" bojujúca proti fašizmu. Koncepcia, že len Maďar a nie Slovák môže byť fašista, nie je síce oficiálne prijatá, ale dáva spoľahlivé informácie o nacionalistických politikov na Slovensku.
(c) Institut Terezínské iniciativy
Poslední změna: 15. 11. 2001
Váš názor na www.holocaust.czGašparovič rozzúril Maďarsko, o Esterházym povedal, že bol vyznávač fa


Gašparovič rozzúril Maďarsko, o Esterházym povedal, že bol vyznávač fašizmu

Prezident Ivan Gašparovič sa v rozhovore pre slovenský protifašistický dvojtýždenník Bojovník vyjadril k osobe Jánosa Esterházyho, ktorého označil za vyznávača Hitlera a fašizmu.

dnes, 16:28 Bratislava
Živá diskusia (265)
Prezident Ivan Gašparovič Prezident Ivan Gašparovič

V Maďarsku tieto vyjadrenia vyvolali ostré reakcie. Maďarský vicepremiér Zsolt Semjen povedal, že bol jeho vyhláseniami šokovaný. Podľa Semjena bol Esterházy oddaný učiteľ katolíckej Cirkvi a tak nie je náhoda, že sa uvažuje o jeho blahorečení.

Životnú dráhu konzervatívneho maďarského politika Esterházyho, ktorý ako jediný nehlasoval v bratislavskom parlamente za protižidovský zákon, už ocenilo patrične viacero krajín, medzi nimi aj Izrael. Maďarský rezort diplomacie sa okrem iného vyjadril, že podobné vyjadrenia neprispievajú k pokroku maďarsko-slovenských vzťahov, o ktorý sa vlády oboch krajín v uplynulom období snažia zvýšeným úsilím.

Opozičná politická strana Politika môže byť iná (LMP) poznamenala, že Gašparovič týmto urazil nielen Maďarov žijúcich na Slovensku, ale celý maďarský národ.

Prezidentov hovorca Marek Trubač pre maďarskú agentúru MTI vyhlásil, že Gašparovič svoj názor vytvorený na Esterházyho nebude meniť. Hovorca sa vyjdaril v zmysle, že na Slovensku vnímajú Esterházyho ako vojnového zločinca pre jeho podporu fašistickej ideológie.

"Nepopierame, že Esterházy bol jediný, ktorý v roku 1942 hlasoval proti deportácii židov, súčasne však je na Slovensku každému jasné, že Esterházy vítal medzi prvými Horthyho fašistické vojská, ktoré obsadili Košice," dodal pre MTI Trubač.
Čo povedal Gašparovič pre Bojovník?

Slovenský prezident Gašparovič v rozhovore pre vydanie dvojtýždenníka antifašistov Bojovník, ktorý vyšiel 18. augusta, v reakcii na otázku "Ako hodnotíte odhalenie búst Jánosa Esterházyho v Košiciach a Ferdinanda Ďurčanského v Rajci?" povedal, že v zmysle platných zákonov je rozhodnutie o umiestnení akéhokoľvek historického monumentu na území mesta či obce v plnej kompetencii miestnej samosprávy.

"Má to tri rozmery. Ľudský, politický a umelecký. V Ríme je Mussolliniho veľká socha. Nikto ju nezbúral, stojí doteraz. Nikto tam nedáva vence, jednoducho je tam. Ako kus Ríma, ktorý tam patrí z umeleckého pohľadu. Politicky ani ľudsky tam nikto nechodí. Čo sa týka oživenia neofašizmu, aj v Taliansku sa niektoré politické strany do tejto pozície dostávajú. Ale napriek tomu nie som za to, aby sa historické sochy odstraňovali. Vytváranie nových takýchto sôch v súčasnosti, to už je o niečom inom. Historická socha je umelecké dielo, nevidím dôvod, prečo ju búrať. Takisto nevidím dôvod, prečo u nás búrali napríklad sochu Jána Nálepku v Stupave. Ale ľuďom, ktorí boli zainteresovaní do nešťastí, ktoré v tom čase boli, nie je správne vytvárať nové sochy. Vystaviť sochu Esterházyho, ktorý bol vyznávač Hitlera a fašizmu, v Košiciach, je nesprávne. A to sa týka aj Ďurčanského. Bol v tej dobe pri tom, keď sa tvorila protižidovská legislatíva, keď sa transportovali židia a politickí väzni. Ďalšie otázky vznikajú z pohľadu práva. Na súkromnom majetku (Esterházyho socha je na súkromnom pozemku, pozn. Bojovník), si každý môže robiť to, čo mu zákon umožní. Aj tam však existujú pravidlá. V trestnom zákone máme, že je trestné propagovať fašizmus. Treba si povedať, do akej miery je možné zasiahnuť na súkromnom majetku a do akej miery je z tohto súkromného majetku možnosť pôsobiť na okolie negatívne sochou, alebo iným propagačným materiálom. Ak to má na záhrade pre seba, tam ťažko dokážete, že je to šírenie fašistickej propagandy. Aj v Košiciach je to súkromný pozemok. Ale verejnosti prístupný. Je to problém," uviedol prezident pre časopis Bojovník.
János Esterházy

Rodák z Veľkého Zálužia sa narodil v roku 1901 a pochádzal zo šľachtickej rodiny. V roku 1931 stál na čele Ligy maďarskej spolupatričnosti v Československu, ktorá pôsobila pri Spoločnosti národov. O rok neskôr sa stal predsedom Krajinskej kresťanskosocialistickej strany v ČSR. Po voľbách v r. 1935 bol zvolený v košickom volenom obvode za poslanca Národného zhromaždenia.

[Busta Jánosa Esterházyho v Košiciach] Busta Jánosa Esterházyho v Košiciach

Po viedenskej arbitráži v novembri 1938 János Esterházy, ako poslanec za mesto Košice, vítal Miklósa Hortyho vchádzajúceho do mesta. Vo vyhlásení uverejnenom v tlačovom orgáne svojej strany sa oficiálne dištancoval od myšlienok národného socializmu a politiky vedenej v jej mene. Opakovane rokoval s prezidentom Jozefom Tisom o právach maďarskej menšiny na Slovensku, v rovnakej veci vystupoval aj na pôde slovenského snemu, kde bol jediným poslancom za maďarskú stranu.

V rozhlasovom príhovore 14. marca 1939 privítal vznik Slovenského štátu. V roku 1941 založil v Bratislave knižné vydavateľstvo Madách, v roku 1942 obnovil činnosť predtým zakázaného kultúrneho spolku Szemke. V roku 1944 János Esterházy pomohol stovkám prenasledovaných Židov, Čechov a Slovákov v úteku zo Slovenska cez Maďarsko. V októbri 1944 v memorande protestoval proti obsadeniu Maďarska nemeckou armádou. Príslušníci strany šípových krížov ho nakrátko internovali, Gestapo naňho vydalo zatykač.

Dňa 16. septembra 1947 ho Národný súd v Bratislave v neprítomnosti v priebehu jediného pojednávania odsúdil na trest smrti za úklady proti republike a kolaboráciu s fašizmom. V roku 1949 ho sovietske úrady odovzdali česko-slovenským orgánom. Na základe prezidentskej milosti mu zmiernili trest na doživotie. Zomrel 8. marca 1957 po dlhej púti v mnohých česko-slovenských väzniciach v mírovskej väznici neďaleko Olomouca.

Zdroj: wikipedia
http://www.aktuality.sk/clanok/192294/gasparovic-dal-do-pozoru-madarsko/Pozsonyi beszédem

Esterházy bol martýrom, a nie fašista!
János Bósza, 2011. augusztus 25., 21:21

Ezt a beszédet szeretném szombaton elmondani Pozsonyban az elnöki palota előtt. Majd egy kópiát megpróbálok átadni Gasparovics elnöknek.Esterházy bol martýrom, a nie fašista!Esterházy mártír volt nem pedig fasisztaVážení spoluobčania, priatelia, aj Vy, ktorí na aktuálne spoločenské dianie máte iný názor, než my. Ja sa volám Bósza János a som z Komárna. Prišiel som sem, aby som Vám vysvetlil, že občania Slovenska, maďarskej národnosti nie sú škodcovia a rozvracači Slovenskej republiky, tak ako Esterházy nebol fašistom.Tisztelt polgártársaim, barátaim, Önök is akik az aktuál politikai történeket másképpen látják, mint mi. Bósza Jánosnak hívnak és Komáromból jöttem. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, hogy Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárai nem kártékonyok és nem akarják Szlovákiát felforgatni, úgy ahogyan Esterházy sem volt fasiszta.Ale presne naopak, Esterhazy bol humanistom, martýrom a my sme národ, ktorý tu žije už tisícsto rokov a chce žiť v mieri ďalšie stáročia vedľa slovenského národa. Musíme pochopiť jednu základnú vec a to, že my tu budeme vedľa seba či chceme alebo nechceme. My chceme žiť v mieri a ako občania, ktorí majú rovnaké práva, nič menej a nič viac. Skutočné právo nie je to čo nám dajú, ale to čo nám nikto nemôže beztrestne odobrať. Ústava SR garantuje v článku 12.odst. (1), citujem: "Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné." Áno neodňateľné a nezrušiteľné.Pontosan fordítva. Esterházy humanista és mártír volt. Mi pedig, mint nemzetrész, ezerszáz éve itt élünk, itt is szeretnénk élni békében a szlovák nemzet mellett. Egy alapvető dolgot meg kell értenünk, éspedig, ha akarjuk, ha nem egymás mellett kell élnünk. Mi békességben szeretnénk élni, mint olyan polgárok, akiknek azonos jogaik vannak, mint a többségi népnek, se többet, se kevesebbet. Az igazi jog nem az amit adnak, hanem amit büntetlenül senki nem vehet el. A szlovák alkotmány 12. fejete garantálja idézem: Az emberek méltóságban és jogban szabadok és egyenlőek. Az alapvető szabadságjogokat senki nem veheti el, nem tulajdoníthatja el, nem törölhető el.Prezident Ivan Gašparovič sa v rozhovore pre slovenský protifašistický dvojtýždenník Bojovník vyjadril k osobe Jánosa Esterházyho, ktorého označil za vyznávača Hitlera a fašizmu.

Gašparovič týmto urazil nielen Maďarov žijúcich na Slovensku, ale celý maďarský národ.Gasparovics elnök a Bojovník újságnak azt mondta, véleményt alkotva Esterházy Jánosról, hogy Hitler és a fasizmus híve volt. Gasparovics ezzel nemcsak a felvidéki magyarságot sértette meg, hanem az egész magyar nemzetet.Pán povedal “kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom”.Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!Boh mi povedal... to je veta... zázračná. Prečo? Pretože keď vám niekto povie túto vetu, končí polemika... ak to Boh povedal, tak je to proste tak a nikto to nemôže napadnúť. Poslanci NR hrajú sa na Boha.

NR chce oprášil Benešove dekréty, schválili zákony jazykové a dvojakom občianstve a teraz pán Gašparovič hrá na Boha. Povedal niečo a nechce o tom ani debatovať.Az Úr mondta... egy mondat... csodálatos. Miért? Mert aki kimondja ezt a mondatot ott a vitának vége.... mert az Úr mondta, egyszerűen úgy van, senki nem támadhatja. A szlovák parlamenti képviselők Istent játszanak. A szlovák parlament megerősítette a Benes dekrétumok érvényességét, iskola, nyelv és kettős állampolgársági törvényeket fogadott el, mind-mind magyarellenes törvények és most Gasparovics elnök is Istent játszik. Mondott valamit, amiről mégcsak vitázni sem akar.Esterházy v rokoch 1939 - 1945 bol poslancom Slovenského snemu. Keď v roku 1942 tento parlament prerokúval zavedenie židovských zákonov, ešte brutálnejších, ako boli norimberské, odvážil sa jediný poslanec hlasovať proti, János Esterházy, už ocenilo patrične viacero krajín, medzi nimi aj Izrael.. Vo hviezdnej hodine svojho života sa postavil na stranu vyháňaných, proti mase fanatikov a zbabelcov. Povojnový národný súd sa mu odvďačil rozsudkom smrti, neskôr zmeneným na doživotie.Esterházy a szlovák parlament képviselője volt 1939 és 1945 között. 1942-ben, amikor ez a parlament a zsidó törvények bevezetéséről tárgyalt, még durvább, mint a norimbergi törvények voltak, egyedül ő neki volt bátorsága ellene szavazni, Esterházy János, ezt a bátorságát több állam is már elismerte, közöttük van Izrael is. Döntő pillanatban képes volt az elnyomottak oldalára állni, gyáva és fanatikus tömeggel körbekerítve. A háború utáni nemzeti bíróság azzal köszönte meg neki, hogy halálra ítélték, amit később életfogytiglanra változtattak.Jeho prívrženci tvrdia, že bol humanistom, odmietal nacizmus a fašizmus, Židom pomáhal z humanitných pohnútok. Kritické hlasy tvrdia, že aktívne pracoval proti československému štátu, jeho politické pôsobenie prirovnávajú k pôsobeniu nemeckých menšinových strán na území ČSR. Pred viac ako piatimi rokmi sa objavili v židovskej tlači správy o tom, že jestvujú svedkovia, ktorí majú svedčiť v jeho prospech ohľadne uznania titulu "spravodlivý medzi národmi". Je isté, že poslanec Eszterházy viedol dlhodobú "verbálnu vojnu" s predstaviteľom nemeckej menšiny na Slovensku F. Karamasinom, neraz sa odohrávala na pôde vtedajšieho Slovenského snemu. Objavujú sa názory aj o jeho kritickom postoji k nacistickej ideológii. Čo sa jeho odsúdenia týka, prvý rozsudok bol v SSSR anulovaný r. 1991, rozsudok československého súdu z r. 1947 ostáva stále v platnosti napriek významnému úsiliu dcéry grófa Eszterházyho, pani Alice Malfatti, ktorá oficiálne podala žiadosť o revíziu rozsudku.Na tomto mieste je potrebné zaradiť do príbehu maďarského grófa výrazne absurdný moment zo súčasného slovenského politického folklóru. Jedna z parlamentných strán - Slovenská národná strana, ktorá sa trvale hlási k osobe prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa, je rozhorčená. Rozhorčená do tej miery, že podala prokurátorovi podnet na vyšetrovanie, či poslanec Mikloško nespáchal trestný čin propagácie fašizmu, pretože sa zúčastnil oslavy narodenia grófa Eszterházyho! No a Eszterházy je predsa fašista, tvrdia predstavitelia SNS. Tí istí predstavitelia, ktorý opakovane glorifikujú Slovenský štát z rokov 1939-45 a jeho čelných predstaviteľov, ktorí verejne vyhlasujú, že Tiso vykonal pre Slovensko viac ako všetci dnešní politici, ktorí vyhlásili, že Slovenský štát je stelesnením koncepcie "harmonizujúceho stavovského štátu v duchu sociálneho učenia cirkvi s vyváženým fungovaním parlamentu".Zdá sa, že predstavitelia SNS a slovenskí nacionalisti vôbec nemôžu stráviť jednu skutočnosť: Jediný predstaviteľ Slovenského snemu v "hviezdnom okamihu" svojej kariéry reagoval ako človek a aj tento jediný bol Maďar medzi Slovákmi. Toto je podstatou pohoršenia, ktoré irituje predstaviteľov SNS, to je pozadie, pre ktoré sa z politickej strany trvale obhajujúcej Jozefa Tisa stáva strana "dojemne" bojujúca proti fašizmu. Koncepcia, že len Maďar a nie Slovák môže byť fašista, nie je síce oficiálne prijatá, ale dáva spoľahlivé informácie o nacionalistických politikov na Slovensku.

Dňa 15. mája 1942 ako jediný poslanec Slovenského parlamentu hlasoval proti ústavnému zákonu Slovenského štátu č. 68/1942 o vysťahovaní Židov, čím sa stal terčom útoku zo strany slovenského tisku. Svoj postoj odôvodnil :„Slovenský snem 15. mája 1942 prerokoval návrh zákona o vysťahovaní židov. Pred zahájením schôdze som vyhľadal predsedu snemu Dr. Martina Sokola a povedal som mu nasledovné: Keď ma zvolili za poslanca slovenského snemu, na prvej schôdzi sme sa zaviazali k najsvedomitejšiemu plneniu svojich poslaneckých povinností. Návrh zákona o vysťahovaní židov je obsahovo taký, že si ho v žiadnom prípade nemôžem osvojiť a hlasovať zaň. Od svojho najmladšieho veku som mal protižidovskú orientáciu a tú si zachovám do smrti. To však neznamená, že svojim hlasom prispejem k zákonu, ktorý pošliapáva všetky ľudské a božie zákony. Pri vysťahovaní židov Slováci vystupujú nie proti náboženstvu, ale proti rase a to je o dôvod viac, prečo budem hlasovať proti návrhu. Maďarstvo tvorí na Slovensku národnostnú menšinu, preto je úplne nemožné aby prijalo a podporilo návrh zákona, ktorý väčšine dáva právo na to, aby vysídlila menšinu… My Maďari dokázateľne viac ako tisíc rokov žijeme a konáme v duchu Sv. Štefana, čoho najlepším dôkazom je, že z územia Uhorska nikdy a nikoho nevysídlovali ani individuálne ani ako skupinu. Zodpovední činitelia Maďarska tak v minulosti, ako i v súčasnosti vo svojej politike nasledujú odkaz Sv. Štefana, čo musí napĺňať uspokojením tunajších Slovákov. Môžu si byť dokonale istí, že kým bude v Maďarsku pri moci táto idea, dovtedy sa národnostiam nič zlé nemôže stať. Slovenská vláda sa prednesením svojho návrhu zákona o vysídlení židov vydala po nebezpečnej ceste, lebo tým uznala právo väčšiny jednoducho vystrnadiť menšinu z krajiny. Viem, že návrh zákona nevyhovuje ani mnohým mojim kolegom poslancom, ale nemajú odvahu vzoprieť sa straníckej disciplíne. Ja však ako predstaviteľ tunajších Maďarov vyhlasujem, a to prosím zobrať na vedomie, že som proti návrhu zákona, lebo ako Maďar, kresťan a katolík, považujem tento návrh za bezbožný a neľudský.“V roku 1944 János Esterházy pomohol stovkám prenasledovaných Židov, Čechov a Slovákov v úteku zo Slovenska cez Maďarsko. V októbri 1944 v memorande protestoval proti obsadeniu Maďarska nemeckou armádou. Príslušníci strany šípových krížov ho nakrátko internovali, Gestapo naňho vydalo zatykač.Dňa 16. septembra 1947 ho Národný súd v Bratislave v neprítomnosti v priebehu jediného pojednávania odsúdil na trest smrti za úklady proti republike a kolaboráciu s fašizmom. V roku 1949 ho sovietske úrady odovzdali česko-slovenským orgánom. Na základe prezidentskej milosti mu zmiernili trest na doživotie. Zomrel 8. marca 1957 po dlhej púti v mnohých česko-slovenských väzniciach v mírovskej väznici neďaleko Olomouca."Esterházy bol humanista, a nie fašista!Jánosa Esterházyho môže stotožniť s fašizmom iba ten, kto nepozná jeho životnú púť, alebo ten, kto zámerne falšuje históriu. Martýr Maďarov v Československu sa dokázateľne neraz ohradil proti fašizmu. Jeho láska k ľuďom vychádzala z hlbokej kresťanskej viery. Počas druhej svetovej vojny pomáhal mnohým utečencom. Práve z tohto dôvodu dostal najvyššie štátne vyznamenanie v Poľsku, a bolo publikovaných viacero vyhlásení uznávajúcich jeho osobnosť aj v Izraeli. Začiernenie Esterházyho súvisí aj s tým, že politická moc nie je ochotná vymazať z legislatívy princíp kolektívnej viny. Je to neprijateľné, ako aj to, že prezident republiky sa nesnaží o slovensko-maďarské porozumenie, ale svojimi vyhláseniami zosobňuje politiku rozdelenia." (Berényi)Žiadam Vás, pán Gašparovič, o verejné ospravedlnenie v mediách, lebo hanebne ste urazili maďarskú národnú menšinu, pol milióna Maďarov na Slovensku.Ešte chcel by som zareagovať na to, že p. Gubákovi zobrali občianstvo SR. Už v máji na druhý deň, keď slovenský parlament schválil novelu zákona o štátnom občianstve, právnik JAVORČEK povedal: O novele zákona o štátnom občianstve bude podľa právnika kancelárie Maple & Fish Martina Javorčeka určite rozhodovať Ústavný súd, pretože Ústava Slovenskej republiky zakazuje pozbavovať občianstva jej občanov bez ich vôle. Zastáva názor, že novelou zákona o štátnom občianstve sa Slovenská republika zbavuje vlastných štátnych občanov aj v prípadoch, kde skutočne problém dvojakého občianstva vôbec nevzniká, netýka sa nejakého výkonu štátnej funkcie a neohrozuje branno-bezpečnostné priority štátu. O novele podľa Javorčeka určite bude rozhodovať Ústavný súd, pretože Ústava Slovenskej republiky zakazuje pozbavovať občianstva jej občanov bez ich vôle.Ako dodal, sú štáty, ktoré vítajú viacnásobné občianstvo a štáty, ktoré sa k tejto problematike stavajú veľmi konzervatívne a vnímajú to ako niečo poškodzujúce bezpečnostné záumy štátu, napríklad Nemecko a Rakúsko. Tie síce odmietajú dvojaké občianstvo, avšak umožňujú svojim občanom aj možnosť požiadania o ponechanie si občianstva materského štátu. Slovensko tak nebude v stredoeurópskom regióne jediné s touto úpravou zákona o štátnom občianstve, ale je nevyhnutné jej dôsledky vždy vopred dôkladne analyzovať.Už rok a pol prešlo a ešte Ústavný súd nemohol zaoberať s týmto zákonom, lebo poslanci nežiadali Ústavný súd o výklad, či novela zákona o štátnom občianstve nie v rozpore ústavou SR. Z toho jednoznačne vyplýva, že MV koná svojvoľne a v rozpore s ústavou SR.Všeobecná deklarácia ľudských práv bola prijatá a vyhlásená rezolúcou Valného zhromaždenia 217 A (III) z 10.decembra l948. V článku 15: 1. Každý má právo na štátnu príslušnosť.

2. Nikto nesmie byť svojvoľne zbavený štátnej príslušnosti ani práva zmeniť svoju štátnu príslušnosť.Najprv parlament SR potvrdil v platnosti Benesových dekrétov, potom proti maďarské zákony, školsky, jazykový a o dvojakom občianstve. keby to nestačilo teraz prezident SR urazil pol milióna svojich spoluobčanov, keď na martýra Esterházyho povedal, že bol fašista. Nič iné nepočujeme, že Maďari na Slovensku nie sú lojálni voči štátu, že nehovoria po slovensky, že nie sú schopní prijať svoje menšinové postavenie, chcel by som položiť jednu zásadnú otázku: od prvého januára 1993, čiže od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, ktorý vedúci politik (prezident republiky, predseda vlády, predseda parlamentu) vyslovil na adresu tunajších Maďarov vetu, že „Milí občania, cíťte sa na Slovensku doma, veď je aj vašou vlasťou?“Pomôžem v hádaní. Túto jednoduchú, ale zásadne dôležitú vetu si nedovolí vypustiť z úst ani jediný slovenský politik, lebo jedna takáto veta by na Slovensku znamenala vlastizradu. Teda menšinoví Maďari majú mať radi Slovákov a majú byť lojálni voči Slovensku tak, že Slováci voči nim neurobia ani najmenšie ústretové gesto. Presnejšie povedané, odmietajú ich. Ešte presnejšie, Maďara, ktorý sa vzdá svojho maďarstva, prijmú, ale tvrdošijného, pyšného Maďara, ktorý aj naďalej chce hovoriť svojím materinským jazykom, nenávidia, a to im deň čo deň aj pripomínajú. (Viď tie zákony, vyjadrenia politikov, ktoré jednoznačne slúžia na frustrovanie menšiny!) (citát od Huncsíka)Dosť bolo, naša neustála právna diskriminácia, prenasledovanie, útlak a druhoradé postavenie dospelo do neudržateľného štádia. Nič iné nežiadame, len toľko čo je v Ústave SR rovnaké práva.József Attila így vélekedett "az igazat mondd, ne csak a valódit,

a fényt, amelytõl világlik agyunk,

hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk."

én is csak az igazat mondtam, ne legyünk sötétségben, merjünk küzdeni az alkotmányos jogainkértBósza János
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Bósza János [ 2011-08-25 15:22 ]

Maximálisan igazad van. csak az a baj mi pedig ezt a békát is lenyeljük.ND [ 2011-08-25 13:28 ]

A jobbikos Szávay Istvánnak igaza van, amikor nyílt közleményben ezt állítja:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavai, miszerint "reméli, hogy az elnöki nyilatkozat nem szándékos támadás, nem is a történelmi ismeretek hiányából fakad, hanem csak újságírói tévedés" azonban igen haloványan csengenek, és a kimagyarázásra már-már baráti segítséget ajánlanak.

Szögezzük le világosan: Gasparovics nyilatkozata igenis szándékos támadás, amely a történelmi tények tudatos elferdítéséből származik !

A Jobbik felszólítja a magyar diplomáciát, hogy haladéktalanul fejezze ki tiltakozását, és követelje a szlovák államfő hivatalos bocsánatkérését! Amíg vértanúinkat szabadon rágalmazhatják, addig a ma élő felvidéki magyar testvéreink sem remélhetik alapvető emberi és kisebbségi jogaik tiszteletben tartását. Az újabb nyílt provokációra tehát határozott választ kell adnunk !

ND [ 2011-08-25 12:55 ]

Gazemberovics Gáspárovics Iván annak az újbenesi tót rezsimnek a vezéregyénisége,amely a kollektív magyar bűnösség bélyegét a felvidéki magyarségra jelenleg is továbbviszi és a magyarüldözést állami szintre emeli. Ezen beteges tót rezsim a fenntartásához folytonos ellenségkép lebegtetése szükséges. Gáspó a magyarellenes tót történelem-hamisítók,az elvakult hungarofóbiás, bűnbakkereső, melldöngető szlotákok államhatalmi szintű heccelője és egyben példaképe. Mindezek hátterében Gáspó és hasonszőrű tót sovinisztáknak gondolatvilágát beszűkíti az a frusztráció,mely a tótok eredetének bizonyíthatatlanságából, a történelmet lényegesen befolyásolni nem tudó "nagy nép" teóriának bizonyíthatatlanságából, valótlanságából, nem létezéséből fakad. Tulajdonképpen vulgárisabban mondva a számukra kiheverhetetlen bánat a sehonnaiságból,a senkiháziságból ered, pedig eg y új nép , egy új egészséges nemzettudat kibontakozása, normálisan nem kellene, hogy szégyen legyen. Látszik, hogy a nemlétező szlovák múltat kutatják a valamennyire kutathatóbb tótság múltja helyett. Igen fájó pont számukra az is, hogy a tótok tulajdonképpen semmi maradandót nem tettek le a történelem asztalára és mint fentebb is említettem a származásuk bizonyíthatatlan. Ezért vették elő a "szláv" helyett az "ószlovák" kifejezést, mely fogalom és kifejezés sehol, semmilyen krónikában, írásos régészeti emlékben nem szerepel, de a nép ajkán sem maradt meg ilyen szó semmilyen nyelven( sem a népmesékben, sem mondákban, sem népzenében stb.).
A valós múltból hiányoznak a azok a szálak,melyre igazi, egészséges nemzettudatot lehetne építeni. A frusztráció,mely tömeges méreteket ölt ( lásd a parlamenti szavazást a Benes -dekrétumok megerősítéséről, a ficóidiotizmus és szlotákizmus népszerűségét a választásokon), nem másból,mint a legyártott ,kitalált történelem hazugságainak szétkürtölő megvédéséből ered. Gáspó és a szlota-félék csak olajat öntenek a tűzre a soviniszta közhangulat szításában,ugyanis kell egy ellenségkép ahhoz, hogy nagynak, hősnek tűntjenek ők maguk és a tótság egyaránt. Ebbe belefér minden egyes rúgás a magyarságba, bármilyen politikai szintről, akár a neobenesi állam elnöki székéből is. Minden rúgás a magyarságba általában sajnos jól esik a tótoknak ( tisztelet a kivételnek).
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona