Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Erőt csak erővel lehet szembeszegezni

2009.1.1.
Erőt csak erővel lehet szembeszegezni

Tudomásul kell vennünk, hogyha erővel nem vagyunk képesek erőt szembeszegezni, akkor elpusztulunk. A felvidéki magyarság legnagyobb ellensége nem a szlovákság, hanem a globalizáció, ami nem ismer nemzetiséget, csak birodalmi blöffpolitizálást és a globális tőkét. A minket kifosztó globalitás egyformán súlytja a magyart és a szlovákot is.

A halállistáról csak akkor kerülhetünk le, ha azt kérni követelni fogjuk.

Az MKP-s zsákutcás blöffpolitizálás semmivel sem különbb, mint a szlotaféle xenofób nacionalizmus. Elbeszélés helyett megbeszélni kéne a dolgokat! A húsz évvel ezelőtti MKP-s rendszerváltó elit mára, zavaros kollaborációs elitté alakult. Önpusztíttó szokásokat kényszerített rá a felvidéki magyarságra, diskurzus helyett kollektív öngyilkosságot követett el. A nem reális stratégiai teljesítményük a gátlástalan globalizáció politikai kiszolgálójává tette meg az MKP-t. Nem a magyar érdekekért politizálnak, küzdenek, hanem kollaboráns elitje, önpusztító ámokfutása a globális birodalmi érdekek szolgálatába állt. A globális liberalizmus szerves részévé vált. Gazdaállattá tették meg az MKP-t amiből kiszivattyúztak minden olyan erőforrást, ami a kifosztó globális tőke hatalmát erősítette. Hazudtak reggel, délben, este. A rendszerváltó politikusok nagyfokú passzivitása, letargikus, apatikus állapotba taszította a felvidéki magyarságot. Értékeit, földjét, vizét, levegőjét, vagyis őselemeit kiszolgáltatta egy betolakodó népnek.

Minden modernkori közösségnek az észszerű pluralizmus feltételei között kell léteznie, működnie. A pluralizmus hiánya az erőforrások tökéletes uralmát és az elit felelőtlenségét jelenti, a másfajta gondolkodásmód ellehetetlenítésével, vagyis leszerelésével jár.

Erőt csak erővel lehet szembeszegezni. Tudomásul kell vennünk, hogyha erővel nem vagyunk képesek erőt szembeszegezni, akkor elpusztulunk. A globalizáció erőszakával szemben, a védelmünket meg kell szerveznünk. Most el kell döntenünk, hogy a minket kifosztó globális tőkével és az ehhez aszisztáló MKP szemben lépünk fel egy megfelelő erővel és leváltjuk a kollaboráns rendszerváltókat, vagy pedig a globális liberalizmus pénzéhségének, mérhetetlen gazdagodás vágyának a zsákutcájába kerülünk. Ott nem lesz sem szeretet, sem barátság, mert ezeket a legfontosabb emberi értékeket pénzért megvenni nem lehet. Szeretet és barátság nélkül pedig a felvidéki magyarság teljesen asszimilálódni fog.

El kell döntenünk, hogy az MKP-s blöffpolitizálást akarjuk-e, ami nem más, mint teljesen fölösleges és céltalan álérdekképviselet, vagy pedig az önzés hatalmától mentes szolgálva parancsolni képes közképviseletet, erős és becsületes politizálást. A globális-vész helyett a közösség fenntartó szerepében kell hinnünk, a mikroszintű szeretetközösségben, ahol korlátlan erő és lehetőségek uralkodnak. Új rendszert kell felépíteni a rendszerváltás önpusztító elitjének a romhalmazán.

forrás CA - Bósza János

ehhez kapcsolatos cikk:
Az a bizonyos harmadikIdézetek a kukac fórumból:

happy
2008. Július 4.

Hozzászólás témája: Rafinált genocídium zajlik a 21. század elején Szlovákiában? Hozzászólás, az előzmény idézésével
Bevezetönek egy idézet a szlovák büntetö törvénykönyv 418-as paragrafusából...

Idézet:
§ 418

Genocídium

(1) Kto v úmysle úplne alebo čiastočne zničiť niektorý národ alebo niektorú národnostnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu
a) spôsobí príslušníkovi takej skupiny ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,

b) vykoná opatrenie smerujúce k tomu, aby sa v takej skupine bránilo rodeniu detí,

c) násilne prevádza deti z jednej takej skupiny do druhej, alebo

d) uvedie príslušníkov takej skupiny do životných podmienok, ktoré majú privodiť jej úplné alebo čiastočné fyzické zničenie, potrestá sa odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsať rokov.

(2) Odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 počas vojny alebo ozbrojeného konfliktu.

(3) Trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak činom uvedeným v odseku 1 spôsobí smrť viacerých osôb.


A pirosbetüs részre Vladimír Pavlík hívta fel a figyelmet az írásaiban. S ha neked is az a benyomásod van keletkezöben, hogy az "odsek b" alapján Ludovít Kaník és Viera Tomanová valóban egyaránt elítélhetö lenne, hát nem vagy egyedül.. személy szerint én még Mikulás Dzurindának, Ivan Miklosnak, Bugár Bélának és a legújabb történések alapján Robert Ficónak is - mint a jelenlegi rendszer legföbb megtestesítöinek - a nyakába varrnák úgy jó 20-25 évet, a 418-as paragrafussal összhangban... és teljesen szívböl jövöen... Nagyonis tudatában vannak (voltak) ugyanis, hogy mik a következményeik a szociális politikájuknak, mégse állnak (álltak) le vele. Az "úmyselt" talán nem is lenne túl nehéz bizonyítani...

Ha most erre azt mondod, hogy "te nem vagy egészen normális", hát gondolj a következöre: ha neked mondjuk 1981ben azt mondta volna valaki, hogy 25 évvel késöbb 19. századi "stílusú" vadkapitalizmus lesz az országban, és hogy '89 után a kommunisták közül páran bíróság elött fognak felelni az ö rendszerük túlkapásaiért, minden bizonyára szintén ugyanezt a jelzöt akasztottad volna a nyakába. A néhai kommunista arisztokrácia megtestesítöi is épp oly arrogánsan és mindenhatóan viselkedtek abban az idöben mint a mostani "demokraták". Azt hitték, a kommunizmus még vagy 100 évig fog tartani, nincs hát mitöl félniük. S minden bizonyára demokratáink is azt hiszik, a globális kapitalizmus is még kibírja vagy száz évig, így szintén nincs mitöl félniük... Tévedés!

Ez a rendszer is épp oly súlyos bünökkel bír mint a kommunista, csak épp a bünök jellege teljesen más. Most tehát 2008at írunk, és én személy szerint még bízok abban, hogy megérem azt az idöt, amikor ezekért a mostani súlyos jogsértésekért is páran a mostani politikusok közül bíróság elött fognak felelni. Mert Szlovákiában a 21. század elején valóban rafinált genocídium folyik - a jelenlegi büntetö törvénykönyv 418-as paragrafusa második bekezdésének értelmében is -, efelöl személy szerint nincs sok kétségem.

Ahogy a szlovák közmondás is mondja: "Ved este príde na psa mráz..."

happy
2009. Január 3.

Hozzászólás, az előzmény idézésével
Rendkívül "kellemes" meglepetéssel szolgált szociális kormányunk az év elején a rákbetegeknek, aka januártól várhatóan "több fronton" is folytatódni fog az alattomos népirtás.

A rákbetegségek elleni korszerü gyógyszerek ezentúl erösen hozzáfizetösek lesznek! Ez sok esetben sok ezer korona hozzáfizetést jelent majd. Az indoklás meglehetösen elképesztö: állítólag minden korszerü rákellenes gyógyszerhez létezik hasonló hatóanyagú generikum is (vagyis már régen kitalált, licensz nélküli készítmény). Ez valószínüleg azt fogja eredményezni majd, hogy a rákbetegekek közül sokan már nem fognak hozzáférni a legkorszerübb készítményekhez. A szlovák egészségügy tehát már a halál torkában levö emberek életének megmentéséért se tesz majd meg mindent. Esetenként hagyja inkább sunyi módon felfordulni öket. Ha minden máson spórolni is fogunk, olyan területen mint az onkológia, ahol egy korszerü (és drága) készítmény elérhetösége sok esetben emberi életeket ment, soha nem fogunk. Ezt Rudolf Zajac volt egészségügyi miniszter mondta annak idején, amikor fizetössé tett számos (nem generikum alapú) gyógyszert. És ez valóban így is lett, a rákellenes gyógyszerekért továbbra se kellett fizetni.
Sajnos úgy tünik, "szociális kormányunk" Zajacon is messze "túltesz". A sors iróniája, hogy épp azok hoznak ilyen embertelen és elképesztö döntéseket, akiktöl ezt legkevésbé lehetett volna várni.

De sebaj, Vladimír Pavlík szavaival élve:
"Nem felejteni, nem megbocsátani, inkább mindent dokumentálni és visszaemlékezni rá, ha majd itt egyszer lesz egy újabb rendszerváltás". S akkor valószínü, hogy az ilyen döntések meghozói és támogatói a vádlottak padján végzik majd, s életük hátralevö részét valószínüleg egy nyirkos cellában töltik majd!

harlequin írta:
Idézet:
Bósza: Most el kell döntenünk, hogy a minket kifosztó globális tőkével és az ehhez asszisztáló MKP-val szemben lépünk fel egy megfelelő erővel és leváltjuk a kollaboráns rendszerváltókat...
... vagy pedig az önzés hatalmától mentes szolgálva parancsolni képes közképviseletet, erős és becsületes politizálást. (vége)

fórum kérdés:... ebbol nekem az jott le, hogy mar lennenek javaslataid is, kik legyenek azok az onzetlen, eros, becsuletes es minket szolgalo emberek, akik levaltanak a mostaniakat. Kik azok?(vége)


Válasz: Nagyon kevés nevet tudnák mondani és nem is biztos, hogy jó helyen keresgélnék, de nem ez a lényeg, az a fontos ki érzi úgy, hogy szolgálva önzetlenül tud parancsolni,vagyis becsületesen vezetni. Nekik kell aktivizálódniuk, nekik kell teret biztosítani. Hogyan? Magunkkal kell kezdenünk, ha képesek leszünk saját értékrendünket átformálni, jobbá tenni, értelmessen és főleg őszintén vitatkozni, talán abban a kis körben ahol élünk képesek leszünk aktivizálni azokat akik tehetnének sok jót és értelmes dolgokat, kisvilágunkban és egyesek a nagypolitikai csatamezején. Induláshoz legfontosabb az őszinte beszéd, igazmondás, hátsó gondolaktól mentes akarat. A bizonyításhoz, az akarathoz kell teret biztosítani, azoknak akik mernek, s majd maguk kiválasztódnak. Tudom könnyebb lenne, gyorsan kibökni néhány nevet, majd elkezdünk rajtuk vitatkozni azon az alapon, majdcsak tudunk rajuk valamiféle fogást gyakorolni. A megoldás talán ott rejlik, aki akar nevezzen be, majd az idő kiválasztja a legmegfelelőbbeket, de valójában mindenki a maga módján egy cseppnyi jóakarattal sokat segíthet az ügynek és saját magának is.
Tudod kezdjük a kérdés feltevéssel. Idézlek "Kik azok?"- Már ez azt sugalja számomra, -na hisz ugysem tudsz neveket mondani, mert ilyenek nincsenek-, vannak csak ezt ők sem tudják. Ne a név adja a lehetőséget, hanem a lehetőség adjon nevet, jóembereket.HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona