Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Elindult a békemenet

"Nem a bíráló számít, nem az, aki fanyalog, mert az erős ember egy pillanatra megbotlott, vagy mert ezt vagy azt szerinte jobban is csinálhatta volna az, aki cselekedni mert. Egyedül azé az érdem,aki kiáll a küzdőtérre, akinek arca porban,verejtékben és vérben fürdik,aki vitézül tör előre,aki újra meg újra téved és hibázik,mert a tévedések és hibák minden erőfeszítés velejárói;aki síkra száll a nemes ügyért, aki szerencsés esetben megízlelheti a diadal gyümölcseit, s ha derekas teljesítménye dacára végül még sem arat sikert, legalább tudja, hogy soha nem kell osztoznia a bátortalanokkal és hidegszívűekkel, akik nem ismernek sem győzelmet,sem vereséget."
Theodore Roosevelt

2012.05.27.Elindult a Bósza János által meghirdetett békemenet

Elindult a Bósza János által meghirdetett békemenet

2012. május 25.
Felvidék.ma

Május 25-én reggel 6 óra után pár perccel Bósza János egy magyarországi társával elindult Pozsony irányába. A tervek szerint hétfőn érnek Pozsonyba.

Bósza János a Felvidék.ma-nak adott interjújában hangsúlyozta, nem az volt a cél, hogy több százan induljanak el, annak is nagyon fognak örülni, ha útközben kijönnek eléjük az emberek, megkínálják őket egy pohár vízzel és beszélgetnek velük.
Bósza János célja a szlovák-magyar megbékélés elősegítése. A hátizsákjára tűzött zászlón a következő felirat áll: „Prvý mierový pochod za slovensko-maďarské zbliženie, rovnoprávnosť a právo na sebaurčenie.", azaz „Első békemenet a szlovák-magyar közeledésért, egyenjogúságért és önrendelkezési jogért."
Elmondta, hogy szeretnének ezzel elindítani egy olyan folyamatot, amely elvezet a szlovák-magyar megbékéléshez. Bár a média sokszor szlovákellenesként állítja őt be, határozottan cáfolta, hogy ez igaz lenne. Azzal sem ért egyet, hogy MKP-ellenesként van számon tartva, hiszen ő nem az MKP ellen van, csupán a látszattevékenységek ellen. „Ha akarunk valamit tenni, akkor azt tegyük konkrétan. Ne konferenciákon győzködjük meg egymást, ahol a közönség tapsol, aztán hazamegyünk és vége" - nyilatkozta Bósza János. Kifejtette, rá akar mutatni, hogy akár bottal a kézben is végig lehet egy ilyen utat csinálni. Duray úrnak és Berényi úrnak azt üzente, hogy nagyon örülne neki, ha legalább egy bólintással üdvözölnék út közben.
„A Csemadokot megkértem, hogy biztosítsanak helyszínt a beszélgetésekhez, de még csak vissza sem jeleztek. Az előadások ennek ellenére meg lesznek tartva, ha máshol nem, akkor az állomásokon. De nagyon örülnék, ha mégis várnának minket este Nagymegyeren és biztosítanának helyet a beszélgetéshez" - nyilatkozta Bósza János a Felvidék.ma-nak.
Az előre meghirdetett terv szerint Nagymegyerre május 25-én kora este érnek, ahol 18.00 órakor tartanak beszélgetést - egyelőre nem ismert a helyszín. Dunaszerdahelyen május 26-án, Somorján május 27-én, Pozsonyban május 28-án 17.00-kor a Grassalkovich palota előtt lesz a beszélgetés nagygyűlés formájában.
A Békemenethez bárhol lehet csatlakozni, gyalogosan, autóval vagy kerékpárral...

Felvidék.ma

Kapcsolódó cikkek

Jaj Istenem, de nagy a sötétség minálunk! Jaj Istenem, de nagy a sötétség minálunk!
Kis lépés egy embernek, nagy lépés a közösségnek...Kis lépés egy embernek, nagy lépés a közösségnek...
Békemenet, a mi felvidéki békemenetünk margójáraBékemenet, a mi felvidéki békemenetünk margójára
Előszó egy békemenethezElőszó egy békemenethez
Bósza János békemenetet szervezBósza János békemenetet szervez

http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/34081-elindult-a-bosza-janos-altal-meghirdetett-bekemenetBósza János Pozsonyba indultBelső címsor

Bósza János Pozsonyba indult

Cikk küldése ismerősnekCikk nyomtatása
2012. május 25. péntek, 08:28 | V. Krasznica Melitta
Komárom
|

Másodmagával indult útnak reggel fél hétkor a Klapka térről az Bósza János autonómiaharcos, hogy négy nap alatt gyalogosan megtegyék Komárom-Pozsony távot.
Nagyításhoz kattintson valamelyik képre:
A szerző felvételei

Akciójával – vagy ahogyan ő nevezte: békemenetével – a szlovák-magyar megbékélés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Első útitársa – aki egészen Pozsonyig együtt Bószával tart – egy magyarországi zarándok.

Ma Nagymegyerig gyalogolnak, a holnapi célállomás Dunaszerdahely, vasárnap Somorjáig mennek, majd május 28-án, hétfőn Pozsonyban, a Grassalkovich palota előtti téren ér véget a békemenet. Bósza reméli, útközben mások is csatlakoznak hozzájuk, bár, mint mondta, nem az a cél, hogy nagy tömeg kísérje. Az egyes helyszíneken baráti beszélgetésekre invitálja a polgárokat, ahol a jogaikról szeretne velük eszmét cserélni.

Bósza indulását a rendőrség sem hagyta ki, a téren gépkocsijukból figyelték az eseményt.

http://ujszo.com/online/kozelet/2012/05/25/bosza-janos-pozsonyba-indultHolnap ér Pozsonyba Bósza békemenete

Holnap ér Pozsonyba Bósza békemenete

2012. május 27.
Felvidék.ma

Bósza János május 27-én reggel a facebook oldalán közölte, hogy egészségügyi okokból megszakította a Békemenetet, de hétfőn folytatja.

"Sajnos ma meg kellett szakítom a Békemenetben való részvételemet, de holnap csatlakozom újból a menethez. Az egészségi állapotom annyira megromlott, hogy ma képtelen vagyok pár méter megtételére, bár végig a menetet Komáromból Dunaszerdahelyik fájdalomcsillapítókkal tettem meg, de Dunaszerdahelyre érve már azok is kevésnek bizonyultak, így 55 km megtétele után a Dunaszerdahely-Somorja szakaszt kihagyom (majd utólag bepótolom)" - közölte Bósza.
Mint elmondta, magyarországi társa tovább menetel, így maga a Békemenet nem szakadt meg. Bósza tájékoztatása szerint május 28-án, hétfőn reggel vonattal 5.47 érkezik Úszorra. "Komáromból 4.10-kor indul a vonat, fel lehet szállni menet közben bárhol és lehet csatlakozni, hogy sokan legyünk" - buzdítja a felvidékieket Bósza János, aki ezúttal Felvidékről eddig egy követőre sem talált. További tervei szerint május 28-án 6.30-kor Somorja főteréről folytatja az utat. "A menetelést egészen a magyar koronázási városba, Pozsonyba minden áron megpróbálom már megtenni, ez a minimum kötelességem, ennyit a felvidéki magyarság megmaradási ügye megérdemel. Remélem Somorján és út közben sokan fognak csatlakozni a menethez. Mindenki a maga becsületéért menetel, de egyben egy közös ügyért." - nyilatkozta Bósza.
A Bósza-féle Békemenet május 25-én, péntek reggel 6 óra után pár perccel indult Komáromból. Célja a szlovák-magyar megbékélés elősegítése. A hátizsákjára tűzött zászlón a következő felirat áll: „Prvý mierový pochod za slovensko-maďarské zbliženie, rovnoprávnosť a právo na sebaurčenie.", azaz „Első békemenet a szlovák-magyar közeledésért, egyenjogúságért és önrendelkezési jogért."
Május 28-án, hétfőn este 17.00 órakor a Béke szökőkútnál, az elnöki palota előtt gyújtanak gyertyát a magyar-szlovák megbékélésért, az alkotmányos azonos jogainkért és az önrendelkezésünkért.

Felvidék.ma
http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/34105-holnap-er-pozsonyba-bosza-bekemeneteBósza megszakította részvételét a békemeneten, de hétfőn folytatja útj

Bósza megszakította részvételét a békemeneten, de hétfőn folytatja útját

2012. május 27. vasárnap, 11:43 | TASR
Pozsony
|

Egészségi okokból megszakította az „Első békemenet a szlovák-magyar megbékélésért, a jogegyenlőségért és az önrendelkezésért" elnevezésű akcióban való részvételét Bósza János komáromi vállalkozó.Bósza azt tervezte, egy magyarországi társával négy nap alatt teszi meg az utat Pozsonyba. Mozgásszervi problémái miatt azonban pihennie kell. Hétfőn Somorjára utazik, s bár nagyok a fájdalmai, folytatni akarja a gyaloglást a főváros felé. Társa tovább gyalogol.

A tervek szerint Bószáék hétfő délután érnek a pozsonyi elnöki (Grassalkovich-) palota elé, ahol a Béke szökőkútnál gyertyát gyújtanak.

Bósza János az akcióval arra akarja figyelmeztetni polgártársait és a szlovák közjogi méltóságokat, hogy ideje a szlovák–magyar megbékélésnek, az egyenjogúság biztosításának és az önrendelkezési jog érvényesítésének.

A Komárom és Dunaszerdahely közti úton számos érdeklődővel folytattak eszmecserét. Somorján várhatóan többen is csatlakoznak hozzájuk. Az aktivista szerint fel kell hagyni a felelőtlen politikai gyűlölködéssel, mert annak leginkább a polgárok isszák meg a levét.

hozzászólások:
Holnap folytatom, remélem
BószaJ | 2012. május 27. vasárnap 16:48

Holnap folytatom, remélem sokan leszünk a Béke szökőkútnál, amikor is a gyertyáinkat meggyújtsuk. A szlovák TA3-on jelent meg csíkon, körbe-körbe, főműsorban. de egyetlen egy magyarországi média tévé, MTI nem közölte le. Nem értem?

szerkesztés
válasz

babolcsai néni | 2012. május 27. vasárnap 12:27
dénesi remete | 2012. május 27. vasárnap 15:13

valamelyik szlovák tévéhíradóban viszont hallottam Bósza akciójáról ... sajnos nem tudom, melyik volt... markíza vagy ta3 vagy valamelyik másik? :-)

de lehet, hogy csak olvastam a szalagfeliratokban :-)

válasz

Örömmel olvassuk a hírt
babolcsai néni | 2012. május 27. vasárnap 12:27

Örömmel olvassuk a hírt Bószáról...:)))
(Magyarországon ez sajnos nem hír, az egész akció indulásáról is csupán egy szélsőjobbos hírportál tudósított).Cikk, amire reagált a TASR

a cikk, amire telefonon reagált aTASR, maj a saját hírét leközölte:

Sajnos ma meg kellett szakítom a Békemenetben való részvételemet, de holnap csatlakozom újból a menethez. az egészségi állapotom annyira leromlott, hogy ma képtelen vagyok pár méter megtételére, bár végig a menetet Komáromból Dunaszerdahelyik fájdalomcsillapítókkal tettem meg, de Dunaszerdahelyre érve már azok is kevésnek bizonyultak, így 55 km megtétele után a Dunaszerdahely-Somorja szakaszt kihagyom (majd utólag bepótolom). Egyébként a társam tovább menetel, így maga a Békemenet nem lett megszakítva ő megteszi ma a Dunaszerdahely-Somorjai szakaszt. DE!!! Holnap folytatom én is, hétfőn reggel vonattal 5:47 érek Úszorra (Komáromból 4:10-kor indul a vonat, fel lehet szállni menet közben bárhol és lehet csatlakozni, hogy sokan legyünk), onnan a somorjai főtérre megyek (megyünk, ha lesznek mások is), kb. 6:30 Somorján leszek a főtéren és folytatom a menetelést egészem a magyar koronázási városba Pozsonyba minden áron megpróbálom ezt az utolsó kb.25km szakaszt is végig csinálni, ez a minimum kötelességem, ennyit a felvidéki magyarság megmaradási ügye megérdemel. Remélem Somorján és út közben sokan fognak csatlakozni a menethez. Mindenki a maga becsületéért menetel, de egyben egy közös ügyért. Aztán este 17:00 a Béke szökőkútnál, az elnöki palota előtt gyertyát gyújtunk a magyar-szlovák megbékélésért, az alkotmányos azonos jogainkért és az önrendelkezésünkért.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona