Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

EJK már autonómia témában is szervezkedik

2011.06.20.

Ez a maga módján dicséretes dolog, hisz pont ezt akartam, azért indítottam a békés autonómia küzdelmemet 2006-ban, hogy a fiatalokat ébredésre biztassam, hogy bátran küzdjenek az alkotmányos jogaikért.

Ezt az írásomat annak az apropóján fogalmaztam meg, hogy (lenti cikk), hogy tudtomra jutott, hogy az EJK-k úgy döntöttek, hogy az eddigi aktivitásaikat kibővítik autonómia szervezkedéssel, megpróbálnak valamit kezdeményezni. Ezzel csak a baj, hogy igyekeznek a nulláról kezdeni és például az én segítségemre sem tartanak igényt. Igyekeznek mindent titokban tartani, legalább is hozzám csak részinformációk jutnak el, amelyekből nagyon nehéz leszűrni, hogy valójában mit is akarnak.

Valamiféle magyar, etnikai alapú Csallóközi autonómiát képzelnek el.. Na igen ilyenkor visszagondolok én a 2006-os kezdetekre , amikor Somorjától Ipolyságig képzeltem el egy magyar autonómiát. De ezek után rengeteg emailt kaptak Rozsnyó, Kassa és Királyhelmec környékéről, hogy őket miért hagytam ki. Másodsorban a szlovák nacionalisták is nekem estek, hogy a magyar autonómia után jön az elszakadás és a szlovákok is el lesznek nyomva.

Igen utána el kezdtem gondolkodni és rájöttem, hogy magát az autonómiát, annak területi határait és a ledelegált jogokat, ami szerint egy autonóm terület működik szét kell választani.

Miért, mert nem az a lényeges, hogy milyenek az etnikai arányok és nem kell magyar többségű autonómiában gondolkodni, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy milyen jogokkal van egy területi autonómia felruházva. Például a mai napig a katalánok és a baszkok is kisebbségben vannak saját területeiken, de még sincsenek elnyomva, hanem mind a két autonóm területen jogegyenlőség uralkodik, saját irányító szervekkel. Sőt Katalónia a leggazdagabb területe Spanyolországnak.

Tehát valahol itt kell keresni a megoldásokat, hogy hogyan nézzen ki egy felvidéki autonómia. A Commora Aula autonümia tervezete ilyen polgári elvű és az alkotmányos azonos jogokra épül. Egy olyan tervezet, amibe a szlovák soviniszták sem tudnak belekötni, nem is tudtak, még a SzNP legjobb jogászai sem találtak rajta fogást, ami miatt le lehetne söpörni az asztalról a törvényesség szemszögéből nézve. Ennek ellenére a magyar felvidéki politikusok még annyira sem méltatták, hogy legalább a legalacsonyabb szinten megismerkedjenek vele és békés vitát indítsanak a tervezetről, annak egyes fejezeteiről. Inkább egyszerűbb megoldás választották hülyeségnek tartják és mindenfajta korrekt vita nélkül lesöpörték az asztalról, még a létét is szeretnék teljesen eltitkolni. A mai napig ha felmerül az autonómia jogossága az MKP-hoz kötődő csoportok, vagy személyek úgy állítsák be a dolgot, mintha semmiféle tervezet nem is létezne, mintha nulláról kéne mindent kezdeni.

Manapság ennek egyik leghangosabb szóvivője az EJK komáromi társulás, szorosan kötődnek az MKP-hoz, hisz rendezvényeiken rendszeresen megjelent például Berényi is az MKP elnöke.

Az MKP valamiféle kulturális autonómiában gondolkodik, a területi autonómiáról nyíltan még csak beszélni sem mer. Az MKP és az EJK kapcsolatából egyeneságon le lehet következtetni, hogy velem semmiféle kapcsolatot nem hajlandóak felvenni, sőt napirendű lejáratással kell szembesülnöm.

Az EJK a legalacsonyabb szintű kommunikációra sem hajlandó ez helyett, a részemről felvetett tárgyilagos kapcsolatteremtésre autonómia témában és más hasonló magyarérdekű témákban a válaszuk elutasítás. Ez magában még nem is baj, de minden vitát személyeskedésbe és értelmetlen konfrontációba visznek, hogy a lényegről eltereljék a szót és ne kelljen velem bármiféle információt megosztaniuk, vagy egyáltalán véleményt cserélni. Szisztematikusan engemet vádolnak meg olyan dolgokkal, amit valójában és bizonyíthatóan ők tesznek, képviselnek. Közös fellépés helyett autonómia témában, igyekeznek lejáratni és kizárni, válaszok helyett mellébeszélés és provokatív jellegű hazudozással támadják az eddig elért eredményeimet.

Ők tudják miért is teszik mindezt, de nem nehéz nem látni az MKP kezét a történésekben.DAEMONUM AUTONOMIAE

Egy Jobb Komáromért Polgári KezdeményezésDAEMONUM AUTONOMIAE
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés, 2011. június 14., 13:33

Szerintem felesleges ezt tovább nyújtani, teljesen egyértelművé vált, hogy a megkérdezettek döntő többsége kívánatosnak tartja az önrendelkezés valamilyen formáját (klikkelj a linkre) :http://www.facebook.com/home.php?sk=question&id=210216905685472A számláló jelenleg 585 válaszadón áll, ami azért már nem egy elhanyagolandó szám, vannak profi közvéleménykutatások, ahol hasonló nagyságrendekkel dolgoznak. A kérdést ismét különböző (szerintünk érintett) csoportok profilján jelenítettük meg, elsősorban felvidéki magyar és a magyarlakta vidéken élő szlovák közösségekhez szólva.A válaszadók közel 90 (!) százaléka igennel válaszolt, és csak alig több mint 10% tartja elfogadhatatlannak az önrendelkezés bármilyen formáját. Számomra ez kissé érthetetlen és kirekesztő, hiszen kit zavarna az, hogy egy adott közösség mimódon taníttatja gyermekeit, és miként tapsol művészeinek (oktatási és kulturális autonómia)? Tisztelt válaszadók: az önrendelkezés NEM területi elszakadás, hanem egy létező állami egységen belül működő döntési jog szavatolása, az egység megbontása NÉLKÜL.Az igenek döntő többsége (80%) pedig teljes körű, területi autonómiát követel, ennek szerintem több oka is lehet:A mindenkori szlovák kormány évtizedek óta szándékosan leépíti a magyarok által lakott területeket (egy esetleges elszakadástól tartva?) és beáldozzák az ott élő szlovákokat is, ennek hatása pedig egyre jobban kezdi megütni az érintettek ingerküszöbét. Elég végigautózni a "szlovák délen", hogy világos legyen: a kilátástalanság radikális változásokért kiált. Az emberek (országszerte is) egyre kevésbé bíznak a politikai elit(?)ben, a szereplőket már mindenki ismeri, és az eltelt évtizedek alatt kiderült, hogy gyakorlatilag semelyik oldal sem képes megfelelő alternatívát nyújtani a közösség mindennapi gondjaira.Az emberek egyre inkább érzik azt, hogy saját kézükbe kell venni a közügyek irányítását, ezért láthatóan egyre erősödnek a civil szervezetek, az önkéntes csoportok és különböző érdekvédelmi társulások. Egyfajta közigazgatási autonómiát már élvezhetünk az önkormányzatoknak köszönhetően, a magyarlakta vidék esetében talán pont ezt kellene egy még szélesebb területi és érdekvédelmi szintre emelni (tájszövetség?), és kész a felvidéki autonómia.Így, vagy úgy, de BESZÉLNI KELL RÓLA!A szlovmagy politikai képviselet elmúlt húsz éve után még mindíg tabutéma az autonómia démona, választott képviselőink időnek előtte fáradtak bele a kérdésbe, és az elitünk még mindíg nem termelt ki olyan egyéniségeket, kiknek ereje, tudása és akarata lett volna egészségesen ráharapni az ügyre. Az idők viszont változnak, a közhangulat és a térség egyre nyitottabb, ahol teljesen új, dinamikus és türelmetlen generációk nőnek fel, akik egyszerűen nem értik, mit pöcsölünk még mindíg az ilyen egyszerű esetekkel.Európa = régiók = területi érdekszövetség = csallóközi autonómia!


Sándor Ratkóci Nekem lenne egy javaslatom, nem kellene átvenni a cseh címerből az oroszlánt. Az igaz az lenne, ha ebben is tartanátok közvéleménykutatást.
június 14., 13:54 · Tetszik · 1 személy
Thomas 'Som Predátor' Kottra facebook referendum? FAIL ;)
június 14., 13:57 · Tetszik
Less Károly Tetsziiik!!! Ez nem cseh cimer. Ezt a csehek nyúlták le valamelyik magyar nemesi családtól.
június 14., 14:02 · Tetszik
Boldoghy Bianka Egészen pontosan a Csák-nemzetség címere volt :)
június 14., 14:05 · Tetszik · 3 ember
Less Károly Kösz a pontosítást rokony! :)
június 14., 14:08 · Tetszik
Boldoghy Bianka Nagyon szívesen rokony :) Itt meg is lehet nézni az eredeti címert: http://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Cs%C3%A1k_nemzets%C3%A9g_c%C3%ADmere
június 14., 14:11 · Tetszik · 1 személy
János László Nagy Nekem tetszik az egész ..... mire oda kerül a dolog, akkor már maradjon az oroszlán is....addigra meg úgy is rá fognak jönni, hogy ennek az oroszlánnak fogai is vannak.... :)
június 14., 15:24 · Tetszik
Tamás Pokstaller én azt hittem, poénnak szánjátok ezt a címert meg zászlót :D
június 14., 15:51 · Tetszik
Less Károly János, ez az oroszlán még kölyök. Foga, körme, ereje nőttön nő. Tamás, nemzet dolgában nem szoktunk poénkodni.
június 14., 16:50 · Tetszik · 2 ember
Karesz Hoffer Szeretnek hallani egy elo peldat ahol az autonomia volt a megoldas es mindenki boldogan el az orszagon es autonomian belul.
június 14., 18:34 · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés
A csehszlovák címer és a zászló egy "Hommage" :) ... különben meglepően sokan vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a mostanihoz képest a felmagyaroknak jobb volt a "republika" alatt, és inkább ragaszkodnak ahhoz, mint szeretett Szlopákián...Bővebben
június 14., 18:54 · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Karesz, a dél-tiroli autonóm terület Olaszország egyik leggazdagabb térsége: http://hu.wikipedia.org/wiki/Autonómia_Dél-Tirolban
június 14., 19:09 · Tetszik
Karesz Hoffer Olaszorszaggal egyetemben, hiszen azon belul helyezkedik el. Gazdasagi autonomia csak a economiailag eros orszagokban "jo biznisz", egy kuszkodo Szlovakian belul nem fog kiviragozni egy eros Felvidek. A kisebbsegi jogok fontosak es a kulturalis identitast nagyon fontosnak tartom, de az autonomiat nem tartom a problemak megoldasahoz vezeto utnak.
június 15., 0:29 · Tetszik
Sándor Ratkóci A másik ilyen példa Åland svédül Ahvenanmaa finnül
Ime a wikipédia link:http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%85land
Tehát nem kivitelezhetetlen megoldás ez a világon.
június 15., 5:55 · Tetszik · 2 ember
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés
Karesz, ha elolvastad a jegyzetet, ott ugyanezt hangsúlyoztam: "az autonómia NEM területi elszakadás, hanem egy létező állami egységen BELÜL működő döntési jog szavatolása, az egység megbontása NÉLKÜL." ... Tirol nem Olaszországgal egyetemb...Bővebben
június 15., 6:15 · Tetszik · 5 ember
Endre Végh A törekvés teljesen jogos. Viszont nem jön be a címerterv (komcsi csehszlovák múltra emlékeztet) meg a zászló se (inkább magyar zászló, benne valami címer). Nem kell erőltetni ezt a "cseszlovák" romantikát :).
június 15., 9:46 · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Endre, ez csak egy utalás és egyfajta borstörés volt :) ... a szlovákok számára azok az évek az alsóbbrendüség idöszaka volt, a hungarus évszázadok után cseh fennhatóság ... de a felmagyarok ma sztem kiegyeznének egy olyan függö viszonnyal amilyenben voltak annó ök ...
június 15., 10:33 · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Az oroszlán a címerpajzsban viszont határozottan felvidéki-magyar vonatkozású! Mátyusföld urainak ősi címere! Ebből nem lenne szabad engedni (persze nem ebben a čssr formában, de amúgy meg mindenképpen) ... én a 12. századi eredeti alakját javasolnám, szívében egy kettős kereszttel.
június 15., 10:40 · Tetszik · 1 személy
János Bósza Már 2007 óta létezik a Commora Aula autonómia tervezete, ami ráadásul még megvalósítható is. Gyerekek el kéne olvasni és egy alapszabályt elfogadni autonómia témában, hogy két egyforma autonómia nincs.
péntek, 21:34 · Tetszik
János Bósza Ha már az EJK ebben a témában is otthon érzi magát, lépni szeretne nem ártana azokkal is konzultálni, akik már kitapostak bizonyos utat autonómia témában.
péntek, 21:35 · Tetszik
János Bósza
A tiszta magyar autonómia nem reális cél, mert megvalósíthatatlan, maximum DSz és KM járások esnének bele és a magyarok 90% kívül maradna. Csakis a polgári elvű és az azonos jogra épülő területi autonómia a megoldás (ebbe már a magyarok 90% belesne), ez ellen még a szlovákoknak sem lehet kifogása, az ismert ok, hogy a szlovákokat egy magyar autonómiában elnyomnák okafogyottá válik. Csallóközi autonómia csupán részmegoldás, ha már ilyen szinten gondolkodtok, akkor az legyen csupán régió pl. Egy nagy Komárom szintjén.
péntek, 21:59 · Tetszik
Sándor Ratkóci Tisztelt Hozzászólók! Már sok hozzászólás történt. Ki kell alakítani egy közös álláspontot vagy egy fórumot tartani az autonómiáról. Ugyanis ha nem beszélünk erről, akkor sohasem lesz semmi változás.
7 órája · Tetszik · 1 személy
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés A választott politikai elit erről nem mer vagy nem akar komolyan beszélni, ezért a civil szférának kell összefogni, és elkezdeni a széles nyilvánosság előtt megtárgyalni minden egyes részletét. Már zajlanak bizonyos előkészületek, hamarosan ennek is eljön az ideje.
3 órája · Tetszik · 1 személy
János Bósza
Már zajlanak bizonyos előkészületek, éspedig, én nem tudok semmiről sem pedig az egyetlen egy autonómia tervezet a CA honlapján található. Milyen jogon, alapon tesztek bármit is úgy, hogy nem minden civil, aki már előttetek jóval valamit letett az asztalra igyekeztek kihagyni. Minimum becstelen és erkölcstelen dolog. Sőt egység és magyarellenes is. Kik azok akik szervezik, azok akik eddig homokba dugták a fejüket, mint ti is. Egyetlen egy EJK sem volt a tucatnyi eddig általam szervezett autonómista tüntetésen. Hogy tisztogassátok a CM szobrot OK ti dolgotok, de az autonómia témában nélkülem egyeztetni és 2006 óta történtekről nem beszélni, mintha semmi sem történt volna, becstelen és sunyi dolog is. Szégyelljétek magatokat, ha így törekedtek egységre, akkor abbül semmi sem lesz.
3 órája · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés János, ha nem tévedek, többször hangoztattad, hogy már kiszálltál a kozéletből, és tobbet nem veszel részt a közügyekben.
kb. egy órája · Tetszik
János Bósza Ez most milyen válasz volt, arra is tudtok válaszolni, amit kérdeztem és egyáltalán kivel levelezek, van húsvér ember is az EJK mögött? Ki vagy hogy helyettem beszélsz.
kb. egy órája · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Csak utaltam a többszor, több helyen tett kijelentéseidre, hogy végleg visszavonulsz a közügyektől. Ha kéred, be is idézhetem. Az internet nem felejt.
kb. egy órája · Tetszik
János Bósza
Boldoghy én mást kérdeztem arra képtelen vagy válaszolni. Idézhetsz nyugodtan, azt sohasem mondtam, hogy az autonómiából kiszállok, csak annyit, hogy nem fogok már kezdeményezni és körülmények szerint reagálok. Egyébként te milyen jogon teszel fel ilyesfajta kérdéseket, te aki autonómia témában nyusziként eddig megbújtál, ma pedig engemet akarsz pellengérre húzni. Milyen jogon teszed eszt. Mi az a helyzet azzal a kezdeményezéssel. Lassan már igazi MKP-s politikus lesz belőled, mert a mellébeszélés tudományát szépen elsajátítottad. Tudod éppen az olyan miatt, mint te is vagy az énfajtán úgy istenigazásból sohasem hagyhatja abba.
kb. egy órája · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés János, te rosszindulatúan kötekedsz és szitkozódsz. Valami miatt kinézted magadnak az EJK-t, és folyamatosan keresed a konfliktust, ezért csúsztatsz, beszólsz, köpködsz. Személyeskedni is próbálsz, ami nagyon övön aluli, és nem úriemberhez méltó stílus. Az ilyennek nem szabad felülni. Nem is fogunk.
kb. egy órája · Tetszik
János Bósza
Hát ez aztán a válasz csak annyit akartam, hogy eláruld mit terveztek és miért nem hívtatok meg végül még én leszek a köpködő, tudod mit Boldoghy nézz tükörbe és köpd le magadat az ilyen hazudozás után, amit itt produkáltál. Az helyett, hogy egy egyszerű választ adtál inkább elvitted a témát személyeskedésbe, nem kezdtem azzal ki mit mondott, már ott is csúsztattál. Az az övönaluli, amit ti műveltek én csak egy dologra voltam kiváncsi, de válaszok helyett, mint mindig a mellébeszélés és a hazudozás a válasz. Sunyi alakok vagytok ezért tart ott az autonómia ügyünk ahol. Csak sajnálni tudlak benneteket. Még a nevedet sem mered hozzáadni, pedig facebook lényege pontosan az, többesszámban beszélsz, mint egy király, pedig csak egy b... vagy. Ejnye-bejnye.
54 perce · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Látod János, pont erről beszélek: ki az, aki az ilyen megnyilvánulással szívesen vállalna bármifajta közösséget? Sajnálatos és szomorú ...
50 perce · Tetszik
János Bósza
Végre választ is kapok, vagy maradsz a hazudozásnál, milyen mélyre vagy a vádaskodásaiddal süllyedni, de ugyebár nem ez a lényeg, hanem az, hogy a korrekt kérdéseimre így ugyebár már nem is kell választ adni, erre ment ki a játék, nem hazudtoltat meg a szakmádat, most kiélheted magadat benne, lassan már igazi politikus vagy mindenről beszél, csak a lényegről nem. A válaszokat még mindig várom, miféle kezdeményezésről is van szó? csak ennyit akartam
45 perce · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés János, ha eljött az ideje, megosztjuk a nyilvánossággal.
35 perce · Tetszik
János Bósza
Látod milyen egyszerű dolog a kommunikáció, mikor kérdésre ad valaki választ, nem pedig értelmetlen támadásba megy át. Elég lett volna leírni az igazságot nem vagyok kívánatos vendég a köreitekben, megnyugtatlak nekem sincs hiányérzetem, mert előre tudom a végeredményt. A karrierépítést, nem lehet a közüggyel párosítani, mert az egyiket az ész irányítja, a másikat meg a szív igazsága. További jó szervezkedést, de az eltelt 5 évet nem tudjátok úgy sem kikerülni, így engemet sem, akármennyire is szeretnétek. Figyelő szemeimet rajtatok tartom.
26 perce · Tetszik
Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés Akinél a szív igazsága, az nem nyilvánul meg alpári módon, nem személyeskedik, és nem kötekedik folyamatosan, öncélúan.
15 perce · Tetszik
János Bósza Látom képtelen vagy egy kicsit magadba fordulva önkritikát gyakorolni, inkább ott folytatod, ahol előbb abbahagytad. Az alpári kifejezésen meg is sértődhetnék, vagy tekinthetném rágalmazásnak, de nem teszem. Csak a sajnálat szól belőlem. Miben voltam alpári, miben személyeskedtem és hogyan kötekedtem. Csak idézem:
8 perce · Tetszik
János Bósza Már zajlanak bizonyos előkészületek, éspedig, én nem tudok semmiről sem pedig az egyetlen egy autonómia tervezet a CA honlapján található. Milyen jogon, alapon tesztek bármit is úgy, hogy nem minden civil, aki már előttetek jóval valamit letett az asztalra igyekeztek kihagyni. Minimum becstelen és erkölcstelen dolog. Sőt egység és magyarellenes is. Kik azok akik szervezik, azok akik eddig homokba dugták a fejüket, mint ti is. Egyetlen egy EJK sem volt a tucatnyi eddig általam szervezett autonómista tüntetésen. Hogy tisztogassátok a CM szobrot OK ti dolgotok, de az autonómia témában nélkülem egyeztetni és 2006 óta történtekről nem beszélni, mintha semmi sem történt volna, becstelen és sunyi dolog is. Szégyelljétek magatokat, ha így törekedtek egységre, akkor abbül semmi sem lesz.
11 perce
János Bósza Mi ebben az alpári, mi ebben a személyeskedés és mi ebben a kötekedés. Csak bizonyos tényeket, bizonyítható tényeket közöltem és kértem egy információt, amit te vittél át személyeskedésbe, hogy én valamit abbahagytam az autonómiázást, ami nem igaz. A többi dologgal felhagytam, mert egészségem nem engedi meg, hogy folytassam. Ennyi.

...
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Wincistók [ 2012-06-24 15:52 ]

Mi az anyaországból hiába papolunk az autonómiáról, azt Önöknek, felvidéki magyaroknak kell kiharcolni, akár békésen, akár harcosan! Az ÖNÖK érdeke!ND [ 2011-06-22 06:34 ]

Végre elindul valami.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona