Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Egyre többen hagyják el az MKP-t.

2009.4.29.
PÁLFORDULÁS?!

"Duray Miklós stratégiai alelnök szerint Simon Zsolt pártból való távozásával egyben mint tárgyalási téma is megszűnt a pártban."
Mit jelent ez a kijelentés?
Magasról le vagytok ejtve, mármint a tagság és a választók, vagyis a szlovákiai magyarság!
"Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke szerint Bugár Béla, Gál Gábor és A. Nagy László azzal, hogy elhagyták az MKP parlamenti frakcióját, veszélyeztetik a felvidéki magyarság képviseletét az Európai Unióban. Duray reméli, hogy még átértékelik - szerinte szerencsétlen és meggondolatlan – lépésüket"
DM szerint szerencsétlen és meggondolatlan lépés!

És íme a csoda:
"Duray Miklós, az MKP alelnöke szerint "Bugárék" kifogásai elfogadhatóak, és tárgyalni kell róluk."
MIKLÓSFORDULÁS!!!
És nagyon érdekes Duray Miklós hírportálja, a Felvidék.Ma, az olvasói levelek a kommunista érát elevenítik fel, hány STB-KGB ügynök szerkeszti Duray szócsövét?!
forrás: bg
http://www.bumm.sk/index.php?forum=show&topic=28322


GÁL GÁBOR NEM ÖRÜL A TÁVOZÓKNAK

Gál Gábor sajnálja, hogy egyre többen hagyják el az MKP-t. „Míg van remény a megegyezésre, addig kár minden tagért, aki kilép az MKP-ból“ – mondta a SITA hírügynökségnek. Hozzátette, hogy az MKP-t elhagyók ugyanazokkal az érvekkel éltek, mint a három képviselő, akik múlt hét szerdán léptek ki a párt parlamenti frakciójából. Gál Gábor, A. Nagy László és Bugár Béla a pártvezetés politikáját bírálták. „Nem örülök neki, de nem parancsolhatjuk meg az elégedetlenkedőknek, hogy ne menjenek el, ha azt érzik, menniük kell“ – jelentette ki Gál.

Farkas Iván, az MKP Országos Tanácsának elnöke sem örül a rimaszombati helyzetnek. „A pártvezetés segítő kezet kíván nyújtani, hogy hozzájáruljon a helyzet megoldásához“ – mondta a SITA ügynökségnek. Elismerte, hogy a Lévai és Rimaszombati járáson kívül a Nagymihályi járásban is léptek ki MKP-tagok a pártból. Farkas azonban bízik abban, hogy sikerül megegyezni a három képviselővel, akik elhagyták az MKP-frakciót.

Az MKP vezetősége pénteken tárgyalt először Bugárékkal, további egyeztetések várhatók. Duray Miklós a tárgyalás után azt mondta, hogy a három képviselő kifogásai elfogadhatóak. A távozási hullámot Simon Zsolt indította el, néhány nap múlva 19 MKP-s lépett ki a pártból a Lévai járásban. Az MKP politikája ellen tiltakozva tegnap 46 tag lépett ki a pártból a Rimaszombati járásban, 65-en ideiglenesen felfüggesztették tagságukat.
bumm/SITA
http://www.bumm.sk/fooldal/1/28899/gal-gabor-nem-orul-a-tavozoknak.html


2009. április 27. [20:11]
Újabb kilépések az Magyar Koalíció Pártjából

Újabb 46 párttag lépett ki a Magyar Koalíció Pártjából (MKP), míg további 65-en ideiglenesen felfüggesztették tagságukat hétfői szlovák hírügynökségi jelentés szerint.
Dunajsky Éva, az MKP szóvivője a SITA hírügynökség közlését nem erősítette meg, de nem is cáfolta. "A kilépésekről szóló hírt az MKP vezetése csak a médiából ismeri. Az alapszabályzatban rögzített hivatalos formában, tehát írásban eddig nem kaptunk újabb kilépési nyilatkozatokat" - nyilatkozta az MTI tudósítójának a szóvivő.
A SITA szerint a Rimaszombati járásban az MKP 13 alapszervezete szüntette be működését: a járási szervezetből 46 tag lépett ki, további 65 ideiglenesen szünetelteti tagságát. A Paraméter.sk szlovákiai magyar hírportál úgy tudja, hogy a Rimaszombati járásban a kilépők és a párttagságukat felfüggesztők nyomán 8 alapszervezet teljesen megszűnt.
"Ezzel a lépéssel fejezzük ki egyet nem értésünket azzal, ahogyan a pártot vezetik. Csáky Pál úgy lett elnök, hogy megosztotta és becsmérelte a pártot, s ezt most is folytatja" - mondta a hírügynökségnek Molnár Gyula, Tajti polgármestere. Molnár egyike azoknak, akik felfüggesztették tagságukat. Nem zárta ki, hogyha a párton belül megváltozik a helyzet, az érintettek megújítják tagságukat. Megjegyezte: jobb lenne, ha a pártvezetés távozna, semmint több száz vagy ezer párttag.
Dunajsky Éva szerint a pártvezetés csak azután mond véleményt a helyzetről, ha hivatalos, írásos információkat kap.
Az MKP mai vezetéséhez közel álló Felvidék.ma hírportál hétfőn azt írta, "most már biztos, hogy megírt forgatókönyv szerint zajlik az MKP bomlasztása".
A kilépési hullámot két hete Simon Zsolt, az MKP parlamenti képviselője, volt mezőgazdasági miniszter, az országos vezetés tagja indította el. Simon lemondott az összes pártbeli tisztségéről, kilépett a pártból és bejelentette, hogy független képviselőként tevékenykedik a parlamentben. Később a Lévai járásban lépett ki a pártból több mint egy tucat ember. A múlt héten pedig három parlamenti képviselő - Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor - jelentette be, hogy kilépnek a frakcióból, de ők a pártot nem hagyták el. Az MKP vezetése és a három képviselő tárgyalásokat kezdett a helyzet megoldásáról.
A kilépők döntésüket azzal indokolták, hogy elfogadhatatlan számukra a párt mai vezetésének politikája. A bírálatok elsődleges célpontja Csáky Pál pártelnök. Néhány szlovák lap nem zárta ki, hogy az MKP mai vezetésével elégedetlenek esetleg új pártot alapítanak.
Helyi megfigyelők szerint az állandósuló megosztottság és a belső harcok ártanak az MKP-nek, s erősen gyengítik pozícióit a június elejére kiírt európai parlamenti választás előtt.
Öllös László szlovákiai politológus úgy látja, hogy az MKP-ban hatalmi harc folyik, s ezért nehéz lesz a megegyezés.
(MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5247

Hozzászólás

Egy biztos a megélhetési és a begyöpösödött gondolkodású politikusokból álló mököpö mellé, létre fog jönni egy bugárista szlovmagy liberális az autonómiát tagadó párt, a nagyválalkozók pártja, ahol csak a pénz igazsága fog uralkodni.
Kell egy igazmondó, harmadik párt is, amely az azonos alkotmányos jogok, az önrendelkezés és az igazi szlovák-magyar megbékélés mesgyéjén fog létrejönni és erkölcsösen politizálni. Ez a párt, majd megállítja az asszimilációt és a felvidéki (honföldi) magyarságnak kiköveteli a polgári elvű jogegyenlőséget. Ameddig Felvidéken nem lesz egy ilyen párt, addig csak marad a csákysta és a bugárista mellébeszélés és a hazudozás. (BJ)
Az egykori magyar dominancia és a jelenlegi szlovák politikusok
2009, május 2 - 14:14
Bár a magyar hatás a szlovák nyelvi, kulturális és politikai önmeghatározásra ma már elenyésző, és a történelem is már rég feldolgozta az ezeréves házasság felbomlását, az egykori domináns partner rémképe továbbra is zavarja a szlovákokat - írja a Sme című szlovák liberális napilap szombaton.

Miroslav Kusý

A "magyar kártya" a szlovák politikusok ideológiai fegyvere lett, amellyel manipulálják a szlovák közvéleményt és a választókat.

"Három összetevője van. Az első azt indokolja, hogy politikai képviseletünk miért viszonyul a Magyar Köztársasághoz, mint egy ellenséges államhoz, s nem mint a legközelebbi szomszédhoz, NATO és EU-beli szövetségeshez. A másodiknak azt kell megmagyaráznia, miért viszonyulunk a szlovákiai magyar kisebbséghez, mint valami betolakodóhoz, akit le kell igázni és honosítani kell. A harmadik pedig azt védelmezi, miért viszonyulunk annak (a magyar kisebbségnek) politikai képviseletéhez úgy, mint egy ötödik hadoszlophoz, amelyet meg kell semmisíteni" - írja Miroslav Kusy neves szlovák politológus, a cikk szerzője.

Úgy véli, hogy a magyar kártya mindhárom összetevője Robert Fico kormánya színrelépésével rosszabbra fordult. A kormánykoalíció vezető politikusai úsznak a magyarellenes árral. "Slota programszerűen, Meciar opportunistán, Fico pragmatikusan" - mutat rá a szerző.

Miroslav Kusy bírálja a szlovák ellenzéket is, amely szintén magyarellenes álláspontokra helyezkedik, holott a szlovákiai magyarok és azok politikai képviselete, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) természetes szövetségesük.

Úgy tűnik, az egész szlovák politikai képviselet megijedt attól, hogy az MKP túllépte a pusztán kisebbségi, lokális érdekek képviseletét és az országos politika teljes értékű tényezője lett. Az MKP-t ezért közös erővel megpróbálják kiszorítani a szlovák politika szélére.

Csáky Pál, az MKP elnöke nehéz helyzetben van. Ráadásul a párton belüli ellenzéke is megszólalt. Ez a belső ellenzék elégedetlen az MKP mai helyzetével, s úgy véli, hogy Bugár Bélával (volt pártelnök) az élen jobb lehetne a párt helyzete. A közeljövő megmutatja, hogy reális-e ez a helyzetértékelés, vagy pedig vágyálom. Tény, hogy a párton belüli fordulat az MKP helyzetét a szlovák politikai színpadon önmagában nem oldja meg. Ha a magyarokkal szembeni szlovák politikában nem történik fordulat, ez a puccs az MKP-ban csak olyan bomlási folyamatot indíthat el, amilyet már más szlovákiai pártok is megéltek - zárja írását a szlovák politológus.

mti/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/05/02/az-egykori-magyar-dominancia-jelenlegi-szlovak-politikusokMagyar szalámi
2009, május 12 - 16:12 czifra plachta ...

Még a második világháborút követő koalíciós időkben került be a politikai köztudatba a szalámitaktika kifejezés. Az 1945-ös választásokon abszolút többséget szerző Független Kisgazdapártot ezzel a módszerrel gyengítették meg végzetesen a hatalomra törő kommunisták. A gátlástalan intrikák sikerét megkönnyítette a kisgazdák belső megosztottsága, a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, az FKGP önmagát szalámizta fel. Több jel mutat arra, hogy a Magyar Koalíció Pártja belső feszültségei és bomlási folyamata leporolja a magyar politikatörténet e rossz emlékű fejezetét. A történelmi párhuzamokat ismerve, adódik a kérdés: kinek áll érdekében a magyar szalámi rúdját felszeletelve tálalni a választópolgároknak?

Többször is fejtegettem már ezeken a hasábokon, van – e létjogosultsága, remélhető – e politikai haszna egy az MKP mellett felálló alternatív formációnak. Változatlanul úgy gondolom, több érv szól az etnikai alapon szerveződő egységes fellépés mellett, mint ellene. Nagyon is kétséges egy regionális kisebbségi párt, vagy a szlovák választókat is megszólító polgári elven zászlót bontó tömörülés politikai haszna. Könnyen megjósolhatóan az új párt – rövidtávon egészen bizonyosan – az öt százalékos parlamenti küszöb alatt maradna, gyengítve a szlovákiai magyarság parlamenti képviseletének súlyát.

Miért került mégis veszélybe az egység? A Magyar Koalíció Pártja megalakulása óta sokféle értékrendű, gondolkodású politikusnak ad otthont. Más gyűjtőpártoknál – manapság a nagy néppártok mindegyike ilyen – is megfigyelhető, hogy a feszültségek, érdekellentétek kikerülhetetlenek, de leküzdhetők, ha a pártvezetés felül tud emelkedni a rivális csoportok érdekein és a kompromisszumok robotosaként sikeresen menedzseli a pártot. Az MKP-n belüli ellentétek nem véletlenül a pártelnökváltás után erősödtek fel. A Csákyt pajzsra emelők éppen a rossz kompromisszumok időszakát akarták lezárni, de mint kiderült, a politika mégiscsak a kompromisszumok művészete. Csáky politikája azért bukott meg, mert kíméletlen volt. Innen nézve már az is érdektelen, hogy igaza volt – e! A magyar jobboldal érzelmi alapon politizál. Ennek számos előnye van: a lelkes törzsszavazókat sziklaszilárdan köti a párthoz, de politikai hozadéka ezzel együtt is kétes. A kuruckodó lelkesedés több embert riaszt, mint vonz. Különösen igaz ez kisebbségi környezetben. Egy párt nem létezhet ideológia nélkül, de ha zászlajára harsogó betűkkel vannak a jelszavak felírva, politikájához nem fog találni szövetségeseket. Ekkor érezhetik úgy a párt hívei, hogy sokan vannak, de soha nem lesznek elegen. Csákyért a szimbolikus ügyek felvállalása miatt könnyebb lelkesedni, mint Bugárért, de a politika sikerét nem a kipirult arcok és a csillogó szemek száma határozza meg.

Azt is látni kell ugyanakkor, hogy ma már nem folytatható ugyanott, mint a pártelnökváltás előtt. A parlamenti frakciót elhagyóknak talán van erejük súlyos károkat okozni, de a párt egységét megteremteni ma már aligha. Kilépésükkel, talán zsarolási potenciáljukat túlbecsülve, kiterítették lapjaikat. A puska azonban visszafelé sült el, hiszen olyan helyzetet teremtettek, amelyben sokan lehetséges támogatóik közül is kényszerűen ugyan, de felsorakoztak a jelenlegi pártvezetés mellett. Innen nézve már az is érdektelen, hogy erkölcsileg igazuk volt – e. A politikai hibának ára van, a visszaút, ha ugyan még lehetséges, csakis Canossa - járás lehet.

A párt monopolhelyzetét a szlovákiai magyar politikai piacon talán sikerül megőrizni, hitelét azonban egyre kevésbé. Ebben az iszapbirkózásban, ha objektíven nézzük, nincsenek jók és rosszak, csak rövidlátás van és politikai hülyeség. Meg jó adag önsors rontás, mert az a helyzet, hogy a magyar szalámit saját kezűleg szeleteljük apró darabokra. Azt, hogy a háttérből ki kacag elégedetten, mindenki sejtheti.
http://www.parameter.sk/blog/czifra-plachta-zasztava/2009/05/12/magyar-szalami
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona