Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Egy hónap múlva megmutatkozik milyen erőt képviselünk!

Akkor ki a hunyó Ön szerint, mi akik 3 éve ugyanazt mondjuk, mint amit csinálunk, vagy Önök {MKP} akik össze-vissza beszélnek? (BJ)

2009.augusztus 1.

Egy hónap múlva
Balkó Gábor, 2009, július 31 - 22:07

megmutatkozik milyen erőt képviselünk!

Az elmúlt órákban sok érdekes dolog történt, újabb hírek és témák, lojalitás, zsolnai horvátverés, Szegeden aug. 30-án ökomenikus nagytalálkozó a magyar nyelvért, de ha szept. 1-én nem lesz tömegtüntetés, csak nagygyűlés, akkor hetente nagytalálkozózhatnak értünk, gyűjthetik az aláírásokat érdekünkben!

Tehát a legfontosabb téma az utcáravonulás!

Idézek beebletől:

Lehet vitatkozni a tüntetés módján és helyén, az egyiknek ez felelne meg, a másiknak az, az egyik ezt gondolja, a másik azt - és ez rendben is van.

Akkor megismétlem mit gondolok:

én úgy gondolom, hogy az ilyen tüntetésen minden magyar fontos /lenne/, de úgy látom, hogy az MKP ezt nem úgy gondolja, mert ha úgy gondolná, akkor nem az MKP az egyedüli szervező és mások csatlakozhatnak, hanem a szervezők az MKP, Híd és az összes magyar országos civil szervezet /megnevezve/ - Pedagógus és Szülői Szövetség, Csemadok, Cserkészek, Diákhálózat, Egyházi szervezet/ami még országos nincs, de létfontosságú/.....de tovább gondolva nem is az MKP-nak és a Hídnak kellene főszervezőnek lenni, hanem a civileknek, polgári kezdeményezés!

A tiltakozó akciót az MKP szervezi. Csáky Pál szerint a tüntetést a szlovákiai magyar civil szervezetek is támogatják.

"a civilek is támogatják" = nehogy azt feltételezzük a "felvidéki magyarság legitim képviseletétől", hogy kampánygyűlést szervez a megyei vélasztások előtt!

És nem a szerdahelyieknek kell elmondani panaszunkat, hanem a szlovák kormánynak, parlamentnek, köztársasági elnöknek, ezek pedig Pozsonyban székelnek!

* válasz

Ha megkérhetlek, ne ragadj
beeble, 2009, július 31 - 22:34

Ha megkérhetlek, ne ragadj ki egy mondatomat a szövegkörnyezetéből, mert úgy telejsen más értelmet nyer. Az általad idézett gondolat a maga valódi kontextusában tehát így hangzik:

Lehet vitatkozni a tüntetés módján és helyén, az egyiknek ez felelne meg, a másiknak az, az egyik ezt gondolja, a másik azt - és ez rendben is van. Egyet nem szabadna - akkora ostobaságot elkövetni, hogy emiatt bojkottáljuk az egész akciót.

"És nem a szerdahelyieknek kell elmondani panaszunkat, hanem a szlovák kormánynak, parlamentnek, köztársasági elnöknek, ezek pedig Pozsonyban székelnek!"

Lehet Pozsonyban is szervezni majd tüntetést később, előbb azonban azt kell megmutatni, a panasz mögött valóban jelentős polgári támogatottság áll. Ezt minél nagyobb tömeggel lehet legjobban prezentálni, és Dunaszerdahelyre hóttziher hogy nagyságrendekkel több ember fog elmenni tüntetni, mint Pozsonyba.

* válasz

Akkor legyen teljes az idézet:
Balkó Gábor, 2009, július 31 - 23:05

Lehet vitatkozni a tüntetés módján és helyén, az egyiknek ez felelne meg, a másiknak az, az egyik ezt gondolja, a másik azt - és ez rendben is van. Egyet nem szabadna - akkora ostobaságot elkövetni, hogy emiatt bojkottáljuk az egész akciót.

Ettől az a nagyobb ostobaság, hogy az MKP Dunaszerdahelyen kampánygyűlést szervez s ezt nekünk birkáknak szőröstül-bőröstül be kellene falnunk!

Lehet Pozsonyban is szervezni majd tüntetést később, előbb azonban azt kell megmutatni, a panasz mögött valóban jelentős polgári támogatottság áll

"A jelentős polgári támogatottság" szervezés kérdése, csakhát nem erről van szó, hanem dunaszerdahelyi MKP gyűlésről!

Ezt minél nagyobb tömeggel lehet legjobban prezentálni, és Dunaszerdahelyre hóttziher hogy nagyságrendekkel több ember fog elmenni tüntetni, mint Pozsonyba.

A részvétel nagysága a szervezéstől függ, kik szervezik, milyen célból vagy ÉRDEKBŐL?!

Az összmagyar tiltakozásnak, mely a szlovák kormány magyarellenes politikája ellen irányul, mindenképp Pozsonyban kell lenni!

* válasz

Balkó úr!!!Nincs magának
kitiltott, 2009, július 31 - 23:33

Balkó úr!!!Nincs magának úgy teljesen véletlenul MKP-fóbiája???

...kik szervezik, milyen célból vagy ÉRDEKBŐL?! -hát nem mindegy a rohadt életbe???a hulye torvény ellen és a nyelvunk érdekében!!!

Maga egy olyan magyar aki inkább elmegy a Zsolnai filharmonikusok koncertjére mint a 100 tagú cigányzenekar fellépésére, mert azok a mocskok folléptek az MKP kampánygyulésén!Ember!

Egy pitiáner,kisstílu,sértodott, MKP-fóbiában szenvedo,Kolonban kozutálatnak orvendo trutyikevero-....

* válasz

Ha valaki nem tudná:
Balkó Gábor, 2009, augusztus 1 - 10:52

Pallya Gábor, az MKP Országos Etikai Bizottsága elnöke válaszolt nekem.

Közutálat Kolonban, Zoboralján, mégha az egész Kárpát-medencében is "rühellnének". akkor is véleményt mondok olyan dolgokra-ügyekre, melyek nagymértékben befolyásolják életünket, a magyarság létét!

Mellesleg köszönöm Pallya úrnak, ettől "értelmesebben" már nem is lehet bemutatni az MKP-t ill. bemutatkozni!

* válasz


Pallya úr
Bósza János, 2009, augusztus 1 - 11:21

itt az mkp (kisbetűs)-al szemben nincsen senkinek fóbiája, csupán egyszerűen nincs szükség már az mkp-ra. mert a nevében benne az ami már nem létezik, tehát Önök csalnak, becsapják a felvidéki magyarságot, pontosabban továbbra is szeretnék a tehetetlenségükkel félrevezetni.

Ha Duray saját pártot akar hozza létre az Új Együttélést, aztán utánna bizonyítsa be mennyire Jani, vagyis Miklós. Ne élősködjenek a felvidéki, honi magyarságon. A látszattevékenységekből már elég volt, ha bizonyítani akarják, hogy alkalmassak a felvidéki magyarság képviseletére, azt bizonyítsák be korrekt versenyben, vagy erre már nincs merszük, csak a mellébeszélés eszközével képesek csatározgatgatni. Mert Önök még arra is képtelenek, hogy a felvidéki magyarság szavazataiért korrekt módon vetélkedjenek. Tudja elég volt a magafajta megélhetési politikusokból, tessenek küzdeni a felvidéki magyarságért, megmaradásukért, az asszimiláció és a szorványosodás ellen, akkor majd kiérdemlik a felvidéki magyarság tiszteletét és a szavazataikat.

AZ MKP SZÉT KELL ERESZTENI, MERT EGY NEM LÉTEZŐ CÉL SZOLGÁLNAK, EGY NEM LÉTEZŐ PÁRTCSOPORTULÁSSAL, VAGYIS BECSAPJÁK A FELVIDÉKI MAGYAR NÉPET.

* válasz

Nem létezo
kitiltott, 2009, augusztus 1 - 11:43

Nem létezo pártcsoportulása az Onnek van.Sok minden mása sajnos nincs.....

Azért érdekes meglátás ,hogy pár szakadár kiválásával megszunt a párt legitimitása,ezt eddig még a maga Slota barátja sem fedezte fel....

* válasz

Miféle koalíció az
Bósza János, 2009, augusztus 1 - 11:56

ami már nem is az, talán egy dolog tartja össze, a zsozsó és a megélhetési hazudozásaik, amit fentebb is írt csak ezt igazolja. A szeptember 1-i tüntetés a megyei választások előszele kampányfogás. Bizonyítsa be, hogy nincs igazam, akkor szervezzenek egy másikat egy héttel később a Hodzsa téren is, majd Kassán is, Komáromban, s akár Zsolnán, vagy Nyitrán is. Van erre merszük, vagy csak a hazudozáshoz értenek, mások aljas lejáratásban élik ki magukat.

MKP-nak meg kell szünnie, helyesen írta nincsen már legitimitása. Nulla pont.

* válasz

Ha nem vette volna észre
kitiltott, 2009, augusztus 1 - 13:22

Ha nem vette volna észre az elmúlt 11 -évben , a felvidéki magyarokat a Szlovák torvényhozásban képviselo pártot hívják úgy hogy Magyar Koalíció Pártja!

Fogalmam sincs, kinek az otlete volt ez a név,de ebben az esetben mellékes.

Parolázzon csak a Hidász barátaival,és próbálja meg három felé cincálni a magyar választókat. Ficónak végul is bejott a "harmadik út"!Maga se rosszabb!!!

Ami meg a merszuk-nem merszuket illeti,azok a bázisugrók, akiknél a mersz a fo érték.Politikusoknál sokkal fontosabb az ész!!!

* válasz

Az ész
Bósza János, 2009, augusztus 1 - 13:44

hogyan megtömni a saját zsebeiket. Ha nem vette volna észre 1998-ban azért jött létre az MKP, kényszerhatás termékeként, mert a választási törvény ezt a lehetetlen állapotot termelte ki. Mára bebizonyosodott, hogy zsákutca lett. Nem az MKP lett a népért, hanem a nép lett az MKP-ért, mindenfajta alternatíva nélkül. Mára megszünt az egypártrendszer, tehát felesleges az MKP is. Nem a névről van szó, az amit képvisel, egy bebetonozott lehetetlen állapotot, ebből még maguk is képtelenek kitörni, egyszerűen nem fog menni, csakis, ha önfeleloszlatás útjára térnek, vagyont elosztják az új pártok között 2-3-4 is lehet és mindegyik küzdjön meg a szavazóiért. Legyen egy minimumérdek, ami a választások előtt egy platformon való indulást eredményezhetne. Így nem lenne szavazatveszteség, sőt gyarapodás lehetne. Na igen, de ehhez már akarat is és egy icike-picike önkritika is kéne.

Eldönthetné, hogy kinek is vagyok Ön szerint a bérence, előbb még úgy csákyssan slota emberének tartott, most már hidas vagyok, a következő hozzászólásában talán már mököpös leszek. Mondja csak erre tellik, mi lenne, ha inkább azzal az "egy milla" javaslatommal foglalkoznának, amit eljutattam Önöknek is, nem gondolja itt az idő egységre, nem pedig széthúzásra törekedni. A pluralizmus szabálya szerint is lehet vitatkozni, de a felvidéki magyarság létminimumában, ha tetszik, ha nem meg kell egyezni. Mi biztossan ennek az egyezségnek nem leszünk a keréktörői. Tehát, ha normálisan akar vitatkozni OK erre kapható vagyok, de a lenézős stílust már el kéne felejteni, nem vezet sehová sem, csak a szakadékba .* válasz

Azt tanították az
kitiltott, 2009, augusztus 1 - 14:49

Azt tanították az okosabbak,hogy nem szabad vitatkozni,mert egy ido után osszekevernek.....

* Maguk ugyan nem akarnak"Mi biztossan ennek az egyezségnek nem leszünk a keréktörői"kerékkotok lenni....
* mindamellett sikerult párttoronek lenniuk

Részemrol ÁMEN

* válasz

Tudja direkt írtam keréktörőt,
Bósza János, 2009, augusztus 1 - 15:27

mert kiváncsi voltam a felvetéseimre fog-e válaszolni vagy jó ellenségként a hibáimra figyelmezetni.

Nem vagyunk párttörők, sem kerékkötők, csupán emberek akik néha gondolkodnak is és nem babérokra törekednek, hanem egy igazi magyar érdekképviseletre.Egyébként figyelmébe ajánlom a lenti linket, egy írásomat, mert a csatabárdot nem mi húztuk ki, hanem az elnökük, aki 2007. március 31-én még megköszönte, hogy besegítettünk a győzelméhez, mert ha mi nem lettünk volna, ma még mindig Bugár lenne az elnök. Májusban (2007) már szönöszös ügynöknek nevezett és nemlétező lobbit nevezett meg támogatóként. Akkor ki a hunyó Ön szerint, mi akik 3 éve ugyanazt mondjuk, mint amit csinálunk, vagy Önök akik össze-vissza beszélnek?

Tudja az igazság beszéde egyszerű (Seneca), elég kimondani.
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=duray:_v...http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/07/29/tuntetni-fogunk-az-allamnyelvtorveny-ellen?page=1
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi István [ 2009-08-02 10:54 ]

Balkó Gáborral egyetértek, csak azt nem értem, hogy a civilszervezeteknek miért kellene országosnak lenni.

Igen azt mondom ébresztô és sorakozó. Ha az MKP nem kezeli a helyzetet megelôen, azaz nem nyit a tettrekész cicilszervezetek és egyének felé, jobb ha önként távozik. Ez még mindig eleg´nsabb mintha a választok vonják meg amivel annyira szemtelenûl visszaélnek a (a politikai legitimáció)
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona