Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Dzurinda: egyszer mindenki felébred az ostoba és nevetséges autonómia-álomból

2009.10.19.
Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke szerint mindenki, aki területi autonómiáról álmodik Szlovákiában, felébred ostoba és nevetséges álmából.
A legnagyobb ellenzéki párt elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az első és második világháború után megállapított határok megváltoztathatatlanok, és nincs ember, aki ezt kétségbe vonná. Erről azonban szerinte Orbán Viktor és Duray Miklós is beszél néha.

Dzurinda nem szeretné alábecsülni Duray és Orbán retorikáját, mivel részt vállalnak a rossz politikai klíma megteremtésében. Azt ajánlotta Csáky Pálnak, hogy menjen el a tőketerebesi járásbeli, nemzetiségileg vegyesen lakott Szürnyeg (Sirník) községbe, hogy lássa, milyen problémákkal küzdenek ott az emberek. „Nem azokkal a problémákkal, melyekről Csáky beszél“ – mondta Dzurinda. Szerinte az embereket a munkahelyek hiánya kínozza. „Nekem úgy tűnik, Csáky Pálnak szüksége van Ján Slotára, Ján slotának Csáky Pálra, és Csáky Pálnak néha Orbán Viktorra“ – véli Mikuláš Dzurinda. Azt kérdi Csákytól, miért segít Robert Fico kormányfőnek a problémák elkendőzésében. Szerinte mindenki, aki nacionalista lufikat fúj, a rosszat takargatja.

A revizionista törekvésekre Ján Figeľ szerint a közös Európa a válasz. „Nem a revizionista próbálkozások, hanem a demokrácián, a szabadságon és jogon alapuló társadalom építése“ – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy az első állam, melyen az Uniónak segítenie kellett, épp Magyarország volt, mivel az ország az államcsód szélére sodródott. Hozzátette azonban, hogy az SDKÚ-DS, a KDH és az MKP frakcióvezetői kommunikálnak és együttműködnek.

bumm/SITA
http://www.bumm.sk/34673/dzurinda-egyszer-mindenki-felebred-az-ostoba-es-nevetseges-autonomia-alombol.htmlÁgoston András:

Felvidéki autonómia?Az MKP rimaszombati kongresszusa a felvidéki magyarság számára megnyitott egy korábban nem emlegetett lehetőséget. Ez az autonómia. Az új pártprogramban sincs róla szó, de Orbán Viktor kongresszusi felszólalása nyomán immár foglalkozni kell vele.

Hogy a Fidesz elnökének szavai termékeny talajra hullottak, az kitűnt Csáky Pál, az MKP tisztségében megerősített elnökének a kongresszust követő sajtóértekezleten elhangzott kijelentéséből, miszerint Szlovákiában szükség van a kulturális és oktatásügyi kisebbségi autonómiára. Az autonómia eszméjének befogadása nemcsak a felvidéki magyarság reményeinek adhat szárnyat, de a Kárpát-medencében élő magyarok is láthatják Orbán Viktor eltökélten halad az általa választott úton. Tényleges, politikai autonómiát tart szükségesnek mindenütt a Kárpát-medencében. S a nehézségek ellenére folytatja a nemzet határok feletti egyesítésének jövőbe mutató demokratikus projektumát.

Újra és újra bebizonyosodik: a szomszédos országok politikai elitje – a budapesti egymást követő kormányok magatartásától függetlenül – berzenkedik ugyan, de egyre inkább megkerülhetetlennek látja a tényleges politikai autonómiáról folytatott érvekre alapuló demokratikus eszmecserét.

Az egyik pozsonyi politikus jól rávilágított a szlovák és egyben a többi szomszéd kimondott és ki nem mondott félelmeire.

Jozef Halecký szerint nem konstruktívak és elfogadhatóak Szlovákia számára azok az állítások, melyek szerint Európában minden közösségnek joga van az autonómiához. Szerinte Orbán az autonómiáról, mint a határon túli magyar kisebbségek Magyarországhoz kapcsolásáról beszél, Nagy Magyarországot akarja létrehozni. „A jövő szempontjából ezt nem csakhogy nem lehet kizárni, de tudjuk, hogy a hazai és a magyarországi politikusok politikája is erre törekszik“.

Csakúgy, mint minden politikus a Kárpát-medencében, aki valamit ad magára, a szlovák politikus is tisztában van vele: nem a határmódosításról van szó. Hanem az autonómiáról. Sokan érdemesnek vélik félreverni harangokat, hátha ezzel, a feszültségkeltéssel, visszariaszthatják magyar politikai partnereiket az autonómiáért folytatott küzdelemtől. Orbán esetében ez nem bizonyul jó taktikának. A durva kirohanásoktól mentes, viszonylag lagymatag, újabb érvek felsorakoztatása nélküli reagálások, amelyek a Fidesz elnökének rimaszombati kemény megnyilvánulását kisérték, új fejleménynek minősíthetők. A szlovák politikusok is érzik: olyan folyamatok indultak el a Kárpát-medencében, amelyeket régi trükkökkel nem lehet megakasztani.

Látszik ez egy másik politikus megnyilatkozásából is. Tomáš Galbavý Orbánnal már nem tud mit kezdeni, de legalább a felvidéki magyar pártokra igyekszik jól ráijeszteni. Nem irredentizmussal vádolja őket, hanem a „kormányzati felelősségvállalás” lehetőségének megvonásával. Fenyegetőzik mondván, hogy „az MKP nullázza esélyeit arra, hogy bármelyik szlovákiai párt koalíciós partnere legyen“.

Rémképek, ijesztgetés és konkrét fenyegetés. Ez a maximum, amit ebben a pillanatban a szlovák és nemcsak a szlovák politikum szembe tud szegezni a magyar nemzeti közösségek autonómiaigényével. Miközben egyre inkább látniuk kell, hogy a muníciójuk nem elég az autonómia „veszélyének” elhessegetésére.

Ebben az értelemben a rimaszombati Orbán-beszéd, újabb biztatás volt minden magyarnak, aki azt kívánja elérni, hogy Magyarország kisebbségi közösségeivel együtt foglalja el a helyét Európa nemzetei között.

Csak remélni lehet, hogy Magyarországon is megtörik a jég. A sok baj közepette milyen felemelő lenne, ha még ebben az évben, az Országgyűlésben is megszületne a többségi döntés a kettős állampolgárságról. Lehetetlen? 2004-ben az volt, ma talán nem.

Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi István [ 2009-10-20 13:01 ]

Ágoston Andrással ebben egyetértek. Ez nem volt mindig így, Ő legalább kitartott, az eléggé homályos személyi autonómia elvei mellett. Ennek megvalósítására kevés példa van. Bizonyosos esetekben ez nem működött valami jól( Libanon, Cyprus ?).

Azt azért mondhatom hogy Csáky (született Csáki?) már több mint négy éve kijelentette az EU-ban egy sajtó-tájékoztatón, hogy az a magyar kisebbségnek), figyelem a szóhasználatra, már meg van a kultúrális autonómiája. Ezt állította nyilvánvalóan az EU döntéshozók előtt is. Most ha szándékában áll harcolni a kultúrális autonómiáért akkor azt üdvözöljük. Eljött a végóra. De meg is kell állapítani, hogy 2004-ben nem mondott igazat ebben a kérdésben, kendőzetlenül hazudott. Orbán nagyon későn mert kiállni a magyar nemzeti Közösség autonómiái mellet: Igaz viszont, hogy az utóbbi nyolc évben ezen a téren volt ultranacionalista W. Martens (ő a walen buiten-azaz vallonok ki, - Flandriából és he lehet Brüsseből, szinonimája). Annak ellenére, hogy vallón (magyar vagyok9 ezt még pozitivan is lehetett volna fogadni, ha tovább vitte volna európai szinten elveit. Mikor nem a flamandokról van szó, akkor nem nagyon érdeklik őt a nyelvi régionális kérdések): Martens barátjaként alelnöki tisztségében Orbán Viktor is nagyon sokat ártott azzal, hogy teljes mellszélességgel támogatta a kollaboráns MKP-t. Bizony a Néppártnak is vaj van a fején ebben a kérdésben. Legyünk tényszerűek, a ficói, horni, gyurcsányi, lengyel román elbarátaik EU-ba való felvétele előtt. A nyugati szocialista pártok sokat tettek a régionalizmusért és az autonómiákért. Ezt nem szabad elfelejteni akkor amikor a kérdésről értekezünk. Most jó lenne az a kétharmados többség, közben azonban nem csak a nemzeti jobboldal de a patriota bololdal egy része is elpártolt Orban Viktortól. Egy új párt, azaz a JOBBIK amelynek egyik bábája talán éppen a FIDESZ volt, balról előz.Nádasdi István [ 2009-10-20 09:39 ]

Az igazat megvallva nagyobb kaliberű politikusnak képzeltem Dzurindát. Tehát vele és pártjával kollaborált, Csáki(y), Bugár és Duray, hogy csak a volt MKP-s nagyágyúkat említsem.

Az autonómia nem álom hanem a napjaink európai valósága nem ostoba és nem nevetséges.
Ostoba és nevetséges maga Dzurinda aki ilyet állít.
Remélem, hogy a Szlovákia is hanarosan elindul a régionalizmus és az etnikailag is alátámasztott autonómiák útján. Keleten a helyzet nem változatlan.

Amit Orban mondott azt már régen ki kellett volna mondania az MKP vezetőségének. Most a FIDESZ vezér két legyet akart leütni egy csapásra, mert nem csak az MKP-hoz és a felvidéki "magyar nemzeti közösséghez" (végre jó kifejezést használt) szólt hanem és talán főként magyarországi választóihoz is.
Nem biztos, hogy ez Magyarországon elég lesz. A felvidéki magyar mocsarat azonban megmozdíthatja:
Az autonómia, a főderalizmus de még az önrendelkezés se feltétlenül revizionizmus. Nem vagyok a határváltozások híve, de azt állítani, hogy a határok soha nem fognak változni Európában az egy történelmietlen kijelentés? Egy Dzurindához méltó. Hányszor mondták az utóbbi száz esztendőben, hogy az európai határok megváltoztathatlanok Valójában nagyon sokszor, Dzurinda aligha tudná megszámolni ujain, labújait is beéleszámítva, hányszor változtak a határok.

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona