Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Dunaszerdahely autonómialázban, kiegészítve a Nomos regionalizmus kálváriájával

Előzmények innen

Zaregistrovali združenie podnikateľa J. Bószu ,
Slota chce zrušiť Bószovo združenie

2009.5.16
„A Fidesz is az autonómiát fogja hirdetni”
2009, május 16 - 16:36
DUNASZERDAHELY – Örömmel jelentette be Cséfalvay Pál, az autonómiáért küzdő Harmónia AT Polgári Társulás elnöke, hogy a Fidesz a kettős állampolgárságon kívül jövőre az autonómiatörekvések támogatását is zászlajára tűzi.

Cséfalvay nagy figyelmet kapott a médiától, hét-nyolc kamera is vette egyszerre


A rendezvény remek alkalmat nyújtott a bulvár és némely szlovák médiának a felbujtásra. Tegnap ugyanis félretájékoztatások tömkelege látott napvilágot egyes sajtótermékekben, köztük az is, hogy a rendőrség nagy erőkkel fogja őrizni a rendezvényt. Rendőri jelenlétnek nyoma sem volt. A művelődési központban zajló akció kulturális rendezvény hangulatát idézte.
(CA megj.: Mikor eljöttem a rendezvényről egy kb. 25 éves suhanc SIS-es ügynök egészen a kultúrház bejáratától kamerázott, követett úgy kb. 8-10m-es távolságról, egészen az autómig kamerával a kezében - 500m-es távon -, végig mindent feljátszott. Még akkor is kamerázott, miközben elhajtottam a helyszínről. Nagyon is ott voltak, csak civileknek álcázták magukat és gyűjtötték az adatokat, egy későbbi koncepciós perhez.)

A belügyminisztériumban februárban bejegyzett dunaszerdahelyi székhelyű társulás országos zászlóbontást szervezett ma délután. Ennek lényege, hogy kultúrprogammal és az autonómiával kapcsolatos előadásokkal fűszerezve zászlót szenteltek, és kinyilatkoztatták, hogy Dél-Szlovákia szerte várják az érdeklődőket és támogatókat. Az akción a négy-öt szervezőn kívül kb. 40 érdeklődő vett részt, és rengeteg magyar és szlovák sajtós. A látogatók között feltűnt a korábbi autonómiaharcos, Bósza János is, valamint Bugár György dunaszerdahelyi városi MKP-s képviselő. „Érdeklődőként vagyok jelen, még nem tudom, hogyan vélekedjek erről a kezdeményezésről. Annyi azonban biztos, hogy jelen politikai helyzettől – amikor az MKP-ban is helyzet van és Ficoék sem alszanak – rosszabb időt nem is találhattak volna” – mondta kérdésünkre a városi képviselő.

Cséfalvay Pál dunaszerdahelyi járásbeli vállalkozó bevezetőjében vázolta a társulás célját. Ez összefoglalva a következő: az 1920 óta tartó jogtiprások megfékezése ellen területi autonómia kivívása Dél-Szlovákiában közösen az ott élő nemzetekkel, valamint felvenni a kapcsolatot Tőkés Lászlóékkal. Akik Erdély autonómiájáért küzdenek, és sikerült már elérniük, hogy egy párt, az RMDSZ is zászlajára tűzte a kezdeményezésüket. Cséfalvay ezen kívül kijelentette, hogy örül a Fidesz háza tájáról utóbbi napokban érkező nyilatkozatoknak, amely szerint már nem csak a kettős állampolgárságért fognak kiállni, hanem támogatni fogják a környező országokban rekedt magyarság autonómiatörekvéseit is.


A rendezvényen kiemelt helyen jelen voltak: Raffay Ernő budapesti történész, aki az autonómiáról adott elő, Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetségétől, valamint Török Elemér dunaszerdahelyi MKP-s képviselő, aki egyben a társulás tagja. Korábban úgy nyilatkozott, hogy érdekli a téma, és úgy véli, hozzájárulhat, hogy ne egy a komáromihoz hasonló félresiklott mozgolódás legyen az övék. Ami a komáromi autonómia-törekvéseket illeti, a közönség soraiban helyet foglaló Bósza János kérdésünkre kifejtette (Slota chce zrušiť Bószovo združenie) , Zaregistrovali združenie podnikateľa J. Bószu, örül, hogy folytatódik az autonómiatörekvés, de ő már nem hajlandó civil kezdeményezésben részt venni, mert sorozatos ellenállásba ütközött. Esetleg egy autonomista pártot tudna elképzelni járhatóbb útként.

A Harmónia AT PT autonómiatervezete

„Az autonómia Pozsonytól Királyhelmecig húzódna, ahol nagyobb részt tömbökben él a magyarság. Három régió lenne: Duna menti komáromi székhellyel, Nógrád-Gömöri rimaszombati és Ung-zempléni Királyhelmeci székhellyel. A régiók élén választott tanácsok állnának. Az autonómia területén kívül, szórványban élő magyaroknak teljes személyi autonómiát hozunk létre. A törekvés nem irányul senki ellen, nem irányul az ország területi egysége ellen, csupán természetes jogainkat akarjuk elnyerni” – olvasható a helyszínen osztogatott szórólapon.


A Harmónia AT megalakulásáról a Paraméter korábban már hírt adott, amely ITT olvasható.

JD. - Paraméter
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2009/05/16/%E2%80%9E-fidesz-az-autonomiat-fogja-hirdetni%E2%80%9D

Miért ne-kenDunaszerdahelyen küzdenek az autonómiáért, az SNS dühöng
2009. 05. 16

Találkozót tartott Dunaszerdahelyen a Harmónia AT polgári társulás - a szervezet hamarosan mozgalommá szeretne alakulni. Cséfalvay Pál szerint a Harmónia Dél-Szlovákia önigazgatását szeretné kivívni.

A dunaszerdahelyi összejövetelen a szervezet néhány tíz támogatója találkozott és ismertette elképzeléseit. A társulást három hónapja jegyezték be, a vezetők szeretnék a többi régiót is megszólítani és közösen elérni az autonómia kivívását. A zárónyilatkozatban foglaltak értelmében Dél-Szlovákia önrendelkezése a magyarokat és a szlovákokat is érinti.

Cséfalvay Pál kijelentette, hogy többször megszólították és meg is hívták az MKP képviselőit, de választ nem kaptak. Cséfalvay úgy véli, hogy a párt tagjai kétszínűen viselkednek - nyilvánosan tagadják az autonómia szükségességét, de a bizalmas beszélgetésekben nyíltan elmondják, valamit tenni kell.

A rendezvényen Raffay Ernő történész, trianon-specialista is részt vett.

Ján Slota, az SNS elnöke úgy gondolja, hogy a gyűlés megerősíti szavait - az MKP egyértelműen az országrész autonómiájának kivívására törekszik. "Nem csak az autonómiáról beszéltek, ott már a függetlenségről is szó esett. Ezek azok a tények, melyekre figyelnünk kellene" - jelentette ki az SNS vezetője pártja európai parlamenti választásokkal foglalkozó konferenciáján.

Anna Belousovová szerint Koszovó példája is bizonyítja, fontos, hogy ne tudjanak nemzetközi szinten lobbizni a Nagy-Magyarországért küzdők. Az SNS alelnöke úgy véli, a magyarok minél több magyar nemzetiségű képviselőt próbálnak meg a környező államokból az Európai Parlamentbe juttatni, hogy "erősítsék befolyásukat".
(SITA, bumm)

videoCivilek az autonómiáért
2009.05.17. 10:34 Haereticus

A hir: találkozót tartott Dunaszerdahelyen a felvidéki magyarság önrendelkezéséért fellépni kivánó Harmónia AT polgári társulás. Talán még csak úton voltak a szervezők és a későbbi résztvevők a rendezvény helyszine felé, amikor már a szlovákiai elektronikus sajtó nekiállt tálalni a hireket. Ki igy, ki úgy. Mindenesetre úgy vettem észre, egyedül a társulás honlapját felejtették el meglátogatni, ahol azért találni számos érdemi gondolatot az autonómiával, a szervezet terveivel, elképzeléseivel kapcsolatban. Hm, milyen szép is lenne, ha végre erről menne a diskurzus, s nem arról - ami pedig várható - hogy ez az egész csupán arra jó, hogy az EP-kampány során municióként szolgáljon a magyar kártyával játszadozók számára. Bár nem vagyok gazdag ember, mernék fogadni abban, hogy az MKP részéről valami ilyesmi lesz a hivatalos álláspont - ha ugyan egyáltalán hozzászólnak. Remélem, hirportáljaink megkérdezik azért őket, hadd ugorjon a majom a vizbe.

A társulás szervezője, Cséfalvay Pál kifogásolta, hogy ugyan többször is próbálkoztak az MKP képviselőinek megszólalásra birásával, választ nem kaptak. Remélem Cséfalvay úr nem kapott a szivéhez a meglepetéstől, hogy válaszra sem méltatják az ilyen megkeresést. Aki képben volt az elmúlt - mondjuk - 10 évben a felvidéki magyar politikai eseményeket illetően, annak ezen nem szabad meglepődnie. Az MKP magyarul mondva elárulta az autonómia ügyét, azzal, hogy ócska és hamis kifogások tucatjaival magyarázgatta, hogy épp miért nem aktuális a kérdés felvetése. Aztán a kormánykoaliciós szerződésben is szépen vállalták a téma szőnyeg alá söprését. Nos, ilyen párt a mi "érdekképviseletünk". Elég nagy baj, hogy civileknek kell kiállniuk alapvető fontosságú politikai igényekért - de pont ezért minden tiszteletem az ilyen embereké - ha szándékuk tényleg őszinte. Márpedig miért ne lenne az?

Azzal azért számoljanak a harmóniások, hogy több frontos támadással kell szembenézniük. Evidens, hogy a szlovák hatalom használni fogja őket magyarellenes retorikájukban, ez teljesen természetes. Mint ahogy az is, hogy egy rendőrállamhoz méltó módon fogják őket lépten-nyomon cseszegetni. Aztán a második front - a szégyenteljes - "magyar" oldalról éri őket, minimum azzal, hogy az MKP (megint) cserben hagyja az ügyet. Elintézik azzal, hogy ezek dilettánsok, nem értenek hozzá, csak ártanak az ügynek, stb. No de akkor mégis mi a f...ért nem csinálják ők, ha olyan nagyon okosak és jobban értenek hozzá?! És ehhez még jön a már emlitett kampány-szöveg, az "ügynöközés", hogy a Harmónia AT igazából csak az esélyeinket rontani jött, mert Slotának igy van kivel riogatnia.

De ne nekem legyen igazam! Hadd mondhassa rólam mindenki, hogy paranoiás vagyok, és az MKP igenis kiáll az autonómia mellett és amiket itt összehordtam, az mind baromság, nem igaz. Úgy legyen!
Csak hát sajnos vannak régi rossz tapasztalatok. Még emlékszem arra, ahogyan az MKP az alakulófélben lévő Magyar Föderalista Párttal próbált elbánni. Akkor is pont az a szöveg folyt, hogy az MFP-sek dilettánsok, csak szétbarmolják az Ügyet, stb. Hát igen, épp csak az MKP felejtette el felvállalni azokat az "ügyeket", amelyeket az MFP programjában felvázolt.

Bizom benne, hogy ez a társulás nem fog kifulladni az első néhány hónap után, és egy komoly, kifogástalan autonómia-programot állitanak össze, amelyet nem lehet szakmai szempontokból támadni. És akkor igazán kiváncsi lennék a magyar párt reakciójára is. Mert hogy ebben a helyzetben sokáig nem maradhatunk, az bizonyos. A vérszemet kapott atyafiak lassan lerágják a csontjainkat, miközben itt azon tökölődünk, hogy egy lelki beteg volt MKP-elnök és a sleppje maradjon-e a pártban vagy sem. Mint ha ez lenne a világ legfontosabb kérdése. Ha a Bugár-korszakban például Duray csak a felét elkövette volna annak, amit ez a beteg ember itt lerendezett, az etikai bizottság még a bőrt is lenyúzta volna a hátáról. Megtisztulásra van itt szükség, minden szempontból, hogy aztán lehessen épitkezni. A rákos sejteket meg ki kell vágni.

Kitartást és sok sikert, Harmónia AT!

http://felvidekinaplo.blog.hu/2009/05/17/civilek_az_autonomiaertAutonómiát akarnak MKP-s közreműködéssel?Országos „zászlóbontást” tervez május 16-án a „felvidéki autonómiát” szorgalmazó, dunaszerdahelyi székhelyű Harmónia AT polgári társulás, amelyet a belügyminisztériumban 2009. február 18-án jegyeztek be – közölte a Paraméterrel a szerveződés elnöke, Cséfalvay Pál.Cséfalvay elmondta, március 27-i alakuló közgyűlésükön, amelyen 28-an vettek részt, hét elnökségi tagot választottak, mégpedig Török Elemér, koncertszervező, dunaszerdahelyi MKP-s városi képviselő, Palágyi Lajos újságíró, Karkó Zoltán iskolaigazgató, Szentandrásy Tibor főiskolai tanár, Tóth Imre vállalkozó, Cséfalvay Pál vállalkozó, Nagy Imre vállalkozó személyében.

„Célunk a Bósza-féle kezdeményezés folytatása, jogi alapon szeretnénk tájékoztatni az autonómiaformákról, a dél-felföldi önrendelkezést pedig kizárólag területi alapon tudjuk elképzelni. Nem kirekesztve a szlovákokat, cigányokat, sem más, Dél-Slovákiában élő nációkat. A Harmónia AT alapszabályzatában nem szerepelnek olyan kemény kifejezések, mint autonómia vagy önrendelkezés, ehelyett célként többek között a harc a demokratikus, emberi és kisebbségi jogokért van megjelölve“ – jelentette ki Cséfalvay, aki hozzátette még, úgy vélik, Szlovákia déli részét elkerülik a beruházások, és ugyancsak ezen a területen a legmagasabb a munkanélküliség (kivéve a nyugati régiót). Attól is tartanak, hogy erre a területre kevesebb állami támogatás jut, mint Szlovákia északi országrészeibe, és ezek ellen az „igazságtalanságok” ellen kívánnak tenni. Úgymond, a civil társadalom felébresztésével, főként felvilágosító iskolai előadások szervezésével, mert úgy vélik, az idősebbeket már elijesztették az autonómia eszméjétől, és általában is tartanak mindenféle kezdeményezéstől.

„Az autonómia legtökéletesebb formája a területi, egy felmérés szerint csak azokban az európai országokban maradtak meg a kisebbségek, amelyekben megvalósulhatott a területi önrendelkezés. Egyéb formákban a kisebbség fogyott” – magyarázta Cséfalvay.

Török Elemér rendezvényszervezőt, aki MKP-s dunaszerdahelyi városi képviselő is, arról kérdeztük, egyeztetett-e az MKP-ban az autonomista szervezetben betöltött elnökségi tagságáról?

„Nem egyeztettem, mert ez nem egy párt, hanem egy polgári kezdeményezés. Érdekelt a téma, és úgy véltem, megpróbálok szerény tudásommal hozzájárulni, hogy ne egy a komáromihoz hasonló félresiklott mozgolódás legyen. Tudtommal Cséfalvay úr megkereste az MKP vezetőségét is, tehát tudnak a kezdeményezésről“ – így Török.

Megtudtuk tőle továbbá, hogy a társulásnak még nincs kialakult, pontos elképzelése arról, hogy hogyan, milyen irányban kellene elindulni a közös ügy érdekében. Török véleménye szerint inkább a kulturális-oktatási önrendelkezésre kellene összpontosítani. „Tudtommal ezek az MKP fő irányelvei is. A mozgalom nem akar törvénytelen, alkotmányellenes dolgot elkövetni. Jelenleg keressük a megfelelő utat, mert a helyzet egyre égetőbb Dél-Szlovákiában “ – hangsúlyozta, majd folytatta: „Az autonómia témakörét általában félremagyarázták, ezért fontosak a tervezett előadások. Az MKP dunaszerdahelyi alapszervezetében itt-ott felvetődik ez a témakör, de ahány ember, annyiféle reakció is létezik rá. Nem egyeztettem velük, mivel ez a mozgalom most indult el, nem politikai színezetű megmozdulás és az ember szabadon dönthet arról, hol kíván tevékenykedni. A konkrét tevékenység még ki sincs alakítva, a társulás még kezdetleges állapotban van” – magyarázta Török Elemér.

Befejezésül közölte még, úgy véli, hogy ha valamilyen témát a szőnyeg alá söpörnek, és nem mernek róla beszélni, az még nem jelenti azt, hogy az a téma nem foglalkoztatja az embereket. „Hallom, tapasztalom, hogy sokan félnek, vagy éppen egzisztenciájukat féltik. Volt olyan személy is, aki azt kérdezte tőlem, nem lesz-e gondja belőle, ha magyar iskolába íratja gyermekét. Ha ilyen kérdések foglalkoztatják az embereket, akkor ezzel foglalkozni kell, mert ez egy aktuális probléma. Az MKP viszont nyilván a jelenlegi politikai közeg miatt nem tudja nyíltan vállalni a témát“ – fejezte be mondandóját a Harmónia AT elnökségi tagja.

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártja parlamenti frakciójának vezetője a hírre reagálva elmondta, először a Paramétertől értesült a Harmónia AT PT megalakulásáról és nincs tudomása arról sem, hogy bárki tájékoztatta volna a szóban forgó kezdeményezés konkrét céljairól, vagy tanácsot kért volna az MKP központi vezetőinek valamelyikétől.

„Véleményem szerint már megint egy olyan átgondolatlan magánakcióról van szó, amely épp átgondolatlansága és esetlegessége miatt árt sokkal többet a szlovákiai magyaroknak, mint amennyit esetleg használhatna“ – jelentette ki Bárdos. -para-Slotáék a dunaszerdahelyi „autonómiabolhából“ csináltak elefántot"Az SNS az egyetlen igazi szlovák párt, amely már 140 éve kitartóan védi a szlovák nemzet érdekeit. Ez a szerepe az Európai Parlamentben is, hiszen az összes többi szlovákiai párt valamilyen nagy, nemzetek feletti pártcsoport tagja, s annak érdekeit képviseli" - fejtette ki Ján Slota, pártelnök az SNS EP-választási kampánynyitóján szombaton Pozsonyban.

Slota ismét megtámadta a Magyar Koalíció Pártját (MKP), azt állítván, hogy Dél-Szlovákia politikai autonómiáját követeli. Nagy veszélynek nevezte a Harmónia polgári társulást, amely konkrétan is Dél-Szlovákia autonómiáját tűzte zászlajára. A Harmónia eddig ismeretlen volt a szlovákiai magyar közéletben, szombati tanácskozásán, Dunaszerdahelyen mintegy 40 ember vett részt.

Rudolf Pucík, az SNS alelnöke a TASR hírügynökségnek nyilatkozva azt állította: a dunaszerdahelyi rendezvény összhangban van a magyarországi Fidesz programjával, s ez az autonómia koncepció az MKP programjában is megtalálható.

Cséfalvay Pál, a Harmónia elnöke szerint a dél-szlovákiai önrendelkezés egyaránt szolgálja a régióban élő magyarokat és szlovákokat. Az autonómiáért küzdő társulást egyébként három hónapja a szlovák belügyminisztérium is bejegyezte, tehát alapszabályzatát nem találta ellentétesnek a szlovák törvényekkel.

Csáky Pál, az MKP elnöke a szombati fórummal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az MKP a Harmóniát nem ismeri, nincs vele semmiféle kapcsolatban, nem is áll tevékenysége mögött. "Nem tudjuk, mi az a Harmónia polgári társulás, nem tudjuk, mit akarnak, mint ahogy arról sincs tudomásunk, hogy valaki az MKP-ból támogatná őket" - mondta Csáky.

Slota azonban tőlük is félti Szlovákia önállóságát. "Ez hatalmas veszély, hiszen ott már nemcsak az autonómiáról beszélnek, hanem Dél-Szlovákia önállósodását hirdető hangok is elhangzottak" - riogatott a nacionalista pártvezér.

Anna Belousovová, a párt első alelnöke figyelmeztetett: a szlovákoknak résen kell lenniük, hogy ki képviseli őket az EP-ben. "Koszovó sem született volna meg, ha a koszovói albánok nem folytattak volna erős lobbitevékenységet a nemzetközi színtéren" - jelentette ki. Hangsúlyozta: a szlovák választóknak el kell menniük szavazni, mert különben lökést adnak az MKP-nek, amely "kampányát Magyarországgal egyezteti".

A legkeményebb szlovák nacionalisták közé tartozó politikus szerint Magyarország és a szomszédos országokban működő magyar pártok arra törekednek, hogy az EP-ben felélesszék Nagy-Magyarországot. "Ezért van szükség arra, hogy a szlovákok világosan lássák, miről is van szó" - kongatta meg a vészharangot Belousovová.

Az SNS konferenciáján többször is elhangzott: Szlovákiának csak papíron van 13 képviselője az EP-ben, a gyakorlatban azonban mindig annyival van kevesebb, ahány mandátumot az MKP szerez. Szerintük az MKP EP-képviselői csak a "nagymagyar" ügyekért lobbiznak.

Ez a vélemény nem ismeretlen Szlovákiában, s nem egyszer hangzott el ismert politikusok szájából is. A márciusi államfőválasztási kampányban például Boris Zala, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia EP-listavezetője és a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke használta fel az MKP ellen.

Az SNS-én kívül a többi nagyobb szlovákiai párt kampánynyitóján nem voltak különösebben éles magyarellenes támadások. Helyi megfigyelők szerint azonban valószínű, hogy a magyar kártya ismét előkerül, bár valószínűleg kevésbé intenzíven, mint ahogy az az államfőválasztás alkalmával történt.

Az MKP kampánynyitó rendezvényeit Kelet-Szlovákiában, Rozsnyón és Kassán tartotta aránylag szolid érdeklődés mellett. Az MKP-nek jelenleg két képviselője van az EP-ben, s a cél, hogy ezeket a mandátumokat megtartsák. Általános a vélemény, hogy ez nem lesz gond, amennyiben a magyar választók megfelelő számban járulnak június 6-án az urnákhoz.

Nehéz megmondani, milyen hatással lesz a szlovákiai magyar választókra az MKP-belül kirobbant vita. Elemzők szerint azonban mindenképpen jó, hogy a vita lezárását a választás utáni időre halasztották, így a kampányban a párt egységesen léphet fel. (mti/para)
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona