Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Mindenkit elkezdtek ütni viperával.
Dunaszerdahely: indokolatlan volt a rendőrségi fellépés2008.11.2
Indokolatlannak tartja a szlovák rendőrség fellepését a magyar szurkolók ellen a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen Pázmány Péter, a város polgármestere, aki szerint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői ki fogják kérni a rendőrségtől az eseményekről készült videofelvételt.
Pázmány Péter jelen volt a helyi labdarúgó csapat (DAC) és a Slovan Bratislava szombati mérkőzésén, és az ott látottak alapján azt mondta vasárnap az MTI-nek, hogy megítélése szerint a rendőrök beavatkozása indokolatlan volt.


"Én semmilyen okát nem láttam a beavatkozásnak. Amennyiben úgy gondolták, hogy a (magyar) szektorból megjegyzések érkeztek, akkor a szektort körbe kellett volna venni (...) A rendőrség benyomult a szektorba, ütötte-verte az embereket. Én az ilyenfajta beavatkozásnak az okát nem láttam" - mondta Pázmány. A polgármester szerint a szlovák rendőrség azt állítja, hogy atrocitások történtek a szurkolók részéről, de az MKP jelen lévő képviselői ezt nem észlelték.
Pázmány Péter úgy látta, hogy a Slovan szurkolók táborából érkeztek a petárdák, de ez - mondta - a szlovák hatóságok számára "mintha meg sem történt volna". Szerinte a dunaszerdahelyi szurkolótábornak köszönhetően nem történt nagyobb baj, ők ugyanis a szektorukban maradtak, amikor a rendőrök rátámadtak a Magyarországról érkezett mintegy kétszáz szurkolóra.
Pázmány Péter elmondta, hogy az MKP jelen lévő képviselői és Berényi József alelnök - aki ugyancsak ott volt a mérkőzésen - ki fogja kérni a rendőrségtől az esetről készített videofelvételt, és elemezni fogják a történteket.
A DAC és a Slovan Bratislava szombati mérkőzését botránysorozat kísérte, a találkozóra Magyarországról is érkeztek drukkerek. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek", a hatóságok ideiglenes alkoholárusítási tilalmat rendeltek el, több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.
A meccs során a két szurkolótábort elkülönítették, nem verekedhettek össze, de szócsata és dobálózás azért volt. A játék első negyedórájának elteltével azonban a szlovák rohamrendőrség benyomult a hazaiak szektorába és rátámadt az emberekre. (MTI)Fidesz: a kormány kérjen magyarázatot a dunaszerdahelyi rendőri brutalitásról

A Fidesz szerint tarthatatlan a kormány hallgatása, a kabinetnek magyarázatot kell követelnie Pozsonytól a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen magyar nemzetiségű, illetve magyar állampolgárságú szurkolókat ért brutális rendőri fellépésről - mondta Szijjártó Péter országgyűlési képviselő, a párt szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
A kormánynak az a dolga, hogy határon belül és azon túl is megvédje a magyarokat - mondta.
Közölte: miután a BRFK és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is küldött helyszíni megfigyelőket, pártja kezdeményezi a parlament rendészeti bizottságának hétfői rendkívüli ülését.
Két európai uniós tagország lévén Schmitt Pál fideszes európai parlamenti képviselő, az EP sportbizottságának alelnöke is felszólal a jövő héten az ügyben - mondta. (MTI)


Harmincegy embert állított elő a szlovák rendőrség

A szlovák rendőrség összesen 31 embert állított elő a Dunaszerdahely és a pozsonyi Slovan Bratislava közötti szombati mérkőzéssel kapcsolatos intézkedések során - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Martina Kredatusová, a Nagyszombat (Trnava) megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.
Az előállítottak között 16 magyar és 15 szlovák állampolgár volt, ez utóbbiak közül 13 a Slovan szurkolója.
A rendőrség három esetben indított büntetőeljárást, egyik esetben kábítószeres bűncselekmény gyanúja, másik két esetben pedig az alapvető emberi jogok és szabadságjogok elnyomását hirdető csoportok támogatásának gyanúja miatt. Egy 28 éves pozsonyi lakosnál a szlovák fasiszta bábállam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda zászlaját találták, egy 28 éves pozsonyi lakos pedig a ruháján fasiszta jelvényt viselt. A többi esetben a közrend megzavarásának vétségét követték el.
A mentők 50 embert láttak el, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak, egy embert helikopterrel vittek egy pozsonyi kórházba. Kredatusová elmondta, hogy a férfi ittas volt és epilepsziás rohamot kapott, nincsen életveszélyben.
Farkas Géza pozsonyi magyar konzul az MTI-nek szombat este elmondta, hogy egy magyar állampolgárt ápolnak még a dunaszerdahelyi kórházban, és valamennyi előállított magyar állampolgárt a rendőrség elengedett.
Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke szintén ott volt a botrányos mérkőzésen. A politikus szerint kérdéses, hogy megfelelő volt-e a rendőrségi fellépés - írta a SITA szlovák hírügynökség. Berényi még a stadionból telefonon beszélt Robert Kalinák belügyminiszterrel. Mint mondta, az esetleges további lépésekről konzultál pártjával, és parlamenti képviselőként várhatóan kéri majd a szombati akcióról készült rendőrségi felvételek megtekintését.
Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettest, aki szintén jelen volt a mérkőzésen, valamint Berényit személyen tájékoztatta a rendőrségi fellépéséről Stanislav Jankovic, a szlovák rendőrség alelnöke. Caplovic arányosnak minősítette a rendőrségi fellépést. "A rendőrök a törvénynek megfelelően jártak el, a nulla tolerancia érvényes" - mondta a miniszterelnök-helyettes a rendbontásokkal összefüggésben.
(MTI/TASR/SITA)


Szlovák zászlót égettek a budapesti tüntetők

Szlovák zászlót égettek tüntetők Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt, a lobogót a kordon tetejére tűzték és öngyújtókkal valamint mécsesekkel lobbantották lángra - jelentette MTI tudósítója a helyszínről.
A rendezvényen a távirat iroda tudósítójának becslése szerint mintegy 150-en vettrek részt.
Véget ért a demonstráció Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt, ezt hangosbemondón jelentette be egy résztvevő, majd hazaindultak a tüntetők - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója szombaton éjjel.
Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendőrség éjjel fél tizenegykor nyitotta meg a forgalmat újra az autósok előtt a Stefánia úton. A tüntetés helyszínéről egy embert állítottak elő, mert az ellenőrzés során kábítószergyanús növényi származékot találtak nála.
A budapesti tüntetés részvevői a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek ellen tiltakoztak, azt állítva, hogy a szlovákiai településen rendőri túlkapás történt. (vajdasag.ma)


Budapesti demonstráció a szlovák nagykövetség előtt

Mintegy ötvenen demonstrálnak a budapesti szlovák nagykövetség előtt szombaton kora este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tüntetők a dunaszerdahelyi focimeccsen történtek ellen tiltakoznak, azt állítják, hogy a szlovákiai településen rendőri túlkapás történt.
A nagykövetséget a rendőrség kordonnal vette körül és a Stefánia út lezárására készül.
Kalyó László, a BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a Stefánia út mindkét oldalát lezárják.
Az MTI tudósítója szerint a rendőrök igazoltatásokba kezdtek és azt is vizsgálják, hogy a jelenlevőknél van-e szúró-, vágó- vagy más, a közbiztonságra veszélyes eszköz.
A budapesti tüntetést megelőzően néhány internetes honlapon megjelent, hogy egy szurkoló belehalt a verésbe, de ezt a meccs helyszínén, Szlovákiában a stadion műsorközlője cáfolta.
A szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését.
A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre. A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.
Rendbontásokra már a mérkőzés előtt sor került, a rendőrség mindkét táborból több drukkert állított elő.
A mérkőzésen jelen volt Dušan Čaplović szlovák miniszterelnök-helyettes, aki előzőleg a szlovákiai magyar politikusok "minősíthetetlen viselkedését" jelölte meg a feszültség okaként. (MTI)


Pázmány: Indokolatlan volt a rendőrök fellépése Dunaszerdahelyen

2008.11.02.
Dunaszerdahely város polgármestere és a meccsről tudósító magyar újságírók is úgy látták: a magyar szurkolót nem adtak okot a kommandósok támadására.

"Én semmilyen okát nem láttam a beavatkozásnak. Amennyiben úgy gondolták, hogy a (magyar) szektorból megjegyzések érkeztek, akkor a szektort körbe kellett volna venni (...) A rendőrség benyomult a szektorba, ütötte-verte az embereket. Én az ilyenfajta beavatkozásnak az okát nem láttam" - mondta Pázmány. A polgármester szerint a szlovák rendőrség azt állítja, hogy atrocitások történtek a szurkolók részéről, de az MKP jelen lévő képviselői ezt nem észlelték.

Pázmány Péter úgy látta, hogy a Slovan szurkolók táborából érkeztek a petárdák, de ez - mondta - a szlovák hatóságok számára "mintha meg sem történt volna". Szerinte a dunaszerdahelyi szurkolótábornak köszönhetően nem történt nagyobb baj, ők ugyanis a szektorukban maradtak, amikor a rendőrök rátámadtak a Magyarországról érkezett mintegy kétszáz szurkolóra.
Híradó HU


Vipera a szlovák rendőröknél! A szlovák rendőrállam ellen tüntetnek Budapesten.

2008.11.02.
A szlovák rendőrségnek a Dunaszerdahelyen tanúsított magyarok elleni vérengző támadását követően spontán tüntetés volt a budapesti szlovák nagykövetség előtt. Ennek hétfőn folytatása következik - immár szervezett formában. A Fidesz a szlovákiai rendőrterrorral kapcsolatban az Európai Parlamentben is szót emel.

A samsungsport.hu portálon olvasható Újra lesújtott a szlovák vipera című "élménybeszámló" szerint "a szlovák kommandósok újra megmutatták, mennyire kemények. A szurkolók közé benyomuló rendőrök viperákkal felszerelkezve csaptak a tömegbe, és ahelyett, hogy kiemelték volna a főkolomposokat, szokásuk szerint mindenkit ütöttek, ahol értek."

A kuruc.info portálon olyan fénykép is megjelent, melyen jól látható ez a fegyver (Magyarországon óriási felháborodást váltott ki, mikor 2006-ban a rendőrök ezt használták a tüntetőkkel szemben, azóta ez tiltva van):A Hír TV-nek megszólította az egyik magyar szurkolót: "Mindenkit elkezdtek ütni viperával. Nem hátra, nem lábra ütöttek, hanem fejre! Beszorítottak a kerítéshez nagyon sok magyar szurkolót és volt, aki így beszorult a tömeg alá. Rájuk tapostak, és amikor a mentősöknek odaszóltak, hogy jöjjenek, nem akarták őket beengedni. Erre, a rendőrök a földön fekvő embereket is rugdosták, illetve viperával ütögették. Mikor meglátták, hogy nagy a baj, rögtön kivitték azt a három sérültet kerítésen kívülre, és az egyiket már úgy lehetett látni, hogy a helyszínen újraélesztették. Neki eltörték az állkapcsát, epilepsziás rohamot kapott. Ő egy helyi dunaszerdahelyi srác” - emlékezett vissza a szemtanú.

Óriási a visszhangja a dunaszerdahelyi rendőri vérengzésnek a magyar sajtóban. E sorok írása közben a a magyar médiát pásztázó Hírkereső portál keresője 168 találatot adott a "Dunaszerdahely" szóra.

A szlovák rendőrterrort szinte valamennyi budapesti média döbbenetesnek tartja. Ime néhány szalagcím:

* Indokolatlan volt a rendőrségi dunaszerdahelyi fellépése (Echo TV)
* Rendőrterror Szlovákiában! Brutális fellépés a magyarok ellen (Hírturmix)
* A magyarok példásan szurkoltak Dunaszerdahelyen
* Pokol a dunaszerdahelyi focimeccsen (RTL-klub)
* Véresre verték a magyar szurkolókat Szlovákiában! (ATV)
* Kommandósok vertek magyar szurkolókat Dunaszerdahelyen (Hírsarok)

A budapesti szlovák nagykövetség előtt tartott demonstráción során egy szlovák zászlót is elégettek. Ezúttal nem léptek közbe a karhatalmi szervek, csupán megerősítették a nagykövetség előtti kordont. Holnap a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervez tüntetést, szerdán pedig a Jobbik Magyarországért mozgalom.

De nem csak a radikálisnak tartott, parlamenten kívüli pártokat háborított fel a szlovák rendőri támadás. A Fidesz az Európai Parlament elé viszi az ügyet, és azonnali vizsgálatot kér a szurkolóverés ügyében.
- Felvidék ma, on -Erőfitogtató megfélemlítés
2008, november 2 - 07:34 Szilvássy József

Szégyen és gyalázat, amit a rohamrendőrök a DAC - Slovan mérkőzés 18.percében vagy tíz percen keresztül műveltek.

Deutsch Attila felvétele
Sérültek a kommandósok rohama után

Deutsch Attila felvétele

A DAC – Slovan élvonalbeli labdarúgó mérkőzésről nincs sok mondanivalóm. Aki nem vak, láthatta, hogy rutinosabb, összeszokottabb a vendégcsapat. Kiderült az is, amitől mindig tartunk, vagyis hogy a hazaiak védelme pontrúgások után a levegőben sebezhető (első gól), a földön is kapkod (második labda a hálóban) és irtózatosan lassú (harmadik és negyedik vendégtalálat). Csak Novota és Pinte üti meg a Corgoň-ligás színvonalat. Bebizonyosodott, hogy talán Nlend és a vitatható körülmények között letiltott Kweuke kivételével a többi vendégjátékossal legfeljebb középcsapat lehet a DAC, ami azért az első közös idényben nem lebecsülendő eredmény lenne.

Nyilvánvalóan a jelenlegi hazai csapatnál sokkal jobb együttes is nehezen győzött volna, mert a Slovant ebben a szezonban majdnem mindegyik bíró valósággal pátyolgatja, Mario Vlk játékvezető szombaton már akkor is sípolt, ha valamelyik hazai játékos csak rálehelt az ellenfelére, Slyško partjelző pedig azonnal lengetett, amint Nlend az első percben gólhelyzetbe került, holott nem volt les. Mégis, mindent összevetve:viszonylag könnyen nyertek a vendégek.

Sokkal több izgalom akadt az utcán és főleg a nézőtéren. Kezdetben pártatlannak tűnt a rendőrség, mert határozottan megfékezte a stadionban levő DAC-titkárságot dobáló vendéghulligánokat, s leteperte azt a Slovan-drukkert is, aki a meccs előtt be akart futni a játéktérre.Aztán úgy gondolták, hogy ideje lesz egyenlíteni: a 18.percben a Slovan-szektor felől repültek a pályára a füstbombák, a kommandósok mégis a hazaiak és a magyarországi szurkolók szektorába rohantak be, majd brutális ütlegelésbe és kiszorításba kezdtek. Stanislav Jankovič, a mintegy ezer személlyel felvonuló rendőrök parancsnoka – aki egyébként az országos rendőrfőkapitány első helyettese – a szünetben azzal magyarázta felháborító cselekedetüket, hogy előzőleg néhány Fradi-szurkoló kövekkel dobálta őket és sértegető kézmozdulatokat mutogatott feléjük. A túloldali tribünről, ahol jómagam is ültem, ebből semmi sem látszott, s mindezt azok is cáfolták, akik szenvedő alanyai voltak a majdnem még nagyobb tragédiába torkolló, sok sérülést okozó beavatkozásnak.

Több okom is van arra, hogy előre eltervezett rendőrakciót feltételezzek. Ugyanis demokratikus országokban minden hasonló fellépést videón rögzítenek. Nem tudom, a rendőrök Dunaszerdahelyen készítettek-e ilyet. Az akció parancsnoka erről a szünetben nem volt hajlandó nyilatkozni, holott ez a felvétel perdöntő lehetne. Úgy vélem, hogy főleg a fradisták és magyarországi kemény mag, részben pedig a hazai szurkolók megfélemlítését célozta a kommandósok rohama. Hadd lássák, ki az úr itten, kinek szabad szinte mindent, s kinek csaknem semmit. Nem a hőbörgő, Kitarás feliratú, nemzeti színű sálat viselő, trianonozó, hőbörgő anyaországi hólyagokat mentegetem, hanem a tisztességes, vétlen hazai és magyarországi szurkolók védelmében írtam le az előző mondatot. Mert szégyen és gyalázat, amit a kommandósok a mérkőzés 18.percében vagy tíz percen át műveltek, amikor válogatás nélkül mindenkit püföltek, lökdöstek, holott a vétkeseket – ha valóban voltak – nagyobb balhé nélkül kiemelhették volna. Ahogy például a dobálózó slovanistákkal az utcán korábban megtették.

Ostromlott város képét mutatta szombaton Dunaszerdahely. Aki csak kiment az utcára, rendőrkordonnal, utcalezárásokkal találkozott, ami ilyen esetben indokolt rendőri intézkedés. Még akkor is, ha sok kellemetlenséggel járt. Mert a lelátón, az utcákon tombolt a Slovan-szurkolók primitív nacionalizmusa, ostoba magyarellenessége, amelyre olykor higgadtan, néhányszor azonban ugyancsak sértően reagált a DAC-tábor. Bizony nagyon rövid időre felcsattant a "slovenské kurvy" skandálás is. Legyünk őszinték: ez is előfordult szombaton. Primitív megnyilvánulásokra nem kellene hasonló szinten válaszolni, bármennyire is feldühödik az ember. Ugyanakkor szép és látványos volt a hazaiak koreográfiája, tetszett a kitartó, lankadtlan biztatásuk. A vége felé már a vendégszurkolók is békés zászló-és lufilengetéssel igazolták, hogy ők is tudnak emberi módon megnyilvánulni. Igaz, csapatuk háromgólos vezetésekor ez nem nagy teljesítmény. Jómagam több magyarországi szurkolóval is vitatkoztam, akik a balhé miatt vagy úgymond hazafias kötelességből jöttek át a Felvidékre. Nem tudom, megérem-e még, hogy a jó foci reményében érkeznek ők is, mások is.Sportszerűen szurkolni.

Szombaton mindenestre sportélményben alig volt részünk. Hatvan sérült, harmincegy előállítás (tizenöt szlovák állampolgár, köztük tizenhárom Slovan-drukker, illetve tizenhat magyarországi illetőségű személy) is igazolja, hogy gyűlölködésből, primitív megnyivánulásokból annál többet tapasztaltunk. Sajnos, az utóbbiban nyakig benne vannak a kommandósok is. Az úgynevezett szlovák demokratikus rendőrség szégyenére.
parameter.sk


2008. november 3. [11:25]
SME: mindkét fél buzgón készült a dunaszerdahelyi botrányra

Sem a szlovák, sem a magyar térfél nacionalistái nem várhattak volna jobbat a szombaton "Dunaszerdahely mellett" megvívott csatánál, ahol feltűnően sok volt a politikus; ez pedig azt jelzi: mindkét fél buzgón készült az eseményre, hogy a várható botrányt azonnal politikai propagandájuk műsorára tűzzék - írta hétfőn a SME.
A szlovák polgári napilap "Vérengzésbe fordult futball" cím alatt közöl helyszíni beszámolót, több cikket, jegyzetet és kommentárt a szombati dunaszerdahelyi eseményekről, ahol a rendőrség a Slovan-DAC mérkőzés előtt a hazai vendégszurkolókkal sem éppen kesztyűs kézzel bánt el, majd a mérkőzés 18. percében megostromolta a helyi magyarok és a Magyarországról érkezett szurkolók traktusát. A szlovák fél indokoltnak, a magyar indokolatlannak tartja a rendőri beavatkozást.
Nincs semmi új a Nap alatt: Dušan Čaplović szlovák miniszterelnök-helyettes ismét bebizonyította, hogy munkaköri leírása szerint következetesen csakis a magyar oldalon kell látnia a szélsőségeket, mindenért csakis a Magyar Koalíció Pártját (MKP) kell okolnia, mondván, hogy azok akkor sem veszik észre a magyar szélsőségeseket, ha közvetlenül az orruk előtt táncolnak. "Nehezen tudja majd a rendőrség azt bizonyítani, hogy nem megrendelésre cselekedett", amikor a mérkőzés alatt csakis a lelátó egyetlen szektorát söpörte ki kemény kézzel. Nincs józan ítélőképességű ember, aki elhiszi, hogy a budapesti szlovák nagykövetség előtt spontánul sereglettek volna össze a "dunaszerdahelyi vértanúk" mellett tüntetők. "Mindkét fél megkapta, amit akart, s most majd igyekeznek a lehető legjobban hasznosítani a történteket."
"A labdarúgás a bűnügyi sajtó vezető témája lett, ami Szlovákiában nem újdonság. Az újfasizmus, a fajgyűlölet, a nacionalizmus, a primitivizmus már régen jelen van és terrorizálja a rendes embereket", miközben a labdarúgásból jól megélő "elegánsak", a sport vezetői szentfazekak módjára viselkednek, mondván, hogy nem, ők semmiről se tehetnek, jóllehet, a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tudják betartani. "Erre még Mindenszentek Napján sem voltak képesek." A szlovákiai labdarúgás történetében először esett meg, hogy mentőhelikoptert kellett bevetni. A kamerák egyértelmű tanúsága szerint egyes rendőri gumibotok "igen csak túlteljesítettek". (MTI)


Dunaszerdahely: semmit sem látni a szlovák bizonyítékokból
2008.11.03.
Bizonyító erejű videofelvételeket ígért a magyar hatóságok számára a szlovák rendőrség annak igazolására, hogy megalapozott volt a dunaszerdahelyi stadionban történt hétvégi rendőrattak. Eddig azonban semmiféle ilyen videó nem került nyilvánosságra - jelenti a HavariaPress.

Minderről Bencze József országos rendőrfőkapitány tájékoztatta ma délután az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát. Mint kiderült: a stadionban voltak ugyan magyar rendőrök is, ám a szlovák rendőrök egy olyan szektorba helyezték őket, ahol lényegében semmit nem láthattak a történtekből.

Mint ismert, szombaton Dunaszerdahelyen a helyi DAC futballklub játszott a pozsonyi Slovan csapatával, ám a mérkőzésre kirendelt nagy számú szlovák rendőr már a meccs elején rátámadt arra a szurkolói szektorra, ahol főleg magyarok foglaltak helyet. A rendkívül kemény rendőrségi akcióban mintegy ötvenen sérültek meg, több mint harminc embert pedig előállítottak a rendőrök. A támadás miatt magát a mérkőzést is félbe kellett szakítani.

Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfő délután, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság előtt elmondta, hogy a szlovák rendőrség már október 19-én megkereste az ORFK-t a dunaszerdahelyi mérkőzés ügyében, amelyre nagy számú magyar szurkolót vártak. Először találkozót kértek a magyar rendőröktől, majd ott négy magyarországi egyenruhást is kértek a mérkőzés biztosításához. Az ORFK által delegált rendőrök a meccs napján már reggel 9-kor megérkeztek a csallóközi városba, ahol egy magyarul tudó szlovák rendőrt osztottak be melléjük. A stadionban azonban egy olyan szektorba helyezték őket, ahonnan szinte semmit nem láttak a később történtekből, és magáról a lefolytatott rendőri akcióról is csak késő este adtak számukra tájékoztatást.

A történtek után az országos rendőrfőkapitány a szlovák belügyi attasétól kért tájékoztatást a rendőrségi akció okairól, amire válaszként a szlovák fél azt írta, hogy olyan videofelvételeket fognak majd küldeni, amelyekből egyértelműen látszik, hogy rendőrattakot megelőzte a szurkolók támadása. Ilyen felvételt viszont eddig nem küldtek a hatóságok, és más forrásból sem váltak ilyenek ismertté, holott az interneten már órákkal az akció után számos videofelvétel látott napvilágot a brutális rendőrségi beavatkozásról.
hvg.hu
PACKA CSAK TISZTESSÉGES FUTBALLRAJONGÓKAT ÉS RENDBONTÓKAT LÁTOTT 2008. 11. 03.
Ján Packa országos rendőrfőkapitány hétfői nyilatkozatában azt mondta, nem lát nemzetiségi okokat a dunaszerdahelyi DAC-Slovan Bartislava mérkőzés alatt történt rendőrattak mögött. Eközben a magyar rendőrség nyilvánosságra hozta a szlovák rendőrök írásbeli tájékoztatását. A szlovák fél azt állítja, bizonyítani tudja a brutális rendőri fellépés jogosságát.

"A dunaszerdahelyi stadion lelátóin én sem magyar, sem szlovák, sem lengyel szurkolókat nem láttam, csupán tisztes futballrajongókat és rendbontó vagabundusokat", városról városra járó balhézókat - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

Ján Packa szerint "a rendőrség ezek ellen a vagabundusok ellen lépett fel", mégpedig azért, mert ez a dolga, a törvényből eredő kötelessége. "Az, hogy magyar állampolgárok is voltak közöttük, csak a személyazonosságuk megállapítása során, véletlenül derült ki. Ennyi" - hangzott a legfőbb szlovák rendőrségi vezető újságírói kérdésre adott válasza.

A dunaszerdahelyi rendőri akciót levezénylő Stanislav Jankovič, az országos rendőrfőkapitány helyettese azt mondta, hogy a mérkőzés félidejében "kiemeltek" egy magyar állampolgárságú személyt, aki magyar rendőrségi források szerint a Fradi keménymagjához tartozik, s aki a budapesti utcákon márciusban tevőleges szervezője volt az utcai tüntetésnek.

Ján Packa szerint a szlovák rendőrség joggal és indokoltan, a "közrend helyreállítása érdekében lépett fel a rendőrökre támadó személyek ellen", s ennek megfelelően "hatósági személy elleni támadás, rendbontás és garázdaság" gyanúja miatt több személy ellen eljárást indít. Packa jelezte: a futball-huliganizmus elleni küzdelem megfékezésének egyetlen hatékony módját egy olyan törvény megalkotása ígéri, mint amilyennel az Egyesült Királyságban sikerült véget vetni a néhány éve még megállíthatatlannak látszó folyamatnak.

A szlovák rendőrségi jelentés szerint indokolt volt az akció

A szlovák rendőrség szerint a magyar szurkolók rátámadtak a szlovák rendőrökre a hétvégi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen, ez indokolta az intézkedést - az erről szóló hivatalos tájékoztatást hétfőn tették közzé a magyar rendőrség honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a szlovák rendőrségtől írásbeli tájékoztatást kért a szombati Dunaszerdahely - Slovan Bratislava labdarúgó-mérkőzésen történtekről, miután a mérkőzés során rendőri intézkedés történt, és a meccset a 17. percben lefújták.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a mérkőzés szervezői nem megfelelően biztosították a rendezvényt, emiatt a Szlovák Futballszövetség vizsgálatot indít.

Mint közölték, a szervezők részéről megígért 200 rendező helyett körülbelül csak 80 biztosította a mérkőzést, ezért a szlovák rendőrség Dunaszerdahelyen több mint 800, a környező településeken pedig 200 rendőrt vezényelt ki a rend fenntartására, a mérkőzésre érkezők ellenőrzésére és a rendbontók kiszűrésére.

A rendőrség a mérkőzéssel összefüggésben 32 személyt állított elő: 16 magyar állampolgárt, továbbá 16 szlovák állampolgár, köztük a Slovan FC 13 szurkolóját.

Egy magyar állampolgár ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás, egy szintén magyar állampolgárt szlovákiai körözés alapján állítottak elő, míg egy harmadikat azért vezettek el, mert hamis iratokkal érkezett Szlovákiába. Egy 28 éves férfinál a szélsőséges Hlinka gárda zászlóját találták meg, míg egy 23 éves férfi a ruháján fasiszta jelvényt viselt. A többi előállított közrend elleni szabálysértéseket követett el - olvasható az összegzésben.

A szlovák rendőr attasé, rendőrségi tanácsos, Jaroslav Pavlov által írt hivatalos tájékoztatás szerint a mérkőzés során "egyetlen zavaró pillanat volt": amikor a rendőrségnek a magyar szektorban azért kellett beavatkoznia, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott, lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput és hátulról a Slovan szurkolóihoz akart eljutni.

A közlés szerint a kordont biztosító rendőröket a magyar szurkolók verbálisan sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták, végül megtámadták őket azért, hogy a Slovan szurkolóihoz bejussanak.

"A rendőri intézkedést a mérkőzés 17. percében az indokolta, hogy a DAC Dunaszerdahely és a Ferencváros szurkolói közösen közvetlen fizikai erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben" - írták. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint ez a beavatkozás a nézők számára nem látható helyen történt, ezért annak okát nem észlelhették, viszont az esetről dokumentáció és videofelvétel készült, amit feldolgozás után átadnak a magyar rendőrségnek.

Jaroslav Pavlov szerint a szurkolók a sérüléseik túlnyomó részét akkor szerezték, amikor a zárt kapukon keresztül megpróbáltak kijutni a stadionból. Egy 18 éves dunaszerdahelyi férfi erős alkoholos befolyásoltság alatt volt és epilepsziás rohamot kapott, őt a helyszínen újra kellett éleszteni.

A tájékoztatás szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, 6 személyt a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. Közvetlenül a helyszínen 25 szurkolót, valamint egy rendőrt részesítettek elsősegélyben, akinek a lába sérült meg, de több rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A magyar előállítottakról készített listát átadják Nemzeti Nyomozó Irodának, az intézkedésről szóló jelentést pedig az attasén keresztül juttatják el a magyar hatóságnak.

Szlovák kérés alapján öt magyar rendőr vett részt a mérkőzésen, de a tájékoztatásban megjegyzik, hogy ők az események időpontjában nem biztos, hogy jelen tudtak lenni az adott helyszíneken.

A szlovák rendőrség a magyar rendőrségtől indoklást, illetve tájékoztatást kér arra vonatkozóan, hogy szombat éjjel a budapesti szlovák nagykövetség épülete előtt, ahol magyar tüntetők szlovák zászlót égettek, miért nem avatkoztak be, s az elkövetőkkel szemben indult-e eljárás.
MTI/bummMKP: A Malina-ügyre emlékeztet a szombati meccs politizálása
2008, november 3 - 18:50
Az MKP alelnökét Berényi Józsefet a Malina Hedvig-ügyre emlékeztetik a szombati meccs után történtek, ugyanis akkor is az egész ügyet Róbert Kaliňák helyezte a politika középpontjába.

Az MKP hétfői sajtótájékoztatóján elutasította, hogy ők politizálták volna a szombati Dac-Slovan mérkőzés közben történt kemény rendőri beavatkozást, "azt ugyanis Ivan Gašparovič, Dušan Čaplovič és Robert Kaliňák politizálták" - jelentette ki Csák Pál pártelnök, majd hozzátette, hogy Čaplovič nem a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes, hanem épp ellenük cselekszik.

Az MKP kedden a belügyminiszterhez kíván szólni a parlamentben: "Látni akarjuk a bizonyítékokat, hogy a rendőröket ebben a szektorban megtámadták!" - mondta Csáky, aki szerint a rendőröknek körbe kellett volna zárniuk a szektort és kiemelni a provokálókat, nem pedig mindenkit fejetlenül verni. Figyelmeztetett, hogy a rendőrök olyan vasbotokat használtal, amelyek az EU-ban be vannak tiltva. "Nem hiszem, hogy a rendőrség helyesen járt el. Helytelenül léptek fel a szituációban, nem volt okuk a földön fekvő embereket ütlegelni." - folytatta, majd felhívta az érintettek figyelmét, hogy tegyenek büntető feljelentést a rendőrök ellen.

Az MKP Csáky szerint a törvény oldalán áll, és azon emberek oldalán, akiket jogtalanul vertek. Hangsúlyozta, hogy számikra nem jelent problémát elítélni akár a Szlovák vagy a Magyar Köztársaság polgárainak tetteit, ugyanakkor felhívja szlovák kollégái figyelmét, hogy ugyanúgy ítéljék el a hétfői, Kisgaram (Hronec) község magyar nyelvű helységtáblájának lefestését. Az MKP-nak Csáky szerint viszont meg kell őriznie hidegvérét.
SITA/paraSajtótájékoztató Dunaszerdahelyen Nyomtatás Email
2008.11.04.
Ma délelőtt Dunaszerdahelyen a város polgármestere, Pázmány Péter és a DAC vezetői közös sajtótájékoztatót tartottak a szombati futtballmérkőzésen történtek miatt.

Pázmány Péter polgármester nyolc kérdéssel fordul a rendőrséghez, aggályait fogalmazza meg a rendőrségi bevatkozás jogosságát illetően. Az alábbi kérdéseket az újságíróknak is átadták:

1. Nem lépték-e túl hatáskörüket?

2. Felszólították-e a beavatkozás előtt az érintett személyeket?

3. Milyen ellenállást tapasztaltak a a rendfenntartás során? Jogosan használták-e gumibotjaikat, elektromos paralizátorukat?

4. Milyen jogellenes magatartás történt? Felszólították-e az illetékeseket a beavatkozás előtt?

5. Adekvát volt-e a fellépés intenzitása és módja?

6. Indokolt és megfelelő voltak-e a kényszerítő eszközök használata?

7. Miért volt letakarva a sisakokon az azonosítójuk?

8. Rendelkezésre állnak-e bizonyítékok és a rendőri szervek hajlandóak-e ezt bemutatni?

Az FK DAC 1904 Rt. vezetősége pedig nyilatkozatot tett közzé, amelynek szövegét az alábbiakban közöljük:

Az FK DAC 1904 labdarúgóklub vezetősége teljes mértékben elhatárolódik azoktól az eseményektől, amelyek a 2008. november elsején lezajlott FK DAC 1904 : SK Slovan Bratislava futballmérkőzés 17. percében történtek, amikor is a rendőrségi alakulatok beavatkoztak a szurkolók ellen.
Ugyanígy elhatároljuk magunkat a rendőrség minden megnyilatkozásától és a médiákban közöltektől mindaddig, amíg a történteket alaposan ki nem vizsgálják. Ezzel kapcsolatosan a futballklub vezetősége jogi lépéseket tesz a csapat szurkolói elleni rendőrségi közbelépés indítékainak a tisztázása érdekében.
Felhívással fordulunk mindazokhoz, akiknek hang-, illetve képfelvételeik vannak a szóban forgó eseményről, bocsássák a futballklub rendelkezésére, hogy azokat átadhassuk a bűnüldöző szerveknek.
Sajnálatosnak tartjuk, hogy efféle eseményekre ismételten sor került, egyúttal mielőbbi felgyógyulást kívánunk a megsérült szurkolóknak és rendőröknek egyaránt.
Felvidék Ma


FOCIBOTRÁNY: EGYELŐRE SEMMI NEM IGAZOLJA A SZLOVÁK RENDŐRSÉGET 2008. 11. 04.

Olyan amatőr videofelvételeket mutattak be kedden Dunaszerdahelyen a helyi futballcsapat vezetői és a város polgármestere, amelyeknek egyetlen jelenete sem igazolja a szlovák rendőrség állításait, ellenkezőleg: a képsorokon látható, hogy az egyik kommandós minden ok nélkül odalép egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolóhoz és a megüti.

A dunaszerdahelyi sajtóértekezleten levetített jelenet közvetlenül megelőzi azokat a pillanatokat, amikor a szombati Slovan-DAC mérkőzésen a népes rendőrosztag elkezdi kiszorítani a "magyar" szektorból a minden ellenállás nélkül hömpölygő embereket.

A szlovák rendőrség azt állítja, hogy ellenkező bizonyítékok vannak a birtokában, de ezeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Pázmány Péter polgármester sajtótájékoztatóján ismertették a DAC nyilatkozatát, melyben a klub vezetősége "teljes mértékben elhatárolódik" a mérkőzés 17. percében történt fejleményektől, "a rendőri alakulatok szurkolók elleni beavatkozásától", nemkülönben a szlovák rendőrség minden megnyilatkozásától mindaddig, amíg alaposan ki nem vizsgálják a történteket. A klub vezetői jelezték: a szurkolók elleni rendőri fellépés indítékainak tisztázása érdekében jogi lépéseket tesznek, egyszersmind felszólítják a szurkolókat: bocsássák a klub rendelkezésére a birtokukban levő hang- és képhordozókat, hogy azokat a nyomozati szervek elé tárhassák.

A DAC vezető menedzsere, Dušan Chytil arról beszélt, hogy a labdarúgó szövetség írásban adott utasítást: a mérkőzés ideje alatt le kell zárni a kapukat. Chytil nem titkolt felháborodással sérelmezte, hogy a rendőrség mégis a helyi szervezőket okolja a bezárt kapuk miatt, amelyek előtt aztán a heves tolongás kialakult.

Pázmány írásban is a sajtó rendelkezésére bocsátotta azon kérdéseinek sorát, amelyekre válaszokat vár a rendőrségtől. Egyebek között kérdezi: vajon szolgálatuk teljesítése közben az emberi méltóságot védő törvények szerint jártak-e el; mit tettek a szabadságjogokat óvó törvényekhez való igazodás érdekében; a beavatkozás előtt elhangzott-e a szükséges figyelmeztetés; miért voltak leragasztva a rendőri sisakon feltüntetett azonosító számok; megfelelő kényszerítő eszközöket használtak-e? A képsorok tanúsága szerint a rendőrök viperákat is alkalmaztak.

A polgármester az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: a több mint nyolcvanszázalékos magyar többségű várost nem véletlenül aposztrofálja a közvélemény a tolerancia városának, mert "itt húsz éve még csak apró súrlódásokra sem került sor". Kijelentette: "Szemtanúként és minden rendelkezésemre álló ismeret birtokában állítom, hogy a helyi klub részéről nem történt rendbontás, a rendőrséget senki nem provokálta, a rendőrségnek pedig az itt történtekből mindenképpen le kellene vonnia konzekvenciákat, de be kell valljam, attól tartok, hogy nem fogják megtenni".
MTIIvan Gašparovič a rendőrség és a nacionalisták szócsöve
2008, november 4 - 06:42 Szilvássy József
Nem óhajtok sem amatőr nyomozó sem pedig döntőbíró lenni. Egyszerű polgárként szeretném megtudni végre, hogy valójában mi indokolta a szlovák rendőrség brutális fellépését a DAC – Slovan mérkőzés 18.percében. Ugyanis ami abban a szektorban történt, az bárhol megeshet, s mindannyian bármikor áldozataivá válhatunk az ilyen túlkapásnak és törvénytelenségnek. Kedd reggelig sem oszlatták el az illetékesek, sőt: növelték a kételyeimet és felháborodásomat.

Az elnök és a belügyminiszter, nagy egyetértésben
SITA

Nézzük sorjában a tényeket: Hajlandó vagyok elhinni Ján Packa országos rendőrfőkapitánynak, hogy a Fradi szurkolóinak 100-150 keménymagja balhézni akart a helyszínen. Azt azonban nem bizonyították, hogy a hétfői sajtótájékoztatóján bemutatott szúró-vágó eszközöket, az acélhegyű bakancsot tőlük és aznap, Dunaszerdahelyen foglalták le.

Részben egyetértek a rendőrségi szakameberekkel abban is, hogy a DAC stadionja eléggé lepusztult állapotban van, sok a törmelék a létesítmény közvetlen közelében, tehát már maga a helyszín is kockázatos.

Részigazság az is, hogy a rendőrök felléptek a randalírozó Slovan-szurkolók ellen is. Méghozzá szakszerűen: kiemelték a menetelők közül azokat, akik füstbombákat, köveket dobáltak, leteperték és előállították azt a személyt, aki átmászott a kerítésen.

Ugyanez a szakszerűség hiányzott az ominózus 18.percben. Ha valóban dobálták a rendőröket, mi több: néhányan rájuk is támadtak, miért nem őket emelték ki? De eddig még azt sem bizonyították, hogy valóban érte őket ilyen inzultus!

A magyarországi rendőrség az uniós szokásoknak megfelelően a történtekről bizonyítékokat és magyarázatot kért szlovák kollégáiktól. A Népszabadság Online értesülései szerint küldtek is beszámolót. A rendőrattakról így írnak: "Egyetlen zavaró pillanat volt, amikor a rendőrség a magyar szektorban beavatkozott, de ez a beavatkozás nélkülözhetetlen volt, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott, lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput, és hátulról a Slovan-szurkolókhoz akartak eljutni. A magyar szurkolók a rendőröket sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták, végül megtámadták őket, hogy a Slovan- szurkolókhoz eljussanak. A rendőri intézkedést a mérkőzés 18. percében az indokolta, hogy a DAC és a Ferencváros szurkolói közösen közvetlen fizikai erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben."

A következő mondat szerint: "Ez a beavatkozás a nézők számára nem látható helyen történt, ezért annak okát nem észlelhették. Viszont a szlovák rendőrség birtokában van az esetről készült dokumentáció és videofelvétel. Ez feldolgozás után a magyar rendőrség számára átadásra kerül." A pozsonyi illetékesek azt ígérték, hogy november 3-ig átadják a felvételt Budapestnek, ez azonban kedd reggelig nem történt meg.

Horváth Csaba magyar alezredes számos Fradi-meccs biztosításában szerzett gyakorlattal, megfigyelőként volt jelen a stadionban. Hétfőn a magyar parlamenti bizottság előtt azt mondta: az eseményektől 40 méterre helyeztek el őket kollégáik, de onnan távcsővel sem láttak semmit, ami indokolhatta volna a rendőri akciót. Horváth alezredes - bár hangsúlyozta, hogy nem szeretné kritizálni szlovák kollégáit - szakszerűtlennek ítélte a rendőri fellépést. Ha volt ott néhány rendbontó, azokat ki kellett volna emelni a tömegből. Ha pedig egy rendőri alakulat oszlatásba kezd, biztosítani kell a tömegnek a szabad elvonulás lehetőségét. Dunaszerdahelyen ezzel szemben nekiszorították a szurkolókat a kerítésnek – nyilatkozta a magyar szakember.

Ez a lényeg. Biztosra veszem, hogy ekkora bakit még a szlovák rendőrség sem követ el. Ezért még kedden reggel is az a meggyőződésem, hogy ez nem baki volt, hanem a magyarországiak és általában a magyarok tudatos, nem kizárt, hogy előre megtervezett megfélemlítése.

Felháborodásomat Ivan Gašparovič is fokozta, aki – nem is tudom, hánydszor - nem minden szlovákiai állampolgár elnökeként, hanem a rendőrség szószólójaként nyilvánult meg, mert helyeselte a durva fellépésüket, majdnem tapsolt is az akciójuknak. Csak olyasmiket mondott, ami tetszik a Szlovák Nemzeti Pártnak és minden szlovák nacionalistának. Akik közé lesüllyedt hétfőn Robert Kaliňák belügyminiszter is, mert indulatosan közölte, hogy „szlovák ligamérkőzés zajlott, szlovák területen, két szlovák csapat között“. Pontosan úgy nyilvánult meg, ahogy a kommandósok: mi vagyunk itt az urak, és kuss! Még a magyar kormánynak, és minden jóérzésű embernek is – ezt sugallta nyegle mondata.

A szakszerűtlenség és a túlkapás beismerését ettől a bagázstól nem várom. Még valamiféle bocsánatkérést sem a vétlen szurkolóktól. Voltak sokan, láthatjuk a videofelvételeken. Sokkal, de sokkal valószínűbb az a végkifejlet, hogy a Fradi szurkolótáborát és a DAC vezetőségét kiáltják ki bűnbaknak.

A mai Szlovákiában sajnos, ez már csak igy van.Vigyázzatok, mert a véreteket akarják!HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona