Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

CsKP-ból, a genszterkedésen át az MKP-ba

A FELVIDÉKI MAGYAR NÉP:... és hozták a szavazatokat az mkp-nak.... ezért cserébe az MKP elárulta, cserbehagyta a saját választóit.
Egy igazmondó és erkölcsösen politizáló, valamint alulról építkező új pártra van szüksége a felvidéki magyarságnak, amely az érdekében, a felvidéki magyarság megmaradáséért fog küzdeni.

Az igazságot ki kell mondani mindig, még akkor is, ha kedvezőtlen visszhangra talál, és az igazságot minden kínálkozó alkalommal annyiszor kell hangsúlyoznunk, amíg azt mindenki tudomásul veszi.
Esterházy JánosTALPRA FELVIDÉKI MAGYAR,
ITT AZ IDŐ, MOST VAGY SOHA !!!2009.5.3.
A kukac.sk fórumból, az MKP-s témából:

Elemző:
A felvidéki magyar közösség érdekei miatt szükséges a többpártrendszer, ami egy verseny a szavazatainkért. Én úgy látom, hogy az MKP még sokáig nem esik szét. Remélem tévedtem.
Happy:
Igaz, hogy Bugár azzal zsarolja Csákyt, hogyha nem lehet ismét ö az MKP elnöke, akkor elsüllyeszti az egész MKPt - magával együtt
Pemilajos:
...a hármat meg tétovázás nélkül ki kell csapni a pártból.
Happy:
Tévedés ne essék, én ezzel nem akarom védeni azokat, akik egyébként semmit sem csináltak, hogy a szlovákiai magyarok hűek legyenek hozzájuk!
Nográdi.
...egy pártelnöknek tudni kell megszólítani a választókat...
NT:
...a mi Bélánk sietett kijelenteni, hogy nem akar új pártot alapítani. Elgondolkodtató. Most gondolkodom egy kicsit. Mondjuk azon, hogy mi is lesz ennek a "nem akarom megalapítani" pártnak a neve?
Nogradi:
...maga alatt vágja a fát (CsP), ebből is látszik mennyire felkészületlen és arogáns.
jacques:
...Bauer Edit semmit sem tett az EP-ben a valós érdekeink megvédéséért. Persze értheto, féltette férjecskéje ankarai nagyköveti posztját.
A nyolc év alatt elhibázott érdek nem védelem most vissza üt. Hol vannak azok atörvények melyek védelme alatt a magyarok mostani szl. kormánynak nem lennének könnyu prédái? Ki cseszte el akkor? Csáky vagy Bugár? Az egész MKP! Ideje lenne valóban egy új pluralista pártot indítani, új emberekkel.

Bendegúz
2009. Április 22. Szerda, 12:34

Idézet: Janicsar írta:
Megválasztják Berényit elnöknek, a két exelnököt meg alelnöknek, oszt a karaván halad.

Bendegúz válasza:
Talán nem is rossz megoldás. Fenntartom, hogy Csáky semmi olyasmit nem tett, ami miatt mennie kellene, de látható, hogy Bugár Béláéknak semmi sem drága, ha saját akaratuk érvényesítése a cél, ezért a pártegység megtartása érdekében elfogadható lenne ez a manőver. Kérdéses persze, hogy Berényi milyen irányba vinné a pártot (ne feledjük, az FMK-ból jött), illetve mennyire tudná kontroll alá vonni az árok két partján álló alelnökök csapatait.


Janicsar
2009. Április 22. Szerda, 13:16

Idézet:
Bendegúz írta:

...Kérdéses persze, hogy Berényi milyen irányba vinné a pártot (ne feledjük, az FMK-ból jött), illetve mennyire tudná kontroll alá vonni az árok két partján álló alelnökök csapatait.

Janicsár válasza:
Csáky is eredetileg az FMK-ból ment az MKDM-be, tehát ez tárgytalan.


Bendegúz
2009. Április 22. Szerda, 13:31

Ja. Meg Bugár Béla is az MKDM-ből jött, hogy FMK-s legyen olyan időkben, mikor az FMK papíron már nem is létezett. Kacskaringós életutak.


elemző
2009. Április 22. Szerda, 13:32

Idézet:
A pártból bár nem, az MKP parlamenti frakciójából viszont kilépett Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor.

Mivel az MKP listán jutottak a parlamentbe, elvárható tőlük a képviseleti megbízásuk visszaadása, máskülönben pártból való kizárást érdemelnek.


nogradi
2009. Április 22. Szerda, 14:41

Idézet:
Mivel az MKP listán jutottak a parlamentbe, elvárható tőlük a képviseleti megbízásuk visszaadása, máskülönben pártból való kizárást érdemelnek.

és hozták a szavazatokat az mkp-nak.....


czuczor
2009. Április 22. Szerda, 16:44

Ha már a gyökerekhez nyúltatok, CsP a CSKP-ból indult...ezzel természetesen nem BB-t akarom védeni... szerintem mindegyik elhúzhatna már a sunyiba. Laza


happy
2009. Április 22. Szerda, 21:35

Igaz, hogy Bugár azzal zsarolja Csákyt, hogyha nem lehet ismét ö az MKP elnöke, akkor elsüllyeszti az egész MKPt - magával együtt -, hogy erröl szól az egész mostani "tárgyalósdi"? Pedig Csáky demokratikus módon lett megválasztva, ezt respektálhatná. Vagypedig ne tetszelegjen demokrata színében, ha most a falhoz állította a pártelnököt, s azt mondta néki: vagy átadod a hajó kormányzását nekem, vagy a Titanic sorsára juttatom mindnyájunkkal együtt.. Bugár valódi (gengszter)arca. Én már vagy tíz éve gyanítottam, hogy kiféle-miféle, hogy mi rejlik a médiamaszk mögött. Akárcsak a híres "demokratikus" Dzurinda, aki már x párttársát távolíttatta el korábban az SDKUból, csakhogy ö maradhasson a pártelnök.

És ugyan miért nem várt Bugár legalább az EP választás utánig? Ha az EP választáson csak egy jelölt jut majd be a mostani kettö helyett, azután már jogosabban követelhetné Csáky fejét. De hát ezek szerint egyáltalán nem bízik abban se, hogy csak egy MKP képviselö jut be a EPbe, azért tett most fel hirtelen mindent - úgy tünik - egy lapra.

Az eredmény pedig nem kis eséllyel az lesz, aminek a legjobban, azt hiszem, én fogok örülni.


elemző
2009. Április 23. Csütörtök, 6:52

Idézet:
és hozták a szavazatokat az mkp-nak....

Jó kérdés, de számomra fontosabb az, hogy mit tettek a közösségünkért? A lemondásuk olyan, mint az eddigi tevékenységük: „hoztam is meg nem is, adtam is meg nem is.”

Nogradi
2009. Április 23. Csütörtök, 7:18

Idézet:
elsüllyeszti az egész MKPt


ez megint csak azt jelenti hogy hiába elnok csp, nincs akkora támogatottsága...ha bb lenne az elnok és csp akarna kilépni hogy "szétverje a pártot" akkor...nem torténne semmi, bb se egy fonyeremény de egy pártelnok nem kezdheti minden mondatát úgy hogy "eeeeeeee..." ha csp ura a helyzetnek akkor nincs mitol tartania ha nem miért van még ott (?) fico valszeg rohog amikor a 3 ellenzéki "vezeto" nyilatkozik és minden oka megvan rá. még az bepiált sns-ek is értelmesebben tudnak nyilatkozni mint csp és dm.


pemilajos
2009. Április 23. Csütörtök, 10:18

A legnagyobb disznóság az , hogy a kórmány figyelemelterelő "magyarkártyázása" egy ilyen belső terror akcióval lett megfejelve.
S.Zs.maga távozott , ezt a hármat meg tétovázás nélkül ki kell csapni a pártból.


Habakukko
2009. Április 23. Csütörtök, 10:26

happy írta:
És ugyan miért nem várt Bugár legalább az EP választás utánig? Ha az EP választáson csak egy jelölt jut majd be a mostani kettö helyett, azután már jogosabban követelhetné Csáky fejét. De hát ezek szerint egyáltalán nem bízik abban se, hogy csak egy MKP képviselö jut be a EPbe, azért tett most fel hirtelen mindent - úgy tünik - egy lapra.

Szerintem pontosan itt van a magyarázat. Azt gondolta a csipet csapat, hogy majd az MKP megbukik az EU választásokon és majd jönnek ők mint felmentősereg, de a köztársasági elnök választáson kiderült, hogy a szlovákiai magyarok nem Bugár Bélára és Simon Zsoltra szavaznak hanem a magyar ügyre, nem várt mértékben aktivizálódtak és számosan elmentek szavazni. Ha így nem bukik meg Csáky, akkor marad a B terv: Fenyegetni zsarolni és ha ez sem megy, alapítani egy szlovák magyar misungpártot - erre a szociográfiai felméréseket már megcsinálták az MKP pénzén anno -, és ráakasztani az MKP-ra a nacionalista bélyeget, beállni középre, mint a legkoalícióképesebb magyar/-szlovák/ tömörülés, aki pénzért mindenre hajlandó. Az utolsó fázisban pedig lefasisztázni az MKP-t.

Tévedés ne essék, én ezzel nem akarom védeni azokat, akik egyébként semmit sem csináltak, hogy a szlovákiai magyarok hűek legyenek hozzájuk!


beeblebrox
2009. Április 23. Csütörtök, 12:21

Idézet:
nogradi írta:
ez megint csak azt jelenti hogy hiába elnok csp, nincs akkora támogatottsága...ha bb lenne az elnok és csp akarna kilépni hogy "szétverje a pártot" akkor...nem torténne semmi


Azért ne feledkezzünk meg a 2 éve tartó folyamatos, szinte napi szintű szardobálásról sem Bugárék részéről, ami néha komolyan rosszabb és undorítóbb volt, mint két egymástól legtávolabb álló és legeltérőbb nézetekkel rendelkező párt marakodása. Természetesen ne hagyjuk ki a baráti média (Új Szó, Paraméter, valamint különböző vehemenciával az összes szlovák nyelvű online, nyomtatott és sugárzott média) ehhez való hathatós asszisztálását se.
Komolyan mondom - azzal együtt, hogy Csákynak valóban sok hibája van - ilyen környezetben szinte képtelenség lehet pártot vezetni. Még azon csodálkozok, hogy az "apokalipszis négy lovasának" ténykedése csak ilyen relatíve kis mértékű népszerűségvesztést okozott az MKP-nak...


nogradi
2009. Április 23. Csütörtök, 12:55

Idézet:
Még azon csodálkozok, hogy az "apokalipszis négy lovasának" ténykedése csak ilyen relatíve kis mértékű népszerűségvesztést okozott az MKP-nak...


másról van szó...egy pártelnoknek tudni kell megszólítani a választókat... ég és fold. ez nem mond semmit a tartalomról - sajnos ilyen a politika. de ha már egyszer ilyen akkor ezt muszáj figyelembe venni...a média szerepe nálunk jóval alacsonyabb mint a szlovákoknál...a szlovák médiát eleve gyanakvással nézi a magyar választó a magyart meg hányan figyelik (?) par 10.000 ...azokból vajon mennyi eleve "bugarista"....és sajnálom de meg kell vonni egy párhuzamot...miért nincs a 40%-os smernek egy valamirevaló nem állami médiája...mert a smer szavazók az infókat a sarki boltból a piacról meg kocsmából szerzik be.... legyen elég annyi hogy bugárt az mkp szavazók 2/3 karikázta, amirol dzurinda a saját pártjánál max. álmodhat, csákyt a fele se és az még a pártelnokválasztás elott volt....simont meg kb. annyian mint durayt, aki az mkp "legendája". akkor mirol beszélunk ?


NT
2009. Április 23. Csütörtök, 20:10

Az egészet úgy kezelném, hogy vihar a biliben, csak az zavar, hogy a mi Bélánk sietett kijelenteni, hogy nem akar új pártot alapítani. Elgondolkodtató. Most gondolkodom egy kicsit. Mondjuk azon, hogy mi is lesz ennek a "nem akarom megalapítani" pártnak a neve? Egész jó.

Habakukko
2009. Április 25. Szombat, 13:39

Igen. Egy pártelnöknek tényleg tudnia kellene megszólítani a választópolgárokat. Kár, hogy B:B nem tudta megszólítani, s az is kár hogy szóba sem állt a választópolgárokkal. Az is kár, hogy az utóbbi 10-20 évben az egész felvidéki magyar közéletet a sajtóval együtt olyan állapotban tartották, hogy a társadalom meg se tudjon szólalni, hogy valódi társadalmi kommunikáció a "berkeinkben" ne is keletkezhessen. Az is kár hogy Cs.p kb ugyanannyira nem tudja megszólítani mint B.B. Ami meg a karikázást illeti Duka Zólyomi Árpád előtt még a szlovák politikusok is levették a kalapjukat, mégsem Duka Zólyomi a politikus személyiség netovábbja. Végülis a poén talán abban van, hogy az egyéni információgyűjtéseim végeredménye az volt annak idején, hogy B.B-t a hányadék pártvezetési stílusa miatt váltották le, most meg nem tetszik neki Cs. P pártvezetési stílusa... Tehát kedves Nógrádi, arról beszélünk, hogy szopás és szopatás garantáltan lesz, de ettől garantáltan nem jutunk előre egy tapodtat sem!!!


nogradi
2009. Április 27. Hétfő, 11:11

csáky pál : "Politik a politika potrebuje aj pokoru a demokracia je o tom, že menšina prijme názor väčšiny. "

http://hnonline.sk/slovensko/c1-36870160-bugar-oslabuje-smk-aby-pomohol-ficovi

maga alatt vágja a fát, ebbol is látszik mennyire felkészuletlen és arogáns.


jacques
2009. Máj. 3. Vasárnap, 6:45

Jaj istenkém, hát habakukko hogy rátapintott arra amit sokan mintegy tíz éve próbáltak leleplezni, hogy pártunk és kormányunk a nyolc év alatt mennyire élvezte a zujszó kegyeit. Most hirtelen megint félre vezeti a felvidékieket de más retorika alapján. Amikor a föderalista párt indult az EP választásokon nagyvonalúan megtagadta, hogy bár egy félsornyit is írjon a pártról, az mkp talpnyalása és kritikátlan kiszolgálása volt a trend. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ennek a pártnak ezzel a garnitúrával azaz megélhetési politikusokkal mennie kel! Ne feledjük, hogy Bauer Edit semmit sem tett az EP-ben a valós érdekeink megvédéséért. Persze értheto, féltette férjecskéje ankarai nagyköveti posztját. Most pedig a 7500 eurós fizu a mozgató rúgója jelöltségének. Miért nem lehetett fiatalítani? Vannak Rátermettebbek is most már, persze azoknak nincs kommunista múltjuk!
A nyolc év alatt elhibázott érdek nem védelem most vissza üt. Hol vannak azok atörvények melyek védelme alatt a magyarok mostani szl. kormánynak nem lennének könnyu prédái? Ki cseszte el akkor? Csáky vagy Bugár? Az egész MKP! Ideje lenne valóban egy új pluralista pártot indítani, új emberekkel.


forrás:
http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=64&postdays=0&postorder=asc&start=1140
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona