Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

CSÁKY AZ AUTONÓMIÁRÓL: TÖRVÉNYES GARANCIA A KISEBBSÉGI OKTATÁSNAK

2009.1.9.
Az MKP Csáky Pál szerint törvényi garanciát szeretne a kisebbségi oktatás, kultúra és nyelvhasználat számára, hogy „Mikolaj ne tudjon minden nap rossz döntéseivel beleavatkozni“. Csáky azt mondta a SITA hírügynökségnek, hogy „a szlovák többség érdeke a komplex kisebbségi törvény. Ha az ilyen törvényt a magyarok is megszavaznák, azt jelentené, hogy megegyezés született a szlovák többség és a magyar kommunitás között. Akkor a magyar oldalon elhangzó helytelen felkiáltások elfogadhatatlanok és nevetségesek lennének. A nyugalom miatt ez a szlovák többség érdeke. Az olasz, a spanyol, a belga vagy a német politikai elit az ilyen jelenséget elegánsan intézte el kisebbségi törvénnyel“ – jelentette ki Csáky.

Csáky szerint az Európai Unióban majdnem minden országban létezik a kisebbségi önkormányzás valamilyen formája, de ez a szlovák gondolkodásban elég szerencsétlen módon fixálódott. „A szlovákok 1920-ban rájöttek, hogy a csehek valamit ígértek nekik, és 1919-ben úgymond átverték őket. A szlovákok megsértődtek, és kialakítottak egy autonomista mozgalmat, amely azt jelentette, hogy belső szabadságot akarnak maguknak, miközben ez alatt azt értették, hogy elszakadnak a csehektől. Mikor 1939-ben, részlegesen 1968-ben és 1993-ban megsérült az egyensúly, valamilyen módon ez mindig megvalósult, de ez ennek a fogalomnak a rossz fixálása. Az autonómia elsősorban nem ilyen folyamatot jelent, különösen nem, ha EU- és NATO-tagország vagyunk. Ilyen törekvéstől senkinek nem kell tartania. Szerinte sem az MKP, sem Magyarország nem tervez ilyen lépést, más országok pedig ez nem is tolerálnák. „Nyitottak a határaink, nincs szükség ilyen változásokra. Mi itt akarunk élni, méltó módon“ – jelentette ki az MKP elnöke.

Csáky Pál interpretációja szerint az autonómia törvény által garantált szabadságot jelent. "Nálam az autonómia az állampolgár autonómiájánál kezdődik. Ez a demokratikus alkotmányokban is benne foglaltatik: az állampolgárnak alapvető dolgokban autonómnak és szabadnak kell lennie, alapjogai csak egyedi esetekben korlátozhatók" - mondta. Szerinte az autonómia különböző csoportoknak azt jelenti, hogy belső ügyeikbe nem avatkozik senki. „Ez például a család autonómiája. A folytatás a funkcionális autonómia. Ez azt jelenti, hogy a társadalmo bizonyos csoportjainak törvény által garantált saját belső szabályaik vannak. Belső döntéseikben nem szólhat bele az állam sem, önállóan döntenek, mint például az egyetemek, egyházak, szakszervezetek, regionális és helyi önkormányzatok, a gazdaság“ – elemezte Csáky, aki szerint az autonómia további formái a kultúrával és oktatásüggyel kapcsolatosak. Ezen formák egy része csak a kisebbségeket érinti.


bumm/SITA

fórum bumm:
bczs 2009-01-08 14:50
Az állampolgár autonómiája. Ez ködösítés. Megkerüli a lényeget - ez olyan tipikusan MKP-s megfogalmazás. Amikor akar valamit a szlovák pártoktól, akkor az MKP felveszi a fekete csipke bugyit, harisnyakötőt és kiáll a sarokra, hogy hátha valaki leszólítja. Tényleg ennyit érnek az MKP politikusai? És általuk mi is? Nem hiszem, hogy hülyeségeket kellene beszélni...MI a SZAR az a "család autonómiája?" ??? Most akkor van az asztalnál ülők, angol wc-be kakilók, misszionárius pózt kedvelők és Zlaty Bazant sört utálók autonómiája? Átmentünk óvodásba hátha Slota is megkedvel bennünket? Hátha Robert Fico holnap picit szebben fog ránézni a harisnykötőnkre? Szánalmas...

bg 2009-01-08 15:10
Mikor kormányon voltak üzletelés helyett magyar érdekvédőként kellett volna viselkedniük!
Mit nyert az MKP a hallgatásával/autonómia, Benes dekrétumok stb./, mit kapott a parlament elnöki funkcióért?
Selye Egyetemet!
Nem SJE kellett, hanem oktatási és kulturális autonómia, akkor most nem kellene az MKP elnökének a kisebbségi oktatás garanciájáról értekezni, nem lenne tankönyvvita ésatöbbi!

Bataházi 2009-01-08 15:27
Már pedig, uraim, tudhatnátok, hogy mióta az EU-ban vagyunk, azóta a JÓTÁLLÁS-ra is két év vonatkozik. Mondjuk, ha elromlik, akkor a törvény szerint adekvátesen újat kell adni vagy visszaadni a belefektetet pénzügyeket.
No, most majd mondhatják, hogy nincs GARANCIA.
De azért azt igen, hogy eddig sem volt kisebbségi oktatás meg autonómia sem a magyaroknak. Akkor mire van az a Garancia?!

gömör 2009-01-09 15:46
Már megint egy bombasztikus Csáky ötlet. Kedves Csáky Úr! Már 10 éve élvezhetnénk a most annyira követelt garanciát törvényileg szentesítve. Tessék már megmondani kormánypozícióból miért nem ment?? Vagy ezt a politikai mazochizmust tetszik szeretni?
Majd lehet jajgatni, hogy nem engedi ez a piszok Fico, meg Slota. De az a kedves Dzurinda meg a helyettese, az a hogyis hívják no, ... a Csáky. Tetszik ismerni? Nem rokonok talán? Az a kisebbségek jogaiért felelős miniszterelnök- helyettes volt itt. Így talán tetszik már emlékezni. Hát ha az nem sunyít, bizony már ez megvalósulhatott volna. Akkor most nem kellene erőlködni. Többség is volt hozzá a parlamentben, az SNS meg 4 évig ott sem ült a törvényhozásban. Vagy akkor még nem tetszett tanulmányozni a külföldi példákat?Csáky kisebbségi törvényt akar, és az autonómiáról értekezik

2009, január 8 - 12:27
Az MKP elnöke, Csáky Pál a kisebbségi oktatás, kultúra és nyelvhasználat szabályozását szavatoló kisebbségi törvénnyel szeretne garanciát biztosíttatni a Szlovákiában élő kisebbségek számára. Csáky a SITA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy egy ilyen törvény a többség érdeke is lenne.

Csáky: Jelen esetben nem kell attól tartania a szlovák politikai elitnek, hogy a szlovákiai magyarok ki akarnak válni a Szlovák Köztársaságból...

A pártelnök szerint az EU számos országában létezik a kisebbségi önkormányzatiság valamilyen formája, Szlovákiában azonban épp a 20. század elején kilalakult szlovák autonomista törekvések miatt idegenkednek az önkormányzatiság, vagyi az autonómia bármilyen formájától. Annál is inkább, mivel a szlovákok annak idején voltaképpen el akartak szakadni a csehektől.

Csáky kifejtette, jelen esetben viszont nem kell attól tartania a szlovák politikai elitnek, hogy a szlovákiai magyarok ki akarnak válni a Szlovák Köztársaságból, ugyanis az EU- és a NATO-kötelék egyébként sem tesz ilyesmit lehetővé és indokolttá sem.

Csáky értelmezése szerint az autonómia fogalma az önálló egyetemi, egyházi, szakszervezeti, regionális és helyi önkormányzati és gazdasági döntések lehetőségét jelenti.

Az MKP elnöke arról nem ejtett szót, vajon annak idején, amikor nyolc éven át ő volt a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes, pártja politikusai és ő maga, miért nem szorgalmazott és terjesztett elő kisebbségi törvényt.


sita/para

fórum:

Ahogy látom,
kismolnar, 2009, január 8 - 12:51

a SITA a hírt adta, a PARA az utolsó bekezdésben a szokásos beszólást Csákynak. Ebben az esetben teljesen jogosan. (Ez nem azt jelenti, hogy máskor soha sem jogos.) Ha Csáky így feldobja a labdát ellenfeleinek, azok nagyon hülyék lennének nem kihasználni

Csáky "védelmére" meg annyit, hogy ugye teniszezni csak azzal érdemes, aki hasonlóan játszik, mint mi, mert különben vagy kikapunk csúnyán, vagy semmi izgalom nincs benne. Mi a fenének is feszegetett volna Csáky amikor kormányon volt, a méltó ellenfél most van kormányon. Tőle elvárható a hasonló szinvonal.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

okos beszólás:)
ParaBarak, 2009, január 8 - 13:08

azzal a kiegészítéssel, hogy a PARA nem ellenfele Csákynak, hanem az ő ellenőrzésére is hivatott sajtótermék. Vagyis: Ha Csáky így feldobja a labdát a sajtó embereinek, azok nagyon hülyék lennének nem kihasználni...:)

Másrészt, amikor Csáky kormányon volt, lehetséges szövetségesei voltak. Most az ellenfelei kormányoznak. Olyanok, akik agyhúgykövet kapnak, avagy kiújul az bennünk kisebbeségi törvény puszta említésétől is. Hogy az autonómia fogalomköréről ne is beszéljünk:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nono,
kismolnar, 2009, január 8 - 13:34
azért nem hiszem, hogy a KDH, vagy dzurindáék nagyon örültek volna egy ilyen felvetésnek. Szerintem kevés szlovák politikus van, aki nem csípőből lőne egy hasonló felvetésre. De hogy ebben szövetségesei lettek volna Csákynak, az tuti hogy lehetetlen.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

nana,
ParaBarak, 2009, január 8 - 14:54
néz utána a második Dzurinda-kormány programjának. ha jól emlékszem 2003-ban kellett volna a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szól törvényt. Ez Csáky Pál feladata lett volna. Ami ugyan nem lett volna egy átfogó jogszabály, ám a jelenlegi helyzetnél jobbat eredményezett volna. Arról meg nem is beszélek, hogy az önkorményzatoknak jelenleg legalább 80 szazlékos az autonómiájuk:)

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

80%???
texi, 2009, január 8 - 21:42
Hát arról meg, hogy"az önkormányzatoknak jelenleg legalább 80 százalékos az autonómiájuk" nem is kéne beszélni. A megyehatárokat eleve úgy húzták meg (az első Dzurinda-kormány idején!), hogy ott szlovák többségű (gyakran nacionalista) önkormányzatok működjenek. Járási önkormányzat nincs, a helyi pedig anyagilag jelentősen ki van szolgáltatva a megyei önkormányzatnak és az államnak. Ha az egész rendszert nézem -pláne magyar szempontból - akkor ez maximum 20%.És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nincsenek kisebbségi önkormányzatok - mint Magyarországon, ahol a nemzetiségi iskolákat azok ellenőrzik.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

kérdezd meg,
ParaBarak, 2009, január 8 - 22:21
a helység önkormányzatát, ahol élsz? De akár vizsgáld meg Dunaszerdahelyt. Ki, kik döntenek arról, hogy ki legyen az igazgató az alapiskolákban, a középiskolákban, milyen kulturális porgramok legyenek általában, mit közvetítsen az önkormányzati tévé.... Ki, kik hattározzák meg, mire költsék a közel 1 milliárd koronás városi költségvetést??? De nem akarok itt tovább vitázni. Különösen nem, ha a vitapartner direkte, kurvamód rosszul akarja magát érezni és poiltikai lózungokat nyomat: rosszul élünk, rosszul élünk, dögrováson vagyunk, asszimilálódunk...stb.stb.stb.:-D

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges


Már undorom van ettől az
afca, 2009, január 8 - 18:14
Már undorom van ettől az embertől.Igazi hátramozdító sz..rkeverő.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kollektív öngyilkosság a´la MKP

2009, január 8 - 18:01 Barak László

Egy vehemens olvasónk Csáky Pált az elkúrás kifejezéssel illette itt annak kapcsán, hogy az elnök úr az MKP nevében egy szlovákiai kisebbségi törvény szükségességéről értekezett.

Nem igen tudok vitatkozni a sommás minősítéssel. Annyival viszont mindenképpen kiegészíteném, hogy Csáky szóban forgó nyilatkozatát nem azért tartom újfent elbaltázottnak, mert azt a jelenlegi gázínség idején tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni. Az én problémám „csupán“ annyi a legfrissebb, MKP nevében abszolvált jelenéssel, hogy az valóban nem szól másról, mint a semmitmondó, teátrális magamutogatásról. Vajon miért? Természetesen azért, mert egy kisebbségi ügyekben abszolúte érdekelt parlamenti párt elnöke részéről a legenyhébben szólva is bűnösen kevésnek tartom, hogy úgy beszéljen egy átfogó jellegű kissebségi jogállást szabályozó jogi normáról, hogy annak legalább az ún. munkaváltozatát ne tárja a nyilvánosság elé. Márpedig jelen pillanatban úgy néz ki, efféle dokumentum nem áll Csáky rendelkezésére. Vagy, ha netán létezik is ilyesmi, vélhetően az ő, avagy pártjának fő stratégája, Duray Miklós tikos fiókjában lapul. Persze, ha így is lenne, akkor is politikai dilettantizmusnak, vagy ami még rosszabb, a pontenciális választók tudatos átverésének minősül a kisebbségi törvény és az autonómia témájával előhozakodni egy konkrét előterjesztés nélkül. Ha viszont nem is létezik konkrét törvénytervezet, akkor nem beszélhetünk másról, mint szimpla szélhámoskodásról…

De miért is van ez így? Azért, mert évek óta még csak a sziluettje sem látszik az MKP környékén egy olyan, jogi elemzésre, jogalkotásra képes háttércsapatnak, amelynek avatott tagjai naprakészen segíthetnék annak politikusait. Ha ugyanis ilyesmi létezne, nem termelnék, gyártatnák a párt tisztségviselői szinte akkordban az esetleges, a legkisebb rosszindulat nélkül is nyugodt szívvel bugyutának minősíthető, azaz tök üres deklarációkat. Amelyekről ordít, hogy gazdáiknak arról sincs fogalmuk, hogy fiúk-e, avagy lányok….

Végül, de nem utolsó sorban, fehéren feketén le kell itt szögeznem, igen-igen nagy tévedésben van bárki, aki azt gondolja, hogy egy fikarcnyi kárörvendés is van e sorok írójában a felvázolt helyzet miatt. Ez a helyzet ugyanis úgy, ahogy van, sokkal inkább tragikus, mintsem nevetséges. Mégpedig nem elsősorban az MKP-ra vonatkozóan. Hanem a szlovákiai magyarok jövője szempontjából. Sajnos annak lehetünk tanúi ugyanis, miként követnek el a nyílt színen kollektív öngyilkosságot annak a politikai csoportosulásnak a tagjai, akik a rendszerváltás óta csak abban a reményben kaptak bizalmat a szlovákiai magyar választók tekintélyes hányadától, hogy a szavazatokért, az MKP egyik néhai kampányszlogenjével szólva, „méltó képviseletet” kapjanak cserébe…forum:


ha nincs méltó
lala, 2009, január 9 - 00:39
ha nincs méltó képviselet, konkrét javaslat -- csináljuk meg, gyerünk , csináljuk meg. Ne ijedjünk meg a kihivásoktól, van elég jó szakember, nem tudnak felmutatni egy épkézláb programot ? Nem lehet ? Én meg azt mondom, ne ilyedjünk meg tőle, gyerünk, csináljuk meg ...( Gyurcsány paródiának szántam, de van benne valami, amit a fletó mondott ) Amúgy 1993 ban már kidolgozotak egy konkrét javaslatok, akkor több újság le is közölte. Ha jól emlékszem akkor vagy a Bárdos, vagy a Kvarda mutatta be, de lehet hogy tévedek. A kormányban való részvételeér minden kollektiv magyar érdek emlitéséről lemondtak szinte. Fényes pozitiv ellenpélda a magyar egyetem elérése, és biztos sok mást is elértek volna ha kormányon maradhatnak, de valószinűleg csak diszmagyarnak kellettek az EU felé, már nem kellenek, már a kutya sem törődik velünk, a legutolsó, többszörössen büntetett, csavargó, hajléktalan is fontosabb ( főleg ha roma ) mint ha egy magyar agyonvernek. Mintha még mindig élne a kollektiv bűnösség elve. Vagy még él is ? Alvó törvény ként, mit bármikor elő lehet venni alkalomadtán? Igaz, szerintem is 1998 ban, 2002 ben kellett volna nagylegénynek lenni, és azt mondani, a mi feltételeinkből is teljesitsetek párat, mert másképp nem lépünk be a kormányba, nem lett volna szabad annyival megelégedni, hogy hagytak pár embert meggazdagodni , a magyarok tömegeinek meg lófasz jutott csak.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

A probléma ott van,
kartel, 2009, január 9 - 08:11

hogy a pártnak nincs egy olyan stratégiája, amely az ellenzékben való politizálás alapjait dolgozná fel. A tisztújításkor ugyan Duray megkapta a feladatot, de a munkája olyan vérszegény a pártban, mint a szlovák parlamnetben. A különböző magyar TV csatornákon tetszeleg komoly politikusként, míg itthon az alkoholos kalandjai teszik őt ismerté.

Berényi nemrég egy TV vitában kijelentette, hogy az MKP számára jelenleg az autonómia nem aktuális. Csáky számára hirtelen az lett. Ez csak azt bizonyítja, hogy a párt sodródik. Nagyon rosszkor, rossz helyen mondanak semmitmondó frázisokat.


kartel nem lehet,ha Duray...
changewecan, 2009, január 9 - 10:48
alkoholmámorban strategiát kidolgozni,pláne,ha állando stresszben van,hisz ugy vezetni allandoan,hogy azt lesi nem e kapják el a zsaruk v nem-e ut el valakit ,hát nem egy fonyeremény,tehát méghogy a Duray stratégiát dolgozzon ki???? Pijásan???Nanemááá!!! Ezert is néz ki ez a párt,úgy ahogy kinéz! A ParaBaraknak igaza van,káosz minden szinten

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
Csáky Pál az autonómiáról

2009. január 8. csütörtök, 10:13 | kocur - Újszó
Pozsony
|

Törvényi garanciát szeretne a kisebbségi oktatás számára a Magyar Koalíció pártja, hogy "Mikolaj rossz döntéseivel abba ne tudjon beleavatkozni nap mint nap" - mondta Csáky Pál, az MKP elnöke. A politikus szerint a "szlovák többségnek is érdeke, hogy legyen egy komplex kisebbségi törvény. Ha egy ilyen jogszabályt a magyarok is megszavaznának, az azt jelentené, hogy megegyezés történt a szlovák többség és a magyar közösség között. A nyugalom érdekében ez a szlovák többség érdeke is."

Csáky emlékeztetett, az olasz, a német, a belga és a spanyol politikai elit ezt már megtette.

Csáky Pál interpretációja szerint az autonómia törvény által garantált szabadságot jelent. "Nálam az autonómia az állampolgár autonómiájánál kezdődik. Ez a demokratikus alkotmányokban is benne foglaltatik: az állampolgárnak alapvető dolgokban autonómnak és szabadnak kell lennie, alapjogai csak egyedi esetekben korlátozhatók" - mondta.

Az MKP elnöke kiemelte, az egyházak, a szakszervezetek, a helyi és regionális önkormányzatok is autonómok. Mint mondta, az oktatás és a kultúra számára is léteznek bizonyos autonómiaformák.
(SITA)Csáky: Oktatási és kulturális önkormányzatot akar Szlovákiában az MKP

Törvény által biztosított kisebbségi oktatási és kulturális önkormányzatot, valamint az anyanyelv törvény által szabályozott és garantált használatát szeretné elérni a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Szlovákiában.
"Egy átfogó kisebbségi törvény elfogadása a szlovák többségnek is érdeke. Ha egy ilyen törvényt a magyarok is támogatnának, az azt jelentené, hogy megállapodás jött létre a magyar kisebbség és a szlovák többség között" - jelentette ki Csáky Pál, az MKP elnöke abban az interjúban, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség.
Csáky szerint ha egy ilyen törvény megszületne, akkor a szlovákiai magyarok már nem panaszkodhatnának arra, hogy jogaik nincsenek biztosítva, s a szlovák többség is megnyugodhatna.
"Az olasz, a német, a belga, a spanyol politikai elit megértette, hogy az ilyen jelenségre a kisebbségi törvény elegáns megoldás" - jegyezte meg a politikus.
Rámutatott: az Európai Unió szinte minden országában van valamiféle kisebbségi önkormányzat. A történelmi körülmények következtében azonban ez a kifejezés sajnos "eléggé szerencsétlen módon" rögzült a szlovák közgondolkodásban. A szlovákok 1920-ban rájöttek, hogy a csehek 1919-ben valamit ígértek nekik, de azt nem tartották be, tehát becsapták őket. A szlovákok megsértődtek, és autonomista mozgalmat hoztak létre, amely azt jelentette, hogy belső szabadságot akarnak, s ezen lényegében azt értették, hogy el akarnak szakadni a csehektől. Ezt a számukra kedvező történelmi fordulatok idején, 1939-ben, majd részben 1968-ban, végül 1993-ban valahogy meg is valósították.
"Ez azonban a kifejezés rossz rögzítése. Az autonómia alapvetően nem ezt a folyamatot jelenti, különösen nem akkor, ha az Európai Unió és a NATO tagállamai vagyunk, és senkinek sem kell félnie ilyen törekvésektől" - jelentette ki Csáky. Szerinte ilyen lépés, tehát az elszakadás, sem az MKP, sem Magyarország tervei között nem szerepel, hiszen ezt más országok nem is tűrnék meg.
"De nincs is szükség ilyesmire, hiszen nyitott határaink vannak, s nincs szükség ilyen változásokra. Mi itt akarunk élni méltó körülmények között" - szögezte le az MKP elnöke.
Csáky szerint az autonómia lényegében azt jelenti, hogy az adott szubjektum, az adott csoport törvény által garantált belügyeibe senki sem avatkozik be.
(MTI)HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona