Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

CSAKIS AZ AUTONÓMIA

2011.01.06.
A Bumm.sk fórumból:
http://www.bumm.sk/forum/49837/bugar-felgyorsult-a-termeszetes-asszimilacio.html
http://www.bumm.sk/forum/49816/nehany-tucatnyian-erdeklodtek-a-honositas-irant-del-komaromban.html

Szeretném megismételni az általam állítottakat:

...A TERMÉSZETES ASSZIMILÁCIÓ legfőbb okai a mi esetünkben is:
1. a vegyes-házasságok
2. a nyelv-vesztés
3. az iskola-választás

No most, Barátaim és Elleneim ! Tudjátok mivel mérhető az aszimiláció ???? Neeem???? Jó, akkor elárulom nektek :

Az asszimiláció ÖNMAGUNKON és CSALÁDUNKON MÉRHETŐ !!! Bizonyám, Gyerekek ! Nem kell itt a BUMM-fórumon okoskodni meg hőzöngeni, csak szépen csendben leülni a székre, és elgondolkodni azon, hogy hogyan is alakult a tágabb családunk élete, mondjuk az elmúlt 30-40-50 évben!
-Van-e tágabb családunkban olyan rokon akinek gyermekei már nem tudnak magyarul, ne adj Isten , már ők maguk se igen karattyolnak valamikori anyanyelvükön??
-Van-e a tágabb családunkban olyan rokon, akinek a gyermekei ugyan vakerálják még a jaffát, ám köszönve a vegyes-házasságnak, nemzetiségük már szlováknak van feltüntetve ??
-Van-e egyáltalán olyan család a tágabb rokonságban, akik az elmúlt 50 év nyílt vagy leplezett magyar-ellenessége ellenére megmaradtak magyarnak SZÍVBEN és PAPÍRON EGYARÁNT ??
- Beletartozok-e én is ebbe a családba ??

S ha akad a fórumozók között olyan, aki az utolsó két kérdésre IGEN-nel válaszol, akkor számomra Ő a HITELES EMBER, AZ aki ilyen témákhoz HITELESEN hozzászólhat !!!


Önmagunk Hitelességét, pedig idén mindenkinek alkalma lesz "letesztelni" ! Nemsokára megkapjuk a kérdő-íveket, Barátaim, amelyeket mindenki szépen nyugodtan, Emberi Értékeinek alapján, KITÖLTHET MAJD, MEGVALLHATJA, hogy Ő KI-MI !!

EZ LESZ MINDENKINEK a TÜKÖR !! ÖNMAGA TÜKRE, melybe bele lehet majd mosolyogni, no meg esetleg köpni is !!
kacor
2011-01-06 12:05:59


Válasz:
Kacor te elméleted az, aki nem fajtiszta nem is magyar.
Felteszek egy költői kérdést: TE KI VAGY???? MILYEN JOGON KÖTÖD EBADTA HATÁROK KÖZÉ KI LEHET, KI NEM MAGYAR, mert aki nem a te szabályod szerint él viselkedik az, idézlek: hiteltelen szófosók. Felteszem a kérdést KI vagy te???, hogy mások felett itélkezel, közben a fejedet a homokba dugod gyáva okoskodó módjára.

Nézz körül egy kicsit pl. az EÚ-ban, a te általad úgy nem kedvelt autonómia állította meg az asszimilációt, pl Dél-Tirolban, Baszföldön és Katalóniában is, ezért nem tüntek el a belga németek sem ezért kapnak a skótok egyre nagyobb jogokat és a írek nyelve is azért maradt fel mert mertek nyíltan küzdeni a jogaikért. A múlt század elején az írek kétharmada nem is tudott írül, akkor ők már nem voltak írek. A baszk családok nagyrésze márcsak spanyolul tud, de a gyerekeiket az autonómiának köszönhetően baszk iskolákba adják és ők újból megtanulják az őseik nyelvét. Ezeknek a gyerekeknek a szülei te szerinted asszimiláltak és spanyolok?

A te fajtiszta elméleted az Goobells elméleteivel is vetekedhetne.

Te szerinted ki a magyar? Vagyis azt már tudjuk, sokszor propagáltad. DE!!
Szerintem az a magyar aki annak vallja magát függetlenül attól milyen a családi háttere. Vajon az Aradon kivégzett generálisok, ha hallanák a te elméleteidet kacorkodásodat királyom, akkor forognának a sírjukban.

CSAKIS AZ AUTONÓMIA, A BÉKÉS AUTONÓMIAKÜZDELEM ÁLLÍTJA MEG AZ ASSZIMILÁCIÓT, AZ ÖSSZES TÖBBI DOLOG CSAK MELLÉBESZÉLÉS, HAZUDOZÁS!!!!
abraka
2011-01-06 12:25:15


Másik téma:

Arcas írta:
kacor írta:
... Nem kivételezést kér az ember, hanem legalább ilyenkor JÓL JÖNNE a MEGBECSÜLÉS ,!!!....méghozzá a HELYTÁLLÁSÉRT !! a ROSSZ IDŐKBEN való helytállásért !!


Ez az amit eddig sosem tudtam megfogalmazni,mi is kell igazán nekünk: "megbecsülés" a "helytállásért"!!!
S ezt talán még nem is mi érdemelnénk ki igazán,hanem a szüleink ,de leginkább nagyszüleink.Minden felvidéki magyar szülőnek!
..."megbecsülés" a "helytállásért"!!!
Ez csodás gondolat


Bevezetőnek leírom, hogy a BUMM-portál állandó témái közt szerepel az AUTONÓMIÁról szóló külön fejezet, felesleges most újra-kezdeni az egészet és ezzel "mérgezn\" az összes, nem is arról szóló cikket !

Ami pedig a témát illeti:

Muszáj újra idéznem magamat , mert tényleg jól pattant az eszembe ez a gondolat! Mert bizony , ha kiegészítem ezen állításomat MaszlagMorton fejtegetésével, miszerint az adminisztráció meg a sok futkosás miatt is rengeteg ember marad távol a lehetőségtől, megint csak oda jutok, hogy biz nem gondolkodtak előre egyesek akkor, amikor a kettős állampolgárság felvételének játék-szabályait lefektették !
Mert még egyszer mondom, értem én a 38-45 közötti csoport kivételét a többiek közül, de akkor annak a csoportnak is, amelyet én írtam le, egy külön katagóriát kellett volna alkotnia, és akkor elég lehetne a születési bizonyítvány, amely világos bizonyíték arra, hogy a NEHÉZ, sőt VÉR-ZIVATAROS időkben is voltak olyanok, akik nem a POLITIK SZÉL-FÚVÁSAI SZERINT forgattak kabátot , no meg nemzetiséget, hanem KIÁLLTAK MAGYARKÉNT AKKOR IS, a megkülönböztetések ellenére is !!
Kedves Anya-nemzet Kedves Vezetői !! Nem hinném, hogy KELL ENNÉL NAGYOBB BIZONYÍTÉK !!
kacor
2011-01-06 11:28:44

Válasz:

Kacor nem én kezdtem és már leszálhatnál rólam, én csak válaszoltam a kérdésekre mi a fene a bajod? A beteges bósza gyűlölted már kezd egy kicsit ósdi lenni. Ennyire utálod magadat?! Beteges önidézgetéseid, királykodásod, egy kicsit zavaros nem gondolod? A királyok felvállalják a saját nevüket. Te miért nem mered, ha már királynak tartod magad. Én sem veszlek figyelembe, így te se adjál felbújtó formában okot a bummosoknak a cenzúrálásra. Egyébként a nagymagyarkodásod már sokszor írtam a pokolba vezeti a felvidéki magyarságot, ami ellen látszatra küzdötök az lesz a vesztetek, persze nem nyíltam, hanem kacorféle álnevek mögé bújva uszítotok. Te is az asszimilációról írtál én is, csak azzal a külömbséggel én nem sírdogálok, hanem az asszimiláció elleni küzdel formáit is megneveztem, autonómia formájában. Tehát, ha az asszimilációról lehet beszélni, akkor az autonómiáról is. Kacorkám a sunyi megjegyzéseid miatt és a régi inkorrekt hozzászólásaid miatt is szívesen belenéznék a szemedbe, de te erre már gyáva vagy, hogy fel merd vállalni szemtől-szembe, de akkor légy olyan kedves ne akard nekem megmondani, kinek, hol és milyen formában válaszoljak, ha te a farkasodudból még kinézni sem mersz.
abraka
2011-01-06 11:50:05


Kara írta:
Ne idegesítse fel magát János.Tudja sok ember nem fogad el segítséget, mert meggyőződése hogy helyesen cselekszik. Azokon az embereken hogy segitene akik fele szlovákul, fele magyarul beszélnek?


Írtam a másik témában, az írek, a skótok, a belga németek, baszkok, katalánok, korzikaiak, finn svédek esetéről.

Most a katalánokat emelném ki, hogy ne ismételjem önmagamat. A katalán kevert családok nagytöbbsége katalán iskolákba adják a gyerekeit, mert a katalán autonóm kormány erre ösztönzi őket. Indoklás az, hogy a spanyol ígyis-úgyis természetes úton, mint az állam hivatalos nyelve megtanulják, ezért a katalán iskolákban magas szinten tanítják azt, de a többi tantárgy katalánul zajlik, így a gyerek nem lesz egyoldalúan tanítva, mert az utca a spanyolt preferálja, az iskola a katalánt, így kialakul egy egészséges középút, ahol a nebuló döntheti el hová tartozzon, nem a rossz közeg és a mi esetünkben egyes magyarok beteges elképzelései. Ezért sokan a katalánt választják, ezért erős Katalónia, ezért gyarapodnak a katalánok, mert nem beszélnek mellé, hanem ténylegesen küzdenek a megmaradásért.
abraka
2011-01-06 12:33:53Hozzászólások:


Nézd sanyi miután törvénysértő módom megszünteték a Nomos regionalizmust, én már azóta semmiféle PT-be nem léptem be, de azok akik megalapították a az autonómista Harmónia PT azok többségiben a Nomosból jöttek ki, akarták, hogy csatlakozzak, de mivel a nevemet nem akartam párosítani velük, hogy nehogy slota bandája megint megtorpedózza így kimaradtam, de együttműködünk néha. Pl. a komáromi arrogancia ellenes tüntetésen is ott voltak, veletek ellentétben a komáromi MKP-sok a vág parton sörözgettek. Ők terjesztették az autonómiát DSz-ben. Akkor Dunaszerdahelyen fel akartam szólalni, de ezt sem engedtétek meg, indok zártk. rendezvény volt, hát úgy is sikerült szép kis majális lett belőle, a nemakarók tehetetlenségének bizonyítékául.

Tudod kár, hogy kerültök, még senkinek nem haraptam le az orrát, ha elhívtatok volna múltkor Kalondára akkor bemutattam volna az autonómia tervezetemet, kérdéseket tehettetek volna fel és bizonyíthattátok volna a ti igazatokat. Egyébként már Tőkésnek is átadtam az egyetlen egy autonómia tervezetet, mikor találkozásunk előtt levelezgettünk, akkor már előre örült, meglévő emeilok bizonyítják, hogy találkozni fogunk, leülünk beszélgetni, mikor ezt a duraysta csapat megtudta küldtek egy figyelmeztető infót Tőkésnek ezzel a Bószával neegyezkedjem mert sziszes ügynök. Tudod mi a röhej, hogy mikor a találkozóra megérkeztünk, Tőkés mégcsak beszélni sem akart velem, sőt egyenesen megkérdezte mi közöm van a sziszhez. Tudod ez primitív lejáratósdi, amit ti csináltok, az helyett, hogy kérdeznétek és a válaszokat meghallgatnátok. Féltek, hogy a megélhetési ágendát valaki elveszi. én nem elvenni akarom, mert már rég nálam van, hanem megosztani mindenkivel, aki igazán küzdeni mer, akar a jussunkért. Aki ezt nem érti azt nagyon sajnálom. Sohasem törekedtem vezető szerepre, aki ismer mindenki tudja csak egyet akarok, hogy elmondhassam azt, amiben hiszek, amiért küzdök. De ez csak akkor lehet eredményes, ha együtt tesszük, nem egymás ellenében.
boszajanos
2011-05-23 11:38:45OKé, akkor válaszolok:

1. Én nem vagyok, senki a felvidéki magyar közéletben, csak egy kis falu, kis egyesületét vezetem....ergo, csak egy vagyok azok közül, akik tehetetlenül morognak, de képtelenek összefogni
2. Csáky Pali nem a haverom, "csak" a jó ismerősöm....voltak "közös dolgaink", de inkább úgy fogalmazok, hogy közösségi dolgaink (anno adott 80ezer Sk-t a Kalonda Közösségi Ház felújítására közpénzből, mint ahogyan adott máshová is, s ez így volt jó!)
3.Én MAXIMÁLISAN egyetértek az elképzeléseid 90%-val!
4. Ami miatt "beszóltam" (kalandor), pontosan azért, mert kalandorságnak és öncélúnak tartom ma azt a véleményedet, hogy KI KELL MENNI AZ UTCÁRA! Ugyanis 1994 január 8.-a óta a szlovákiai magyar közéletben TELJESEN LEÉPÜLT A KÖZÖSSÉGI TENNIAKARÁS! ZOMBI LETT A NÉP!!! NINCS TÖMEG! ÚJRA KELL KEZDENI MINDENT! AZ ALAPOKTÓL!

Szerveszkedni, összevetni, összegezni és FOKOZATOSAN ÚJRAÉPÍTKEZNI! Nincs sok időnk, értem én a türelmetlenségedet..én is az vagyok...

Egy utolsó kérdés: TI (Te és a Csapatod) hányan vagytok? (az MKP kampánygyűlésén a DAC stadionjában ti osztogattátok az autonómia-kitűzőket, ill. ti raktátok ki az "autonómia" transzparenseket?)

kalondaipappsanyi
2011-05-23 10:53:11Kalondai az autonómia már 2006 óta kezdeményezve van, csak ti ültök a seggeteken, aki pedig ténylegesen küzd azt lenézitek.

Nem beteges ez egy kicsit. Van egy megvalósítható autonómia tervezet, amit olvasatlanul lesajnáljátok, mert nem ti csináltátok. DE, mond meg ki akadályozott meg benneteket abban, hogy 21 év alatt letegyetek valamit az asztalra.

Én már rég győztes vagyok, ti pedig a vesztesek a nemakarásosotokkal és még te beszél, káderezel ki csapatjátékos és ki nem. Vizet prédikálsz, közben pedig bort iszogatsz.

Már csak az a kérdés mikor ébredtek fel és mikor csatlakoztok hozzám. Ezt nem én írtam még mielőtt megint magamutogatással és beképzeltséggel vádolsz meg. Csak egy ember mutass nekem, aki az utóbbi 6 évben többet igyekezett tenni az autonómiáért, a megmaradásunkért.

Nézd én már sokszor írtam, össze kell fogni, de nem úgy ahogyan ti csináljátok, féltek tőlem, mert ki merem mondani a bajok forrását, de arra már nem figyeltek oda, hogy a megoldásokat, javaslatok, vitaanyagok formájában mellékelem. Ameddig ebből a zavaros hozzáállástól nem tudtok megszabadulni, addig minden marad a régiben én küzdök az autonómiáért, ti pedig csak beszéltek, sírdogáltok, hogy milyen rosszak a szlovákok.

Sanyi Székelyföld már 15 éve mozog, csak ti nem vettétek eddig észre.
boszajanos
2011-05-23 10:38:44Sanyi, hamár megszólítottál és a szokásos elfogultságodtól még mindig nem tudtál megszabadulni, így én is a szokásos igazságot írom le.
1. Kit nevezel te kalandornak? Azokat keresd a saját soraidban. Én önzetlenül és saját zsebre, időt és pénzt nem kímélve teszem a dolgomat. nektek ez nem teszik mert a te csapatjátékosaidat a nevükön neveztem, hogy 21 éve ültök a seggeteken és azt várjátok, hogy majd valaki helyettetek kiköveteli az autonómiát. Kedves barátom ez nem úgy működik, ahhoz ki kell menni az utcára, ha kell és ott kell követni a jussunkat az azonos jogokat és az ehhez szükséges területi autonómiát. Kalandornak neveztél, még talán meg is kéne köszönnöm, mert elvbarátod Csáky sziszes és szönöszös ügynöknek nevezett, amikor még 2007-ben rámutattam az autonómia szükségességére. Először nézz tükörbe mielőtt a másikat támadod. Én semmi mást nem kérek, hogy meg tudjam védemi az autonómia tervezetemet, amibe még a szönöszö sem tudod tartalmilag és jogi magvalósíthatóságába belekötni. DE !!! Ti a nagy autonómisták az egyetlen egy megvalósítható tervezetet csakúgy alapon lesajnáljátok, majd kiötlőjét meg lehülyézitek. Így akartok egységet.
Egy csapat, egy jól működő csapat nem a húsosfazékot körülüllőkből kell létrejönnie és főleg nem ők azok, akik a másikat lesajnálhatják azzal, hogy nem csapatjátékos, mert megmondja a tutit, amit ti támadni tárgyilagos vitákban nem meritek, nem tudjátok. Akkor most ki nem csapatjátékos, ti a tehetetlenségetekkel, vagy én a tenni-akarásommal.

Más sem hallok mennyire rossz, buta, hiteltelen vagyok, de az okok mindig elmaradnak, ha rákérdezek, hogy miért is.

Mindig az 1994-es komáromi egynapos összeruccanást emlegetitek. Mond nem beteges egy kicsit, ma 2011-t írunk. Mi lenne, ha a nemakarást és a bűnbakkeresést felváltanátok igazi tenni-akarással. Mikor megírom, hogy a megoldás nem a sajnálkozás és az állandó védekezés, hanem bátor kiállás a jogainkért, akkor én leszek ellehetetlenítve. Majd ideírod, hogy nem vagyok csapatjáték.
boszajanos
2011-05-23 10:30:24autonóomiát kell kezdeményeznünk és kivívnunk nyugat-európai mintára....székelyföld már mozdult...íme

Nem törvényellenes az autonómiatámogatás

[ 2011. május 23., 08:54 írta:
[113 írta:
Nem törvényellenes, ha egy egyesület támogatja Székelyföld autonómia törekvéseit, ezt a Hargita megyei törvényszék mondta ki jogerős döntésében. A határozat értelmében törvényesen működhet a maroshévízi Urmánczy-egyesület, amelynek bejegyzését három román civilszervezet próbálta megakadályozni.
Az 1868-ban született magyar országgyűlési képviselő síremlékénél érdemeit sorolja a maroshévízi egyesület elnöke. A néhai képviselő emlékeit ápoló alapítványt épp egy éve akarta feloszlatni három, ugyancsak maroshévízi civil szervezet. Arra hivatkoztak, hogy a magyar szervezet célkitűzései ellentmondanak Románia alkotmányának.
A maroshévízi bíróság ugyan első fokon az egyesület felosztása mellett döntött,de ők fellebbeztek a határozat ellen. Kincses Előd ügyvéd, Hargita megyei törvényszékhez benyújtott fellebbezésére másodfokú határozat született, e szerint az Urmánczy-egyesületet nem lehet feloszlatni és kényszeríteni sem lehet az alapszabály módosítására. Az Urmánczy-egyesület elnöke szerint kálváriájuk itt várhatóan nem ér véget. Nemrég a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Bizottság igazgatóságegységei kutatást végeztek az egyesületnél, államellenes tevékenységekre utaló bizonyítékokat kerestek, de semmit sem találtak.

NOS, URAIM, RAJTUNK A SOR! BÓSZAJANI EGYEDÜL KALANDOR, DE EGYÜTT - SOKAN - SOKAT TEHETÜNK ÖNMAGUNKÉRT!!!

...b.sz.-nek üzenném: de ez most nem azt jelenti, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG TE VAGY A "KIVÁLASZTOTT" (máshol írtam: CSAPAT kell!!!) ÉS CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A TE SZAKMAI ANYAGOT AZ EGYETLEN MEGOLDÁS! Volt itt 94-es Komáromi Nagygyűlés, stb...

Lampl Zs.-t meg ne fikázzátok, teszi a dolgát, elemez...soha, sehol nem írta, hogy az aszimiláció elfogadott dolog a részéről!
kalondaipappsanyi
2011-05-23 10:01:48
http://www.bumm.sk/forum/55105/lampl-zsuzsanna-az-asszimilacio-logikaja|2.html
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona