Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

2009-es Commora Aula írások

2009.1.1
Erőt csak erővel lehet szembeszegezni
forrás: CA
Tudomásul kell vennünk, hogyha erővel nem vagyunk képesek erőt szembeszegezni, akkor elpusztulunk. A felvidéki magyarság legnagyobb ellensége nem a szlovákság, hanem a globalizáció, ami nem ismer nemzetiséget, csak birodalmi blöffpolitizálást és a globális tőkét. A minket kifosztó globalitás egyformán súlytja a magyart és a szlovákot is.
►►►►folytatás

****************

2009.1.6
MKP-s gazdaállat
forrás: CA
A minap egy ismerősöm azt írta, miért nyitok második frontot, ha az elsőt sem sikerült megnyernem. Arra célzott, hogy miért szapulom az MKP-t, megélhetési politikusait és az állami támogatásokból jólétben élő másodvonalbeli kiszolgálóit, hogyha az autonómia-törekvéseimmel nem sikerült lényegessen előbbre lépnünk.
►►►►folytatás

****************

2009.1.7
Ezzel kezdtük, ezzel fejezzük be
forrás: Commora aula
Ezzel kezdtük 2006.6.15-én, ezzel fejezzük be ma 2009.1.7-én, mert két és fél év alatt kiderült, hogy az MKP továbbra sem akarja az autonómiát, politikusai mellébeszélnek, össze-vissza hazudoznak, a CA tevékenységet őszinte tenniakarását ellehetlenítették.
►►►►folytatás

****************

2009.1.9
HA NEM LESZ AUTONÓMIA, NEMZETI-FELSZABADÍTÓ HARC JÖN?
forrás: bumm
A szlovák politikai elitnek meg kell értenie, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzetrész követeléseinek elfogadása nélkül nem lesz nyugalom az országban és nem lesz magyar-szlovák megbékélés – írja közleményében Bósza János, a Nomos Regionalizmus civil szervezet alapítója.
►►►►folytatás

****************

2009.1.10
Legyen ez egy új kezdet
forrás: CA - BJ
Nem szeretnék belemélyedni az 1994-es események ecsetelésébe, ezt az itt lévők jól ismerik. Inkább azt szeretném elmondani, ami ezekből a folyamatokból kimaradt és javasolni szeretnék egy-két dolgot, amit a hatályos a szlovák alkotmány értelmében bátran megtehetünk.
►►►►folytatás

****************

2009.1.10
Csakis közösen az autonómiáért
forrás: CA - BJ
Pásztor úr egy órás beszédében, eléggé részletesen elemezte az 1994-es kezdeményezés céljait, eredménytelenségét és felvázolta saját elképzeléseit az önrendelkezés témakörében. Elmondta, hogy 1994 óta nem történt semmiféle kezdeményezés az önrendelkezés érdekében.
►►►►folytatás

****************

2009.1.13
Trianon helyett az autonómiára kéne összpontosítani
forrás: CA - BJ
Duray Miklós vélhetően stratégiai döntést hozott: taktikai okokból a szlovákiai magyarok autonómiájának irányba kívánja navigálni a Magyar Koalíció Pártja jelképes hajóját.
►►►►folytatás

****************

2009.1.15
DFÖT már 2007-ben az önrendelkezésért
forrás: CA összefoglaló
A Commora Aula már 2007 júliusában megfogalmazta:
A Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács létrehozásának a fő célja az, hogy vitát indítson elsősorban a felvidéki magyarság között, majd a többségi szlováksággal annak képviselőivel az autonómia valós értelmének a tisztázásához, az autonómia szó rehabilitálásának az eléréséhez.

►►►►folytatás

****************

2009.1.20
Megőrültek, vagy a jódolguktól megveszekedtek az MKP-s urak és hölgyek!!!
forrás: CA összefoglaló
Ezek a fórumos bejegyzések inspiráltak, hogy jobban odafigyeljek mi is zajlik manapság Felvidéken, s főleg az MKP berkein belül, ha egy szóban szeretném kifejezni az érzéseimet, akkor azt mondanám megőrültek.
►►►►folytatás

****************

2009.1.21
LETÉSZEM A LANTOT - levél az ismeretlen barátomtól

forrás: CA
Az előző levelemben utaltam a Letészem a lantot című versre,amelyet Arany János írt, de Vörösmarty Előszó című elgondlkodtató írására is gondoltam, mert egyesek szerint ez válasz is volt erre a versre, ugyanakkor született, mint a Letészem a lantot, a Szabadságharc leverése után.
►►►►folytatás

****************

2009.1.21
Csölösztőn a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala
forrás: CA, Újszó
A szlovákiai magyar kisebbség jövőjével az utóbbi két évben összességébennem foglalkoztak annyit, amennyit január 29-én. Ugyanazon a napon ül össze a Somorja melletti Csölösztőn a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, Pozsonyban pedig szakmai konferenciát szervez az MKP Stratégiai Tanácsa
►►►►folytatás

****************

2009.1.23
Haza csak ott van, hol jog is van,
S a népnek nincs joga.

forrás: Bósza János - CA
A jogtalansággal szembeni ellenállást, az igazságosság utáni vágy hordozza önmagában.
►►►►folytatás

****************

2009.1.25
Lehet-e letenni a lantot?
forrás: CA
Az én időm lejárt! Lejárt? Három év távlatából nézve, vajon vége a munkaidőmnek, letehetem a lantot? A három éves monológom, vajon révbe jutott?
Már nem vagyok az aki voltam, aki élte a maga végtelenül egyszerű életét, hektikusanan, szabadon és kiszámíthatatlanul, bár habitusom a régi, ezen sohasem tudtam változtatni.

►►►►folytatás

****************

2009.1.26
Tűznélküli forralás, avagy lehet-e az autonómiáért és a jogegyenlőségért küzdeni akarat nélkül.
forrás: CA - BJ
Ami manapság Felvidéken zajlik az autonómiáért és az önrendelkezésért történő valós kiállás háza táján, az nem más, mint a magamutogás betegsége, sok hűhó semmiért alapon. A CA már 2007-ban meghirdette az autonómiát, majd erre válaszként Csáky biztosította Gasparivicot, hogy MKP sohasem fogja zászlajára tűzni az önrendelkezés jogát, s mindezt Csáky úr megtetézte azzal, hogy a CA autonómistáit szönöszös ügynököknek nevezte.
►►►►folytatás

****************

2009.1.27
Re: Bósza, Petheő, Duray, Autonómia
forrás: CA, presstige.sk
Újra lendületben a honi autonómia harcosai. Bósza kezébe ismét mikrofont nyomtak, ill. már az is rossz húzás volt
►►►►folytatás

****************

2009.1.27
MEDICUS CURAT, NATURA SANAT
forrás: CA, post.sk
" Medicus curat, natura sanat"-Az orvos orvosolgat, de a természet az, ami meggyógyít! On (akože Bósza) jej ani nemusel oponovať (niežeby dostal možnosť), ona sa strápnila sama.
►►►►folytatás

****************

2009.1.28
Marakodás szelleme, avagy ha összefognánk mind, mi magyarok!
forrás: CA - BJ
Hogy ne érje szó a ház elejét, holnap az MKP és a somorjai székhelyű Fórum Intézet is, mint két kakas egy dombon, ugyanabban a témakörben az MKP (Duray, Csáky vonal) szakmai konferenciát és a volt FMK illetve annak utódpártjával az MPP-vel szimpatizálók (bugárista, Mede és Simon vonal) a szlovákiai magyarok kerekasztala egyeztető fórumát hirdették meg.
►►►►folytatás

****************

2009.1.29
Hathatós autonómiaharcot!
forrás: polgarielet.ro
Az elmúlt másfél évben módom volt elemezni, és mindenfajta elfogultság nélkül tényszerûen elgondolkodni azon, hogy vajon a sírdogálás vagy a látszattettek-e a megoldás az asszimiláció megállítására és az azonos jogok kikövetelésére.
►►►►folytatás

****************

2009.1.30
Kirekesztenek és lenéznek minket, majd másolják és lopják a gondolatainkat.
forrás: CA - BJ
Talán így lehetne egy mondatban kiértékelni a komáromi január 10. MKP-Csemadok önrendelkezési nyilatkozatot és a tegnapi Somorja melletti Csölösztőn összegyűlteknek, a szlovákiai magyarság civil szervezeteinek, társadalmi intézményeinek és gazdasági szereplőinek, a polgári elvre épülő és a polgári egyenlőséget hangoztató nyilatkozatát.
►►►►folytatás

****************

2009.1.31
Lépett a Felvilág - Autonómia - az MKP-tól
forrás: CA összefoglaló, para
Nem az a bolond, aki a világot olyannak látja, amilyennek kéne lennie, hanem az a bolond, aki olyannak látja amilyen.
►►►►folytatás

****************

2009.1.31
Vizet prédikálva, bort isznak
forrás: CA - BJ, felvidek.ma
Bósza János komáromi polgárjogi aktivista szerkesztőségünkbe küldött írása:
Kirekesztenek és lenéznek minket, majd másolják és lopják a gondolatainkat. Vizet prédikálva, bort isznak.

►►►►folytatás

****************

2009.2.5
Politika és erkölcs, szlovákiai pártok alsó elkölcsi határa és a honföldi magyar valóság
forrás: CA BJ
E jegyzet megírását az elmúlt években a politikában tapasztalható negatív képmutatás, mellébeszélés és a pozitív segítőkészség hiánya tette szükségessé.
►►►►folytatás

****************CA kronológiája 2008


"Hiszek a harcban, az észérvek harcában a vak erõk ellen."(Babits Mihály)


2007.12.27
Elküldtük a CA tervezetét az autonómiára
forrás: commora aula
Elkészült és elküldtük email formában, mind a 150 szlovák parlamenti képviselőnek megtárgyalás céljából.
Január közepén személyesen is átadjuk, a Szlovák Köztársaság Elnökének Gašparovič úrnak, a Szlovák Parlament Elnökének (NR SR) Paška úrnak és a Szlovák Kormányfőnek Fico úrnak.

►►►►folytatás

****************

2007.12.26
Bósza felosztotta Szlovákiát
forrás: felvidek.ma
Bósza János felosztotta Szlovákiát a területi autonómia jegyében, melynek fővárosa Kassa lenne. A Dél-Fölvidéki Autonómia Somorjától Királyhelmecig terjedne, megközelítőleg 1,2 millió lakossal. Ez a gyakorlatban annyit jelentene, hogy az ötszázezres magyar etnikumhoz hasonló létszámú szlovák is tartozna, szól az autonómiáért síkra szálló Bósza-tervezet.
►►►►folytatás

****************

2007.12.28
Teljesítettük, mert megigértük
forrás: commora aula
Egy évvel ezelőtt megigértük, hogy a 2007 év az autonómia-harc éve lesz. Ezt teljesítettük. Még 2006-ban a Commora Aula elkészítette az autonómia-tervezetét a területi autonómiára. Ezt a tervezetet 2007 májusában pontosítottuk, bejelőltük határait, megalkottuk közigazgatási struktúráit. Majd honlapunkra feltéve szakmai vitára bocsátottuk.
►►►►folytatás

****************

2007.12.28
Fővárossá nyilvánítaná Kassát Bósza János
forrás: magyarhirlap.hu
Bósza János, az autonómiatörekvéseiről ismert észak-komáromi vállalkozó a napokban ismét felvetette a Dél-fölvidéki Autonóm Terület létrehozását
►►►►folytatás

****************

2008.1.1
Újévi üzenet köszöntő helyett: „Kedves szlovákmagyar honfitársaim...”
forrás: felvidek.ma
„Miközben elbúcsúztunk az óévtől és az új év küszöbén állunk, mindjárt az elején szeretném eloszlatni a kedélyeket, mielőtt egyesek jobban belelovagolnák magukat a Schengen-hozta jövőbeni kilátásokba. Azokba, amelyek vízió szintjén sem állják ki a próbát, nemhogy gyakorlatban megvalósulnának.
►►►►folytatás

****************

2008.1.3
Valóban csak határétlépésről szólna?
forrás: Róbert, commora aula
Fico elvtárs azt nyilatkozta az imént, hogy a határok nem szűntek meg, csupán a határellenőrzések.
Valóban csak ennyi történt volna?
Szerintem ennél több és tudatosítania kell Szlovákiának is azt ami nyilvánvaló, hogy Szlovákia az Európai unió egyik tagállama lett a sok közül és nem rendelkezik többé teljes függetlenséggel, hisz lemondott annak egy részéről a közös EU javára

►►►►folytatás

****************

2008.1.5
A HZDS provokációnak tartja az autonómiát
forrás: Újszó
Pozsony. A HZDS-t felháborítja Bósza János autonómiatervezete, szélsőséges provokációnak tartja, mely feszültséget kelt a szlovák és magyar nemzetiségű állampolgárok között.
►►►►folytatás

****************

2008.1.8
Bejegyezték Bósza szervezetét
forrás: Újszó
Pozsony. Bejegyezte a belügyminisztérium Bósza János civil szervezetét Nomos Regionalizmus néven. A társulás működését december 21-ei hatállyal hagyta jóvá a tárca. Bósza lapunknak elmondta: elégedett azzal, hogy negyedszerre sikerrel jártak a minisztériumnál
►►►►folytatás

****************

2008.1.11
Az autonómia akarat és hit kérdése
forrás: Nomos Regionalizmus PT
Igen is kell az autonómia Felvidéken, hogy soha ne kelljen félnie senkinek nyilvánosan használnia az anyanyelvét, hogy gyermekeink és unokáink rettegés nélkül vállalhassák magyarságukat, hogy a munkahelyeken ne kelljen kétszer annyit bizonyítani az embernek, ha feljebb akar jutni a létrán és a szülöföldünk végre a hazánk is lehessen.
►►►►folytatás

****************

2008.1.15
Köszönjük, Bósza János
forrás: bumm.sk, poli plog
Ideje helyre tenni ezt a Bósza Jánost. Annak ellenére, hogy fenntartok mindent, amit róla és fura szervezeteiről korábban írtam, most kénytelen vagyok kiállni mellette.
►►►►folytatás

****************


2008.1.16
Nomos kontra SNS, polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus
forrás: NoRe összefoglaló
Hétfőn a TA3 vitaműsorában, a demokrácia önrendelkezési elve és az etnonacionalizmus nemzetállami gyűlöletkeltése, hazugságai ütköztették nézeteiket. A SzNP , tekintélyelvű és másokat kizáró xenofób képviselője Belousovová tudtára adta a felvidéki magyarságnak, hogy jogai nincsenek, csupán kötelességei.
►►►►folytatás

****************

2008.1.17
Nem sikerült elmondani a TV-ben
forrás: MaRe hír
Ezt már nem sikerült felolvasni a TA3 hétfői vitaműsorában, mert sértette volna a nyelvtörvényt és ezért megbüntethették volna a TA3 tévéstársaságot. Ezért ilyen formában közlöm a nyilvánossággal. A szöveget magyar nyelven szerettem volna elmondani. Nem kaptam rá lehetőséget, hogy felolvassam.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Felszámolták Bósza társulását
forrás: Újszó
Még az alakuló közgyűlés összehívására sem volt lehetősége a Nomos Regionalizmusnak.
Bósza lapunknak elmondta: a belügy csak azt bizonyította be határozatával, hogy Szlovákia nem jogállam. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan és arrogáns módon képesek lesznek megszüntetni a szervezetet.

►►►►folytatás

****************

2008.1.23
SLOTA JAVASLATÁRA MEGSZÜNTETTÉK BÓSZA SZERVEZETÉT
forrás: bumm
Mielőtt megkezdhette volna tényleges működését, már meg is szüntették Bósza János Nomos Regionlizmus elnevezésű civil szervezetét, mely az autonómia kivívását tűzte ki célul.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Megszüntették a NoRe-t
forrás: commora aula
Belügyminisztérium megszüntette a Nomos regionalizmus PT-t, az ok egy magántulajdonban lévő honlapon (www.commora.hu), magyarországi szerveren (ami nem a Nomos Regionalizmus tulajdona) továbbra is a témák között maradt a szlovák parlamenti képviselőknek elküldött autonómia-tervezet.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Betiltotta Bósza autonómia-társaságát a szlovák belügyminisztérium
forrás: MTI
A szlovák belügyminisztérium Ján Slota pártjának kezdeményezésére betiltotta a révkomáromi vállalkozó, Bósza János nevével fémjelzett Nomos Regionalizmus nevű civil társaságot, amely annak bizonyítására törekszik, hogy az autonómia intézménye nem ellenkezik a szlovák alkotmánnyal és nem fenyegeti Szlovákiai területi integritását.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Újabb szlovákiai "államcsíny": az SNS kezdeményezésére beszüntették a Nomos Regionalizmust
forrás: felvidek.ma
Meg sem kezdhette tényleges működését a Bósza János nevével fémjelzett Nomos Regionalizmus szervezet, és - nevetséges indokokkal - a szlovák Belügyminisztérium máris beszüntette tevékenységét.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Intő jel
forrás: MTI
"Intő jel, amely arra figyelmeztet, hogy az államhatalom döntéseiben nem a hatályos jogi szabályozás, hanem önmaga meggyőződése alapján jár el" - kommentálta a Bósza János nevével jegyzett Nomos Regionalizmus nevű, autonómiaelvet valló polgári társulás felszámolásáról szóló szlovák belügyminisztériumi döntést szerdán az Új Szó.
►►►►folytatás

****************

2008.1.23
Mennyire komoly?
forrás: Újszó
A politikatudományban alkalmazott demokráciaelméletek alapvetően két csoportra oszthatók. Az elsőbe tartoznak az úgynevezett minimalista modellek, amelyek szerint minden rendszer, ahol a politikai döntéshozók szabad választásokból kerülnek ki, demokratikus. A második csoportba tartozó elméletek ezzel szemben egy egész sor egyéb tényezőt is vizsgálnak a szólásszabadságtól kezdve a korrupción át a civil társadalom szabadságáig.
►►►►folytatás

****************

2008.1.24
Bósza betiltva, a pospolitosť virul
forrás: Újszó
A belügy szerint veszélyben volt az ország.
Pozsony. A belügyminisztérium arra hivatkozva tiltotta be Bósza János Nomos Regionalizmus civil szervezetét, mert többszöri hivatalos figyelmeztetés ellenére is nyilvánosan terjesztette autonómiatervezetét. Erik Tomáš, a szaktárca szóvivője szerint a szervezet tevékenysége alkotmánysértő volt és veszélyeztette az ország önállóságát.

►►►►folytatás

****************

2008.1.24
Gyáva és megfélemlített népnek nincs hazája, sem jogai, sem jövője.
forrás: commora aula
A múltat még az Isten sem tudja megváltoztatni, akkor ne ott keressük bajainkra a gyógyírt. Önmagunk megismerése a lehetséges közép-európai konfliktushelyzetek kezelésének egyik kulcsa. A másság megismerése is a gyógyulás része.
►►►►folytatás

****************

2008.1.28
Odvolanie-fellebbezés
forrás: commora aula
Fellebbeztünk, mert igazunk van. Ha Szlovákia jogállam, akkor a Legfelsőbb Bíróság a mi javunkra dönt. Ha nyerünk Kaliňáknak mennie kell, ha vesztünk akkor is, mert hazudott és a törvényt sértett alkalmazottait védi. Le kell vonnia a konzekvenciákat és a személyes felelősség terhét is vállalnia kell.
►►►►folytatás

****************

2008.1.27
BÓSZA SZERINT SLOTA BEREZELT, ÚJRA VITÁZNI AKAR
forrás: bumm, sme
Bósza János nem adja fel: újra szópárbajra hívta a Nemzeti Párt vezetőjét, Ján Slotát. Véleménye szerint a belügyminisztérium politikai megrendelésre cselekedett, amikor betiltotta a Nomos Regionalizmust.
►►►►folytatás

****************

2008.1.31
BÓSZA LEVELET ÍRT SWOBODÁNAK ÉS ÚJ PÁRTOT SZERVEZ
forrás: bumm
Bósza János komáromi autonómiaharcos egyeztető tanácskozást szervez új pártja jövendőbeli tagjainak számára. A találkozóra február 16-án kerül sor a Komáromi járásban fekvő Dunamocson. Bósza szerint az egyeztetésen szeretnék pontosítani a párt - melynek Mozgalom a Regionalizmusért lenne a neve - feladatait, céljait és a bejegyzéshez szükséges aláírásgyűjtés körüli teendőket.
►►►►folytatás

****************

2008.1.31
Hannes Swobodának küldött levél
Parlament européen
Bruxelles/Brussel

forrás: commora aula
Szlovákiában egy polgári társulást (civil szervezetet), amely a hatályos törvények kereretein belül jött létre belügyminisztériumi bejegyzéssel, néhány nap után a Szlovák Nemzeti Párt (SNS-Slota nacionalista pártja) személyesen Slota elnök
és Belousovová alelnök utasítására (nyomást gyakoroltak a belügyminisztérium alkalmazottjaira törvényt sértő módon) pár nappal a bejegyzés után megszüntették.

►►►►folytatás

****************

2008.2.1
Bósza levele a PES-nek
forrás: Újszó
Pozsony. Hannes Swobodához, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) alelnökéhez fordult nyílt levéllel Bósza János, a belügyminisztérium által megszüntetett Nomos Regionalizmus polgári társulás elnöke. A levélben a komáromi vállalkozó arra figyelmeztet, hogy társulását alkotmányellenesen tiltották be.
►►►►folytatás

****************

2008.2.4
DURAY: BÓSZA SZERVEZETÉNEK BETILTÁSA A JOGÁLLAMISÁG MEGCSÚFOLÁSA
forrás: Magyar Nemzet, bumm
Az ügy hátteréről, Bósza János civil szervezetének betiltásáról, valamint a szerinte kívánatosnak tartott autonómiaformáról is beszélt Duray Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
►►►►folytatás

****************

2008.2.4
Éledező autonómiamozgalmak a Felvidéken
forrás: Magyar Nemzet, commora aula
Mielőtt megkezdhette volna működését, már be is tiltották az észak-komáromi Bósza János Nomos Regionalizmus nevezetű civil szervezét, amely az autonómia kivívását tűzte ki célul. A szlovák belügyminisztérium január 18-i határozatában az áll: a Szlovák Nemzeti Párt két vezetőjének kezdeményezésére szüntették meg a szervezetet
►►►►folytatás

****************

2008.2.8
HA NEM LESZ AUTONÓMIA, NEMZETI-FELSZABADÍTÓ HARC JÖN?
forrás: bumm.sk
A szlovák politikai elitnek meg kell értenie, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzetrész követeléseinek elfogadása nélkül nem lesz nyugalom az országban és nem lesz magyar-szlovák megbékélés – írja közleményében Bósza János, a Nomos Regionalizmus civil szervezet alapítója. Leszögezi: az autonómia követelése nem alkotmányellenes, hanem egy demokratikus megoldás az etnikai problémákra.
►►►►folytatás

****************

2008.2.17
Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni
forrás: NoRe
Nemrég egy ismerősön ezekkel a szavakkal zárta hozzám küldött levelét: “Milyen nép vagyunk mi, akik még rendes gyarmatosítókat sem tudtunk magunknak találni?”
►►►►folytatás

****************

2008.2.18
KÖZLEMÉNY a NoRe megalakulásáról
forrás: NoRe
A Nomos Regionalizmus Polgári Társulás Előkészítő Bizottsága 2008.Február 16.-án szombaton, Dunamocson, a Komáromi járásban, Alapító Közgyűlést hívott össze.
►►►►folytatás

****************

2008.2.18
MEGTARTOTTA ALAKULÓ KÖZGYŰLÉSÉT BÓSZA SZERVEZETE
forrás: bumm
Szombaton a Komáromi járásban fekvő Dunamocson tartotta alakuló közgyűlését a Nomos Regionalizmus Polgári Társulás. A civil szervezet elnöke Bósza János lett, alelnöke pedig Geönczeöl Gyula
►►►►folytatás

****************

2008.2.19
Nem indult oszlásnak Bósza szervezete
forrás: Újszó
Komárom. Bár a belügyminisztérium január végén feloszlatta Bósza János polgári társulását, a Nomos Regionalizmus mégis megtartotta alakuló közgyűlését. Bósza szerint a tárca döntése nem jogerős, mivel fellebbeztek ellene a Legfelsőbb Bíróságon.
►►►►folytatás

****************

2008.2.21
BÓSZA: AZ MKP-TÓL FÜGG MINDEN
forrás: bumm.sk
A Nomos Regionalizmus nevű polgári társulás a betiltására irányuló igyekezet ellenére létezik, és már 15 tagja van, tájékoztatott Dunaszerdahelyen megtartott sajtótájékoztatóján Bósza János, a szervezet elnöke.
►►►►folytatás

****************

2008.2.22
Bósza: Még mindig létezik a Nomos Regionalizmus Polgári Társulás
forrás: Felvidék Ma, sk
Dunaszerdahelyen tartott sajtótájékoztatót a múlt héten Dunamocson megalakult Nomos Regionalizmus Polgári Társulás vezetősége, amelynek az elmúlt héten Dunamocson tartották meg az alakuló ülését. A társulás elnökéül Bósza Jánost választották meg. A sajtótájékoztatón a társulás vezetőségének tagjai a minisztériumi bejegyzés kálváriáját ecsetelték, de szó volt az autonómia-elképzeléseikről, és jövőbeli terveikről is.
►►►►folytatás

****************

2008.2.22
Csallóközben toboroz a Nomos Regionalizmus
forrás: Újszó
Létezünk és működünk – foglalta össze a tegnap Dunaszerdahelyen megtartott sajtótájékoztató célját Bósza János, a Nomos Regionalizmus Polgári Társulás elnöke.
►►►►folytatás

****************

2008.2.22
Tabutéma az autonómia
forrás: Magyar Nemzet
Nem tette jól Bósza János, a dél-szlovákiai területi autonómia szorgalmazója, hogy a decemberben bejegyzett Nomos Regionalizmus Polgári Társulás nevében elsőként a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártot hívta ki vitázni az autonómia fogalmáról. A tévévita során Anna Belousová, a nemzetiek és a szlovák parlament alelnök asszonya meg is fenyegette Bószát, hogy betiltatják szervezetét, ami immár meg is történt
►►►►folytatás

****************

2008.2.22
Bósza-Malíková
forrás: komarom.extra.hu
Ugyan nem Slota jött el vitázni az önjelölt autonómia-harcossal, Bószával, a tévés diskurzus érdekes, de mindenképp korszakalkotó volt: hosszú idő után elsőször merte valaki nyíltan felvállalni az autonómia ügyét.
►►►►folytatás

****************

2008.2.23
Heti Válasz: Dehogy vagyok irredenta!
forrás: Heti Válasz
„A szlovák alkotmány szerint határváltoztatáshoz kétharmados parlamenti többség kell vagy népszavazás. El tudja képzelni, hogy tíz százalék magyarral ez lehetséges?”
►►►►folytatás

****************

2008.2.26
Levél a SZK miniszterelnökének
forrás: Bósza János NoRe
Én, mint a Szlovák Köztársaság állampolgára, a SZK Alkotmánya 2. cikkelye, 1. bekezdése értelmében, idézem: „Az államhatalom a polgároktól származik, akik azt ... által gyakorolják, vagy közvetlenül (is)”, kérek Öntől személyes találkozást...
►►►►folytatás

****************

2008.3.4
Bósza beszélne Ficóval
forrás: bumm.sk
Bósza János, a Nomos Regionalizmus polgári társulás elnöke levelet írt Robert Fico szlovák kormányfőnek, melyben személyes találkozót kér tőle, hogy megmagyarázhassa, civil szervezete nem sérti Szlovákia törvényeit.
►►►►folytatás

****************

2008.3.5
Fico levélre válaszlevél
forrás: commora aula
Megkaptuk a válaszlevelet egy lehetséges találkozóra Fico kormányfővel, amit 2008.2.26-án küldtünk el. Fico úr személyesen nem tud minket fogadni, munkaelfoglaltság miatti okokra hivatkozva, de hivatalának egyik alkalmazottja hajlandó minket fogadni
►►►►folytatás

****************

2008.3.11
Hivatalosan átvették az autonómia tervezetet
forrás: NoRe
A hétfői megbeszélés alkalmával a szlovák kormányhivatban, Bósza János a saját nevében átadta autonómia-tervezetét megvitatás gyanánt a kormányfő képviselője számára, aki a dokumentumot átvette és igéretet adott arra, hogy informálni fogja Fico kormányfőt
►►►►folytatás

****************

2008.3.12
Bósza János átadta az autonómia-
tervezetet

forrás: felvidek.ma
Bósza János, a Nomos Regionalizmus társulás elnöke hétfőn megbeszélést folytatott a szlovák kormányhivatalban. Átadta autonómia-tervezetét megvitatás céljából a kormányfő képviselője számára, aki a dokumentumot átvette.
►►►►folytatás

****************

2008.3.13
Csaplovicsnak magyar levél
forrás: NoRe
Magyarul írunk Önnek, mivel tudjuk, hogy Ön nagyon jól beszéli a magyar nyelvet és ilyen formában is szeretnénk Önnek bemutatni, hogy egy más anyanyelvű honfitársának anyanyelvén írodott levél nem jelent irredentizmust, se az ország (Szlovákia) szétzilálását, csupán nagyobb és őszintébb megértést eredményezhet.
►►►►folytatás

****************

2008.3.15
Nyelek és figyelek, ...befejeztem? Március 15-e üzenete
Legyen béke, szabadság és egyetértés!

forrás: Commora Aula
Nyelek egyet és a kérdések tömkelege suhan át az agyamon, miért az őszinteség helyett a magát mentegető képmutatás, a depresszió és a beteges bizalmatlanság cinikus hitetlensége irányítja a döntéseinket, ....cudarul át vagyok verve. Na igen, a rebellis zajos kisebbség tagja vagyok, voltam?
►►►►folytatás

****************

2008.3.17
Böffentünk, vagy megmaradunk
forrás: commora aula
Az meg alapvető bajom, hogy nem civilszervezetként, hanem az MKP ostorozójaként lépnek fel. Geonczeol Gyulával nehezítve a kapcsolatok építését...
►►►►folytatás

****************

2008.3.18
Csáky a Nomos ellen
forrás: NoRe
Tudomásunkra jutott, hogy Csáky beszólt, hogy a Nomos Regionalizmus képviselője ne vehessen részt a holnapi budapesti Tőkés által szervezett autonómia tanácskozáson.
►►►►folytatás

****************

2008.3.20
Nyílt levél Tőkés Úrnak!
forrás: NoRe
Tisztelt
Tőkés Képviselő Úr!
Gratulálunk a Kárpát-medencei autonómiatanács új megválasztott elnökének, s egyben sajnálattal kell közölnünk, hogy polgári társulásunk nem lehetett ott

►►►►folytatás

****************

2008.3.22
Csatlakozási nyilatkozat
a KMAT-hoz

forrás: NoRe
A KMAT ezen alaptéziseit figyelembe véve és az előzetes egyeztetések alapján az OZ Nomos Regionalizmus PT (polgári társulás), kinyilvánítja csatlakozási szándékát a Kárpát-medencei Autonómiatanácshoz.
►►►►folytatás

****************

2008.3.24
Hogyan kikövetelni a Honföldi (felvidéki közös) autonómiát
forrás: NoRe
Két megközelítést alkalmazhatunk, az első autonómiákat semmilyen többségi nép csakúgy alapon nem adja oda, a másik fontos tényező a kisebbségben élő népcsoport, a mi esetünkben a felvidéki (honi)magyar nemzetrész, ha élni akar alapvető emberi jogaival, mint ősi autochton nép, őslakosnép jogán a saját területein követelnie kell az alkotmányos jogait, ha lehet békésen, vagy figyelemfelkeltő ellenállással (polgári engedetlenségi mozgalmak).
►►►►folytatás

****************

2008.3.26
Ami Bugár Béla dunaszerdahelyi elnöki beszédéből kimaradt.
forrás: CA fórum, N.I. NoRe tag
A felvidéki és szlovákiai politikai viszonyok bizonyos fokú ismeretében, talán érdemes megvilágítani Bugár Béla MKP elnök dunaszerdahelyi kongreszusi beszédét.
►►►►folytatás

****************

2008.3.28
Mlynky: NoRe szerepe és sikere
forrás: NoRe
A Nomos Regionalizmus két vezetőségi tagja csütörtökön (március 27-én) leutazott Pilisszentkerszetre, hogy felajánlja jószolgálit békéltető tevékenységét a polgármesteri hivatal (PKÖ) és a szlovák önkormányzat (PSZÖ) között a Szlovák Ház körüli vitában.
►►►►folytatás

****************

2008.3.29
Pilisszentkereszt - Mlynky
van megoldás, apolitizálni kell a vitát.

forrás: NoRe
Mind a két fél elfogadta a NoRe jószolgálati közvetítői szerepét.
Hétfőn a PKÖ, a PSZÖ és a NoRe közvetítésével
folytatjuk a politikamentes egyeztető tárgyalásokat.

►►►►folytatás

****************

2008.3.30
Mlynky: Maguk alatt vágják a fát - válaszlevél a PSZÖ nyílt levelére
forrás: NoRe
Tisztelt Elnökasszony
Mivel hogy Ön is az anyanyelvén írta a nyílt levelét, így én is a saját anyanyelvemen válaszolok. Megdöbbenéssel olvastuk az Önök nyílt levelét, hogy felmondják a csütörtöki szóbeli egyezségünket, természetesen erre minden joguk meg van, de azért a stílus és a tartalom amivel indokolják egy kicsit számunkra a Szlovák Nemzeti Párt módszerei emlékeztet.

►►►►folytatás

****************

2008.4.3
Bósza levele Csákynak
forrás: NoRe
A Bumm olvasói kérdésekre adott válaszaiban ott szerepelt a személyemet és Nomos Regionalizmus PT érintő válasza is.
Idézem a feltett kérdést és az Ön kérdésre adott válaszát:
Kérdés: Miért nem támogatja a Bósza-féle autonómiakezdeményezést?

►►►►folytatás

****************

2008.4.10
TESTVÉRISÉG-IGAZSÁG-MUNKA
forrás: Commora aula
Arisztoletész egy mondásával kezdeném: “Világos, hogy nekünk az eredeti és első okok tudományát kell megszereznünk, mert hiszen akkor mondjuk egy tárgyra nézve, hogy tudásunk van róla, amikor abban a hitben vagyunk, hogy egészen a végső okáig ismerjük. Okról azonban négyféle értelemben szoktunk beszélni.
►►►►folytatás

****************

2008.4.13
Magyarázat a kételkedőknek a felvidéki autonómia-
tervezettel kapcsolatosan.

forrás:CA
1. Leggyakrabban feltett kérdés, miért a Hodza-Bartha határ és a jelenlegi közigazgatási határok kombinációjából kelletkezzenek az autonómiaterület északi határai?
►►►►folytatás

****************

2008.4.18
Kárpát-Medencei Magyar Autonómia-Tanács
forrás: Nomos (DFÖT)
Tisztelt Elnök úr!
„Csatlakozási nyilatkozatukat” köszönöm. Személy szerint engem örömmel tölt el, hogy Önök és mások is érdeklődést tanúsítanak szervezetünk iránt.

►►►►folytatás

****************

2008.4.19
Komárom:Tiltakozás Benes dekrétumai ellen
forrás: commora aula
Miért teszik ezt a bácsik, az apa ezt felelte: "Hogy ne legyen nekünk rossz."
►►►►folytatás

****************

2008.4.29
Soha nem voltam irredenta
forrás: kisalfold.hu
Bósza János tévévitára hívta Jan Slotát, de a Szlovák Nemzeti Párt elnöke az utolsó pillanatokban meghátrált.
►►►►folytatás

****************

2008.5.2
NoRe mentette meg a Felvidék becsületét
forrás: NoRe
A Nomos Regionalizmus PT (eredeti nevén: Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács) háromtagú küldöttsége is részt vett a mártélyi KMAT tanácskozáson.
►►►►folytatás

****************

2008.5.3
BÓSZA: MEGMENTETTÜK A FELVIDÉK BECSÜLETÉT
forrás: bumm.sk
Új koncepcióra, de legfőképpen szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy létrejöhessen az elcsatolt területen élő magyarság autonómiája. A többi között ez fogalmazódott meg a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács két napos mártélyi konferenciáján, amelyen 10 határon túli magyar szervezet vesz részt.
►►►►folytatás

****************

2008.5.11
BÓSZA FELJELENTI SLOTÁT
forrás: bumm, sita
A Nomos Regionalizmus vezetője Bósza János feljelentést szándékozik tenni Ján Slota ellen, aki véleménye szerint rendszeresen nemzeti, faji és etnikai gyűlöletkeltést követ el, és elsősorban a magyar nemzetiségűeket sértegeti.
►►►►folytatás

****************

2008.5.11
Bósza 'Önrendelkezés' János feljelenti Ján 'Nemzetőr' Slotát
forrás: parameter
Bósza János, a Nomos Regionalizmus civil szerveződés vezetője nemzeti, etnikai és faji gyűlöletkeltés miatt feljelenti Ján Slotát. A felvidéki autonómiaharcos a SITA hírügynökséggel közölte szándékát.
►►►►folytatás

****************

2008.5.13
A nagyon polgár és nagyon info véleménye Bósza feljelentéséről
forrás: nemzetidal gportál
Egy újabb autonómia-ellenes és passzivitásra ösztökélő felvidéki fantomszervezet tagjainak, a Felvidéki Polgár Info honlap szerkesztőinek véleményét érdemes elolvasni Slota feljelentése kapcsán.
►►►►folytatás

****************

2008.5.15
MKP: Meghalni az életért
forrás: Commora Aula - BJ
Márai Sándor szavai jutnanak az eszembe amikor Csákduray megnyilvánulásait és Bugársimon semmitmondó Oszkár-jelöltek reakcióit hallja az ember: “Nem lehet csak a valóságnak, a célszerűnek élni ... Valami fölösleges is kell az élethez,valami rikító és csillogó.
►►►►folytatás

****************

2008.5.15
Bósza feljelentette a gyűlölködő Slotát
forrás: FelvidékMa nyomán Szent Korona Rádió
Bósza János a Nomos Regionalizmus polgári társulás elnöke feljelenti a szélsőségesen ultrasoviniszta Ján Slotát a szlovák nemzeti párt elnökét.
►►►►folytatás

****************

2008.5.16
Bósza János megtette a feljelentést Ján Slota ellen
forrás: TASR, FelvidékMa
Bósza János, a Nomos Regionalizmus polgári társulás elnöke csütörtökön, május 15-én a Főügyészségen megtette a feljelentést Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke ellen, a pártelnök némely nyilvános kijelentései miatt.
►►►►folytatás

****************

2008.5.19
Autonómia: A szorványosodás megállítása és a tömb védelme
forrás: commora aula - BJ
Egy nagyon érdekes konferencián vettünk részt Alsóbodokon, az ott tapasztaltakat szeretném megosztani a Commora Aula olvasóival, egy kicsit más szemszögből nézve, mint ami és ahogyan az ott elhangzott. A konferencia a Kárpát-medencei szorványokmagyarságról szólt.
►►►►folytatás

****************

2008.5.23
Szabad ember és szabad gondolkodás
forrás: CA- BJ
Szabad ember és szabad gondolkodás nélkül nem lesz autonómiánk. Ha autonómiát akarunk, önrendelkezni, akkor kaszványos szabadságérzetünk helyett, hinnünk kell akaraterőnkben, hitünk szabadságában.
►►►►folytatás

****************

2008.5.27
Felvidéken is a politikai többpártrendszer a megoldás
forrás: CA
A felvidéki magyar nemzetrész megmaradásához szülőföldjén, a pluralizmus választási lehetősége szerinti többpártrendszerre van szüksége. A több párt vagy mozgalom versenyhelyzetet és nagyobb választási résztvételt biztosít.
►►►►folytatás

****************

2008.5.29
Elvszerű és elkölcsös politizálás
forrás: CA - Bósza János
Ön azt írta nyílt levelében, hogy az Orbán úrnak küldött levelemben követelőzős stílusban fogalmaztam. Most én is mondhatnán Ön pedig igyekezett direktív módon kioktatni. Megpróbálom tartalmilag, mindenfajta elfogultság, fals információk nélkül csupán tárgyilagosan választ adni az Ön levelére.
►►►►folytatás

****************

2008.6.4
Vitadélutánok az autonómiáról
és az azonos jogokról

forrás: CA - BJ
Vitadélutánokat indítunk az önrendelkezés formáiról, magáról az autonómia fogálmának a letisztázásáról, az azonos jogok kikövetelésének a formáiról és mindenről ami a felvidéki magyarságot érdekli.
►►►►folytatás

****************

2008.6.4
Megindul a Slota ellen az eljárás?
forrás: CA - BJ
Nem dobták vissza!!!
A főügyészség elfogadta Bósza János beadványát és IV/1 Gn 496/08 - 4 sz. alatt átvette és beevidálta, majd átutalta tárgyi és helyi jogkör szerint az ügyet a zsolnai kerületi ügyészséghez.

►►►►folytatás

****************

2008.6.11
BÓSZA: PÁRKÁNY NE LEGYEN TÖBBÉ ŠTÚROVO!
forrás: bumm.sk
Párkány, Ógyalla és Gúta városok régi szlovák elnevezésének visszaállítását követeli Bósza János, a Nomos Regionalizmus civil szervezet elnöke abban a levélben, melyet valamennyi parlamenti képviselőnek eljuttatott.
►►►►folytatás

****************

2008.6.14

Lemondtam, hogy folytathassam
forrás: CA
Tisztelt barátaim
a mai nappal (2008.6.14) a NoRe-nak már új megválasztott elnöke van.
Sokan feltették a kérdést, miért is mondtam le elnöki tisztségemről és tagságomról azok után, hogy végre sikerült az autonómista polgári társulást bejegyeztetni?

►►►►folytatás

****************

2008.7.1
Hallgatás beleegyezést jelent
forrás: Bósza János CA
A szlovák parlamenti képviselőknek 2007 decemberében elküldött autonómia-tervezettel kapcsolatosan csak két SK-s képviselő tiltakozott és alkotmányellenesnek tartották, ami természetesen nem igaz.
►►►►folytatás

****************

2008.7.3

Gyülekezés az autonómiáért Komáromban
forrás: CA
Az autonómia-törekvéseink második lépcsőjére léptünk. Az első lépcsőn már túlhaladtunk, a békés bemutatkozás ideje lejárt. A xenofób magyarellenes kormányt a saját alkotmányának a segítségével kell rákényszeríteni, hogy nem szlovák nemzetiségű állampolgárainak ugyanazokat az azonos diszkrimináció-ellenes jogogat, alanyi jogon, polgári elven odaadja, az ENSZ alapokmánya és az EU-s jogrend értelmében.
►►►►folytatás

****************

2008.7.10
Autonómista szórólap
forrás: CA
Mi az autonómia?
Ez egy görög eredetű szó, ami magyarra fordítva önkormányzást jelent. Önkormányzat vagy az önkormányzathoz való jog: önrendelkezés. Auto-nomos szóösszetétel annyit jelent,mint önmagát kormányzó, szabályozó.

►►►►folytatás

****************

2008.7.11
Az első vitadélután autonómia témában Komáromban a Klapka téren
forrás: CA
Még elmondott beszéd, a törvényellenes betiltás előtt
16:00-tól 16:45-ig, 17:05 kikézbesítették a betiltási határozatot, a gyűlés kellős közepén a városi csendőrök az állami rendőrök felügyelete mellett. Éljen a szlovákiai demokrácia!?

►►►►folytatás

****************

2008.7.11
Bósza a Klapka téren magyarázta az autonómiát
forrás: Újszó
Komárom: Talán egy tucatnyian álltak meg hosszabb-rövidebb időre tegnap délután a Klapka téren Bósza János asztalánál, aki az elkövetkezőkben – heti két alkalommal, kedden és pénteken – utcai vitafórumokon szeretné népszerűsíteni autonómia-törekvését.
►►►►folytatás

****************

2008.7.11
Betiltották a rendezvényt
forrás: Felvidék Ma
Szerkesztőségünk is hírt adott arról, hogy Komáromban, a Klapka téren, Bósza János, a Honföldi Autonómia Tanács kezdeményező bizottsága nevében gyülekezést szervez az autonómiáért
►►►►folytatás

****************

2008.7.12
A kocka el van vetve
forrás: CA
Az autonómia-törekvéseink második lépcsőjére léptünk. Az első lépcsőn már túlhaladtunk, a békés bemutatkozás ideje lejárt. A xenofób magyarellenes kormányt a saját alkotmányának a segítségével kell rákényszeríteni, hogy nem szlovák nemzetiségű állampolgárainak ugyanazokat az azonos diszkrimináció-ellenes jogogat, alanyi jogon, polgári elven odaadja, az ENSZ alapokmánya és az EU-s jogrend értelmében.
►►►►folytatás

****************

2008.7.12
Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni!
forrás: CA
Az alábbiakban bemásoltam a 84/90 Zb. gyülekezési törvény szerint, az elküldött és a Városházán beiktatott leveleimet és 7.10-én 14:15 perckor kapott választ a pontosításra, valamint a gyülekezés alatt 7.11-én 17:05-kor átadott levelet a gyülekezés betiltásáról.
►►►►folytatás

****************

2008.7.13
Bátorság, győzelem és autonómia
forrás: CA
Nem hinném, hogy ezek elcsépelt szavak lennének, ha merünk nyerünk és megmaradunk. Ezért kell a commora aula kétéves munkáját, tevékenységi szféráját kiterjeszteni a nép, az emberek közé.
►►►►folytatás

****************

2008.7.14
Komáromi városháza törvénysértő fura ura.
forrás: CA
Egy pénteki (11-i) résztvevő, az MVSZ belgiumi elnökének Nádasdi Istvánnak a véleményével kezdeném:Jelen voltam ezen az autonomiáról szóló vitán. Valami elkezdődött Dél-Szlovákiában.
►►►►folytatás

****************

2008.7.15
Megint megtorpedózták
forrás: CA
Megint megtorpedozták a gyülekezést, pontosan 16:00-kor megjelent egy városi rendőrautó és megint a helyszinen akartak átadni egy levelet, megkértem, hogy hozzák ki a címemre 19:00 után, megmutattam az én saját három levelemet, amelyek tartalmazták az összes bejelentési kötelességemet, nem érdekelte őket, akkor mit is akaratak, nem értem.
►►►►folytatás

****************

2008.7.16
Bósza: Nagyon mérges lettem
forrás: CA
Most bemásolok néhány saját máshol megjelent fórumos véleményemet a tegnapi törvényellenes cselekedetekkel kapcsolatosan
►►►►folytatás

****************

2008.7.16
Felfüggesztjük a gyülekezéseinket
forrás: CA
Kedves barátaim, hosszú gondolkodás után arra a döntésre jutottam, hogy a békesség kedvért és hogy ne történhessenek előre megtervezett provokációk, amelyek a rendörség beavatkozását vonná maga után, majd ismerve Szlovákia jelenlegi jogi helyzetét, a jogállamiság hiányát, döntésem lénye az, hogy a békés megmozdulásokat, gyülekezésünket, vitadélutánokat az autonómiáról felfüggesztem, mert számomra fontosabb minden résztvevő testi épsége.
►►►►folytatás

****************

2008.7.17
Ellenfelek nélkül maradt Robert Fico
forrás: Magyar Nemzet
Közben továbbra is akadályozzák Bósza János autonómiát hirdető rendezvényének megtartását. A keddre tervezett révkomáromi megmozdulás kezdetekor rendőrök levelet akartak átadni Bószának,
►►►►folytatás

****************

2008.7.17
Már megint egy tiltó levél
forrás: CA
Szlovákiában vagyunk vagy Észak-Kóreában?
Sajnos néha már magam sem tudom, mert amit az mkp-s városi hivatalnokok megengednek maguknak, az már egy kicsit sok. Össze-vissza irogatják határozataikat, hogy mikor és miért mit nem tartottam be a gyülekezési beadványommal kapcsolatosan, milyen törvény hiányos és ezért még mindig nem legális a rendezvényünk.

►►►►folytatás

****************

2008.7.19
Kifordított pulóver
forrás: nemzetidal.gportál
A commora.hu honlapon olvashatunk egy szóváltást, pontosabban bárki számára elérhetővé vált egy levélváltás két magyar ember között. Az egyik oldalon Bósza János érvel a jogellenesen feloszlatott Autonómia Fórum mellett, a másik oldalon pedig egy másik "magyar", az MKP színeiben magyarázza rébuszokban, a szlovák törvénykre és paragrafusokra hivatkozva, hogy bizony törvényellenes volt Bósza bejelentett autonómia gyűlése.
►►►►folytatás

****************

2008.7.19
Fura szlovák levélre egy magyar nyelvű válasz
forrás: CA
Élek a szabad szó jogával és az alkotmányadta azonos jogaimmal, ezért a mostani válaszlevelemet magyar nyelven írom meg. Remélem a komáromi városhivatal magyar anyanyelvű hivatalnokai is tudnak magyarul és válaszlevelem nem kerül a szemeteskosárba, mint egy levél, aminek figyelmen kívül hagyása, diszkriminatív módon másodrendűvé degradálná a más anyanyelvű szlovákia polgárt, így engemet is.
►►►►folytatás

****************

2008.7.19
Kedden a Klapka téren
forrás: CA
Kedden találkozunk a Klapka téren 22-én, Komáromban délután 4 órakor, erre az egy napra már hivatalosan minden engedélyt megkaptunk tegnap délután feketén fehéren.
►►►►folytatás

****************

2008.7.22
Második autonómia fórum Komáromban

forrás: CA
A tervezett és a törvényesen bejelentett gyülekezést megtartottuk. A mai téma az autonómia, az azonos jogok és az alkotmány egyes paragrafusainak az értelmezése volt. Megpróbáltam a szerény hallgatóságnak elmagyarázni, milyen összefüggésekben kell értelmezni az alkotmányt mint a legmagasabb törvényt és az autonómiát, mint közeget, ahol az azonos jogokat lehet realizálni
►►►►folytatás

****************

2008.7.23
Megszületett az egyezség
forrás: CA
Ma sikerült a városházán megegyezni a további gyülekezésekkel kapcsolatosan. Minden marad úgy ahogyan azt kértük a keddi és a pénteki napok, egészen dec.31-ig 16:00-tól, A Klapka téren a vitadélutánok.
►►►►folytatás

****************

2008.7.23
Bevezető egy könyvhöz
forrás: CA
Adja Teremtő, hogy legyen autonómiánk, legyen hazánk, legyen Honföldi Autonómia Tartományunk, legyen megmaradásunk őseink földjén. Adja? Ki adja, a Teremtő? Nem, nem a Teremtő, az Istent hagyjuk ki ebből, ő majd esetleg megsegít
►►►►folytatás

****************

2008.7.26
Slota ellen bohóckodik az ügyészség
forrás: CA
Elindult a Slota magyarok sértegetései, kirohanási végett tett büntetőjogi feljelentésben a vizsgálat. Előbb 2008.5.23-án kaptam egy levelet a főügyészségtől. hogy az egész ügyet a zsolnai kerületi ügyészségnak adták át kivizsgálás céljából. Tegnap kaptam egy levet, hogy augusztus 4-re beidéznek tanuként a komáromi ügyészségre kihallgatás céljából.
►►►►folytatás

****************

2008.7.31
Azonos jogok, alkotmányos jogok
forrás: CA
Azonos jogokat, az SK alkotmánya garantálja, cl.12, el lehet olvasni Barak úr. Én nem vagyok nonszensz, egyszerűen egy hús-vér ember vagyok, aki él alkotmányos jogával és azt gyakorolni is szeretné (cl.2) ennyi, ha magának ez nevetséges, vagy netántán uszításnak tünik akkor nem velem van baj, hanem Önökkel mert nem ismerik saját jogaikat.
►►►►folytatás

****************

2008.8.4
Slota uszításai ügyészségi vizsgálat alatt
forrás: CA
Ma napon kihallgattak a komáromi járási ügyészségen. Különböző kérdéseket tettek fel. Éltem alkotmányos jogommal és tolmács segítségével zajlott a kihallgatás.A jegyzőkönyv márcsak szlovák nyelven íródott meg, de a jelenlévő tolmács aláírásával igazolta, hogy tartalmát magyarul is közölte velem.
►►►►folytatás

****************

2008.8.5
Tiltakozom Fico úr kijelentései miatt !
forrás: CA
Tiltakozom Fico és Slota urak kijelentései miatt egyrészt, mint a Szlovák Köztársaság állampolgára, másrészt, mint a magyar nemzethez tartozó polgár.
►►►►folytatás

****************

2008.8.7
Véglegessen megszüntették a Nomos Regionalizmust
forrás: CA
Ma megkaptam a Legfelsőbb Bíróság döntését a Nomos ügyében. Mai naptól kezdve megszünt a Nomos regionalizmus, nem fogadták el a felebbezést azzal az indoklással, hogy nem a kezdeményező bizottság nevében adtam be, hanem a saját nevemben, de én a kezdeményező bizottság tagja vagyok, mindez benne van a NoRe alapszabályában.
►►►►folytatás

****************

2008.8.14
Öngyilkos felvidéki magyar nemzetrész
forrás: CA
Öngyilkos felvidéki magyar nemzetrész, vagy csak egyszerűen betegek vagyunk. A tehetetlenség, az amnézia teszi mindezt, szerintem csak képtelenek vagyunk hinni, egy hitét vesztett nemzetrész vagyunk.
►►►►folytatás

****************

2008.8.15
Meddig tűrjük ezt!!!
forrás: CA
Két éve kezdtem, példaértékű próbálkozásnak szántam, végül is, ha az eredményességet nézem sokak szemében hiteltelen nemzetromboló lettem. Gyakran felteszem a kérdést, vajon megérte-e?
►►►►folytatás

****************

2008.8.17
Nem kirekesztősdire, hanem igazi és kitartó politizálásra van szükség az önrendelkezésért
forrás: CA
Miért Fuksz lett a felvidéki magyarság képviselője az önrendelkezés témájában, vagyis a szószólója? Mit tett le az asztalra ez az önjelölt, hol hangoztatta Felvidéken az önrendelkezés jogát? Miért nem hívtak meg senkit sem a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács bizottságából, akik már több, mint egy éve meghirdették Felvidék önrendelkezését.
►►►►folytatás

****************

2008.8.18
Az MVSZ a magyar nép önrendelkezési jogáról
forrás: felvidek.ma
Alább olvasható az a nyilatkozat-tervezet, amelyet Fuksz Sándor felvidéki küldött terjesztett a Magyarok VII. Világkongresszusa elé. A szöveget 2008. augusztus 20-án véglegesítik
és végén olvasható Bósza János a Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács alapító tagjának a válasznyilatkozata.

►►►►folytatás

****************

2008.8.18
Patrubány önmagáért kampányolt, vagy az MVSZ haláltusája
forrás: CA
Patrubány önmagáért kampányolt, erre használta ki a Világkongresszust, "Él a király, éljen a király" elv szerint. A kommunizmus szelleme kisért az MVSZ házban, a király megmondja mit szabad, más nézete elfogadhatatlan.
►►►►folytatás

****************

2008.8.19
Duray úr Önök csaltak
forrás: CA
Csaltak, mert megszegték az alsóbodoki szorványkonferencián elfogadott feltételeket, mert a konferencián részt vett három Nomos tag is, ők is megszavazták a konferencia zárónyilatkozatát, tehát alapítótagokká váltak. Nyilvánosan el lett fogadva, hogy az ott résztvevők az alapítótagjai a konferenciának.
►►►►folytatás

****************

2008.8.22
Bajaník provokációja
forrás: CA
Bajaník valótlanságot, állít mondhatnám, hogy tudatosan hazudik. Milyen ember lehet az aki felsőbb utasításra létrehoz egy magyarellenes polgári társulást.
►►►►folytatás

****************

2008.8.23
Ha nincs autonómia, lehet köztársaság
forrás: CA
Gyakran felteszem a kérdést, vajon miért nem akarják a többségi népek a kisebbségieknek megadni az azonos jogokat és a közeget az autonómiát?
Két logikus válasz lehetséges.
1. Attól félnek, hogy az autonómia megadása után jön a leszakadás, vagy az önálló állam.
2. Vagy az autonómia területén a többségi nép asszimilálva lesz.

►►►►folytatás

****************

2008.8.26
Két jóbarát, a szlovák nacionalista és a nagymedve
forrás: CA
Ha ez így megy tovább Szlovákia kirobbant egy közép-európai konfliktust, mert valójában Szlovákia politikai nézeteivel, már nem is tagja az Európai Úniónak.
►►►►folytatás

****************

2008.8.31
Magyar Fájdalom Keresztjének zarándoklata
forrás: CA
Az előre betervezett program szerint zarándokútra kelt a kitelepítettek Magyar Kálvária Keresztje, hogy így emlékezzünk azokról a magyarországi honfitársainkról, akik a Benesi dekrétumok hatására kénytelenek voltak felvidéki ezeréves szülőföldjüket 40kg-s csomaggal a kezükben javaikat hátrahagyva, marhavonatokba bevagonírozva elhagyni a szülői házat, otthonukat.
►►►►folytatás

****************

2008.9.3
Most lehet autonómiánk
forrás: CA
Az azonos jogokat, kérni szokás. A többségi nép ezeket a jogokat, sohasem adja oda csakúgy alapon. Ja, hogy ezt már sokszor leírtam, sajnos igen, de úgy látszik a felvidéki magyarság úgynevezett politikai képviseletét és un. inteligenciáját ez nem érdekli.
►►►►folytatás

****************

2008.9.6
Nyílt levél a szlovák parlament képviselőihez
forrás: CA
Az alkotmány garantálja a jogegyenlőséget, de a valóságban ez nem így van. Nem elég kinyilvánítani az egyenlő jogokat és azt hazudozni a világban, hogy a magyar nemzeti kisebbségnek átlagon felüli jogai vannak, ha a valóságban a vonatkozó törvények, melyek az alkotmány értelmében garantálnák az egyenlő jogok mindennapi életben való alkalmazását, nem léteznek, vagy rosszak.
►►►►folytatás

****************

2008.9.7
BÓSZA NYÍLT LEVÉLBEN FORDULT A PARLAMENTI KÉPVISELŐKHÖZ
forrás: bumm.sk
Bósza János komáromi autonómia-harcos a szlovák parlament képviselőihez fordult: nyílt levelében jogegyenlőséget követel Szlovákia valamennyi polgára számára. A szlovák nyelvű levelet minden parlamenti képviselőnek eljuttatta e-mailban, de Pavol Paška házelnöknek személyesen szeretné átadni.
►►►►folytatás

****************

2008.9.10
Alapvető emberi jog, követelni az SK alkotmányában lefektetett jogegyenlőséget.
forrás: CA
Ez a jogos és a nemzetállamok alkotmányába is belefoglalt jussunk kikövetelhető, politikai értelemben nem támadható és kikezdhetetlen, még a szlotafélék sem kérdőjelezhetik meg a jogosságát.
►►►►folytatás

****************

2008.9.12
Belső, békés forradalom
forrás: CA
Én azt mondom:
Magunkon, És ne másokon Próbáljunk változtatni!
Ez is felérne egy kisebb csodával.

►►►►folytatás


****************

2008.9.15
Válaszlevél az egyik képviselőnek
forrás:CA
Magda Košútová (Smer-SD) parlamenti képviselőtől érkezett az első válasz a nyílt levelünkre a jogegyenlőségről, melyben a politikus afelől érdeklődik, hogy kisebbségként miben diszkriminálják a magyarokat. „A csatolt levélből ez nem derül ki számomra. Ha pontosabb követeléseket közöl velem, beszélhetünk róluk és megoldást kereshetünk” – áll a képviselő levelében.
►►►►folytatás

****************

2008.9.17
Miért nem akarjuk azt amire jogunk van?
forrás: Bósza János CA
Küldtem egy nyílt levelet az összes parlamenti képviselőnek, gondolom Ön is megtalálta az elektronikus postájában, a linket azért beteszem ide is, hogy tudja miről is van szó.
►►►►folytatás

****************

2008.9.19
Az MKP a fő felelőse King-Kong Slota ámokfutásának
forrás: CA BJ
Slota magyarellenességét az MKP-s magyar képviselők tehetlensége, mondhatnám nem akarása táplálja. Slota lassan már egy évtizede a felvidéki magyarok iránti gyűlöletkeltéssel foglalkozik, nevezhetnénk úgy, hogy mániákus magyargyűlölő uszítová vált.
►►►►folytatás

****************

2008.9.23
A zsolnai rendőrség Slota után vizsgálódik
forrás: CA
A zsolnai kerületi ügyészség, átadta a Slota ügy kivizsgálását a helyi rendőrségnek - OO-PZ Žilina-západ - további kivizsgálás céljából.
►►►►folytatás

****************

2008.9.24
Nyílt levél a Fórum Intézethez, Somorja
forrás: CA BJ
A Bumm internetes portálon olvastam, hogy az Ön vezetésével 800 magyar nemzetiségű szlovákiai állampolgárt megkérdeztek, hogyan viszonyulnak az önrendelkezéshez és magához az autonómiához.
►►►►folytatás

****************

2008.9.25
Átmenetelig abbahagyom
forrás: CA
Úgy döntöttem, hogy átmenetileg év végéig felfüggesztem az autonómia-törekvéseimet és a jogegyenlőség érdekében kifejtett tevékenységemet.
►►►►folytatás

****************

2008.9.26
Nem élünk jogállamban
forrás: CA
Engem, mint szlovákiai magyart végtelenül ingerel Mészárosné - Lampl Z. impertinens reakciója egy tisztességes formában előadott kér(d)ésre!
►►►►folytatás

****************

2008.9.27
A felvidéki magyarok önrendelkezni akarnak
forrás: CA
Ha száz felvidéki magyarból 85 szereti a rakott burgonyát, vajon az Alu Guarangát hányan rendelnék meg? Ahhoz, hogy valamiről elmondhassuk, hogy akarjuk-e, vagy szeretjük, ahhoz azt ismernünk is kell. Aki szereti rakott burgonyát, az megeszi Alu Guarangát is, mert egy és ugyanarról beszélünk.
►►►►folytatás

****************

2008.9.28
Miért jó a CA autonómia-tervezete
forrás:CA
Csáky végre a többség nyomásának eleget téve meghirdette az autonómiát, az önrendelkezést, vagyis azt a közeget, ahol a minket érintő kérdésekben magunk szeretnénk dönteni. A felvidéki magyarok rakciója vajon mi lehet, lesz?
►►►►folytatás

****************

2008.9.29
Nyílt levél: Csáky Pál, az MKP elnöke részére + javaslatok
forrás: CA
Ennek a nyílt levelemnek a megírására az a tény ösztönzött, hogy Ön a napokban, sajnos az ezt megelőző időszakban is nagyon sok ellentétes nyilatkozatot tett, ami a felvidéki magyarság szemszögéből nézve nem segített a tisztább látás érdekében.
►►►►folytatás

****************

2008.9.30
Most egységre van szükség
forrás: CA Bósza János
gen, most egységre van szükség, és ennek érdekében ki kell állni Csáky mellett és a belső önrendelkezés elve alapján működő parlamentáris önrendelkezésért. Mégha egy szerény és bátortalan bejelentésről is van szó, támogatni kell, mert a lényege nem a szlovákság irritálása az autonómia szó fogalmával, hanem az önrendelkezés letisztázása alkotmányos eszközök segítségével.
►►►►folytatás

****************

2008.10.3
Jogegyenlőség helyett, újabb arculcsapás
forrás: CA Bósza János
Egy a Budapesten tartott konferencián, ahol az autonómia volt a téma ez a mondat és így hangzott el : “Kisantantot hoztak létre a magyarokkal szemben”.
►►►►folytatás

****************

2008.10.4
Polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus
forrás: CA
Egy januári TV-s vitának a felidézésvel kezdeném. Lényege talán a cikk első mondatában meg is volt fogalmazva:
Hétfőn a TA3 vitaműsorában, a demokrácia önrendelkezési elve és az etnonacionalizmus nemzetállami gyűlöletkeltése, hazugságai ütköztették nézeteiket.

►►►►folytatás

****************

2008.10.6
Tényleg megköszönték
forrás: CA
Az eltelt kilenc hónap alatt kiderült, hogy a Bósza mögött nincsen sem a szönöszö, SIS, sem a KGB, sőt a CIA sem, de hisz ezt Csáky már akkor is tudta, amikor a TA3 tévés csatornán (2007 május) szönöszös ügynöknek nevezte őt.
►►►►folytatás

****************

2008.10.7
Vitaindító szöveg: 1. MKP a szlovákiai magyarság szeméttelepe
forrás: kukac.sk
Elnézést a tisztességes többségtől, de Ti vagytok a bűnösök, hogy „megélhetési magyar szélhámosok” uralkodnak felettünk!!!
►►►►folytatás

****************

2008.10.9
Slota már májusban fel lett jelentve. a magyar közösség izgatása végett.
forrás: CA
Bósza János, a Nomos Regionalizmus polgári társulás elnöke csütörtökön, május 15-én a Főügyészségen megtette a feljelentést Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke ellen,
►►►►folytatás

****************

2008.10.10
Megtörtént 1.rész
2007.4.1-től 2007.7.2-ig

forrás: CA
Nagyobb a félelmetek, amikor itéletet hoztok ellenem, mint az enyém, amikor elszenvedem azt.”(Giordano Bruno)
►►►►folytatás

****************

2008.10.12
Meghívó - Pozvánka
forrás: CA
A beszéd maga a civilizáció. A szó, még az ellentmondó is, összekapcsolja az embereket. A szótlanság elszigetel.
►►►►folytatás

****************

2008.10.15
A Miniszterelnöki Hivatal Kisebbség- és Nemzetpolitikai Szakállamtitkársága a Szórvány Tanácsról
forrás: MeH, CA
A geológus megsértődött, de ő az aki mindenkit, mindenből kizárt, magát a legnagyobb autonómistának tartja, de az asztalra, a parlamentbe mai napig egyetlen egy autonómia tervezetet nem nyújtott be.
►►►►folytatás

****************

2008.10.17
STV: Trianonról és az autonómiáról is szó volt. Csallóközi autonómia
forrás: STV, CA
Čaplovič: A Csallóközért keményen harcoltunk a Cseh-Szlovenszko létrejöttekor és nemcsak Benes és Masaryk, hanem a győztes nagyhatalmak is ezt akarták. Stratégiai okokból kifolyólag nagy hiba lenne, mert Csallóközben és Svájcban találhatóak Európa legnagyobb földalatti ivóvíz készletei, ahogyan tudom a kőolajt nemsokára felváltja, mint stratégiai nyersanyagot a víz.
►►►►folytatás

****************

2008.10.19
Autonómia, vagy Honföld Köztársaság
forrás: Bósza János, CA
Nem lenne előnyösebb a maradék szlovák területek érdekében megadni az autonómiát Csallóköznek vagy a függetlenséget? (szlovák onlinos olvasói kérdés Pravdában Čaplovič-hoz)
►►►►folytatás

****************

2008.10.20
Megtörtént 2.rész
2007.7.4-től 2007.7.27-ig

forrás: Bósza János, CA
A hatalom birtokának az a hatása, hogy az emberek siketekké és vakokká válnak. Nem látják többé azt, ami az orruk előtt van, és nem hallják, ami a fülükbe harsog."
(Gandhi)

►►►►folytatás

****************

2008.10.20
A DFÖT-ről, SZŐRÖS-E AZ AUTONÓMIÁNK
forrás: bumm.sk, j. - olvasói levél
Mivan véled farkaskoma? Szőrös-e az autonómiánk? A párbeszéd nincs vérbe fojtva, mert soha nem is létezett. Meg szomorúság...
►►►►folytatás

****************

2008.10.23
Jogegyenlőséget, Toleranciát, Polgári társadalmat
forrás: CA
ezért kell kimenni az utcára, az alkotmányos azonos jogokat, a jogegyenlőséget, a toleráns együttélést és egy igazságosabb polgári társadalmat kell közösen felépíteni
►►►►folytatás

****************

2008.10.28
Helyreigazítási kérelem
forrás: CA
Önök ebben az írásban leközöltek egy valótlan állítást (Öllős szájából, rá hivatkozásul) és egy dezinformációs hírt a Commora Aula (bószaféle) autonómia tervzetről. A sajtótörvényben előírt jogommal élve kérek helyreigazítást.
►►►►folytatás

****************

2008.10.29
Autonómia=magam akarom intézni a dolgaimat= önkormányzatiság
forrás:Újszó, CA
85 százaléka úgy véli, hogy az őket érintő kérdésekben maguknak kellene dönteniük", szóval jó lenne elmagyarázni az embereknek, hogy ez jelenti azt, hogy autonómia
►►►►folytatás

****************

2008.10.29
Csáky Pál 15 pontja
forrás:felvidek.ma, CA
Csáky Pál, az MKP mostani elnöke a március 31-i (2007) tisztújító közgyűlés küldöttei előtt, nyilványosságra hozta azt a 15 pontot, amellyel megszólította a résztvevőket . Csáky ezek alapján képzeli el az MKP megreformálását.
►►►►folytatás

****************

2008.10.30
Bósza: Slota és Belousovová feljelentettek
forrás: CA
Slota és Belousovová szerint Dél-Szlovákia elszakítása a célom, ezért mehetek a börtönbe.
A mai napon beidéztek tanuként (egyenlőre), az ellenem beadott büntetőjogi feljelentés okánál fogva.

►►►►folytatás

****************

2008.10.31
Berényi József - ONLINE válaszai
forrás: MKP honlapja
Tisztelt Berényi József úr. Mint volt külpolitikai államtitkár nem érzi úgy, hogy a jelenlegi kormány teljesen ki akarja sajátítani az előző kormány érdemeit is. Konkrét példa erre a hamarosan megvalósuló vízummenteség az USA-ba..
►►►►folytatás

****************

2008.11.1
Elég volt, hagyják abba!!!
forrás: CA
Kimondom azt, ami nagyon sok felvidéki magyarnak, sokunknak a begyében van. Hagyjanak fel a magyar anyanyelvű szlovákiai polgárok szisztematikus zaklatásával, csak azért, mert az alkotmányos azonos jogaikat kérik és maguk szeretnék intézni a saját dolgaikat, a magyarok 85% ezt szeretné.
►►►►folytatás

****************

2008.11.6
Obama győzelme az egyenlőség győzelme
forrás: CA
Az embereket nemcsak a bőrszinük szerint lehet megkülönböztetni, hanem az anyanyelvi hovatartozás szerint is. Amerikában ledőltek az előitélet utolsó falai és sötétbőrű elnöke lett az Egyesült Államoknak.
►►►►folytatás

****************

2008.11.8
Sümszi-t akarunk, vagyis autonómiát
forrás: CA
A magyarok 85% a saját ügyeit maga szeretné intézni (Sümszi), nem autonómiát mondanak, mert ezt a nem magyaros fogalmat nem ismerik
►►►►folytatás

****************

2008.11.10
Kirakatper- koncepciós per
forrás: CA
Sikerült 12:30 és 14:00 a hídon átkelők között szétosztogatnom az előre elkészített röpcéduláimat, az én oldalamon 3m távolságra 5 rendőr és a járda másik felén (az Erzsébet híd tövében) másik oldalon 6 rendőr társaságában, látták mit csinálok, de nem avatkoztak be, egymás között magyarul beszéltek.
►►►►folytatás

****************

2008.11.10
Komáromban ellendemonstrációt szervezett a városháza, avagy nesze neked ügyféfogadás
forrás: CA, felvidek.ma, bumm
Bastrnák Tibor polgármester szerint amint tudomásukra jutott, hogy a határ magyar oldalán szélsőséges csoportok készülnek tiltakozni, elhatározták, ők is hallatják hangjukat, hogy kifejezésre juttassák, szlovákok és magyarok békében akarnak élni.
►►►►folytatás

****************

2008.11.11
Egy éve történt, szept 2007
forrás: CA
Bósza János, napjaink egyetlen hivatásos autonómia-harcosa betartotta ígéretét, és Horváth Róbert alistáli plébános kíséretében gyertyát gyújtott a köztársasági elnök rezidenciájául szolgáló Grassalkovich palota előtt, a pozsonyi Hodza téren.
►►►►folytatás

****************

2008.11.12
A honlapunk , az igazmondás és a megmaradásunk a tét
forrás: CA
Kedves barátaim a honlapunkra az utóbbi időben megsokszorosodtak a betörések, a Commora Aula ellenes ügynökök rafinált módom törölgetik ki az egyes bejegyzéseket
►►►►folytatás

****************

2008.11.14
Gyurcsánynak elküldött levelek
forrás: CA
Pospolitost-ot 15 év után szüntették be bizonyíthatóan etnikai uszítást követtek el évek óta, mégis működhettek, a magyar Nomos Regionalizmust Polgári Társulást egy héttel a bejegyzés után betiltották, ugyanilyen okokra hivatkozásul, úgy hogy nem is fejtett ki semmiféle tevékenységet. Még az alakuló közgyűlést sem tartotta meg, akkor hogyan sérthetett törvényt, hogyan adhatott okot a megszüntetésre
►►►►folytatás

****************

2008.11.15
Autonómiát és azonos jogokat
forrás: CA
Területi autonómiát és azonos jogokat!!!!
Ettől legyen hangos, ezt kell követelni ma a Klapka téren, Komáromban, őszintén és bátran.

►►►►folytatás

****************

2008.11.15
Összefoglaló a Foco-Gyurcsány találkozóról Komáromban
forrás: CA
Négyszemközti megbeszéléssel, a programhoz képest pár perc késéssel kezdődött meg szombaton délelőtt a magyar-szlovák kormányfői találkozó a révkomáromi városházán.

►►►►folytatás

****************

2008.11.15
Én befalaztam volna őket
forrás: CA
Fico ezt mondta: "Egyformák vagyunk és mint kormányfő így fogok viselkedni." Igen egyformák vagyunk, azért tiltották be a négy polgári társulásomat és ezért vagyok feljelentve és folyik ellenem ügyészségi kivizsgálás az autonómia-tervezetem terjesztéséből kifolyólag, hogy az ország szétzilálására törekszem. Ez a ficoi egyformák vagyunk jog
►►►►folytatás

****************

2008.11.16
Fico úr nem vagyok fasiszta, sem náci
forrás: CA
Fico úr nem vagyok fasiszta, sem náci mégis beszüntették négyszer egymás után fél éven belül a DFÖT és a NoRe polgári társulásainkat, Slota személyes kérésére (utasítására). Ez azért következhetett be, mert Önök frigyre léptek a nacionalizmussal. Eladták a lelküket a rossznak, így maguk is azzá váltak.
►►►►folytatás

****************

2008.11.20
Szlovákia jogállam, vagy jogálom?
forrás: CA
Januártól, akár a Felvidék, autonómia és a Kárpát medence szavak kiejtéséért is a jussunk a börtön lesz. A januártól életbe lépő büntetőtörvénykönyvi szigorítások ezt is eredményezhetik.
►►►►folytatás

****************

2008.11.23
Kubiš úr, a jogegyenlőséget kérni és követelni kell
forrás: CA
Kérni fogjuk, követelni fogjuk a jogegyenlőséghez szükséges autonómiát is. Kubiš úr azt nem Ön fogja eldönteni, hogy itt lesz, vagy nem lesz autonómia.
►►►►folytatás

****************

2008.11.26
Slota egyik magyarellenes uszítása a szlovák rendőrség szerint nem törvénysértő
forrás: CA

Azzal az indolkással lett elutasítva, hogy az "etnikai és nemzetiségi kisebbségek ellen való gyűlöletkeltés bűntettét" nem követte el.
Az indoklás az volt, hogy a túrócszentmártoni beszédjében Slota a Matica Slovenskával kapcsolatos összefüggéseiben magyarázott történelmi tényeket. nem követette el etnikai alapú gyűlöletkeltést.

►►►►folytatás

****************

2008.11.29
Miért ne-ken
forrás: CA
S ha a szlovák nacionalisták vagy Budapest felől elfogy a téma, akkor a közbeszédbe visszakerülnek az inkább személyi kérdéseket érintő témák: Csákyról, Bugárról, Világiról, rektorjelöltekről, bárkiről, elég csak visszalapozni pár hónappal az újságokat és az internetes portálok oldalait.
►►►►folytatás

****************

2008.12.1
Jóccakát felvidéki magyarság
forrás: CA
A döntéseteket tiszteletben tartom, asszimilálódni akartok.
Megpróbáltam segíteni, de ti inkább a matrixi álomvilágot választottátok. Ti is én is, tesszük a dolgunkat.

►►►►folytatás

****************

2008.12.2
MKP gyötrődése tovább tart.
forrás: CA
A szlovákoknak meg kéne tanulniuk magyarul is a saját érdekükben, állítja Farkas MKP-s parlamenti képviselő
►►►►folytatás

****************

2008.12.3
Másfél éve történt
forrás: CA
Másfél éve történt, de aktuálpolitikai üzenete nem változott.
Az MKP képtelen volt azóta is valamiféle megoldást, tervezetet felkínálni a felvidéki magyarságnak

►►►►folytatás

****************

2008.12.4
Farkas Iván - ONLINE
forrás: MKP honlapja, CA
Bizonyára Ön is ismeri azt a mondást, ha egy elfogadható kompromisszumra törekedünk, akkor az igényeinket maximalizálni kell. Kárpát-medencében a kisebbségben élő magyar nemzetrészek mindenütt kisebbségben vannak saját területeiken, így etnikai alapú autonómiák kikövetelhetetlenek, csak olyan megoldásokat lehet alkalmazni, amelyeket a többségi államnemzetek is elfogadnak.
►►►►folytatás

****************

2008.12.4
Strassburgi beadvány
forrás: CA
Alulírott Bósza János az alábbi bizonyítékokkal alátámasztva állítom, hogy a Szlovák Köztársaság nem jogállam. mert a saját alkotmányában hirdetett jogegyenlőséget és emberi méltóságot nem tartja be. Diszkriminálja és másodrendű emberekké degradálta a magyar és a roma nemzetiségű állampolgárait.

►►►►folytatás

****************

2008.12.6
Nemzet, vagy nemzetiség
forrás: CA
A szlovák alkotmány az emberek jogegyenlőségét garantálja (Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach.), vagyis kimondja, hogy az emberek jogban és méltóságban szabadok és egyformák.
►►►►folytatás

****************

2008.12.8
Strassburg, vagy Štrasburg, a Strasbourg
forrás: CA
Strasbourg (németül Straßburg vagy Strassburg) város Franciaország keleti határán, ahol az Ill folyó a Rajnába torkollik. Az Elzászi régió és Alsó-Rajna megye székhelye. Itt található az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága.
►►►►folytatás

****************

2008.12.12
Vészjelzés Strasbourgba
forrás: magyarhirlap.hu
Az elmúlt másfél évben háromszor utasította el a szlovák állam egy polgári társulás bejegyzését. A kezdeményező most beadványt juttat el Strasbourgba, az emberi jogi bírósághoz. A levél legfontosabb részeit adjuk közre.
►►►►folytatás

****************

2008.12.15
Kis kérdés, nagy talány
forrás: CA
Gyakran felteszem magamnak a kérdést, mit is akar az MKP? Mekkora talány és politikai rejtély egyidőben. Az MKP kinevezte magát a felvidéki magyarság egyedüli képviselőjének.
►►►►folytatás

****************

2008.12.16
Ján Slota: Nem engedjük meg a köztársaság szétverését!
forrás: MTI
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) kinyilvánította, hogy noha a kezdeményezést legitimnek tartja, semmi köze a kezdeményező, Bósza János autonómiával kapcsolatos törekvéseihez.
►►►►folytatás

****************

2008.12.16
Rangadó a TV-ben
forrás: CA
De: mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Pláne úgy, hogy maga a téma, amiben éppen hülyék vagyunk, alapvetően nem hülyeség. Mert az autonómia, mint fogalom, egyáltalán nem hülyeség.
►►►►folytatás

****************

2008.12.19
A kis szlovák geobbels
forrás: CA
Rendszeresen elolvasom Dag Danis írásait a Pravda vélemény (názory) témában, a sorok közé rejtett magyargyűlöletét, féligazságait.
►►►►folytatás

****************

2008.12.21
A 2008-as év a halandzsabeszéd éve volt
forrás: CA
A 2008-as év az érthetetlen halandzsabeszéd, a felvidéki magyarság újabb haldoklós éve volt, haldoklik 88 éve, élni még nem tanult meg. Ahogyan mondani szokás cseberből vederbe kerültünk, egy nagyobb lyukú vödörbe.
►►►►folytatás

****************

2008.12.26
Lassan három éve küzdünk, de ...
forrás: CA
Egy olyan csatában veszünk részt, ahol Dávid igazsága küzd Góliát megélhetési hazugságaival szemben. Tudom egyenlőtlenek harca, de csak rajtunk múlik, hogy győztesként, vagy vesztesként hagyjuk el a csatamezőt.
►►►►folytatás

****************HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona