Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Bukaresti szerződés

2009. augusztus 5.
IDÉZET:

"Szlovákia ugyanis veszélyes útra lépett. Szerbia nyugat ellenes pánszláv-kommunista szerepét vette át Moszkva irányításával az EU-n belül!

A Nato tag Magyarország froclizásának csak a kezdő lépése a nyelvtörvény stb. Erre a szlovák kommunista –fasiszta útra az USA pápai bázisának a létrehozása volt az adekvált válaszunk! Más is lesz ! Bajban van tehát az EU- párti a szlovák értelmiségi elit is".

A fenti sorokat tegnap egy politikustól kaptam. Budapesten komolyabb körökben nyíltan beszélnek arról, hogy a cigányok elleni támadásokat a szlovákok intézik, akik a szovjetek szövetségesei.

A Nagy Cél a Destabilizació.

Ezt Sándor István a "papa", volt bünügyi főnyomozó nyomatékosan megirta a napokban. Azonban pontosan ő volt az is, aki a Pallag Laszló, Kisgazdapárti kepviselő által vezetett Korrupció ellenes parlamenti bizottság előtt világosan elmondta, hogy a kivonuló szovjetek, megbízottként Szemin Mogilevicset, mint KGB-s őrnagyot nevezték ki, és megbízták a szovjetek azzal, hogy a szovjet katonai elhárítás szervezte meg az alvilágot, mert olyasmi addig NEM VOLT. Az alvilágból befolyt pénzekkel korrumpáltak aztán a parlamenti pártokat, hogy ezt a tevékenységet alaposan kibővíthessék és hogy még nagyobb politikai befolyást szerezhessenek. Sok opportunista él meg ebből a mai napig. De ezért került padlóra az ország. Kezdődött Antallal, szervezte a szovjet elhárítás a III-s ügyosztály ügynökhálózata segítségével, amit a mai napig EZÉRT nem lepleztek le. Tehát erről az egész rezsimről ezt el kell mondani. Bajkeverő Bajnaiig és az egész szovjet katonai ügyeskedésről.

A napjainban történtekre csoda-e, ha aztán tervszerűen ráerősít Szlota, mert a szovjet forgatókönyv szerint jelenleg ez a dolga, Észak Szerbiából.

Amikor a balkáni háború idején Orbán az angolok és az amerikaiak keresésére megtagadta, hogy magyar területről indulva a NATO kisöpörje a déli magyar területekről a szerbeket a Dunáig, Sorosra hallgatott, aki inkább valami intézetbe való lenne követőivel együtt. Hogy ne támadhassa a magyar penzügyet, az OTP-t, ne forgathassa fel a magyar közéletet, gazdasági életét, ne adhasson ki további káros parancsokat. Orbán azonban kiszolgálva Sorost kimutatta, hogy semmihez nem ért a nemzetközi politikai szintéren történtekből. A politika nem abból áll, hogy speciális érdekeket kiszolgáljunk. Ez a "special interest" kiszolgálási formula pedig az, amiről pl. az amerikai választások idején is igen sokat vitatkoznak a jelöltek esetében, és mondjuk ki JOGGAL. Soros persze számos országból ki van tiltva - az USA tőzsdéjéről is biróságilag, manipulaciókért.

Persze pl. Orban ilyen felretanacsoloktol ugyan mit is tanulhatna, illetve hogyan is definialhatna a sajat szerepet ebben az egesz vallalkozasban? Hat ennek megvalaszlasa meg varat magara, csak ne a kovetkezo Fidesz kormanyzat tevekenysegebol deruljon ki. Nem gyanusitgatunk senkit sem, de ezekre a dolgokra nagyon komolyan fel kell hivni a figyelmet.

1993 őszén Bukarest mellett volt az a hármas találkozó, amin Milosevics, Meciar és Illiescu, államfői szinten vett részt. Természetesen a szovjet tervek szerint, mint a szovjetizált kisantant államai.

A bukaresti titkos szerződés arról szólt, hogy amint Szarajevót a szerbek beveszik, közösen megvárják, amint lemennek az áradások és megtámadjak Magyarországot. Elfogják a magyar iskolákba járó gyerekeket, azokat az elfoglalt Magyarországra szállítják és rákényszerítik a szüleiket, hogy menjenek utánuk. Ezt követően tervszerűen "elsorvasztják" Magyarországot. (Na ezt a részt jelenlegi a szocialista kormányzat csinálja a szovjet tervek szerint, de a "polgári" kormányokból sem volt sok haszon, mert a rengeteg beépített szovjet katonai elhárításnak dolgozó ügynök mindenhol megbénította az országot a fejlődésben. És mindez megfelel a titkos Rózsadombi szerződésnek, ahol a szovjet szolgálatban álló ügynökök megállapodtak arról, hogy a szovjet kivonulást követően a szovjetizált kisantant érdekeinek szolgáltatják ki az országot.

Ezzel ellenpontozva a nyugati kovetelest, hogy legyenek szabad valasztasok a Jaltai szerzodes ertelmeben, amit a szovjet mindaddig NEM engedett vegre hajtani). Vagyis azok igyekezete, akik idegen katonai megszallast akarnak elerni az az a hazai ugynokhalozat igyekezete es aki ilyet mnd azt hazaarulasert surgosen ki kell vonni a forgalombol. Az ilyenek reszesei a szovjet destabilizalasi terveknek, tehat a ciganyok elleni hadmuveleteknek is. Vagyis a fasisztazok, baloldali vadaskodok egyertelmuen szovjet ugynokok, akik a jelenlegi Magyarorszag teruleten idegen katonai hatalom es megszallasi vagyak szolgalataban allanak.

A Bukaresti titkos szerzodes vegrehajtasa eseten a fellepo rendetlensegre hivatkozva a szovjetnek megnyilt volna a lehetosege arra, hogy katonailag beavatkozzon, es hogy elfoglalhassa Kozep-Europat. Erre Sztalin is keszult. Kezdte a Benes torvenyekkel. Kozben le akart rohanni tankjaival az Adriaig. Ezert a nyugat Mindszenty-t szerette volna magyar allamfonek az ervenyben levo tortenelmi magyar alkotmany szerint, mert igy a nyugatnak jogcime lett volna a fellepesre Kozep-Europaban. Erre a Hercegprimast elfogtak es a Magyar Alkotmanyt a szovjetek betiltottak. Jelenleg Alkotmany hianyaban a magyar tarsadalom nem bir megszervezodni, es az ugynokokkel atitatott parlamenti partok jovoltabol szabadon randalirozhat a szovjet katonai elharitas. Tehat a Magyar Alkotmanyossag helyreallitasa ELETKERDES, mig a jelenlegi kommunista hatalomnak es liberalis haszonelvezoinek a Magyar Alkotmanyossag helyreallitasanak megakadalyozasa kulcsfontssagu kerdes. Vagyis a cigany gyilkossagok a kozhatalmat bitorlo, mindenben az oslakos magyarsag erdekei ellen tevekenykedo hatalmaskodok szamlajara irandok, mert a szovjetek altal bevezetett, alkotmanyellenes "koztarsasag" "demokratikus rendje" erdekeit szolgalja a destabilizacio.

Obama elnok a napokban vilagosan megmondta Torokrszagban, hogy az Iszlam vilag ellen Amerika nem visel haborut. Ezzel azonban csokkentette eddigi szovetsegi rendszerenek jelentoseget, es kiemelte Torokorszagot, mint az USA strategiai partneret. Ezzel azonban megszoritotta az Izraelben tevekenykedo szovjet katonai elharitas elletteret. Elo is vettek gyorsan az Obama elnok szuletesi bizonyitvanya koruli bizonytalansagokat a szekrenybol. Ezt mar idoben oda bespajzoltak, arra az esetre, hogy lesz, ami lesz. Igy hat a neger ellenes FAJGYULOLO Ku Klux Klan mozgalom, ami angol szabadkomuvesek szervezete volt, most a szovjetek kivalo szovetsegese lett es igy a magyarorszagi kmmunista - liberalis szovetseg partnereve is valt egyuttal. Dehat, ilyen a politika es a nagyhatalmi erdekek problemaja. Nekik gatlasaik aztan NINCSENEK!

A Bukaresti szerzodes eletben van. Szarajevot a szerbek nem vettek be, mert az USA ismerve a tervet a donto pillanatban cirkalo raketak szazait inditotta meg a szerbek katonai bazisai ellen. A gyors szovjet bevonulas Szerbiaba ugyan megmentette a strategiai szovetsegest, de a szovjet nem mondott le a cari orosz birdalmi politikarol es annak eszkozerol a panszlavizmusrol.

A panszlavizmusert a habsburgok felelosek, amikor a nem szlav magyarsag ellen tamogatasukrol biztositottak a cseh torteneszeket, akik segitettek teves elmeleteikkel es a Jozefianus "felvilagosult abszolutizmus" idejetol kezdodoen a panszlavizmus kifejlodeseben. Mi ez ellen az aljas folyamat ellen a Tortenelmi Alktmanyt vetettuk be es eredmennyel! Ezert volt annyi harcunk a habsburgokkal azert is, mert a magyar nyelv hivatalos hasznalatat tiltottak, ami nemzetunket igen karosan erintette. A Felvideki szlavosodas ennek kovetkezmenye volt, hiszen a Felvideken a hasznalt nyelvekben, a zeneben, nepmuveszetben, az eredeti, magyar kultura, megtalalhato. Ez a habsburgi, magyartalanitasi folyamat 1867 utan megfordult, ami a cseheket kellemetlenul erintette. Egyaltalan nem magyarizalasrol volt szo 1867 utan, mint azt ma nekunk felrojjak, es amit az anyaorszagi szovjet agyu papagajorszag panszlav erdekbol szolgaszeruen, hivatalbol ismetelget, hanem arrol, hogy 1867 utan sokan kezdtek lassan vissza-magyarosodni. Ezt ma DISSZIMILACIONAK nevezik. A nyelvtorveny - irok pedig azert akarnak minden magyar emleket kiirtani, hogy fordulat eseten a dolgok nehogy a normalis mederbe keruljenek vissza. Tehat nekunk soha sem a nyelvuk volt a celpontunk, hanem a panszlav eroszak, amely kodifikalt nyelveket talal ki es azzal eroszakoskodik, majd kulso hatalmakat hurcol be a nyakunkra elkepeszto hazugsagaival!

A panszlav szolidaritas celja egy olyan szlav allamkozosseg gondolata volt, ami Csehorszagbol indul es a Morva orgrofsag teruleten at, egyfajta Nagymoraviaba teljesul ki egeszen az Adriaig. Ennek alapjaul a Deli Moraviarol szolo irott emlekek voltak. Termeszetesen letaposva mindenki mast! Erre a Nagy Szlav egysegre alapul az orosz birdalmi politika, ami ezaltal a magyarok feje felett "jogot formal" Kozep - Europara, egeszen az Adriaig. Ez nem vicc, ezt a car pontosan elmondta az 1. V.H. idejen az angol es a francia kovetnek a kozos reggeliken, amikor a vilaghaboru beindult es egyeztettek, kinek milyen konc kell. Jo kis puskaoros hordot adtak a habsburgok a carok kezebe! Ide vezetett a magyargyuloletuk es az, hogy allandoan folrugtak a Magyar Alkotmanyossagot!

Mert hiszen a feudalis haboruk teruletfoglalasrol szoltak, csak kellett az urugy hozza! A francia kovet emlekirataiban ezt pontosan megirja. Clemanceaut o kovette a francia allamfoi szekben es egy even at a magyarok felfegyverzesen es a szovjet kiszoritasan almodozott. Ez pedig a politikajuk teljes csodjet bizonyitotta volna es ezert elalltak tole. De a tortenelem visszakoszon, allandoan! A szovjet aztan atvette a cari birodalmi otleteket, mert hat a szovjet is egyfajta birodalom volt. Most pedig Putyin car ismetelgeti ezeket a panszlav doktrinakat. Latni, mekkora bajokat okzhat, amikor hibas doktrinakat politikai celokra fejlesztenek ki. Es aminel meg sokkal nagyobb baj, hogy maig sem erti meg ezt sokmindenki, akinek erdeke lenne tenni ellene!

Mit is mondjunk ezek utan a magyarorszagi "hivatalos", szovjet, panszlav, habsburgi tortenelem felfogasrol, ami "kizarlagossagot" es "tevedhetetlenseget" hirdet doktrinalis merevseggel, persze az idegen gyarmatosito es etnikai tisztogatasokat celul kituzo birodalmi torekvesek erdekeben. Legyenek azok panszlavok, habsburgok, carok, stb. Es aminek mi magyarok vagyunk allandoan az aldozatai. A tortenelmi, gondolati rendszereket tehat igencsak KARBAN kell tartani. A panszlav nagymoraviazas es a belole szuleto panszlav allamok, etnikai tisztogatasok es panszlav nyelveszet, a maga nyelvtorvenyeivel, mindez megtarkitva osztalyharccal, ami a legregibb felvideki magyar csaladok kirablasat es legyilkolasat szolgalta, tehat tortenelem es jozan ertelem ellenesek. Ezert bukasra vannak itelve. De a megbuktatasukhoz ertelemszeruen hozza kell jarulnunk nekunk magyaroknak is azzal, hogy a fejekben rendet csinalunk.

A Bukaresti szerzodesrol Jessie Helms szenator, aki az amerikai szenatus Kulugyi Bizottsaga elnoke volt, egyik belso, hivatalos diplomataja tajekoztatott azonnal, amint ez tudomasukra jutott. Az Amerikai Magyar Szovetseg alelnokevel beszeltek errol Washingtonban, hogy mekkora a problema es az alelnoknek eszebe jutott, hogy eppen Pesten vagyok, gyorsan felhivtak, mint az AMSZ igazgatosagi tagjat Ezt a diplomatat aztan 1993 vegen bemutattam Csurka Istvannak, aki akkor az MDF alelnoke volt es a parlament Kulugyi Bizottsaga elnokenek, Csooti Gyorgynek. Onnan kezdve intezkedtek aztan tovabb.

Csakhat a tortenelem allandoan visszakoszon azoknak, akik nem ismernek semmit, nem akarnak tudomast venni dolgkrol, ami kenyelmetlen es "nem divatos". Termeszetesen a szovjet katonai elharitas terveit koveto anyaorszagi partjaink es kormanyaink nyilvanvaloan allandoan ugyanazt teszik. Ugyanannak az allando ujrajatszasarol van szo, emlitette az emlitett washingtoni diplomata 1993-ban. Arrol, hogy a szovjet-orosz birodalom lejusson az Adriaig es aztan akar dominalhassa Europat. Gratulaljunk hat Europanak Versailles-ert. Karorommel. Amikor ossze-vissza beszelnek az europai, immar torpe nagyhatalmak vezetoi.

A magyar tarsadalmnak sajat erdekeben haladektalanul joga es kotelessege a hazai, opprtunista sopredeket azonositani, lefogni es kizarni a kozhatalombol. Ne csinaljanak ezek POLGARHABORUT a magyarok verebol.
Igy aztan kimondom:

- Nincs jobb es balodal
- Es ha nem tetszik a nemzeti es nem nemzeti oldalra valo felosztas, akkor a hitetlenkedok szamara marad a lehetoseg, hogy merlegeljenek:
Kinek mi az erdeke.

A magyarsagba rosszul asszimilalodottaknak sem erdeke az idegen kancsuka es az idegen uralom. A magyar uralom pedig kulturalt es kibirhato. Azonkivul legyen Hunnia, vagy Pannonia az oslakoke. A vendegek nem akadaly, csak ne gyalazzak a torvenyeiket es ne akarjanak nekunk a mi intezmenyeinkbol, adoinkbol, jvedelmunkbol parancsolgatni es azzal kufarkodni. Ez nem nagy feltetel!. Ezt akarhol a VILAGON mashol is megkivanjak mindenkitol!

Mert a magyar vilag magasabb rendu, mint amit a sok idegen bitorlo ez ideig tajainkon bemutatott.
Ennek alapjan kell mindenkinek feltennie maganak a kerdest arrol, hogy HOL ALL!

Sziklavideki udvozlettel:

Geonczeol Gyula

az MVSZ SZOT elnoke

2009. aug. 5.Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona