Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Bósza autonómia tervezete katyvasz

PÁR NAPJA EMAIL FORMÁJÁBAN KAPTAM EGY "mkp"-S AJÁNLATOT, HOGY EGY JÓL TEJELŐ ALAPÍTVÁNYT VEZETHETNÉK, HA LEMONDOK A PÁRTALAPÍTÁSI ELKÉPZELÉSEIMRŐL. nEM VAGYOK MEGVEHETŐ ÍGY ELUTASÍTOTTAM. fÉLNEK AZ mkp-S POLITIKUSOK AZ IGAZ SZÓ EREJÉTŐL, HÁT CSAK FÉLJENEK, HA EGYEDÜL IS MARADOK AZ IGAZSÁGOMMAL, AKKOR SEM ADOM FEL A FELVIDÉKI MAGYARSÁG EGYETLEN MENTSVÁRÁT A JOGOS ÉS BÉKÉS AUTONÓMIA KÜZDELMÜNKET.

kEDVES mkp-SOK MÉG MINDIG NEM ISMERNEK, NEM VAGYOK MEGVEHETŐ!!!

Mégha vizen és száraz kenyéren is kell élnem, és tolókocsiban ülnöm, akkor sem vagyok megvehető, nem árulom el a Felvidéki Magyar Népet.

aZ EZZEL KAPCSOLATOS DOKUMENTUMOKAT EGYENLŐRE TITOKBAN TARTOM, MAJD A KÖNYVEMBEN MINDEZ LE LESZ ÍRVA, DOKUMENTÁLVA.


2009.11.05.
Nem azért katyvasz az autonómia tervezet, mert rossz, vagy megvalósíthatlan, vagy van jobb is (egyenlőre egyetlen), hanem azért, mert szlovák felesége van, elkövette a nagymagyar szemszögből nézve azt a megbocsájthatatlan bűnt, hogy fiatal korában beleszeretett egy tót kislányba. Hát igen ez az igazmagyarok szemében hazaárulást jelent. Na ezt megtetézte azzal, hogy szlovák iskolába járatta a gyerekeit.

Javaslatom az, mivelhogy ez az ember egy hazaáruló, ezért lelövetni, felnégyelni kell, minimális el kell lehetetleníteni, mert egy ilyen nekiábáljon a magyar megmaradásról, ne mondja azt, hogy a felvidéki magyarság asszimilálva van, mert ha van piros sapkája, ha nincs, akkor is hiteltelen ember, ráadásul szerintem buta is, mert nem kell semmiféle autonómiáról beszélni, mert akkor a szlovákok mégjobban megharagszanák ránk. A mekegés és makogás szlovákul a hivatalokban inkább jobb nekünk a magyar érvényesülés útján, mint egy békés konfrontációs küzdelem a megmaradásunkért.

Éljen asszimiláció, éljen a HÍD és éljenek az MKP-s megélhetési politikusok, ők a hitelesek, mieink, tehát csakis ők mondhassák meg a tuttit, mi jó nekünk, vagy mi az amit ízetlenül, szagtalanul le kell nyelnünk.

Én hazáruló és hiteltelen bitang ember vagyok, mert megmertem mondani, kimondtam az igazságot , hogy a császáron nincs is ruha, vagyis a császár mesztelen.

Bocsánatot kérek minden felvidéki igazmagyartól, Duraytól, Bugártól, Csákytól és az összes kisembertől, hogy az elmúlt négy évben hazáruló, sziszes ügynök, stb-s gazember, KGB-s nagymedve és amerikai kedilekes cia ügynök létemre megmertem mondani azt, kimondtam, hogy kishazánkban Honföldön valami nagyon nincs rendben az értékrendünkkel, mert tudatosan asszimilálnak minket, meghát diszkriminálnak is, ja és nincsenek meg az azonos alkotmányos polgári jogaink. Igen csendbe kellett volna maradnom, nem pedig a széllel szembe pi...ni. Az nem megy, mert bepiszkítom magamat.

Be kellett volna lépnem az MKP-ba, mert ha lopok, vagy magyar iskolába járatom a gyermekeimet, akkor az rendbe van, magyar vagyok, ha barakos sza...ágokat is fogok írni az is rendben van, mert egy magyar költő teszi azt, ha benyalok úgy bugrisan a szlovákoknak, az is rendben van, mert magyarérdekből teszem.

HJA !!!

Mindezt ők mondják, az elbutított és a csipkerózsika álmát alvó nép, én csak egy közönséges buta ember vagyok, aki itt ne beszéljen az asszimilációról, meg az autonómiáról, meghát azt se mondja, hogy a császáink mesztelenek, érdekképviseletből elégtelenre vizsgáztak, mert ők a mi uraink parancsolóink. Egy hiteltelen ne mondja meg a tuttit, mert minden úgy jó, ahogy az eddig is volt, ők lopnak, mi pedig mindezt eltűrjük.

Meddig tűrjük?

BJ

Hozzászólás a bumm.sk-ról

feszty.zsolt írta:
Csete, Te vagy az én emberem!
Egyenes gerinccel is egyetértek. Bószát kivéve. Az autonómiát kívánom, de nem Bósza-féle katyvasz módon.

\"Hegyeket nézek és erdőket látok.
Emberek jönnek felém, és mind jó barátok.
Határon túlról és szívektől innen
Szavak sem kellenek, rendben lesz minden.\" (Ismerős Arcok)

A Bósza féle autonómia szerintem is nagy katyvasz, csak tudod várok már egy normális embert (akár te), aki végre bevonza az értelmes tiszta lelkű hazafiakat és végre pártot alapít.
egyenes gerinc
2009-11-03 10:46:32
http://www.bumm.sk/forum/34588/elkezdodott-a-hid-kampanya-a-komaromi-jarasban|3.html

Nem tudom, vajon katyvasz e a Bósza féle autonómiai törekvés, de azért egy dologban értsünk egyet. Rajta kívül eddig senki nem mutatott fel konkrét elképzelést, csak az "asztal alatt" sutyiban sugdolóztak ezt-azt. Ha valaki bátran ki is mondja mi az elképzelése, sokan azonnal lehülyézik. Mi szerint kellene eldönteni, hogy ki méltó az autonómia szó kiejtésére?
Moric
2009-11-03 14:19:20

Kedves egyenes gerinc és feszti zsolt olvastátok a bósza-féle autonómia tervezetet? Ha igen felfogtátok a lényegét, ha nem segítek, KÖZÖS TERÜLETI AUTONÓMIA AZONOS JOGOKKAL. Milyen érdekes mindenki, mondjuk néhányan hülyeségnek vélik, vagy katyvasznak, de a mai napig senkisem egy pontját, egy fejezetét sem cáfolta argumentekkel, hogy ténylegesen logikátlan , vagy rossz lenne. Tessék mondjátok meg mi rossz benne, mert csupán egy tervezetről van szó, amihez sokan már hozzászóltak, így lett tökélesítve.

Egyébként erről a tervezetről egy osztrák és egy amerikai magyar professzor azt mondta nagyon jó elképzelés, amit ha tökélesítünk megvalósítható.


Egy közismert belgiumi magyar ötvenhatos, nyugalmazott egyetemi tanárt
idézek:

\"István! Köszönöm a remek szöveget!Bósza úrnak teljesen igaza van!Az általa hirdetett út az EGYETLEN ÚT A MEGMARADÁSUNKHOZ FELVIDÉKEN....ÉS BÁRHOL MÁSHOL A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN Üdv!\"

Tehát, ha kritika legyen konkrét, kedves barátaim, mert a levegő való lövöldözés, főleg, ha értelmetlen, nem menti meg a felvidéki magyarságot, ahazudozás és a mellébeszélés sem, csakis a konkrét cselekedetek, amik segíthetnek.
abraka
2009-11-03 15:53:25


Kedves Abraka!
Az autonómia szükségességében egyet értünk.
Viszont!
Az alábbi oldalon találhatóak: ( LINK )
1. Honföld-Dél-Felföld autonómiája
2. Honföld Autonóm Tartomány
3. Fölvidéki Autonómia Híradó
4. Autonómia tüntetés szeptember 26-án Öregkomáromban
5. Honföldnek kéne védenie az ezeréves nyelvét

Aki ilyen megnevezéseket talál ki, az mennyire vehető komolyan?
Ráadásul: "A pozsonyi Új Szóban múlt héten megjelent értesülés szerint Bósza gyermekei szlovák iskolába járnak. "Ez nem lényeges körülmény", ráadásul az édesanyjuk szlovák nemzetiségû, így a gyerekek is szlovák anyanyelvûek – mondta Bósza. A szlovákiai magyarok körében íratlan szabály szerint a nemzetiségi hovatartozás alapvetô mércéjének számít, hogy egy közszereplô milyen oktatási nyelvû iskolába járatja a gyermekeit." (http://www.hhrf.org/nepujsag/07jul/7nu0717t.htm)

Rólam egyenlőre annyit, hogy a nevem Feszty Zsolt, nem pedig Feszti (ahogy megszólítottál), van 3 gyermekünk, s megadatott, hogy bábáskodhattam egy magyar nyelvű egyházi (közelebbről református) iskola és óvóda alapításában.
Barátaimmal 4-ik éve szervezzük a kitelepítésre való megemlékezést Révkomáromban. S ez még csak a kezdet. Merthogy nincs más hátra, mint előre!
Isten áldjon!
feszty.zsolt
2009-11-04 21:47:57


Látja Feszty (y) pontosan ilyen hozzáállás végett nem sohasem magyar egység Felvidéken. Az, hogy a gyerekeim szlovák iskolába jártak, azt én magam jelentettem be még 2006 nyarán, tehát semmi új a nap alatt (első hamis állítása lejáratás céljából). Mi lenne ha végre velem foglalkoznának nem a családi hátteremmel, ugyanis én autonómiázok, nem a gyerekeim, megmondhatom ők mindannyiam autonómista pártiak, magával és hamis állításaival ellentétben egyenes emberek. Vajon Ön ismeri Eszterházy családi hátterét, gondolom igen egyetlen egy ma élő leszármazottja mégcsak magyarul sem tud, mégse kérdőjelezi meg az ő tetteit senkisem, mégcsak függvényértékévű sem teszi, mondják. Csakis az ő tettei számítanak. Tudja, hogy a 48-a magyar generálisok sok olyan is volt aki egy kukkot nem tudott magyarul. Pl. Bem apóval Petőfi is csak franciául beszélt, mégsem kérdőjelezi meg tetteit senkisem a magyar ügy érdekében. Mi lenne, ha a lejáratás helyett inkább az én tetteimmel foglalkoznának, ja hogy abban nincs semmi támadható felület, akkor jön a jól bevált lejáratás. Tudja a magukfajta csak a konyhában odahaza nagyhazafiak csak erre képesek, a saját tehetetlenségüket, látszatakarásukat takarják azzal, hogy más igazmondós munkáját megrendelésre állandóan igyekeznek lejáratni. Ezt teszik három éve, mindig kihúzzák azokat a dolgokat, amiknek semmi közük ahhoz, amit képviselek mondok. Ha olyan nagymagyarok miért nem mertek eljönni a DFÖT alapító gyűlésére, ja hogy arra már nem volt bátorságuk. Talán a saját értékrendükkel és lehetőségeikkel csinálhatnának rendet, mielőtt az én lejáratásomat nagy rendszerességgel propagálják.

Honföld, Fölvidék a múltban már használatos, mondhatnám népies elnevezések, hogy Ön erről nem tud az már tényleg legyen az Ön baja. Egyébkén Felvidék a történelemben nem a magyarlakta területeket jelentette, hanem pont fordítva a szlovákok életterét, ez a rossz elnevezés, a rossz beidegződésektől pedig szabadulni kéne, nem pedig ápolni azokat.
Én is köszöntem.
abraka
2009-11-05 07:29:08


Öregkomárommal pedig mi a baja? Valójában én is úgy kaptam, megtetszett így használom. Egyébként a történelmi valóságot sokkal jobban visszadja, mintha a nemlétező és lehetetlen elnevezést Révkomáromot használnám.
abraka
2009-11-05 07:35:51Kedves feszty motpedig arra adjon nekem választ Ön, maga szerint miért katyvasz a bószaféle autonómia tervezet? Családomat pedig már kihagyhatná, szóloón a témához, kiváncsi vagyok van annyi kurázsi Önben, hogy képés kilépni abból körből, ami a semmibeszédről szól. Ha szimpatizál az autonómiával, akkor tessék van itt egy autonómia téma és az ön által feltüntettett linkek tartalmáról vitatkozzunk. Ott nincsenek gyerekek, csak fölvidéki magyarságügy, ami a megmaradásról szól, hogy az Ön unokáinak már ne keljen szlovák iskolába járniuk és megtarthassák magyar identitásukat. Na erről vitatkozzunk !!!
abraka
2009-11-05 08:03:20


feszty.zsolt írta:

1. Honföld-Dél-Felföld autonómiája
2. Honföld Autonóm Tartomány
3. Fölvidéki Autonómia Híradó
4. Autonómia tüntetés szeptember 26-án Öregkomáromban
5. Honföldnek kéne védenie az ezeréves nyelvét

Aki ilyen megnevezéseket talál ki, az mennyire vehető komolyan?


bevallom, én nem olvastam a Bósza-féle autonómia-tervezetet, de egyetértek Feszty Zsolttal, komolyan vehető-e, aki ilyen hablatyokkal jön elő? vagy csak pont a megnevezések sikerültek ilyen nevetségesre?

ha egy alma kívülről rothadtnak látszik, nem vagyok kíváncsi a belsejére.

Abraka, folyton összeesküvéseket sejtesz, meg írod, hogy mindenki ellened van, akadályoznak, de annak fő okát, hogy mellőzötté váltál, saját hozzá nem értésedben keresd. Tény, hogy nem vesznek komolyan, hogy nem vagy hiteles személy. És ha hiszed, ha nem, ezt sokan úgy gondolják azok is, akiknek sem egyik, sem másik politikai párthoz nincs köze. én is egy vagyok közülük.

Hol a több ezer támogató aláírás? de kár a szóért...

malkovich
2009-11-05 08:46:50malkovich írta:


ha egy alma kívülről rothadtnak látszik, nem vagyok kíváncsi a belsejére.


Én azt az almát kettévágon és megnézem milyen belülről is. Másképpen semmivel sem lennék jobb, azoknál akik féligazságokkal érvelnek és a tényeket nem akarják figyelembe venni, mint te is. Ennyi.
Az ébredéshez elég annyi, hogyha teljesen kinyitod a szemedet és megtapasztahatod a szabadigazságot. Pl. kezdheted azzal, hogy a téli kívülről fonnyazodó almát kettévágod, mert az általában belülről egészséges szokott lenni. Nem ismered az autonómia tervezetünket, de három éve kritizálod, mondhatom te egy tipikus felvidéki magyar vagy. Beszélsz, de mondandódat senkisem érti. Vagy tévedek és elolvasod és képes leszel tárgyilagosan a témához hozzászólni, vagy ez nem is lényeges.
abraka
2009-11-05 09:19:52


Kedves abraka ! dabra ! Jó kis neveket varázsolt elő a cilinderéből, de ha a szándékai nemesek is, azért Eszterházy
sem kotyvasztott volna össze egy olyan honlapot mint ön.
A külföldi autonómiamodellek szerepeltetése helyes, de a többi nagy takarítást igényel.
A felvidék az felvidék és pont. Nem kell kutyulni.
Végére 1 valamire válaszoljon kérem?
Utólag megbánta, hogy nem magyar iskolába adta a gyerekeit?
egyenes gerinc
2009-11-05 14:18:00


Tudod mikor a gyerekeim iskola korba kerültek (megj. mind magyar ovodába jártak) én "25" órás vállalkozó voltam, ritkám voltam otthon, a családi élet, ha tudod ismered, az kompromisszumokból áll, magyar ovoda szlovák iskola ez volt az egyezség, mert egy elsős nebulóval foglalkozni kellett, feleségem nagyobb részt otthon volt én nem. Ennyi. A mai eszemmel már másképpen látom a dolgokat, igen megbántam, hogy ilyen könnyen belementem. Ezért kezdtem el autonómiázni, hogy másoknak ne keljen ilyen hibás döntéseket hoznia. Ezért kell az autonómia, ezért mondom azt, hogy a kétnyelvűség a hivatalos életben megállítja az asszimilációt, ezért mondom azt, hogy a magyar iskolákbak is kéne foglalkozniuk a kevert családbeliekkel stb. Rengeteg írásom ebben a témában, elolvashatod. Igaz a honlapom egy kicsit áttekinthetetlen, de egy kis akarással azért könnyen el lehet rajta igazodni, van egy jó kereső programja, ha beütöd azt, hogy asszimiláció, vagy szlovák iskola, vagy autonómia szépen a témakörök a kért igények szerint rendeződik. Mikor indítottam a honlapot kértem informatikusi segítséget, senkisem segített, ma már nagyon nehéz rendberakni, sok ezer írás található autonómia témában vannak egy oldalasok, de olyanok is amelyek százoldalasak, lehet miben böngészni. Az autonómia tervezetet pedig ajánlom olvasás gyanánt, félóra elég, szerint nagyon sok értékes információt tartalmaz és ami a lényege nagyon is megvalósítható.
Üdv.
abraka
2009-11-05 15:16:58


Tisztelt Bósza úr, alias "abraka"!

Először is, én Önt személyében nem minősítettem. Kérem, Ön se tegye velem a továbbiakban. Ebből kifolyólag, állításával szemben, le se járathattam.
Másodszor, a gyermekei iskoláztatása kapcsán nem újdonságot akartam közölni, hanem tényt állapítottam meg. Azzal pedig nem tudok egyet érteni, hogy csak Önnel foglalkozz(an)ak, s a gyerekeivel ne.
Egyrészt, felelünk azért, amilyenek a gyerekeink (hisz a szüleik vagyunk). Rossz döntéseinknek ők isszák a levét: "Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele." (Szentírás, Jer. 31,29.) Vegyesházasság kapcsán az a bibliás véleményem (Neh. 13,23-27.), hogy mindkét fél nyelvét egyformán jól bírnia kellene a gyermeknek. Mert egyik sem alábbvaló a másiknál, ő meg csak gazdagodik általuk.
Másrészt, én Önnel sem akarok foglalkozni, hanem inkább az autonómiás törekvéseivel. Idézem Önt: "Ott nincsenek gyerekek, csak fölvidéki magyarságügy, ami a megmaradásról szól, hogy az Ön unokáinak már ne keljen szlovák iskolába járniuk és megtarthassák magyar identitásukat." Akkor most vannak gyerekek, vagy nincsenk? Nagyon is róluk és értük kell szóljon minden törekvésünk. Merthogy rájuk hagyjuk. Az unokáink sorsa pedig nevelés kérdése elsősorban.
Folytatom.
feszty.zsolt
2009-11-06 13:00:29Tudja Feszty alias nem tudom ki, én autonómiázok, nem a családom, ha a politikában van egy szent dolog az mindnekinek a családja, hogy maga nem hajlandó ezt tiszteletben tartani ez magát minősíti. Ha állandóan mellébeszél, akar valamit, aki pedig beszél róla lenézi, olyan dolgokkal érvel, aminek semmi köze egy jogos ügyhöz, akkor csak sajnálni tudom Ön és az egész felvidéki magyarságot, mert itt aki kimeri mondani az iagazságot és igazi javaslatai vannak az én vagyok, megnyugtatom nem szenvedek nagyzási hóbortban, csak csupán felébredtem Önnel és az önhöz hasonlókkal szemben. Ha most esetleg megsértettem, nem ez volt a szándékom, csak leírtam az igazságot. Ennyi.
abraka
2009-11-06 13:11:41


A területi autonómia igényével teljességgel egyet értek. S örülök is neki, hogy kimondta. Most már kezd hozzászokni az ellenzők és félők füle is. Ám egy kissé naivan, s egyedül, előzmények nélkül fogott hozzá. Egyszer sem sikerült "tömeget" megmozgatnia, s komoly erőt felmutatni vagy megnyerni. Pedig ez csak egy jó ötlet, alkalmas segítők és szervezés kérdése (olyanról beszélek, amihez közöm van). Higgye el, a kudarcban benne vannak a már kifogásolt elnevezések. Történelemmel is foglalkozó ember vagyok, ezt-azt elolvastam már. S igaza van, tényleg nem találkoztam a Honföld, Dél-Fölvidék, Öregkomárom nevekkel. Azt tudom, hogy valamikor Felföld volt ez az országrész, de ez a mai Szlovákiát területét jelentette teljes egészében, sőt még Kárpátalját is talán (akik, ugye a két háború között velünk együtt tartoztak CSehszlovákiához). A Felvidék megnevezés a revíziós magyar külpolitika "szülötte" a Délvidék mintájára. A "nemlétező és lehetetlen elnevezést Révkomáromot" meg "csak" Jókai használta, ill. odaát így van feltüntetve az útjelző táblákon. Nem kell széllel szembe menni.
Az Esterházy (nem pedig Eszterházy, ( LINK )�zy_János) családhoz annyit, hogy nem tudom, pontosan melyik ágra gondolt. De tudom, hogy Esterházy János lánya Alice tökéletesen beszél magyarul.
Végül még egyszer leszögezem: én Önt, személyében nem járattam le. S főleg nem megrendelésre. Az ilyen állításokat szerencsés lenne igazolni. S nem badarságokat írni a honlapján. Olyat, amit senki nem mondott, mégis úgy tünteti fel, mintha idézet volna (http://www.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=bosza_autonomia_tervezete_katyvasz_PdtS). A magam részéről ezt a vitát lezártnak tekintem. Kíváncsi vagyok, vajon ezt a választ feltünteti-e honlapján. Úgy lenne korrekt, s nem az áldozatot játszani mindenáron. Főleg nem az én rovásomra. Köszönöm, hogy fig
feszty.zsolt
2009-11-06 13:28:09


Nézze ezt az értelmetlen vitát maga provokálta ki, magunkfajtái provokálták ki, így akarjon ebből a sz.....ből is szépmagyarosan kikerülni, katyvasznak nevezett valamit, ami nem az és nem is olvasta, beleköt fogalmakba, amelyek magasabb hozzáértőbb szinteken is vita tárgya, amit sem maga sem én nem tudok megoldani, felkeveri mellébeszéléssel a zavarost, majd egy tárgyilagos vita elől megfutamodik, mi lenne, ha a kérdésemre válaszolni, mi baja a tervezetemmel, ha nem is olvasta. Ne mások és hazug emberek után itélkezzen, hanem tények alapján. Sajnos hasonló értelmetlen vitákat nagymagyarosdit eljátszó fajtiszta elméleteket valló magyarokkal már volt szerencsén lebonyolítani, mint maga is, de mindig egy eredménnyel a tárgyilagos viták elől mindig megfutamodtak, mint maga is, csak a bizonyíthatatlan bajkeveréshez értenek és mások családi ügyeiben való vájkáláshoz. Sajnálom Ön, de megnyugtathatom nincs ezzel egyedül, nagyon sok az olyan mint maga is, akik a fórumokban nagyokosok, de ott ahol bizonyíthatnának, vagy kockázatvállalás lenne a megoldás onnan megfutamodnak. Megintcsak azt írom nem sértegetni akartam, mert az előző válaszaimat is így kezelte. Ismerem a magafajtáját, mert mi felvidékiek ilyenek vagyunk jobban szeretünk más dolgaival törődni, mint a saját házunktáját rendberakni. Üdv. BJ
u.i. ez is ott lesz a honlapomon, mint minden igazság ezt megelőzőleg is nekem nincs mit takargatnom, ha ezt hiszi rólam nagyon téved
abraka
2009-11-06 14:06:39


Mondja, ha most lengyel nő lenne a feleségem és a gyerekeim lengyel iskolába járnának, akkor már az Ön szemében hitelesebb lennék? Tudja a magukfajtája semmivel sem különb, mint a fico nyelvtörvényének a kiötlői, mert őket sem zavarják a cseh nyelv használata sőt engedélyezik a hivatalokban is, sőt az angol és másnyelvű feliratok sem zavarják őket csak a magyar. Nagyon sajnálom a magukfajtáját, mert eljön és nagyon fájdalmas lesz az ébredésük.
Ezzel én is befejeztem ezt az értelmetlen vitát, ha autonómiázni akar ott az autonómia téma, arra kapható vagyok, mert érdekel.
abraka
2009-11-06 14:27:15
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi István [ 2009-11-08 17:37 ]

Bosza ellen egy klasszikus lejárató kampany folyik. Azonban ennek hatasa keves. Bosza János következetesen kiáll autonómiatervezete mellett. Ezen lehet vitatkotzni. Azon azonban nem, hogy autonómiák nelkül nincs a felvideki magyarsagnak túlélési lehetôsége. Ez egy politikailag alátámasztott
axioma.

Ki tett le az utóbbi hat évben autonómia tervezetet Bosza Jánoson kivül? Talán egyedül, Muihajlovics Jozsef csapata a Föderalista parttal. Azt is ellehetettelenitette a szlovák társadalom es a nemzetallami kollaboránsok sisderehada.

Duray szerint van autonómia program és tarsnemzeti program, szerinte azért nem áll elô ezzel "legális" elcsapat mert az a hatalomra torekszik. Jó lenne ha Duray minden ertelemben kijózanodna.

Milyen hatalomról lehet szó? Mit ert ele az MKP a hatalomgyakorlással?

Egy lehetôséget látok egy új új autonómiabarát magra pártot alakítani amelyet nem lehet zsarolni vagy egguszerên megvásárolni.

Nem lenne katasztrófa (kiveve a megelhetesi politikusoknak) ha nem lenne magyarb p´rtkepviselet a Szlovák Nemzeti Tanácsban.

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona