Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Berényi József - ONLINE válaszai

2008.10.31
Berényi József - ONLINE - 2008. október 30-án

Berényi József
Admin
#1 | Elküldve: 27 Okt 2008 08:14 | Szerkesztve: Berényi József
Kedves Olvasóink, tisztelettel várom kérdéseiket.
Berényi József

Adminisztrátori megjegyzés: Az ÚJ KÉRDÉS (illetve HOZZÁSZÓLÁS) feltevésére a kérdések végén talál űrlapot. A fórumozáshoz nem szükséges a regisztráció. A moderálás jogát fenntartjuk. Az online fórum másfél órán át tart majd - 2008. október 30-án, 13 óra - 14.30 között - de kérdéseket már előre is fel lehet tenni.
Berényi József
Admin
#2 | Elküldve: 30 Okt 2008 13:11
Tibor:
Tisztelt Berényi József úr. Mint volt külpolitikai államtitkár nem érzi úgy, hogy a jelenlegi kormány teljesen ki akarja sajátítani az előző kormány érdemeit is. Konkrét példa erre a hamarosan megvalósuló vízummenteség az USA-ba...


Üdvözlöm Önt, és egyben a többi bejelentkezőt is!
Nagyon helyesen látja. Ez a kormány szeret idegen tollakkal ékeskedni. A vizummentesség megszerzésének rengeteg feltétele volt, a NATO-tagság elnyerése, az iraki és afganisztáni katonai jelenlét, az 1999-es koszovói válság idején tanúsitott kormánypolitika, valamint a mai gazdasági növekedés, amely biztosítja, hogy az USA-ba látogatók nem elsődlegesen munkát keresnek majd odaát.
Berényi József

Admin
#3 | Elküldve: 30 Okt 2008 13:16
Tímea:
Mi a véleménye arról, hogy Gašparovič azzal sincs tisztában, hogy hány magyar él Szlovákiában. Lehet interpellálni a parlamentben a köztársasági elnök kijelentései miatt is? Ugyanis véleményem szerint alkotmányellenes az államfő magyarázata is, hogy kevesebb magyar van, mint amennyien annak vallják magukat, hiszen az alaptörvény értelmében mindenki olyan nemzetiségú, amilyennek érzi, gondolja, vallja magát. Köszönöm a válaszát.


Felháborítónak tartom szintén Ivan Gasparovic köztársasági elnök ezen kijelentését. A köztársasági elnök közvetlen választási rendszere azt mutatja, hogy a napi politika szintjére süllyedhet az elnöki kampány. Minden jelöltnek tudatosítania kellene, hogy bizonyos határokat nem szabad átlépnie, mert bumerángként üthet vissza megválasztása esetén. Ezt a határt I.Gasparovic most átlépte, mert ha sikeres lesz, akkor nem mondhatja hitelesen azt, hogy minden állampolgár elnöke akar lenni. Sajnos, a törvények szerint nem interpellálhatjuk őt, csak politikailag véleményezhetjük - médiákon keresztül - a kijelentéseit.
Berényi József

Admin
#4 | Elküldve: 30 Okt 2008 13:26
M.D.:
Tisztelt Elnökhelyettes-úr! Úgy gondolom, az MKP-nak sokkal radikásisabban kellene fellépnie a szlovákiai magyarság képviseletében, és azt kellene erőteljesen szorgalmaznia, hogy a dél-szlovákiai szlovákság tanuljon magyarul, ne pedig a magyarokra akarják ráerőltetni a szlovák nyelvet, hiszen természetes elvárás, hogy egy betelepedett kisebbség próbáljon alkalmazkodni a többséghez. A Bugár-időszak nagyon alamuszivá tette a magyarságot. Ön szerint mit lehetne tennünk azért, hogy a szlovákok tudatosítsák, hogy mi sokkal inkább vagyunk otthon a Felvidéken, mint ők?


A Bugár-időszak megnevezése helyett azt mondanám, hogy a 8 éves kormánytagságunk miatt ma kisebb a szlovákiaii magyarság ellenállóképessége, mint volt pl. 1989 előtt, vagy 1991-1998 között. Ráadásul az utolsó 4 évet úgy éltünk meg, hogy az SNS még a parlamentben sem volt jelen. Ami a radikalizmusunkat illeti, politikai tevékenységünket mindig ahhoz igazítjuk, hogy mi (az MKP) mit akarunk elérni, egyben mihez tudjuk megnyerni a szlovákiai magyarok túlnyomó többségének a támogatását. A nyelvtudás szempontjából ma ott tartunk, hogy elsődleges hérdés a magyar nyelvünk védelme az SNS túlkapásaival szemben. Még nagyon messze vagyunk attól, hogy érdembeli vitát lehessen folytatni a szlovák partnerekkel arról, hogy a kölcsönös nyelvismeretnek nagy előnyei vannak egymás megértése és elfogadása szempontjából.
Berényi József

Admin
#5 | Elküldve: 30 Okt 2008 13:35 | Szerkesztve: Berényi József
Attila:
Nagyon örültem, amikor a Markízában olyan kiválóan szerepelt Madariccal szemben. Egy dologgal viszont nagy gondom volt. Ön azt mondta Madaricnak, hogy már "kiradiloztuk a Felvidék kifejezést". Ez a "mi" vehető vagy érthető az MKP-ra vonatkozóan is?


Közszerepléseink során általában nem használjuk a Felvidék szót - azért, hogy formai kifogások miatt ne vesszen el a tartalom. Ellenfeleink éppen arra várnak, hogy közösségünket érintő javaslataink megtevésekor azonnal a határmódosítás veszélyére hivatkozva elvessék azokat. Egyszerűbben fogalmazva, ha egy MKP-politikus a Felvidék szót használja, sok parlamenti képviselőnek "elborul az agya". Személy szerint ezért vagyok óvatos ezen földrajzi kifejezéssel, holott annak napi használata nem lenne szabad, hogy irritáljon bárkit is.
És köszönöm az elismerést.
Berényi József

Admin
#6 | Elküldve: 30 Okt 2008 13:48
Gömöri:
Úgy hallani, a HZDS, aki "megörökölte" az agrártárcát, simán be tudná perelni Simon Zsolt volt minisztert különböző tisztségből eredő visszaélések gyanújával (erre már Jurena is tett utalásokat). De hát minek tegye, ha nem kap érte semmit!? Pedig talán megérné, hiszen Simon rengeteget árt az MKP-nak - egyenesen a tolerancia csúcsa, hogy még mindig ott van a pártban. Meddig terjed még az MKP-vezetőségének a türelme?


Tisztelt kérdező, Ön "Gömöri" név alatt tette fel a kérdését. Tehát bizonyára tudja, hogy Simon Zsolt nagy támogatásnak örvend Rimaszombat és környékén, az MKP járási és kerületi elnöke is egyben. Tehát van alulról építkező támogatottsága. Más kérdés, hogy káros dolognak tartom, ha egy MKP-tag, sőt tisztségviselő a médiákon keresztül szólítja fel lemondásra az országos elnököt, és programszerűen támadja. Véleményem szerint, ha valaki meg akarja őrizni tisztségeit a párton belül, az ilyen jellegű kritikákat is a belső fórumokon kell megfogalmaznia. Ha valaki viszont úgy gondolja, hogy a médiákon keresztül akar támadni egy másik MKP-st (mondjuk az elnököt), akkor meg kellene szüntetnie a tagságát. Mivel, ismétlem, Simon Zsoltnak nagy regionális támogatottsága van, ezt Rimaszombat környékén másként látják, mint én.
Berényi József

Admin
#7 | Elküldve: 30 Okt 2008 14:09
Bósza János:
Berényi 2007 júliusában mondta, másfél éve:

BERÉNYI: AZ MKP IS FOGLALKOZIK AZ ÖNRENDELKEZÉS KÉRDÉSÉVEL
A MKP a tervek szerint a jövőre esedékes programalkotó közgyűlésig dolgozza ki önrendelkezési koncepcióját, jelenleg a műhelymunka folyik(ezt másfél éve mondta, hol a koncepció?). Berényi József, az MKP elnökhelyettese a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács hétvégi alakuló ülésével kapcsolatban nyilatkozott a Pátria Rádiónak.
Mondja Berényi úr, miért folytotta meg a DFÖT polgári társulás kezdeményezését az MKP, csak azt ne mondja, hogy ez nem így történt, bizonyítható tény, sajnos.
Maga is tudja a DFÖT törvény- és alkotmányellenesen nem lett bejegyezve, jogi segítséget kértek ehhez maguk hallgatásukkal ezt megtagadták.
Csáky szavai (nemrég a honlapjukon található):
"Nekünk egységre és alázatra van szükségünk, az egyéni vagy csoportérdekek soha nem helyezhetőek a közösségi érdekek elé. Ez a párt azért jött létre, hogy a szlovákiai magyarságot szolgálja, könnyebb és nehezebb időkben egyaránt."
Ez nem ellentétes azzal, amit csinálnak?
Miért nem beszélnek a parlamentben magyarul?
Miért nem hozzák fel parlamenti szinten az autonómia témát?
Ezekre már 1936-ban is volt példa. Magyar képviselő, magyarul beszélt a prágai parlamentben.
Előre is köszönöm a válaszait


A két világháború között azért beszélhettek magyarul is a parlamentben, mert a törvény ezt lehetővé tette. Ma ilyen lehetőség nincs. A magyar nyelv használata ma a parlamentben nem bátorság kérdése. Higyje el, minden gond nélkül elmondanám a beszédemet magyarul is, ha ennek a jelenlegi helyzetben látnám az értelmét. Ezzel viszont azt érném el, hogy a jövőben az égvilágon semmilyen javaslatom nem nyerne támogatást. Úgy gondolom, hogy választóink nem azért küldtek aparlamentbe, hogy diszkvalifikáljam önmagamat, hanem hogy tegyek értük valamit.

Ami a DFÖT illeti, továbbra is azt gondolom, hogy nem az MKP fojtotta meg, hanem az, hogy Önöknek, a kezdeményezőknek nem sikerült tömegtámogatást szerezniük, pedig megfelelő mediális érdeklődést váltott ki a DFÖT. Ezt nem sikerült megfelelőképpen kihasználniuk. Egyébként bizonyára emlékszik rá, hogy alakuló gyűlésük előtt azt nyilatkoztam, mindenkinek szuverén joga részt venni a DFÖT megalakulásán és tevékenységében. Személy szerint sohasem támadtam a DFÖT-t, mert egy demokráciában lehetőséget kell nyernie minden, alkotmányt nem sértő vélemény intézményes megfogalmazásának. A bejegyzés elutasítása miatt ha pert kezdeményeznének a szlovák állammal szemben, Strassbourgban az eredmény - szerintem - Önöknek kedvezne.

Az MKP stratégiai dokumentumai kapcsán csak azt tudom mondani, hogy honlapunkon megtalálhatók a tervezetek, abban igaza van, hogy elfogadásukra az MKP-közgyűlése által még nem került sor. Ez még várat magára.

Egyébként tisztelem kitartását és elszántságát, de egy parlamenti politikus és egy polgárjogi aktivista lehetőségei vagy korlátai nem ugyanazok.
Berényi József

Admin
#8 | Elküldve: 30 Okt 2008 14:28
Seres Zoli:
Oriskó Norbert azt írta a Szabad Újságban, hogy a Csáky vezetés egy év alatt többet tett a szlovákiai magyarokért mint az előző vezetés nyolc év alatt, és hogy Csáky a 15 pontjából már 12-t teljesített.
Örömmel fogadtam ezt a hírt, csak én szűk látókörű lehetek, mert nem látom ezeket az eredményeket.
Kérném, hogy nevezze meg azokat a konkrét eredményeket, amelyeket az új vezetés elért.
Más: Aláírta Őn a Benes dekrétumok elleni tiltakozó petíciós ívet?


Az új vezetés eredményeihez annyit, hogy ma ellenzékből politizálunk, így nehezebb látható eredményeket elérni. Ma a fő célunk a SNS romboló politikájának a megállítása. Ez részben sikeres is, hiszen a programszerű, magyarokkal szembeni uszítás mellett kifejtett csaknem minden törvényi kezdeményezésüket sikerült leállítani, vagy legalább módosítani. Sokan mondják, az MKP ma politikai elszigeteltségben van, nos, ez nem igaz. Az SNS-en kívül ma mindenkivel egyenrangú tárgyalópartnerek vagyunk. Az MKP-n belül viszont a helyzet nem konszolidálódott továbbra sem. Bízom benne, azonban, hogy minden MKP-s számára nem lehet más a cél, mint az előttünk lévő EP- és megyei választásokon a legjobb eredmény elérése. Ez a közérdek, reményeim szerint, legalábbis megszakítja a belső konfliktusokat.
A Benes dekrétumokkal kapcsolatos minden petíciós ívet (mert ma már több is van, de nincs erről teljes áttekintésem) aláírtam, ami az asztalomra került. Ennél sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként kezdeményeztem - Farkas Ivánnal együtt - egy jelentés elkészítését a kollektív bűnösség eltörlésének a lehetőségeiről. Ennek címe:

The eradication of discrimination based on the principle of collective guilt in Europe
a dokumentum száma (doc 11409). Az interneten www.assemly.coe/int címen megtalálható, a jelentés készítése pedig folyamatban van.
Berényi József

Admin
#9 | Elküldve: 30 Okt 2008 14:38
Nógrádi vitéz:
Ön Csáky Pál oldalára állt az elnökválasztáson, ezért is lett alelnök.

Miben látta rossznak Bugár Bélát elnöknek? Miben látta, hogy Csáky Pál újat hoz a párt élére, hiszen BB jobbján ült az MKDM-ben korábban.

Ön szerint taktikus volt az MKP egyik legnépszerűbb arcát nyugdíjazni?


Csendben megjegyzem, hogy Bugár Béla megválasztása esetén is nagy valószínűség szerint a külügyekért felelős alelnök lettem volna. Igaz, nem elnökhelyettes, mint most. Ugyanakkor érdekelne, mire alapozza, hogy ki mellé álltam, de ma ez már egyébként teljesen mellékes. Támogatom Csáky Pált, mint elnököt. Az elnökcsere okairól egyszer már részletesen nyilatkoztam a Bumm internetes portálnak, ezt most ha megengedi, "ideragasztom".

"Csak hát leváltották a vezetést, akik hoztak egy teljesítményt, voltak eredményeik, de biztosan volt valami párton belüli elégedetlenség. Mi volt ennek az oka, és mi az, amit az új vezetés kínál? Mi az az új irány, amit a kongresszusi küldöttek szeretnének látni?

- Kicsit hiteltelennek tűnhet nekem elemezni nyilvánosság előtt a párton belüli elégedetlenség okát, hiszen Bugár Béla idejében elnökségi tag és államtitkár is voltam. Emellett szintén tudatosítom Bugár Béla politikusi előnyeit és eredményeit is. De Ön az elégedetlenség okaira kérdezett, hát válaszolok. Nagyon sok elemzés napvilágot látott már az elnökcsere okairól, ehhez nem tudok újat hozzátenni, csak összegezni azt. Elhangzott, hogy kiestünk a kormányból, nem sikerült megkötni a Smerrel a koalíciós együttműködést, ami elégedetlenséget okozott. A második kritika szerint nem sikerült harmonikus, transzparens, egymást kiegészítő kapcsolatrendszert felépíteni azon személyekkel, akik az MKP-nak köszönhetően gazdasági jellegű pozíciókhoz jutottak . Ennek köszönhetően a kongresszusi küldöttek jelentős része úgy érezte, hogy sem a párt, sem a magyar közösség nem profitál ebből az erőből. A harmadik ok az volt, hogy az MKP döntéshozatalaiban részt vevők gyakran nyugodtabb hangvételű és tágabb vitát szerettek volna néhány fontos döntés meghozatala előtt. A negyedik dolog pedig, hogy a szlovákiai magyarok egy rétege úgy gondolta, hogy túlságosan önfeladó politikát folytattunk az elmúlt 8 évben, és határozottabb nemzetiségpolitikára van szükség, jobban meg kell jeleníteni a szlovákiai magyar érdeket a belpolitizáláson belül. Ezen kifogásokat külön-külön egyének és csoportok fogalmazták meg, melyeknek 2007 március 31-i pártkongresszusi, egy alkalombeli, találkozásából született meg Csáky Pál 14 szavazati előnye Bugár Bélával szemben. Ha igaz az, hogy ez alapján a négy kritérium alapján fogalmazódott meg a csere, akkor logikus, hogy ezeken kell az új elnöknek változtatnia. "
Berényi József

Admin
#10 | Elküldve: 30 Okt 2008 14:42
Klaudia:
Tisztelt Berényi úr! Az Ön sikeres szereplése Madaričcsal, Szigeti Lászlóé Mikolajjal, Csáky Pálé Mečiarral a Markízában azt sejtetik, hogy a szlovák közvélemény is észleli azt a színvonalbeli különbséget, melyek az MKP-politikusai és a nacionalista szlovákok között van. Nem lenne jó ezért beszüntetni azt a bojkottot, hogy az MKP politikusai kerülik a tévés dialógusokat a SNS képviselőivel?


Meglehet, erre idővel sor kerül. Egyelőre óvatosak vagyunk azért, mert hallottunk egy mondást, miszerint: "Korlátolt emberrel ne vitatkozz, mert rutinból legyőz!". Egyébként nem hiszem, hogy a szlovák közvélemény támogatásával sikerült győznünk, ibkább a magyarok elégelték meg, ami történik, és ezen műsorokon keresztül mutatták ki véleményüket. Mindenkinek nagy köszönet a rengeteg sms-ért, amit kollégáimmal együtt kaptunk.
Berényi József

Admin
#11 | Elküldve: 30 Okt 2008 14:51
Emil:
Nagy figyelemmel kísértem azt a parlamenti szavazást, mely arról a módosító javaslatról szólt, melyet Ön és Szigeti László terjesztettek be a parlamentbe - és mely megoldaná az ún. "hibridkönyvek" vitáját is. Az SDKÚ-t a SNS mellett látni bizonyára sokakat meglepett (hiszen gyakorlatilag a tartózkodás és az ellenszavazat ugyanannyit ér)? Vajon az SDKÚ "törlesztett" Lisszabonért, vagy tényleg ilyenek? Megpróbálkoznak a második olvasat előtt tárgyalni velük, hogy változzassanak ezen? Hogyan tekintenek most Iveta Radičovára, aki az önök köztársasági elnökjelöltje is?


A kérdése nagyon helyénvaló. Csalódás volt számomra az SDKÚ-DS magatartása. Egyben elárulom az online-fórum olvasóinak, hogy eddigi pályafutásom legkellemetlenebb tárgyalása van mögöttem - éppen M. Dzurindával. Mindamellett a második olvasatban az SDKU-DS is feltehetően mellénk áll, ám kérdés, marad-e velünk a Smer? Iveta Radičová tartózkodása önmagában nem is lenne annyira jelentős hír, ha javaslatunk parlamenti vitája során nem egy másik elnökjelölt, F. Mikloško kért volna szót első nem magyar felszólalóként , aki viszont a tervezet megtámogatására szólította fel a szlovák képviselőket - néhány feltétel teljesítése esetén. Az élet megy tovább, a mi dolgunk az, hogy sikeresek legyünk a decemberi második olvasatban is.
Berényi József

Admin
#12 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:02
Pali:
Tisztelt alelnök úr, Kedves József. Az Európai Parlamenti választásoknál több fórumon is felmerült a neved az eselyes befutók között. Tisztelettel megkérlek egy határozott válaszra, számolhatunk-e jelöltetéseddel? Igaz, hogy a végső sorrend az Országos Elnökség, illetve az Országos Tanács kezében van. Többen is szivesen látnának a befutók között. Szakmailag, felkészültség tekintetében nem látok akadályt a jelöltetésben. Sok sikert az esetleges induláshoz.


Amióta az MKP közgyűlése megválasztott elnökhelyettesnek, igyekszem a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat - teljes erőbedobással. Ma úgy érzem, hogy ennek megvannak az első pozitív kicsengései is, mind a párton belül, mind a szlovák politikai életben általában. Egy EP-képviselői poszt ezt megszakítaná. Ezért szeretnék a továbbiakban inkább itthon politizálni. Ám ha az MKP testületei úgy döntenek, hogy mennem kell, akkor elfogadom a döntést, mint ahogy azt eddig is tettem. Akkor sem "cirkuszoltam", amikor 1998-2002 között az MKP OT két alkalommal sem engem választott ki pótképviselőnek, holott mind a sorernd, mind a preferenciaszavazatok (ún. karikázás) alapján nekem kellett volna következni. Most sem fogok.
Berényi József

Admin
#13 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:05
K. Péter:
Kapcsolódva egy korábbi kérdéshez. Mitől teszi függővé azt, hogy indul-e az EP-választásokon? Köze van ennek esetleg ahhoz, hogy néhány sajtójegyzet, mint Csáky Pál lehetséges utódját emlegeti?


Az ilyen jellegű sajtójegyzetek megtisztelnek, de bővebben most nem tartom szükségesnek reagálni rájuk. Csáky Pál mandátuma a 2010-es választások utáni közgyűlésig szól.
Berényi József

Admin
#14 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:07
H. Balázs:
Ön szerint a Smer a második olvasatban is támogatni fogja a közoktatási törvény módosítását, vagy megijednek a SNS felháborodásától?


Bárcsak tudnám a választ, de nem tudom... Mi nem ijedünk meg, reméljük ők sem.
Berényi József
Admin
#15 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:17 | Szerkesztve: Berényi József
Sz.T.:
Mi a véleménye arról, hogy Bugár Béla volt MKP-elnök nyilatkozatai folyamatosan az MKP-vezetés lejáratására irányulnak?


A jogos és helyénvaló kritikát meg kell hallgatnunk, és le kell belőle vonni a tanulságot. Mindenkire érvéynes, amit korábban mondtam, egy MKP-tisztségviselőnek a kritikát a párton belül kell megfogalmaznia. Bugár Béla azért képez némi kivételt, mert már bejelentette, hogy a következő választások után visszavonul a politikától. Az ő esetében a kérdés ma már arról szól - véleményem szerint -, hogy ezen meghirdetett kivonulása hasonlóan dicsőséges lesz-e a szlovákiai magyar közvélemény előtt, mint volt nyolc éves elnökösködése. Biztos vagyok benne, hogy ezt ő is tudja.
Berényi József

Admin
#16 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:24
Kereszt:
Gratulálok a tegnapi eredményhez. Ahányszor szó volt a kevert nyelvű könyvekről, annyiszor dühöngtem, hogy az MKP 8 évi kormányzása alatt ezt nem lehetett elrendezni? Most hónapokig ezzel kell foglalkozni. Szigeti László mellé Ön kellett, hogy végre konkrét lépést is tegyen az MKP. Várakozáson felüli volt a Smer támogatása, ránk fért egy kis sikerélmény. Ön is így gondolja?


Én is úgy gondolom, hogy ránk fér egy kis sikerélmény. Ahogy a sikerek közösek, úgy a kudarcoknak is annak kell lenniük a párton belül. Kétségkívül egy SNS-es kormányzás minden joghézagra rávilágít, ami a nemzetiségi jogainkat illeti. Meggyőződése, hogy ez sohasem egy ember mulasztása, ha valami az elmúlt 8 évben nem sikerült rendezni. Gyakran kormányzásunk alatt is "tüzet oltottunk", szó szerint a legégetőbb kérdéseket kezeltük. Akkor a földrajzi helységnevek kérdése nem merült fel problémaként.
Berényi József

Admin
#17 | Elküldve: 30 Okt 2008 15:26 | Szerkesztve: Berényi József
Tisztelt Kérdezők, Hozzászólók és Olvasók. Mindenkinek köszönöm a hozzájárulását ehhez a - számomra érdekes - online-beszélgetéshez. Köszönettel és üdvözlettel: Berényi József

forrás: MKP honlap


HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona