Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Bárdos gyengesége, avagy az MKP megint becsapott minket

MKP: Olyan jelöltet támogatunk, aki konkrétumot vállal ügyünkből! A Magyar Közösség Pártja sikeresnek tartja Bárdos Gyula szereplését a köztársaságielnök-választás első fordulójában. A másik fordulóban olyan jelöltet tud támogatni, aki a magyar szavazatokért felvállal valamit szülőföldünkön magyarként való megmaradásunk érdekében.
Megj.: A frázisok, a semmitmondó szövegek pufogtatása, ez zajlik már 24 éve. Ahogyan sem Bárdos (pedig beígérte), sem senki más az MKP-ból a mai napig nem mondta meg mit is kéne követelni, mit kéne tenni és hogyan is akarják megtenni. Ehelyett az MKP azt fogja támogatni aki az ügyünkből valamit felvállal. Kérdezem én és elküldték a listát Ficonak és Kiskának, miről is van szó, mit is követelünk. Bárdos tegnap (16-án) a TA3-on azt mondta: Kivárunk, hogy meg-e szólal a telefon és Kiska, vagy Fico mit is ajánl fel. Szerintem előbb el kell küldeni a listát, hogy tudjanak tárgyilagosan választ adni. Mind a két jelölt kapja meg, hogy ne tudja egyik sem kihúzni a magyar kártyát, kényszerpályára kell őket helyezni, csakis a nyomásgyakorlás vezethet eredményre. A kivárás mindig visszaüt arra, aki nem mer lépni. Bárdos úr küldje el a listát.

2014.03.16.

Ez Bárdos, az MKP és a megélhetési politikusok veresége.
Én biztosan többet kaptam volna, ha az MKP szerencsétlen politizálása nem tesz keresztbe. Ez várható volt, 93 ezer szavazat, az nagyon kevés. Hol vagytok aje és szlerotik, akik végig sértegettetek novemberben, decemberben, médiák akik hírzárlat alá helyeztek. Tessetek már nekem egyre választ adni, mire volt jó Bárdos MKPs megélhetési politikus szereplése. Nekünk a megmaradási ügyünknek biztosan nem, mert semmit, amit ígért nem teljesített. Na és még visszafogottan reagálok, mert kedvem lenne végre ráhúzni a vizes lepedőt a sunyi politikusainkra és az őket dicsőítő talpnyalóikra, akik a felvidéki magyarságot a szakadékba vezetik. Egy olyan ember, akik fél az autonómia szó kimondani is, nem mert konkrétan beszélni a Benes dekrétumokról, az ilyen ne képviseljen minket, ne akarjon utat mutatni.
Nem akarom magamat fényezni, egy biztos többet mondtam volna és többet értem volna el, ami az autonómia ügyünknek segíthetett volna.

Pokolba a megélhetési politikusokkal.

Zolike:
egy dologban igazad van, Bárdos kampányszereplése harmatgyenge volt. ennek ellenére nem nevezném vereségnek ezt az eredményt. neked viszont a jelöltséghez szükséges aláírásokat sem sikerült összegyüjtened, így arról elmélkedni, hogy mi lett volna ha....?


tyukodi pajtás:
Ebben egyetértünk. Bárdos eredménye (nem veresége) mutatja: ma ennnyi a magyar: 90 valahányezer, pár ezer szlovákkal és jó párezer MOST-Híd szimpatizánssal együtt is. A MKP tömegbázisa is ennyivel kevesebb, a fele a lehetségesnek. A te személyedről, mint legendáról, meg inkább jót vagy semmit. Az MKP vereségét és Bárdos eredményének szerényebb mértékét mindazonáltal az MKP által mostanában elkövetett fatális hibák okozták: a rozsnyói és a peredi ügyekben tapasztalt tesze-toszaság, szemhunyások, a civilektől való ELHATÁROLÓDÁS(!), és Csáky erőszakos EP képviselőnek jelölése, a két eddigi képviselővel Mészárossal és Bauerrel való méltatlan elbánás mellett

Zolike, igaz nem sikerült nekem összeszedni, de ha mondjuk a Csemadok mellém áll, csendesen a Híd és az MKP, akkor biztosan meg lett volna, sok szlovákot is a családi viszonyaim miatt meg tudtam volna szólítani, az autonómia miatt pedig rengeteg olyant, aki nem ment el szavazni. Gondolkozz el ezen, persze mindez csak "HA". Egy biztos a TA3 moderátora mikor Bárdostól kérdezte az autonómia ügyet, velem kapcsolatosan vezette fel, mert ő volt akivel vitáztam 2008-ban, úgy érzem már akkor bebizonyítottam, hogy egy civil több problémát képes lekommunikálni a többségi nép felé, csupán ez a lehetőséget ígértem, amit teljesítettem volna, Bárdos is beígérte, lehet beszélt is volna a számunkra fontos dolgokról, szerintem az MKP vezetősége leállította. Ez a baj. Én is azt írtam még december elején lemondok egy jobb civil javára, aki jobban összerázhatta volna a felvidéki magyarságot, ehelyett mi történt az MKP egy gyenge pártkatonát indított szavazathajhászás okán és becsapta a felvidéki magyarokat azt mondva ő egyesíteni akarja őket, nos a 93 ezer szavat nem ezt mutatja. Ha nekem nem tesznek keresztbe és segítenek minden téren, akkor én mindenfajta pártpolitikai érdekek figyelembe vétele nélkül érvelhettem volna. Egy biztos az autonómia témáját kőkeményen bevittem volna a szlovákok tudatába, ésszerűen érveltem volna, nem csak nagy általánosságban, kettő a Benes dekrétumokról is arról a 13.pontról is konkrétan vitáztam volna.
Még egyszer nem magamat fényezem, csak azt írtam le, mit tettem volna, kettő biztosan lett volna nálam jobb civil is pl. egy történész, író, vagy másvalaki elismertebb személy. De, ilyen nem indult, nem javasolták, pl. lehetett volna Szarka, de nem lett, ez a baj.


Hubert írta:
Ki beszél itt vereségről? Bárdos Gyula egyedül verte a nagy SDKU-KDH-Most/Híd nevű csoportosulást a "Hrusovsky bíborossal" együtt, akit a LeboBéla ajánlott a lökött híveinek. Abraka, te meg bújj már el, mert egy egész régió rajtad röhög

Bósza: Lehetséges, hogy ti talpnyalók azt az a benyomást akarjátok kelteni, hogy rajtam röhögnek, mondjuk ez nem is baj, ha közben sikerül olyan dolgokat lekommunikálni, amit ti nem mertek, mert a megélhetési politikusok hátsófeléből ki sem mertek nézni. Azért, mert leírom az igazat, az nektek fáj, de mikor megkérdezem miben nincs igazam, akkor semmi mást nem tudtok csak sértegetni, miért nem válaszolsz konkrétan miben tévedek, mert az, hogy többet mondtam volna az könnyen bizonyítható tény. Ez benneteket szörnyem irritál, hát ez pedig jó, mert így a felvidéki magyarság józanabbik része is látja milyenek a politikusaink és a szolgálatos talpnyalóik, legjobb esetekben a megtévesztett ezrek.
Csak sajnálni tudom a tefajtádat, mert csak riogatni tudtok, de közben álnevek mögé bújtok gyáva nyuszi módjára.

nielsbohr: Egy picit vegyes érzésekkel fogadtam az eredményt, ahogy Bósza úr véleményét is, viszont a megélhetési politizálásról igaza van. Aki ma nem akar dolgozni, megy politikusnak. Felelősség zéró, belemakogja a tvbe, hogy becsületes ember, vagy ide tettek kellenek.
Tettek? Leszedtétek már a bazinagy púpos zászlót a csemadok komáromi székházáról? Tegyetek ki egy akkora magyar zászlót . Ha nem meritek leszedni, legalább mellé tegyétek. Nem tiltja a törvény.

tyukodi pajtás írta:
Bugár nem azonos az őt vezérnek tekintő magyarsággal, tehát ne keverd az egyént a csoporttal. Bugárnak megvolt a lehetősége, hogy látványosan kilépjen Krusovszki mögül, miután kiderült, hogy tévedett, vagy hogy korábban, beszélő viszonyt tartson fenn az MKP-val, és hogy legyenek bizonyos KÖZÖS (magyarságot érintő) ügyeik, az MKP támogatásával zsarolva a szlovák kormányzaTOKAT. Helyette, eladva a magyarság ügyeit 30 ezüstért és a kisebbségi támogatásokért, nem törődve a magyarság további pozícióromlásával kisebbségi biztos ügyekben is, folyamatos nyílt háborút viselt az MKP ellen, mindig CSAKIS a választások előtt vizslatva a szavazatszerzés és az MKP bedarálásának a lehetőségét. Nem véletlenül maradt tehát mostanában kussban, a maga érdekében. Kergemarhának igaza van: egy rakás tágya ez az ember.

Sineken írta:
En Bárdost választottam, de csak azért, mert attol tartottam, hogy kevés szavazatot fog kapni. Aki azt gondolja, hogy kimondottan Bugár a hibás a megosztásért, az durván téved. Sajnos ez az importált magyarországi politika hibája. Ez a megosztó magyarországi politika 2006-tól érezheto. Sajnos az MKP inkább a FIDESZ politikáját valósítja meg, és nekem az ilyen bolsevik politika nem kell. A magyar kormány pedig leáll még Kotlebával is tárgyalni, de a Híddal nem. Undorító.
Itt a Felvidéken az lenne az igazi, ha magyarok maradnánk és nem fideszesek vagy jobbikosok.

tyukodi:
1. Senki nem mondta, hogy kimondottan Bugár a felelős a megosztásért, DE mégis ő alapította a MOST-Hidat és ő állt ennek az élére, az MKP-n belüli rendcsinálás helyett. Most akkor legrosszabb esetben is 8-10 %-a lenne Bárdosnak.
2. 2006-ban még sehol nem volt a Fidesz és utána is le se sz@rta a Felvidéket. Bármi volt Felvidék ügyben, először Berényit hívta rapportra, hogy tájékozódjon, mit is kíván a felvidéki magyarság.
3. A Fidesz választotta partneréül az MKP-t mint a felvidéki magyarság egyedüli HITELES képviselőjét és nem fordítva. Bélának, miután fenéken rúgták a magyar parlamentből 2010 után(!, addig meg mintha hazajárt volna), nyilván ínyére lett volna, ha az MKP öngyilkos módon, látványosan hátat fordít az anyaországnak(!), de ez, valójában egy hibrid, szlovák logika.
4. Kotlebával (az ördöggel) HIVATALOS munkamegbeszélés volt, már csak a határ menti fejlesztések miatt is: ( LINK ) de ez téged nem érint, tehát leszarod magasról.

Sineken:
tyukodi pajtás, kereshejuk a kifogásokat Csáky-Duray-Orbán politikai húzásai miatt, de a tények, tények maradnak. 2006-ban kezdodott ez a széthúzás, a fidesz megerosodése alatt. Igen, Orbán eldontotte, hogy szerinte ki hiteles. Szerintem pedig az a hiteles akit a választok választanak. Ha én a Híd pártot választom, akkor ezt Orbán vegye tudomásul

Bósza tyukodinak:
A Híd a tőkések és hatalomba törekvők pártja, ez világos, ezt maguk sem tagadják, hisz a tettjeik ezt bizonyítják. Az MKP azt sulykolja belénk, hogy a felvidéki magyarok megmaradásért küzd és csakis egyetlen magyar párt.
Nos ez a felállás és ebből a szemszögből kell nézni a két párt lépéseit. Az, hogy a Híd beáll Hrusovsky mögé az a párt jól átgondolt céljait tükrözi vissza. Az a baj, hogy az MKP döntésképtelensége, mert ha pártkatona helyett egy civilt indít, még a nyáron, akkor más lehetett volna. Az MKP stratégáinak tudniuk kellett, hogy egy pártpolitikussal nem tudnak lényeges dolgokat lekommunikáltatni, ha azt őszintén akarják megtenni, főleg ha megfogják a kezét és az elnökválasztási kampányt az EÚ-s és önkormányzati választások tükrében kell lebonyolítaniuk. Itt a baj és erre mutatok rá, mutattam rá az egész eltelt hónapokban, állandóan lekiabáltatok, lám-lám nekem lett megint igazam. Egy független civilt kellett volna indítani, támogatni. De nem ez történt az MKP szavazathajhászásra használta ki az egész kampányt, becsaptak minket azzal, hogy majd sokmindent elmagyaráznak a szlovákoknak és egyesíteni akarják a felvidéki magyarságot. Ezt hiányoltam végig Bárdosnál beígért sokmindent, de semmit nem teljesített. Amit Bárdos produkált és az MKP az egyszerűen vereség, ki kell mondani. Nem szabad állandóan azzal érvelni, mert magyar akkor kötelesek vagyunk rászavazni, aki meg nem szavaz rá az nem is magyar, az kussoljon. Nos ez megy már 24 éve, nem ártana már felébredni és kőkeményem szembesülni az igazsággal, hogy a megélhetési politikusaink egyfolytában becsapnak minket, tőlük autonómia küzdelmet a megmaradásunkért cserében sohasem fogunk kapni.

Tyukodi, aki végig hazudott, mint Bárdos és fűt-fát ígért, semmit nem teljesített, nem mert beszélni a számunkra fontos dolgokról, az te szerinted mi a fene, ha nem magyarellenes cselekvés. Aki pedig végig konkrétan erre rámutat az Bárdos ellen agitál? Valami az értékrendeddel nincs rendben, persze sajnos ezzel nem vagy egyedül. csak egy dolgot mondjál, azokból az ígéretekből amit még decemberben beígért, hogy mit teljesített, én ezekre a hiányosságokra mutattam rá. Ha meg kellene tennem még egyszer ugyanúgy megteszem, ahogyan 2006 óta rámutatok a megélhetési politikusaink hamisságára, sunyiságukra. Szerinted, aki ki meri mondani, le is írja, hogy s szőnyeg alá söpört témákról őszintén kell beszélni, az magyarellenes? Az a magyar ellenes, azok akik 24 éve hazudoznak nekünk.

Bárdos ezt mondta az MTI a veresége kapcsán:
A magyarok lakta régiókban tapasztalt alacsony részvételi aránnyal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: ez azt mutatja, hogy a helyi magyar közösség "szellemi kondíciója nagyon rossz."

Bumm.sk: Bárdos Gyula pohara félig tele lett és félig üres maradt, láthatólag az MKP szimpatizánsokat ugyan mozgósította, de rajtuk kívül kevés sikerrel szólította meg a magyar szavazókat. A választási eredményekből úgy tűnik, hogy a Híd szimpatizánsai pártjuk jelöltjét és a nemzet hívó szavát egyaránt ignorálva Andrej Kiskára szavaztak. Bárdos a Galántai járásban például kikapott Kiskától, csak három járásban tudott nyerni (Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár), de Kiska mindenütt jól szerepelt.Fico és Kiska és sok meglepetés

Fico és Kiska és sok meglepetés
2014. március 16., vasárnap 02:25 | Mózes Szabolcs
Nyomtatóbarát változat

Az elnökválasztás 1. fordulóját Robert Fico nyerte, két hét múlva Andrej Kiskával csap össze. Fico alulteljesített, Procházka nagyot ugrott. A magyarok inkább otthon maradtak.
Kiska örülhet. Megverheti Ficót.
Kiska örülhet. Megverheti Ficót.
TASR-felvétel
Ezt is nézze meg!

A választások estéjén percről percre követtük az eseményeket. Itt megnézheti, milyen hangulatban telt a választási éjszaka az MKP székházában, itt pedig azt, hogyan voksoltak a jelöltek. Errefelé találja a déli járások eredményeit - infografikákon.

Robert Fico nyert, Andrej Kiska a második helyen végzett. És lesz második forduló is. Első látásra a várt eredményt hozta az elnökválasztás első fordulója. Pedig nem: Ficónak minden felmérés 40 százalék körüli támogatottságot mutatott, sőt, viszonylag alacsony részvétel esetén még erősebb eredményt vártak tőle. Ennek ellenére a részvétel meg sem közelítette az 50 százalékot, Fico pedig még a 30 százalékot sem tudta hozni. 28 százalékos eredménye mélyen a várakozások alatt van.

Fico gyenge teljesítménye rámutatott a miniszterelnök sebezhetőségére. Ha Kiska a szombaton kiesett jobboldali jelöltek szavazóinak csak egy részét szólítja meg, már megverheti a kormányfőt. Ficónak ugyanis alig maradtak tartalékai.

Andrej Kiska 24 százaléka megegyezik azzal, amit a felmérések mutattak, ám azt kevesen várták, hogy Radoslav Procházka ennyire megszorítja. A 41 éves jelölt kevesebb, mint 3 százalékponttal maradt csak el a poprádi vállalkozótól. Procházka még nem mondta meg, a második körben kit támogat. Ficót aligha fogja, ám nem biztos, hogy nyíltan beáll Kiska mögé.

Kiska az eredmények ismertetése után keményen nekiment Ficónak, egyebek mellett feljelentést készül ellene tenni a miniszterelnök kijelentései miatt – Fico az utolsó tévévitákban azt állította, hogy Kiska korábban uzsorakamaton adott kölcsönt ügyfeleinek.

Milan Kňažko annyi szavazatot kapott, amennyit a felmérések alapján jósolni lehetett neki. Alulteljesített viszont Pavol Hrušovský, akinek 3,3 százalékos eredménye csalódást a Népi Platform számára.

Bárdos Gyula a voksot 5,1 százalékát szerezte meg, ami egyszerre sokféle értelmezésre ad lehetőséget. Bárdos korábban – először az Új Szó Stúdióban – úgy nyilatkozott, 5 százalék alatti eredménnyel elégedetlen lesz. Pártja, az MKP támogatottsága az utóbbi hónapok felmérései szerint pont 5 százalék körüli, vagyis úgy tűnik, más választói csoportokat nem igazán sikerült megszólítania a jelöltnek. Másrészt először indult magyar nemzetiségű jelölt, így eredményét nincs nagyon mivel összehasonlítani. Sokan talán amiatt sem rá voksoltak, mivel tudták, hogy nem jut tovább a második körbe.

Bárdos Gyula és Berényi József MKP-elnök elégedett az elért eredménnyel. Berényi még nem tudja, kit fog az MKP támogatni a második fordulóban. „Robert Ficót már ismerjük, Andrej Kiskát még nem. Meglátjuk, mit tud majd felajánlani, miben tudja támogatni a magyar kisebbséget és utána majd döntünk az esetleges támogatásáról” – jelentette ki Berényi. Bárdos pedig hozzátette: egyszer s mindenkorra véget kell érnie annak a korszaknak, hogy valakit a kék szeme vagy a szép frizurája miatt támogatjuk.

Dél-Szlovákiában viszonylag alacsony volt a szavazókedv. A Dunaszerdahelyi járásban csak a választók 38 százaléka járult az urnákhoz. A Komáromi járásban még ennyi sem, csak 34 százalékos volt a részvétel. A Rimaszombati választási körzetben – ez nagyobb, mint a járás – 33 százaléknyian adták le voksukat. A Rozsnyói választási körzetben 36, a Tőketerebesiben csak 32 százaléknyian.

Bárdos a magyarlakta régiókban nem kapott annyi voksot, mint amennyi a magyarok aránya. A Dunaszerdahelyi járásban pl. csak a választók 52 százaléka voksolt rá, holott a járásban 75 százalék a magyarok aránya. Ezek szerint a magyarok jórészt otthonmaradtak vagy egy nem kis részük nem Bárdosra szavazott. A legvalószínűbb a két lehetőség kölcsönös hatása.MKP: Olyan jelöltet támogatunk, aki konkrétumot vállal ügyünkből!

MKP: Olyan jelöltet támogatunk, aki konkrétumot vállal ügyünkből!

2014. március 16.
Oriskó Norbert


A Magyar Közösség Pártja sikeresnek tartja Bárdos Gyula szereplését a köztársaságielnök-választás első fordulójában. A másik fordulóban olyan jelöltet tud támogatni, aki a magyar szavazatokért felvállal valamit szülőföldünkön magyarként való megmaradásunk érdekében.
Az eredmények megismerését követően Bárdos Gyula a pártelnökkel, Berényi Józseffel a választások éjszakáján közös sajtótájékoztatót tartottak az MKP-székházában.

Először is köszönöm mindenkinek, aki részt vett a választáson, és külön köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik rám adták a voksukat - kezdte éjszakai sajtótájékoztatóját Bárdos Gyula. Hozzátette: "Nem voltam, és nem voltunk könnyű helyzetben, nagyon komoly volt az ellenszél. Sokszor olyan dolgokkal kellett megküzdenünk, melyekre nem számítottunk. Volt esetek, hogy meghívásokat kaptam különböző beszélgetésekre, ám azokat az utolsó pillanatban lemondták.
A másik pártnak a vezetősége pedig úgy döntött, hogy mást támogat. Ettől függetlenül sikernek tartom, hogy az ellenszélben elértük, egy kicsit meg is haladtuk az 5 százalékot. Ezzel egy lélektani határt léptünk át.”
Mi lesz tovább?
- Továbbra is a közösséget kívánom képviselni. Köszönöm a Magyar Közösség Pártjának a támogatását, de ugyanakkor köszönöm ezt a Csemadoknak és a többi civil szervezetnek is. Köztük azon fiatalok támogatását is, akik kreatív ötleteikkel is hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez. Ez az időszak rengeteget adott nekem. A mai nap számomra egy ajándék, nem csak azért, mert születésnapom van.
A második kör elé milyen elvárásokkal tekintenek?
- Meg kell várnunk, hogy a második körbe jutott, magát demokratának nevező jelölt mivel áll elő. Látjuk azt is, hogy ki végzett a harmadik helyen, illetve a negyedik helyen. Én végül az ötödik helyet szereztem meg, az nem érdekel, hogy kit előztem meg. Nem azért indultam, hogy valakit legyőzzek, hanem egy jó ügy szolgálatáért. Közösségünk számára úgy gondolom, hogy ez a kezdet jó, lehetőséget ad arra, hogy megtaláljuk az egymáshoz vezető utat.
Olyan megoldásokat kell találnunk, amely nem egy pártnak, nem egy csoportnak, hanem a közösségnek fontos. Ezt hallottam az emberektől a választás előtti időszakban, sürgették, hogy a fontos kérdésekben közös nevezőre jussunk. Ez nem azt jelenti, hogy pártokat össze kell „grundolni”, hanem azt, hogy a fontos eseményeknél úgy kell bölcsen cselekednünk, a szavazók bizalmát megszereznünk, hogy a közösség szempontjait tekintjük elsődlegesnek.
Fontos volna, hogy a következő parlamenti választásokon már egyetlen szavazat se vesszen kárba. A felvidéki magyar közösség számára nincs más út. Meg kell találnunk a párbeszédet a többséggel is, de ehhez előbb a magunk soraiban kell rendet teremtenünk. Tudatosítanunk kell, hogy ahhoz, hogy szülőföldünkön magyarokként megmaradhassunk, erre szükség van. Tudom, nehéz ezzel szembesülni, de a tények ezt mutatják. Sajnálom, hogy az államfőválasztás lehetőségét teljes mértékben nem aknáztuk ki, de látok lehetőséget egy új kezdésre.
Mivel magyarázható az alacsony részvétel?
- Ezt nézve őszintén ki kell mondanunk, hogy nagyobb a baj, mint ahogy azt sokan gondolják, gondolták. Az alacsony részvétel is mutatja, hogy a szellemi kondíciónk a közösség szempontjából rossz. Azokban a régiókban, ahol a magyarság tömbben él, szintén alacsony volt a részvétel. Ez is mutatja, hogy mindenkinek a közösségi érdekre kellene összpontosítania, nem pedig pártérdekekre.
Az, ha nem tudjuk kellőképpen mozgósítani az embereket, az nem jelenti azt, hogy az emberekben van a hiba! Minden bizonnyal a hiba a politikumban van! Rengeteg a feladat, a munka, ezt folytatni szeretném, a lecke fel van adva!

Berényi József, az MKP elnöke Bárdos Gyula eredményét sikerként értékelte. „Köszönöm Bárdos Gyulának, hogy elvállalta ezt a nehéz feladatot. Arra vállalkozott, hogy először legyen saját magyar államfőjelöltünk, és ez nem volt egy egyszerű feladat. De Bárdos Gyula ezt nagyon jól megoldotta. Az eredménnyel célunkat elértük, fontos témák kerültek a szlovákiai politika színterébe. A többi jelölt ezeket – mint macska a forró kását – kerülte" - mondta.
Második kör?
- Innentől kezdve igazán izgalmas kérdés ez. A jelenlegi fázisban még nem tudjuk kinyilvánítani támogatásunkat egyik jelöltnek sem. Be kell fejeznünk azt a politikát, hogy mi mentjük meg a szlovákiai demokráciát, közben pedig 110 ezre a fogyásunk! Olyan jelöltet tudunk támogatni, aki konkrétan felvállal valamit megmaradásunk ügyéből! Az olyan kifejezések, mint pl. szlovák-magyar megbékélés, barátság egy civilizált országban természetesnek kell lenniük, ezek nem politikai program.
Kérjük a szlovákiai magyarokat, tudatosítsák, attól, hogy Szlovákia valamelyik jelölt által demokratikus országnak tűnk, az megmaradásunkat még nem biztosítja. Aki számára fontos a nemzeti identitás megőrzése, az "ingyen" ne adja a szavazatát! Abban a helyzetben vagyunk, hogy valamelyik szlovák jelölttől kikényszeríthetjük, hogy szavazatainkért valamit adjanak.
Legalább a Magyar Közösség Pártja, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Most-Híd által aláírt dokumentum valamely pontját fel kell vállalnia szavazatunkért. Ha mindig "ingyen" adjuk a szavazatainkat, ők sem érzik majd, hogy valami konkrétumot is tenniük kellene értünk.
Amíg ennek a pártnak az elnöke vagyok, nem elég, hogy csak azért támogassunk valakit, mert az Robert Ficóval szemben harcol, és ezt néhány demokratikus ember elvárja tőlünk. Nem az a kiindulópont, hanem az, hogy melyik jelölt hajlandó valamit értünk tenni?! Robert Ficóról tudjuk kicsoda, nagy reményeink vele szemben nincsenek, de Andrej Kiskát nem smerjük. Ha azt akarja, hogy támogassuk, valljon színt!
Van erre esély, abból kiindulva, hogy Szlovákiában 8-9 százalék a magyarok aránya, és most több mint 5 százaléknyian szavaztak jelöltünkre, Bárdos Gyulára, azt jelenti, hogy a magyarok többsége elfogadtai ezt az üzenetet.
on, Felvidék.maHÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona