Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az MKP megint eladta a lelkét, egy teljesen hiteltelen párttá alakult

Fecseg a felszín, hallgat a mély!!!

AZ EMBER SZABADSÁGÁT SEMMIVEL SEM LEHET JOBBAN MEGGYALÁZNI, MINT AZZAL, HOGY HAGYJÁK KÉT ROSSZ KÖZÜL VÁLASZTANI !!! (Kacor)

2009.3.8.
MTI hír:
Az MKP-s országos tanács úgy döntött, hogy 33 194 euróval támogatja Iveta Radičová ellenzéki államfőjelölt választási kampányát. A párt elsősorban a várható második forduló előtt tervez aktívabb bekapcsolódást a kampányba. Csáky Pál elnök ígéretet tett arra, hogy pártja semmi olyat nem tesz, amellyel Iveta Radičová nem tudna azonosulni. forrás: parameter.sk

CA megj.:
Amikor arra kértem az MKP-sokat, személyesen Durayt is Alsóbodokon (május 2008), hogy mi csendben megcsináljuk azt amit ők nagyban nem mernek, amit Dunamocson 2007-ben hirdettünk (A Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács létrehozásának a fő célja az, hogy vitát indítson elsősorban a felvidéki magyarság között, majd a többségi szlováksággal annak képviselőivel az autonómia valós értelmének a tisztázásához, az autonómia szó rehabilitálásának az eléréséhez.), vagyis támogassák a magyarság felvilágosító kampányát, hogy jobban megismerjék a jogaikat, jogegyenlőséget és tisztában legyenek az autonómia, az önrendelkezés fogalmával erre nem volt pénz, de egy másik Dzurinda támogatására van 33 ezer EURO, vagyis 1 millió SK. Egy olyan párttag támogatására akinek a pártja a Benes-dekrétumok ellen szavazott, akinek a pártelnöke kijelentette, hogy az SK-ban sohasem lesz jogegyenlőség, vagyis autonómia, most ennek az idegenlelkű elnökjelölt nőnek adnak pénzt, hogy egy másik idegenlelkűvel küzdjön meg, majd jön a nagy csend és a kimagyarázkodás, mit miért nem lehet, miért nem lehet autonómiánk, miért jó minden úgy ahogyan van, ez menne támogatás nélkül is. Inkább egy magyar iskolát támogathattak volna ennyi pénzből.

A Pozsonyba (Bratislava) meghirdetett Békemenetben nem vesznek részt, nem támogassák, gondolom az MKP provokációnak tartja, mert a hozzájuk elküldött emailra mégcsak nem is reagáltak, hogy legyenek társszervezők, a Csemadok és a többi mököpös segédszervezet sem támogatja, tehát nem akarják a szlovák-magyar megbékélést, nem akarják a magyarságnak az azonos jogokat és nem értenek egyet az önrendelkezéssel sem, ehhez nem sorakoztak fel. Akkor a januári komáromi nyilatkozattal mit is akartak az MKP-sok és a Csemadokosok elérni, sok hűhó semmiért, csak erről van szó, amikor konkrétam valamit fel kéne, lehet vállalni akkor a jól bevált csönd, megfutamodás a kármentő mögé ez marad. Legyen egy ez új kezdet helyett , maradnak az élettelen igérgetések. Pedig hasonló képpen, mint a hatvanas években King békemenetei az amerikai négereknek elhozta az egyenlőséget és az egyforma jogokat és a sötétbőrű elnöküket is, nekünk is egy ilyen békemenet végre elhozhatta volna a mi megmaradási kezdetünket. Az MKP megint nagyon nagy hibát követett el, vezetősége képtelen a felvidéki magyarság igazi, igazmondós jogi képviseletére, megbuktak érdekképviselből. Megint megbuktak, menniük kell, adják át az érdekképviselete a bátraknak, az igazmondóknak és tenni vágyóknak, a fiataloknak. Megbukott Bugár, megbukott Csáky, megbukott Duray, ismételni az évfolyamot többször már nem lehet, nem szabad hagyni.

Kérdezem én, vajon mivel ért egyet Radičová, ami nekünk jó lenne, pl a gazdaság fellendítése és a jogegyenlőség betartatása, amit államon belüli önrendelkezésnek hívnak, ez vajon benne-e van az elnökválasztási kampányszótárában, ugye nincsen. Ha kijelenti, hogy támogassa Dél-Szlovákia államon belüli önrendelkezésést (ami nem jelent elszakadást amitől a SK-ok félenek), az alkotmányos jogegyenlőség szabálya szerint, akkor méltó lehet a magyarság képviseletére és szavazataira. Vajon kijelentette ezt, nem, nem is fogja, akkor most az MKP kinek az érdekeit képviseli egy magyarellenes szlovák párt elnökjelöltét, vagy a saját népe érdekeit. Sajnos egyértelmű a válasz, az MKP megint eladta a lekét, becsapott minket, nélkülünk rólunk döntött.Sőt még egy lapáttal rá is tett Csáky, hisz kijelentette, hogy az Ő magánpártja semmi olyat nem tesz, amellyel Iveta Radičová nem tudna azonosulni. Mi az amivel azonosulni tud? Ez már Csáky úr nem akarja velünk közölni? Mi közünk van hozzá? Az SDKÚ autonómia ellenes párt, tehát Csáky ezzel ért egyet, ezeket támogassa. Októberben amikor az autonómiáról beszélt Tőkéssel, tehát hazudott nekünk, akárcsak Tőkésnek, semmi új a nap alatt. Ezt máshol nemzetárulásnak és magácélokat szolgáló seggnyalásnak hívják. Utánna kéne nézni, vajon Csákyt" ki támogassa és esetleg nem éppen a szönöszö áll mögötte" (idézet Csákytól)
Nem lehet arról beszélni, hogy a kisebbik rosszat választja az MKP, csakis arról van szó, előre a rosszat választják, mert mégcsak igéreteket sem kapott, hogy akárcsak szóbajöhetne az önrendelkezés valamiféle a számunkra elfogadható formája, ami megállítaná a durva mostani gazdasági asszimilációt és mindenki élhetne az alkotmányos jogegyenlőséggel. Radicovától nehezen tudom azt feltételezni, azon lenne, hogy olyan törvényeket alkossanak, amelyek ezeknek a jognak az alkalmazását elősegítenék. Ugyanezt tették velünk Dzurindáék 1998-ban, megint a szaftos morzsákért az mkp-sok eladják a lelküket, úgy hogy a népet megsem kérdezték, csakhogy jópontokat szerezzenek önmagunknak, nem a népnek. Az MKP részéről az lett volna a helyes lépés, ha az első körben saját jelöltet állít mégha tudjuk előre is, hogy veszíteni fog, a másik körben pedig lelkiismereti szavazást ajánlana, ez lenne a helyes, ezt hívják érdekképviseletnek, nem pedig önös célokat követve megint behódolnak. Egy magyar Obamát, meg kell előznie, egy Kingnek, ameddig nem lesz Kingünk Obamánk sem lesz. Most esély lett volna egy Kinget indítani, aki történelmet írhatott volna csak azzal, hogy ott volt és indult, minden változás kezdete, hogy egy versenybe benevezünk, győzni úgy sohasem lehet, hogy ott sem vagyunk a startvonalon.

Nem vagyok Radicová ellen, csak nem tudok azonosulni azzal, amit mond és csinál, mert nem a felvidéki magyarság valós érdekeit akarja képviselni és mindent megtenni azért, hogy Szlovákia összes állampolgára nemzetiségi hovatartozása nélkül méltóságban és jogban egyforma legyen. Ehhez előtte bizonyítania kellett volna, mint pártkatona, az SDKÚ-ban. Mai napig ez nem történt meg. Még a szeptemberi, minden parlamenti képviselőnek elküldött a jogegyenlőséget követelő beadványomra sem reagált, pedig ő is megkapta emailban (iveta_radicova@nrsr.sk) a levelemet. Még SMER-es képvislők is rákérdeztek , mit is akarok, hol nincsen jogegyenlőség, az SDKÚ-s képviselők hallgattak, Radicová is hallgatott. Most a választások előtt felébredt, a szavaztomat akarja, úgy ahogyan az MKP is teszi velünk évek óta, minden választás előtt bevezényel buta magyar itt az időd, egy kötelességed van szavazz ránk, hisz mi képviseljük az érdekeidet. Ők képviselnék az érdekeinket? Nem hinném, csak a saját kis pecsényüket szeretnék sütögetni a mi kárunkra, vagyis már ezt teszik lassan húsz éve.
Várni lehet a legjobbra, de megkapni csak azok szokták akik azt kérik.
Tűznélküli forralás, avagy lehet-e az autonómiáért és a jogegyenlőségért küzdeni akarat nélkül. CA kontra MKP. Emlékesztető.

a bumm fórumból:

kacor 2009-03-08 19:05

AZ EMBER SZABADSÁGÁT SEMMIVEL SEM LEHET JOBBAN MEGGYALÁZNI, MINT AZZAL, HOGY HAGYJÁK KÉT ROSSZ KÖZÜL VÁLASZTANI !!!


Kapisztrán János 2009-03-08 09:21

Kedves János,
Ténykedésed ( monfordirozásod )bizonyos alap téziseivel egyetértek, azt hogy ezeket a választásokat is elpuskázta az MKP az bizonyossan igaz !
De vegyük a tényeket, ki az a mai felvidéki magyar személy( iség )mely méltón betudná tölteni ( nem az elnöki posztot, jópárbohóc már sikerrel bejutott )a magyarság és az egység képviseletét. Szerintem ilyen alak ma reflektorfényben nincs, ha pedig nincs média támogatása az eredmény = 0 val!
Mondj egy felvidéki, közötiszteletnek örvendő személyt ! Ja, hogy nemtudsz ? Én sem, és sokan mások sem...
Akik nagyok voltak, kihaltak a háborúban meg a kommunizmus átkos rendszerében ( Gróf Eszterházy János, Janits Kálmán )a nyikhajokból meg Dunát lehet rekeszteni...( hadnesoroljam ).


kacor 2009-03-08 18:11
János !!
A lejjebb közölt terjedelmes véleményed 98 százalékával egyetértek, és azt mondom:...IGAZ, amit leírtál !!!

A szlovákiai magyarok megint jók SZAJHÁNAK, olyan SZAJHÁNAK, amely a "szolgálataiért" egy "lyukas garast" sem kap !!!
Az állítólagos "vezetőik" pedig a "RADIČ-csúszdán" szeretnének "visszaszánkózni" a húsos-fazék mellé !!!


@-os 2009-03-08 19:18
Szevasztok!ABRAKA,szívemből beszéltél,minden szavaddal egyetértek.Remélem sokan elolvassák és elgondolkodnak rajta.


antimagyar 2009-03-08 23:36
Špinaví maďari padajte za Ural!!! Nexceme vás tu, nie ste tu doma a nemáte tu čo robiť! Ste národ zlodejov a vrahov, nemáte žiadnu budúcnosť, vymyslenú minulosť a ste vymyslený národ! Ak by nebolo maďarizácie od konca 18. storočia, vás by bolo 10, 000 a nás 15 miliónov!! Vy ste začali s krutou maďarizáciou po sčítaní ľudu, keď ste zistili, že vás je v uhorsku len 26%, pritom uhorsko bolo mnohonárodnostným štátom!!! A provokujete dodnes, pritom vám nič v panónii nepatrí!!! Nemáte tu čo robiť, smradíte tu už 1000 rokov a každý hosť po čase smrdí, tak by bolo načase vypadnúť! Bodaj by ste všetci zdochli!! A hovorím za všetkých Slovákov, nenávidíme vás a nechceme vás tu!!! Vy chamraď, špiny mongolské!!! ( Ezt egy szlovák fórumozó írta: Piszkos magyarok tünjetek az Urálon túlra!!! Nem akarunk bennetek itt, nem vagytok otthon és itt nincs keresnivalótok. Tolvaj és gyilkos nemzet vagytok, nincsen jövőtök, kitalált multotok és kitalálták nemzet vagytok! Ha nem lett volna a XVIII.sz. végétől magyarizáció, ti csak 10 ezren, mi pedig 15 milliónan lennénk! Ti kezdtetek szörnyű magyarizációba a népszámlálás után, amikor Nagymagyarországon csak 26% volt belőletek, közben Nagymagyarország többnemzetiség állam volt!!! A mai napig provokáltok közben Pannóniában nem tartozik hozzátok semmisem!!! Semmi keresnivalótok nincs itt, itt büdősítetek már ezer éve, minden vendég idővel elkezd büdösíteni, eljött az idő, hogy eltünjetek innen!!! Bárcsak mindannyian megdögölnétek!!! Minden szlovák nevében beszélek, gyűlölünk benneteket és nem akarunk benneteket itt!!! Söpredék népség, piszkos mongolok!!!)

antimagyar 2009-03-08 23:41
Špiny mongolské, vy ste tu len na návšteve, a správate sa akoby ste tu boli doma!!! Hitler mal radšej za 2. svet. vojny posielať do osvienčimu maďarov ako židov, svet by bol hneď lepšie miesto bez maďarov!!!! A môžte na mňa kludne podať aj trestné oznámenie, za toto čo som napísal! (fordítás: Piszkos mongolok, csak látogatóban vagytok itt, és úgy viselkedtek, mintha otthon lennétek!!! Hitler inkább a magyarokat küldhette volna Oszvecsinbe nem a zsidókat, a világ a magyarok nélkül jobb lenne!!! Nyugodtan büntetőjogi feljelentés tehettek ellenem, azért amit ide leírtam!)Kinizsi 2009-03-09 14:43

antimagyar írta:
...a ste vymyslený národ!

Mladý, šovinistický, "Pane"! Keď sme už pri tom, etnogenéza Slovákov v stručnosti vyzerá nasledovne: Zanedbateíné množstvo starých Slovienov-moravanov žilo v údolí Váhu a na dolnom ponitrií. Rozhodujúcú zložku väčšinovú, ale tvorili kolonisti českí/husitské obdoie, ale aj predtým/, moravskí permanentne, poľskí/Spiš 250 rokov ovládalo Poľsko, ale aj predtým aj potom/, Rusínskí/Rusnáckí - permanentne, ale hlavne počas tzv. valašskej kolonizácie a nezanedbateĺné množstvo južních Slovanov z Balkánu, hlavne Srby a Chorváti. Nebyť týchto zložiek slovenský národ nikdy nevznikne, lebo spomínaní Slovieni už boli v procese asimilácie ad Maďarov a Nemcov, ktorých kráĺi museli zavolat k hospodárskému využitiu krajiny.
Keby sme neprišli, Slovenský národ ani vtedy nevznikne, boli by ste obyčajným moravským alebo poĺským nárečím. Kolonizáciu prázdných hornatých oblastí /2-3 hláv na 4cový KM - na Zadunajsku nad 20 / zorganizovali tzv. šoltýsi ktoré prevážali celé dediny spoza Karpát. Kým napr. v roku 1230 v turčianskej kotline napočítalilen 30 malých slovanských osád, v roku 1250 ich už bolo 70.
Starý panónskí Slovania, ktorí žili v menšine medzi Avarmi na Zadunajsku boli Korutánského pôvodu vy s nimi nemáte nič, len toĺko, že Frankovia po porážke Avarov nasadili na ich krk Pribinu - ako ich vazala - vyhnaného Moravanmi z Nitry a potom jeho syna Kocela /germánské meno/. Dolnú zem po porážke Avarov /ktorí zostali na mieste/ ovládli Bulhari, ktorí tam -podĺa názvov obcí- založili zopár slovanských osád. Sú určité indície, že na 10-15 rokov pred príchodom Maďarov spomínané oblasti sa dostali pod Moravskú /nie staroslovienskú, ktorí od nich tiež boli okupovaní/ nadvládu. Za také krátke obdobie už k dalšej etnickej zmene nedošlo.

http://www.bumm.sk/index.php?forum=show&topic=26778Kukac fórumból:

elemző
2009. Március 8. Vasárnap, 8:58

Radičová mondta:
„…Számomra a bátorság emberi erény. Természetesen nem biztatok senkit veszélyek vállalására. Olyan bátorságra biztatok mindenkit, amely az új megoldások keresését jelenti. Olyan bátorságról beszélek, amelyik elvezet oda, hogy belenézzünk az igazság tükrébe, hogy megnézzük, hol tartunk és milyenek vagyunk. Olyan bátorságra gondolok, amely erőt ad új célok megfogalmazásához, ahhoz, hogy elmondjuk, milyen is legyen Szlovákia, s benne milyenek lehetnénk mi…“
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=12217&Itemid=1ôp
Szép szavak, de nem látom a tetteket. Egyetértek veled Abraka.happy
2009. Március 8. Vasárnap, 12:34

Bár nem tudom abraka, hogy mi vezérel, hogy ismét ilyen aktív vagy, de függetlenül ettöl szerintem is mondasz valamit. A legbrutálisabb, egyenesen a bünözéshez inklináló, na és nem kis részt sunyin magyarellenes (ez ugye annál veszélyesebb) alakok épp az SDKUban vannak, már nekem is évek óta ez a benyomásom. Azért tartom a SMERt már évek óta a valamivel kisebbik rossznak, föleg gazdasági téren. A SMER egyik szárnya (Caplovic) bár nyíltan nacionalista, de az ö esetükben tudom, hogy kikkel állok szemben, az SDKU viszont veszélyesen sunyi, nemzetiségi téren és gazdasági téren egyaránt. Attól a kifinomultan hazug és manipulatív módszereiktöl, ahogy képesek voltak megvezetni az embertömegeket pl. a stratégiai nagyvállalatok eladása felöl is úgy, hogy tulajdonképpen maguk az emberek is erösen helyeselték azt, ami amúgy nagyon elönytelen volt a számukra, máig megáll az eszem. De az igazság órája - "hála" a válságnak - itt is közeleg, gazdasági téren mindenképpen.

Gondolom, azt is sejted, miért ez a nagy MKPs támogatás Radicová irányába, mely 1 millió koronát is megér a pártnak. Merthogy se nem a két szép szeméért, se értékek mentén nem támogatják, az biztos... A "verebek" titkos, üzleti jellegü háttéralkukról csiripelnek az SDKU és az MKP között..

Vajon miért van az, hogy teljesen biztosra veszem, ez a titkos alku se a Benes dekrétumok eltörléséröl, vagy magyar tankönyvekröl szól az MKP és SDKU között ..


beeblebrox
2009. Március 8. Vasárnap, 12:52

elemző írta:
Radičová mondta:
„…Számomra a bátorság emberi erény. Természetesen nem biztatok senkit veszélyek vállalására. Olyan bátorságra biztatok mindenkit, amely az új megoldások keresését jelenti. Olyan bátorságról beszélek, amelyik elvezet oda, hogy belenézzünk az igazság tükrébe, hogy megnézzük, hol tartunk és milyenek vagyunk. Olyan bátorságra gondolok, amely erőt ad új célok megfogalmazásához, ahhoz, hogy elmondjuk, milyen is legyen Szlovákia, s benne milyenek lehetnénk mi…“
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=12217&Itemid=1ôp
Szép szavak, de nem látom a tetteket. Egyetértek veled Abraka.


Radicová nem volt elég bátor ahhoz, hogy a kollektív háborús bűnösséget kimondó Benes-dekrétumok ellen szavazzon. Ezeket a szép szavakat akkor tettekkel is igazolhatta volna. Természetesen - gondolom - akkor ma nem kampányol(hat)na velük, mint köztársasági elnökjelölt...

U.i.: Abrakának most teljes mértékben igaza van.


Attila
2009. Március 8. Vasárnap, 12:56

Sok mindenben egyetértek! Nincs magyar jelölt a köztársasági elnöki székbe. A felvidéki magyar embernek nincs sajnos kire szavaznia.
Egy, a pártban tisztséget viselő barátom azt kérdezte tőlem a minap, hogy: "mit akarsz, hogy Gasparovič legyen megint az elnök? Ez az ultranacionalista?"
Azt gondolom, hogy egyik sem lesz a magyar közösség elnöke. Jól látom, hogy kinek a biznisze az egyébként szimpatikus hölgy támogatása.
Saját, magyar jelöltre lett volna szükség! De ez már nem számít két héttel a szavazás előtt...

http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=751&postdays=0&postorder=asc&start=60

Fórum a parából:


Kedves János!
VeniVidiVici, 2009, március 8 - 15:42

Egyet is értek meg nem is. Azt hiszem, már megtanultam, hogy egy választás (főleg a politikai), mindig a ksiebbik rossz választása. Politikában olyan, hogy a tökéletes jelölt, nincs. Persze vannak pillanatok, amikor a kisebbik rossz is annyira rossz, hogy le kellene vágni a saját kezemet, ha arra szavaznék...Ezért nem mentem el a második körben a bohóc Gasparovičra szavazni (Bútora után az első körben nehéz lett volna). Ezért nem fogok a Csáky Pali vezette MKP-ra sem szavazni, ha így folytatja (csak az, hogy valaki magyar, még nem erény és már unom, hogy az MKP-ra csak azért "kell" szavazni, mert az magyar párt). Nekem Radičová jelenleg a legelfogadhatóbb elnökjelölt, messze nem a legtökéletesebb, de biztosan a legelfogadhatóbb. Nem tartok tőle, hogy megválasztása esetén ne állna ki értünk és mellettünk. Az én szavazatommal számolhat biztosan.

* válasz

Kedves VeniVidiVici új
Bósza János, 2009, március 8 - 16:41

igazad van, radicovával csak a bajom, hogy megpróbál egyszerre két széken ülni, erről gyakorlatilag nem is ő tehet, ezt a szerepkört, az ellenségem ellensége a barátom elvnek köszönheti, ami a politikában gyakran abszurd helyzeteket eredményez, mint ezt a mostanit.

Egyébként a főbűnös, ha nevezhetem így, az MKP, mert nem volt képes az első körben saját jelöltet állítani, ez nagyon nagy taktikai hiba volt, mert olyan magyarok támogatását is újból visszaszerehette volna akik, emiatt majd 2010-ben nem mennek el szavazni. Na és mondják az MKP-s urak, a többség így is, úgy is elmegy, mert nincsen alternatíva. Itt a baj, hogy nincsen pluralizmus, mert ha lenne, akkor az MKP is másfajta politizálásba kezdene, küzdene a választóiért és jobban odafigyelne, mit is akar és beszél a nép. Az MKP mindegy, hogy Bugárral, vagy Csákyval az élen ugyanazt a zenét fujják, mint valamikor a kommunisták, pártunk urunk elv szerint politizálnak. Ha megfigyeled a mai fiatalokat akik már ebben nőtek fel, hogyan beszélnek az MKP-ról, a pártunk, a mi pártunk, nem azt mondják az MKP, vagy a Magyar Koalíció Pártja, hanem egyszerűen pártunk, nem ismerős, 89 előtt mi is ezt mondtuk, a párt, a párt, a pártunk. Ezt eredményezi a pluralizmus, a választás hiánya és ez nem demokratikus. Nem az a lényeg mennyi képviselőnk van a parlamentben, hanem az, hogy hányan vannak azok akik komolyan veszik az érdekképviseletet. Legyen inkább 5 hangoskodó, akikre odafigyel a többség és a világ is bizonyos értelemben, mint 20 Duray aki 10 éve fel sem szólalt, semmit nem mondott. Ez olyan dolog mintha valaki mindig bejár a munkahelyére, pletyózik egyet, megissza a kávéjét majd hazamegy és még fizetnek is neki érte, a mi adóinkból. Húsz csöndes hangját elnyomja az egy hangoskodóé. A néma képviselőnek (gyereknek) a nép (az anyja) sem hallja a hangját.

Persze, ha a mostani helyzetet nézzük, amibe az MKP kényszerített minket, talán igazad van a kisebbik rosszat kell választani, talán Radicovától többre számíthatunk, mint amit Gasparovictól kaptunk. Csak tudod én már nem a másoktól átvett alternatívákban szeretnék gondolkodni, hanem azon, hogy ez a nép képes-e a saját lábára állni, a közös szekerünket egyirányba tologatni. Bugár, Csáky, Duray, Világi, Nagy, Barak, meg mi mindannyian, mert minden csak a jóakaraton mulik, akarat kérdése. A nép erre vár, az egységes fellépésre. Van megoldás, ez bennünk van, csak ki kell beszélnünk magunkból úgy, hogy tiszteletet adva, s várva gondolkodunk, közösen cselekszünk.Kedves Bósza úr,
Hajtman Béla, 2009, március 8 - 18:17

ennyire ne legyünk naivak. Ön tényleg azt hiszi, hogyha az MKP önállóan elnökjelöltet állít, akkor egyesülnek az erőviszonyok a párton belül? Másrészt az Ön által kezdeményezett szlovák-magyar megbékélésnek (békemenet) tényleg úgy gondolja, hogy jót tett volna a magyar köztársaságielnök-jelölt? Egyébként kíváncsivá is tett: Ön szerint ki(ke)t lehetett volna indítani az MKP-nak? Ki vállalta volna a megmérettetést? Ki az a (szlovákiai magyar) személy, aki egységesítené a magyar szavazók táborát? Most már ne ezen siránkozzunk, hanem igenis tegyünk annak érdekében, hogy Radičovának esélyt adjunk a politikai ringben! Bútora után én is benne látom az újabb lehetőséget. Szép estét és józanabb, bölcsebb okfejtéseket kívánok.

* válasz

Kedves Béla
Bósza János, 2009, március 8 - 18:56

abban igaza van, hogy most már késő, ami az elnökválasztást illeti, de olyan értelemben nem késő, hogy valamit már ténylegesen, őszintén és nyiltan el kéne kezdeni. Persze azt én is tudom olyan egység nem létezik, ami mindenkinek megfelel és mindenki csatlakozni fog. Ha nem lépünk ki bátran és valami mással, másfajta érdekképvisettel, ezt én erkölcsös politizálásnak szoktam nevezni, akkor csak körbe-körbe fogunk futkosni. Mindenki hibás lesz a bajainkért, csak mi nem,

Szerintem ezt egy másik fórumban már írtam lehetett volna az íróink, költőink, történészeink és az akadémikusaink között találni olyasvalakit aki elindulhatott volna, azzal én is tisztában vagyok nyerni esélye nem lett volna, de ez nem is lényeges, itt a részvétel, a benevezés ténye lett volna a mérvadó, fontos, mert így-is, úgy is a második kör fog dönteni és ott már bátran lehetett volna Radicovát támogatni, talán még többen is mentek volna el, azok közül is akik most úgy döntenek , hogy egyáltalán nem mennek el.

Véleményem az MKP taktikai hibát követett, milyenek az okok, nem tudom, de egy biztos egy későbbi egységes fellépés útján egy lehetőséget elszalajtottak. Lehet, hogy az okfejtegetésem nem tünik bölcsnek, de jüzanabbnak titulálták más fórumokban, mint azt amit az MKP csinál.Kérdem én tőled,
kartel, 2009, március 9 - 09:37
hogy találhattak-e volna egy olyan elismert személyiséget, aki vállalta volna a lúzer szerepét csak azért, hogy a párt számodra hiteles legyen? Giondolj bele néha abba, amiket írsz. Az az ember élete végéig vitte volna a bélyeget, amit ráragasztott volna a magyar párt.

* válasz

Tudom új
Bósza János, 2009, március 9 - 11:46

nem szeted, hogy idézgetek, de most nem tudom megállni, hogy ne reagáljak idézettel:

Arra vonatkozólag, hogy a világ olyan, amilyen, senki részéről semmiféle panaszt nem vagyok hajlandó elfogadni. Nem kellett volna olyan készséggel hozzájárulni ahhoz, hogy így legyen, és nem kell olyan készséggel hozzájárulni ahhoz, hogy így is maradjon. (Hamvas Béla)

Seki sem nyert versenyt, aki nem nevezett be (Arnold Bennett)

Nem lúzerségnek bátorságnak nevezném, akkor te szerinted Ghandi és King is lúzerek voltak, igen a maguk korában annak nevezték őket, de az idő ami nagyobb úr mint mi vagyunk őket igazolta. Az MKP ebben az esetben nem lényeges, itt arról van (volt) szó, hogyha abba a versenybe beneveztünk volna, mégha ki is nevetnek minket, a résztvétel már győzelem lett volna, ezt mulasztottuk el, egy ésélyt a méltóságra.

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet. (Bethlen)

Számomra ezek az idézetek példértékűek és erőt adnak, neked nem tudom mit jelentenek. Ennyi az én lúzerségem is és a hiteltelenségem.


http://www.parameter.sk/blog/bosza-janos/2009/03/08/az-mkp-megint-eladta-lelket-egy-teljesen-hiteltelen-partta-alakult#comment-10420Emailok:
Tisztelt Liszka Úr,
Ha Ön nem kiváncsi az igazságra joga van rá, ellenben nekem is jogom van azt leírni.
Én Önnek nem írtam semmit sem, ha egy levélküldő csomag részeként kapta arról én nem tehetek, iratkozzon le róla és nem jut el Önhöz a felvidéki magyarság igazszava, ha erre nem kiváncsi.
Köszönettel
Bósza János, aki maga helyett magáért is küzd az igazmondás nevében, ami néha fájdalmas is tud lenne, de erkölcsös ember azt elviseli és azon van, hogy az igazságtalanság megszünjön.
----- Original Message -----
From: Liszka József
To: 'Bósza János'
Sent: Monday, March 09, 2009 10:41 AM
Subject: RE: Az MKP megint eladta a lelkét, egy teljesen hiteltelen párttá alakult


Kedves Bósza Úr,

megkérhetem, hogy a jövöben kiméljen meg leveleitöl.

Köszönettel

ljSzóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona