Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az MKP játszik, de nem nyer

2009.augusztus 6.

Az MKP játszik, de a nyerőkártyák nálunk vannak, ezt ők is tudják.

Egy kis MKP és JMPP vita a parán:


Ezt kaptam,
Bósza János, 2009, augusztus 5 - 18:54

ide tarozik, hát beteszem:
Futaki úr van egy javaslatom ha tüntetni akar vegyen részt a Bósza János által tervezett és szervezett tüntetésden, és most idézem Bószát "Az MKP-s megélhetési politikusoknak fogcsikorgatás helyett, inkább a tenniakarásuk villogjon az igazmondás segítségével. Ezért Pozsonyba meghirdetek egy újabb igazi tüntetést a jogainkért, a jogegyenlőségért, ismét a Hodzsa téren, az elnöki palota előtt, ott mindenki aki fel akar szólalni 5 perces beszédében elmondhatja, csak jeleznie kell előre. A tüntetés előzetes időpontja szeptember 7. (péntek), 16:00 kor lehetne. Ha majd az óvárosi hivatallal sikerülmegegyezni és visszaigazolják, akkor majd pontosítom." Észre kell venni, most már ideje, hogy egy új Magyar Pártra van szükségünk. Reménykedük, hogy JMPP bejegyzése sikerül. A pozsonyi tüntetésen való részvétel ezt is elôsegítheti. Nádasdi István
Tüntetés helyett MKP-s majális

* válasz

Buszke vagyok az ilyen
kitiltott (Pallya úr, az MKP etikai bizottságának az elnöke-CA megj.), 2009, augusztus 5 - 22:07

Buszke vagyok az ilyen "alkalomhoz illo"hozzászólásokat olvasva.

Uram!(jobb lenne kis betuvel,de a B.L.megfedd)

Ha a kórmány fizeti-mindenki úgy keresi a betevo falatját ahogy tudja.

Ha ezt onmagától,bérmentve teszi-szerintem surgossen keressen fel orvost,kezelésre szorul.(Dr Hunčík-vagy valaki a brancsbol...)

* válasz

Pallya ÚR!!!!!!! új
Bósza János, 2009, augusztus 6 - 06:14

elég nagy az ÚR.

Maga már annyi hülyeséget írt nekem tanácsként, hogy nem is tudom melyiket fogadjam meg, egyszer szönöszös ügynök vagyok, vagy talán a HÍD-é, vagy mint most a kormányé. Melyik kormányé? Autó? Hülye kérdés a részemről, mert biztosan a mi kormányunkra gondolt, az SK-ra. Maga szerint most alkalmas az idő hun-csík-kal a természetfeletti erőkről vitázni, vagyis mondjam ő meg bólogasson, de akkor ki a jancsi, a bólogatós jancsi, ja az maga, akkor OK.

olvassa el.
Hunčík úr Ön tévedett c. írásomat

Hunčík úr Ön tévedettezt sem a juzne slovensko.ma, sem a dir-dur-bumm.sk, sem rossz szó mia szó újszó nem merte leközölni.

Mitől félnek annyira? Ha az igazság kendék oldalán van, akkor nyerő kártyáik vannak és a partit önök nyerik, de ha nem, akkor vajon ki beszél igazat és ki lódít. Mi mindig az igazat mondjuk én sem Önre, sem a hazudozó, kenyéradó főnökére sohasem mondtam azt, hogy sziszes, vagy más titkosszolgálat ügynöke, de mégcsak pszichiátert sem ajánlottam, bár ha jobban belegondolok abba a valós ténybe, hogy önök képtelenek az emberek nyelvén az igazságot elmondani, képtelenek már 20 éve a felvidéki magyarság érdekében az igaz szó segítségével valami jót is tenni, akkor bizony Önök szorulhatnak segítségre.Igaz is ajánlom Huncík ÚRAT ismerik?

Már írtam, sokszor leírtam, én azt is vállalom, hogy sokuk hülyének néz, mellébeszélnek, hazugságok segítségével megpróbálnak lejáratni.

ÉS tudja miért? MERT a NYERŐKÁRTYÁK NÁLAM VANNAK.NEM KELL HAMISAN JÁTSZANOM, elég hacsak az igazat mondom, ígyis-úgyis nyerek, mert a felvidéki magyarságnak most nyerő kártyára van szüksége, 89 év elteltével nagyon is joga van rá, hogy végre ő is nyerhessen valamit, mondjuk a tét legyen az, hogy megmaradhasson ezerszáz éves hazájában. Ne asszimilálja őt senkisem, ne akarja a Dunába kergetni a balga szlovák nép és a szlotafélék ne sértegessenek minket, ha a történelmet is ezektől a görbelábú mongoloidoktól lopták, pardon közös volt. Igen közös volt, hát ez kéne elmondani a tót atyafiaknak, hogy mi semmi mást nem akarunk csak megmaradni magyarnak ott ahol szüleink is éltek, ahol mi is élünk és a gyerekeink is élni szeretnének. Sokat kérek, vagy sokmindent szeretnék elmondani, hülyeség mindez? Igen ez lelkes téma Huncík úrnak is, de mint írónak, nem pedig mint psichiáternek.

Machiavelli azt mondta, legbiztosabb erődítmény a nép szeretete, az én váram bevehetetlen, mert amit teszek azt a népért teszem, de ezt maga úgysem érti, mert a pénz és a hatalom elvette a józan itélőképességüket. Nagyon jó, jó ellenségek, sokat tanulok önöktől. Ez alatt a három év alatt sikerült megtanulnom és elfogadnom sok érdekes dolgot.Például miért asszimilálódunk, mert Önök nem tesznek ellene semmit sem, vagy azt is mitöl döglik a légy, a légycsapótól és az MKP-tól, mert az emkápés őrző- védő társaság felügyeli a megmaradásukat.

Tudja a bölcsnek több haszna van az ellenségeiből, mint az ostobának a barátaiból. Sokat tanultam Önöktől és ezt megkell köszönnöm, le a kalapot a magukfajtája előtt igazán igazi ellenség módjára viselkednek. Csak így tovább, még sokat szeretnék tanulni Önöktől, azt főleg mit nem szabad úgy csinálni, mint az MKP.

Tudja a citromot kifacsarják, majd eldobják.Eredeti írás, ahol a vita lezajlott

Ülve állunk ki a jogainkért?!
2009, augusztus 5 - 14:41 Futaki Pál
Kivonulunk az utcára, na végre, gondoltuk, gyanútlan szlovákiai magyarok, amikor neszét vettük, hogy tüntetés szerveződik az államnyelvtörvény ellen. Nem, derült ki újabban: nem ki-, bevonulunk: szépen elbújunk a DAC-stadionba, mert hát miért tüntetnénk mi úgy, mint a világ más tájain szokás? Bemegyünk a stadionba, leülünk, végighallgatjuk, mit akarunk, aztán hazamegyünk. Nehogy már kicsússzon az irányítás a Párt kezéből…

Sok minden gyanúsan alakult a nyelvtörvény elleni tüntetéssel kapcsolatban. A legszembetűnőbb az volt, hogy a Magyar Koalíció Pártja, habár hangsúlyozta, hogy a civil szervezetekkel egyetemben szervezi a megmozdulást, az elejétől fogva kisajátítani látszott azt. Kizárólag MKP-s politikusok nyilatkoztak a tüntetéssel kapcsolatban, amelynek helyszínéül a szinte színmagyar Dunaszerdahelyt választották, mintha ott olyan sok támogatója lenne a nyelvtörvénynek. Bár a médiák által meghatározott korunkban a hírek mindenhova eljutnak, ráadásul nyilván több résztvevő várható egy jobbára magyarok lakta régióban, mint hogyha a „messzi” fővárosban kerülne sor a megmozdulásra, ez a lépés mégis leginkább a kockázatok elkerülését, a kényelmességet helyezi előtérbe, nem pedig azt, hogy most akkor valami új dologgal kellene előrukkolni, ami méltó felelet a hatalom legújabb ostobaságára. Nem, bölcseink nem cserélik le a járt utat járatlanra, a nagygyűlés (mert újabban ilyen néven emlegetik) Dunaszerdahelyen lesz, ahol az MKP már annyi kampányrendezvényt sikerrel megszervezett. Valószínűleg elkerülte a tisztelt szervezők figyelmét az is, hogy ha esetleg Pozsonyba hívják össze az embereket, a szlovák támogatók részvétele sem lett volna kizárva, az azonban enyhén szólva kétséges, hogy hajlandó-e a Csallóköz szívébe elutazni akár csak egy szem szlovák is, hogy csatlakozzon a tiltakozó akcióhoz – hacsak nem azért jönnek majd néhányan, hogy balhézzanak, de a balhézókat a DAC-stadionban általában ügyesen kiszűrik, nemdebár…

A város azonban a kisebbik probléma. Ami mellett aligha lehet szó nélkül elmenni, az a konkrét helyszín: lehet-e tüntetést szervezni egy zárt helyen, mint amilyen egy futballstadion? Talán nincsenek Dunaszerdahelyen terek és utcák, ahol az emberek korlátlan számban összegyűlhetnének? Mert egy megtelt futballstadion látványa aligha impozánsabb egy emberektől nyüzsgő utcaképnél… Az MKP vezetése ezt máshogy gondolja. Ők ülőhelyet biztosítanak minden egyes tüntetőnek, hogy zavartalanul élvezhessék a beszédeket, Pázmány Pétertől Hrubík Béláig, mert akadnak ám nekünk szeretett vezéreink szép számmal, ha szerepelni kell! Az estet pedig természetesen Csáky Pál fellépése koronázza majd meg, mert ismer valaki alkalmasabb szónokot széles e vidéken?

Elgondolkodtató, tisztelt szervezők, hogy úgy gondolják, a szlovákiai magyarok arra sem képesek, hogy állva kibírjanak két és fél órát, hogy nekik nem elég, hogy mindent a szájukba kell rágni, nem, őket szépen le kell ültetni a tisztességes valagukra, hogy ne ugráljanak, amíg a Párt a tüntetésüket intézi. Mert az „emelkedett hangulat” megkívánja az ilyesmit… Nos, ez a nyomasztó pátoszigény, ami Csáky Pál MKP-ját annyira kínossá teszi, könnyen vénasszonyos panaszlitániává változtathatja ezt a kulcsfontosságú eseményt. S a program baljósságán aligha enyhít az egyetlen üdítő színfolt, Grendel Lajos szereplése sem, kakukktojás volta miatt. Jó lenne szemléltetni, hogy nem csak a politikusok szemét szúrja ez a nyavalyás jogszabály, hanem minden egészséges értékrendű szlovákiai polgárét. Jó lenne, ha nagyobb számban szólalnának fel nem megosztó személyiségek, s ez egyszer nem kompromittálódott pártkatonák vinnék a prímet.

És hogyan lehet azt leírni, hogy „ülőhely mindenki számára biztosított”, amikor a tüntetés jelszava: Kiállunk a jogainkért?!

Mindez pedig annál aggasztóbb, hogy mindannyian tudjuk, mekkora jelentőségű lehet egy ilyen megmozdulás, ha nem teszi tönkre a – szokásos – dilettantizmus.

Mert most már mondja meg valaki, mit tegyen az, aki igazán tüntetni akar, és nem statisztaszerepben díszelegni az MKP-sok(k) kampányműsorában?!

Kapcsolódó cikkek

* Államnyelvtörvény: szeptember elsején tüntetés Dunaszerdahelyen
* Csákyék nagyköveteknél panaszkodtak a nyelvtörvény miatt
* Bugár és Csáky egy nyelven beszélnek a nyelvtörvényről
* Az MKP Országos elnöksége elégedett Pázmánnyal

Cimkék

* Paravélemény
* államnyelvtörvény
* Csáky Pál
* MKP
* Pázmány Péter
* tüntetés
* Dunaszerdahely

Linkek

* Új hozzászólás
* Küldés emailben
* Nyomatatóbarát változatNyomatatóbarát változat

Hozzászólások
"Ülőhely mindenki
keménydió, 2009, augusztus 5 - 16:52

"Ülőhely mindenki számára biztosított"

Most hogy van ez? "Ők " talán látnokok, hogy már most tudják, hányan fognak/akarnak/ elmenni. Vagy / MKP -s /belépójegyet kell venni / estleg meccs is lesz előtte...? /.

...és, ha megtelik a stadion, becsukják a kapukat?

* válasz

Ezt kaptam,
Bósza János, 2009, augusztus 5 - 18:54

ide tarozik, hát beteszem:
Futaki úr van egy javaslatom ha tüntetni akar vegyen részt a Bósza János által tervezett és szervezett tüntetésden, és most idézem Bószát "Az MKP-s megélhetési politikusoknak fogcsikorgatás helyett, inkább a tenniakarásuk villogjon az igazmondás segítségével. Ezért Pozsonyba meghirdetek egy újabb igazi tüntetést a jogainkért, a jogegyenlőségért, ismét a Hodzsa téren, az elnöki palota előtt, ott mindenki aki fel akar szólalni 5 perces beszédében elmondhatja, csak jeleznie kell előre. A tüntetés előzetes időpontja szeptember 7. (péntek), 16:00 kor lehetne. Ha majd az óvárosi hivatallal sikerülmegegyezni és visszaigazolják, akkor majd pontosítom." Észre kell venni, most már ideje, hogy egy új Magyar Pártra van szükségünk. Reménykedük, hogy JMPP bejegyzése sikerül. A pozsonyi tüntetésen való részvétel ezt is elôsegítheti. Nádasdi István http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=tuntetes...

* válasz

Buszke vagyok az ilyen
kitiltott, 2009, augusztus 5 - 22:07

Buszke vagyok az ilyen "alkalomhoz illo"hozzászólásokat olvasva.

Uram!(jobb lenne kis betuvel,de a B.L.megfedd)

Ha a kórmány fizeti-mindenki úgy keresi a betevo falatját ahogy tudja.

Ha ezt onmagától,bérmentve teszi-szerintem surgossen keressen fel orvost,kezelésre szorul.(Dr Hunčík-vagy valaki a brancsbol...)

* válasz

Pallya ÚR!!!!!!! új
Bósza János, 2009, augusztus 6 - 06:25

elég nagy az ÚR.

Maga már annyi hülyeséget írt nekem tanácsként, hogy nem is tudom melyiket fogadjam meg, egyszer szönöszös ügynök vagyok, vagy talán a HÍD-é, vagy mint most a kormányé. Melyik kormányé? Autó? Hülye kérdés a részemről, mert biztosan a mi kormányunkra gondolt, az SK-ra. Maga szerint most alkalmas az idő hun-csík-kal a természetfeletti erőkről vitázni, vagyis mondjam ő meg bólogasson, de akkor ki a jancsi, a bólogatós jancsi, ja az maga, akkor OK.

olvassa el.
Hunčík úr Ön tévedett

http://szentkoronaradio.com/publicisztika/2009_06_27_huncik-ur-on-tevede...ezt sem a juzne slovensko.ma, sem a dir-dur-bumm.sk, sem rossz szó mia szó újszó nem merte leközölni.

Mitől félnek annyira? Ha az igazság kendék oldalán van, akkor nyerő kártyáik vannak és a partit önök nyerik, de ha nem, akkor vajon ki beszél igazat és ki lódít. Mi mindig az igazat mondjuk én sem Önre, sem a hazudozó, kenyéradó főnökére sohasem mondtam azt, hogy sziszes, vagy más titkosszolgálat ügynöke, de mégcsak pszichiátert sem ajánlottam, bár ha jobban belegondolok abba a valós ténybe, hogy önök képtelenek az emberek nyelvén az igazságot elmondani, képtelenek már 20 éve a felvidéki magyarság érdekében az igaz szó segítségével valami jót is tenni, akkor bizony Önök szorulhatnak segítségre.Igaz is ajánlom Huncík ÚRAT ismerik?

Már írtam, sokszor leírtam, én azt is vállalom, hogy sokuk hülyének néz, mellébeszélnek, hazugságok segítségével megpróbálnak lejáratni.

ÉS tudja miért? MERT a NYERŐKÁRTYÁK NÁLAM VANNAK.NEM KELL HAMISAN JÁTSZANOM, elég hacsak az igazat mondom, ígyis-úgyis nyerek, mert a felvidéki magyarságnak most nyerő kártyára van szüksége, 89 év elteltével nagyon is joga van rá, hogy végre ő is nyerhessen valamit, mondjuk a tét legyen az, hogy megmaradhasson ezerszáz éves hazájában. Ne asszimilálja őt senkisem, ne akarja a Dunába kergetni a balga szlovák nép és a szlotafélék ne sértegessenek minket, ha a történelmet is ezektől a görbelábú mongoloidoktól lopták, pardon közös volt. Igen közös volt, hát ez kéne elmondani a tót atyafiaknak, hogy mi semmi mást nem akarunk csak megmaradni magyarnak ott ahol szüleink is éltek, ahol mi is élünk és a gyerekeink is élni szeretnének. Sokat kérek, vagy sokmindent szeretnék elmondani, hülyeség mindez? Igen ez lelkes téma Huncík úrnak is, de mint írónak, nem pedig mint psichiáternek.

Machiavelli azt mondta, legbiztosabb erődítmény a nép szeretete, az én váram bevehetetlen, mert amit teszek azt a népért teszem, de ezt maga úgysem érti, mert a pénz és a hatalom elvette a józan itélőképességüket. Nagyon jó, jó ellenségek, sokat tanulok önöktől. Ez alatt a három év alatt sikerült megtanulnom és elfogadnom sok érdekes dolgot.Például miért asszimilálódunk, mert Önök nem tesznek ellene semmit sem, vagy azt is mitöl döglik a légy, a légycsapótól és az MKP-tól, mert az emkápés őrző- védő társaság felügyeli a megmaradásukat.

Tudja a bölcsnek több haszna van az ellenségeiből, mint az ostobának a barátaiból. Sokat tanultam Önöktől és ezt megkell köszönnöm, le a kalapot a magukfajtája előtt igazán igazi ellenség módjára viselkednek. Csak így tovább, még sokat szeretnék tanulni Önöktől, azt főleg mit nem szabad úgy csinálni, mint az MKP.

Tudja a citromot kifacsarják, majd eldobják.

* Szerkesztés
* válasz
Hozzászólások

Két hete
Balkó Gábor, 2009, augusztus 5 - 22:22

ezt írtam:

"Jobb későn, mint soha!

de miért csak most eszmélt az MKP, hogy a NÉP kinyilvánítsa akaratát, hogy ez nagyobb súllyal bír/hat/, mint a parlamenti szövegelés?!....

Rég mondom csapjunk az asztalra, elég ha csak minden 10. magyar elmegy a parlament vagy a kormányhivatal elé, 30-40-50 ezres tömeg követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, Mikolaj vagy Madaric első magyarellenes lépésénél már fel kellett volna sorakoznunk Pozsonyban /nem Bratislavában/ követelni a nacionalisták eltávolítását a minisztériumokból!

A parlamenti képviselőink pedig ahelyett, hogy Szlovákiával szembeni lojalitásukat bizonygatják a szlovákok előtt, épp ellenkezőleg, tiltakozásul mondják ki, hogy az olyan állam ne követeljen tőlünk lojalitást, melyben napi gyakorisággal megaláznak bennünket, másodrendű polgárként kezelnek...! Ha a szlovák nyelvben Viedeň, Mníchov, Békéšská Čaba, Mlynky használata engedélyezett, akkor a magyar nyelvben nem tilthatják Pozsony, Nyitra, Rimaszombat, Párkány...használatát!

DunaTV-CsP: "A szlovákiai magyarok ugyanis nem egy esetben megmentették a demokráciát: 2003-ban, amikor népszavazást kellett tartani arról, hogy belépjen-e Szlovákia az EU-ba, bizonyíthatóan a magyarok vitték be az országot."

És a Lisszaboni szerződés elfogadása is az MKP-nak köszönhető, csak érthetetlen számomra, miért sietett ezzel az MKP, épp abban az időben rúgott belénk Mikolaj a tankönyvekkel, mit kaptunk cserébe Lisszabonért?!

Ha már tiltakozás, akkor a helyszín ne Dunaszerdahely legyen, már ekkor a Kossuth téren is felvonulhatunk.

Pozsonyban a parlament vagy a kormányhivatal előtt kell tüntetnünk! Valami az súgja, hogy az MKP által épp most hirdetett tömegtüntetés nem csak a nyelvtörvény elleni tiltakozásról szól, hanem az MKP választótáborának bővítéséről, ez pedig nem szerencsés dolog, mert "magyar ügyekben" nem lehet versengeni!"

Tehát én már ekkor MKP kampánygyűlést gyanítottam!

Folytatom:

Ha az MKP helyett a Híd lenne a főszervező ugyanezzel a forgatókönyvvel, akkor is ez lenne a véleményem, a helyszín szintén fontos, de amit nem nyomhatnak le a torkomon, az a kampány, melynek nem szaga van, hanem bűzlik, s hogy az MKP még akkor is bele megy a felültetésünkbe, mikor ez nem kis rizikóval jár, azt semmiképp nem fogadom el!

Ha 3000 tüntető lesz, lesz kire mutogatni aki megfúrta, ha 10000, lesz mivel dicsekedni, csak az a siralmas, hogy a netezők hiába agitálnak minden magyar részvételéért, ha az MKP-nak nem érdeke megszólítani minden magyart, mert NEM ÖSSZMAGYAR TÜNTETÉS LESZ SZERDAHELYEN, HANEM FIDESZ TÁMOGATÁSOS MKP KAMPÁNYGYŰLÉS "NYELVTÖRVÉNY ELLENES TÜNTETÉSNEK" CSOMAGOLVA!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Legkozelebb Kolonban lesz,
kitiltott, 2009, augusztus 5 - 22:49

Legkozelebb Kolonban lesz, nem MKP-szervezte kampánygyulés, Gyurcsány Fletóval....

Fogjon ossze Bószával,hátha jut az új "igaz"pártban funkció...

Az azért érdekelne,ha az eszkimóktól jonne támogató ,akkor a globális felmelegedést is MKP-s kampányfogásnak tartaná???Mellékesen ki a f..sz akarja magát felultetni?és foleg hová???!!!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nagyon okos válasz!
Balkó Gábor, 2009, augusztus 5 - 23:28

Ha netán valaki nem tudná kitől van:

az MKP Országos Etikai Bizottságának az elnökétől!

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nagyon orulok hogy megnyerte
kitiltott, 2009, augusztus 6 - 07:51
Nagyon orulok hogy megnyerte tetszését.Ugyanez az on MKP-paranoiájáról nálam nem mondható el.....

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/08/05/egyeztetes-nelkul-szolozik-az-mkp-nyelvtorveny-elleni-tuntetes-ugyeben-0
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona