Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az MKP-én kívül is van élet

1998 óta nem vettem részt egyetlen egy választáson sem. Nem azért mert nem érdekel a poltika, hanem azért, mert nem volt kit választanom. MKP a volt kommunista párt nyomdokaiba lépett, egyeduralomra törekedett, mindenfajta választási lehetőséget, a pluralizmust kizárva. Annak ellenére, hogy az MKP úgy jött létre, hogy két platformja lesz, ez nem történt meg, maradt az elnöki hatalom, a hazudozás, a felvidéki magyarság becsapása. Ha majd lesz Felvidéken (Észak- és Közép-Szlovákia) és Honföldön (Dél-Szlovákia) egy olyan magyar párt, amelyik ténylegesen a külhonba rekett magyarságért fog politizálni, erkölcsösen politizálni, hát az lesz az én pártom, ahol nem lesznek Bugárok, Csákyk, Durayk, Nagyok, Gálok, Simonok, Farkasok, volt estébések, megélhetési politikusok és a reinkarnációik, a csemetéik, .... az lesz az én pártom, ezért a mozgalomért már érdemes lesz küzdeni, kiállni, támogatni. Ekkor én is ott leszek a sorban és elmegyek szavazni. Remélem még megélem. (BJ)

2009.5.31-én
Összeállítva a kukacos forumozók hozzászólásai alapján.

Vitaindító:

Mikulas:
2009. Máj. 27. Szerda, 4:50

Itt az ideje, hogy az MKP kapjon egy értelmes világos leckét arról, hogy rajta kívül is van élét! A legrossabb ha bejut az EP-be, mert továbbra is marad majd a dölyfös mellozése a választáo polgár érdekeinek! Nem vagyunk szavazó gép! Egyszer már el is kéne számolni, újítani, megreformálni a pártot! Se Béla se Pali! Én nem szavazok az MKP-ra, rosszak a tapasztalataim. Kérdem mit értek el az öt év alatt az EP-ben?


templomos
2009. Máj. 27. Szerda, 11:38

Az EP képviselőinek száma 785. Leírva hétszáznyolcvanöt. Az MKP-nek kettő képviselője volt ott. Ez pont 0,25 százalék. Kérdem én, mit érhettek el?

De nézzük a munkájukat.

Bauer Edit:

http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=SK&partNumber=1&language=HU&id=23866

Duka Zólyomi Árpád:

http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=SK&partNumber=1&language=HU&id=28197

Ha átnézed a munkájukat, akkor látod, hogy az EP nem a szerdahelyi vagy a zsolnai pöcegödrök állapotáról szól. Összeurópai kérdéseket tárgyalnak. Az eredményt pedig nagyon nehéz lebontani Szlovákiára.


mikulas
2009. Máj. 30. Szombat, 14:17

Templomos, ezt találtam a kukacon :
bazolt
2009. Máj. 29. Péntek, 17:20
http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=806

Hozzászólás témája:

Vajok kit képvisel?


From: "BAUER Edit"
To: GÁL Kinga < kinga.gal@europarl.europa.eu>
Date: Tue, 22 Jan 2008 15:00:56 +0100
Subject:

Kedves Kinga,
koszonom a megkeresest, szerintem az ilyen kerdesekben rendkivul fontos, hogy egyeztessunk.
A nemetorszagi es svajci magyarok kezdemenyezeset rendkivul tiszteletremeltonak es fontosnak tartom. Nagyra becsulom a segitokeszseguket, nem tul sok peldaja van.
Egyeztetve az Europa Tanacs Parlamenti Kozgyulesenek kepviseloivel, az MKP vezetesevel a kovetkezoket kell tudnod: az ET PKGY elott van egy Benes -dekretumokkal kapcsolatos jelentes-kezdemenyezes. Egyeztetve azokkal, akik ez ugyben sokat tettek - arra a velemenyre jutottunk, hogy a svajci kezdemenyezes most - mielott a jelentes elkeszul es a Kozgyules ele kerul- nem hasznalna az ugynek. Valoszinuleg szukseges let egy ilyen tipusu tamogatas, a helyzet alakulasanak fuggvenyeben. Errol kesobb kellene egyeztetni. Ezzel teljesen egybehangzo az MKP vezetesenek allaspontja is.
Kerem, hogy ezt tudasd a kezdemenyezok kepviseloivel
Koszonettel
Edit

Edit BAUER
Member of the European Parliament
Poslankyňa Európskeho parlamentu
Európai parlamenti képviselő

European Parliament
6 rue Wiertz, 1047 Brussels
tel: +32 2 284 5673
fax: +32 3 284 9673
e-mail: edit.bauer@europarl.europa.eu
web: www.editbauer.sk

Ehhez csak annyit, hogy bármi kezdeményezés történt az elmúlt öt év alatt, ami nem az mkp - tól indult azt rendszeressen elmarasztalta mint Bauer, mint Duka. Pl. amikor Hulkó és Pethoe Brüsszelben jártak, akkor is negatívan nyilatkoztak! Keresd vissza az ujszóban, 2005-ben volt.
2006 novemberében nyilvános meghallgatást szerveztem Bernat Joan i Marí katalán képviselo jó voltából az EP-ben a deportálások 60. évfordulója alkalmából, egy magyar képviselo sem jött el, kivéve Olajos Pétert. Az ok, Bauerék azt mondták, hogy nem kell oda menni! A tények kedves Templomos kemény és kérlhetetlen dolgok, ezek után hogyan várják el, hogy rájuk szavazzunk? NEM, tanuljanak egy kis önkritikát, de foleg alázatot! Annyira hiányzik az az EP fizetés?


templomos
2009. Máj. 30. Szombat, 15:28

Ez egy folyamatból kiragadott magán mail, ami nekem már csak azért is visszataszító, mert a magánpostámat nem szoktam közre adni. Magyarországon ez most nagyon trendi. Az ilyenekre inkább a HírTV, mint egy magára valamit is adó ember a vevő. Nem tudom, hogy a forrás Gál Kinga, vagy Bauer Edit, de ez mindegy.
Az én véleményemet nem különböző, hirtelen megjelenő leleplező magánbeszélgetések, posták stb. alakítják. Ezért nem is foglalkozom az általad itt közzétett magánpostával.


mikulas
2009. Máj. 30. Szombat, 21:29

Templomos barátom!
Osztozom felháborodásodat ami a magán levelezést illeti, de azért tedd csak fel a kérdést, hogyan került ez közkézre? Kinek a környezetébol?
Másrészt fura, hogy az általam említett két esetre nem reflektálsz, de sebaj mert ezeken kívül szolgálhatok még más olyan alkalommal amikor szintén a szabotálas lépett érvénybe. Persze úgysem fogunk egyetérteni mert te a mundért véded én meg a magam igazát! Viszont elvárom ha tiszteségrol beszélsz, hogy arra is reflektálj amit említettem! Máskülönben hiteltelen a felháborodásod Ötlet ! Mu balhé!


keleti
2009. Máj. 31. Vasárnap, 10:29

Mikulás!

Jelen voltan Brüsszelben, mikor a Benesi dekrétumok ügye kinyílt. Merem állítani, hogy mint Bauer Edit , mint Duka-Zólyomi Árpád kiállása tisztességes volt (fel sem merült, az általad elég alattomosan megfogalmazott "férje ura ugye szlovákia nagykövetevolt" visszafogó kényszere. Ráadásul Őt az új hatalmi garnitúra, a hatalomra lépése első lendületből vissza is hívott )

A választási számlogika egyértelműen meghatározza, aki nem megy el szavazni az mintha egyenesen a legerősebb pártra szavazna. Fico előre is köszöni!

Üdvözlettel Köteles Laci


mikulas
2009. Máj. 31. Vasárnap, 13:14

Kedves Laci,

a dekrétumok kérdése tudtommal azért nyílt ki mert a szlovákok 2007 szeptemberében hoztak egy határozatot! Az elott mások feszegették a kérdést, de Te akkor nem voltál ott, tehát esetleg másodkézbol lettél informálva! 2006 szeptemberében a deportálásokról volt egy kiállítás, ha utána érdeklodsz, hogy hogyan jött létre akkor kicsit világosabb képet fogsz kapni sokak tevékenységérol. Ami a lényeg és ne vegye senki hivalkodásnak, az ötlet gazda én voltam, minden lobi munkát én csináltam, készbe léptek bele a többiek! Fehér Csabát és Olajos Pétert én kerestem meg. Eredetileg a katalán képviselovel lett volna rendezve. Akkor már Duka és Bauer egy éve az EP-ben ültek, mert a szervezést 2005 augusztusában kezdtem. De miért nekem kellett ezzel kezdeményeznem? A részletekrol amit nem szívessen mondanék el itt a kukacon majd személyesen. Egyet azért jegyezz meg, nem szoktam alaptalanul és hevenyészve állást foglalni. Hosszú éves tapasztalataim vezettek idáig. Ide tartozik az a tény is, hogy 2005 novemberében írtam az MKP akkori 20 képviselojének a deportálások ügyében, többek közt Neked is. Senki sem válaszolt a mai napig (Bubár tilalma miatt)! Te és Duray megkerestettek emailben, sot Miki azt írta, hogy amit nekem írt azt közöljem a DÁLESZ tagságával. Nagyon elmarasztalóan nyilatozott az MKP hozzáállásáról. De sem Te sem O, dacára kérésemnek, hogy ezt fejléces papíron kérem és nem emailben, nem mertétek megtenni. Tisztelem munkádat, de ha kritikus vagyok akkor az nem személyre szól általában, hanem a testületnek. Persze vannak esetek, mint a mostani is, amikor személyesen kérik a voksomat, akkor személyesen kezelem. Mondjam Neked azt, hogy öt évvel ezelott a kampány (EP) idején levélben fordultam Bauerhoz, mit szándékozik tenni a deportáltak ügyében? A mai napig várom a választ. Tehát minket nem képvisel, ez az O döntése volt! Szembe kell nézni a dolgokkal és levonni a konzekvenciát, az MKP-nak tisztulásos folyamata elkezdodött, ehhez tartozikaz is, hogy nem vagyunk szavazó gép. Most már valamit valamiért! Minden harag nélkül barátival üdvözöl
mikulás


mikulas
2009. Máj. 31. Vasárnap, 13:55

Csak a szemléltetés kedvéért! :

Felvidéki panaszeső az EP-ben
Szőcs László, 2006. május 3.
Lényegében Szlovákiát feljelenteni jöttek az Európai Parlamentbe egyes felvidéki közéleti személyiségek az ország EU-csatlakozásának második évfordulóján; mint a sajtónak elmondták, nem kívánnak másodosztályú állampolgárként élni.

A jelenlévő szlovák újságírók és a felvidéki magyarok ügyét felkaroló Joan i Marí Bernat katalán zöldpárti EP-képviselő indulatos szóváltásával fűszerezett sajtótájékoztatón Erdélyi Géza református püspök és kollégái kiemelten panaszkodtak az egyházi javak vissza nem szolgáltatásával, valamint a magyarok korlátozott anyanyelv-használati lehetőségeivel kapcsolatban. Szavaik szerint 803 hektárt nem kaptak vissza a felekezetek, a nyelvtörvény üres formalitás, a „rasszista szellemiségű Benes-dekrétumokat” pedig hatályon kívül kell helyezni. Kérdésünkre, hogy mindezen problémákat a két felvidéki magyar EP-képviselő megfelelően veti-e fel Brüsszelben, a résztvevők megosztottnak bizonyultak. Erdélyi püspök azt mondta: többet várnak tőlük, hiányolja a jelenlétüket, míg Petheő Attila szerint megteszik, ami tőlük telik.

Duka-Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártja EP-képviselője lapunknak elmondta: a felszólalók ezúttal nem keresték vele a kapcsolatot, így nem érti, mit csodálkoznak a távollétén. Úgy vélte: valóban vannak problémák, de ezeket a kérdéseket nem Brüsszelbe évente kiutazva kell felvetni egy EU-tagállammal szemben, hanem fokozatosan megoldani, úgy, ahogy az MKP teszi odahaza, szlovák szövetségeseket keresve az eredmény eléréséhez. Duka-Zólyomi állítja: a szerdai felszólalók semmilyen mozgalmat nem képviselnek a Felvidéken, hanem „rábeszélt személyek”, s annál is furcsább, hogy két MKP-politikus is volt köztük.

Brüsszel

---
A Népszabadság Online nem ellenőrzi a feladó kilétét. Ezt az elektronikus levelet egy ismerőse küldte Önnek, nem a Népszabadság Rt. munkatársa vagy a Népszabadság valamelyik partnere. Ha észrevétele van, azt kérjük jelezze az online@nepszabadsag.hu címen.


templomos
2009. Máj. 31. Vasárnap, 15:00

Nem védem a mundér becsületét, mert nálam nincs mundér. Viszont az visszataszító, ahogy egy magánpostában leírt "tények" alapján vannak az emberek hülyítve úgy, hogy azonnal fel van állítva a konklúzió. Nem védem Bauer Editet, mert erre nincs szüksége. Meg nem is kért rá. De voltak neked tényszerűbb hozzászólásaid, így csodálkozom, hogy a bulvár szintjén is komunikálsz.


mikulas
2009. Máj. 31. Vasárnap, 16:16

Te templomos!

Megint egy témánál ragadsz le, tehát Te vonod le a konklúziót egy adalékból. Teszed azok után, hogy egy-két más mozzanattal is szolgáltam a fentiekben. Nem tudom miért bulvár a Hír TV, mert nem szoktam nézni, itt belgiumban nincs nagyon alkalmam rá. Túl érzékenynek tunsz bizonyos esetekben érzéketlennek másban, mi lenne ha reflektálnál az általam felhozottakra teljességben. Megnyugtatlak, nem különössebben a Bauer a vesszoparipám, az MKP-ból van elegem! Testületileg! Ez a lényeg. Jó ideje nem szavazok rájuk. A demokrácia szabályai szerint üdvös lenne ha végre a szerencsétlen felvidéki magyarság nem csak szavazhatna, hanem választhatna is.
Ha érdekel, magánban szolgálhatok egy pár adalékkal ami az EP- illetti.


abraka
2009. Máj. 31. Vasárnap, 16:20

1998 óta nem vettem részt egyetlen egy választáson sem. Nem azért mert nem érdekel a poltika, hanem azért, mert nem volt kit választanom. MKP a volt kommunista párt nyomdokaiba lépett, egyeduralomra törekedett, mindenfajta választási lehetőséget, a pluralizmust kizárva. Annak ellenére, hogy az MKP úgy jött létre, hogy két platformja lesz, ez nem történt meg, maradt az elnöki hatalom, a hazudozás, a felvidéki magyarság becsapása. Ha majd lesz Felvidéken (Közép- és Észak-Szlovákia) és Honföldön (mai Dél-Szlovákia) egy olyan magyar párt, amelyik ténylegesen a külhonba rekett magyarságért fog politizálni, erkölcsösen politizálni, hát az lesz az én pártom, ahol nem lesznek Bugárok, Csákyk, Durayk, Nagyok, Gálok, Simonok, Farkasok, volt estébések, megélhetési politikusok és a reinkarnációik, a csemetéik, az lesz az én pártom, ezért a pártért már érdemes lesz küzdeni, kiállni, támogatni. Ekkor én is ott leszek a sorban és elmegyek szavazni. Remélem még megélem.


forrás: http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=35369#35369
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nadasdi Istvan [ 2009-06-09 19:53 ]

Csak annyit, hogy figyelembe kellene venni, hogy mit tettek az EU-ban más kisebbségi kôzösségek képviselôi, annak dacára, hogy képviseltjeiknek helyzete sokkal jobb mint a felvidéki magyar közösségéé.
Az összehasonlítás siralmas lenne. Most felsóhajthatunk, megint jön Bauer ... Nincs-e ellentmondás Bauer Edit és férje funkciója között?
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona