Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Polgári elvű autonómia, vagy egy új jogállam

Lassan kialakul a Hodza-Bartha határ

Az engedelmes utcaseprő nyerte a szlovák elnökválasztástÉszak Dél ellen

2009.4.6.
"Erőtlen, nacionalista, üres figura"
Új Szó a szlovákiai elnökválasztás eredményéről

Minden országnak olyan elnöke van, amilyet megérdemel. Ez az ország egy erőtlen, nacionalista, üres figurát érdemel. Olyat, aki öt éven át élvezte az elnöki tisztség minden előnyét, autóversenyzett, hokimeccsre járt, dadogott, marhaságokat beszélt, szorgosan teljesített mindent, amit a ház ura, Robert Fico megkövetelt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Ivan Gašparovič győzelme, a kontraszelekció eredménye. "Az elnökválasztást nem Gašparovič nyerte meg, hanem az egyre idegesebb és agresszívabb miniszterelnök. Neki az a jó, ha ennek az országnak erőtlen, nacionalista és üres elnöke van, mert mindent le lehet nyomni a torkán. Ha Fico nem áll be Gašparovič mögé, nehezen elképzelhető, hogy akár csak húszszázaléknyi szavazatot szerzett volna az elnök. A kontraszelekció szervezője: Robert Fico" - húzza alá a lap főszerkesztője Molnár Norbert.
Szerinte az elnökválasztás nagy vesztese nem a második helyen végzett jelölt, hanem az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnöke, akinek nem sikerült "a Grassalkovich-palota nevű mellékvágányra" állítani párton belüli legnagyobb ellenfelét, Iveta Radičovát - folytatja a főszerkesztő, Mikuláš Dzurinda volt kormányfőre utalva.
A szerző szerint ő is egyre idegesebb, nem mellesleg joggal. Van egy párt, amelynek vezére 12 százaléknyi választót képes megszólítani, s ha belegebed, akkor sem tud többet, mert elkopott az arca a nyolc év kormányzásban. Hitelét vesztette. Nincs a világon olyan párt, amely ne próbálná meg vezérének választani azt az embert, aki 45 százaléknyi szavazót képes megszólítani.
Mindenki, akinek a hatalom arroganciájából és önzéséből elege van, apró vereséget szenvedett. De csak aprót. A felszínre került ugyanis egy politikus, aki reálisan képes felvenni a harcot azzal a nacionalista-populista társasággal, amely privatizálta magának a szlovákiai közéletet, amely csak uszítással, ellenségképekkel képes hatalmon maradni. Ez a hatalom most elkezdett remegni. Jött egy ember, aki képes emberül megnyilatkozni, nem beszél baromságokat, és még egyéniség is. Meg nő is. Akinek reális győzelmi esélyei támadtak a jövő évi parlamenti választásokon: Iveta Radičová - szögezi le a szerző.
Na és ott a választó, északon és délen kottázható. Hülyíthető és naiv. Mégis elkezdett félni tőle az ellenzék és a kormány vezére is. Olyanok az eredmények, amilyenek, de valami megmozdult. Például a választó - záródik az Új Szó kommentárja. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5188

2009. április 6. [13:39]
"Az engedelmes utcaseprő nyerte a szlovák elnökválasztást"

Ivan Gašparovič győzelmét a szlovákiai elnökválasztáson Robert Fico kormányfő intézte el, hasonlóan ahhoz, ahogy Csehországban Mirek Topolánek kormányfő is bebiztosította Václav Klaus elnökké választását. Fico nélkül Gašparovič egy aprócska párt élén tengődne, amely soha nem került volna be a parlamentbe, s politikailag halott és nulla lenne - írja az Engedelmes utcaseprő című jegyzetében a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap.
Gašparovič "azért maradhat hivatalában, mert az elmúlt három évben bevált. Engedelmesen söpörte az utat Fico kormánya előtt, a legkevésbé sem zavarta, hogy a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt is a koalíció tagja. A szlovákiai magyarokra úgy tekint, mint az ország potenciális árulóira, hasonlóan Ficóhoz vagy Ján Slotához" - írja a jegyzet szerzője Lubos Palata.
"Topolánektől eltérően, aki Klaus újraválasztásának támogatásával politikai öngyilkosságot követett el, Ficónak nem kell félnie. Gašparovič továbbra is hokimeccsekre fog járni, s csak ritkán hallunk majd róla, mert Klaustól eltérően semmiféle ambíciói nincsenek. Öt év múlva pedig - immár bővített jogkörökkel - a szlovákok az igazi Robert Ficót választják majd meg elnöküknek, s nemcsak a szolgáját, mint most" - zárja jegyzetét a Lidové Noviny. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5187

2009. április 6. [10:19]
Szlovákia nem képes eltávolodni a kilencvenes évektől
La Libre Belgique kommentárja


Szlovákia nem képes eltávolodni a kilencvenes évektől - kommentálta a hét végi elnökválasztást a La Libre Belgique című belga lap hétfőn.
A jobboldali újság közép-európai tudósítója szerint Ivan Gasparovic elsősorban a kormány népszerűségének köszönheti államfői újraválasztását. Megbízatásának folytatása viszont szabad teret ad Robert Fico kabinetjének, amely "sorra hozza a magyar kisebbséget zaklató intézkedéseit".
A belga lap szerint Gasparovic újraválasztásához az alacsony részvétel is hozzájárult, különösen az, hogy csak az idősebb, fegyelmezettebb, a válság miatt kockázatot vállalni nem akaró rétegeket sikerült mozgósítani. További tényező volt a szavazás eredményében az is, hogy Gasparovic, aki a kilencvenes években a populista Vladimír Meciar közeli munkatársa volt, első elnöki mandátuma alatt sikeresen építette fel magáról a bölcs és ravasz nagypapa képét - írta az újság.
Christine Dupré tudósító sajnálattal állapította meg, hogy nem sikerült a másik jelölt, Iveta Radicová vállalkozása Gasparoviccsal szemben, jóllehet ő elutasította a nacionalizmust, és a haladás, valamint a polgáriasodás politikáját hirdette. (MTI)

http://www.vajma.info/universal.php?rovat=cikk&ar=karpat&id=5186


SME: MEGOSZTOTT ORSZÁG 2009. 04. 06.


A magyar kártya még mindig megbízhatóan működik Szlovákiában. Nem csak ez döntött Gašparovič győzelméről, de kétségtelenül jelentősen hozzájárult. Annak ellenére, hogy a magyar kártya a várakozásoknak megfelelően kétélű fegyverként működött – írja kommentárjában a SME.

A kormánykoalíció támadásai beindították a (magyar) kisebbség védelmi reflexét, és oly mértékben mozgósították a magyarokat, ahogy az MKP-nak eddig soha nem sikerült (bár a párt szokás szerint saját sikerének és befolyásának fogja ezt tulajdonítani). A cikk szerzője, Peter Morvay úgy látja, a délen élő magyarok megnövekedett választási részvétele sem tudta ellensúlyozni az északon, a szlovákok körében kevésbé jelentősen megnövekedett választási részvételt.

A SME szerint érdekes lenne megvizsgálni azt is, hogy „a magyarellenes kampány és az autonómiával való riogatás nem mozgósította-e azokat a szlovákokat is, akik az etnikai határ mentén élnek, és nem járult-e hozzá az ott tapasztalt magas választási kedvhez“. „Szlovákiában mélyen gyökerezik az a mítosz, miszerint a vegyesen lakott területeken, ahol a magyarok és szlovákok egymás mellett élnek, és közvetlen tapasztalataik vannak egymással, nem keletkezik etnikai feszültség. Ez állítólag az északon élő szlovákok kiváltsága, akik csak a médián keresztül és a politikusok nyilatkozatai alapján ismerik a magyarokat“ - írja a SME. Morvay azonban úgy látja, a mindennapi együttélés során is keletkezhet etnikai feszültség, a helyi kereskedelmi és hatalmi nézeteltérések, az egyszerű szomszédok közötti viták, a település vezetésével való elégedetlenség is azonnal etnikai síkra terelődhet.

Az elnökválasztási kampány eredménye „az ország etnikai megosztottságának elmélyülése és a polgári elv háttérbe szorulása“ lett. Morvay szerint ebben nincs semmi meglepő, hiszen ez „a jelenlegi kormány és a régi-új államfő politikájának egyik pillére“, akik a későbbiekben is ezt a taktikát kívánják folytatni. A SME szerint nemcsak a kormánypártok nyúltak a magyar kártyához, hanem – bár az elnökválasztási kampány során ez szinte "elveszett" – Zuzana Martináková is, aki közben liberális politikusnak állította be magát.

(bumm)
http://www.bumm.sk/fooldal/1/28192/sme-megosztott-orszag.html


Észak-Dél ellen
2009.04.06.
Talán kissé furcsa címmel találkozik az olvasó. Kérem, ne az amerikai polgárháborúra gondoljon, hanem – amint az majd írásomból is kitűnik – a szlovákiai köztársaságielnök- választásokról lesz szó. Észak-Dél ellen csapott össze, ahogy a választások után rápillantunk a térképre, amelyen más-más színnel tüntetik fel a két jelölt által megnyert járásokat.
Északon egyöntetűen a Smer és az SNS által is támogatott Ivan Gašparovič győzedelmeskedett, míg nyugatról keleti irányba a déli járásokban Iveta Radičová tudta begyűjteni az adott járásokban a legtöbb szavazatot. Nem nehéz kitalálni, hogy a „nemzeti” politikusok máris magyarázták az ún. bizonyítványt. Egyöntetűen azt a nézetet osztják, hogy Radičovát csak a magyarok szavazták meg és még hozzáteszik, hogy a magyar médiának köszönhetően kapott ennyi szavazatot. Pozsony és Kassa a két legnagyobb lakosú szlovákiai város is az ellenzék jelöltjét támogatta, ahol már egyre kisebb számarányban élnek magyar nemzeti közösségünk tagjai. A közel egymillió szavazó, aki Radičová asszonyt támogatta, tehát nem csak magyar nemzetiségű, hanem minden bizonnyal a többséget alkotó szlovákságból és más, Szlovákiában élő kisebbség tagjaiból kerültek ki.A stabilitást képviselő és ezt a szlogent hangoztató Fico és Slota mozgósítani tudta választóikat, hogy a nemzeti érzelmű eddigi államfőt, Ivan Gašparovičot válasszák. Persze ehhez szükség volt egy biztos adu ászra. Ez pedig az ún. „magyar kártya” bevetése volt. Bár nyilatkozataikban egyértelműen elutasítják, hogy ők ehhez folyamodtak volna, a tények magukért beszélnek. Vajon mivel lehet a legjobban mozgósítani egy szlovák nacionalista szavazót, ha nem azzal, hogy elhintik, Radičová autonómiát ígér a magyaroknak? Vagy, hogy lépten-nyomon azt hangoztatják, hogy Radičová a magyarok jelöltje, ők akarják államfőnek és majd irányítják őt. Vagy, hogy megijesztik nemzeti érzelmű szavazóikat azzal, hogy a magyarok döntik el Szlovákia sorsát! Az állam szuverenitását féltő szlovák persze hogy megijed és teszi a kötelességét. Elmegy szavazni és a keménykezű, Fico és Slota párti "igaz szlovák jelöltre" szavaz, nem holmi „asszonyra”, akinek nem a politika körül kellene forgolódnia. A mozgósítás tehát sikerült és mosollyal az arcukon vették tudomásul, hogy a józan szlovák ész győzött és megmaradt az az államfő, aki majd hűen kiszolgálja a Smer és az SNS érdekeit. Az az államfő, aki kemény kézzel bánik a magyarokkal és megnyirbálja jogaikat azáltal, hogy a kormánykoalíciót kiszolgálva olyan törvényt ír alá, ami jó Ficoéknak.

Hiába fogott össze a magyar lakosság és szép számmal képviseltette magát a választásokon, míg mindig nem voltunk elegen, hogy győzzünk. Persze az északi áradattal nehéz is felvenni a versenyt, de megpróbálni meg lehet. Megpróbáltuk és csatlakoztak hozzánk a józanul gondolkodó szlovák és más nemzetiségű állampolgárok is, de kevesen voltunk. Most még igen, de ebben az évben több választásra is sor kerül. Jó volna, ha tudatosítanánk, hogy részvételünk fontos és befolyásolni tudjuk a választások kimenetelét. Ahogy mondani szokták, a csatát elvesztettük, de a háborút nem! Még van muníciónk, hogy megmutassuk, a déli országrész polgárai igen is szeretnének beleszólni a mindennapok politikájába és nem közömbös számukra, hogy kik képviselik az ország és szűkebb régiójuk érdekeit. Még sok csatát kell megvívnunk, hogy az északi szlovákok is tudatosítsák, mi nem különleges jogokat akarunk, csak az alapvetőeket! Magyarként élni szülőföldünkön és kultúránkat megőrizni gyermekeinknek! De, addig amíg erre nem mutat hajlandóságot a szlovák politikai elit és az általuk irányított szavazótáboruk, küzdenünk kell és újabb csatákat kell megvívnunk. Bízzunk benne, hogy eredményesek leszünk, ha összefogunk!

Karaffa Attila
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=12937&Itemid=1


Valami bűzlik Szlovákiában
2009.04.05.
Valami bűzlik Szlovákiában címen a HírExtra honlapja hoz összeállítást a tegnapi köztársaságielnök-választásról. Ebben magyarországi politikusok, szlovák-szakértők is megszólalnak. Két véleményt mi is közlünk belőle.

Annak, hogy a szlovák választók többsége Ivan Gašparovičra voksolt az elnökválasztáson, egyrészt az az üzenete, hogy Kelet-Európában a megosztás és a feszültségkeltés a biztos recept egy választáson a győzelemhez, de az eredmény azt is jelzi, Szlovákiában a nacionalizmus tartós jelenlétével kell számolni.
Érdekes helyzetnek vagyunk tanúi Kelet Európában, hiszen míg a G20-ak, az USA, a nyugat-európai államok mindenütt egyfajta közös fellépésre törekszenek - a kormányok, és az ellenzék egyaránt -, hogy megoldják a gazdasági-politikai válságot, addig Kelet-Európában "mintha fittyet hánynának ezeknek a kihívásoknak" - vélekedett Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány igazgatója.
A szakértő úgy látja, ami Szlovákiában történt, az "egyfajta népszavazás volt Robert Fico politikája mellett". A szlovákiai szavazók nagy többsége számára ez a voksolás arról szólt, hogy a Dzurinda-kormány által végrehajtott reformpolitikát fellazító Fico-kormány intézkedéseit helyeslik.

A 90 százalékot meghaladó magyar támogatottság az ellenzék jelöltjének azt jelzi, hogy az MKP és annak szavazóbázisa nélkül nincs erős ellenzéki összefogás Szlovákiában, s ez az egyik fontos üzenete a szombati voksolásnak - vélekedett Szarka László, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója, aki szerint ez fontos fordulat lehet az MKP és az ellenzéki pártok eddigi hullámzó viszonyában.
Szarka László szerint másik fontos üzenete a szombati napnak a szlovákiai magyarok számára, hogy a szlovák közvélemény többsége még hajlamos a nacionalizmusra. Ezt csak a szlovák ellenzékkel való összefogással lehet fokozatosan visszaszorítani - szögezte le a szakértő, aki szerint a nacionalizmus tartós jelenlétével kell számolni Szlovákiában.
Szarka László - a választási eredmény tükrében - a magyar-szlovák kapcsolatokat úgy látja, hogy az újraválasztott elnök a kapcsolatok alakításában kevés jót ígér.
Emlékeztetett az eddigi kétoldalú elnöki találkozókra, ahol Gasparovič vagy nyíltan, vagy diplomatikusan, de visszautasította azokat a magyar kezdeményezéseket, amelyek a két ország kapcsolatában meglévő problémákat oldották volna meg. Vélhetően a Szlovák Nemzeti Párt támogatása ezt a magatartást erősíteni fogja - mondta.
Ivan Gašparovič jelenlegi államfő nyerte meg szombaton az elnökválasztás második, döntő fordulóját Szlovákiában.
A hivatalos végeredmény alapján Gašparovič megszerezte a szavazatok 55,53 százalékát, míg Iveta Radičovát 44,47 százalék támogatta. A választói részvétel 51,67 százalékos volt, ami mintegy nyolc százalékkal magasabb, mint a két hete lezajlott első fordulóban. A két jelölt közti különbség magasabb a vártnál.

Szlovákiában ez volt a harmadik közvetlen köztársaságielnök-választás. Ivan Gašparovič az első államfő, aki másodszor is mandátumot szerzett, s újabb öt éven keresztül ő lesz a pozsonyi Grassalkovich-palota lakója.

Felvidék Ma, HírExtra, ddg
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=12934&Itemid=1


GAŠPAROVIČ ÚJABB ÖT ÉVIG ÁLLAMFŐ MARAD 2009. 04. 05.
Nyomtatás

(frissítve - 10:48) Viszonylag magas részvételi arány mellett, a vártnál nagyobb különbséggel a jelenlegi államfő, Ivan Gašparovič nyerte az elnökválasztások második fordulóját. A választásra jogosult szavazók 51,67 százaléka voksolt, Gašparovič a szavazatok 55,53 százalékával diadalmaskodott, összesen több, mint 1,2 millióan támogatták a végső körben. Iveta Radičovának sikerült mobilizálnia szavazóit, de nem eléggé - 988 808 szavazata csak 44,47 százalékos eredményhez volt elég.

Az ellenzéki elnökjelölt a várakozásoknak megfelelően most is délen tarolt, míg a végső győztes keleten érte el a legjobb eredményt. Gašparovič az első hivatalban levő államfő, aki meg tudta védeni a posztját.

A győzelem egyben a Gašparovič mellett aktívan kampányoló kormányerők győzelmét is jelenti az ellenzék felett. Az eredményt ma délelőtt az Országos Választási Bizottság is kihirdette és megerősítette.

Radičová elismerte ellenfele győzelmét

Az eredmények kihirdetésének éjjelén Iveta Radičová köszönetet mondott választóinak és kijelentette, komoly kötelezettségnek és élménynek tartja, hogy sikerült egy millió választó támogatását elnyernie. Az ellenzéki elnökjelölt nem zárta ki, hogy öt év múlva ismét versenybe száll a funkcióért.

"Gratulálok a győztesnek és tiszteletben tartom a választások eredményeit" - jelentette ki Radičová. "Az ellenzék jelöltje voltam, nyílt lapokkal játszottam, ami múlt századi stratégia, nem beszéltünk az elnökválasztás valódi témáiról" - indokolta a vereségét a jobboldali jelölt.

A magyar körzetek ismét Radičovánál

A déli járásokban az előző fordulóhoz hasonlóan az ellenzéki jelölt diadalmaskodott, utcahosszal verve Ivan Gašparovičot. Komáromban a szavazatok 87,06 százaléka lett Radičováé, Dunaszerdahelyen 94,98, Párkányban 91,83 százalék szavazott az ellenzék jelöltjére. Az SDKÚ politikusa a fővárosban is komoly támogatókra talált, de nagyon gyengén teljesített északkeleten, északon és a Vág völgyében.
Az elnökválasztás eredményei az egyes megyékben Ivan Gašparovič
Iveta Radičová
megye részvételi arány % %
Pozsony 55,29 38,80 61,20
Nagyszombat 53,83 42,17 57,83
Trencsén 53,54 70,76 29,24
Nyitra 53,48 46,07 53,93
Zsolna 53,26 70,52 29,48
Besztercebánya 51,92 59,32 40,68
Eperjes 47,75 66,54 33,46
Kassa 45,97 50,69 49,31


Eredmények néhány választókerületben
részvételi arány Gašparovič Radičová % %
Vágsellye 49,19 30,86 69,14
Szenc 58,42 33,88 66,12
Dunaszerdahely 67,41 5,02 94,98
Komárom 55,43 12,94 87,06
Párkány 60,20 8,17 91,83
Érsekújvár 52,96 46,56 53,44
Léva 52,27 42,38 57,62
Rimaszombat 48,23 46,77 53,23
Nagykürtös 51,75 48,31 51,69
Kassa-környék 47,48 48,97 51,03
Tőketerebes 44,26 48,81 51,19
Rozsnyó 49,70 40,89 59,11


(bumm, fotó: SITA)
http://www.bumm.sk/politika/2/28165/gasparovic-ujabb-ot-evig-allamfo-marad.html


A sovinizmus tartós jelenlétével kell számolniHelyi hírek Annak, hogy a szlovák választók többsége Ivan Gasparovicra voksolt az elnökválasztáson, egyrészt az az üzenete, hogy Kelet-Európában a megosztás és a feszültségkeltés a biztos recept egy választáson a győzelemhez, de az eredmény azt is jelzi, Szlovákiában a sovinizmus tartós jelenlétével kell számolni; erről az MTI által megkérdezett szakértők beszéltek.

Érdekes helyzetnek vagyunk tanúi Kelet Európában, hiszen míg a G20-ak, az USA, a nyugat-európai államok mindenütt egyfajta közös fellépésre törekszenek - a kormányok, és az ellenzék egyaránt -, hogy megoldják a gazdasági-politikai válságot, addig Kelet-Európában "mintha fittyet hánynának ezeknek a kihívásoknak" - vélekedett Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány igazgatója.

A szakértő úgy látja, ami Szlovákiában történt, az "egyfajta népszavazás volt Robert Fico politikája mellett". A szlovákiai szavazók nagy többsége számára ez a voksolás arról szólt, hogy a Dzurinda-kormány által végrehajtott reformpolitikát fellazító Fico-kormány intézkedéseit helyeslik.

Miközben Magyarországról úgy emlegetjük Szlovákiát, mint ahol keményen meg merték tenni azokat a reformlépéseket, amelyekre nálunk még csak készülnek, addig a szlovák társadalom választóinak többsége e reformpolitika fellazítása mellett voksolt - mondta Törzsök Erika, aki szerint ennek csak egy mellékjátszmája, hogy "lehúzták a magyar kártyát".

Törzsök Erika elmondta: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a kampányban arra törekedett, hogy egységes párt képét jelenítse meg, s ilyen módon a saját vezetésének megerősítésére törekedett, nem pedig az ellenzék jelöltjének győzelemre juttatása volt a célja. Egy kisebbségi pártnak pedig távlatosan kellene gondolkodni - tette hozzá.

A 90 százalékot meghaladó magyar támogatottság az ellenzék jelöltjének azt jelzi, hogy az MKP és annak szavazóbázisa nélkül nincs erős ellenzéki összefogás Szlovákiában, s ez az egyik fontos üzenete a szombati voksolásnak - vélekedett Szarka László, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója, aki szerint ez fontos fordulat lehet az MKP és az ellenzéki pártok eddigi hullámzó viszonyában.

Az MKP helyzetét Törzsök Erika úgy látja, hogy a mostani választás Slota pártját (Szlovák Nemzeti Párt) és Fico (Irány-Szociáldemokrácia) pártját még közelebb hozta egymáshoz és ez előre vetíti a következő választásokra az ő győzelmüket. Ezzel - vélekedett - az MKP koalícióképessége csökken.

Szarka László szerint másik fontos üzenete a szombati napnak a szlovákiai magyarok számára, hogy a szlovák közvélemény többsége még hajlamos a sovinzmusra. Ezt csak a szlovák ellenzékkel való összefogással lehet fokozatosan visszaszorítani, a sovinizmus tartós jelenlétével kell számolni Szlovákiában.

Szarka László - a választási eredmény tükrében - a magyar-szlovák kapcsolatokat úgy látja, hogy az újraválasztott elnök a kapcsolatok alakításában kevés jót ígér.

Emlékeztetett az eddigi kétoldalú elnöki találkozókra, ahol Gasparovic vagy nyíltan, vagy diplomatikusan, de visszautasította azokat a magyar kezdeményezéseket, amelyek a két ország kapcsolatában meglévő problémákat oldották volna meg. Vélhetően a Szlovák Nemzeti Párt támogatása ezt a magatartást erősíteni fogja - mondta.

Ivan Gasparovic jelenlegi államfő nyerte meg szombaton az elnökválasztás második, döntő fordulóját Szlovákiában.

A nem hivatalos végeredmény alapján Gasparovic megszerezte a szavazatok 55,54 százalékát, míg Iveta Radicovát 44,46 százalék támogatta. A választói részvétel 51,67 százalékos volt, ami mintegy nyolc százalékkal magasabb, mint a két hete lezajlott első fordulóban. A két jelölt közti különbség magasabb a vártnál.

Ivan Gasparovic élvezte a két legerősebb kormánypárt - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - támogatását, míg Iveta Radicová az ellenzék közös jelöltje volt, s mint ilyen maga mögött tudta a Magyar Koalíció Pártját (MKP) is.

Szlovákiában ez volt a harmadik közvetlen köztársaságielnök-választás. Gasparovic az első államfő, aki másodszor is mandátumot szerzett, s újabb öt éven keresztül ő lesz a pozsonyi elnöki palota lakója.
Forrás: MTI/Echo TvMeghalt a király. Éljen a király…
- Miroslav Kusý írása

2009.04.07.
A miniszterelnök nagy stratégiai hibát követett el akkor, amikor az elnökválasztási kampányban nemcsak hogy nyíltan és egyértelműen az egyik jelölt mögé állt, de a másik jelölt esetében ezen felül a priori elutasította a jövőbeni lehetséges együttműködés érdekében feléje nyújtott kezet – írja Miroslav Kusý a Sme című napilapban.

A miniszterelnök ugyanis nem csupán egyedül és önmaga számára választ elnököt, hanem azt kiválasztják a polgárok, méghozzá a közvetlen államfőválasztáskor. Amikor a kormányfő a szemükbe mondta, hogy „Ezt választom, ezt pedig nem!”, akkor cinikus módon azt üzente nekik, hogy mennyire nem veszi komolyan a véleményüket. Ezzel pedig tulajdonképpen már meg is fenyegette őket: ha másként döntötök, akkor a választásotokat nem fogadom el.

Lövészárok-háború? – teszi fel a kérdést Miroslav Kusý, aki szerint a miniszterelnök azzal fenyegette a választókat, hogy vagy arra fognak szavazni, akit ő akar, vagy pedig instabilitás, háborús viszonyok és állandósult, feszültségekkel teli politikai helyzet vár rájuk. A kormányfő ezzel a polgároknak szánt üzenettel beszállt a választási kampányba, remélve, hogy a félelemkeltés hatásos lesz és a választók megértik, hogy miként kell viselkedniük, ha nem akarják őt felbőszíteni. Azon el lehet gondolkodni, hogy a Gašparovičra szavazók egy és negyed milliós táborából mennyi emberre hatott ez a félelemkeltés. Senki sem kételkedhet azonban abban a millió választópolgárban, akik nem ijedtek meg és Radičovára szavaztak.
Gašparovič választási kampányának legfőbb óriásplakátja a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt szinte szerelmespárként ábrázolta, akik örök hűséget esküsznek egymásnak. Az ideális házasságról való álmodozásként ez elmegy, de itt valami másról kellene szólnia a dolognak, figyelmeztet Kusý, aki szerint a végrehajtó hatalom két legfőbb tényezőjének a kiegyenlített kapcsolata a legfontosabb, mert ha a kettő egy szoros egészet alkot, akkor az egyikük felesleges.

Ha van racionális magyarázat a végrehajtó hatalom megosztására, akkor az, hogy az államfői funkciónak teljesen függetlennek kell lennie a miniszterelnöki funkciótól. Mindkét posztot betöltő személyiségnek egymástól minőségileg kellene különbözni, miközben a miniszterelnök a kormány élén áll és azt mintegy menedzseli, a köztársasági elnök pedig az állam feje, szögezi le Kusý, majd arra hívja fel a figyelmet, hogy a köztük lévő viszonynak az alapja a kölcsönös megbecsülés kellene, hogy legyen, ahol mindketten teljes mértékben elismerik egymás hatásköreit.

Köztársasági elnökünk – államférfink még ez idáig nem volt ebben a Szlovák Köztársaságban. Csak régi kommunistákhoz, egykori Mečiar-hívőkhöz és a régi rendszer kiszolgálóihoz volt eddig szerencsénk, állapítja meg Kusý. Ebben a tekintetben az államfőválasztás második fordulója első ízben hozott valami újat, mivel az a régi rendszer képviselői és az új, a zavaros múltat nélkülöző, fiatal politikusgeneráció közti párbaj jegyében telt. Ez pedig egy üdítően új dolog volt a mi politikai életünkben.

A választók többsége teljesítette Fico kívánságát és az ő szája íze szerint való elnököt kapott tőlük. Marad viszont a kérdés, írja Kusý, hogy ez mire lesz jó neki, és mire nekünk. Fico számára Gašparovič lényegében befejezte aktív feladatát, mert a kormányfő bőven megelégszik majd azzal, ha az államfő formálisan teljesíti a feladatköréből adódó kötelességeit. Így aztán maximálisan a kedvteléseinek élhet, ami meg is felel Gašparovičnak. De mit is várhatunk egy öreg bácsitól? – teszi fel a kérdést Kusý. Nem igazán vagyok biztos abban, hogy ennyivel beérik-e Gašparovič választói, hogy az ország többi polgáráról már ne is beszéljünk. Mert azt, amit az elnöktől az elkövetkezendő nehezebb és bonyolultabb időszakban valóban jogosan elvárnak és elvárhatnak a polgárok, Gašparovič nem tudja teljesíteni. Fico ugyanis már a markában tartja őt, és akkor sem adna neki szabad kezet, ha esetleg Gašparovič szeretné. De ő nem is akarja. És főleg nem az ország azon polgárai viszonylatában, akik nem férnek bele a nemzeti gondolkodásmódjába. Vajon hogyan fog nemzeti módon gondolni magyar és roma nemzetiségű polgártársainkra? – teszi fel ismételten a kérdést a jegyzetíró.
Gašparovič csillaga ezzel a választással leáldozott és már csak tovább hanyatlik. Tőle ellentétesen, Radičová csillaga most van feljövőben, és vele ellentétben nyitva áll előtte a politikai jövő és mivel fiatalabb, meg is van rá a nagy esély. Csak csupán türelem és erős idegek kérdése az egész – zárja írását Miroslav Kusý.

Miroslav Kusý, Felvidék Ma, tt.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona