Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az autonómia albizottság

//levél az albizottsághoz!!
2012.05.09.
Tegnap az autonómia albizottság megtartotta alakuló ülését , ahol Csóti György, az albizottság fideszes alelnöke szerint:
""Aligha lehet vitatkozni azzal a megállapításával, miszerint "autonómia nélkül a jelenlegi feltételek mellett a magyarság el fog tűnni a szomszédos országokból". Azzal már sokkal inkább, hogy "a szomszédos területeken az autonómiára nagyfokú politikai akarat mutatkozik".
Felvidék esetében csínján kell bánni a jelzőkkel, pláne a "nagyfokúval". Az elmúlt évtizedekben ugyanis a politikai akarat éppen az autonómiatörekvések intézményesített elszabotálására, elfojtására irányult, s még a megújulófélben lévő MKP sem tudott határozottan letenni az asztalra egy átgondolt, nemzetközi jogi standardokkal és mintákkal alaposan aládúcolt korrekt autonómiamodellt. Amelyet aztán következetesen lehetne képviselni - alkalmasint az újonnan megalakult autonómia albizottság előtt is..
.""

Csóti úr nyíltan kimondta azt, amit már régóta tudni lehet, hogy az MKP-nak nincsen saját elképzelése autonómia témában, így autonómia tervezete sincs. A Commora Aula autonómia tervezete már 2007 óta létezik és ami a leglényegesebb ez egy megvalósítható tervezet, amit közös erővel még tovább lehetne tökélesíteni (már elküldtem Önöknek). De erre az MKP nem kapható, sőt úgy tesz, mintha ez a tervezet nem is létezne. Tovább megyek Csóti úr annak ellenére, hogy tudja, hogy ez a tervezet létezik, mert személyesen ott volt 2008-ban a Hódmezővásárhelyi KMAT tanácskozáson, ahol Tőkés úr mellett ülve átadtam a felvételi kérelmünkkel együtt a KMAT-ba a CA 2007-ben elkészült autonómia tervezetét, Tőkés úr vette át két példányban, az ott lévők megtapsolták az aktust és maga Tőkés úr nyilatkozott, hogy az ügyben hamarosan választ fogunk kapni. Várunk a válaszra a mai napig, de nem kaptunk. Nem értem Csóti úr ezek után, miért vár valamire, ami az asztalán van, kérem olvassa el a tervezetet, ha kidobta az interneten mindenki számára elérhető, sőt nemrég személyesen email formájában elküldtem az összes autonómia albizottsági tagnak. Erre az emailomra, ahol felajánlottam a segítségemet, sőt, hogy az autonómia tervezettel kapcsolatosan szívesen referálok az albizottság előtt, a felajánlásomra a mai napig nem kaptam választ.

feladó: János Bósza jhaoautonomia@gmail.com
címzett: katalin.szili@parlament.hu
dátum: 2012. április 20. 18:57
tárgy: Egyetlen2007 óta létező felvidéki autonómia tervezet
küldő: gmail.com

feladó: János Bósza jhaoautonomia@gmail.com
címzett: ferenc.kalmar@parlament.hu;
arpad.potapi@parlament.hu;
gaudi-nagy.tamas@parlament.hu;
szavay.istvan@parlament.hu
dátum: 2012. április 25. 9:22
tárgy: Fwd: Egyetlen2007 óta létező felvidéki autonómia tervezet
küldő: gmail.com

Csóti úr részéről minimum nem korrekt dolog eltitkolni a CA tervezet létét. Márcsak azért sem, mert a tervezetet a Fico vezette kormányhivatal is átvette még 2008-ban. Van róla írásbeli bizonyíték. Tudom a politika az érdekek mezsgyéjén működik és én ebbe a képbe nem illek be. DE!!! Kérdezem erre mit mondjon a fél milliónyi asszimilálódó felvidéki magyarság, mert az ígérgetésekből már nem kérnek, ma már konkrét tetteteket várnak el a politikusainktól, Önöktől is és minden felvidéki megélhetési politikustól is. Magukon múlik, hogy válasszanak kik is a kerékkötői a megmaradásunknak, vagy kik azok, akik mindent megtesznek és meg fognak tenni, hogy egy dél-tiroli típusú és polgári elveken működő autonómia terület létrejöhessen a polgári Európában.

Ezek után számomra teljesen érthetetlen, hogy az Önök albizottsága mit is akar. Egy létező tervezetet eltitkolnak, pontosabban Csóti úr eltitkoltatja, gondolom MKP-s javaslat alapján (elnézést, ha tévednék-de nem tévedek), akárcsak a személyem lejáratása árán is nemhogy segítenék a felvidéki autonómia törekvéseket, hanem keresztbe tesznek már lassan 5 éve mindennemű próbálkozásnak.

Most akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium albizottságának Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága honlapján található bejegyzést hogyan kell értelmezni:
"Autonómia
A határon túli magyar közösségek megmaradásának zálogát a különböző autonómiaformák jelentik. Az autonómia által látjuk leginkább biztosítottnak azt, hogy magyarként teljes életet lehessen élni a Kárpát-medencében, ezért stratégiai célként tekintünk az autonómia különböző formáinak megvalósulására."


Nem értem, most mi a fontosabb dolog az MKP eddigi nemakaró politikájának a támogatása, vagy a már meglévő lehetőségek kiaknázása, tervezetek támogatása.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az MKP nem egyenlő felvidéki magyarsággal. Mi fél millión vagyunk és fél millión akarunk magyarként Fölvidéken élni, de 20 év alatt 110 ezerrel csökkentünk. Az én három fiam mind a három a mostani népszámláláskor magyarnak vallotta magát, tehát rajtam és a családomon nem fog múlni a népcsökkenés. Az okokat a felvidéki magyar politikusok megalkuvó politizálásában kell keresni. Nem tudom megítélni, hogy Önöket vagy rosszul informálják a felvidéki valós helyzetről, vagy .... nos erre nem is merek gondolni.

Ha őszintén gondolják, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon és 20 év múlva már necsak mutatóban maradjon Felvidéken, akkor most és azonnal lépni kell, de azt ne az MKP-tól, az ő megalkuvó politizálásuktól várják, hanem minden tenniakaró kéztől, akik időt, pénzt nem kímélve és megtorlásokat is elviselve teszik a dolgukat.

Tehát az Önök részéről minimum korrektség az lenne, ha nem valótlanságot állítanának, hogy nincs a felvidéki magyarságnak saját tervezete, mert azt már 2007-ben Dunamocson a DFÖT alakuló közgyűlésén beterjesztettük és ott el lett fogadva. Az igaz az MKP azóta is ignorálja és minden módon megakadályozta, hogy a lakosság megismerhesse annak tartalmát. Céljaink megvalósításához kértük a Szülőföld Alap segítségét. El lettünk utasítva. Most akkor nem értem Önök és az MKP mit is akar? Autonómiát és megmaradást a felvidéki magyarságnak, vagy csak beszélni az autonómiáról és a népünk asszimilációját. A mi tervezetünk megállítja az asszimilációt, de az MKP nem létező tervezete és a tili-toli politizálásuk csak elmélyíti a problémáinkat. Engemet az MKP-ba nem vesznek be, mert mindent megtennék a párt megreformálásáért, így inkább minden módon befeketítik a nevemet és ahol tehetik lejáratnak. DE!!! Egy dologban a nemakaró politikusaink tévedtek, nem vagyok az a feladó típus, főleg akkor nem, ha tudom, hogy igazam van és az igazamat meg is tudom védeni, bizonyítani azt. A mi tervezetünk már megvan, csak tökélesíteni kell és küzdeni a megvalósításáért. Labda az Önök oldalán van, döntsék el kihez passzolják, azokhoz akik eddig a labdát szándékosan mellérúgták, lefeküdtek az ellenfélnek, vagy azokhoz, akik mindent megtesznek a győzelem érdekében. Puskás Öcsi ismerné a választ.
Barátival

Bósza János örökös autonómista
Az autonómia albizottság megtartotta alakuló ülését

Az autonómia albizottság megtartotta alakuló ülését

2012. május 09.
szd, Felvidék.ma

autonomia onrendelkezes felvidek

Az autonómia törekvések akkor lehetnek csak sikeresek, ha azok megfogalmazása felette áll a pártpolitikai érdekeknek - nyilatkozta Szili Katalin a Nemzeti Összetartozás Bizottság autonómia albizottságának az elnöke.

Amint arról korábban hírportálunkon már beszámoltunk, április 17-én a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága létrehozta az autonómia albizottságot, melynek elnöke Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi (szocialista) elnöke lett. Az albizottság paritásos elven működik: 4 kormánypárti és 4 ellenzéki tagból áll. Feladata a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési küzdelmeinek előmozdítása, a különböző autonómiamodellek gyakorlati megvalósulásának szakmai előkészítése, a téma szakértőinek és a munkában részt vállaló képviselők segítségével.
Az autonómia albizottság megtartotta alakuló ülését, mely után Szili Katalin elnök az MTI-nek a testület létrehozásának indokairól elmondta: a megalapítás apropóját a székelyföldi autonómiatörekvések adták. E törekvések azonban akkor lehetnek csak sikeresek, ha azok megfogalmazása felette áll a pártpolitikai érdekeknek. Az albizottság elnöke a széles körű együttműködésben látja a testület munkájának értelmét, éppen ezért minden, a téma iránt elkötelezett szervezetet szeretnének meghívni, beleértve a Kárpát-medencei Autonómia Tanácsot is. Fontosnak tartja az egyes európai autonómia-modellek áttekintését, de mindenkor azt kell szem előtt tartani, hogy "az autonómia kérdéséről nem lehet szemlesütve beszélni, tudni kell, hogy milyen törekvések mentén lehet közös eredőben megállapodni".
Ugyanakkor Csóti György, az albizottság fideszes alelnöke szerint jelenleg Európában nincs nagy fogadókészség a téma iránt, éppen ezért kiemelten fontos a szövetségesek keresése. Már csak azért is, mert - mint fogalmazott - mára szertefoszlott az az illúzió, hogy az európai vagy az euroatlanti integráció megoldja ezt a kérdést. Ennek legkegyetlenebb bizonyítékául közölte a brutális számot: 300 ezer fővel csökkent a magyarság száma az elcsatolt területeken 1991 és 2001 között.
Aligha lehet vitatkozni azzal a megállapításával, miszerint "autonómia nélkül a jelenlegi feltételek mellett a magyarság el fog tűnni a szomszédos országokból". Azzal már sokkal inkább, hogy "a szomszédos területeken az autonómiára nagyfokú politikai akarat mutatkozik".
Felvidék esetében csínján kell bánni a jelzőkkel, pláne a "nagyfokúval". Az elmúlt évtizedekben ugyanis a politikai akarat éppen az autonómiatörekvések intézményesített elszabotálására, elfojtására irányult, s még a megújulófélben lévő MKP sem tudott határozottan letenni az asztalra egy átgondolt, nemzetközi jogi standardokkal és mintákkal alaposan aládúcolt korrekt autonómiamodellt. Amelyet aztán következetesen lehetne képviselni - alkalmasint az újonnan megalakult autonómia albizottság előtt is...

szd, Felvidék.ma

Kapcsolódó cikkek

Autonómia albizottság alakultAutonómia albizottság alakultAutonómia albizottság alakult

Autonómia albizottság alakult

2012. április 20.
Felvidék.ma

A magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága keretében megalakult az Autonómia albizottság Szili Katalin vezetésével. Feladatuk a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési küzdelmeinek előmozdítása.

Potápi Árpád János, a bizottság fideszes elnöke kiemelte: a székely autonómia kérdése nem csak a székelyeken múlik, az egyik színtér Székelyföld, és további színtér Bukarest, Budapest, valamint Európa, és az Európai Unió. Ugyanakkor, ha az SZNT továbbra is ilyen hatékonyan képviseli ezt az ügyet, akkor az autonómia kérdése a továbbiakban nem kerülhető meg - értékelte, hozzátéve: számukra az egyetlen elfogadható eredmény a területi autonómia.
Csóti György (Fidesz) szerint ez az egész nemzet ügye, nem csak az anyaországé. Együtt kell harcolni a különböző autonómiaformákért, "csak az egységes fellépésnek van esélye Európában" - jelentette ki.
A szintén fideszes Hoppál Péter reményt látott arra, hogy az autonómia 5-8 éven belül megvalósulhat.
Szili Katalin (független), a bizottság alelnöke azt mondta, egy kérdés van, tudnak-e közös hangon szólni, felsorakozik-e zászlajuk mögé az egész nemzet vagy sem. Reményének adott hangot, hogy ez a kérdés nem lesz a politika játszótere a választási időszakban.
Kalmár Ferenc (KDNP) kiemelte, hogy az SZNT a politikai küzdőtér fölé emelkedett, ezt a modellt kellene követni más külhoni területeken és a szórványban is. Az autonómia megvalósulására 10-20 éven belül mindenképpen lát esélyt - mondta -, jó felvetésnek tartva, hogy a román külügyi bizottsággal közösen tanácskozzanak erről a kérdésről.
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), aki vendégként volt jelen a bizottság ülésén, úgy vélte: akár 1-2 éven belül dűlőre lehet vinni az autonómia ügyét. A magyar diplomáciának határozott stratégiával, nemzetközi fórumokon és Romániával folytatott kétoldalú tárgyalásokon "ki kell kényszerítenie ezt az autonómiaformát". Döntő jelentőségűnek nevezte azt, hogy politikai egység jöjjön létre a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumának megvalósítása érdekében, és a kormány minden lehetséges eszközzel támogassa a székelyek szívós önrendelkezési küzdelmét. Kiváló alapot jelent a tavaly az Európa Tanács közgyűlése által Gaudi-Nagy és Kalmár Ferenc módosító javaslatának eredményeként a tagállamokban élő nemzeti közösségek számára biztosítandó területi autonómiát szorgalmazó 1832/2011-es számú határozat.
Szávay István (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést nem tekintik pártügynek, és örömét fejezte ki, hogy az autonómiatörekvések támogatását illetően "nagyjából" egyetértés van a parlamenti pártok között. Kifogásolta ugyanakkor, hogy nem látják a konkrét tettekben megnyilvánuló cselekvést a kormány, illetve a kormánypártok részéről. Szávay példaként hozta fel, hogy a kormánypárti képviselők április 16-án nem támogatták azon módosító javaslatát, mely a nemzeti örökségről szóló országgyűlési határozatba beemelte volna a kulturális autonómia fontosságát.

A Nemzeti Összetartozás Bizottsága április 17-i ülése során megalakította az Autonómia albizottságot, mely Szili Katalin elnökletével, nyolc fővel (négy ellenzéki és négy kormánypárti) kezdi meg a jövőben a munkáját. Feladata a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési küzdelmeinek előmozdítása, a különböző autonómiamodellek gyakorlati megvalósulásának szakmai előkészítése, a téma szakértőinek és a munkában részt vállaló képviselők segítségével.

MTI nyomán,
http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/33546-autonomia-albizottsag-alakultÜlésezett az autonómia albizottság

Ülésezett az autonómia albizottság

2012. december 20.
Felvidék.ma

A Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának autonómia albizottsága határon túli magyarok részvételével tartotta ülését, 2012. december 19-én.

Az albizottság tagjai a magyar Országgyűlésből: Dr. Szili Katalin (elnök, független), Csóti György (Fidesz, alelnök), Ékes Ilona (Fidesz), Kőszegi Zoltán (Fidesz),
Szávay István (Jobbik), Kalmár Ferenc András (KDNP), Dr. Dorosz Dávid (LMP), Szabó Vilmos (MSZP).

Az albizottság feladata a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési küzdelmeinek előmozdítása, a különböző autonómia modellek gyakorlati megvalósulásának szakmai előkészítése, a téma szakértőinek és a munkában részt vállaló képviselők segítségével. A Felvidékről Duray Miklós politikus-közíró és Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke vettek részt az albizottság ülésén.

Az autonómia albizottság szerint az etnikai konfliktusok legbékésebb, leghatékonyabb megoldásának eszköze az autonómia megvalósítása, ezt nagyon sok példa mutatja, ám a konfliktusok mögött sok esetben az adott kisebbségek autonómia törekvésének elutasítása áll. A legutóbbi népszámlálási adatokat is figyelembe véve autonómiát Felvidéken, Kárpátalján, Partiumban, Székelyföldön, valamint a Tisza mentén, Szabadka környékén lehetne létrehozni.
Az ülésen a résztvevők meghallgatták Korhecz Tamásnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének előadását a vajdasági autonómia helyzetéről. "Szerbia biztosítsa a délvidéki magyarság teljes körű nemzeti autonómiáját, területi és személyi elvű autonómiát. A nemzeti tanácsokról szóló törvénynek az eddigi tapasztalatok alapján való mielőbbi módosítását, amely szavatolja a nemzeti kisebbségek tényleges politikai önkormányzatát, felruházná döntéshozatali joggal és hozzájárulna az érdekeinek megfogalmazásához és hatékony képviseletéhez." - fogalmaztak a vajdasági magyar pártok és civil szervezetek vezetői.
3. Szerbia valódi decentralizálását és EU-kompatibilis régiókra (nem statisztikai) való átszervezését. A régiók kialakításánál vegyék figyelembe a gazdasági, földrajzi, etnikai és más elveket. A délvidéki magyarság tömbben élő része egy közigazgatási egységben, régióban legyen. A közigazgatási reform részeként létre kell hozni a szubszidiaritás elve alapján működő települési önkormányzatokat.
Az ülésen áttekintették az erdélyi autonómia törekvésekkel kapcsolatos polgári kezdeményezéseket is.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona