Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Ki kell mondani az igazságot!

Autonómiát a felvidéki magyarságnak


Autonómiát a felvidéki magyarságnak!

Ki kell mondani az igazságot!

2009.09.10.
Az autonómiának nincs alternatívája. Csakis a területi autonómia garantálja a fölvidéki magyarság megmaradását ezerszáz éves hazájában. Aki mást mond, az autonómia-ellenes és a felvidéki magyar nemzetrész pusztulását szeretné elérni akarva, akaratlanul is. Azok akik tehetnének az ügy sikeréért, azok tettek helyett az okokat keresik, - mit miért nem lehet alapon - nem tesznek semmit sem a területi autonómia békés kiharcolásásának az érdekében. Ők azok (Csáky, Bugár, Duray, Nagy és a többiek) akik a felvidéki magyarság legelemibb emberjogi követeléseit figyelmen kívül hagyják és a pusztulásba vezetik a honi magyarságot, a szakadék szélére sodorva a saját népüket, csak a saját zsebeik megtömésével foglalkoznak, megélhetési politizálást folytatnak. Ők a felvidéki magyarság igazi ellenségei, elárulták a felvidéki magyarság legelemibb érdekeit, jogát a megmaradásra.

Az emkápások és az exemkápésok, valamint az elődpártjaik, az elmúlt 20 évben semmit sem tettek a területi autonómia érdekében, csak kitartóan vártak valamire, hogy a szegény és magára hagyott felvidéki magyar nép asszimilációja, jogfosztottsága magától megoldódik. Igazi jogképviselet heéyett, egymás közötti áskálódással töltötték a napjaikat. Azokat pedig,akik az autonómia fontosságára akarták a polgárok figyelmét felhívni, a közvéleményt informálni (ami az MKP feladata lett volna) , a népnek elmagyarázni az autonómia igazi értelmét, azokat vagy ellehetetlenítették, vagy egyszerűen lehülyézték és sziszes ügynököknek bélyegezték. A mai napig olyan sikeresen mondogatják, hogy a felvidéki magyarsággal is elhitették igen az autonómisták a rosszak, nem pedig ők akik már húsz éve hazudoznak nekik.

Egy idézet a kukac fórumból:
"Amikor Csáky Pál, még miniszterelnök-helyettesként, átjárt délutánonként sörözni Dzurindához, Fico elődjéhez, a maihoz hasonló dolgok nem fordultak elő.
Miként azt a kriptokommunista Aczél Endre látja a Népszabadság 2009.aug.28-i számában az Európa hallgat c. cikkében. Ebben nem az a szomorú, hogy egy őskommunista így látja.
Hanem az, hogy Brüsszel is pontosan ezen a véleményen van. Mert Csákynak miniszerelnök-helyettesként volt képe nyugaton azt hazudni, hogy Szlovákiában a magyarságnak már tulajdonképpen megvan a kulturális autonómiája. Csupán azért, hogy Szlovákia szekerét hamarabb betolja az EU-ba. Most ez a hazugság visszaütött.
Hogy van ez, Csáky úr ? Amikor hatalmon vagyunk, akkor "minten natyon szép,minten natyon jó", amikor a vályú látótávolságon kívül kerül, egyből savanyú lesz a szőlő ?
Mi lett volna, ha Szlovákia miniszterelnök-helyetteseként utazik ki az Egyesült Államokba és ilyen minőségben mondja el az igazságot, hogy a hírhedt Benes-dekrétumok alapján bizony amerikai állampolgárokat is fosztottak meg a vagyonuktól. Olyanokat, akik soha nem voltak csehszlovák állampolgárok. Talán most jobban hinnének Önnek Amerikában. És árnyaltabb kép alakult volna ki az amerikai közvéleményben a háború utáni Csehszlovákiáról és utódállamairól.
Elképzelhető, persze, hogy hazaérkezése után már nem lett volna miniszterelnök-helyettes. Cserébe viszont hiteles felvidéki politikus maradt volna. Talán az egyetlen.
Véleményem szerint a HírTV Sziluett c. műsorában önmaga egekbe emelése helyett beszélhetett volna inkább a 8 év elszalasztott lehetőségeiről. Vagy arról, miként verte át az ország több pontján az MKP leghűségesebb választóit. Sokkal érdekesebb lett volna a műsor. És jóval hosszabb.
Már csak egy utolsó megjegyzés. A tüntetők nem a stadionon voltak. Hanem a stadionban. Magyarul ezt így mondják." - idézet vége ( link )

A ronda lett a szép, a becsületes a bűnös, a kitartó a megvetendő, az igaz szó a hazugság. Ezt sikerült a duraysta, csákysta és bugárista megélhetési, hazudozó társaságnak elérnie. Az helyett, hogy a tettek mezejére lépnének és kitartó küzdelembe kezdenének a felvidéki magyarság érdekében, ez helyett, tovább folytatják a nemakarással megtetézett butításaikat (lásd. a szeptember 1-i MKP-s dunaszerdahelyi majálist), látszattevékenységeik pedig, a felvidéki magyarságot a poklok tüzébe vezetik, a teljes asszimilációba, a szlovák soviniszták karmai közé.

Pedig a megoldás nagyon egyszerű és helyénvaló.

KÖZÖS TERÜLETI AUTONÓMIÁNAK hívják alkotmányos AZONOS JOGOKKAL felruházva, hogy végre a felvidéki magyarság a saját ügyeinek az irányítását a saját kezébe vehesse. Ezt az MKP-s és a HÍD-as álmagyar politikusok nem akarják, ez helyett a zsírosbödön körüli üldögéléssel töltik a napjaikat, hazudoznak reggel, délben este, de még az álmukban is.Olyan szintre emelték a megalkuvó politizálásukat, hogy már saját maguk is elhiszik, hogy a nép van ő értük, nem pedig fordítva van. Mindez egy beteges hozzáállást eredményezett, mindent ami más, amit ők mondanak azt tűzzel-vassal irtják, a lehető legrosszabb alternatíva a felvidéki magyar nép számára.

A saját politikusaink alávaló hazugságai és nem akarásuk ellen, de főleg az alkotmányos azonos jogainkért, valamint az ehhez szükséges autonómiáért kell tüntetni, ezért kell az utcán békésen követelni az emberi jogaink tiszteletben tartását. Az ENSZ alapokmánya is tartalmazza azt a kitételt, minden népnek joga van az önrendelkezésre, így duplán érthetetlen a számunkra, hogy a látszatpolitikusaink miért nem merik nyíltan felvállalni ezt az alapvető az ENSZ által is garantált jogunkat, ami a megmaradásunkról szól ezerszáz éves hazánkban.

Fölvidéken a magyar nem vendég, mi idehaza vagyunk. A trianoni betolakodók a vendégek, tehát ne ők akarják nekünk megmondani mi jó a felvidéki magyarnak, majd mi azt megmondjuk, békésen kiköveteljük. Ne akarja a betolakodó nép a saját műnyelvét ránkkényszeríteni, nekünk van többezer éves saját nyelvünk, ha közöttünk akarnak élni tanulják meg ezt a nyelvet is. Dél-Fölvidék Autonómia Tartomány területén ők nem lesznek diszkriminálva, saját kultúrájukat, saját nyelvüket megtartva alkotmánytisztelő módon fognak az autonómia szervei velük szemben eljárni, úgy ahogyan minden további polgárral szemben is. Alkotmányos jogaikat az azonos jogok elvéből kiindulva tiszteletben tartja majd, lehetőséget adva nekik a magyar nyelv elsajátítására is.

BJ-CA
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Ot [ 2009-09-18 19:56 ]

Én magyarországi magyarként, aki néha átmegyek Párkányba, Dunaszerdahelyre stb is úgy látom, hogy az autonómia nem utópia, hanem szükséges.. Apámék székelyként jöttek át Magyarországra. Persze 21.században élünk, az EU-ban, DE 90 éve próbálja a tót, a román, szerb asszimilálni a magyart, és ez nem szünt meg, sőt egyre pofátlanabbul próbálja. miért kellene türni tovább? itt a lehetőség, ez a realitás. Kell csinálni egy resetet, mint a computeren, elfelejteni a régi beidegződéseket, félelmeket. Ha valaki végiggondolja, a mai állapotokat, akkor be kell lássa, ez senkinek sem jó, sem a tótnak, sem a felvidéki magyaroknak.Miért kellene egy természetellenes képződménygt tovább fenntartani. hát nem kell...Nádasdi István [ 2009-09-10 19:36 ]

Tisztelt Megyeri Úr!

Nem vagyok hungarista nem trianonozok, szociáldemokrata vagyok a régi fajtából és természetesen autonómista-rtégionalista.

Talán úgy gondolja, hogy a katalánok, az skótok, a baszkok, a welesiek, a tiroli németek, vagy a belgiumi németek küzdelem, nélkûl jutottak az autonómiához. De Keleteurópàban es a Balkánon is vannak példák.

Az EU-s országok nem nevettnek, nekik is meg kellett oldani az autonómia és a régionalista problémákat Még Franciaország is jó irányban halad. Az elszászi megyeket nem osztottak meg a régiók kialakításakor.
Sôt Franciaország tulajdonképpen megengedte a második Saarvidéki referendumot. Szép gesztus! Akkor éppen ott tanultam!

ön úgy látszik nincs megfelelên tájekoztatva, vagy hisz az olcsó szlovák és MKP-s propagandának?

Irásomban egyébként Csáky fantasztikus politikai, teljesítményérôl volt szó.
Mádutt mátr elzavarták volna. Itt mág mindig vezérként tetszeleg. Ezen nem változatat az sem, hogy
Bugár még rosszabb.
Nembeszémltemháborúról, nemúszitottam, paradigmaváltást hirdettem és egy új régionalista autonimista párt megalakítását.

üdvözlettel

Nádasdi IstvánMegyeri Péter [ 2009-09-10 18:46 ]

Ugyesek vagytok nagy harcosok csak igy tovabb! Majd csak egyszer odafajul a dolog hogy haboru lesz! Egy kis veres haboru :D Nah aztan a felvideki magyarsagnak tenyleg nyoma se marad :) Ahogy tik emlegettetek. Csak igy tovabb mar varom a szirenakat nah meg a pusztulatot! Mirol is tik almodtok? Jah! A Nagy hungariarol ami mar kb. evszazadok ota nem letezik? Nem! Mert tik ugye nem felejtetek hat akkor ne is :)) Utopistak! Ebredjetek fel hisz 21.ik szazadban elunk, es nem a kiralyok idoszakaban! Ha jol tudom valami EU tagsagban elunk ugye? Vagy megse? :) Jah nem hisz tik hatraneztek, es nem elore :D De fo hogy a nagy EU orszagok rajtunk nevetnek a kis totokon meg a kis magyar parasztokon :) Csak igy tovabb!!Nádasdi István [ 2009-09-10 17:42 ]

Teljesen egyetértek Bósza Jánossal! Területi autonómia nélkül a felvidéki magyarság, mint nyelvi közösség halálra van itélve. Az EU csatlakozás elôtt találkoztam több EU parlamenti képviselôvel. Az egyik például azt mondta nem erdemes lobbizni és a tényeket feltárni. A politikai döntés már megszületett. Csak egy már megírt forgatókönyvet kell lejátszani. A kritikák most csak arra szolgálnak, hogy régi tagok, a szlovákok a nyomás alatt minnél több szlovák nemzeti vagyonra tehess´ék rá kezüket. Egy képviselô "úr" most azon spekulál, hogy tehetné rá kezét a szlovák telecomra. Az igazat mondta, látogat´som áalkalmából valóban kapott hívást ebben az ügyben.

Vagy miniszterlnôk helyettes és kisebbségi miniszter esete. Szerinte nincs magyar probléma Szlovákiában. Csak a cigányokkal vannak kiesebb nehézségek". Erre Csáky muzsikáltatta és táncoltatta A Roma Thant (Kassai roma szinház) Belgiumban és ágban. Ugyebár Hem lehet baj a roma közöséggel hiszen még színházuk is van! A roma mûvészek is tudták, hogy Csáky eszköznek használja ôket. Amikor megkérdeztem az illetô képviselôtôl mit lehet tenni? Habozás nélkül válaszolt: "értékeljék politikusaik mûkôdését, ne szavazzanak rájuk, ha kell alakítsanak új pártot".

Meg is alakult a Magyar Föderalista Párt, amely komoly tömegeket tudott megmozgatni. Sikerült a pártot a megszûntetni MKP segítséggel. Amikor ez sikerûlt nekik, valósággal élveztek gyönyörükben. Nem tudták mit cselekszenek. Lehet, hogy tudták, de a politikai státusuk megtartása volt a lényeg számukra. Csáki számára a szolgálati gépkocsi megtartása természetesen vezetôvel mindennél fontosabb volt. Ezt nem én állitom, ezt az MKP politbúró tagjai mondták el.

Még egy kis hokusz pókusz és a felvidéki magyar közösséget leírja a történelem. Már a szakadék szélén vannak.

Mit lehet tenni. Egy új magyar pártot kell alapítani, amelyik következetesen küzd a területi autonómiáért.. 26-én pedig ott kell lennünk a komáromi autonómia tûntetésen.

Nádasdi István
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona