Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Autonómiahomokozó

2009.12.05.
Kukac fórumból vita, a másfél éve beigért MKP-s autonómia tervezetről:


Bendegúz írta:
Idézet: Petheő Attila nem kívánja kommentálni Bósza János kezdeményezéseit, szerinte ugyanis fontos, hogy egy autonómiakoncepció használható legyen. Elárulta, hogy készülőben van egy kiforrottabb terv, de a kezdeményezők nevét – taktikai okokból – egyelőre titokban tartja.


Petheő Attila használhatatlannak találja a Bósza-féle autonómia-kezdeményezést. Rendben van, hiszen - állítása szerint - neki annál különb van odahaza. A petheői autonómia-koncepció minden előleges bizalmamat élvezi, ám mégis szeretném tudni, milyen örömteli eseményeknek kell bekövetkezni addig, míg a sorsomat illető tervezettel megismerkedhetek.czuczor írta:
Abrakabarát! Az eddigi hozzászólásaidban, számtalanszor jelentetted ki, hogy mindegy ki csinálja, csak csinálja már valaki. Azt is tobbszor kijelentetted, de cáfold meg ha valótlant állítanák, hogy nem kell ezt pont Bószának, vagy Bószával csinálni, meg, hogy Bósza félre is áll, ha valaki más elkezd ezzel foglalkozni. Hát ....elkezdett. Az is a pluralizmus egyik megnyilvánulása, ha ugyanazzal a témával tobben foglalkoznak egymástól fuggetlenul.
Ne csináld már, hogy tiéd a homokozó. Próbáld meg elviselni, hogy esetleg más is akar benne játszani! Viselkedj felnott módjára! Még az is elofordulhat, hogy még tobben jonnek, és hozzák a kislapátjukat. Építsd Te is a váradat és a zsuri(felvidéki magyarság) eldonti, kinek a vára szebb, jobb, erosebb! Ne azzal kezdjuk az építés, hogy mindjárt az elején széttapossuk a másik építményét!

Abraka válasza:
Igen igazad van, sokszor mondtam, hogy igenis mindegy ki rukkol ki vele, csak legyen. Bósza félreáll, de csak akkor, ha már a dolgok ténylegesen a saját medrükben szakmai szinten fognak formálódni a végső cél irányában az azonos jogok és a területi autonómia felé. Szerintem ez az idő még nem jött el, vagy szerinted igen? Hisz ebben a topikban se tudtok alapvető dolgokban közös nevezőre jutni, addig sajnos a bószafélékre még nagyon sokáig szükség lesz, mégha széllel szemben is vitorláznak, de helyettetek is kimondják pléhpofával, hogy lehet, sőt muszáj is bizonyos dolgokon változtatni. Ezeket a lépéseket helyettünk senki sohasem fogja meglépni, nekünk kell felnőnünk a feladathoz, ha tetszik, ha nem.
Nekem se volt könnyű az elmúlt masfél év, más se kaptam, csak "pofonokat" jobbról-balról és közben saját magamat kellett győzködnöm, hogy ők, ti nem így gondoljátok, csak a rossz beidegződések szerint cselekedtek, ez adott erőt, hogy folytassam tovább. Ma már az ügy eljutott egy olyan szintre, hogy már nem az a téma szabad-e az autonómáról és azonos jogokról beszélni, hanem hogy az autonómiánk milyen legyen. Sokan a szlovák politikusok közül is elmondták az autonómiáról beszélni, sőt békésen azért harcolni is szabad, nem ütközik semmilyen törvénybe.

Én nekem nem azzal van a bajom, hogy az Attiláék is csinálnak (?) egy tervezetet, hanem, hogy miért kell titkolozni. Nekem az Attila már 2006-ban ezt szignalizálta, amikor mi még el se kezdtük, hogy valami lesz, OK akkor ki vele. Ennyi se több , se kevesebb. Minél több javaslat lesz, annál jobb lesz a végső változat. Mi van a 50 fős Duray bizottsággal, egy javaslatot el lehet készíteni, pár hónap alatt, de megmaradásra napról-napra kisebb az esélyünk.
A mi javaslatunk már kint van, megegyszer mondom , javaslat. Ami egy maximalizált lehetőséget vázol fel. - Van további 3 javaslatunk is, un elérhető jó megoldások, de ezekkel csak a tárgyalások végén szabad kirukkolni. - Szerintem mindig a legjobb, ha a maximálisan elérhető célokból indulunk ki. Utánna jönnek a viták, tárgyalások és a kompromisszumos egyességek.
Egyenlőre, még Durayn kívül senki szerintem ,vagy el se olvasta, csak a médiákon keresztül, túlmedialzált Kassa, szerepét és a 38% magyar részvételt emelik ki. De megkérdezte már valaki, vagy legalább is elgondolkozott azon, hogy miért ilyen formában készült ez az autonómiaelképzelés? Persze ugye nem, de miért is? Amit mi ugyebár javaslunk az csak rossz lehet. De kedves barátaim, hogyan a fenébe akarunk mi egyességre jutni a szlovákokkal, ha a sajátjainkal se vagyunk képesek, de még csak a vita szintjén sem tárgyilagosan véleményt cserélni. Az elviseléssel semmi problémám nincsen, itt most mellélőtél egy kicsit, de annyi igaz nem tárgyilagos kritikák zavarnak, másképpen mondva a mellébeszélés, vagy a tudatos zavarkeltés (most nem rád céloztam, te vitatkozol, mert válaszokat csak kérdésekre lehet adni).
Czucor azt a homokozót legalább elolvastad, vagy feltettél egy kérdést, egyetlen egyet, mit, miért alapon? Ugye nem.
Eredetileg akartam nyitni rá egy témát itt a kukacon is, de aztán meggondoltam magamat. Mert esetleg tárgyilagos viták helyett, majd megint a régi téma, mert a Bósza reklámozni akarja saját magát, végén pedig a Hawkeye biztosan kitörölte volna, hisz hasonló témák már vannak. Ha tévedek bocsi. Pedig bizonyos szintű "reklámozás" nélkül ez nem fog menni.
Ha tetszik, ha nem itt létezik egy javaslat amiről vitázni kéne (ezt már Duray is megmondta), talán egyedül Nográdi tett egy javaslatot a régiók történelmi határaiból való kiindulásra.
Ha valaki nyit egy topikot rá én, mi hajladóak leszünk minden kérdésre, javaslatra reagálni, pontról-pontra. De ne tőlem várjátok el, hogy én nyissam meg ezt a vitát, nem rólam, hanem mi rólunk szól ez a tórténet.
Ha Attila is elkészül az ő javaslatukkal, tegye fel és vitatkozzunkarról is.
Már Thomas Mann is megmondta: "A beszéd maga a civilizáció. A szó, még az ellentmondó is, összekapcsolja az embereket. A szótlanság elszigetel." Tehát szabad a terep, vitatkozzunk és ne vádaskodjunk, főleg ne titokban cselekedjünk, tetteinkkel merjük vállalni a nevünket is, ez erőt, bátorságot és elismerést(persze akinek szüksége van rá) is eredményezhet. Csak így érdemes.


czuczor írta:
Abraka! Nem tudom, hogy félreértés, vagy szándékos félremagyarázás akar e lenni amit most itt elkovettél. Egyetlen dolog amire felhívtam a figyelmedet, a saját kijelentéseid voltak, az egyetlen szándék ami vezérelt az pedig az volt, hogy ne ugorjatok egymás torkának, még mielott ismernétek a részleteket. Ahogy ez a fentiekbol kitunik, Attila barátunk, most, hogy készul kirukkolni valami újjal, kovetkezetesen be is tartja. Te viszont el kezdted félteni a homokozót, ami nem is a tiéd. A homokozó kisajátítására meg nem is merek gondolni.
Még mielott ezt a megnyilvánulásomat is félreértenéd, vagy félremagyaráznád, nem vagyok elkotelezve sehova...eddig még....Teljes mértékben csatlakozom Bendegúz pajtás véleményéhez, miszerint Attilának is elo kell jonni a farbával. Aztán ha nem fog tetszeni elovesszuk a csontozókést és......

Abraka:
Czuczor te egyáltalán elolvastad mit is írtam, ezek szerint nem.
Mit magyaráztam félre, inkább mindenre adtam logikus magyarázatot.
Ki akar az Attilának ugorni, csak azt szeretném valljon színt ennyi.
Ki sajátította ki magának a homokozót, hát épp azt írtam minél több terv, annál jobb a végső terv.
Hol van az leírva, hogy én valamit is féltek?
Olvasd el mégyegyszer miről is van szó, ott mindenre kapsz választ.

Most itt az utolsó hozzászólásoddal nagyon elbeszéltél a válaszaim mellett és lenne egy kérésem, ne találgassatok ki már megint külömböző elméleteket, hogy mit és hogyan akarok kisajátítani, mert mindez nem igaz. Maradj a tényeknél.


Előzmények:
Attila
2008. Február 7. Csütörtök, 13:35

Hozzászólás, az előzmény idézésével
Kedves Bendegúz. Megint olyan állítást közölsz, melynek nincs valós tartalmi alapja.
Alább, szokásodhoz híven, ferdítesz:
"Petheő Attila használhatatlannak találja a Bósza-féle autonómia-kezdeményezést. Rendben van, hiszen - állítása szerint - neki annál különb van odahaza. A petheői autonómia-koncepció minden előleges bizalmamat élvezi, ám mégis szeretném tudni, milyen örömteli eseményeknek kell bekövetkezni addig, míg a sorsomat illető tervezettel megismerkedhetek."

Nem állítottam, hogy már van önálló autonómia-koncepcióm. Az örömteli esemény pedig az lesz, ha egy műhelymunka "következményeként" elkészük a tervezet, melyet nem én csinálok. (idézet vége)

Attila 3 éve igérgeted a jobb autonómia tervezetet, Durayval együtt, még mindig nincs meg? Petheő szerint készül valami, amit a mai napig senkisem kezdett el csinálni.
Az MKP-s műhelymunka is elkészült, de csak 20 éves stratégiai terv lett belőle, autonómia terv nélkül. Ennyit az MKP-sok igazmondásáról. Ők nem akarják, így más se csinálja.
Tisztelt felvidéki barátaim mikor lesz vége az állandó hazudozásnak, az alaptalan igérgetéseknek és az erkölcstelen politizálásnak? MIKOR?

Idézet:
"Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl." (Gandhi)


Először megtűrtetek, még szóbelileg támogattatok is, később kinevettetek, mert kimondtam az igazat, hogy ti csak beszéltek, de nem csináltok semmit sem, azóta harcoltok ellenem, mert rámutattam a hazudozásaitokra és a nemakarásra amiben fetrengtek, de a győztes ígyis a felvidéki magyarság lesz, de remélem akkor A KIFORDÍTOTT KABÁTBAN, NEM FOGTOK A SORBAN TOLONGANI, MINT ahogyan SOKAN A régi rendszerváltó kommunisták közül tették 89-ben, sajnos a történelem megint ismételni fogja önmagát.
BJ
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Tianus [ 2009-12-05 21:22 ]

Tiszteletem..Nadasdi István [ 2009-12-05 16:44 ]

Nagyon szeretném megismerni azokat akik Bósza Jánoson kivül valóban kiállnak az autonómia mellett a Felvidéken.

Petheő Attiláról csak annyit, hogy Duray elküldte Brüsszelbe már évekkel ezelőtt (nem egyedül volt és nem is első), hogy tájékozódjon az ALE-ról (EFA-rol) meg a a belgiumi magyar lobbiról. Ezt a feladatát a naiv helybéliek közreműködésével teljesítette is. Sokáig tettszelgett is ALE és EU szakértőként az MKP-és és komáromi körökben. Úgy látszik túlzott személyes ambicióiról még nem mondott le. Mi vagy ki akadályozta meg abban, hogy támogassa Bószát?

NádasdI István
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona