Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Autonómia konferencia Budapesten - Csak a hivatalos megmondó emberek beszélhettek.

Duray úr álljunk meg egy mondat erejéig !!!

2010.09.19.
Ott voltam meghívott vendégként, a budapesti autonómiakonferencián, de nem szólalhattam fel, mert állítólag akkor Duray nem ment volna el és már minden időpont, felszólalási lehetőség ki volt töltve.

Egy erdélyi honfitársunk így reagált: Pedig hát a felvidéki Bósza Jánosnak egyértelműen ott lenne a helye és fel is kellett volna szólaljon!!! Engedjétek Bószát beszélni!!! (erdely.ma)

Csak az autonómia jogosságát hirdetem

Nem engedték meg, pedig csak tíz percet kértem és voltak személyek akik nem jöttek el és program szerint felszólalók lettek volna. Nem voltak jelen, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Kárpátaljáról dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke.
Tehát lehetőség volt, egyértelmű nem engedték meg, hogy bemutathassam az egyetlen egy felvidéki autonómia tervezetet.

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ígéretet tett a határon túli és anyaországi hallgatóság előtt, hogy soha nem fogják az autonómia ügyét elfelejteni, mellékvágányra terelni. Minden erőt annak szentelünk majd, hogy az erről szóló döntések – amelyek nem Budapesten születnek majd – olyanok legyenek, amilyet a határon túli magyarok szeretnének – fogalmazott.

Mégsem mutathattam be az egyetlen felvidéki autonómia tervezetet.

Egy fórumozó így reagált:
Sok politikus, politikai párt tartja szükségesnek az autonómiát, az önrendelkezésünket. Eddig már eljutottak. Tervezet azonban csak egy van. A Bósza féle. A székelyeknek, a délvidékieknek, kárpátaljaiaknak van autonómia tervezetük. Pártok, politikusok által kidolgozottak. A Felvidéknek is van egy. A kidolgozóját azonban beteg embernek tartja mindenki. Érdekes, az átkosban is elmegyógyintézetbe zárták a kényelmetleneket. Hát ennyire mély ez a beidegződés? Szeptemberben a németországi Hunnia Baráti Kör egy autonómia konferenciát szervez a Polgárok házában Budapesten. A Felvidéket Duray fogja képviselni. Kíváncsi vagyok, hogy mivel fog odaállni a többi határon kívüli magyar közösségek kész tervezetei mellé. (Kartel a paráról)


Duray tegnap az autonómia konferencián, az állította, hogy a felvidéki magyarok nem akarják az autonómiát, szerinte a területi autonómiának nincs esélye. (Bósza: Sümszi-t akarunk, vagyis autonómiát) Az elmúlt húsz évet értékelve, hogy mi történt autonómia témában Felvidéken, csak a 94-es komáromi gyűlést említette. Egy szó, de annyit nem említett, hogy 2006 óta elindult egy mozgalom az autonómia békés kikövetelésének az erdekében. Egy szóval nem említette, hogy már van egy autonómia tervezet, pedig tud róla, a Nomos Regionlizmus polgári táruslás elnöke tisztségében még 2008 márciusában átadtuk autonómia-tervezetünket megvitatás gyanánt a kormányfő hivatalvezetőjének, aki a dokumentumot átvette és ígéretet tett arra, hogy informálni fogja Fico kormányfőt. Ez csak egy dolog a sok közül autonómia témában.

Úgy beszélt, mintha 94 óta semmi sem történt volna és csak ő az aki valamit újból elindíthat. Majd saját bevallása szerint ők voltak a hibásak, a 89-es látszat-rendszerváltók, hogy autonómia témában semmi előrelépés nem történt, de azért autonómistának tarja magát.
Duray részéről, mi ez, ha nem alázatoskodás, csúszó-mászó, álszent viselkedés, olyan tulajdonság, amit Isten is gyűlöl.
Az alázatoskodás egy rossz tulajdonság. Rossz, mert álságos, mert mást mutat, mint ami a valóság. Az öntelt, dacos, büszke, hiú ember szokott alázatoskodni, hogy megnyerje más ember jó tetszését, befolyását, ezt csinálta Duray is tegnap. Az alázatoskodó emberben nem alázat van, hanem túlzott önbecsülés, és ravaszság. Az ilyen ember számára az alázatoskodás, amely gyakran álszerénységben nyilvánul meg nem más, mint érvényesülési út ahhoz, hogy az önmagát dicsérje, duray esetében, hogy a húsz éves politikai befolyása megmaradjon Felvidéken, minden áron.
Duray beszéde a dac, a gőg, a keménység, a magabiztosság, a fölény, az önbecsülés, a nagyképűség, a büszkeség, érvényesülési vágy tipikus példája volt. Csak ő és senki más alapon agitált az autonómia ellen.

Ahogyan már írtam ott voltam meghívott vendégként, a budapesti autonómiakonferencián, de nem szólalhattam fel, mert állítólag, akkor Duray nem ment volna el.

Nagyon-nagyon belefáradtam már az állandó elutasításokba. Soha semmi mást nem akartam, jussunkat egy jogos megoldást a bajainkra, az asszimiláció ellen és az ezt megállítandó közegért az autonómiáért küzdöttem. Az eltelt 6 éveben több száz írást, autonómia tervezetet, tucatnyi békés tüntetést szerveztem és javaslatokat fogalmaztam meg, hogyan lenne nekünk jobb, csináltam rengeteg mást is.
Azt hiszem nálam már betelt a pohár, ma Duray autonómistának nevezte magát, közben az eltelt húsz év alatt minden megtett az autonómia ellehetetlenítése érdekében, de minimum nem tett semmit sem annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság tisztában legyen e fogalom igazi értelmével. Ha ő igazi autonómista lett volna, akkor már 1998-ban mint MKP-s parlamenti képviselő nem egyezik bele az autonómia jegelésébe Felvidékem, cserébe azért, hogy az MKP politikusai odaülhessenek a húsosfazék mellé. Mert ugyanis ő ehhez aszisztált 1998-ban egészen a mai napig, abból a húsosfazékból él, ami a felvidéki magyarság vérével van tele. És lám-lám ma kijelenti ő autonómista. Ha én valaminek a híve vagyok, akkor küzdök annak sikeres megvalósítássért, ő ellenben, pont ellentétes tevékenységet folytatott minimum 15 éve a nem megoldott ágendából él, konferenciázgat.

Duray azt mondta ők a hibásak, hogy húsz év óta jegelik az autonómiát, de azért autonómistának tartja magát. Annyi féligazsággal és hazugsággal érvelt és mi még képesek leszünk elhinni neki, hogy most a civil szférában megválltja a felvidéki magyarságot. Aki ezt lenyeli és megemészti, annak jóétvágyat kívánok.

Ma azt mondja hurrá éljen autonómia, igaz hogy eddig semmit sem tettünk érte, de azért nem mi vagyunk a hibásak, hanem a Mariska néni és a Pista bácsi, mert nincs igényük az autonómiára. Talán nem pont fordítva kellett volna történnie, hogy neki mint a "legnagyobb felvidéki autonómistának" el kellett volna magyaráznia Mariska néninek és Pista bácsinak, mire jó az autonómia és miért kell érte békésen küzdeni. Húsz év alatt el sem magyarázták, húsz év óta nem küzdenek érte. De ma szégyenletes módon, hazug ember módjára azt állítja, ő autonómista, hogy az ég ilyenkor vajon miért nem képes ránk szakadni, ilyen nagy hazugság terhe alatt. Miért? Mert mi felvidékiek, ezt is megesszük, elhisszük, hogy ő most meg fog változni, ami nem igaz. A változás csak akkor fog megtörténni, ha Duray úr végleg visszavonul, elmegy nyugdíjba érdemeinek elismerése közepette.


Bósza János
A magyar kormány támogatja a határon túliak autonómiatörekvéseit

A magyar kormány támogatja a határon túliak autonómiatörekvéseit


2010.09.18. | MTI | Erdély Magyarország Budapest
Ajánlom másnak
A_magyar_kormany_tamogatja_a_hataron_tuliak_autonomiatorekveseit

* Kilencven éve gyászolunk!
* Zúgjatok, harangok
* A romániai ellenzék Tőkés fejét akarja
* Az ENSZ asztalán Székelyföld autonómiája
* Magyar-magyar vita az ENSZ előtt
* A román nemzet biztonsága forog veszélyben?

A határon túli magyarság autonómiatörekvéseinek támogatását és a nemzet egyesítésének történelmi lehetőségét hangsúlyozták a kormánypárti felszólalók a szombaton a fővárosban rendezett autonómiakonferencián.

Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ígéretet tett a határon túli és anyaországi hallgatóság előtt, hogy soha nem fogják az autonómia ügyét elfelejteni, mellékvágányra terelni. Minden erőt annak szentelünk majd, hogy az erről szóló döntések - amelyek nem Budapesten születnek majd - olyanok legyenek, amilyet a határon túli magyarok szeretnének - fogalmazott.

A kormánypárti politikus ugyanakkor megjegyezte: az autonómia kérdése Nyugat-Európában is napirenden van, nem tipikusan magyar vagy kelet-európai kérdésről van szó.

Balsai István, felidézve az egyszerűsített honosításról szóló jogszabály elfogadását, a döntést a ciklus meghatározó lépésének nevezte.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, hogy a kettős állampolgárságnak akkor lesz jótékony hatása a nemzet jövőjére, biztonságára, ha a magyarországi állampolgárság a létbiztonságot, az emberi élet egészséges feltételeinek megteremtését jelenti.

A politikus azon véleményének adott hangot, hogy az autonómia ügyében jó esély van illúziók nélkül számon kérhető feladatokat meghatározni a tudománynak, a politikának és a népképviseletnek egyaránt. Az európai példák, ellenpéldák, eredmények és kudarcok feltérképezése bőven ad lehetőséget és feladatot - mondta, hozzátéve: "ami tény, hogy Trianon óta folyamatos, nemzetgyilkos, a Kárpát-medence valamennyi területére kiterjedő etnikai tisztogatás áldozatai vagyunk".

Lezsák Sándor

Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke arról beszélt, hogy a politikai rendszerváltás végrehajtására van szükség határon túl is. Ha egységes nemzetről beszélünk, egységes cselekvésre van szükség - jelentette ki, hozzátéve: ki kell iktatni a kettős mércét, ha magyar ügyekről van szó. Megjegyezte: örülnek a kettős állampolgárság intézményének, ez több mint lélektani kötődés, közjogilag is lehet majd kapcsolódni Magyarországhoz. Kitért ugyanakkor arra is, hogy ők nem felsőházat akarnak, hanem teljes jogú állampolgárságot szeretnének. A képviselőházban jár a képviseleti jog - mondta.

Az erdélyi politikus az autonómiatörekvéseket azért tartotta fontosnak, hogy Székelyföld ne lépjen a szórványosodást útjára, mint Erdély egyes részei. Az eddig járt politikai út korrekciójára van szükség, és ez Erdélyben a nemzeti oldal megerősítésével valósítható meg - fejtette ki. Ahhoz, hogy autonómia legyen, olyan képviselőkre van szükség, akik Bukarestben és Brüsszelben is el merik mondani, hogy szükség van rá - mondta.

Duray Miklós felvidéki író, politikus azt mondta, ő megrögzött autonómiapárti, az ugyanis a demokrácia szerves része, és a határon túli magyarság jövőjét általa lehet bebiztosítani.

Ugyanakkor megállapította, hogy sem Romániában, sem Ukrajnában, sem a mai Szlovákiában nem igazán sikerült előrelépni a nyelvhasználaton és az oktatáson túl bármilyen jogi rendezés érdekében. Mint kifejtette: borúsan látja a helyzetet, a felvidéki magyarok szerinte feladták az autonómiát. Oda sem tudtak eljutni, hogy azon a szinten kerüljenek túl, amit 1919-ben, az első világháború után meghatároztak. Ez a veszélyes - fogalmazott.

Semmilyen autonóm intézmény nem jött létre az elmúlt húsz évben, és ahogy múlik az idő, az esély egyre csökken - mutatott rá, hozzátéve: olyan megoldási lehetőséget kell megfogalmazni, amely működőképes, és a többség is elfogadja. Ugyanakkor hiányolta, hogy az érdekérvényesítéshez Magyarországról nem kaptak segítséget, és szükségesnek tartotta a felvidéki magyarság civil életének megerősítését. Ez a feltétele annak, hogy az autonómia bármilyen formája ismét napirendre kerülhessen.

A magyarság elterjedése a Kárpát-medencében

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, az előrehaladás első lépése nem a többség jó szándéka és nyitottsága, hanem az, hogy a saját közösségen belül szót váltsanak és szót értsenek egymással. Amíg ezen nem tudnak túllépni, sehol nem lesz autonómia, ebben egészen biztos - tette hozzá.

Meggyőződése, hogy az autonómia ügye nem Budapesten dől el. Sok a tévhit ugyanakkor az autonómiával kapcsolatban - vélte, hozzátéve: sokan álomként élik meg. Hozzáfűzte: számára az autonómia nem cél, hanem eszköz, megvalósítása nem "meseszerű". Az autonómia és megvalósulása hosszadalmas folyamat, annak a jogrend részévé kell válnia. A kisebbségi politika ezt úgy tudja elérni, ha a többségnél kellő támogatást tud szerezni - fejtette ki.

Az igazi kérdés az, hogy egy határon túli magyar közösség politikai elitjének van-e bátorsága megfogalmazni a jövőképet, és azt ezután közvetíteni - fogalmazott a vajdasági politikus.

A Magyar Nemzeti Tanácsról szóló jogszabályról azt mondta, kevesebb, mint amit pártként és közösségként megfogalmaztak, de ennél többet nem tudtak megvalósítani.

A németországi Hunnia Baráti Kör által szervezett konferencián a Polgárok Házának konferenciatermét csaknem teljesen megtöltötték az érdeklődők.

http://www.impulzus.ro/A_magyar_kormany_tamogatja_a_hataron_tuliak_autonomiatorekveseit/hirek/17158
Adalék az autonómia konferenciához:

Vélemények:
2010. szeptember 20., hétfő
Adalék az autonómia konferenciához:
A trianoni határmódosítás után, az elcsatolt részek autonómia törekvése lassan elfogy, elhalványul. Mi okozza ezt a folyamatot? Sokféle meglátásokat láttunk hallottunk Budapesten szeptember 18-án a Polgárok Házában megrendezésre került autonómia konferencián.

Egyetlen egy hozzászólaló adott irányvonalat és megoldást a kisebbségbe szorult nemzetrészek számára Wittner Mária országgyűlési képviselő személyében, aki a kettős állampolgárság intézményében látja a nemzet egyesülését, fennmaradását és lehetőségeit az Európai Unióban.

Menjünk sorjában:

Balsai István és Lezsák Sándor hasonló szólamban ígéretet tettek, hogy a határon túli magyarok autonómia törekvéseit támogatják, és nem felejtkeznek el róla. Az országgyűlés alelnöke a következőket mondta: „Ami tény, hogy Trianon óta folyamatos, nemzetgyilkos, a Kárpát-medence valamennyi területére kiterjedő etnikai tisztogatás áldozatai vagyunk”.

dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár előadása élmény volt, megtudhattuk, hogy mi a valós történelmi oka annak, hogy a magyarságot miért nem „szeretik” a szomszédos népek. „Sokan már felrótták nekem, hogy a múltban élek és el kellene lépnem arról a határkőről, viszont aki nem ismeri a múltját, nem lehet sikeres jelene és jövője”- jegyzete meg.

Duray Miklós előadásában önmagával vitázva, folyamatosan belegabalyodott saját gondolat meneteibe és teljesen ellentmondó téziseket állított szembe, értelmetlen és érthetetlen szónoklatában a MOL-t és az OTP ill. a magyar nagytőke bevonulását hibáztatta a felvidéken előállt helyzetért. A felvidéki politikai elit csúfos bukását „gyónta” meg, ezt követően. Idézem: „Borúsan látom a helyzetet, a felvidéki magyarok szerinte feladták az autonómiát. Oda sem tudtak eljutni, hogy azon a szinten kerüljenek túl, amit 1919-ben, az első világháború után meghatároztak. Ez a veszélyes!” Zárószavai dicshimnuszt zengett a délvidéki MNT-ről és Pásztor István-ról.

Ajánlom elolvasásra a felvidéki Bósza János írását a tények tisztánlátása végett, ami Durayt illeti:

„Autonómia konferencia Budapesten - Csak a hivatalos megmondó emberek beszélhettek” c.

LINK

Érdekes hozzászólalása volt és teátrális lelépővel zárt:

Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke: „Mi nem felsőházat akarunk, hanem teljes jogú állampolgárságot szeretnénk! A képviselőházban jár a képviseleti jog.” Előtte kőkeményen megrótta a magyar szocialistákat öregestül – fiatalostul, csapolta az RMDSZ-t, kiemelt fontosságúnak tartotta Duray Miklós felszólalását, majd téves frázisokba bonyolódott a délvidéki magyarsággal kapcsolatban.

Pásztor István is „önkritika” arcpoétikájával nyitott, majd ezt követő energikus „beolvasás” következett a „béka s…e” kifejezéssel megtoldva előtárta a délvidéki magyarok sikertörténetét, ami az MNT illeti… ami az autonómiát illeti „Az előrehaladás első lépése nem a többség jó szándéka és nyitottsága, hanem az, hogy a saját közösségen belül szót váltsanak, és szót értsenek egymással. Amíg ezen nem tudnak túllépni, sehol nem lesz autonómia, ebben egészen biztos vagyok!

dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke bemutatta kárpátalja történetét, autonómia vágyát és a megmaradásukért vívott kemény, de békés harcot.

Miről is szerettem volna beszélni a „kiválasztottak” után?

A „megmondható embereken” kívül más nem kaphatott szót, így csak az érem egyik oldala lett bemutatva a „pártokrácia” megszokott rendszerén belül. Így személyes beszámolóm elmaradt, bár megpróbáltam a szervezőktől szót kérni apellálva, hogy előző egyeztetéssel megígérték, hogy lehetőséget biztosítanak, e ígéretüket megváltoztatták időközben, hivatkozva az idő szűkösségére, de lehetőségem van írásos formában feltenni kérdésemet…

Szerettem volna bemutatni a délvidéki MNT választása körül kialakult visszásságokat, amelyek lassan országos botránnyá fajulnak és nem egy „sikertörténet” része és semmi köze nincs a délvidéki magyarok autonómiájához. Egyszerűsítve az MNT a VMSZ - autonóm politikai szárnya, amely magába kebelezte az egyházi vezetőket és civilszféra egy részét. Diplomás emberekkel takaródzik, viszont tudnunk kell, hogy a diplomás embereknek diplomájuk van és még egy munkahelyet, szereztek maguknak az MNT-ben, semmi többet. Tették ezt annak ellenére, hogy a délvidéki magyar értelmiség, aki hazájához és közösségéhez ragaszkodik, többször figyelmeztetett erre a visszáságra, mindhiába! (H)arc van! Jó nagy! (H=Hungary, de lehet Hungry)

Az MNT-nek semmi köze az autonómiához, ezzel becsapva a közvéleményt és a délvidéki magyar embert is (a katalánoknak legfelsőbb bírósága is van és teljes körű autonómiát, élveznek, ehhez képest csak az autonómia csírája az MNT, hangsúly a csírán van!)

Az MNT pénzelosztó szervezet, amely a Szekeres László alapítványon keresztül a szegény magyar adófizető állampolgárok pénzét osztja gazdag VMSZ holdudvarba tartozó szervezeteknek-érdekcsoportosulásoknak. Saját programjait – kampányait társfinanszírozza a Szerb Köztársaság költségvetéséből is. Mindenkor a Szerb törvényhozás alá van rendelve és semmilyen önrendelkezéssel nem bír! Véleményezhet, amit egyáltalán nem kell, hogy bárki is figyelembe vegyen…lásd Zenta, Csóka…A Leninizmus alapjait közvetíti, miszerint a materializmus haladó az ideológia romlandó. Teljességében a matéria bekebelezte az MNT-t.

Kanyarodjunk vissza az MNT választásokig. Elemezzünk. 2002-ben háromszázezer délvidéki magyarról beszélhettünk. Ma 240 000 magyar választópolgárt mondhattunk magunkénak, abból 138 000 ezren iratkoztak fel „kisebbségi magyarnak” ebből 76 287 voksot határoztak meg a „megmondhatók”, ami csak 25%-a NEGYEDE a magyar választóknak egy ÖTÖDE a délvidéki magyarnak! Hol itt a sikertörténet? A zsebben, a megmondhatók zsebébe és itt jelenik meg Lenin szelleme a palackból… Polemizálhatunk egy kicsit: a délvidéki magyarság hátat fordított a politikai elitének – és annak „autonómia törekvéseihez”, avagy elege van a nevében „félremagyarázó” politikusokból? Ugyebár mennyire legitim az MNT még-ha jogtudósok legálisnak is nevezik? Ez lenne a kisebbségi jogkiterjesztés vége?

Hab a tortán: Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos folyamatosan jelentette a Nemzeti Tanácsok választására összeállítandó névjegyzék általi visszaéléseket és törvénysértéseket, ma már feljelentéseket is tett ez ügyben, hangsúlyozva, hogy Szerbiában nincs község, ahol nem éltek volna vissza helyzetükkel, törvényt sértve…

Még egy lépes Öszödhöz közelítve, Zentagunaras! Gondolom én, ez nem kíván kommentárt!

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=7pYMdYyww-8

Valyon a Fidesz MPP miért nem kötött együttműködési szerződést a magyar szocialistákkal a VMSZ mintájára a Szerb Szocialista Párttal? -Mert a Fidesz MPP-nek van ideológia tartása és nem materialista-Leni-ništa…

Személyesen elmodtam Wittner Máriának, hogy az ő elképzelése, -szerintem, a realitás talaján van. A kettős állampolgárság oldja meg a határontúli magyarság kérdését és biztonságpolitikai helyzetét a Kárpát medencében.

Fontos a magyar nemzetrészek együttműködése határon innen és túl ill. tömben és szórványban.

Magyarország soros EU elnöklő pozíciója lehetőségeket ad az elcsatolt területek önrendelkezési jogának biztosítására, amelyet a bekebelező államok békeszerződésekben mind ratifikáltak és folyamatosan fittyet hánynak rá! Amennyiben valaki merészelt is erre hivatkozni, az adott állam belügyébe való durva beavatkozás váddal sziporkáztak…A Katalán példa, élő példa és lehet követelni, nemcsak folyamatosan meghunyászkodni.

A határontúli eredménytelen magyar politikai elit okozza a határontúli magyarok elfordulását az autonómia koncepcióktól, viszont identitásának és gazdasági autonómiájának megőrzése alappillére a szülőföldön maradásnak és megmaradásnak.

Mit kell tenni? Csak annyit, amennyit a II. Vatikáni zsinat. Nyissuk ki az ablakokat, hogy a huzat kivigye az áporodott levegőt…

Margit Zoltán
http://margitzoltan.blogspot.com/
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:ND [ 2010-10-11 06:02 ]

A félrevezetés eredménye Felvidéken: tíz korábbi MKP-választóból hat júniusban a bugárista, nem magyar Most-Hídra szavazott 2010.10.10.

2010.10.08. A felvidéki Közéleti Kérdések Intézete, az SZTA Szociológiai Intézete és a Comenius Egyetem Szociológiai Karának június 18-a és július 20-a között végzett reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy az egykori MKP-választók 60 százaléka a Most-Híd nevű spekulánsok könnyű-vegyes pártjára szavazott. Tekintettel arra, hogy autonómista magyar párt nem indult , az egyébként saját szülőföldjükön másodrendű állampolgárként tengődő magyarok, akik az őket magyar mivoltukban ellehetetlenítő tót államnak becsületesen adót fizetnek, csak két rossz közül választhattak. Az eredmény az lett, hogy az egyéb pártokból elküldött megélhetési politikusokból álló, nem magyar pártra szavazott a felvidéki magyarok többsége.Nem tudható biztosan, hogy miben reménykedtek a magyarok a már egyszer a politikai szerepléstől duzzugva elköszönt Bugár látványától. Dehát a húsosfazék ugye, mégiscsak egy szempont volt a csellengő,más pártoknak nem kellő politikusok számára, tehát nyilván a cél szentesítette az eszközt. Így mégiscsak lett egy Most-Híd,melyet érdekes módon multimilliomos üzletemberek finánctőkéje támogatott még Csehországból is.

Ennek következtében a becsületét eljátszó,megújulni képtelen, autonómia-fóbiás Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a parlamentbe. A szájkaratebajnok és alkoholista Duray Miklós már nem nagy vonzerő a szavazók számára.Inkább tennie kellett volna Felvidéken az autonómiáért az MKP vezetőségi tagjaként, mint beszélni róla elsősorban külföldön és a csonka-országi fideszes nagygyűléseken. A Vojtech Bugár pártjára leadott szavazatok 70 százaléka magyaroktól származott, ezzel hét magát magyarnak álcázó neoliberális képviselőt, sok esetben zsebprivatizátor üzletemberekből álló megélhetési politikust juttattak be a tót törvényhozásba. Sok olyan embert gyűjt össze Bugár pártja, akiket más pártokból kirúgtak. Ez volt a nagy átverés show Felvidéken. Most kormánypozícióból, a tót érdekek magyar hangjaként tovább lehet jegelni az autonómia kérdését Felvidéken.

A parlamenti választások eredményével a megkérdezettek 37 százaléka volt elégedett, a tót demokráciával pedig 38 százalék. (Felvidék Ma nyomán ND)

ND [ 2010-09-25 20:27 ]

a levél folytatása:

Nemrégen a magyar külügyminiszter, Martonyi János előadást tartott Bécsben diplomaták előtt Az új magyar külpolitika címmel. A több mint egyórás beszédében nem is említette a határon túli magyarság problémáit, hanem a jószomszédi kapcsolatokra hivatkozott, mint egy politikai célra és a nyugathoz való orientációra. A harmadik láb, amely az Antall-kormány retorikájában még szerepelt – a határon túli magyarság –, teljesen kimaradt. Az én kérdéseimre a külügyminiszter azt válaszolta, hogy a határon túli magyarság kapcsán csak az emberi jogok betartása érdekes.
Tehát: a magyar politika búcsúzott a kollektív jogok betartásától, az autonómia támogatását a külügyminiszter nem is említette.
Kedves barátaim, ne hagyják magukat félrevezetni szép szavakkal tettek nélkül! Ne higgyék el azokat a meséket, hogy az Európai Unió majd megold mindent, ha mindenhol megszűnik a határ.
Mert nem szűnik meg az idegen parlament, nem szűnik meg az idegen közigazgatás, beleértve a rendőrséget, nem szűnik meg az idegen bíráskodás, nem szűnik meg az idegen oktatás és nyelvhasználat.
A példa legyen elsősorban a Feröer Szigetek és az Aaland Szigetek autonómiája.
Kedves Barátaim!
Az első erdélyi beszédemben 1991-ben, a marosvásárhelyi RMDSZ-kongresszuson a végén idéztem a német filozófus, Haeckel szavait: „Ha mi nem csináljuk, mások csinálják, csak másképpen\\\".
Mi nem csináltuk, mások csinálják. De soha sincs késő! Mert nincs egy jogtalanság sem a világon, amely örökké tartana.
Harc nélkül nincs győzelem. Követelni kell, nyilatkozni kell, tüntetni kell, de elsősorban nyomást kell gyakorolni a magyar kormányra.
Olof Palme mondta: Egy nép, amely a gazdasági előnyöket és a jólétét többre becsüli, mint a szabadságot, végeredményben mind a kettőt el fogja veszíteni.
Abban a reményben, hogy Önöknek sikerülni fog a szabadság útjára visszatérniük,
maradok tisztelettel és
szívélyes üdvözlettel Bécsből
Eva Maria Barki

ND [ 2010-09-25 20:26 ]

\\\"Az autonómia mindig kompromisszum a tárgyalások végén\\\" - Eva Maria Barki bécsi jogász levele a székelyeknek

A Székely Székek Fórumához
Bécs, 2010. szeptember 24.
Tisztelt Székely Székek Fóruma! Kedves Székely Barátaim!
Nagyon sajnálom, hogy már másodszor nem tudok Önöknél lenni, először egy baleset miatt, most meg egy félreértés miatt, mert péntekre rendeltem meg a repülőjegyet. Remélem, hogy ez nem egy rossz előjel! Átváltattam a repülőjegyet 2011. május 13-ra, és remélem, hogy akkor sikerülni fog Önökkel találkoznom.
Nagy érdeklődéssel olvastam a Kiáltványt a Székely Néphez, és támogatom nemes céljait.
A kulcsszó: az önrendelkezés, amely elismert nemzetközi jog, méghozzá kötelező jog, ami azt jelenti, hogy arról a jogról nem is lehet lemondani. Ez a jog minden népnek jár. Számtalan nép élt ezzel a joggal az elmúlt 20 évben, számtalan nép követeli Európában ezt a jogot, csak a dél-tiroli népet, a katalán népet és a skót népet – ott jövőre terveznek egy referendumot – szeretném megemlíteni.
A Kárpát-medencei magyarságtól 1920 óta megtagadják ezt a jogot – a mai napig. De ma nem a nagyhatalmak, hanem a saját politikusaink tagadják meg ezt az alapvető jogot. Nincs egyetlen politikus – sem Budapesten, sem másutt – aki követelné ezt a jogot, sőt nem is tartozik a szóhasználatukhoz. Minden legitimáció nélkül nyilatkoznak a fejünk felett, hogy nincsenek követelések, sőt, azt is, hogy autonómia sem kell.

Ez, kedves barátaim, a második Trianon, méghozzá az önkéntesen elfogadott Trianon.
Tőkés László feltette a kérdést, hogy Székelyföldön miért nem adják meg az autonómiát, ha másutt függetlenséget kapnak.

Azért, mert nem kérték és nem kérik az önrendelkezést. Az autonómia belügy, az európai példák mutatják, hogy csak ott kaptak autonómiát, ahol többet követeltek, mert az autonómia mindig kompromisszum a tárgyalások végén.
Azért, mert nincsenek politikusok, nincsenek államférfiak, akik felelősséggel és a jövőre nézve hosszú távon képviselnék a magyarság érdekeit.
Azért, mert a politikusok a brüsszeli parancsokat teljesítik, ahol az európai értékek, az európai gyökereink és hagyományaink, a keresztényég, a nemzet, a nép már nem számítanak.
Azért, mert a szabadság a mai Európában egyáltalán nem érték már, csak a biztonság és a jólét az.
Azért, mert ennek az elvnek a következménye az, hogy mindenki a saját karrierjét és anyagi előnyeit tartja szem előtt, nem azokat a célokat, amelyekhez idealizmus, áldozat, de bátorság is kell.
Azért, mert a győzelmet harc nélkül akarják elérni.
Azért nincs autonómia.
A fő felelősség természetesen a magyar kormányt terheli. A magyar kormány passzivitása és mulasztása a legsúlyosabb ok. A keserű igazság az, hogy a mindenkori magyar kormány már leírta a Kárpát-medencei magyarságot. Ezt a szomorú tényt átterelik alibi politikával és szép, de üres szavakkal.

ND [ 2010-09-21 23:37 ]

Duray Miklós felvidéki író, megélhetési politikus, geológus és autonómia-szájkarete bajnok azt mondta, ő "megrögzött autonómiapárti", de hozzátehetjük,hogy átlalában akkor, ha nem Felvidéken szónokol,hanem másutt. A felvidéki magyar autonómiáért gyakorlatilag semmit nem tett, inkább részese volt az MKP színeiben az autonómia ügyének kisiklatásában,de elmondta, hogy "az autonómia ugyanis a demokrácia szerves része, és a határon túli magyarság jövőjét általa lehet bebiztosítani." Ugyanakkor megállapította, hogy "sem Romániában, sem Ukrajnában, sem a mai Szlovákiában nem igazán sikerült előrelépni a nyelvhasználaton és az oktatáson túl bármilyen jogi rendezés érdekében" - mindehhez Felvidéken nagyban hozzájhárult az MKP eddigi meghunyászkodó, gyáva, nem a magyar közösséget képviselő politikája,melynek aktív részese volt ő maga is. Mint kifejtette, borúsan látja a helyzetet, a felvidéki magyarok szerinte feladták az autonómiát.Mit adtak fel? Azt sem tudják,hogy mit adtak fel,hisz az MKP soha nem folytatott kampányt az autonómia mellett, inkább csak bocsánatkéréssel foglalkozott, ha netán egy tót politikus meggyanúsította a pártot esetleges autonómista tevékenységgel. Azonnal jött a mea culpa ,mea culpa! Mi soha nem mondtunk ilyet! Mivel semmilyen korrekt felmérés vagy népszavazás nem történt ez ügyben a magyarság körében baromság ilyet kijelenteni, hogy "oda sem tudtak eljutni, hogy azon a szinten kerüljenek túl, amit 1919-ben, az első világháború után meghatároztak. Ez a veszélyes " – fogalmazott az alkoholista álautonomista szélhámos Duray. Így folytatta: "Semmilyen autonóm intézmény nem jött létre az elmúlt húsz évben, és ahogy múlik az idő, az esély egyre csökken " És ez kinek köszönhető??? Neki is és azMKP-nak,mint egyedüli "legitim" magyarságot képviselő szervezetnek. Hozzátette: olyan megoldási lehetőséget kell megfogalmazni, amely működőképes, és a többség is elfogadja.Ezek közhelyek, ehelyett autonómia tervezet kellene. Ugyanakkor hiányolta, hogy az érdekérvényesítéshez Magyarországról nem kaptak segítséget, és szükségesnek tartotta a felvidéki magyarság civil életének megerősítését. Már a civil élet a fontos, mert Duray nincs a parlamentben. Ennyi. Ez a feltétele annak, hogy az autonómia bármilyen formája ismét napirendre kerülhessen tette hozzá. Értjük.Kalev [ 2010-09-19 20:06 ]

Kedves Bósza János!

Az autonómiát ki kell harcolni, jó példák vannak erre, Dél-Tirol stb.

Nem lesz könnyű , de sikerülni fog.
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona