Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Lépett a Felvilág - Autonómia - az MKP-tól

2009.1.31
Még mielőtt az egész eredeti írást leközölném, engedje meg a kedves olvasó, hogy a végén megtalálható hozzászólásommal kezdjem, amivel be is fejezem:

Ha már kóbor lovagokról beszélünk, korunk legnagyobb lovagja Don Quijote és ő egy könyvbéli mondása, egy kicsit átszerkesztve, de tartalma teljes terjedelemben maradt:

Nem az a bolond, aki a világot olyannak látja, amilyennek kéne lennie, hanem az a bolond, aki olyannak látja amilyen.

Egy idézettel fejezném be:
Don Quijote kalandjai és hőstettei is az elmezavar szüleményének látszanak mindaddig, amig mélyebb értelmet nem nyernek, bár olyan értelmet, amely csak más dimenzióban értelem, csak ebben nyer teljesülést. Don Quijote Unamuno számára nem a régi lovagkor felbomlását jelenti, hanem egy új hőskor kezdetét, amely ugyan nevetséges az emberek előtt, de épen azzal tetőzi be önmagát, hogy magára veszi a nevetségesség súlyát is, dacol ezzel is és ezzel fogja végül legyőzni az eltompult világ ellenállását. (idézet a korunk.hu) (megj. Bósza János)


Innen az egész írás:

2009, január 31 - 00:08 Jarábik Balázs

Lépett a Felvilág, a civilek hosszú hallgatás után összedobtak egy kerekasztalt. Nem hiszem, hogy Artúr király inspirálta volna őket. Sokkal inkább a múlt, volt már sok minden (legutóbb Szlovákiai Magyar Értelmiségi Fórum) és sok minden még nem kóser. Példának okának nem lenne az egy olyan Egyeztető Tanács, urambocsá mini parlament, amely Erdélyben egyébként simán működik. Annak ugyanis már autonómiás a felhangja a Felvidéken. Jaaaj, nem szabad, fuuuj.

Igaz aztán megkaptuk, amire telik. Ám „a kerekasztal, legyen kerekasztal”. Persze az vesse rájuk az első követ, akinek több a „kapacitása”. Új politikai pártra nem telik. Nem is kell, abból csak testvérharc lehet, a végső. De valami mégiscsak égetően kellett, mert ha a Felvilágban csak az MKP van, akkor nyugodtan bezárhatjuk a boltot, lehúzhatjuk a rólót és várhatjuk a (szlovák, vagy globális ) Armageddont.

Megszületett tehát a Kerekasztal – welcome. Pár stratégiai szépseghibára azért érdemes felhivni a figyelmet kijevi kibicként és felvilági drukkerként egyaránt. Az első rögvest procedurális jellegűnek látszik, ám több annál. Nem engedték be ugyanis tanácskozás helyszinére az autonómia-harc kóbor lovagját, Bósza Jánost. Személy szerint megértem, hogy nehéz vele, mindig ugyanazt mondja és ráadásul hosszan. Ha a demokráciából és a közösségi összeröffenésből kizárjuk a szerintünk oda nem illőket, akkor végső eredményként nem kerekasztalt kapunk, hanem egy zárt körű klubot, vagyis egy másik MKP-t. Bósza bőbeszédéből egy erre alkalmas moderátor frappánsat vághatott volna (Huncik Péternek való cukorfalat). Amennyiben a szlovák közvélemény vagy média rosszallását fejezte volna ki, be lehetett volna nekik lengetni Slotát a kormányból. Bohócok mindenhol vannak, nekünk sem kell jobban szégyelni a mienket, mint azt a többség teszi (pláne ha kevesebbet iszik).

Helyes döntés volt azonban, ahogyan ezt már többen és korábban megirták, az MKP meg nem hivása. De a birodalom visszavág.... Ám az ugyanaznap megrendezésre kerülő „ellen-fórum” komolyan veti fel a kérdést, hogy a Cajaková utcában képes-e még valaki a (politikai) gondolkodásra. Nem a saját konferencia a baj (meg a hülye PR), hanem az időzités. Nincs jobb reklám a Kerekasztal projektumának, mint az MKP durcássága és bumfordi magatartása. Ezzel a húzással egycsapásra konkurenciává tettetek egy civil kezdeményezést pusztán az ellenfórum megszervezésével. Taktikából elégtelen, leülhet MKP. Nem megérteni, hogy a civilek feltámadása (ámen) és segitsége nélkül nem lesz itten Felvilág, arra utal, hogy itt lenne az ideje „K”-k cseréjére. „Koalicióról Kommunistára”, különben marad a Képmutatás, mint az egyetlen MKP politika. A másik „K”, a Kerekasztal, amennyiben lesz folytatása, éppen az annyira kellő pluralizmust hozhatja el a szlovákiai magyar intézményrendszerbe. Helyi civil autonómiát teremthet – az MKP-tól függetlenül.

Ha lesz folytatása... Persze az sem mindegy milyen lesz. A Kijevi Szlovákiai Magyarok Állandó Képviseletének Elemzőcsoportja (amelyet egyébként szintén nem hivtak meg a Kerekasztalhoz... égbekiáltó!) szerint szinte mindegy, hogy mi, csak folytatása legyen (ja, lejjeb adtuk utóbb itt Kijevben mi is...). Csak ne legyen belőle egy újabb Értelmiségi Fórum, nehezen élnék túl. Konkrét cselekvések kellenek, elvtársak. Kisebbségi törvénytervezet, hajrá, Kisebbségi Jogvédő Iroda (juj, deja vu...de), gyerünk. Különvéleményem szerint azonban a Kerekasztal feladata nem elsősorban a defenziva, hanem éppen a fejlesztés lehetne. Amennyiben erről nemcsak szó esik, hanem konkrét tettek következnek, akkor még kijevi lovagok is – nevezzük őket Sir Lancelotnak és Sir Gallahadnak – nagyobb reménnyel néznek a Felvilág (jövője) felé. Konkrét cselekmény hiányában továbbra is morgunk egy ideig. De azért ünnepélyesen igérjük, hazamegyünk leoltani a lámpát. Ha kell.
forrás: parameter.sk
http://www.parameter.sk/blog/felvilag/2009/01/30/autonomia-az-mkp-tol

a fórumból:


Sokat beszéltek
Bósza János, 2009, január 31 - 11:01

Kedves Balázs, nem kell, hogy szégyeljetek, azt is tudom, hogy nehéz velem, sőt elfogadom a bohóc szerepét is, mert így legalább nem kell hazudnom.

Mások iagzságát, mondásait hívom segítségül

Egy Petőfi idézettel kezdeném:

Sokat beszéltek, szépet beszéltek, de ebből a hon még nem él meg.

Joubert bölcsességét elfogadva:

Az ész figyelmeztet arra, hogy mit kell elkerülnünk, de a szív mondja meg azt mit kell cselekednünk.

Tóth úr az eszére hallgatott mikor nem hívott meg, logikus döntés volt lehetséges az ő helyében én is így döntöttem volna, de szerintem a szívére hallgathatott volna.

Tudod az én cselekedeteimet Manet mondása vezérli:

Tedd a dolgod, az emberek pedig hadd beszéljenek.

A mostani kerekasztalosoknak csak azt üzenem

Nemcsak azok hibásak, akik az ostoba helyzeteket előidézik, hanem azok is, akik ezt nem akadályozzák meg.

Saint-Exupéry erre így reagálna:

A világos látáshoz néha elegendő a nézőpont megváltoztatása

de ehhez a szív igazságát kell segítségül hívni.

Végezetül, hogy mondókám jó szokásomhoz híven, ne sikeredjen túl hosszúra, így Huncik úrnak ne adjak sok munkát Ghandi bölcsességével fejezném be.

A jól elvégzett munka egyetlen jutalma, hogy elvégezhettük.

Lényegében Somorján csak ennyit akartam mondani.

Üdv. BJ - CA

* Szerkesztés
* válasz

Néhány dolgot nem
FaPofa, 2009, január 31 - 15:58

Néhány dolgot nem egészen értek a posttal kapcsolatban. Pl. a cím elég zavaros. Azt akarja jelenteni, hogy egy MKP-tól független intézmény jött létre? Mert első pillantásra azt gondolja a gyanútlan olvasó, hogy az MKP tett valamit autonómiaügyben, erről fog szólni a bejegyzés, aztán erről nincs benne egy szó sem. Továbbá: "Pár stratégiai szépseghibára azért érdemes felhivni a figyelmet kijevi kibicként és felvilági drukkerként egyaránt." A szerző azonban egyedül Bósza János kizárását említi. Ha több hibája nem volt a fórumnak, az mindenesetre örvendetes lenne. Végül pedig: "Csak ne legyen belőle egy újabb Értelmiségi Fórum, nehezen élnék túl." Ez nekem nem volt igazán világos: ki nem élné túl? Tényleg az élete forog itt valakinek kockán? Elnézést a kukacoskodásért, nem az akart lenni, tényleg érdekel, miért írta úgy a szerző, ahogy.

Maradok tisztelettel

FaPofa

* válasz


Jarabik Balazs, 2009, február 1 - 00:29


Kedves Fapofa, Brájen, felvilágiak, szálem alejkum, pár újabb gondolat a reakciók jegyében:

· Autonómia, igen ay MKP-tól. Igenis, úgy gondolom, hogy minden az MKP-től független civil kezdeményezés a jó ügyet, vagyis a pluralizmust szolgálja. Elkéne már a szlovákiai magyar közösségben is egy reform a jelenlegi struktúrán, ha még nem késő. Csak igy mehet végbe a társadalmi piac által kalibrált kapcsolatok újjászületése. Vegyük észre, hogy a továbblépéshez konkurencia kell. Nem a parlamenti képviselethez, hanem a társadalmi konszenzusoz vezető úton. Enélkül a Felvilág halott lesz, mielőtt még igazából megszülethetett volna.

· Ehhez bizony be kell engendi Bószát, meg mindenkit, aki szóhoz akar jutni. Mert ebből csak úgy lehet valami más, ha azt is meghallgatjuk, akivel estetleg nem értük egyet. Igy lehet valami más, amit az MKP nem képvisel. No pluralizmus egyenlő a társadalmi/közösségi halállal.

· Re: Értelmisegi Fórum nem kell - a folytatatás a lényeg, nem az összeröffenés maga. Mindig van ilyen civil miting, süketelés, amely nagy hévvel gründol valamit (lad Értelmiségi Fórum annó), de aztán, ahogy a cseh mondja, skutek utek (vagyis semmi lesz belőle igazán).

· A folytatáshoz azonban nem a donorokhoz, például Magyarországhoz (puszi neki, tevékenységünk ellenére), kell fordulni, hanem meg kéne oldani a helyi finanszirozást. Ha erre sem vagyunk képesek, akkor ez a közösség egy hazugság, és a mostani kezdeményezés csak e hazugságnak egy további, igaztalan, meghosszabitása.Ergó a Kerekasztal kezdeményezése akár a legfontosabb nyulat is kiugraszthatja a bokorból. Kerekasztal is ready? Mert a kérdés egyszerű – a nyúl az, vagy van (a nyúlon túl) élet ebben a közösségben...?Sir Lancelot, a bátor és Sir Gallahad, a szűzies (Kijevből)

* válasz

Kedves Balázs, köszi a
FaPofa, 2009, február 1 - 09:52

Kedves Balázs,

köszi a választ, a civil kezdeményezés fontosságával én is egyetértek. Annak is örülök, hogy a kultúra képviselői ilyen erős jelenléttel vettek részt a fórumon (lásd pl. Tőzsér, Grendel stb. meghívását), bár meg kell hagyni, hogy a gazdasági szférára is lehetne némivel több hangsúlyt fektetni. Osztom a véleményedet abban is – ami meglehetősen logikus –, hogy a siker azon múlik, lesz-e valamirevaló folytatás, gazdasági válság ide vagy oda, vagy csak egy hirtelen fellángolásról van szó, a közelgő népszámlálás okozta aggályok jegyében. Hogyha egy ilyen, józanul és politikailag többnyire nem kompromittálódott emberekből álló társaság alternatívával szolgálna az MKP-val szemben, a felvidéki magyar ügyben valóban lehetne haladást elérni. Hogy az MKP alkalmatlan, az mára nyilvánvalóvá vált, a szlovák politikai pártok bármit kitalálhatnak és hazudhatnak, hogy kirekesszék, de egy elismert szaktekintélyekből, ill. közéleti szereplőkből álló, civil alapú kezdeményezést nem söpörhetnek csak úgy félre (remélhetőleg).

Végezetül, némileg utópikusnak tűnhet ugyan jelenleg az ilyesféle gondolat, de ne legyen az. Az autonómia akkor válhat reálissá, ha az MKP tökéletes hegemóniája megtörik. (A szombati Új Szóban olvasható Čaplovič-interjú szerint sem lehet teljességgel kizárni, hogy a közeljövőben érdemi párbeszéd indulhat az autonómiáról.) Ebben is tehát egyet kell értsek Balázzsal, meg kell indulnia egy pluralizálódási mozgalomnak. Nem feltétlen parlamenti szinten, mert ahhoz kevesen vagyunk. Itt kerül képbe a civil fórum, kerekasztal vagy hívják bárhogy is.

* válasz

Újdonsült
szarvaszsolt, 2009, január 31 - 21:11

Hozzászólnék. Magyarországi vagyok, de abba az 50 (?) %-ba tartozom, akiket érdekel az államhatáron túlra került magyarok sorsa. Jó lenne már előrelépést látni.

A Bósza urat kb. annyira ismerem mint egy celebet a hírekből, mégis minden tiszteletem az övé. Komolyabb támogatás nélkül elővett egy elfeledett témát a nagy tabuk országában, leporolta és feltálalta úgy, ahogy azt egy embertől (vagy egy kis csapattól?) várni lehet. PR, dizájn és és a jogi maszlag teljes ismerete híján lebohócozni őt senkitől sem szép. Akaratlanul is a Brájenre emlékeztet, míg a Magyarok Népe Front azon acsarkodik, hogy megszavazzák-e a szavazást.

Európában a többség mellett már csaknem minden történelmi "kisebbség" önrendelkezik, mert ugye az mindenkinek jár. A szlovákiai magyarság a kevés kivétel közé tartozik, de miért is akarna ennél kevesebbet? Bizonyára mindenki számára tiszta, hogy amikor majd összejön az autonómia, akkor azt elsősorban Bósza úrnak kell megköszönni...

Kívánom a legjobbakat.

* válasz

szarvaszsolt, köszönöm
musztafa ibrahim, 2009, január 31 - 22:37
szarvaszsolt, köszönöm érdeklődését csaknem fél Magyarország képviselőjeként. Az anyaország sorsát sokunk szintén érdeklődéssel figyeli. Jó lenne már előrelépést látni. Bósza úr irányában megnyilvánuló tiszteletét méltányolom, ámbár most nem tudom eldönteni, hogy ismeretei róla, akárcsak a celebekről, milyen mélységűek. A bohócozást, mint egyesek nem szép véleményét kérem szíveskedjék elfogadni, annál is inkább mert a bohóc még a cirkuszban is egy kedves szerethető kis figura. Mindazonáltal lehet, hogy mi jobban is ismerjük őt, mint ön a celebeket. A majdani összejövő autonómiát illető tisztelet ügyében tisztánlátását próbálom úgy értékelni, hogy az elárvult nemzetrész iránti aggodalma által könnybe lábadt a szeme. Végezetül egy szerény kérdés. Ha Szlovákiát a nagy tabuk országának titulálta akkor Magyarországra milyen jelző illenék manapság? Áldás, békesség.

* válasz

Ismertek musztafa, hisz
Bósza János, 2009, február 1 - 01:18

Ismertek musztafa, hisz sohasem találkoztunk, nem beszéltünk személyesen mégis azt állítod, hogy ti engemet jobban ismertek. Tudod ez egy hazugság te is tudod, mond mit tudhatsz te rólam, csak mások dezinformációi, mellébeszélése szerint itélkezel, s ez minimum nem korrekt. Én nem ismerlek így nincs jogomban, hogy itélkezzek, vagy bármilyen rossz szándékkal vádoljalak. Inkább az az érzésem, hogy egy eltévelygett lélek, vagy aki más aljasságának felült. Ennyit akartam mondani. Én nem haragszok rád, már megszoktam a ok nélküli vádaskodásokat. Üdv.A te kedvedért a szöveg: ''A parancsnok intésére a katonák földhöz vágták Brájent. - Na! Mi a neved, zsidó? - lépett közelebb tartója a helynek. - Brájen, uram. - Blájen? Hm. - Nem, nem! - ellenkezett a fogoly. - Brájen. Mire kapott egy pofonta centúritól. - Huhuhuhú! Önélzetes a kis latol! - Hogy micsoda? - kérdezte a tiszt -L a t o 1 - artikulált Pilátus. - Igen az, uram - a centúrió továbbra sem értette, de mit vitatkozzon itt. Főnöke egy pillanatra filozofikus hangulatba esett. Néha előfordult vele. - Nem, nem - mondta -, önélzet, bátolság vagy inkább melészség? -Ó - felelte a katona -, könnyen elkaptuk. Értették egymást. - Szóval - fordult Pilátus a fogolyhoz -, te lánktámadtál? - Micsoda, uram? - Brájen komolyan szerette volna érteni a kérdést. KEGYETLENKEDÉS! Emlékeztette magát Pilátus. - Üsd meg százados, de nagyon dulván! Brájen azonnal kapott egyet, de nagyon dulván. - Ó! És dobjuk megint a padlóla? - készségeskedett a centúrió, nagy igyekezettel alkalmazkodva gazdája beszédstílusához. - Mi ? - kérdezte a gazda. - Dobjuk megint a p a d 1 ó 1 a ? -Ó, igen. Dobjátok a padlóla kéllek. Puff. - Na. Londa zsidó gazembel. Brájen érezte, hogy most dőlnek el a dolgok. - Nem vagyok zsidó - mondta-, római vagyok. - Lómai? - Nem, nem, rrrómai. Pofon. ''

Én nem vagyok lómai csak egy felvidéki magyar aki nyitott szemmel jár és kimondja amit lát, s nem azt amit mások látni szeretnének.

Kedves Musztafa ez a kettőn közötti különbség. Én azt mondom, amit látok, te pedig sokadmagaddal azt amit látni szeretnétek.

* válasz

János, ismerlek, mint a
musztafa ibrahim, 2009, február 1 - 14:10
János, ismerlek, mint a rossz pénzt. Jobban, mint a celebeket, mert azok látószögem perifériáján idétlenkednek. Képzeld, ehhez még nem is kell személyesen beszélnünk. Éppen elég amit tőled tudok akár csak interneten keresztül. Végezetül, hogy hazugság, mellébeszélés, dezinformáció nélkül végre megértsd és korrekt legyek: Nem az a baj, hogy te kimondod amit látni szeretnél, hanem magával a látnok személyével van bajom. Nem vagy hiteles számomra. Áldás, békesség.

* válasz

Na bumm, tehát
Bósza János, 2009, február 1 - 14:29

ismersz akkor mutatkozz be, ezt így szokás, vagy mégsem. Hitelesség ez igaz ehhez nagyon sok idő kell, de én nem is ismerlek mégis elfogadom a nézeteidet. Tehát neked elég amit az interneten keresztül tudsz, nem gondolod, nagyon kevés információ alapján döntesz. Mégegyszer jogod van és igazat is adok, tehát nem ismersz ezért nem bízol meg bennem, ezért nem vagyok hiteles, vagy a fogalmak zavarába kerültünk, vagy a te szemedben én azért vagyok hiteltelen, mert valaki leírta az interneten, nemrég volt egy hasonló vitám a bummon, valaki azt állította, hogy én ott nemtudom milyen nick név alatt valamit leírtam, de ő azt tudja, hogy biztosan én voltam, persze néhányan erre ráharaptak és megmerek esküdni ez nemsokára úgy fog lejönni, mint hivatkozási alap, bizonyíték, hogy én valamit állítottam. Tudod az intenetnek ennyi a hitelességi mércéje, mert később a valós igazság már senkit sem fog érdekelni, csak az a tömeghisztéria igazsága marad, mert senkisem akar kilógni a sorból és a józan ész helyett elfogadja a tömeg un. igazságát. Egyébként ahhoz íráshoz semmi közöm. Tehát ennyi a valóságtartalma mindannak ami az interneten megjelent, az igazságról szemtől-szembe szokás meggyőződni. Ezt már sokatoknak tanácsoltam, ja hogy a csákyféle tömegigazság, hogy szönöszös bérenc vagyok ettől féltek, egyenlőre csak rám adtak az autonómia-tervezetem végett büntetőjogi feljelentés, ja hogy szerintetek ez sem igaz csak én találtam ki. Akkor most hol az igazság az internet útvesztőjében, vagy a szemtől-szembe feltett kérdések válaszaiban? Ezt már neked kell eldöntened.Üdv.

* válasz

János, musztafa ibrahim
musztafa ibrahim, 2009, február 1 - 15:00
János, musztafa ibrahim vagyok, muki legkisebb fia. Ha jobban szeretnél megismerni, szerényen bármelyik hozzászólásomat ajánlhatom figyelmedbe. Mindegyiket én írtam, vállalom. Szerinted kevés információ alapján döntöttem hitelesség kérdésében. Véleményem szerint elégséges. Nekem pár dolog is elég a hiteltelen jelzőhöz. Ezek mindegyikét te magad erősítetted meg a paraméteren Bósza János név alatt, ha jól emlékszem. Az okokat már akkor tudattam veled. A bizalom az más tészta ezt te is tudhatnád. Képlékenyebb meg nyúlik is. Mellesleg azt és arról írsz amiről csak akarsz. Áldás, békesség.

* válasz

vagy
szarvaszsolt, 2009, február 1 - 14:20

"Hát az Isten szerelmére! Ez végtelenül egyszerű. Annyit kell tennünk, hogy kimegyünk azon az ajtón, és megakadályozzuk, hogy ... ! Ez most történik! Nem érted, hogy ez m o s t t ö r t é n i k? NEM TUDOD FELFOGNI!?!"

Nem tudom én hogyan reagálnék adott esetben, esélytelen beleképzelni magam a felvidéki magyarság bőrébe, és tanácsot adni sem tisztem. Megvannak nekem a saját gondjam a saját helyzetemmel. Bőven.

De az evidens, hogy változtatni dolgokon - akár így, akár úgy - csak azok képesek, akik felvállalják nyíltan véleményüket. Az internet sötét bugyraiból üzengető arctalan, névtelen valakinek annyi hitele van, mint annak a havi rendszerességgel kapott e-mailnek, melyben kitelepült és Nigériában elhúnyt milliárdos Dexter/Richart/Bob és a többi bácsikáim vagyonát kívánja átmenteni részemre egy kedves ügyvéd csekély előre leadott hálapénz fejében.

* válasz

hóha
szarvaszsolt, 2009, február 1 - 13:48
Nehéz ez a terep, látom. Nem vagyok én senkinek és semminek képviselője, ezt nem értem, hogy lehetett leszűrni mondandómból. És azt sem állítottam hogy odahaza a helyzet rózsás. Továbbá egy szóval sem céloztam arra, hogy Magyarországon nincsenek tabuk. Arra meg álmomban sem gondoltam, hogy miután jószándékkal közelítek, első hozzászólásom után megpróbálnak elhajtani mindenféle zagyva valaszkérdéssel.

* válasz

szarvaszsolt, dehogy akarlak
musztafa ibrahim, 2009, február 1 - 14:26
szarvaszsolt, dehogy akarlak elhajtani, sőt kérdeztem is mindjárt valamit, amire választ vártam volna. Sajnos te zagyvaságnak vélted. A rózsás helyzet megítélésében egyetértünk. Bátorításul, mik lennének szerinted azok a dolgok, amik Magyarhonban jelenleg tabuk? Csak, hogy jobban megismerjünk. Végezetül ne csüggedj, nehéz a terep, de bizonyára azért is, mert egyik kedvenc filmem a Szarvasvadász. Áldás, békesség.

* válasz

Engem megismerni?
szarvaszsolt, 2009, február 1 - 14:44
Nem, azt nem szeretném. Nem barátkozni vagyok itt, csak beregisztráltam megtámogatni a Bósza urat, lássa már, hogy a beteg magyar mentalitásból van aki ki tudott nőni. Akit nem a sárga írigység és kákán is csomót kereső ellenszenv fogja el, ha másvalaki olyat tett, amit önnön maga félt vagy elmulaszott megtenni, hanem odamegy és megveregeti a hátát.

* válasz

Köszönöm szépem
Bósza János, 2009, február 1 - 15:09
jólesett, egyre többen vagyunk, mert csakis az igazmondás lehet az egyedüli gyógyír a bajainkra nálunk és MO-ban is. Egyre többen ébredeznek, egyre többen mondják ki, itt az idő most vagy soha. Mindezt békésen, ahogyan Ghandi és King is hirdették a másság tiszteletben tartása mellett. Ez egy kitaposatlan, de azért járható út. Üdvözlettel. Bósza János

* Szerkesztés
* válasz

szarvaszsolt, nekem ennyi
musztafa ibrahim, 2009, február 1 - 15:09
szarvaszsolt, nekem ennyi bőven elég. Miazhogy! Már meg is ismertelek. Nem kicsit, nagyon. Barátaimat jól megválogatom, ne félj. Támogasd csak továbbra is bátran a rászolurókat, hátveregetésed is kívánatos lehet. De csak óvatosan, nehogy mások is megismerjenek. Ratata tata. Áldás, békesség.

* válasz

:)
szarvaszsolt, 2009, február 1 - 15:26

Ne legyél már mérges, nem akarok én neked rosszat. Tudhatnád, hogy nehéz úgy véleményt írni bizonyos dolgokról, ha a neved ott áll mellette.

* válasz

ez a normal false, ize
Jarabik Balazs, 2009, február 1 - 00:32

ez a normal false, ize szoveg az elejen, azt azert nem en irtam... Balint, remek a rendszer, puszi Koradnak a nevemben is...

* válasz

az a kódhiba
david, 2009, február 1 - 00:58
az a kódhiba azért jelent meg, mert valószínűleg word-ből kopiztad a szöveget a kommentedbe. legközelebb ha már bemásoltad a dolgot a hozzászólás boxba, jelöld be egy ctrl+A-val az egész szöveget, majd nyomd meg azt a kis radírt a hozzászólás-box jobb szélén (a kis html felirat mellett), és oké lesz a szöveg, mindenféle kód nélkül.

* válasz

koszi, igy lesz
Jarabik Balazs, 2009, február 1 - 14:49
koszi, igy lesz

* válasz

Az MKP és a konkurenciája
Balkó Gábor, 2009, február 1 - 13:57

Mecsár papának köszönjük, hogy egyetlenegy Magyar Pártban egyesültünk, mely aztán a lemúlt évtizedben a bolsevista ideológia minden fortélyát bevetette ellenünk, a szlovákiai magyarok ellen! Az alkotmányból még 89 decemberében törölt 4. cikkely ismét érvényes lett, mármint a párt vezető szerepe, cenzúra, pártkáderek /kádrové rezervy/, valóságos személyi kultusz Pozsonytól a legkisebb láncszemig! Nagyon jól működik a Nemzeti Front, mindenhol pártkatonák a civil szektor teljesen a perifériára szorítva, épp azért rugdalhatnak belénk kedvükre a rafajanok, mert jelenleg nincs az a civil erő, mely leállítaná a mikolajféléket, mert az MKP a parlamentben erre képtelen, ahhoz polgárok kellenek, erélyes polgárok, de pártvezérek nélkül!

Ezért a civil kerekasztal létrejötte üdvözlendő, remélem nem szunnyadnak édesálomba, mint az 1994-es nagygyűlésezők és majd másfél évtized múlva Somorja főterén emléktáblát állítanak maguknak, mint akik jól végezték dolgukat!

Azért hiszem, hogy Csölösztővel a szlovákiai magyarok közösségében elkezdődik a Feltámadás - Zoboralja nélkül, mert ide az MKP nevezett pártvezér-szórványszakértőt!

UI: A Nemzeti Front olajozottan műküdik, nemrég olvastam, egy déli településen böllérverseny volt, melyet a mi pártvezér lovagunk nyitott meg, most pedig Galántán a nemzetközi bűvöskocka kirakó versenyt ki más nyitotta meg, mint a szórványszakértőnk! Az ilyen parlamenti szakértőkkel szemben esélye nincs a civil kerekasztalnak, egyelőre!

* válasz

van rosszabb
szarvaszsolt, 2009, február 1 - 15:42
A "rendszerváltás" előtti hangulatú május elsejéknél már csak a "rendszerváltás" utániak rosszabbak. Senki nem tudja min kellene változtatni. A nagy gémerek ilyenkor törlik az összes mentést, és újrakezdik a pályát. Csakhát ez ugye a valóság lenne vagy mi...

* válasz

Demokracia es makaroni
bella7luna, 2009, február 1 - 22:39

Jarabik Balazs irja: "Ha a demokráciából és a közösségi összeröffenésből kizárjuk a szerintünk oda nem illőket, akkor végső eredményként nem kerekasztalt kapunk, hanem egy zárt körű klubot, vagyis egy másik MKP-t."

Hogy lehet valakit kizarni a demokraciabol? Koncepcios zavar????

Jarabik Balazs makaroni nyelv hasznalata mennyiben jarul hozza a tartalomhoz? Vagy csupan igy lehet valaki 'hip'?

* válasz

Hogy hogyan
Bósza János, 2009, február 2 - 05:40
azt a Fórum Intézet igazgatójától kérdezd, gyakorlatban képes prezentálni. Balázs csak egy tényt konstatált.

* Szerkesztés
* válasz

A tökéletes demokráciát
FaPofa, 2009, február 2 - 09:51
A tökéletes demokráciát elérni nem lehet, csak törekedni lehet rá (ahogy kell is). Valahogy úgy van ez, mint a jósággal :)

* válasz

Talán Churchill mondta
Bósza János, 2009, február 2 - 10:13

jobbat a kapitalizmusnál még nem találtak ki,

de ez nem jelenti azt, hogy szabad hazudni, szabad lopni és öncélúan határokat szabni másoknak, mert ez akkor már inkább diktatúra és öntörvénykezésA kapitalizmusban igen minden szabad, ami nincs tiltva, ezzel csak az a baj, a törvényeket mindig azok alkossák, akik a hatalomban vannak és saját magukra méretezik,ha az un. civil szféra is átveszi ezt a logikát, hogy a győztes mindent visz alapon, akkor Felvidéken nem lesz megbékélés, csak megélhetési politizálás.

* válasz

elnézést, de a
FaPofa, 2009, február 2 - 10:19
elnézést, de a demokráciára gondolt, ugyebár. a churchilli szállóige is a demokráciára vonatkozik, nem a kapitalizmusra

* válasz

igen bocsánat
Bósza János, 2009, február 2 - 11:23
elnézést a szócseréért, igen a demokráciáról beszélt, lényegében a mi mostani demokráciánk a kapitalizmusra épül és azt hiszem az eredmény egyenlőre ugyanaz.

* Szerkesztés
* válasz


Beteg a felvidéki gondolkodásmód???
VeniVidiVici, 2009, január 31 - 18:15

Remélem magadra gontoltál János! Én ugyanis nem érzem betegnek magamat. Igaz, picit kapar a torkom...* válasz

Igen na-gy-gyon beteg vagyok!
Bósza János, 2009, január 31 - 18:55

Igen, én halálos beteg vagyok, a betegségemet úgy hívják, hogy élet. Tudomásom szerint, még senki nem gyógyult fel belőle, mindenki belehalt.
Torokfájásra, nagyon jó a propoliszos csepp, mézes tea, sós vízzel való gargalizálás. Nálam a legutolsó vált be, csak vigyázni kell, hogy az ember le ne nyelje.

* válasz

János, csak nehogy kárt tegyél magadban!
VeniVidiVici, 2009, február 2 - 20:35

Annyit tényleg nem ér az egész...Annyi tanácsot merészelnék adni csupán, hogy olyan célokat kell kitüzni, amik kihívóak de azért elérhetők... Dombról lefelé guruló sajt kergetése általában nyaktöréssel végződik.

Nem hiszem, hogy azt a kort éljük, amikor határokat kell huzogatni remélem az már sose lesz..Inkább azzal kéne foglalkozni, hogy a komáromi szartnemérő egyetemből valami legyen (nagyjából annyit ér most, mint mindazon MKP-s politikusok együtt, akiknek a neve kint van a táblán - komolyan röhejesen szánalmas), meg talán azzal, hogy kultúra és oktatás területén magunk dönthessünk magunkról (na persze nem úgy mint anno nyitrai bajtársaink a megyei parlamentben saját magukról). Szerintem ez az amiért érdemes futni. Csak hát kéne valaki, aki tovább lát a Kárpát-medencénél...

Amúgy állítólag a peroxidos galgalizálás is segít. Próbáltam... szar egy érzés.

* válasz

Lényegében ugyan arról beszélünk új
Bósza János, 2009, február 2 - 22:01

az autonómia az egy közeg ahol a jogegyenlőséget érvényesíteni lehetne, benne mindazzal, amit te is szeretnél orvosolni. Tudod a detailokat már meghagyon a nálam okosabb embereknek, de ha nekünk bolondoknak sikerül bebiztosítani számukra az eszközt, ők is könnyebben töltik ki tartalmasabb értelemmel, az élet és a halál közötti rövid időszakot.

Addig nem tudunk előbbre lépni, ameddig a betegek fogják irányítani a kisközösségünket, akiknek minden úgy jó ahogyan azt látják, most tudatosan nem mondtam bolondokat, mert a kóbor lovag én vagyok (szerintük), pedig csak én olyannak szeretném látni a világot, amilyennek kéne lennie. Ezt hirdetem, ezt szeretném elérni, nos ha ehhez autonómia kell legyen , ha valami más a jobb megoldás akkor az lesz. Szerintem addig kell felvállalni, ha kell a bohóc szerepét is, ameddig sikerül legyőzni az eltompult világ ellenállását.


Egy utolsó új
Bósza János, 2009, február 2 - 21:07

Kedves Balázs én kezdtem el a hozzászólásokat ehhez a témához, sokan ilyen-olyan formában leírták a véleményüket. A belső énem nem engedi, mivelhogy az autonómia-harc kóbor lovagjának neveztél, amivel egyetértek .

Ha már kóbor lovagokról beszélünk, korunk legnagyobb lovagja Don Quijote és ő egy könyvbéli mondása, egy kicsit átszerkesztve, de tartalma teljes terjedelemben maradt:

Nem az a bolond, aki a világot olyannak látja, amilyennek kéne lennie, hanem az a bolond, aki olyannak látja amilyen.

Egy idézettel fejezném be:
Don Quijote kalandjai és hőstettei is az elmezavar szüleményének látszanak mindaddig, amig mélyebb értelmet nem nyernek, bár olyan értelmet, amely csak más dimenzióban értelem, csak ebben nyer teljesülést. Don Quijote Unamuno számára nem a régi lovagkor felbomlását jelenti, hanem egy új hőskor kezdetét, amely ugyan nevetséges az emberek előtt, de épen azzal tetőzi be önmagát, hogy magára veszi a nevetségesség súlyát is, dacol ezzel is és ezzel fogja végül legyőzni az eltompult világ ellenállását. (idézet a korunk.hu)
„Az élők pokla nem olyasmi, ami majdan lesz; ha van ilyen, akkor az az, ami már itt van, a pokol, amelyben mindennap lakunk, amelyet együtt alakítunk ki. Két módja van, hogy ne szenvedjünk tőle; az egyik sokaknak könnyen sikerül: elfogadni a poklot, és részévé válni olyannyira, hogy már nem is látják. A másik kockázatos, és állandó figyelmet és tanulást igényel: megkeresni és felismerni tudni, ki és mi az, a pokol közepette, aki és ami nem pokol, s azt tartóssá tenni, annak teret adni.”
(Italo Calvino)HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona