Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Autonómia: Duray úr a 10-ből már 5 év eltelt

2013.02.01.

Öt év telt el azóta, Duray tervezete hol van, ha a CA-é nem jó?

Durayt kérdezték, lenti írásból (2008):
És mi a véleménye a (Bósza autonómia) tervezetéről(2008)?

Duray(2008): Nyilvánvaló, hogy vannak benne olyan részletek, amelyeket erősen vitathatónak tartok, például az általa kijelölt területet említeném ezen a helyen. Ám ha létezik egy ilyen anyag, akkor nem démonizálni kell, hanem vitatkozni róla.

Bósza(2013-ban):
Nos Duray úr, 5 év telt el azóta, sem vita nem zajlott le, mert az MKP démonizálja a tervezetet, sem senki egyetlen tézisét a Commora Aula tervezetének nem cáfolta meg. A területi behatárolását sem tudta senki sem tárgyilagosan ellenvéleményezni, hogy rossz lenne. Sőt többször bizonyítottam miért jó ha a tervezetünkben, amit majd benyújtunk vitaanyagként a szlovák kormánynak, parlamentnek, minél nagyobb területet képzelünk, ahol az autonómia létrejöhetne. Erre nagyon alkalmas a Hodzsa-Bartha határ etnikai határ.

Ön milyen autonómiaformát tartana kívánatosnak(2008)?

Duray(2008):
Az autonómia az önrendelkezéssel függ össze, és az egyéni jogból származtatható, de közösségi jogként élhető meg. Az már szakmai kérdés, hogy milyen formáját szeretné elérni az adott közösség. Azt ajánlom mindenkinek, hogy figyeljen oda, mi történik Szerbiában, illetve Koszovóban, ugyanis az ottani kisebbségben élő szerbek által megfogalmazandó és a nemzetközi közösség által is várhatóan támogatott autonómiaforma lesz igazán mérvadó a következő években.

És ön tíz év múlva milyen autonómiát élvező szlovákiai magyar nemzetrészt látna szívesen(2008)?

Duray(2008):
Mindenképpen szeretném, ha olyan kombinált autonómiarendszer alakulhatna ki, amelyben a számbeli kisebbségnek is meglennének a maga kisebbségvédelmi testületei, és meglenne a nyelvhasználati jogokat védő összes jogi eszköz.

(forrás: Magyar Nemzet, Zsebők Csaba-2008 február)

Bósza 2013: Nos Duray úr 5 év már eltelt a tízből, mit tett le az asztalra? Ugyebár a válaszokat ismerjük, semmit sem. Azt mondta, a CA tervezetét nem kell démonizálni, a padtársai mégis démonizálják, ön sem mert velem leülni róla vitázni. de saját tervezetet sem készített. Mit akar Duray úr, a felvidéki magyarság teljes asszimilációját, várom a válaszait, de mellébeszélést kerüljük már, hét éve menekül előlem, Tőkés előtt befeketített, mindent meg tesz, hogy a CA tervezetéről ne induljon érdemleges vita, jobbat nem csinált, újból kérdezem mit akar?????
Újabb öt évet elherdáltunk. Pontosabban Ön és csapata, semmi mást nem csináltak, csak konferenciázgattak és segítség helyett, ahol megtehették keresztbe tettek nekünk. Miért is? Mert azt hitték, ha továbbra is jegelve lesz (az ígéretekkel ellentétben) az autonómiatéma, akkor Fico és pártja Önöket is beveszi a kormányba. Ez nem történt me, sőt az MKP a parlamentből is kiesett. Már 201-ben és most egy éve 2012-ben is felajánlottam, hogyha felvállalják és néhány autonómisták feltesznek a választási listájukra, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulhattak volna a választásokon. Nem merték megtenni, mert féltek esetleg ez lehetne az akadálya (később a Ficoval történő tárgyalásokon) a kormányba kerülésüknek. Nos, aki nagy falatot szeretne, az általában koplalni fog. Ez történt Önökkel is, mindent akartak és a jussuk semmi lett. Még mindig képtelenek ezen változtatni, újabb egy évet elherdáltak, továbbra sem képesek az autonómistákkal leülni tárgyalni, nem vállalja fel a párt az autonómia ügyét. Mitől félnek, hogy emiatt nem kerülnek be a parlamentbe? Ez nem igaz, hanem pontosan az ellenkezője az igaz. Ameddig nem vállalják fel az autonómistákat, addig sohasem fognak már bekerülni a parlamentbe. Radikális megközelítés nélkül, nem lehet az asszimilációt megállítani, ez nem jelenti azt, hogy törvényeket kell sérteni, ellenkezőleg minden törvény adta lehetőséget ki kell használni egy békés autonómia küzdelem elindításához. Megfelelő tálalással el kell magyarázni a felvidéki magyarságnak miért fontos ez nekünk. meggyőződésem, ha ezt nem felületesen, hanem kellő megvilágosodással tesszük majd, akkor a szavaztok az MKP csak gyarapodni fognak és végre beindulhat egy békés megmaradási küzdelem. Eredménye az lesz, hogy az MKP is bekerül a parlamentbe és végre elindul a várva várt autonómia küzdelmünk is.Duray: Bósza szervezetének betiltása a jogállamiság megcsúfolása

Duray: Bósza szervezetének betiltása a jogállamiság megcsúfolása
2008. 02. 04

Duray Miklós egymillió koronás kártérítést köteles fizetni a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) – így döntött a minap az egyik pozsonyi járásbíróság, miután a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke fasiszta pártnak nevezte az SNS-t. Az első fokú ítélet szerint bocsánatot is kell kérnie kijelentéséért.

Az ügy hátteréről, Bósza János civil szervezetének betiltásáról, valamint a szerinte kívánatosnak tartott autonómiaformáról is beszélt Duray Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában.


Egy bírósági döntés szerint Magyarországon Fábry Sándort simán le lehetett cigánygyűlölő rasszistázni. Ennek fényében hogyan értékeli a szlovák bíróság ítéletét?

Nem igazán számítottam másra, ugyanis Szlovákiában körülbelül lehet tudni, hogy a bíróság milyen ügyekben milyen ítéletet hoz. Mindig az kap megerősítést, aki a szólásszabadságot akarja korlátozni. Habár az utóbbi időben a magyar rendőri szervek részéről megfigyelhetők negatív tapasztalatok, jogtalanságok, esetenként bűnpártolás, azt azért nem tudom elképzelni, hogy Magyarországon megtörtént volna olyasmi, mint ami Szlovákiában Malina Hedvig ügyében.

A Malina-ügy, az ön elleni ítélet vagy Bósza János autonómiapárti civil szervezetének a betiltása után egyáltalán beszélhetünk szlovák jogállamiságról?

Szlovákiában egy kicsit minden más, mint amilyennek lennie kellene, az európai szokásoktól, magatartásformától ez az ország még cseppet messze áll.

Mikor születik meg a másodfokú ítélet, és mit valószínűsít?

Hogy mikor lesz, nem tudom, mert először meg kell kapnom írásban az elsőfokú döntést, ami után fellebbezhetek. Nehezebben tudom megítélni a másodfokot, mint amennyire biztos voltam a mostani ítélet kimenetelében. Lehet, hogy a következő körben a józan ész lesz mérvadó, ha mégsem, akkor a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulok.

Ám ha hasonló ítélet születik másodfokon, fizetnie kell. Át tudná utalni a egymillió koronányi kártérítést?

Nincs ennyi pénzem. Kölcsönt pedig aligha kapnék, mert elmúltam hatvanéves. Jelzáloghitelt pedig, talán érthető okokból, nem szeretnék felvenni. Így valószínűleg a magyarok társadalmához kellene fordulnom, hogy egy ilyen nagyságú bírságot segítsenek befizetnem. Ha azonban az európai emberi jogi bíróság a perben esetlegesen rám rótt kötelezettséget visszaítéli, akkor azt egy közalapítvány létrehozására lehetne majd fordítani.

A felvidéki magyarokat érő legutóbbi jogsértések közül nagy visszhangot kapott Bósza János civil szervezetének a betiltása. Mi erről a véleménye?

Hogy a szlovák belügyminisztérium Bósza civil szervezetének a bejegyzését visszavonta, azzal a jogállamiságot megcsúfolta. Az autonómiára való törekvéseket ugyanis legitimnek kell tekintetni, hiszen azok nem alkotmányellenesek.

Ezt tudomásom szerint az MKP egyik vezető politikusa sem fogalmazta meg így az utóbbi két hétben.

Én a Magyar Televízióban már hangot adtam ennek, várom, hogy ezen a héten adásba kerül. Az igaz, hogy szlovák médiumban még én sem szólaltam meg az ügyben, mint ahogy pártom más vezetője sem. Ám ha az MKP kinyilvánítaná a véleményét ebben az esetben, az politikai üggyé válna. Bósza megfelelően járt el, hiszen jogi úton próbálja megvédeni az igazát.

És mi a véleménye a tervezetéről?

Nyilvánvaló, hogy vannak benne olyan részletek, amelyeket erősen vitathatónak tartok, például az általa kijelölt területet említeném ezen a helyen. Ám ha létezik egy ilyen anyag, akkor nem démonizálni kell, hanem vitatkozni róla.

Ön milyen autonómiaformát tartana kívánatosnak?

Az autonómia az önrendelkezéssel függ össze, és az egyéni jogból származtatható, de közösségi jogként élhető meg. Az már szakmai kérdés, hogy milyen formáját szeretné elérni az adott közösség. Azt ajánlom mindenkinek, hogy figyeljen oda, mi történik Szerbiában, illetve Koszovóban, ugyanis az ottani kisebbségben élő szerbek által megfogalmazandó és a nemzetközi közösség által is várhatóan támogatott autonómiaforma lesz igazán mérvadó a következő években.

És ön tíz év múlva milyen autonómiát élvező szlovákiai magyar nemzetrészt látna szívesen?

Mindenképpen szeretném, ha olyan kombinált autonómiarendszer alakulhatna ki, amelyben a számbeli kisebbségnek is meglennének a maga kisebbségvédelmi testületei, és meglenne a nyelvhasználati jogokat védő összes jogi eszköz.

(forrás: Magyar Nemzet, Zsebők Csaba)
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona