Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Aláírásgyűjtés a semmiért

2009.3.27
elemző
2009. Március 26. Csütörtök, 12:50

Bósza idézet:
"Elemző, én nem veszek részt az aláírásgyűjtésben, én alá sem írtam. Miért?
Jó dolog, hogy valami beindult, de ne a status quoért gyűjtsünk aláírást, hanem az önrendelkezésért, jogegyenlőségért és a szlovák-magyar megbékélésért és ha már rádióról van szó saját magyar nyelvű TV-ért és rádióért kell gyűjteni az aláírásokat.
Utálom a látszattevékenységet, ezek a dolgok nem vezetnek sohová sem, közönséges mököpös butításról van szó
Az MKP egy éve tudta, hogy az átmenet meg fog történni, miért nem egyeztettek, miért nem jártak utánna, ha bekövetkezik a frekvencia csere, mi fog történni, ja hogy erre már nem volt idő...
"Senkit sem lehet jobban diszkriminálni, mint akivel elhitetik, hogy azonos jogai vannak." BJ" (idézet vége)


Ez nem mököpös akció, ami jól kivehető a beadványból, látható hogy a nevüket sem akarták adni.
Idézet:
a törvény engedélyezze magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadók nyelvhasználatát, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás

Ez szerintem a magyarnyelvű kereskedelmi adásoknak nyit életteret.
Idézet:
ne korlátozzák tovább nyelvi jogainkat a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett változtatásával, ellenkezőleg, igényelem a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerését Szlovákiában és használata lehetőségeinek kiszélesítését a magyarlakta régiókban

Végre ráébredtek arra, hogy nyelvi elnyomásban élünk és nem a magyar polgárokra hárítják a felelősséget, hogy nem élnek nyelvi jogaikkal.
Idézet:
a szlovák oktatási minisztérium tartsa be a szabad tankönyvhasználat jogát és a tankönyvek nyelv-használatának 2006 előtti gyakorlatát

A rádió és ez pedig a status quo megtartása.
Szintén azt tartom, hogy jó dolog, hogy valami beindult. A beadványt követelését keveslem, de valahol el kell kezdeni. Le kell küzdeni a félelmet és a széthúzást. Segíts abban, hogy egy folyamat beinduljon, hogy később megvalósuljon az álmod. Álmunk?

abraka(Bósza)
2009. Március 26. Csütörtök, 13:39

De igen az MKP társszervező és a Csemadok, ha nem tévedek az MKP segédszervezetévé vált, mert amit nem tesz az MKP azt nem teszi a Csemadok sem. Hisz Hrubík MKP-s tag és az MKP vezetőségi tag is. A többi csatlakozó szervezet is bizonyos formában kötődik az MKP-hoz, anyagilag politikai értelemben függnek a "mököpötől".
Mégegyszer jó dolog, hogy beindul valami, de ha már egyszer gyűjtsük az aláírásokat, ez párosítani kéne nagyobb határozottsággal.
Az én álmom a jogegyenlőség, az önrendelkezés (autonómia) és a szlovák-magyar megbékélés. Én ezeknek vagyok híve, ez felvállalom, mert nem sértek vele törvényeket, nem sértek alkotmányt.
Nem vagyok soviniszta, csak patrióta.
Ha az MKP-s eszközök törekédével rendelkeznék már a szlovák parlamentben beszélnének az autonómiáról. Én hiába akarom, nincsenek meg az eszközeim hozzá, de az MKP-nak megvannak, ők nem akarják.
Akkor te szerinted mi a megoldás? Én csak egyet tehetek kitartok az elveim mellett, mert az én igazságom erősebb fegyver, mint a mököpös mellébeszélősdi. Sajnálom, hogy így kell reagálnom, természetesen az MKP-ban is vannak becsületes polgárok, akik nem jutnak szóhoz, nem engedik a vájú elé őket. Nekik kéne beindítaniuk valamit.

"Autonómia, reális cél annak aki hisz benne,
utópia annak aki nem, középső út nem létezik,
aki mégis ezt az utat járja, az vak és tehetetlen."

Az MKP sajnos a középső utat járja, itt a baj.
Ha határozott módon az autonómiától elhatárolódnának, már lenne egy autonómista párt. Vagy, ha határozott módon kiállnának az autonómia mellett, már az SK parlamentjében vitázhatnának, annak magvalósíthatóságáról.

El kell a szlovákságnak magyarázni, hogy az autonómia, nem ellenek irányul és nem jelent reviziót. Vajon kinek kéne mindezt meglépnie, nekem néhányunknak?
Az MKP-nak így vagy úgy alapon, de már szint kellene vallania.

Ezért pozitív értelemben "provokálom" őket, erre próbálom kényszeríteni őket, hogy lépjenek.

Most tettek egy kis lépést, de hogy nagyobb következzen, bombázni kell őket, hogy ne féljenek az igazság a mi oldalunkon van és néha az álmokat illik megvalósítani. Csakis ezért érdemes küzdeni, élni.


elemző
2009. Március 26. Csütörtök, 18:00

Idézet Bószától:
"Akkor te szerinted mi a megoldás? Én csak egyet tehetek kitartok az elveim mellett"

Igen az elved mellet tarts ki! Szerintem a „cél” elérése érdekében nem viselkedhetsz úgy, hogy aki nincs velem az ellenem. Értékeld azt a kis lépést, mely célod elérésében segíthet. Bátorítsd, támogasd és segítsd azokat a személyeket, akik a kis lépésre vállalkoznak. Nagyon jól ismerjük az MKP tevékenységet, de számomra most fontosabb, hogy több szervezet felvállalta jogaink egy részének követelését. Emelkedj felül a személyeskedésen a cél érdekében. Én, ha a Te helyedben lennék, akkor Attilát megkeresném és felajánlanám a segítséget egy szervezett aláírás gyűjtésében. Egyedül nem megy!abraka (Bósza)
2009. Március 27. Péntek, 0:13

Nem én ezt nem írom alá, nem azért, mert az ötletet nem tartom egy kis lépésnek, azért, mert az már nem lennék én, ebből pedig nem vagyok hajlandó engedni.

Ami még az igazsághoz tartozok, most kénytelen vagyok őszinte lenni, az MKP irányában a kapcsolatot kerestem, már 2006-ban, Duraynak legalább 20-30 kapcsolatteremtő emailt írtam, egyre sem válaszolt. Tudod számomra az MKP egy halott párt, lélek nélküli érdekcsoportulás. Tudod az igazat ki kell mondani, nem szabad magunkba fojtani.

Ami Attilát illeti nem én hireszteltem róla, hogy szönöszös ügynök, hanem ő rólam. Több ajánlatom volt az ő irányában, de ő azzal hárította el, hogy az MKP-s tagoknak meg van tíltva, hogy velem kommunikáljanak. Tehát nem az én készülékemben van a hiba, hanem odaát. Persze én sem vagyok hibátlan, sok dolgot ma már másképpen csinálnák, de úgy ahogyan már sokszor leírtam az elveimből nem vagyok hajlandó engedni, addig ameddig valaki megnem győz arról, hogy rosszul gondolkozok. A másik tudatos lejáratása, gondolom nem az. Pl. Duray befeketített Tőkés előtt, azzal, hogy SIS-es ügynök vagyok. Kellett volna találkoznom Tőkéssel, emailjában megírta előre örül a találkozónak, mikor megjelentünk, mégcsak szóba sem akar állni velünk, szó-szoros értelemben elzavart minket, később tudtam meg, hogy a mököpösök befeketítettek. Ez zajlik már három éve. Mikor jogi segítségért folyamodtam hozzájuk, mégcsak nem is válaszoltak, valójában egyetlen egy megkeresésemre sem válaszoltak. Most miért változnának meg, benne Attila is aki ahol csak teheti befeketíti a tevékenységemet pl Magyar Nemzetben is egy válaszában, ő is csak egy MKP-s.

Nézd én már abbahagytam,
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=bosza_janos:_abbahagytam_LUQ
megmaradok szabadúszónak, semmilyen hivatalosan bejegyzett társasághoz nem csatlakozok, mert ahhoz hogy jót cselekedjünk nem csatlakozni, csinálni kell ezt pedig lehet mindenfajta megmondó szervezet nélkül is.

Aki megkér, hogy a hároméves tapasztalaimat átadjam, segítsek ebben abban, OK nagyon szívesen, de én már nem megyek senki után. A megaláztatásokból, a hazugságokból, a rágalmazásokból már elegem van, amit eddig tettem önzetlenül és saját erőmből tettem, az egészségem is ráment, a három év alatt 300 írást, egy autonómia tervezetet és az összes parlamenti képviselőhöz 15 különböző beadványt adtam. Feljelentettem Slotát a magyargyűlölködéseiért, őt felmentették, én ellen pedig most is folyik egy eljárás, hogy az ország szétzilálására törekedtem. Kértem jogi segítséget, senki nem segített, sz..ban hagyott mindenki.
OK elfogadom, amit főztem egyem is meg a szabály, megedtem, de már nem vagyok éhes, sem vevő az MKP-s hazugságokra, a megélhetési politikusokra, megfogadtam csakis az igazat , az igazságot fogom hirdetni.

Családomat befeketítették, a legkisebb fiamat miattam egyes tanárok a gimnáziumban terrorizálják, én három éve nem találok magamnak munkát. Saját családomat lopom meg, hogy legalább a honlapot működtetni tudjam, egyedül szerkesztem, kértem egy informatikus segítségét senki nem jelentkezett. A honlapon ahol sikerült autonómia témában 2600 linket majd 5 ezer írást összegyűjtenem. Ez is májusban megszünt volna ,mert már nem volt rá pénzem, hogy meghosszabbítsam, szerencsére egy önzetlen felajálásnak köszönhetően a honlap élhet tovább. Az öt éves számítógépem minden reggel, márcsak tíz Miatyánk elmondása után kapcsol be, indul el. Bocsi nem panaszkodni akarok, mert ahogyan már írtam én megeszem amit főztem, de a másik oldal pedig tegye a dolgát.

Ne tőlem várd el, hogy lépjek, én már révbe jutottam, a lehetőségeimet kimerítettem, sajna most a korház vár, már csak ez maradt, meg a honlapom. Ennyi, belefáradtam, az én történetem itt véget ér, átadom a terepet a okosabbaknak, a jobbaknak, nem sziszes ügynököknek.

Csak az igazságra törekedtem, a jogegyenlőségre. Tudtam, hogy rögös és kitaposatlan szikes útra léptem, tudtam, hogy a szlovák nacionalistákkal meg kell majd küzdenem, de azt nem sejtettem, hogy a saját fajtám fogja a felvidéki magyar nép megmaradásának az igazságos ügyét ököllel agyonverni.

Az emberi szabad akarat és
a sose szűnő jelen ismerete nélkül,
nincs tényleges szabadság.
Nem előrelátásra, hanem rálátásra van szükségünk,
a jelen igazságára törekedve,
mert az isteni igazság létezik
és megkapható, mint a szabad akarat terméke,
szabadságnak hívják.
Nem lehet szabad az, aki nem akar az lenni.
Szabadnak lenni pedig annyit jelent, hogy
újból otthonra, hazára akarunk lelni.
Honföldön, a szülőföldön akarunk élni, s halni,
az ezeréves hazánkban,
reverencia és a toportyánlelkű
politikusaink nélkül.
Vereckei-hágón innen,
Latorca völgyén túl,
egészen Dévény váráig.(BJ)
_________________

abraka
2009. Március 27. Péntek, 12:18


Idézet:
A felvidéki új szlovák külügyminiszter hozzátette, megoldódik a Pátria Rádió ügye is. A magyar nyelvű adó lefedettsége április közepétől Nyugat-, júniustól pedig Kelet-Felvidéken is teljes lesz.


Tehát a Pátria ügy egy mesterséges keltett MKP-s ügy, hogy így bizonyítsák a létjogolsultságukat, aki ez nem látja, az vagy vak, tehetetlen, vagy mellébeszél. Egy évük volt az MKP-soknak, hogy ez a technikai problémát letisztázzák, ha nem tévedek már egy éve meg kellett volna történnie az átállásnak, csak akkor mégis hagyták a dolgot és valahonnan a SR bebiztosította működéshez szükséges anyagiakat. Erről az emkápés urak, hölgyel elfejtkeztek, most olyasvalamiér ütik a vasat, ami rövidesen megoldódik, ez nekem nem tetszik ezért nem is fogom sohasem aláírni, mert közönséges becsapásról van szó!!!

A fogalmakat helyükre kell rakni,
tehát Felvidék az mai Szlovákia szlovákok által lakott területei.
vagyis Közép- és Észak Szlovákia.
Dél-Szlovákia az Honföld (névjavaslat), vagy Dél-Fölvidék, Dél-Felföld. szerintem egy új fogalmat kéne bevezetni és a Felvidék fogalmat végre már el kéne felejteni, mint egy zavaró tényezőt, az szlovák tulajdon (egy BM döntésben így szerepel).

Honföld nem az én ötletem volt, még mielőtt az MKP-s zavartkeltők megint nekem esnének, hanem úgy kaptam emailban, nekem tetszik, mert nem mosható össze semmi mással és egy területi őslakosi hovatartozás az üzenete. Én már csak ezt használom.
Honföld Köztársaságot, vagy Honföld autonóm területet kell követelni, és a duraysta nemakarás felvidéki autonómiáját el kell felejteni, mert mind-mind egy nagy hazugság volt, az.

Honföldnek márcsak az alulról építkezők, önzetlen emberek, polgárok, civilek hozzáállása, tevékenységük segíthet. AZ MKP mostani vezetősége, helyi vezetői, Csemadok vezetők NEM ILYENEK, SAJNOS. Ki kell ikszelni őket!!!

Létre kell hozni a honföldi magyarok Bölcsek Tanácsát, aki majd felügyelni fogja az MKP tevékenységét, de nem lehetnek köztük olyanok, akik bármilyen formában az MKP befolyása altt lennének. Így meglehetne törni az MKP egyeduralmát, ami nagyon fontos tényező ahhoz, hogy a féligazságokkal, a hazugságokkal, a mellébeszéléssel és a mi pénzünkön történő karrierépítéssel felhagyjon az MKP, annak politikusai, aki ezt nem fogadja el azt ki kell ikszelni (X), akik utánnuk jöhetnének, ha ők kekeckedni fognak ki kell őket is ikszelni, remélhetőleg majd ezekután jönnek olyanok, akik azt mondják, vállalják , ha nem a magyarok érdekében fognak politizálni lemondanak, vagy leválthatóak lesznek. Ez lenne a Honföldi Bölcsek Tanácsának a feladata javaslatait megtenni és az egyes helyi csoportok pedig odafigyelhetnének a végrehajtásukhoz. Pl. ilyen Fehérek, Basternákok, mai MKP vezetők ,másodvonalbeli kiszolgálóik, Szülőföldalapból jól eléldegelő talpnyalókat régen ki kellett volna ikszelni.

XXXXXX, majd jöhetnek a tenniakarók, a bátrak, az igazmondók

_________________

forrás: http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=34605#34605
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona