Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Az ész botorkál, a szív lát és biztosan halad

Ha békét akarsz, keresd a változást magadban, ne másokban, mert mindig pontosan azt kapjuk, amire rászolgálunk. Találhatunk e kivetnivalót egy olyan életben amit magunk teremtettünk magunknak? Hibáztathatunk, felelőssé tehetünk-e érte mást, mint magunkat? Változtathat-e rajta más, mint mi magunk, tetszésünk szerint, bármikor? Igen, ezért kell a szív igazsága szerint bátran kiállni az igazmondás, az igazság mellett.
Amikor az ember eljut odáig; hogy képes a szívével gondolkodni és az agyával érezni, vagyis intellektuális erejét a szeretet szolgálatába állítja, akkor végre tudatos építőjévé válik a kozmosznak.


2010.01.13.
A parameteres bloggomban kialakult egy érdekes vita köztem és egy fórumozó között, amit ide is bemásolok.

Téma: Az autonómisták nélkül Duray már két éve nem lenne az MKP-ban
Hozzászólások

azt a rézangyalát nekije,
ParaBarak, 2009, július 11 - 16:21
János, most már világos, nélküled a Híd sem alakult volna meg... No és, ha nem találod föl a villanykörtét, még ma is gyertyával világítanánk:DDD

* válasz

Fején találtad a körtét nagypapa
Bósza János, 2009, július 11 - 17:26

ami tény az tény, neked kéne mondanom.

A hidat pedig Komáromban kellett volna felépíteni, most már tudom, hogy Tibor Baštrnák miért erőltette a hidat, az a betyár jól átvert minket komáromiakat, mert ő csölösztői hídra gondolt. Te és ott is folyik a Duna? Nem is tudtam.

* válasz

Ha ezt,
Bósza János, 2010, január 11 - 15:45
tudtam volna, hogy három év után is csak az igérgetések maradnak, akkor biztosan nem támogatjuk Durayt és Csákyt. Egy új párt még segíthet.

* válasz

Ne haragudjon,
plajbászos kenyér, 2010, január 11 - 16:39
Ne haragudjon, megkérdezhetem, hogy ön mivel keresi a kenyerét?

* válasz

Nem haragszom
Bósza János, 2010, január 12 - 09:24

örülök, hogy feltette ezt a kérdés, témábavágó érdeklődés, már nagyon aktuális volt, hogy valaki rákérdezzen, mert a kenyér és a plajbász az autonómiaküzdelem fontos két kelléke. Kenyérrel a népet kell megetetni és a plajbásszal a megélhetési politikusokat kifikázni.
Ha van kenyér, ugyebár nem kell a palbásszal írt megélhetési politikusi mese, ha van jól eladható mese, a zsíroskenyér már nem hiányzik, mert minden úgy jó ahogyan van.

* válasz

na, kezd érdekessé tenni.
plajbászos kenyér, 2010, január 12 - 12:18
na, kezd érdekessé tenni. tehát mivel foglalkozik?

* válasz

Válaszolok
Bósza János, 2010, január 12 - 12:31

mert úgy látom este, nem fogsz tudni elaludni

palacsintát sütök

van szlotaféle "utálom a magyarokat" brindzás palacsinta

durayféle "akarom-nem akarom az autonómiát" szilvás palacsinta

bugár "otom-potom, de akkor mikor" húsos palacsinta

és

gyurcsány "elkúrtuk" meggyes túrós palacsinta, de

van még további száz és recept formában további 700 fajta

hiszed nem hiszed? De azért igaz lehet.

* válasz

azért intéztem én már
plajbászos kenyér, 2010, január 12 - 14:27

azért intéztem én már magához mindenféle kérdést, de kitérő választ még sohasem adott, max. három oldalas magyarázkodást. komolyan gondolja, hogy majd rácsapok az asztalra, és azt mondom, igen, kell nekünk a bósza pártja, ha még azt sem tudom, hogy mi a maga végzettsége, és mivel foglalkozik?

tehát mi a végzettsége, bósza úr, és mivel tetszik foglalkozni?* válasz

Kedves "Áts Feri"
Bósza János, 2010, január 12 - 19:38

vörösinges barátom, úgy nemecsekesen csupa kis betűvel írtad a nevemet, úr megszólítást pedig köszönöm, de nem vagyok az egyszerű polgár vagyok. Ha most leírnám, hogy miből élek, nem hinnéd el, így nem folytatom ezt a témát, de megnyugtathatom (magázom, mert a pertut nem ittuk meg), önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe, hiszékeny mivoltom végett, mert az emberekben mindig a jót keresem és valahogyan a negatívukra csak akkor figyelek fel, amikor már a sárral tapasztot fal az esőzésben leomlik. Részben olyan embernek köszönhetem, hogy a vállalkozásom tönkrement, aki ma kényelmes állami székben üldögél egy taláros testületben (jog jog felett), kelet fővárosában aki bérgyilkosokat küldött rám, megzsarolt és annak ellenére, hogy tettére volt bizonyíték haverja ma a leg legmagasabb pozícióban kihúzta a bajból, többszörösen is.

Most részletekbe nem mennék, mert nincs szükségem, hogy a családomat újból bújtassam ő miatta, mint 1997-ben történt. Már megbocsájtottam neki. Semmi értelme nincs, hogy börtömbe juttassam. Akkor az egészségem nagyon megromlott és a vállalkozással is felhagytam, pedig jólmenő vállakozásom volt.

Pl. Komáromban 1992-ben CASH92 névvel én rendeztem, vagyis a cégem Microcom s.r.o. az első nemzetközi kiállítás, Pásztor az akkori polgármester nyitotta meg, több mint száz kiállító volt, még hőlégbalom is volt, amibe a gyerekek is beszállhattak, azóta sem volt Komáromban hasonló. Egy kis rövid epizód, a sok közül, amit el szerettem volna mondani, hogy jobban megértsd, hogy ma mit és miért is teszek.

Tudom megint hosszúra nyúlik, a mondókám, de röviden ezt nem lehet elmesélni. Miután a nyavajáimból kinőtem, úgy ahogyan összeszedtem magamat, nyitottam egy kis élelmiszer üzletet, nagyobb vállalkozásba már nem volt erőm belekezdeni, pedig az akkori kapcsolatrendszeremen belül több ajánlatot is kaptam. Ha a kapcsolatokat az ember nem ápolja, azok idővel elhalnak, velem is ez történt. Később, hogy a legnagyobbik fiamnak segítsek, nyitottam egy palacsintázót, nem talált munkát, hát együtt elkeztük sütni a palacsintákat, de sajnos abból megélni nem lehetett, pedig rengeteg, főleg nem komáromi, vendégünk volt, de abba kellett hagyni, mert mínuszba mentünk. Így ő kénytelen volt külföldre menni, én egy darabig még magam sütöttem a palacsintákat aztán abbahagytam a vállakozást. A helyiségek ahol a palacsintázó működött kiadtam bérbe és ez volt az egyetlen bevételem. Ebből fedeztem az autonómia ügyet is. Fél éve már üresen áll. Tudod nem vagyok igényes ember, a víz és a száraz kenyér is elég nekem. Akkor is amikor jól ment a vállalkozásom, magamra semmit sem költöttem, mindent visszaforgattam a vállalkozásásaimba.

A komáromi gépipariban érettségiztem 1974-ben. Majd pár évet jártam a pozsonyi gépipari főiskolába, de nem fejeztem be, mert a zeneszeretet más irányba vitt el, DJ lettem (T.Rex a kedvenc együttesem, a Forradalom gyemekei pedig 30 éve a kedvenc számom), de a katonaság keresztbehúzta a számításaimat. Aztán jöttek a semmitmondó éveim. A nyolcvanas években megismerkedtem az első kéziszámoló géppel, ami akkora volt, mint egy szoba, de osztani szorozni jól lehetett vele. Mindig is forrófejű voltam, egyébként a KP-nak nem voltam sohasem a tagja, nem is lehettem mert az apám kakastollas csendőr volt a háború alatt ezért cseh uránbányában raboskodott, én pedig ezt az örökséget viseltem egészen 1989-ig, nyugatra még jugóba sem mehettem. Egy barátommal a hetvenes évek végén ki akartunk lógni nyugatra jugón keresztül, de nem kaptam kiutazási engedély, neki az apja kommunista volt, így kapott és mehetett, kint is maradt, ma is kint él. Külfödre Mo-n kívül először 1990-ban mentem, mehettem.

Egyébként bószaféle párt nincs, csak a JMPP féle kezdeményezés alakult meg, de ez is anyagi és más szervezési okok miatt egyenlőre csak az akarat szintjén porosodik. Ha lesz rá szükség létrefog jönni, akár nélkülem is.

* válasz

lekötelez, hogy
plajbászos kenyér, 2010, január 12 - 21:30

lekötelez, hogy válaszolt, bósza úr. ne haragudjon, de én úgy látom, hogy egy sikertelen ember próbálja kiélni magát ezekben a világmegváltó, utópisztikus víziókban.

* válasz

sejtettem, hogy
Bósza János, 2010, január 12 - 22:30

ilyen választ fog adni. nézze én most nem sikeres akarok lenni, hanem úgy ahogyan eddig éltem azt akarom folytatni.Tudja mikor 40 emberem volt és vállalkozást meg kellett szüntetnem, akkor az emberek megkaptak minden juttatást, sohasem nem akartam és nem gyarapítottam a saját életteremet az emberek kárára. A kommunizmus évei alatt is sok sikeres javaslatom meg lett valósítva, aminek a haszonélvezői főleg az emberek voltak.A siker, vagy sikertelenség nem egy centiméter, emit id-oda tolagatva pontosan mérni lehet. Tudja az, hogy én bizonyos dologban sikeres, vagy sikertelen voltam, főleg a vállakozásban, az mindig a gyorsaságon és a leleményességenmúlik, a az inkorrekt emberek esetében még párosulhat gazemberséggel. Tehát ha valaki gazember és ezért sikeres lesz a vállakozása, mert környezetét képes korruptálni és kijátszani a törvényeket, akkor az maga szerint sikeresvállakozó és alkalmas is világmegváltó és utópisztikus témákat korrekt módon feszegetni, tenni egy közösségért jót és maradandót?Az pedig aki a becsületességével, mondjuk kevésbe törvénysértő módon cselekszik, az ezáltal sikertelen vállakozó lesz agazember tönkreteszi, magának ebből egyeneságon az jön le, hogy ezért az ilyen ember a közügyeket érintő témákhoz inkább hozzá sem szóljon. Tehát mondjuk egy polgármester visszaél a hatalmával, ezáltal sikeres vállakozásokat indít, akkor magának ez erkölcsös politizálást, jelent, tehát neki joga van a közügyet irányítani függetlenül attól, hogy környezetére káros.

Furcsa egy meglátás, ezt Öntől nem vártam. De azért számítottam rá, mert szerintem az Ön ellenszenve irányaban a tudatlanságban rejlik, Ha az A hazudozik, a B elhiszi, akkor Önnek mint C-nek ez automatikusan el kel hinnie. Tudja én erre mindig azt szoktam mondani moindenki győződjön meg személyesen a dolgokról mielőtt itéletet hoz.

Tudja, van nekem egy szomszédom, aki feketén építkezett, tudtam, de ennek ellenére nem tettem ellene semmit, pedig figyelmeztettem, hogy ezt rendeznie kell nem tette meg, mert a gőgössége és beképzeltsége mást diktált. Mikor rájött, hogy igazam lett, mert a gáz, víz és a villanyóra felszerelének a feltétele már jogilag építkezési engedélyhez volt kötve, ekkor mi történt, korruptált minden hivatalnokot és utólag elintézette az apukával a az engedélyeket. Nem volt nehéz MKP-apuka, mKP hivatalnok.

Aztán később ugyanez az ember a becsületességről kezdett el prédikálni, politikába törekszik, persze az MKP-s apuka háttértámogatásával.

Maga szerint ő alkalmas világmegváltó témák kezelésére, egyáltalán az ilyen ember, saját maga gazdagodásán kívül mással is fog törődni, ugye erre mind a ketten tudjuk a választ. Az ilyen embernek két tulajdonsága, célja van látszattevékenység és a gazdagodás. Aki mellette a morzsákra várnak, azok dicsérni fogják és segíteni őt a becstelen pályafutásán.

Bemásolok Önnek ide egy ma bejegyzett hozzászólást a CA honlapjára egy fórumozó írta:

Bósza János érdeme, hogy meghonosította az automómia szót és fogalmát a szlovákiai szlovák és magyar politikában. Abszurd módon bebizonyította, hogy a szlovák politika semmiféle autonomia barát szervezkesést nem engedélyez. Bugárék és elvbarátai semmit sem tettek azért, hogy védelembe vegyék Bószát és kezdeményezéseit. Bószának valószínűleg komoly szerepe volt abban is, hogy az egységpárt mítosza elillant. A régi MKP nem volt politikailag életképes. Ezt már sokan tudták akkor amikor atz MKP azon serénykedett, hogy az MFP-t megszüntessék. Ilyesmire nem volt még példa a régionalis nyelvi alapon működő pártok esetében az EU-ban: Az NKP utat mutatott világító tornyot emelt de euzt az irányzatot senki sem követi, ugyanis csak zsákutcába vezet. A gennygócot ki kellett szúrni. Mi magyar egységet akarunk de nem minden áron.Én nem kiélni akarom magamat, hanem segíteni. Tudja és mindez nem függvénye annak, hogy ezt maga elhiszi vagy sem, segít, vagy ellene tesz.

Ha majd a szívére fog hallgatni a válaszok szinte maguktól fognak jönni, érthető és egyértelmű formában.

* válasz

"Ha majd a szívére fog
plajbászos kenyér, 2010, január 13 - 00:13

"Ha majd a szívére fog hallgatni a válaszok szinte maguktól fognak jönni, érthető és egyértelmű formában." ebbe az utolsó mondatba belekapaszkodnék az oldalas önlengés után. ez mintha maga ellen szólna. aki egy-egy kérdésre nem tud érthető, egyértelmű választ adni, ott valami baj van. vagy az ésszel, vagy a lelkiismerettel.* válasz

Azt a következtetést vonta le új
Bósza János, 2010, január 13 - 07:58

hogy nálam baj van az ésszel és a lelismeretemmel.

Igen igaza van, mert döntéseimet nem az eszem diktálja, hanem a szívem, megértem Önt, hogy most zavarban van és nem érti. Ne keressen mindig racinalitást ott ahol nem található, ha most azt mondom én sem tudom miért autonómiázok és küzdök a felvidéki magyarság azonos jogaiért, akkor ezt elhiszi nekem, mert az igazság, egyszerűen születet egy döntés, ami lassan érett be, hogy addig kell ütnöm a vasat az önrendelkezés témában, ameddig azt melegen tudom tartani. Tudja effajta döntéseket az ész képtelen meghozni, itt az irányító szerepét a szív veszi át. Ezt megérteni (Ön) nem lehet, ezt csak elfogadni, vagy kifikázni lehet.

Lelkiismeretem, igen az van köszönöm szépen, hogy figyelmeztetett rá, akárcsak magának. Én hallgatok rá, maga szintén ez szerint cselekszik, vagy szeretne, akkor tegye meg. Meglátja sokmineden szinesebbé, s egyben egyszerűbbé elfogadhatobbá érthetővé válik.


Ön még a kákán is csomót keres!

nEM BAJ LEGYEN. tUDJA CSAK AKKOR LEHET EGY VERSENYT MEGNYERNI, HA BE IS NEVEYÜNK, EZ MÁSKÉPPEN NEM FOG MENNI. mÉG A BENEVEZÉS SEM GARANTÁLJA AZT, HOGY NYERÜNK, DE ELŐFELTÉTELE A SIKERNEK AZ, HOGY OTT LEGYÜNK A RAJTVONALON. lEHET, HOGY NEM SIKERÜL VEGIGKÜZDENI ÉS FELÚTON ELBUKUNK, DE HA MINDENT MEGTETTÜNK A SIKERÉRT, AZ MAGÁBAN HORDOZZA KÉSŐBBI GYŐZELMET AZOK SZÁMÁRA AKIK UTÁNUNK JÖNNEK, AZ AKARATUNK SZÁMUKRA ERŐT ES BÁTORSÁGOT ADHAT. tUDJA AMIT A SZÍV IRÁNYIT, ARRA NINCSENEK EGYENES VALASZOK, OTT MAGA A TETT AZ AMI SZÁMÍT. rENGETEG ÚTKERESZTEZőDESNéL KELL A HELYES UTAT MEGTALáLNI, DE ELőRE MEGMONDANI A TUTTIT AZT NEM LEHET, AKI PEDIG AZT MONDJA Ő TUDJA A HELYES MEGOLDAST, AZ HAZUDIK, EGY KITAPOSATLAN ÖSVÉNYEN NEM ISMERHETI SENKISEM, ÍGY MARAD A SZÍV IGAZSÁGA ÉS AZ HOGY BENEVEZZÜNK A VERSENYBE, AMI ELŐFELTÉTELE A SIKERNEK.úGY AHOGYAN AZ éN VÁLASZAIMAT IS A SZíV IGAZSáGA IRáNYíTJA, TEHáT NEM TöKELETESEK, nem kozmetikázom, csakis szép és öndicsőitésnek tünjön, íGY EzáLTAL AZ öNFAJTáJáNAK MINDIG NYUJTOK EGY OLYAN MOZGáSTERET A TáMADáSRA, AMIVEL ÖN HATHATOSAN ÉLNI IS TUD ÉS ÉL IS VELE. tUDJA NEKEM IS KÖNNYEBB LENNE ÖNNEL VITáZNOM, HA úGY BUGARISTA MóDON csakazt írnám ami a fülnek szép és jó hallani, MEGMONDANÁM A TUTTIT, éS KIT éRDEKELNE, HOGy a nép mit is akar a szíve mélyén, ha KIDERüLNE, HOGY HAzUDTAM, MAJD MEGTETőzöM EGY úJABBAL ÉS ÚJABBAL. mERT UGYANIS A MI POLITIKUSAINK EZT CSINáLJáK, MINDIG MEGMONDJáK A TUTTIT, AMI MAGA ELHISZ, ELFOGADJA ANNAK ELLENéRE, HOGY TUDJA a SZíVE MÁST MOND. mINDAZ AMIT HALL ES LáT CSAK A SZEM ÉS A FÜL ÁMíTáSA. HA EZT AKARJA HALLANI A TUTTIT, AKKOR VITAZZON A MEGéLHETESI POLITIKUSOKKAL, DICSéRJE A HAZUGSáGAIKAT és az észe szerint ne tegyen semmit ellene, mert csak rosszabb lehet Önnek, hja négyévente azért szavazza be őket a parlamentbe, mert megérdemlik, hisz MEGINT MEGMONDTáK A TUTTIT, igaz, hogy megint hazudtak, de nincs jobb mit tehetünk. Ugyebár ismerős ez a viselkedési norma. A megélhetési politikusoktól igazi válaszokat sohasem fog kapni, mert az veszélyeztetheti a kerrierjüket, ami mind igaz. Ezért hazudnak és féligazságookal manipulálják azokat akik inkább az eszükre hallagatnak és nem szív hívószavára.Elnézést kicsi és nagy betűkért a caps lookom megzavarodott. Úgy látszik már ő sem tudja, hogy az esze, vagy a szíve szerint működjön.

Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került, hogy magad vontad oda. Az pedig, hogy most mit kezdesz velük rajtad áll.

Ha békét akarsz, keresd a változást magadban, ne másokban..

Mindig pontosan azt kapjuk, amire rászolgálunk. Találhatunk e kivetnivalót egy olyan életben amit magunk teremtettünk magunknak? Hibáztathatunk, felelőssé tehetünk-e érte mást, mint magunkat? Változtathat-e rajta más, mint mi magunk, tetszésünk szerint, bármikor?

Az ész botorkál, a szív lát és biztosan halad.


* válasz
Tifusz
Antal, 2010, január 13 - 10:07

Janos,

ettol mar tifuszt lehet kapni....

* válasz

sánta ferenc halhatatlan
plajbászos kenyér, 2010, január 13 - 12:14
sánta ferenc halhatatlan regényének, az ötödik pecsétnek az egyik szereplője jut az eszembe magáról: a fényképész. ha olvasta, tudja miért.

* válasz

Tudod ez a hasonlatod új
Bósza János, 2010, január 13 - 12:41

több sebből is vérzik, mert én sohasem jelentettem fel senkit, aki az autonómiáért küzdött. Életemben csak egy embert jelentettem fel az Slota Janko volt, mert magyargyűlöletet folytat, de ezt is névvel címmel láttam el. Tudod, hamarabb az asztaltársaság valamelyik tagja lehetnék. Ellenben környezetemben vannak olyanok akik igenis feljelentettek, vagy zsaroltak, már tettem rá célzást, tehát a féligazságokkal történő manipulációdat tarsd az éjszakai rémlátomásaidnak. Ha nem vetted volna észre a hatalom , a soviniszta hatalom, szlota ellenem történt feljelentése alapján, már két éve, engemet ráncigál madzagon. Persze ugyebár ez téged nem érdekel.

Tehát megint mellélőtél, de alaposan és a plajbászos kezedtől a szád már nem csepeg, hanem habzik a gyűlölettől, hamarabb rád illene a fényképész szerepvállalása.Nagyon sajnállak, mert a vitánkban igyekeztem maximálisan tárgyilagos és egyúttal visszafogott is lenni. Ha visszaolvasod a saját hozzászólásaidat, talán a gyilkosságon kívül (közvetlenül ezzel is) mindennel vádolták, bármiféle kézzelfogható bizonyíték nélkül. Én pedig csak toleráns módon a helyes út irányába szerettelek volna a leragadt szekeredet tologatni, nem ment sajnálom.

Ezzel ezt a vitát lezártam.

Üdv. és javulj meg.


* válasz


Hiszek a napban, akkor is, ha nem süt

Ha elfogadtam saját magamat, elfogadom, hogy
utamnak nem az én elképzeléseim szerint kell alakulnia:
lemondok hatalmi igényeimről, arról a követelésről, hogy
fejlődésemet egyedül saját énem kormányozhatja.
Örömmel elfogadom, hogy fejlődésem valóban más úton járhat,
mint ahogy azt elképzeltem, s fantáziámban kiszíneztem.
És mégis tökéletes és lényemnek megfelelő lesz.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona