Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

A magyarok többsége nem ért egyet Orbán kijelentésével

2009.6.6
Egy felmérés kimutatta, hogy a magyarok többsége nem ért egyet Orbán Viktor kijelentésével, miszerint az EP-választáson eldől, mennyi képviselő képviseli majd az EP-ben a Kárpát-medencében élő magyarságot.Eme kijelentés több szlovák politikust felháborított, a parlament rendkívüli ülésén is foglalkoztak az üggyel.

A Népszabadság pénteki kiadásában közli a Szonda Ipsos által végzett felmérés eredményét, amely szerint a magyarok 53%-a nem ért egye Orbánnal. A megkérdezett magyar állampolgárok 30% ért egyet a Fidesz elnökével, a magyar ellenzék (amelynek legerősebb pártja a Fidesz) választóinak 52%-a. A jelenlegi magyar kormánykoalíció választóinak 88%-a utasítja el Orbán kijelentését.

A Szonda Ipsos a felmérést szerdán végezte 1000 magyar állampolgár megkérdezésével.


SITA/para
http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2009/06/05/magyarok-tobbsege-nem-ert-egyet-orban-kijelentesevel#comment-13559Hozzászólások

Most miért ne hinnénk nekik, nem?
kismolnar, 2009, június 5 - 14:41

Hiszen a népszabadság az mszp lapja, az ipsos meg a saját udvari "felméréskészítője".

Különben is, mit lehet ezen nem egyetérteni, hát nem arról szól egy választás, hogy akármit is hányan fognak képviselni. Ugyanis amikor egy olyan kérdésről van szó, ami politikailag osztja meg a társagágot, akkor együtt fognak szavazni a balosok, meg együtt a zöldek, mindegy melyik országból vannak. Ha visszont valami olyan kérdésről lesz szó, ahol a magyarságot kell képviselni, akkor remélem minden magyar együtt fog szavazni.

Ekkor lesz nem mindegy, hány a magyar....

Azt meg ugye tudjuk, hogy amint az Iván megválasztásánál volt, mindenképp belénk törölték volna a bakkancsukat a főtótok, mert ahogy láttuk, ezzel lehet mozgósítani. Ha nem mond Orbán ilyet, mond mást. Vagy valaki más.

* válasz

kismolnár ???
dapo, 2009, június 5 - 21:20
és a paeaméter kinek a lapja???

* válasz

A paraméter az MPP...
kozmopol, 2009, június 5 - 23:54
...lapja. De erről talán Soros urat kellene megkérdezni.

* válasz

kedves kozmopol
Hajtman Béla, 2009, június 6 - 08:45

ez így kicsit sarkos fogalmazás, teljes egészében nem fogható fel az MPP lapjának. Induljunk ki a három"rosszfiúból": közülük az A.Nagyra mondható az MPP-ben (az elődpártban: az FMK-ban) való politizálás. S ha már itt tartunk: kitartok véleményem mellett, hogy a rendszerváltás utáni FMK a szlovák-magyar megbékélést szorgalmazó magyar értelmiségiek fóruma volt: egyetemisták, írók, közgaszdászok, friss diplomások alkották a kezdeményezést. Legtöbbjük kivonult a politikából vagy egyszerűen azt látták, hogy az akkor megfogalmazott eszmerendszerüket a gyakorlatban képtelenek lesznek átültetni.

Egy-két konkrétum: a két Tóth (Károly és Lajos) nem vesz részt aktívan a nagypolitikában, Zászlós Gábor sem a mindennapi kicsinyes politizálgatások rabja, Gyurovszky bedobta a törülközőt (még ő rá mondható, hogy legény a gáton), Berényi noha az FMK-ban indult, mára az abbéli szerepe elhalványult, Barak többször hangoztatja magáról, hogy liberális nézeteket vall, de valahogy ez a liberalizmusa nehezen egyeztethető az általa pátyolgatott Simon Zsolt és BB értékrendjével. Ráadásul az utóbbinak a keresztény értékrendet kellene képviselnie (hol van ez már?) Nem tudom, melyik MPP-re gondolsz? Ez a múlté. Ha hihetünk az információknak, akkor esetleg a Paraméter a HÍDőrséget vállalhatja fel. De az már nem az MPP. Kicsit sértő lenne azok számára az MPP-s bélyeg, akik másképp (legalábbis nem így) gondolták a kezdetek kezdetén.

Tetszett az iskolai oknyomozó írásod. Mivel érdekes módon mindhárom iskolához (Udvard, Alsóbodok, Léva) némi közöm van, ehhez a témához majd még a blogomban vissszatérek és kifejtem én is erről a véleményem, s a politikai vonzatát sem hallgatom el. De egyelőre kivárok. Jó választást!

* válasz

Néphazugság
Jovi -H-, 2009, június 5 - 16:50

Néphazugság :)))))))))))))

Undorító szenny... mszp bérenc lap....

* válasz

a népszopatás azt is
lala, 2009, június 5 - 19:23
a népszopatás azt is kimuttná, hogy gyurcsány és kóka, nincstelen koldus

* válasz

ORBÁNNAK IGAZA VAN!!!!
barnaTEmarha, 2009, június 6 - 09:12
Miért nincs igaza Viktornak? Mitől félnek a gyászamagyarok?

* válasz

hülyeség
plajbászos kenyér, 2009, június 6 - 11:34

Hülyeség.

Itt terjeng egy olyan gondolat, hogy miért ne lehetne nem diplomatikusan elintézni a szomszédi kapcsolatokat, miért ne lehetne játszani a janit, miért ne lehetne beszólni, stb.

Hízik a májad, ha a magyar politika újra felveszi a monarchista "leszarom a mások érzéseit" gondolkodást? És nem is csak erről az egy esetről van szó. Századszorra olvasom, hogy "minek kell berezelni, ha belénk rúgnak, ne hallgassunk" szólamokat. Itt olyan emberek beszélnek, akiknek közük nincs az európaisághoz. Elvtársaikat fico, kaliňák, és čaplovič urak között keressék.

Egyébként meg Orbán kijelentése mögött érdemes észrevenni, hogy szakemberek helyett párttagokat küldenek ki (Áder, Deutch, Surján). A "nemzeti oldal" katonáit. Ez a gáz, mert az Európai Parlament nem erről szól. Az Eu Parlament szakemberekről szól.

Mi ez a gyászmagyarok? Te a lényeget nem érted!

* válasz

2x3
texi, 2009, június 6 - 12:22

Ha O.V. arról nyilatkozott volna, hogy 2x3=6 a népszabi akkor is ki tudná mutatni, hogy a lakosság többsége nem ért egyet vele. És valóban egy igazán toleráns ember szemében ez lehet egy kicsivel több is, kevesebb is. Az pedig egyenesen dühítő (én is fel vagyok háborodva), hogy Orbán a szlovákiai magyarok helyett, vagy azok nevében nyilatkozik arról, hogy a Föld gömbölyű. Azt majd mi eldöntjük, hogy gömbölyű-e, vagy banán alakú.

Az utolsó előtti bekezdéshez annyit, hogy egy parlamentben igen is a politikus számít szakembernek. Ezért küldenek az EP-be is politikusokat (párttagokat) Európa összes országából. Persze vannak rossz politikusok és...még rosszabbak.

* válasz

válasz texinek
plajbászos kenyér, 2009, június 6 - 13:58

Az első bekezdéshez: a Népszabadság tud kritikus lenni a saját oldalával szemben, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet nem. Tehát magának az újságnak a fikázását nem teljesen értem.

A másik észrevétel nem igazán állja meg a helyét. Áder János, Deutch Tamás, Surján László nem ezért megy ki, mert olyankiváló politikusok. Egyszerűen felfelé buknak. Kétszer annyi lesz a fizetésük, lényegében olyan húzás, mint amikor Medgyessy utazó nagykövet lett. Kapott egy jó állást azért, hogy eltűnjön. A Fideszes politikusok az Eu Parlamentben általában nem voltak valami kivállóak, és ez most még inkább így lesz, mert a szak(!)politikusok helyett most még nagyobb arányban párt(!)politikusok fognak kijutni.

* válasz

Fórum intézet
Bósza János, 2009, június 6 - 13:06

szerint a magyarok 80% a saját ügyeit maga szeretné intézni ez = autonómia

Ez ennyire egyszerű, már mellőzni kéne a mellébeszélést kedves fórumozók, ki kell mondani az autonómiát akarjuk, mégha néha másképpen is fejezzük magunkat. Egyebként jogunk van rá nem tiltja egy törvény sem.

http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=protestu...
http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=tiltakoz...

* válasz

már megint bósza
plajbászos kenyér, 2009, június 6 - 13:44

Ebben a témában csupa rövidlátó szeret megszólalni, Bósza úr jó példa erre.

Amikor magával vitatkoznak (vitatkozunk) elsősorban nem arról van szó, hogy rossz megoldásnak tartjuk , hogy a döntéshozatal közelebb kerül az emberekhez, hiszen az autonómia máshol jól működik. Arról van szó, hogy maga neki esik a témának, mint vak pali a nagyapjának. Szerintem ez egy fontos kérdés, tehát vagy jól, vagy sehogy. Mert ha hülyén csinálod, akkor ellövöd az esélyt végérvényesen.

Bósza úr erre felé halad.

* válasz

Kedves PK új
Bósza János, 2009, június 6 - 15:03

Ha Á-t mondasz, mondjál B-t is. Vagyis ne nevezd azt hülyének aki legalább megpróbálja. Egyébként ebben a témában a felvidéki magyarságnak nincsen mestere, tehát, ha nem vetted volna észre mindannyian hülyék vagyunk autonómia témában, de én legalább megpróbálok ebből az útvesztőből kievickélni, ti pedig csak várjátok, hogy valaki majd kihúz benneteket. Egy EÚ-s katalán képviselő azt mondta, ha majd merszünk lesz a jogainkért fellépni, békésen követelni, akkor majd mellénk állnak. Te azt akarod visszahúzni a korrrupció és a nemakarás fertőjébe, aki legalább a fejét már kidugta, hát ezt nem nevezném konstruktív és építkező hozzállásnak.Igen az autonómia jogos, törvényekbe nem ütköző követelés, sőt mégcsak az alkotmány sem tiltja, akkor nem tudom, miért a nemakarás fertőjét választjuk, te pedig sajnos erre egy tipikus példa, vagy hogyan nem, de a igenekre már nem tudsz példát statuálni. Akkor inkább maradj csöndbe és told a pártunk szekerét visszafelé az ingoványba. Ha neked fontos kérdés, akkor minimum beszélni kéne róla, ha pedig jól akarsz beszélni róla, ehhez szintén ki kell nyitnod a szádat és legalább azt kéne "kiabálnod", hogy csak azt akarom, ami a szlováknak a születésétől természetes és megkap, mi is csak a jogegyenlőséget és az alkotmányba foglalt méltóságteljes életet akarjuk, vagy te valami mást akarsz, neked az autonómia szó kimondásakor a szolgaság jut az eszedbe, te szolgalelkű. Fujj rosszul vagyok az effajta populista mellébeszéléstől. Én legalább megpróbálom, te pedig ez ellen teszel, akkor ki cselekszik helyesen?

Az hogy az autonómia közbeszéddé vált Felvidéken, amikor már Fico is erről beszél, biztosan nem az olyanoknak lehet köszönni, mint Te vagy. Ha még nem tudnád a jogokat egy többségi nép csakúgy alapon nem adja oda azokat ki kell követelni, kérni és küzdeni kell értük.

Mondja rajtam kívül valaki más is - ezt bátran kijelenthetem, mert mások mondták - , ki meri ennyire nyíltan felvállalni, csak egy nevet mondjál. Ami pedig a témát illeti, legalább 400 írásom, javaslatom mindezt igazolja. A parl. képviselőknek elküldött több tucatnyi javaslatom erről szól. Gondolja az autonómia az egy olyan ügy, amit ma kitalálunk, holnap pedig már meg is van, ezért tenni is kell, bátran kérni, kiállni az ügy mellett, Természetesen ebbe beletartozik az is, hogy néha hibákat is elkövetünk.

Ha most Ön tárgyilagos és igazságos akart volna lenni és nem a lejáratás lenne a célja a hozzászólásával, konkrétan leírná mi az a rossz, ami eddig rosszul csináltam, ja hogy ilyen nincsen. Na igen ekkor jön a jól bevált mellébeszélés a rövidlátóságról, mert nekiesek(néma gyereknek az anyja sem érti a szavát), vak pali? érdekes három éve a téziseimet még senkisem volt képes megcáfolni. Mennyire fontos magának, s közben jegeli a témát!!!

Én legalább csinálom, mégha, hogy a téged idézve hülyén is csinálom, de legalább beneveztem a versenybe, mégha félúton ki is dölök, te mégcsak a rajtvonalra sem mersz felállni. Akkor most ki aki többet tesz, tett. Ezen gondolkozz el, mielőtt értelmetlenül annak esel neki, aki ezt minimálisan nem érdemli meg anélkül, hogy legalább tárgyilagosan cáfolnád a nézeteit.

* Szerkesztés
* válasz
HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona