Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

A hitét vesztett társaság

2009.7.13.

MKP és a HÍD egy bagázsi
Bósza János, 2009, július 12 - 18:43

mindenki csak velük foglalkozik, akkor miért félnek a JMPP-től, még el sem kezdte az aláírásgyűjtést, de a felvidéki médiák teljes hírzárlat alá vették a kezdeményezést.

Ennyire félnek a hitüket vesztett megélhetési politikusok és az őket kiszolgáló média - egységesen - egy hír, de annyit nem képesek leközölni, de ha mégis mint pl. az Újszó, a keddi pozsonyi tüntetésről az autonómiáért, csak a lenézés, a lejáratás eszköztárárával képes élni.

JMPP - augusztus 8-án találkozó, akinek elege van az MKP-ból és az exemkápésokból, csatlakozzon a JMPP-hez

http://www.commorakozigaz.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=jogegyen...

kiváncsi mennyi idő kell ahhoz, hogy ezt a parabarak törölje a honlapjáról.

Ezért elmentem a jövő nemzedék számára

* válasz

nem törlöm,
ParaBarak, 2009, július 12 - 19:08
mert legalább mindenki meggyőződhet róla, ki vagy, Jancsi. Egyébként pedig normálisnak tartod, hogy itt a Paraméteren akarsz vitatkozni az Új Szóval?

* válasz

Nézd Laci
Bósza János, 2009, július 12 - 19:50

honnan veszed, hogy én az Újszóval akarok vitatkozni én azt írtam, ti mindannyian egységesen diszkrimináljátok a más nézetet, hírzárlat alá vesztek mindent ami más nézetet jelent, mint amit a két párt emberei képviselnek, ha mégis leközöltök valamit, azt a nevetség tárgyáva teszitek.

Te magad is sokszor azt írtad rólom, hogy szerencsétlen hülye vagyok, vagy hasonló nézeteket szavakat használtál, OK nem kell hogy a nézeteimmel mindenki egyetértsen, de ... a nem egyetértés nem lehet ok a másik lejáratására, vagy szerinted ez rendben van?

Ti sokan 89-ben valamit elkezdetek, ezt akartátok, ami belőle lett.

Nem vagyok az a tipikus értelmiségi, igazad van. Sokáig nem érdekelt a felvidéki politizálás, de bizonyos idő után rá kellett jönnöm, valami nagyon nincs rendben. próbálkoztam sokmindennel, de egy biztos, hogy mindig az igazságszeretet vezérelt, hogy néha hibákat elkövettem, néha mérges lettem, néha nem megfelelően értékeltem ki bizonyos történéseket, ez lehet, de képes voltam bevallani a hibáimat és tovább menni annak ellenére, hogy nagyon sokan vannak azok akik inkább a pokolba szeretnének látni. Pedig sokuk még pár éve úgy húsz éve mást hangoztattak, másért csörgették a kulcscsomóikat. Másban reménykedtek. Te is közöttük voltám. Mond hogyan lehetséges az, hogy ennyire megváltoztatok. A pénz, a hatalom, vagy valami más, félelem a jövőtől, reményvesztés, a sok pofon, ezek azok a tényezők, amelyek ennyire képes az embert megváltoztatni? Én sem tartozok már a legfiatalabb korosztályhoz, tehát megvan a magam esze, ahogyan mondani szokás. Látok, mert nyitott szemmel jár, hallok, mert nem takarom el a füleimet és ezért képes vagyok elmondani azt, ami nem tetszik, vagy ami fáj a füleimnek. Ennyi, ha eddig még nem értetted meg. Inkább az az igazság ugyebár, nagyon is érted, de sokad magaddal nem mertek váltani, nem mertek önmagatok lenni, azok akik 89-ben voltatok. Pedig ez a megoldás. Én nem adom fel sohasem, ma már tudom nem adhatom fel. Miért? Minek mondjam, a válaszokat te és azok akik 89-ben felvállaltatok valamit, valami jobbat, egy szebb jövőt, ismeritek a válaszokat.

Ha egyedül is kell összeszednem a JMPP bejegyzéséhez szükséges aláírásokat, akkor is meg lesz a 12-13 ezer akáírás, ha több lesz annál jobb. Tudod miért? Mert ez a párt egy jó ügyet fog képviselni, azt amit ti is akartatok 89-ben.

Üdv. János

* válasz

azt veszünk
ParaBarak, 2009, július 12 - 20:03

hírzárlat alá, amit jelentéktelennek tartunk. Vagy uramobocsá! hülyeségnek, ez való igaz.

Arról pedig engedelmeddel, nem értekeztem itt, hogy értelmiségi vagy-e, avagy sem.

Arról szintúgy nem, hogy mennyiben változtam meg én magam, avagy sem. Veled ellentétben ugyanis napi pontossággal nyomon követhetőek az általam írásban közreadott nézetek. Amelyek semmiben nem különböznek attól, amit elő beszédben bármikor kinyilvánítok, ha kérdeznek. Ám nézeteimet egyáltalán nem szoktam olyan visszatetsző módon az emeberkre tukmálni, mint ahogy azt te teszed.

* válasz

Laci pajtás
Hajtman Béla, 2009, július 12 - 23:00

nagyon könnyen elintézed Bósza úr sorait. Azért érdemes végigrágnod magad rajta, mégha csakúgy rutinból is visszaröptézel.

Nem látod a szándékot és az akarást? Ha komolyan gondolják Bósza uramék, nem kell mindjárt másokat letorkolni és lehülyézni, urambocsá jelentéktelennek tartani. Azért ne legyünk már annyira nagystílűek és ne oktassunk ki senkit demokráciából! Örülnöd kellene, hogy Bósza úr velem egyetemben rendszeres látogatója elektronikus újságodnak. Vannak akik, ki sem nyitják. Becsüld meg ezeket az embereket. Alázattal és nyugodt vérmérséklettel. Köszönöm Bósza úr nevében is, mégha nem is tudok vele mindennel egyetérteni, abban azonban igen, hogy a rendszerváltozásnak nagyon sok pozitívuma is volt. Szép estét!

* válasz

Laci, nem én vagyok az ellenségetek
Bósza János, 2009, július 13 - 09:17

hanem ti saját magatoknak, mert tudjátok az igazat írom, mégha helyesírási hibákkal teletömdelve, az igaz mondást képviselem, amivel a lelketek mélyén nagyon is egyetértetek. Ha nem is meritek bevallani, ez így van.

Orvosság létezik erre, az élet szenvedés Buddha szerint, igazat kell adni neki, a hit az amit ti a húsz év alatt elvesztettetek, keresitik, de nem találjátok, pedig a lábatok előtt hever, csak le kell hajolni érte.

Már Pál apostol is megmondta: "A hit a remélt dolgok bizonyosságaként való megélése."

Tehát nem más, mint a végső igazság keresése, ha megtorpanunk, ahogyan ti 89-esek megtorpantatok, akkor a káosz (főleg a fejekben) veszi át az uralmat. A helyes utat mindig meg lehet lelni, mert előttünk van, az a hitünk. Még akkor fel kell vállalni, amikor már saját magunkra is utálattal nézünk az elkövetett hibáinkért, sőt ekkor kell igazán visszatérni a helyes, a hitünk által vezetet útra. Lehet. Ezt az egyet el kell hinned. Lehetséges és működik is. Én vagyok erre a példa, sok butaságot csináltam az életben, de egy bizonyos ponton képes voltam váltani, felvállatam a lenézést, hogy sokan hülyének neveznek, sőt a magányosságot is. Sokszor mondtam magamban, mi a fenének csinálod,hagyd abba, hisz mindenki csak kinevet, bohócnak tart, senki nem hiszi el, amit mondasz. Gyakran feküdtem le azzal, hogy másnap darabokra szedem a PC-et, ez helyett mindig újból bekapcsoltam és mentem a hitem által kijelölt úton. Valaki szemében ez őrültségnek tünhet, főleg azok szokják ezt mondani rólam, akik hitüket vesztve, csak "lövöldöznek" a szavakkal maguk körül. Ők azok akiket sajnálni kell , hogy manapság többségben vannak, ezért is fontos, mi azok akik a hitünket újból megtaláltuk, kitartóak legyünk és menjünk tovább a helyes úton.

Marcus Aurelius van egy okos mondása:

"Nem az a fontos, hogy velünk mit tesznek, hanem az, hogy mi mit teszünk."


Válasz:

Bélám, nem értem,
ParaBarak, 2009, július 13 - 09:34

a moralizálásodat.

Már csak azért sem, mert semmiféle kioktatási szándék nincsen bennem senkivel szemben. Ellentétben a pártfogoltaddal, például, aki a sarki fűszerestől az apostolokon át az atyaúristenig bezárólag mindenre és mindenkira hivatkozva hirdeti az általa kizárólagosnak tartott igazságot.

Én itt soha nem tetszelegtem az igazság bajnokaként, mindössze a véleményemet teszem közzé, mert azt gondolom, ez az a foglalatosság, amit a legkevésbé tudok elbaltázni. Azon túl, hogy engem ez a tevékenység szórakoztat is:)

Még valami: Én önmagában az akarást nem vagyok hajlandó tisztelni. Mert meggyőződésem, hogy az akarás nem szinonímája az alkotásnak. De lehet, hogy tévedek:)

forrás: http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/07/11/hid-alapito-kozgyules-csoloszton?page=99#comment-14925Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona