Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

A. NAGY: BARÁTSÁGTALAN VOLT A MAGYAR FÉL

2009.2.2.
Megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a szlovák rendőrségnek a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt beavatkozásáról - mondta a TASR szlovák hírügynökségnek A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke. A szlovák delegáció ezt elutasította, majd miután 45 percig várakoztatták a folyosón, elhagyta a magyar Országgyűlés épületét - írja a hírügynökség.

A. Nagy László szerint a magyar fél részéről ez kellemetlen és kimondottan barátságtalan lépés volt. "Annak ellenére, hogy Balog Zoltánnal, a magyar bizottság elnökével a múlt héten megegyeztünk a találkozó témáiban és a szervezési részletekben, megérkezésünk után (a parlamentbe), tíz órakor kellemetlen meglepetésben volt részünk. A tárgyalás során állítólag egy filmet kellett volna levetíteni a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésről. Ez számunkra nagy meglepetés volt, mert korábban semmi ilyesmiről nem beszéltünk. Küldöttségünk ezt olyan meglepetésnek minősítette, amely nincs összhangban a diplomáciai szokásokkal" - jelentette ki a politikus.


A.Nagy László a Duray-ellenes, autonómia-ellenes, Független Magyar Kezdeményezés (FMK) nevű neoliberális pártocska elnöke volt az MKP megalakulása előtt Felvidéken. Mindennemű kollaborációra hajlamos, magyar érdekeket könnyen feladó, a neoliberális politizálás mentén ügyködő szervezet volt, jelenleg tagjai az MKP soraiban ülnek. A.Nagy László a szlovák parlament Emberi Jogi Bizottságának elnökeként tulajdonképpen semmit nem tett a diszkriminatív magyarellenes törvényhozás ellen, de a tótoknak az a fontos,hogy a bizottság élén egy bólogató "magyar" ül. Ezt teljesítette. Az előzetes egyeztetés nélkül levetítendő, a magyar szurkolók ártatlanságát bizonyító film nyilván nagyon kínos lett volna A.Nagynak és az őt kísérő tót delegációnak. Ha tudták volna akkor el sem jönnek, még szerencse,hogy időben meg tudtak lépni és így most arról károghatnak, hogy micsoda szemtelenség a témával szorosan összefüggő, bizonyító erejű, előre meg nem beszélt filmeket vetíteni. Kár, hogy ezt a leleplezést az MSZP elkúrta. A.Nagy álmagyar jogi képviselő úr parlamenti bizottsági elnöki széke is meginoghatott volna az ügy kapcsán, de így most ismét magas lóról prédikálhat az emberi jogokról és a diplomáciai etikátlanságokról. Szegény félrevezetett felvidéki magyarság, ilyen emberek képviselik egy félmillió magyar emberi jogait a tót parlamentben egy Emberjogi Bizottság élén ! (ND -nemzetidal portál szerk.megjegyzés).

Nagy hozzátette: a találkozó előkészítésekor megbeszélték, hogy minden téma - beleértve Dunaszerdahelyt is - napirendre kerülhet, a szlovák fél nyitott megtárgyalásukra. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a mérkőzésről filmet vetítenének.

"Úgy vélem, hogy ez nem volt egészen őszinte, és megoldhatatlan helyzetbe hoztak minket. Ezért azt mondtuk, megvárjuk, hogyan dönt a magyar bizottság. Ha a döntés az lett volna, hogy lesz vetítés, akkor elhagytuk volna a tárgyalásokat" - szögezte le A. Nagy László, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy külföldi küldöttséget a folyosón megvárakoztassanak.

A. Nagy László, aki a szlovák törvényhozásban a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, sajnálatosnak nevezte a történteket, mert állítása szerint a szlovák parlamenti bizottság nyitott volt minden kérdés konstruktív megvitatására. Úgy látja: erre azért nem került sor, mert a magyar parlamenti bizottság nem teremtette meg a tárgyaláshoz szükséges feltételeket.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a TASR szerint megpróbálta visszatartani a szlovák küldöttséget, s kérte, hogy tárgyaljanak. František Mikloško, a szlovák küldöttség tagja azonban kijelentette: ilyen körülmények között nem lehet tárgyalni, s nincs más választásuk, mint hogy távozzanak.

A november 1-jén játszott dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak -, és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló.

A szlovák belügyminisztérium a múlt héten nyilvánosságra hozott álláspontja szerint jogszerűnek tartja a rendőri fellépést, s vizsgálata a szurkolóknál állapított meg törvénysértést. Vádemelés egyelőre nem történt senki ellen.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken, miután Pozsonyban megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Štefan Harabínnal, kijelentette: Pozsony és Budapest továbbra is eltérő módon ítéli meg a szlovák rendőrök szurkolók elleni fellépését a tavaly novemberi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen.

Szili: a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák-magyar parlamenti párbeszéd

Szili Katalin szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, miután az Országgyűlés emberi jogi bizottságának hétfői ülésére - a testület elnökének magatartása miatt - be sem mentek a szlovák társbizottság képviselői. A házelnök az MTI-nek nyilatkozva elítélte, hogy Balog Zoltán (Fidesz) előzetes egyeztetés nélkül kívánt levetíteni egy filmet a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekről.

Szili Katalin úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy a pártpolitikai szempontok felülkerekedtek az ország érdekein.

Közölte: egyeztetett a két bizottsági elnökkel a testület ülése előtt, és szlovák kérés alapján azt javasolta Balog Zoltánnak, hogy - mivel erről nem volt szó a napirend előzetes egyeztetésekor - ne tűzze napirendre a filmvetítést.

Minden felelősség a bizottság elnökét terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést, és megsértette a vendégeket - hangsúlyozta a házelnök, aki szerint sem a Szlovákiában élő magyarság, sem Magyarország érdekét nem szolgálja ez a magatartás.

Szili Katalin kitért arra: Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke arról tájékoztatta, hogy a történtek befolyásolhatják a tankönyvekről szóló parlamenti szavazást, amelyet kedden tart a szlovák parlament.

Balog: fontos a diplomácia, de még fontosabb az igazság!

Balog Zoltán hétfői közleményében ugyanakkor azt írta, nem ért egyet Szili Katalinnal abban, hogy "nem itt és nem most" kellett volna felvetni a témát, mert hol máshol lehet beszélni súlyos emberi jogi sérelmekről, ha nem az emberi jogi bizottságok ülésén. "Fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság" - fogalmazott a bizottság fideszes elnöke.

"Érdekeltek vagyunk a magyar-szlovák viszony javításában, de azt is látni kell, hogy Dunaszerdahely jelkép, a felvidéki magyar kisebbség egyre fokozódó elnyomásának jelképe. Ezért nem léphetünk át rajta olyan nagyvonalúsággal, ahogy Draskovics Tibor és a szocialisták teszik" - tette hozzá.

A közlemény szerint Balog Zoltán őszintén sajnálja, hogy a szlovák-magyar közös emberi jogi bizottsági ülés botrányos véget ért, mielőtt elkezdődött volna, a legnagyobb botránynak azonban azt tartja, hogy a Dunaszerdahelyen történteket a mai napig nem sikerült tisztázni.

A bizottsági elnök szerint a Fidesz a jövőben is minden fórumot felhasznál az "Európában párját ritkító, brutális dunaszerdahelyi rendőrattak" kivizsgálására és tisztázására, bár a szlovák partnerek, valamint az SZDSZ és az MSZP a jelek szerint nem mutatnak erre hajlandóságot.

Hétfőn el sem kezdődhetett az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése Budapesten, a szlovák képviselők ugyanis miután meghallották, hogy a Balog Zoltán (Fidesz) egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: olyan felvételt szerettek volna bemutatni, amely teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről.

MKP: a történtek árthatnak a szlovákiai magyarságnak

"A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal veszi tudomásul, hogy a mai napon meghiúsult a Magyar Országgyűlés és a szlovák parlament emberjogi bizottságának találkozója. Az MKP hangsúlyozza, hogy a tárgyalások folytatásában és a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldásában érdekelt" - áll a párt sajtóközleményében.

"Az MKP nehezményezi, hogy Balog Zoltán bizottsági elnök úr mai javaslata megoldhatatlan helyzetbe hozta A. Nagy Lászlót, a szlovák parlament emberjogi bizottságának MKP-s elnökét, s attól tart, hogy a mai budapesti történések károsan érintik a szlovákiai magyarság érdekeit, tekintettel a földrajzi nevek használatáról szóló törvénymódosítás holnapi szavazására a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában" - zárul az MKP közleménye.


MTI, bumm

Az MKP sajtóközleménye az elmaradt közös bizottsági üléssel kapcsolatban

2009.02.02.
A Magyar Koalíció Pártja sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a mai napon meghiúsult a Magyar Országgyűlés és a szlovák parlament emberjogi bizottságának találkozója. Az MKP hangsúlyozza, hogy a tárgyalások folytatásában és a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldásában érdekelt.
"Az MKP nehezményezi, hogy Balog Zoltán bizottsági elnök úr mai javaslata megoldhatatlan helyzetbe hozta A. Nagy Lászlót, a szlovák parlament emberjogi bizottságának MKP-s elnökét, s attól tart, hogy a mai budapesti történések károsan érintik a szlovákiai magyarság érdekeit, tekintettel a földrajzi nevek használatáról szóló törvénymódosítás holnapi szavazására a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában" - állaz MKP sajtóközleményében.

(www.mkp.sk)

Kudarcba fulladt az emberi jogok parlamenti bizottságainak közös ülése

2009.02.02.
El sem kezdődhetett hétfőn az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak az együttes ülése hétfőn Budapesten: a szlovák képviselők ugyanis amikor meghallották, hogy a Balog Zoltán (Fidesz) filmet vetítene a dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: olyan felvételt szerettek volna bemutatni, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A felvétel bemutatását mindenáron meg akarták akadályozni - tette hozzá. A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről. A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből.

Szili Katalin házelnök - miután tudomást szerzett arról, mire készül a bizottság fideszes elnöke, levélben fordult a politikushoz. Ebben közölte: kifejezett kérése, hogy a kétoldalú bizottsági tárgyalás során ne kerüljön sor olyan mozzanatra, amely a két ország kapcsolatait és a szlovákiai magyarság érdekeit sérthetik.

Balogh Zoltán szerint a két ország kapcsolatának nem azok ártanak, akik be akarják mutatni az eseményeket, hanem azok, akik a dunaszerdahelyi eseményeket okozták.

Egy Pozsonyban a múlt héten zárult belügyminisztériumi vizsgálat jogszerűnek találta a szlovák rendőri fellépést, „négyféle törvénysértő magatartást” állapítva meg a magyar szurkolóknál. Ezeket a szlovák belügyi tárca nem részletezte, vádat egyelőre senki ellen nem emeltek.

A. Nagy László, a pozsonyi parlament emberi jogi bizottságának elnöke portálunk megkeresésére barátságtalan lépésnek nevezte a vendéglátó próbálkozását, amelyről akkor nem volt szó, amikor a tárgyalás napirendjét egyeztették. Nem tartotta illendőnek azt sem, hogy a külföldi küldöttséget hosszas ideig a folyosón várakoztatták. Frantisek Miklosko, a szlovák delegáció tagja közölte: Balog igyekezett feltételeket szabni, majd maradásra akarta bírni őket, de ilyen körülmények között nem volt más választásuk, csak az, hogy azonnal hazautaznak.

nol, Echo TV, Híradó, Felvidék MaDunaszerdahely a szlovákiai magyar kisebbség elnyomásának jelképe?

2009, február 2 - 14:59
"Érdekeltek vagyunk a magyar-szlovák viszony javításában, de azt is látni kell, hogy Dunaszerdahely jelkép, a felvidéki magyar kisebbség egyre fokozódó elnyomásának jelképe. Ezért nem léphetünk át rajta olyan nagyvonalúsággal, ahogy Draskovics Tibor és a szocialisták teszik" - fogalmazott a magyar emberjogi bizottság fideszes elnöke, Balog Zoltán.

Szili Katalin szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, miután az Országgyűlés emberi jogi bizottságának hétfői ülésére - a testület elnökének magatartása miatt - be sem mentek a szlovák társbizottság képviselői. A házelnök elítélte, hogy Balog Zoltán előzetes egyeztetés nélkül kívánt levetíteni egy filmet a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekről. Balog Zoltán ezzel szemben úgy véli, "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság".

Szili Katalin úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy a pártpolitikai szempontok felülkerekedtek az ország érdekein. Közölte: egyeztetett a két bizottsági elnökkel a testület ülése előtt, és szlovák kérés alapján azt javasolta Balog Zoltánnak, hogy - mivel erről nem volt szó a napirend előzetes egyeztetésekor - ne tűzze napirendre a filmvetítést.

Minden felelősség a bizottság elnökét terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést, és megsértette a vendégeket - hangsúlyozta a házelnök, aki szerint sem a Szlovákiában élő magyarság, sem Magyarország érdekét nem szolgálja ez a magatartás. Szili Katalin kitért arra: Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke arról tájékoztatta, hogy a történtek befolyásolhatják a tankönyvekről szóló parlamenti szavazást, amelyet kedden tart a szlovák parlament.

A közlemény szerint Balog Zoltán őszintén sajnálja, hogy a szlovák-magyar közös emberi jogi bizottsági ülés botrányos véget ért, mielőtt elkezdődött volna, a legnagyobb botránynak azonban azt tartja, hogy a Dunaszerdahelyen történteket a mai napig nem sikerült tisztázni.

A bizottsági elnök szerint a Fidesz a jövőben is minden fórumot felhasznál az "Európában párját ritkító, brutális dunaszerdahelyi rendőrattak" kivizsgálására és tisztázására, bár a szlovák partnerek, valamint az SZDSZ és az MSZP a jelek szerint nem mutatnak erre hajlandóságot.

MTI/para

kuruc.info,2009.02.03. Megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a szlovák rendőrségnek a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt beavatkozásáról - mondta a TASR tót hírügynökségnek A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke. A szánalmas nemzetáruló szerint jobb hallgatni és lenyelni minden gyalázatot, mert akkor jobban fognak szeretni, pontosabban kevésbé fognak gyűlölni elnyomóink, s ha véletlenül kiáll az anyaország mellettünk, nekünk kell szemérmesen leinteni. Valójában éppen az ellenkezőjét igazolta a történelem, az idegen hatalom előtt leginkább megalázkodó Felvidék van a legrosszabb helyzetben.

A szlovák delegáció a vetítést elutasította, majd miután 45 percig várakoztatták a folyosón, elhagyta a magyar Országgyűlés épületét - írja a hírügynökség.
A. Nagy László szerint (aki a jelek szerint ugyancsak magyar, vagy legalábbis annak született, ha tótnak érzi is magát) a "magyar fél részéről" ez kellemetlen és kimondottan barátságtalan lépés volt. A Magyar Koalíció (de Kollaboránsok is állhatna a K betűnél) Pártja szintén nehezményezte a történteket.
"Annak ellenére, hogy Balog Zoltánnal, a magyar bizottság elnökével a múlt héten megegyeztünk a találkozó témáiban és a szervezési részletekben, megérkezésünk után, tíz órakor kellemetlen meglepetésben volt részünk. A tárgyalás során állítólag egy filmet kellett volna levetíteni a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésről. Ez számunkra nagy meglepetés volt, mert korábban semmi ilyesmiről nem beszéltünk. Küldöttségünk ezt olyan meglepetésnek minősítette, amely nincs összhangban a diplomáciai szokásokkal" - jelentette ki A. Nagy, aki csodálatosan magáévá tudja tenni a magyarellenes tótok álláspontját. Feltehetően nem is kell nagyon erőlködnie.
Azt állította: a találkozó előkészítésekor megbeszélték, hogy minden téma - beleértve Dunaszerdahelyt is - napirendre kerülhet, a szlovák fél nyitott megtárgyalásukra. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a mérkőzésről filmet vetítenének - ám ha igaz volna, hogy nyitottak voltak minden témára, akkor ettől nem kellett volna hisztériarohamot kapniuk...
"Úgy vélem, hogy ez nem volt egészen őszinte, és megoldhatatlan helyzetbe hoztak minket. Ezért azt mondtuk, megvárjuk, hogyan dönt a magyar bizottság. Ha a döntés az lett volna, hogy lesz vetítés, akkor elhagytuk volna a tárgyalásokat" - szögezte le a magyarverető tótok képviseletében A. Nagy László, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy "külföldi" küldöttséget a folyosón megvárakoztassanak.
A Stockholm-szindrómában szenvedő politikus, aki a felvidéki törvényhozásban a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, sajnálatosnak nevezte a történteket, mert állítása szerint a szlovák parlamenti bizottság nyitott volt minden kérdés konstruktív megvitatására. (Ezt a fene nagy nyitottságot tapasztaltuk az elmúlt időszakban is.) Úgy látja: erre azért nem került sor, mert a magyar parlamenti bizottság nem teremtette meg a tárgyaláshoz szükséges feltételeket. (Értsd: ismét a magyarok a hibások, akárcsak a szurkolók, amiért ott voltak és léteztek.)
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a TASR szerint megpróbálta visszatartani a szlovák küldöttséget, s kérte, hogy tárgyaljanak. Frantisek Miklosko, a küldöttség tagja azonban kijelentette: ilyen körülmények között nem lehet tárgyalni, s nincs más választásuk, mint hogy távozzanak. "A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal veszi tudomásul, hogy a mai napon (hétfőn) meghiúsult a Magyar Országgyűlés és a szlovák parlament emberjogi bizottságának találkozója" - áll abban a közleményben, amelyet Dunajszky Éva, az MKP szóvivője juttatott el az MTI prágai irodájába.
Az MKP "a tárgyalások folytatásában és a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldásában érdekelt", és "nehezményezi, hogy Balog Zoltán bizottsági elnök úr mai javaslata megoldhatatlan helyzetbe hozta A. Nagy Lászlót, a szlovák parlament emberjogi bizottságának MKP-s elnökét". Az MKP "attól tart, hogy a mai (hétfői) budapesti történések károsan érintik a szlovákiai magyarság érdekeit, tekintettel a földrajzi nevek használatáról szóló törvénymódosítás holnapi (keddi) szavazására a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában" - áll a felháborító közleményben.
(Kuruc.info - MTI nyomán)bumm fórum:
asigray 2009-02-02 17:31
Az ember olvassa a cikket, és az agya nem akarja fel fogni, hogy most miről van szó... Mit akar A.Nagy? Most kit véd? De egyáltalán mit keresett ott? Miért nem Belusová ment pl.? Érti a fene!
Begyöpösödött MKP-és alaptagok! Tisztelet a kivételnek!
Menjen nyugdíjba mihamarabb A.Nagy úr!!!!!!!!!


kacor 2009-02-02 17:06
Már magában az a "nevetséges, hogy ez a "szuper-magyar" POLGÁRI PÁRTOS "rend-szar-váltó", nyögős-tölhő, hogyan lehet "bizottsági elnök"!!!??

Hiszen még "magyarul sem tud" rendesen, csak esetleg ért valamit!!

Má csak azé, mert a mekegő bakkecske hozzá képest "előadóművész" !!

No meg aztán MIT KERES egy MAGYAR olyan ülésen, ahol arról is szó van,vagy lett volna,, hogy Szlovákiában verhetnek embereket CSAK AZÉRT, mert magyarok !!

Ha magyar, akkor mé nem jelentett beteget !!?? Mert az IGAZAT , gondolom, tudja Ő is !! Nem, Gyerekek ????


reflex 2009-02-02 16:45
Hihetetlen milyen vilagban elunk. A magyarok manapsag az EU legjobban lenezett tagjai. Pontosan az ilyen viselkedesert. Mindent meg lehet tenni velunk ? Mikor fogy mar el a turelmunk ? Remelem hamarason. Nem lehet mar messze, hiszen ettol nincs lejjebb. De akkor jaj nektek hazaarulo maszoposok, szadeszosok, makoposok !!!
harcos nemzet, tenger árja, nem lesz senki rabszolgája.

csacsi 2009-02-02 16:28
"Szili Katalin szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd"

Miért?!Volt párbeszéd.Én csak egyoldalú üvöltözést hallottam szlotákia felől.

Üssetek!!Magyar vagyok.Meg tehetitek,mert a saját kormányunk nem áll ki mellettünk.


Beer 2009-02-02 15:17

ezt nem ertem:
"Pettkó András (MDF) azt mondta, ha valaki megnézte a hétfői bizottsági ülés meghívóját, láthatta, hogy napirendre fognak kerülni a Dunaszerdahelyen történtek. Ez a videofelvétel semmi olyat nem tartalmaz, ami ne felelne meg a valóságnak - mondta. "

Ezek szerint Dunaszerdahelyrol beszelni lehet, de vitaindito videot vetiteni nem...


bczs 2009-02-02 15:16
hatalmas meglepetés lehetett Nem bírtak megbirkózni ezzel a hatalmas feladattal szegény alulfizetett bizottsági tagok A.Nagy érvelése dilettáns, undorító és szégyen...undorító amit az MKP művel!!!!!!

"Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke arról tájékoztatta, hogy a történtek befolyásolhatják a tankönyvekről szóló parlamenti szavazást, amelyet kedden tart a szlovák parlament."

Szóval ez így működik????? És még nyíltan el is ismerik? Itt tart ma az MKP? Az emberi jogok, demokrácia, EU-s alapelvek, kisebbségi jogok, emberség stb. lószart sem számítank, csak az ALKU számít, az alku, az érdek és a mutyi! Meg az, hogy minél mélyebbre be kell nyalni a szlovák politikusoknak, hogy ENGEDÉLYT kapjunk a szánalmas kisebbségi létünkhöz Fúúj, de gusztustalan ez az egész!


Peter_08 2009-02-02 14:43
Ok A. Nagy a Fideszt protokollt szegett. De azért remélem kedves A.Nagy, azért megnézte a filmet, a verölegények teljesen diplomatikus hozzáállását. Remélem elmosolygott kollegáival hazafelé az úton, s remélem még sokáig fogja örizni meleg "flek"-jét a "emberi jogi bizottság"-ban. A gerinc, az nem számít, kedves A.Nagy. Tiszteletem. P.Nagy


danzig 2009-02-02 14:42
Igaz, viszont ha mindenáron le szerették volna vetíteni azt a filmet, azt nem úgy kell megoldani mint az óvodások, hogy nem szólunk róla, és hirtelen mikor senki sem számít rá, levetítjük. Ilyen kétbalkezes idióták nevezik magukat diplomatáknak. Mégis milyen reakciókat vártak? Kis munkával megoldható lett volna, hogy levetítsék a filmet, de úgy tűnik, ez a három oldal közül egyiknek sem az érdeke, mert egyikük sem tett normális lépéseket ez ügyben (se a magyar kormánypártok, se a szlovákok, és még a magyar ellenzék is elhülyéskedte)


Beer 2009-02-02 14:30
Szili Katalinnak üzenem innét Felvidékről, hogy legyenek szívesek megtanulni végre rab@szni az asztalra minimum úgy hogy letörjön a sarka...
A liberalizmust hagyjak a SZDSZ-re, próbáljak meg végre a nemzeti érdeket képviselni...


para fórum:

Kizárólag csak az nézzen
kismolnar, 2009, február 2 - 14:26

Kizárólag csak az nézzen meg minden filmet az esetről, akit érdekel, mi történt. Akit nem érdekel, vagy a látvány nélkül is pontosan tudja mi történt, hisz a Vezír megmondta, az semmiképp ne nézzen meg semmit. Ki tudja mi derülne ki.

Röhej, ezek az emberek a "vezetőjeink", mindkét olalon. Egyik kutya, másik eb.

* A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

,,...A szlovák
noiro, 2009, február 2 - 17:49

,,...A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről. A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből. ...´´

na ja, mi más is lehetett volna a szlovák politikusok reagálása?nem voltak a videóra felkészülve, nem tudtak volna így mit hazudni rája!a szocialisták meg elmehetnek valahová...idáig sem tudták méltóan képviselni a kölfüldi magyarságot, mit várhatunk tölük?

... kifejezett kérése, hogy a kétoldalú bizottsági tárgyalás során ne kerüljön sor olyan mozzanatra, amely a két ország kapcsolatait és a szlovákiai magyarság érdekeit sérthetik. ...´´

kérdem én, miben sértette volna a felvidéki magyarságot az, ha levetítik a videót és meg is nézik?a kedden történö szavazáson így is úgy is minden szlovák atyafi(bárcsa tévednék)ellenünk fog szavazni. :-( a két ország kapcsolata meg már úgy is csak olyan, amilyen...Nem baj, hogy elmaradt egy formális találkozó

2009.02.04.
A. Nagy László megsértődött, mert Budapesten a november 1-jei dunaszerdahelyi magyarveréssel kellett volna szembesülnie neki és a pozsonyi parlament emberi jogi bizottsága néhány tagjának.
A Magyar Koalíció Pártja gyors nyilatkozatban, A. Nagy László a sajtóban úton útfélen alaposan kiosztotta Balog Zoltánt, a magyarországi bizottság elnökét amiatt, hogy egy másfél perces film levetítésére készült a DAC-meccs gyászos pillanatairól a szlovák-magyar bizottsági találkozón.
A Kossuth Rádióban kedden reggel különösen indulatos volt a szlovákiai magyar politikus, és meg sem hallotta Balog Zoltán érvét: a bizottsági ülés előkészítését követő napon adta ki a szlovák rendőrség a saját belső vizsgálatának eredményét, miszerint a rendőrség vétlen, a szurkolók tehetnek a saját megverettetésükről.
Ne térjünk napirendre egy lényeges tény fölött: a Magyar Koalíció Pártjának politikusa által vezetett pozsonyi parlamenti bizottság, amely az emberi jogokat hivatott védeni, a pozsonyi parlamentben az elmúlt három hónap alatt nem foglalkozott még másfél percig sem a témával.
Tudjuk, A. Nagy László vehemensen kiáll az emberi jogokért, ha Kubában vagy Fehéroroszországban kap erre teret, sőt az osztrák szélsőjobb ellen is kész tüntetni, de tétlen marad, ha szlovákiai magyarokat vernek előítéletektől terhes szlovák rendőrök.
Balog Zoltán 2006 őszén a budapesti rendőri akció áldozatai és a DAC-meccsen életveszélyesen megsérült fiatalember érdekében is elsők közt emelte fel szavát. Nincs könnyű helyzetben, amikor a jelenlegi magyarországi kormánykoalíciót képviselő bizottsági tagokkal kell viaskodnia, és birkatürelemre van szüksége ahhoz, hogy a szlovákiai magyarok érdekében szólhasson, amikor a bizottság elnökét – véletlenül az MKP egyik vezető politikusát – kell meggyőznie arról, hogy nem lehet minden problémát a szőnyeg alá söpörni. A. Nagy Lászlónak ebben nagy gyakorlata van, húsz éve nem nagyon tesz mást.
A hétfői parlamenti találkozó elmaradása után Balog Zoltán most már pontosabban látja a helyzetünket. Mi pedig egyáltalán nem bánjuk, hogy elmaradt egy formális találkozó. Üljenek egy asztalhoz akkor, amikor az érdemi problémáinkról is szólni lehet.

og
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=11309&Itemid=1Balog Zoltán levele A.Nagy Lászlóhoz

2009.02.04.
Balog Zoltán, a Magyar Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke sajnálatát fejezte ki a szlovák-magyar bizottsági találkozó elmaradása miatt, és levélben felajánlotta újabb találkozó megszervezését.
Kihangsúlyozta, hogy az együttműködés oltárán nem lehet feláldozni az emberi jogokat és azt is, hogy Szlovákiában ma számos törvény és rendelkezés nehezíti a nemzeti kisebbségek helyzetét.

Levél a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Emberi jogi, Kisebbségi és Nőügyi Bizottságának

Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Bizottsági Tagok!

Engedjék meg, hogy ismételten kifejezzem sajnálatomat a tegnapi találkozónk elmaradása miatt. Nem értem, hogy többszöri invitálásom ellenére nem jöttek be a tárgyalóterembe. Nem értem, hogy az előzetes napirend egyeztetése ellenére, melyben szerepelt a dunaszerdahelyi rendőri akció, mint megbeszélendő téma (mint utolsó napirendi pont!), nem kívánták elkezdeni az együttes bizottsági ülést. De leginkább azt nem értem, hogy egy néhány perces eredeti video dokumentum bemutatásának a terve, melyet az egyeztetett témához kívántam felhasználni, elég volt arra, hogy Önök meghiúsítsanak egy hosszú hetek óta alaposan előkészített bizottsági ülést. (Természetesen úgy is dönthettünk volna, hogy nem tekintjük meg a felvételeket.) Meggyőződésem, hogy a tárgyalásoknak nincs alternatívája, ezért újra hívom Önöket egy megbeszélésre, Önöknek alkalmas helyszínen, Mosonmagyaróváron vagy Győrben, de ha kívánják, mi is szívesen látogatunk Pozsonyba. Az is meggyőződésem, hogy kapcsolataink alapja csak az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása lehet mind Szlovákiában, mind Magyarországon. Az együttműködés - különösen a térségünket is sújtó válság idején - mindennél fontosabb. De az együttműködés oltárán nem áldozhatjuk fel az emberi jogokat, ez nem járhat a szlovákiai magyar kisebbség helyzetének romlásával. Önöknél ma számos törvény és egyéb rendelkezés nehezíti azok életét, akik a kisebbséghez tartoznak. Mi ezt nem tudjuk elfogadni, s bízunk benne, hogy előbb vagy utóbb Önök is belátják ennek tarthatatlanságát.

Elnök Úr felé külön is szeretném sajnálatomat kifejezni. Megértem, hogy nem lehet egyszerű a magyar kisebbség képviselőjeként emberi jogi és kisebbségi bizottságot vezetni Szlovákia parlamentjében. (Ez a munka egyébként a magyar Országgyűlésben sem mindig egyszerű.) Mégis kérem, fogadja el, hogy amikor a dunaszerdahelyi rendőri akció ügyét napirenden kívánom tartani, akkor nem vezet más szándék, mint hogy hozzájáruljak a szlovák-magyar kapcsolatok egyik súlyos tehertételének tisztázásához. A szlovák belügyminisztérium úgy zárta le a vizsgálatot a szurkolók kizárólagos elmarasztalásával, hogy a magyar fél többszöri kérése ellenére semmiféle bizonyítékot, vizsgálati anyagot nem bocsátott rendelkezésünkre. Személyesen is találkoztam a legsúlyosabb sérüléseket szenvedett 18 éves áldozattal, aki életében először járt futballmérkőzésen, háromszor kellett újraéleszteni, s valószínűleg egy életen át viseli majd a brutalitás következményeit. Őt a hatóságok részéről senki meg nem hallgatta, ügyében semmifajta vizsgálat nem zajlott. Tudomásom van olyan esetekről is, ahol az egészségügyi szervek megtagadták a rendőri akció következtében megsérültek ellátását. Mindezek a körülmények is aláhúzzák, hogy ebben az ügyben mindkét ország emberi jogi bizottságának tennivalója van. Kérem, működjünk együtt minden olyan ügyben, bármelyikünk országát érinti is az, ahol a kisebbségek jogait meg kell védeni, az emberi jogok tiszteletben tartásának kultúráját erősíteni lehet. Hiszek benne, hogy ez minden jóakaratú szlovák és magyar érdeke.

Tisztelettel:

Balog Zoltán,

a Magyar Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke

www.fidesz.hu
Módosítás ( 2009.02.04. )HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona