Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációDél-Fölvidéki Autonómia Tanács Július 13-14

A Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács létrehozásával kapcsolatos találkozó, alakuló közgyűlése,
2007. július 13-14-én lesz (Pénteken 16.00-i kezdettel, majd Szombaton 10.00-tól)
egy Komáromtól közeli helyen, Dunamocson (Moča) a Kék Duna (Modrý Dunaj) Panzióban, Hlavná 779,
946 37 Moča.Pátria rádióban elhangzott nyilatkozat:

2007.7.9 12.10
Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács
A társulás fő céljai:
- az autonómiaszó valós értelmezésének a rehabilitációja, a felvidéki (Dél-Fölvidék, Južansko) lakosságával történő megismertetése, egyszerű elmagyarázása,
- a békés dél-fölvidéki autonómiatörekvések elindítása, azok lehetséges alternatíváinak a megvitatása, a szlovák törvények betartásával, a határok sérthetetlenségének a tiszteletben tartásával egyetemben, hisz az autonómia-törekvéseket a szlovák alkotmány nem tiltja,
- a területi és a perszonális autonómiák békés a törvényes keretek közötti kikövetelése, mint az emberek és a népek önrendelkezésének, önkormányzásának legmagasabb szintjét, jogi formáját.

Nem etnikai alapú autonómiában gondolkodunk, mert az egy elérhetetlen vágy, mivelhogy azokon a területeinken, ahol 1920-ban 90% többségben éltünk, ott manapság a magyarság arányaiban úgy 30-35% lecsökkent, vagyis a saját területeinken kisebbségbe kerültünk. Egyedüli megoldásnak az tünik, ha a polgári elven alapuló területi autonómiát a Hodza -Bartha etnikai határvonalból kiindulva próbáljuk létrehozni, mint egy jó asszimiláció-ellenes megoldást, olyat ami a többségi nép, a szlovákság részére is elfogadható és garanciát nyújt számára a határok sérthetetlenségének a védelmében.
Tehát mi a Közös területi autonómiát hirdetjük, azonos joggal, minden itt élő nép számára, a Felvidéki Magyar Nép, a Felvidéki Roma Nép, a Dél-Fölvidéki Szlovák Nép és a többi kisebbség számára.

Bósza János, az autonómiatanács szervezőbizottságának a tagjaDél-Fölvidéki Autonómia Tanács alakul

2007-07-10
A komáromi Commora Aula Polgári Társulás már tavaly aláírásgyűjtésbe kezdett a Dél-Fölvidéki Automónia támogatása érdekében. Hamarosan megalakul az Autonómia Tanács is, amely a koordináló szerepet hivatott betölteni.


A kezdeményező Bósza János a társulással kapcsolatban a Pátria Rádiónak elmondta, hogy fő céljuk az autonómia szó valós értelmezésének a rehabilitációja, a Felvidéki-Dél-Fölvidék- Južansko lakossággal történő megismertetése, elmagyarázása. A békés Dél-Fölvidéki Autonómia-törekvések elindítása, azok lehetséges alternatíváinak a megvitatása, a szlovák törvények betartásával a határok sérthetetlenségének a tiszteletben tartásával egyetemben, mivel az autonómtörekvéseket a szlovák alkotmány nem tiltja. Céljuk a területi és perszonális autonómia békés, törvényes keretek közötti kikövetelése, ami véleményük szerint az emberek és a népek önrendelkezésének, önkormányzásának legmagasabb szintjét, jogi formáját jelenti. "Mi nem az etikai alapautonómiában gondolkodunk, mert az egy elérhetetlen vágy, mivel azokon a területeken, ahol 1920-ban 90 százalékos többségben élt a magyarság, ott ez az arány mára 30-35 százalékra csökkent, így a saját területeinken kisebbségbe kerültünk. Egyedüli megoldásnak az tűnik, ha polgári elven működő területi autonómiákat Hodža-Bartha etnikai határvonalból kiindulva próbálják létrehozni, mint egy jó asszimilációellenes megoldást, olyat amit a többségi nép, a szlovákság részére is elfogadható és garancia számára a határok sértetlenségének a védelmében. Tehát mi a közös területi autonómiát hirdetünk, azonos jogokkal minden itt élő nép számára a Felvidéki Magyar Nép, a Felvidéki Roma Nép és a Dél-Felfölvidéki Szlovák Nép és a többi kisebbség számára is."

Az Autonómia Tanács alakuló ülésére a hétvégén, pénteken és szombaton /július 13-án és 14-én/ Dunamocson kerül sor. Asbóth Sándor, a falu polgármestere elhatárolja magát a kezdeményezéstől, azt provokációnak tartja.

forrás: felvidek.maBerényi véleménye az Autonómia Tanáccsal kapcsolatban

2007-07-10
A MKP új vezetése a tervek szerint a jövőre esedékes programalkotó közgyűlésig kidolgozza önrendelkezési koncepcióját, jelenleg a műhelymunka folyik. Az Autonómia Tanács hétvégi alakuló ülésével kapcsolatban nyilatkozott a Pátria Rádiónak Berényi József, az MKP elnökhelyettese.


Bósza János kezdeményesével kapcsolatban Berényi elmondta, hogy a párt nem kapott hivatalos meghívót, de ez nem zárja ki azt, hogy néhány párttag vagy akár többen is kaptak egyénileg meghívót a rendezvényre. "Demokratikus és nyitott társadalomban szeretnénk élni. Ez azt jelenti számunkra, hogy minden ilyen kezdeményezésnek helye van, bárki előjön hasonló gondolatokkal az önrendelkezés vagy az autonómia témával kapcsolatban, az tegye meg, folytasson erről vitát, hívja meg azt, akit akar."
A Magyar Koalíció Pártjának nincs nagy mozgástere, erre utalt Berényi a következő szavakkal: " Mi politikai párt vagyunk, amely a célkitűzéseit igyekszik megvalósítani. Egy ilyen törekvés sikeréhez 76 szavazat szükséges a szlovák parlamentben. Ezért számunkra nagyon fontos az időzítés, a módszer, a tartalom, és hogy egyes kezdeményezéseket milyen módon tálalunk a törvényhozásban."
Más a tennivalója egy civilszervezetnek és más a pártnak, a tevékenységük egymástól függetlenül, párhuzamos indulhat. "Amennyiben jó, értelmes és okos gondolatok hangzanak el a tervezett összejövetelen, azt bizonyára fel tudjuk majd használni a közeljövőben. Viszont az MKP-nak most sajátságos, ellenzéki politikai szerepe van, a mi feladatunk az, hogy az egyes javaslatokra megpróbáljuk most, vagy a közeljövőben megszerezni a 76 szavazatot, és ennek megfelelően járunk el. Vagyis nem ugorhatunk a medencébe akkor, ha nincs benne víz."
Az időzítéssel kapcsolatban Berényi József elnökhelyettes megjegyezte: "Nyugat-Európában az önrendelkezés különféle formái már működnek, ez nem azonos a hazaárulással vagy Szlovákia szétverésével, ahogy ezt nagyon sokan mondják. Fontos, hogy akik majd ott lesznek az Autonómia Tanács ülésén, azok milyen formában, milyen körülmények között és hangnemben tárgyalnak ezekről a dolgokról, és hogyan tájékoztatják majd a közvéleményt. Nyilvánvaló, hogy az ország és a politikusok jelentős része nem fogja örömmel fogadni, bármilyen is legyen ennek az összejövetelnek az eredménye, de a téma viszont legitim. Egyértelmű, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell és lehet, ám az ott jelenlévőknek tudatosítaniuk kell, hogy ők nem egy politikai párt és az ilyenfajta kezdeményezésekhez a szlovák törvényhozásban nekünk kell megszereznünk a többséget."
Berényi szerint az MKP tagjai közül mindenki a saját felelősségére vesz részt az összejövetelen, ha meghívták. "Jelen pillanatban ezt a kezdeményezést egyfajta nem kormányzati, társadalmi, közéleti vitaként kezeljük, aminek helye van."

forrás: felvidek.maDunamocs tiltakozik

Nem az autonómiára - Dunamocs tiltakozik

2007.7.10
Komárom/Dunamocs. „Határozottan szeretném leszögezni, hogy sem a községnek, sem nekem semmi közöm ahhoz az akcióhoz, valamint alakuló közgyűléshez, amelyet Bósza János, komáromi vállalkozó szervez Dunamocson. Mi nem is voltunk megszólítva, csak a sajtóból értesültünk róla, és sajnálattal vettük tudomásul, hogy községünk neve ilyen hír kapcsán merült fel. Ez egyszerűen provokáció” – nyilatkozta lapunknak Asbóth Sándor, Dunamocs polgármestere. Mint arról tegnapi számunkban mi is beszámoltunk, Bósza János Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács létrehozását tervezi, amelynek alakuló ülését július 13-14-én tartják Dunamocson, egy helybéli panzióban. Megkeresésünkre Bósza János nem kívánt részletekbe bocsátkozni a hétvégi közgyűlést illetően. Elárulta: a tegnapi nap során több laptól és hírügynökségtől is megkeresték, de a közgyűlésig már egyáltalán nem akar nyilatkozni, mert nem szeretné, ha esetleg kiforgatnák egyes szavait. „Az alakuló ülést követően magyar és szlovák nyelvű nyilatkozatot teszünk közzé, abból világosak lesznek szándékaink. Rehabilitálni szeretnénk az autonómia kifejezést, amelyet sokan határmódosításként értelmeznek, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ezt mindenki számára világossá akarjuk tenni” – mondta Bósza. Szavai szerint az MKP-nak kellett volna felvállalnia ezt a dolgot, de a párt ezt nem tette meg. Mint megtudtuk: az alakuló közgyűlésre részben meghívásos alapon érkeznek majd a vendégek, részben a honlapjukon közzétett címen jelentkezhettek be az érdeklődők.
(vkm)
forrás: ÚjszóKedves Bósza János,
szívből kívánom, hogy a dunamocsi megbeszélés sikeres és tartalmas legyen. Mi családi kiránduláson leszünk, nem jöhetek személyesen.
Talán egyetlen dologban szeretném befolyásolni a kezdeményezést, és ez nem elhanyagolható: a szóhasználat tekintetében.
Ugyanakkor Ön pontosan tudja, hogy számomra a Felvidék kifejezés használata teljesen természetes, ezért üzemeltetjük a hírportálunkat is Felvidék Ma néven.
Szerintem a szlovákiai magyar nemzeti közösség, Dél-Szlovákia már bejáratott kifejezések, Felvidék alatt pedig már mindenki azt a területet érti, ahol lakunk. Teljesen öncélú és felesleges Dél-Fölvidék kifejezés, bonyolult, és a Felvidéki Magyar Nép kifejezés használatakor sincs értelme a csupa nagy betűnek, ez csak zavart okoz.
Ha európai fórumokon akarjuk ezt elmagyarázni, nem tudnak mit kezdeni vele. Szlovákiai magyar közösségként ismerjük magunkat, és nagyon jó, nem nemzeti kisebbségként!
Szerintem nagyon tárgyailagosan a célokra kellene összpontosítani, és nem az ilyen új, túlzónak és fellengzősnek tűnő kifejezésekkel foglalkozni.
Tegnap a Pátria Rádióban elhangzott nyilatkozatával lényegében egyet értek, de nagyon fontos az is, amit Berényi József mond, hogy nem mindegy, milyen hangvételben és tartalommal töltjük meg a párbeszédet erről a nagyon fontos témáról.
Az pedig már csak a személyes gondom - és én ezt félre tudom tenni -, hogy az Ön párbeszéde e témáról nem igazán türelmes, nagyon számonkérő. Nem lehet állandóan gyávasággal vádolni azokat, akiket valójában meg akarunk nyerni az ügyünknek.
És az sem biztos, hogy állandóan a nyilvánosságot kell keresni, és a sajtóban beolvasni mindenkinek, aki nem ugyanazt vallja e kérdésről, amit a Commora Aula.
Nagyon remélem azt is, hogy Dunamocson kiderül, nem egyszemélyes kezdeményezésről van szó.
Jó munkát kívánok.
Kérem, ha arra érdemesnek tartja, akkor ezt az üzenetemet adja át a fórum résztvevőinek.

mivelhogy mi szerintünk az egész felvidéki magyarság a fórum résztvevője, hát kérését ilyen formában teljesítem
forrás: Pogány Erzsébet Duray jobbkeze, Felvidek.ma igazgatónője - egy MKP-s vendég

Kedves Pogány Erzsébet
2007.7.10
Csupán arra kérem egy dologra válaszoljon nekem, Duray urat meghívtam, mégcsak nem is válaszolt, az ún. legnagyobb magyar autonómista.
Ha majd ő is effajta kezdeményezést legalább szóban támogatni fog, akkor majd engemet is bárki-bármikor felelősségre vonhat, hogy mennyire vagyok türelmes és hogy számonkérő vagyok-e. Türelmem már rég elfogyott, a mellébeszélést nem szeretem, a számonkérés pedig szerintem nagyon is jogos.
Ellenben az Ön számonkérésére válaszolva, megnyugtathatom nem egyszemélyes akcióról van szó.
Maguk üdülni mennek, mi pedig töltsük meg a medencét vízzel, jó munkamegosztás.
Látja itt kezdődnek a problémák.
Üzenetét átadom.
Hazánknak nevet is kell adni és egy családon belül két egyforma nevű gyerek nem lehet. Így a felvidék nevet se szabad össze-vissza értelmezni. Felvidék az a szlovákok lakta területeket jelenti plussz a trianoni területek. Dél-Fölvidék pedig ezen területeken belül a magyarlakta területeket jelenti, vagyis a felvidéki magyarság HAZÁJA, ami eddig nem volt. Nem vagyunk kisebbség mi a Felvidéki Magyar Nép vagyunk, csupa nagybetűvel. Van Jókaink, van Lehárunk és Mikszáthunk is. Nemecseki igazságtalanságból nem kérünk, mert lehet hogy mi is úgy járunk, mint ő.

Üdv. JánosAutonómia-törekvések Szlovákiában és Romániában

2007, július 13 - 18:09

Ma és holnap tartja autonómia-tanácskozását a Dél-Fölvidék Autonómia Tanács Dunamocson. A gyűlés egy sikertelen petíció folytatása, melyet még az MKP tisztújító kongresszus helyszínénél kezdtek el.

A kezdeményező Bósza János a társulással kapcsolatban elmondta, hogy fő céljuk az autonómia szó valós értelmezésének a rehabilitációja, a békés Dél-Fölvidéki Autonómia-törekvések elindítása a szlovák törvények betartásával és a határok sérthetetlenségének tiszteletben tartásával. Olyan asszimilációellenes megoldást keresnek, melyet a többségi nép, a szlovákság is elfogadhatónak tart. Közös területi autonómiát hirdetnek, azonos jogokkal minden itt élő nép számára a Felvidéki Magyar Nép, a Felvidéki Roma Nép és a Dél-felvidéki Szlovák Nép és a többi kisebbség számára is.

A KDH máris tiltakozik bárminemű autonómia-törekvés ellen, és egyértelmű állásfoglalást kér az MKP-tól. Berényi József, az MKP elnöke elmondta, a párt szervezetként nem vesz részt a tanácskozáson, és nem ismerik annak programpontjait sem. Bósza nem tagja a pártnak. „Az MKP jövő tavaszra készíti el tervezetét a kisebbségi önkormányzatokról” – fűzte hozzá Berényi.

Romániában Bószához hasonló szellemben tartott előadást Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Az „Erdélyt vissza az erdélyieknek!" jelszó megvalósítását vizionálta úgy, hogy az ottani magyaroknak, románoknak, németeknek és más nemzeti közösségeknek kell megfogalmazniuk közös céljaikat. A politikus úgy véli, hogy Erdély sorsát nem Bukarestben, a központi politika szintjén kell eldönteni, azt maguknak az erdélyieknek kell befolyásolniuk. Ennek szellemében összefogva kell cselekedniük Erdély gazdasági és infrastrukturális fejlődése érdekében, érvényesíteni kell a regionális politikát, beleértve az adott közösségek számára biztosítandó legmegfelelőbb autonómiaformákat.

parameter

Visszatekintő

2007. 03.31 - Miközben a komáromi Jókai Színházban folyt az MKP tisztújító és programalkotó kongresszus, az épület bejárata előtt néhány aktivista aláírásgyűjtést tartott a felvidéki autonómia létrehozásáért. Bósza János, az akció kezdeményezője a Csallóköz Online-nak elmondta, az MKP-küldöttek közül kb. tízen írták alá az autonómiát követelő petíciót. Az egyik szórólapon felszólították a párt tisztségviselőit, hogy az MKP indítson autonómiavitát a szlováksággal. Idézet a szórólapról (az eredeti "helyesírást" változatlanul hagyva): "Az MKP-nak egy új arcra, egy olyan elnökre van szüksége aki felvállalja a területi autonómia-törekvéseket, a jogatalanság felszámolását tűzi célként a zászlajára és a megalkuvás helyett szavazóinak, a Felvidéki Magyar Népnek az érdekeiért kűzd, harcol békés eszközökkel."HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona