Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Nomos kontra SNS, polgári elv kontra nemzeti nacionalizmus

2008.1.16
Hétfőn a TA3 vitaműsorában, a demokrácia önrendelkezési elve és az etnonacionalizmus nemzetállami gyűlöletkeltése, hazugságai ütköztették nézeteiket. A SzNP , tekintélyelvű és másokat kizáró xenofób képviselője Belousovová tudtára adta a felvidéki magyarságnak, hogy jogai nincsenek, csupán kötelességei. Azokat akik pedig mégis az azonos jogokat fogják követelni - békés eszközök alkalmazásával -, jussuk a nemzetiszocializmusi eszközök alkalmazása lesz, koncepciós perek és a börtön vár rájuk. Másnap (kedden)a SzNP a Belügyminisztériumnál indítványozta a Nomos Regionalzmus PT törlését és büntetőjogi feljelentést tett a társulás tagjai ellen. Ezzel is bizonyítva, hogy a pártuk élettér-elméletei számukra fontosabbak, mint Szlovákia törvényeinek és az SK alkotmányának a tiszteletben tartása. Nyiltan hangoztatott magyarellenességük Szlovákia és Európa polgári elvű demokratikus politikai ideológiáját sértik, disszkriminálják Szlovákia polgárait etnikai alapon, ami alkotmányellenes tevékenységet jelent. Mai nappal (szerda) megkaptuk a Belügyminisztérium fenyegető levelét, azzal a tartalommal, ha nem hagyunk fel az ország "szétrombolását" célzó tevékenységünkkel akkor a polgári társulásunkat betiltják.
Ezek után a Nomos Regionalzmus PT fontolóra veszi, hogy hasonló beadvánnyal fordul a Belügyminisztériumhoz és az ügyészséghez, hogy a SzNP-t tiltsák be etnikai és nemzetiségi gyűlöletkeltés okánál fogva (§ 424).Bósza János kihívta a szélsőséges Ján Slotát!

2008. január 16
Forrás: MTI

Televíziós vitára hívta ki a magyarellenes Ján Slotát az autonómia-törekvéseket szorgalmazó révkomáromi vállalkozó, Bósza János, a Nomos nevű polgári társulás elnöke.

Bósza tavaly tavasszal jelent meg a szlovákiai nemzetiségi-politika színterén, de eddigi, az autonómia-törekvésekkel kapcsolatos felvetéseinek csak szerény a visszhangja. Bósza azt akarja bebizonyítani Slotának, hogy az autonómia Európa-szerte elfogadott, semmilyen államalakulatot és senki önállóságát nem veszélyeztető intézmény.

A kihívást elfogadó és a szlovákiai magyarok autonómiájában közismerten az ország délvidékének elcsatolási szándékát gyanító Slota szerint a "Szerbia katasztrófájához vezető" koszovói fejlemények rövidesen megmutatják, miért megengedhetetlenek az efféle törekvések.

Slota, a Robert Fico kormányához tartozó, s arra egyes európai intézmények megítélése szerint árnyékot vető nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke magyarellenes megnyilvánulásaival egyre népszerűbb a hazafias érzelmű szlovák néprétegek körében, annál is inkább, mert naponta jelen van a médiában, ahol gyalázkodó szavakkal szidja a magyarokat és azzal riogatja a szlovákokat, hogy Szlovákia területi egységének megbontására készülnek. Legújabb "mutatványa" az volt, hogy a félmilliónál népesebb szlovákiai magyar közösség tagjairól kijelentette: azok nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul beszélnek.

Bósza János Slota riogatásait akarja cáfolni a televízió nyilvánossága előtt, ahol reményei szerint be tudja bizonyítani, hogy a "regionális autonómia" intézménye nem ellenkezik a hatályos szlovák alkotmánnyal, sem más jogszabállyal, hogy senkit nem diszkriminál, és nem csorbítja mások jogait, s hogy indokolatlan Slotáék terve, akik a köztársaság védelméről szóló törvénnyel akarnak gátat vetni "a magyarok ármánykodásának."

STOPSlota elfogadta Bósza János kihívását

2007.1.16
A tévé nyilvánossága előtt vitáznak majd a dél-szlovákiai autonómiáról

lképzelhető, hogy a tévékamerák előtt vitázik majd a dél-szlovákiai autonómiáról Ján Slota a magyarlakta területen önrendelkezést követelő egyik polgári társulás vezetőjével. A második legnagyobb pozsonyi kormányerőnek számító Szlovák Nemzeti Párt elnöke ugyanis elfogadta a neki címzett felszólítást Bósza János révkomáromi vállalkozótól.

Bósza néhány hónappal ezelőtt kezdett kampányolni a dél-szlovákiai autonómiáért. Bár a szlovákiai magyar politikai képviselet, közélet és közvélemény nagy része távolságtartással kezeli elképzeléseit, ő rendszeresen propagálja nézeteit.

Szerinte az általa vezetett Nomos Regionalizmus Polgári Társulásnak kötelessége ismertetni a szlovák társadalommal, hogyan képzeli el a dél-szlovákiai autonómiát. Úgy véli, az autonómiától egész Nyugat-Európa hangos, amelyhez Szlovákia nemrég csatlakozott. Meggyőződése: az autonómiával nem szabad úgy riogatni a szlovákságot, hogy az törvényellenes, hanem ismertetni kell az elképzeléseket.

Slota korábban kérte, hogy a Bósza-féle polgári társulást be se jegyezze a szlovák belügyminisztérium, most azonban egy tévékamerák előtt zajló véleménycserét

Híradó TVSlota helyett Belusovová lett a Bósza vitapartnere

2008.1.16
BÓSZA-BELOUSOVOVÁ: ''ÉS KI ASSZIMILÁLJA ÖNÖKET?''

Hétfőn este sor került a Bósza-Belousovová vitára a TA3 hírtelevízió "A nap témája" című vitaműsorában, bár a műsor végén Belousovová közölte: szerinte ez nem vita volt, ő ugyanis csupán pártja, az SNS álláspontját mondta el. A műsorban mindenesetre idáig tabunak számító témákról esett szó, elhangzottak olyan szavak, mint Felvidék, autonómia, asszimiláció. Bósza a maga kissé bumfordi, bárdolatlan, Belousovová a maga beképzelt, fölényes, és bunkó modorában beszélt.

A sokak szerint nem is annyira magányos komáromi autonómiaharcos, Bósza János, élete első élő tévés fellépésén talán várakozáson felül szerepelt, az ilyen téren nála jóval tapasztaltabb Anna Belousovovával, a Szlovák Nemzeti Párt alelnökével szemben, bár helyenként ökögött-mökögött, nem találta a megfelelő szavakat, inkább elharapta a mondat végét. Bósza eredeti ellenfele maga Ján Slota lett volna, ám az SNS elnöke indoklás nélkül lemondta a vitát, és Belousovovát küldte maga helyett. Bósza vasárnap hívta ki nyilvános vitára az SNS elnökét, először el is fogadta a kihívást Slota.

Nem nemzetiség, nemzet vagyunk

Bósza bevezetőjében - a műsorvezető kérdésére - elmondta, hogy nem nemzetiségnek, hanem a magyar nemzet részének tartja a szlovákiai magyarságot. "Mi nem tehetünk arról, hogy Trianonkor meghatároztak valamilyen határokat," jelentette ki Bósza. Elfogadhatóbbnak tartaná, ha a parlament alkotmánymódosítást fogadna el, mely a polgári elvet helyezné előtérbe, és nem azzal a mondattal kezdődne a szlovák alkotmány, hogy "Mi, a szlovák nemzet..."

Malíková azzal kezdte, hogy nem vitázni érkezett, ugyanis ő és pártja "önjelölt"-nek tartja Bószát, aki semmilyen legitimációval nem rendelkezik, ugyanis nem választotta meg senki sem. Míg pártja, az SNS rendes, demokratikus választások útján került a parlamentbe, így tehát nem tekintik vitapartnernek "ezt az urat". Ugyannakkor afféle "tesztelőnek" tekintik, akinek révén valaki felméri a terepet az autonómia témájában.

On, ona

Bósza állítása szerint legalább 500 embert képvisel szervezete (akik nem tagjai a szervezetnek). Eközben tévesen a szlovák hímnemű "on" névmást alkalmazta a nőnemű Belousovovára, amit természetesen "tanuljon meg rendesen szlovákul" kommentár kíséretében a nemzet Annája kikért magának, mondván, hogy ő tényleg nő. Bósza elnézést kért, majd egy poént is megeresztett, mondván, hogy azt hitte, Slota ül mellette, "akinek nem volt bátorsága eljönni". Mire Belousovová: "még csak nem is hasonlítunk egymásra Slotával".

Nekimegy az SNS Bószáéknak

Ezután Belousovová közölte, hogy mi lesz a sorsa Bósza szervezetének - Nomos Regionalizmus, amelyet többszöri névváltoztatás után, negyedszerre volt hajlandó bejegyezni a belügyminisztérium - pártja szándékai szerint. Azt még ő is elismerte, hogy pártjának belügyminisztériumi alkalmazottja nem tehetett mást, mint engedélyezte a szervezet bejegyzését (bár hozzátette, hogy ezzel nem mentegetni akarja a szóban forgó alkalmazottat...). Ám az SNS a holnapi nap folyamán az ügyészséghez fordul, hogy indítsanak büntetőeljárást a szervezet tagjai ellen, mivel szerintük az elérhető dokumentumok alapján Bószáék nemzetiségi és faji gyűlölködést szítanak. Egy másik beadványt pedig a belügyminisztériumnak címeznek, azzal a kéréssel, hogy szüntessék meg a szervezetet. Mindez azonban nem elég, az SNS ugyanis a parlamentbe is beterjeszt egy törvénymódosító javaslatot, mely szerint a jövőben a minisztérium figyelmeztetés nélkül megszüntethet bármilyen olyan szervezetet, amely megalakulását követően olyan tevékenységet folytat, amelyre a bejegyzés során figyelmeztette a minisztérium az adott szervezetet, mint "megengedhetetlen tevéknységet".

Nem is olyan vicces ez a Bósza

Bósza ezután felolvasta az autonómia szó jelentését, mire Belousovoá a szlovák alkotmányból idézgetett. Az SNS alelnöke szerint Bószáék autonómia-koncepciója alapján az érintett területen élő 38 százaléknyi magyar fennhatósága alá kerülne az ott élő továbi 62 százaléknyi egyéb nemzetiségű állampolgár. Belousovová szerint második és harmadik ránézésre nem is annyira vicces Bósza szervezete, ugyanis a koncepciót szerinte képzett jogászok, politológusok írták, ami azt jelenti, Bósza nem egy magányos harcos.

Bósza ekkor elővett egy feliratot, amelyen "közös területi autonómia és egyenlő jogok" felirat volt olvasható, majd elmagyarázta, mit is jelent mindez.

Ki asszimilálja önöket?

Belousovová kétségbe vonta a magyarok asszimilációját, mikor Bósza éppen Dél-Tirol kétnyelvűségét hozta fel példaként, mondván, hogy a leendő autonóm területen bevezetendő hivatalos kétnyelvűség "majd megállítja az asszimilációt". "Kiét?" kérdezett közbe Belousovová, "a magyarokét," felelte Bósza. "És ki asszimilálja önöket?" folytatta Belousovová, "maguk," felelte Bósza, mire nevetés volt a válasz Belousovová részéről. Bósza ezután számokkal igyekezett alátámasztani az asszimiláció tényét.

Mire jó ez az egész?

Belousovová ezután Bósza előző szervezet-bejegyzési kísérletét rángatta elő, melynek Bószáék a "Juho-Hornozemsko" nevet akarták adni, ami Dél-Felvidéket jelent, a Felvidék elnevezés pedig hagyományosan vörös posztó az SNS szemében. Belousovová szerint ez a bizonyíték arra nézve, hogy Bószáék projektje is a magyarság újraegyesítését szolgálja. Belousovová feltette a kérdést, hogy ugyan mire kell ez az autonómia, mikor Szlovákiában olyan magas szintűek a kisebbségek jogai, mint sehol máshol Európában: Belousovová szerint semmiféle asszimiláció nem történik, pusztán a magukat eddig magyarnak valló romák a legutóbbi népszámláláskor szlováknak vallották magukat.

Belousovová ezután megvillantott még egy keveset pártja Koszovó-fóbiájából, szerinte ez egy precedens, és az Európai Unió csődöt mondott ez ügyben. Bósza szerint viszont még Fico is elismerte, hogy az autonómia európai megoldás lenne Koszovó ügyében, ezért nem érti, hogy itthon miért nem lehet beszélni erről.


(bumm)Nemzetiségi- és faji gyűlöletet szít az autonómiát követelő szervezet?

2008.1.16
A Szlovák Nemzeti Párt alelnöke vitázott tegnap Bósza Jánossal. Bósza a napokban vitára szólította fel a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjét. Ján Slota először elfogadta a felkérést, végül tegnap pártja első embere, Anna Belousovová ment el a műsorba.


Bósza János először 2007. március 31-én rukkolt elő autonómiatörekvéseivel. Akkor 13 támogató aláírást gyűjtött össze és júliusban tartották a Dél-Felvidéki Önrendelkezésért Tanács alakuló közgyűlését. A Magyar Koalíció Pártja elhatárolódik Bósza János szervezetétől és az általa képviselt nézetektől. A televíziós vita tegnap este fő műsoridőben nyolc órakor kezdődött a szlovák TA3 hírcsatornán. Ám a kihívott Ján Slota indoklás nélkül átadta e feladatot a Szlovák Nemzeti Párt alelnökének. Anna Malíková-Belousovová úgy fogalmazott: pártja nem tekinti vitapartnerének Bósza Jánost, és mindent elkövet, hogy nemzetiségi és faji gyűlölet szításáért betiltsák a Nomos Regionalizmus Polgári Társulást.

Bósza János a Nomos Regionalizmus Polgári Társulás elnöke hangsúlyozta: az utóbbi fél évben mást se hallunk, csak, hogy irredenták vagyunk, az ország szétzúzását tervezzük, mivel autonómiát akarunk. Nem egy etnikumnak szeretnénk az autonómiát kikövetelni, hanem az összes állampolgárnak alanyi jogon. Aki ezen a területen él, automatikusan azonos jogokkal legyen felruházva!

Belousovová szerint ugyanakkor talán nincs olyan ország Európában, amely több jogot biztosítana a kisebbségeknek, mint Szlovákia.

Bár a Magyar Koalíció Pártja korábban elhatárolódott Bósza Jánostól, a párt elnökhelyettese a Hírórának nyilatkozva finomított álláspontján. Berényi József nem akarta kommentálni, hogy a tegnap esti televíziós vita ártott-e a felvidéki magyarságnak. Elmondta: korábban nem ismerték Bósza Jánost, mivel nem volt tagja egyik magyar pártnak sem, de mindenképp tanulmányozzák kezdeményezését.

Berényi József az MKP elnökhelyettese elmondta: ahogy én ezt eddig a médiákból megismerhettem ezt a kezdeményezést, körülbelül hasonlatos ahhoz, amelyet a magyar koalíció felvállalt Komárom megye néven, és akkor sikertelenek voltunk, senki nem támogatott minket a szlovák parlamentben, majdnem kiléptünk akkor a kormányból - 2001-ben - amiatt, hogy ez a bizonyos megye nem jött létre. ... Szeretnénk, ha az ilyen jellegű kezdeményezések nem fulladnának folyamatosan sikertelenségbe, mert az a magyarok kiábrándultságát fogja növelni Szlovákiában, ezért vagyunk másodsorban óvatosak az ilyen jellegű kezdeményezéssel.

DUNA TVPOLI: KÖSZÖNJÜK, BÓSZA JÁNOS

2008.1.16
Ideje helyre tenni ezt a Bósza Jánost. Annak ellenére, hogy fenntartok mindent, amit róla és fura szervezeteiről korábban írtam, most kénytelen vagyok kiállni mellette. Annak ellenére, hogy csupán egy lelkes amatőrről van szó, aki végtelen naivitással átitatott terveket szövöget, gyermekded fogalmazással önti fantáziálásait formátlan formába, és saját kezűleg rajzolgat mindehhez logókat az ovisoknak való paint rajzprogrammal.

Igen, le lehet őt sajnálni mindezért. Én is megtettem párszor, kritikának álcázva. Nem változott a véleményem a lehetetlen elnevezéseiről, megvalósíthatatlan koncepciójáról, hajmeresztő “fogalmazásáról”, a Dél-Fölvidék nevű nem létező földrajzi nonszenszről, borzalmas logóiról, “egyéni népi jogok” és hasonló logikai bukfencektől hemzsegő kiáltványaitól. Hülyeség az egész, úgy ahogy van.

De: mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Pláne úgy, hogy maga a téma, amiben éppen hülyék vagyunk, alapvetően nem hülyeség. Mert az autonómia, mint fogalom, egyáltalán nem hülyeség. Csak az elmúlt évtizedben ezt sulykolták belénk Bugár “Luxuspanzió” Béláék. És Csáky “Vidékibunkók” Pál se nagyon mozgolódik a témában, a stratégiai bizottság pedig a seggét (vagy a máját) növeszti valahol a tervezés helyett. Még szerencse, hogy van Bósza, aki a maga hülye módján elkezdett autonómiázni.

Egy-másfél évvel ezelőtt a kutya sem vette komolyan Bószát. Tulajdonképpen most sem veszi komolyan őt senki sem, de ehhez képest Csáky olykor kénytelen reagálni rá, Slota is foglalkozik vele, rendszeresen írnak róla a lapok, most pedig láss csodát, a fenséges Szlovák Nemzeti Párt leereszkedvén a komáromi palacsintagyáros szintjére, tévés vitába szállt vele, a maga hiperarrogáns és bunkó módján. Éppúgy, ahogy az MKP is viszonyul Bószához. Pedig állítólag szabad és demokratikus országban élünk, ahol mindenki azt csinál, amit akar. Ugyan miért éppen Bószától vitatnánk el ezt a jogot? Egyébként szerintem éppen az MKP örülne a legjobban, ha az SNS-nek sikerülne betiltania Bósza szervezetét… Ami egyébként körülbelül azt jelentené, hogy itt a rendszerváltáskor kiosztották a lapokat, és akinek nem jutott, annak kuss a neve, azt bármikor be lehet tiltani. Főleg ha a nemzetállam eszméjével ellentétes elveket vall.

Történelmi pillanat ez, kérem szépen. Mikor volt ilyen utoljára, hogy nem MKP-s politikus, nagynevű politológus, vagy “kilencvenes” értelmiségi merészelt megszólalni országos nyilvánosság előtt, magyarságot érintő ügyekben? Valaki, aki teljesen kívülálló ettől a bellterjes posványtól, és nem a kormány embere? Ráadásul a felvidéki magyarok asszimilációjáról, autonómiáról beszélve? Ez utóbbi feltehetőleg még sosem fordult elő, legfeljebb Duraytól, de ő 20 éve lejárt lemez, csak beakadt, és még Bósza is jobban beszél nála szlovákul. Azt kell, hogy mondjam: Bósza sokkal hitelesebbnek tűnhetett a szlovák néző szemében, mint akármelyik MKP-s politikus, merthát ezeknek egyértelműen politikai céljaik vannak mindig, hacsak kinyitják a szájukat. Ám egy komáromi magánzó ugyan mi a francért csinálja ezt az egészet? Nem csoda, ha Csáky mindig ingerülten reagál Bószára: oda a monopólium. Azt, amiért őt és pártját adónkból fenntartjuk, azaz hogy felvázoljon valamiféle világos túlélési, fejlődési stratégiát, azt hobbiból megcsinálta egy unatkozó vállalkozó. Miközben ők ülnek a nem létező babérjaikon. Egy politikai nímand, egy közéleti senki, akit a szlovák sajtó és a SNS is csak bohócként használt, képes volt a közvélemény fókuszába kerülni, minden látható politikai támogatás nélkül. Főleg MKP-s támogatás nélkül. És olyan dolgokról beszélni, ami az MKP-nak kínos, legalább a 98-as kormányra kerülés, de még inkább a 94-es komáromi naggyűlés óta, ahol pedig mindezekről szó volt.

Persze, az MKP beszélt a Benes-dekrétumokról, meg a kitelepítésekről, de valahogy el is felejtődött már az egész, vígan paroláznak képviselőink a háborús bűnösségünket megerősítőkkel együtt a parlamentben. De sok gyakorlati haszna nem volt az egésznek, azt leszámítva, hogy megindult némi történelmi vita a szlovákság körében, és talán tisztábban látnak néhány dolgot magukról.

Ám az MKP-nak kutya kötelessége lenne a Bósza-féle témákról is beszélni. De nem beszél, ezért jöhetett Bósza, a maga fura fogalmazványaival. És lám, még ezzel is célt ér. Bebizonyította, hogy hülyeséget beszélni is sokkal jobb, mint semmit sem. Bósza kommunikációban és tulajdonképpen érdekképviseletben is laposra verte az MKP-t hétfőn este a TA3-ban, pusztán azáltal, hogy ott volt, és arról beszélt, amiről az MKP hallgat. Mert amint tudjuk, ezer mindenre elszánt ember hallgatását is “elnyomja” egyetlen ember hangoskodása. Köszönjük neked, Bósza János.

bumm.skBósza Jánost feljelentette a Szlovák Nemzeti Párt

2008.1.16
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) felszólította a pozsonyi belügyminisztériumot, hogy oszlassa fel és tiltsa be Bósza János nemrég bejegyzett, Nomos regionalizmus nevű civil szerveződését.

A magyarellenességéről elhíresült politikai tömörülés ezen kívül feljelentette a komáromi vállalkozót nemtiségi gyűlölet szításának alapos gyanújával – jelentette be a párt vezetősége.

Állításuk szerint Bósza János tevékenysége és szándéka veszélyezteti Szlovákia területi egységét és államiságát, ezért sürgősen lépni kell ellene. Az érintett személy tegnap a TA 3 hírtelevízióban igyekezett meggyőzni Anna Belousovovát arról, hogy az államhatárok nincsenek veszélyben, ő csupán regionális határokat szeretne szabni. Szópárbajuk az indulatos süketek párbeszédére hasonlított, mert mindenki mondta a maga szövegét…

A Paraméter megkeresésére Miroslav Kusý szerint az autonómia igénylése nem törvénysértő, ezért emiatt semmiképpen sem tilthatják be a civil szervezetet. „Más kérdés, hogy Szlovákiában nem indokolt a területi autonómia, mert Dél-Szlovákia vegyesen lakott, tehát nemcsak a magyarok által lakott terület” – vélekedett a szlovák politológus.

parameter.skAZ SNS FELJELENTETTE AZ AUTONÓMIAHARCOST

2008.1.16
A hétfői tévés vitaműsorban elhangzottaknak megfelelően a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kedden beadványban kérvényezte a szlovák belügyminisztériumnál, hogy szüntessék meg Bósza János komáromi vállalkozó Nomos Regionalizmus nevű szervezetét. Bószáék területi autonómiát szeretnénenk kiharcolni Dél-Szlovákia területén. Az SNS ezenkívül feljelentette Bószát etnikai gyűlöletkeltés címén.

Bósza az elmúlt hónapokban sikertelenül próbált bejegyezni több szervezetet, melyek mind az autonómia elérését tűzték ki célként, és ezt a célt elnevezésükben is benne foglalták. A belügyminisztérium mindig visszautasította a bejegyzést, alkotmányossági problémákra hivatkozva. A regisztráció csak a viszonylag semleges Nomos Regionalizmus elneveséssel valósult meg, ám amint napvilágot látott a bejegyzés ténye, az SNS azonnal a szervezet betiltásával kezdett fenyegetőzni. A párt alelnöke, Anna Belousovová a hétfő esti, Bósza Jánossal folytatott vitaműsorban előre beharangozta, hogy párta ezt fogja tenni, mivel szerintük Bósza szervezete veszélyezteti Szlovákia területi integritását.

Bósza a vitaműsor során többször elmondta, hogy tiszteletben tartja az ország alkotmányát, és nem célja a határok módosítása.


(bumm)SNS-es államtitkár felügyeli Bósza szervezetét

2008.1.16
Pozsony. Negyedik próbálkozásra jegyezte be december végén Bósza János civil szervezetét a belügyminisztérium, Nomos Regionalizmus néven. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke leszögezte, mindent elkövet annak érdekében, hogy a komáromi vállalkozó szervezetét betiltsák.

A szaktárcánál az SNS jelölte Vladimír Čečot államtitkár felel a civil szervezetek bejegyzéséért. Slota saját bevallása szerint személyesen elbeszélget vele Bósza szervezetének további sorsáról. „Egyelőre semmilyen törvényszegést nem észleltünk, ezért nem is látok okot arra, hogy válaszoljak ilyen kérdésekre” – mondta az Új Szónak Erik Tomáš belügyi szóvivő. Arra a kérdésre, hogy az autonómiáról folytatott vita, vagy törekvés az autonómia kialakítására elég ok-e egy civil szervezet betiltására, a szóvivő nem akart válaszolni. „Egyelőre nem észleltünk törvényszegést, ezért nem is látok okot válaszolni ilyen kérdésekre” – ismételte meg Tomáš.

Bár Miroslav Kusý politológus legitim politikai célkitűzésnek tartja, ha egy civil szervezet autonómiára törekszik, nem gondolja, hogy Szlovákiában szükség lenne területi autonómiára. „Minden demokratikus országban követelhetnek bizonyos szervezetek autonómiát, de ez szerintem csak akkor indokolt, ha két nemzet nem tud megélni egymás mellett, és komoly összetűzésekre kerül sor. Az autonómia gyakran vitatott téma például Spanyolországban, de nálunk erre nincs ok” . Szerinte nem lehet egy civil szervezet megszüntetni csak azért, mert képviselői az autonómiáról beszélnek. "Erre még akkor sem kerülhet sor, ha nyíltan kijelentenék: tevékenységük fő célja a területi autonómia kialakítása. Autonómiára lehetnek különböző vélemények, de ez nem jelenti, hogy nem beszélnek róla, vagy nem folytathatnak tevékenységet a kialakításáért. Ezt még Szlovákia alkotmánya se tiltja. Ilyen törekvéseket teljesen legitim politikai célnak tartok."– mondta lapunknak Kusý.

Bósza egyébként azért akarta véleményét ütköztetni a nemzeti vezérrel, mert szerinte Slota pártja rosszul értelmezi a területi autonómiára törekvés fogalmát. „Az autonómia nem valami államellenes vagy alkotmányellenes bűncselekmény, nem emberiségellenes és nem diszkriminatív” – írta Bósza a vitafelhívásban. A vállalkozó szerint „Európa tele van autonómiával”, így legkevesebb kötelességének tartja, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét: az autonómia nem sértené Szlovákia területi egységét. „Alapjogról van szó, hogy diszkrimináció és asszimiláció nélkül élhessük életünket, polgári alapokon” – írta Bósza János. Míg a nemzeti vezér vasárnap azt mondta, részt vesz Bószával a TA3 hírtelevízió vitaműsorában, tegnap az SNS sajtóirodája kiadott egy közleményt, mely szerint Slota elutasította a meghívást mondván: sűrű a programja, nem tud részt venni a beszélgetésen. A komáromi vállalkozót lapzártáig nem sikerült elérnünk.
(dem)

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓJán Slota a köztársaság védelméről kezdeményez törvényt

2008.1.16
A köztárság védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadását kezdeményezi a magyarellenes kirohanásairól ismert Jan Slota pártja. Ezt a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke közölte hétfő este egy televíziós vitában, ahol egy révkomáromi magyar vállalkozóval, Bósza Jánossal vitázott.

Bósza János bejegyzés alatt álló csoportosulása Nomos Regionalizmus Polgári Társulás az úgynevezett Dél-fölvidéki Autonómia Környék, vagyis egy dél-szlovákiai autonóm terület kialakítását tűzte ki céljául. A társulás elképzeléseit a szlovákiai magyar politikai és közélet több-kevesebb fenn- és távolságtartással kezeli. Bósza a napokban mégis vitára szólította fel a Szlovák Nemzeti Párt vezetőjét. Ján Slota először elfogadta a felkérést, végül pártja első alelnökét, a parlamenti alelnöki posztot is betöltő Anna Belousovová, ment el a műsorba. A helyenként személyeskedésbe torkolló, az autonómiáról alig szóló vita során a nemzeti párti alelnöke közölte: kezdeményezni fogják a Bósza-féle társulás feloszlatását.

A szlovák kormánypárti vezetők mai egyeztető fórumán pedig ismét felvetik, hogy a pozsonyi parlamentnek ideje elfogadni a törvényt a Szlovák Köztársaság védelméről. Ján Slota pártja már tavaly is előállt egy hasonló kezdeményezéssel, akkor azonban a koalíciós partnerek nem támogatták a javaslatot. Belousovovának egyébként meggyőződése: Bósza mögött valaki áll, aki szerinte a vállalkozót egyfajta "tesztballonként" használja arra, hogy kitapasztalja, miként reagál a szlovák közvélemény az autonómia kérdésére.

delmagyar.huNacionalista offenzíva

2008.1.16
Minden korábbinál erőteljesebb kampányba kezd az SNS?

Minden jel arra mutat, hogy Ján Slota szélsőségesen magyarellenes pártja minden korábbinál erőteljesebb offenzívába kezd, azt bizonyítandó, hogy a felvidéki magyarok Szlovákia területi egységét fenyegető autonómia létrehozásával akarják előkészíteni Dél-Szlovákia elszakítását, jóllehet az országban valójában csak Slota pártja beszél autonómiáról.
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a tavaly lezárult két kormányzati ciklusa alatt nem firtatta a legkényesebb kérdéseket. Autonómiát nem, legfeljebb önkormányzatiságot szorgalmazott, mert szlovák koalíciós partnereivel kötött alkuja arról szólt, hogy a kényes kérdések mellőzése árán létrejöhet az önálló szlovákiai magyar egyetem. Révkomáromban meg is alakult a Selye János Egyetem. Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) akkor kormányon és parlamenten kívüli politizált, miközben mindent megtett az időközben mérséklődött magyarellenes közhangulat felerősítése érdekében. Mi tagadás: "sikerrel", mert a legutóbbi választásokon megnőtt a híveinek a száma.
Robert Fico, a 2006. évi választás győztese az SNS-t választotta egyik koalíciós partnerének. Slotával újabban már abban versenyez, melyikük a nagyobb hazafi. Az ősszlovákokról szóló mítoszteremtő buzgalmában a kormányfő a jelek szerint igencsak felingerelte Slotáékat, akik most megmutatják: övék az elsőbbség, ők fogják megmenteni az országot "a magyarok ármánykodásainak minden pokoli következményétől", mert az ő pártjuk eleve erre rendeltetett.
Két hét sem telt el a morva fejedelmet az "ősszlovákok királyaként" emlegető Fico turócszentmártoni (Martin) beszéde óta, Slotáék újból riadót fújtak. De mert a szlovákiai magyarok legitim parlamenti képviseletét ellátó MKP nem mutatta fel az SNS elvárásainak megfelelő módon az autonómia rémét, belekötöttek egy "magányos rövidtávfutó", Bósza János autonómia-elméletébe. A révkomáromi vállalkozó többszöri eredménytelen nekifutás után a minap bejegyeztette a Nomos Regionalizmus nevű polgári társaságát, amely arról lenne hivatott meggyőzni a szlovákokat, hogy az autonómia törvényes, alkotmányos, a szlovák nemzetet nem veszélyeztető, ártatlan, ráadásul korántsem nemzetiségi alapon szerveződő, Európában sok helyütt alkalmazott és bevált intézmény.
Bósza, "az ismeretlen próféta" elkövette azt a hibát, hogy élő televíziós vitára hívta ki Slotát. A média-mutatványokban jártas Slota azonnal "állt elébe" a vitának, végül azonban egyéb teendőire hivatkozva kihátrált, és helyettes pártelnökét, Anna Belousovovát, a parlament alelnökét küldte el maga helyett a TA3 hírtelevízióba, aki azzal kezdte, hogy "nem vitázni jött". A vitapartnerét emberszámba sem vevő, annak még a nevét is kerülő, az önmagának kijáró tiszteletet azonban határozottan megkövetelő Belousovová mindent elkövetett hogy kioktassa, megfenyegesse a hasonló televíziós vitákban korábban soha nem szereplő Bószát.
Belousovová jelezte: pártja kedden a legfőbb ügyészséghez és a belügyminisztériumhoz fordul, hogy vizsgálják felül a Bósza nevével bejegyzett civil társulás legitimitását. A harcos nemzeti politikus szerint az ilyeneket, mint Bósza, azért kell komolyan venni, mert kezdetben Hitler is nevetséges figura volt, aztán lám, mi lett belőle...
Az SNS, amely államvédelmi törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni, új elképzeléssel is előrukkolt, amellyel azt akarja elérni, hogy Szlovákia etnikailag vegyesen lakott területeit az önkormányzati választások esetén olyan "jogi szigetekké" minősítsék át, ahol - az országos gyakorlattal ellentétben - arányos választási rendszert érvényesítenének. Ez azt jelentené, hogy a helyi képviselőtestületekben az ott élő nemzetiségek statisztikai arányának megfelelően osztanák el a képviselői helyeket. Az SNS ebben várhatóan minden szlovák párt támogatására számíthat, mert vannak olyan - döntően magyarok lakta - területek, ahol az ott lakó szlovákoknak nincs önkormányzati képviselőjük, de az sem ritkaság, hogy a magyar többségű helységekben az emberek szlovák polgármestert választanak.
Pozsonyi megfigyelők úgy látják: a kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és koalíciós partnere, az SNS között elkezdődött hazafiassági birkózásnak mindenképpen a félmilliós magyar közösség issza majd meg a levét.

(MTI)HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona