Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációBetelt a pohár

Betelt a pohár
48. évf. 10 sz. 2005

Kétezer katona és rendőr vigyázza múlt szerda óta több kelet-szlovákiai roma gettó "rendjét". A szlovák kormány szociális juttatásokat megkurtító intézkedései és a mindennapos éhezés ellen tiltakozó romák korábban számos település boltját kifosztották. Közülük majdnem kétszázan elozetesben ülnek, több mint száz roma vezeto ellen felbujtás gyanújával indult eljárás.

"Ezt nem engedhetjük be - szól be autónk ablakán a toketerebesi gettóhoz vezeto utcán posztoló roma önkéntes orök egyike. - Tegnap volt itt egy segélyszervezet, és pillanatok alatt felbolydult a négyezres éhezo telep. Ha nem jut mindenkinek, ne hozzátok be."

Való igaz, a zsebpénzünkbol öszszedobott ötezer koronányi káposzta, kenyér, szalámi, cukor az elso néhány házban elfogyna - ennyit az idegenek hirtelen felébredo lelkiismeret-furdalásáról. Este aztán az egyik terebesi roma vezeto megsúgja a telepen éloknek a lehetoséget; a kocsiban hagyott élelmiszerek miatt százfos csodület támadt, amire a rendorök is kiszálltak.

Nem eloször. Múlt hétforol keddre virradóra vagy kétszáz rendor és katona szállta meg a telepet. Toketerebesen (Trebisov) a hétvége a félelem és a csendes éhezés jegyében telt. "Éjjel, amikor már aludtunk, vagy tíz rendor tört ránk. Nem számított aszszony, gyerek, csak ütöttek, rúgtak, ahol értek", mondja egy negyven körüli férfi a toketerebesi cigánytelepen. Hátán, karján lilás gumibotnyomok, a négyéves forma gyerekén szintén verés nyomai látszanak. Elmondása szerint a gumibot mellett viperával, sokkolóval estek nekik a rendorök. A bokáig sáros nyomornegyedet végigjárva többtucatnyian panaszkodnak brutális rendorségi attakokra. A házakba benyitó idegenekben a bántalmazott romák a visszatéro rendoröket, a kéretlenül villanó vakukban a rendorségi reflektorokat vélték felfedezni. "Betörtek a házakba és hajnal kettotol délelottig válogatás nélkül mindenkit ütöttek. Sokakat bevittek, a feleségem is elvitték, pedig nem is lopott. Négy gyerek maradt itt utána, a legkisebb kétéves", morogja maga elé egy beesett arcú, csontsovány férfi, akinek Locsére szállított feleségével együtt a napokban további közel kétszáz romát helyeztek elozetes letartóztatásba, foként csoportosan elkövetett garázdaság és rablás gyanújával.

Az elmúlt két hétben ugyanis jó néhány településen szakadt el a cérna az éhezo romáknál, és fosztogatni kezdtek: áruházakat, szupermarketeket, kisebb élelmiszerboltokat raboltak ki, többször sérüléseket okozva az üzletek személyzetének is. Toketerebesen például minden három-négy fonél nagyobb roma csoportosulás gyanús a városban - a BILLA biztonsági ore odajön, amikor a pénztárnál fizetünk, és rendorök állnak az üzlet elott is, mikor kitoljuk a kocsikat.

Magukra hagyva

A szlovák kormány példátlan szigorral lépett fel az éhség ellen boltokat fosztogatókkal szemben: szerda hajnalban kétezer rendort és katonát helyezett készültségbe a kelet-szlovákiai, foleg romák lakta településeken. Vízágyúk, rohamkocsik, helikopterek a további kellékei a rendszerváltás óta legnagyobb fegyveres készültségnek a májustól EU-taggá váló országban.

Bár hiba lenne minden bajt a kormány "szociális reformjára" kenni, az utolsó csepp a pohárban mégis csak a február elsején bevezetett nagyarányú szociálisjáradék-csökkentés volt. Csaknem a felére csökkentek a szociális segélyek és a munkanélküli juttatások, ráadásul újabb rétegek estek ki az ellátásból - becslések szerint egy átlagos öttagú munkanélküli családra havi háromezer korona, mintegy tizennyolcezer forint jut. Az intézkedések lehetetlen helyzetbe hozták az amúgy is nyomorgó szegényeket, köztük nagyon sok romát.

Valódi riporteri feladat: hogyan írható le az éhség. A kézenfekvo, huvös, tényalapú kalóriatábla-ötlet nem muködik - a segély rég elfogyott, cukros vizet kapnak tej helyett a gyerekek, és nem engedik oket kukázni bent a városban.

Toketerebesen az elmúlt tíz évben a telepre összeterelt romák között az éhség megszüntette a lakhatási helyzet alapján valaha talán fennállt belso rétegzodést: ma a négyemeletes panelek lakásaiban, a tövükben álló régi egyszintes házakban és a telep közepén felállított konténerekben élok ugyanolyan soványak és ugyanazt mondják: nincs mit enniük, a gyerekek nem tudnak aludni a rendorattak után - és hogy a minapi segélyszállítmányhoz épp a legszegényebbek nem jutottak hozzá.

Az ügy várható robbanásszeru fejleményeire a szlovákiai Roma Parlament már tavaly, az intézkedés tervbevétele idején felhívta a figyelmet - sikertelenül. A szervezet vezetoje, Ladislav Fízik pedig még januárban is többször kijelentette: ha a kormány nem vizsgálja felül a drasztikus szociális megszorításokat, hamarosan szociális robbanás várható Szlovákia egész területén. A roma szervezet figyelmeztetéseire a szlovák munkaügyi és szociális miniszter, Ludovít Kaník csak annyit mondott: "Az új jogszabályokkal a romákat munkakeresésre akarjuk motiválni. Senki nem segíthet rajtuk, ha ok nem segítik saját magukat, arra van szükség, hogy kitépjük oket a szociális juttatások függoségébol."

Fízikéket és a kormány romaügyi biztosát, Klára Orgovánovát is felháborította a miniszter "populista hozzáállása"; szerintük épp a munkaügyi tárcának kellene átfogó programot indítani a széles köru roma munkanélküliség és az azzal szorosan összefüggo munkaügyi diszkrimináció felszámolására.

Mozdul a telep

A Roma Parlament ekkor úgy döntött, hogy országos demonstrációsorozatot kezdeményez az ügyben, ám a spontán éhséglázadások és az azokat követo megtorlóakciók elmosták a múlt hét szerdára szervezett megmozdulást. A roma vezetok azonban nem mondtak le végleg az ügy politikai síkra terelésérol, és szombatra válságstábot hívtak össze az ország legnagyobb panel cigánytelepére. A kassai Luník IX.-ben a hivatalos adatok szerint 4241 ember él 611 panellakásban - ez az ország legsurubben lakott területe. (Önmagában az is megérne egy misét, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan szorították ide be a város és a környék romáit. Kedvcsinálóul egy érdekes egybecsengés a mai helyzettel: a Luník IX.-projekt neve eredetileg ABC [Armáda-Bezpecnost-Cigáni = honvédség, biztonság, cigányok] volt. A negyedben csaknem teljes köru a munkanélküliség, ezért a legtöbb család nem tudja fizetni a lakbért, a rezsit. Adósprogram nincs, a vagyonkezelo egyetlen eszköze a gyakran illegális kilakoltatás. 2002 novemberében 63 ember betegedett meg egy hepatitis-járványban - az Egészségügyi Minisztérium karantént rendelt el, a veszélyeztetett gyermekek azonban "pénz hiányában" védooltás nélkül maradtak.)

A lakótelep közepén álló szolgáltatókomplexumban (egy kocsma és egy, már az elozo este is teljesen üres emeleti bár, egy rendorors és egy kis bolt - és az utoljára talán még pártaktíva gyulésre használt közösségi termek egyikében) ülésezik a Roma Parlament sztrájkbizottsága: néhányan az elozo este a kocsmában megismert férfiak közül fent, de még többen az épület elott várakoznak a döntésre.

A sajtótájékoztatónak, de a helyszínnek is külön jelentosége van: érzik ezt a tévécsatornák is, amelyek közül az egyik muholdas átjátszókocsival érkezik, tudják, ahogy a romák is, "hogyha a Luník megmozdul, abból baj lehet", mondja az elozo este a kocsmában kártyázó egyik férfi. Ennek súlyát - a lakótelepi állapotok ismeretébol, a csaknem teljes köru munkanélküliségrol, az éhezésrol és a még ennél is nagyobb éhségrol: a vidékrol a pincékbe még mindig beköltözo családokról hallva - nem nehéz megérteni. De itt ma senki sem errol akar beszélni, hanem inkább arról, hogy miként lehet végre megmutatni a közösség gondjait és erejét: mirol határoznak bent. A sajtótájékoztató után pillanatok alatt, szinte gombnyomásra több száz ember jön össze a telepen, hogy meghallgassa a döntést.

Nehéz leírni azt a felszabadultságot, amit a rövid petíció felolvasása okoz. Az újságíróknak örömmel nyilatkoznak az emberek, és amíg az utolsó is el nem megy, maradnak a hidegben. "Azok a gádzsók, akik ma jöttek ide, tényleg kíváncsiak ránk", hangsúlyozza egyikük a ritka pillanatot. A válságstáb - a fosztogatásokat elítélve - újra békés demonstrációra hívta Szlovákia roma lakosságát, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket: a nemrégiben hozott szociális rendelkezések visszavonását, az éhséglázadások során letartóztatottak szabadlábra helyezését; a toketerebesi rendori fellépés haladéktalan kivizsgálását és a rendfenntartók visszavonását. A szervezet sztrájkbizottsága kijelölte azokat a Kassa, Besztercebánya és Pozsony megyei útvonalakat is, amelyeket lezárnak, ha követeléseiket a kormány elutasítja, ugyanakkor felszólította a romákat, hogy további békés demonstrációkat szervezzenek, és tartózkodjanak a törvénytelen akcióktól.

Felbujtók százai

A megbeszélés eredményeit mintegy öt-hatszáz fonyi spontán tömeg ovációja közben ismertették. "Cáfolhatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy a rendorök több településen ártatlan emberekre törték rá az ajtót, bántalmaztak az otthonukban, másokat pedig az eloállítások során. Ezeket, ha nem indul haladéktalan és korrekt vizsgálat, nyilvánosságra hozzuk", nyilatkozta akkor a tömeg támogatásától láthatóan feldobott Fízik.

A kormány nem késett sokat a válasszal. Vasárnap és hétfon többfrontos ellenoffenzívát nyitottak a tiltakozó romák ellen. A szlovák belügyminiszter, Vladimír Palko még vasárnap a Sita nevu hírügynökségen keresztül üzent a Roma Parlamentnek: egyetlen követelést sem teljesítenek, és az orizetben lévo romák a leheto legkeményebb büntetést fogják kapni.

Hétfon a Belügyminisztérium, a munkaügyi miniszter és a miniszterelnök után már az országos rendorfoparancsnok-helyettes is azt állította, hogy a boltrablások és tüntetések hátterében az uzsorások állnak. Sajtóinformációk szerint Jaroslav Spisiak ötvenkét elozetesben lévo roma vallomására alapozta kijelentését, akik a többnapi fogda után aláírták azt a nyilatkozatot, hogy felbérelték oket a fosztogatásra.

Miközben Fízik az újságíróknak reagált a forendor-helyettes szerinte önellentmondó kijelentéseire (tudniillik, ha tényleg vannak bizonyítékai, akkor miért nem tartóztattak le eddig egyetlen uzsorást sem), jött az újabb sokkoló hír: a legfobb ügyész buncselekményre felbujtás gyanújával eljárást indított több mint százhúsz roma vezeto ellen, akik aláírásukkal kiálltak a tiltakozások mellett.

A Roma Parlament vezetoje a demokrácia megcsúfolásának minosítette az eljárás megindítását, mondván, a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, és szerinte egy leendo uniós tagállamban ilyennek nem lenne szabad megtörténnie. A roma politikus hozzátette, a történtek miatt többen az emigrációt fontolgatják.

Az itteniek nem nagyon bíznak abban, hogy a kormány visszavonja a szociális ellátást drasztikusan megkurtító rendelkezéseket - inkább abban, hogy az új választások elott legalább olyan jól megszervezik majd magukat, mint a referencia-csoportnak tartott szlovákiai magyarok. Igaz, Szlovákiában a közelgo elnökválasztás jól mutatja a roma szavazók választási lehetoségeit: a jelenlegi elnök - az éhséglázadás kapcsán a kormányt hevesen bíráló, ám korábban kassai polgármesterként a város romáit összetelepíto Rudolf Schuster - egyre valószínubb váltótársát Vladimír Meeiarnak hívják.

Báder Erzsébet, Berkes Béla,
Bernáth Gábor, Estocák Milán,
Kadét Erno, Pallai Nicole
(Roma Sajtóközpont)

R mint rizikós

A szlovákiai romákkal szembeni rasszista támadásokat és a rendorség ez ügyben tanúsított tétlenségét, ugyanakkor a rendori brutalitás eseteit több nemzetközi szervezet, köztük az Amnesty International és az Egyesült Államok Külügyminisztériuma is kifogásolta a közelmúltban - utóbbi a szociális kirekesztést is megemlítve. A rendorségi védelem hiánya miatt 1997-ben például a közép-szlovákiai Prievidza roma közössége saját biztonsági szolgálatot állított fel.

A szkinhedtámadásokat bátoríthatják egyes politikai pártok nyílt rasszista programjai, de egyes magas rangú politikusok megnyilatkozásai is: Meeiar korábban tett olyan nyilatkozatot, hogy a romák nem tudnak beilleszkedni és szellemileg korlátoltak, és sürgette a szociális segélyek csökkentését, hogy "elbátortalanítsa a romákat a túl sok gyermek vállalásától". 1995-ben az egészségügyi miniszter fogalmazott úgy, hogy "a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy több fehér gyermek szülessen, mint cigány". Egyébként egy ízben a most a tiltakozások motivációjával megértést mutató Rudolf Schuster is tett 1999-ben egy németországi útja során egy olyan kijelentést, miszerint "a szlovákiai roma közösség jól jár az állami segítséggel, miközben sem nem akar, sem nem alkalmas arra, hogy vállalja a felelosséget a saját helyzetének javításáért".

Egyes települések pedig nyíltan rasszista rendeleteket hoztak: a kelet-szlovákiai Szepesváralján például kijárási tilalmat rendeltek el a romák és más gyanús alakok számára. A rendeletet annak ellenére nem vonták vissza, hogy a kormány kifejezetten kérte ezt, végül a szlovák parlament mondta ki, hogy a rendelet törvényellenes. 1993-ban Késmárkon napi ellenorzést vezetett be a romák körében a rendorség, és a korábban buncselekményért elítélteket is kitilthatták a városból. 1998-ban a BBC többször tudósított arról, hogy a szlovák hatóságok eroszakkal távolítják el a romákat a városokból, 1999-ben pedig arról, hogy a munkaügyi központok "R" betuvel jelzik a roma álláskeresok aktáit. A munkaügyi központ visszautasította a diszkrimináció vádját azzal a furcsa érveléssel, hogy az "R" egyszeruen csak "Rizikóst" jelent, mivel "a romáknak alacsonyabb az iskolai végzettségük és a szociális beilleszkedési készségük". Az ügyben vizsgálat indult. 1999-ben csak az Európai Roma Jogok Központjának strasbourgi panasza nyomán vonta vissza két szlovák falu, Nagova és Rokytovce azt a rendeletét, amely nyíltan kimondta, hogy romák nemkívánatosak a településen. Ugyanebben az évben egy közvélemény-kutatásban a megkérdezettek hatvan százaléka üdvözölt volna olyan intézkedéseket, amely elkülöníti a romákat a többségtol.

A közvélemény-kutatások más területeken is eros cigányellenességet mutatnak: egyes eredmények szerint a szlovák lakosság több mint fele támogatja vagy legalábbis nem ítéli el a szkinhedtámadásokat, hatvan százalékuk szigorúbb törvényeket sürget a romákkal szemben.

A pohár tartalma

A szlovák roma gyerekek majdnem fele havonta legalább egy napot éhezik - állítja egy reprezentatív felmérés. A romák helyzetét vizsgáló különbözo kutatások egyöntetuen állítják, hogy a csatlakozó országok szinte mindegyikére jellemzo kirekesztettség és szegénység különösen érvényes Szlovákiára. Az UNDP idézett, 2003-as jelentése szerint öt vizsgált kelet-európai országban (Románia, Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Csehország) a romák legsúlyosabb gondja a munkanélküliség és a szegénység. A kutatás szerint a szlovák romák 85 százaléka az országos szegénységi ráta alatt él; a vizsgált öt országból Szlovákiában a legnagyobb mértéku a roma gyermekek iskolai elkülönítése, a települési szegregáció pedig csak Bulgáriában jelentosebb.

A munkavállalási kedvvel kapcsolatban a felmérés kiemeli, hogy Szlovákiában vett részt a legtöbb roma különbözo átképzo programokon, igaz, gyenge hatásfokkal: arra a kérdésre, hogy ezek a képzések növelték-e a munkapiaci esélyeiket, 84 százalékuk nemmel válaszolt.

A Világbank 2002-es jelentése szerint a szlovák romák többsége a munkanélküliséget és a bizonytalanságot tartja a legdemoralizálóbbnak az életében. Nem csoda. A romák munkanélküliségi rátája az egyik legmagasabb a régióban: átlagosan nyolcvan százalék, de egyes országrészeken a száz százalékot is eléri.

A kutatások egyértelmuen a széles köru diszkriminációban látják az indokokat, emellett a Világbank szerint az önkormányzatok és a munkanélküli központok dolgozói alig állnak kapcsolatban a romákkal. Mindeközben a szlovák romáknak csak ötöde hiszi, hogy az állam segíthet a gondjain.

Az Európa Tanács Rasszizmusellenes Bizottságának (ECRI) legfrissebb jelentése is bírálja a szlovák kormány foglalkoztatáspolitikáját, mivel a kormány Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterve nincs hatással a roma munkanélküliségre. Az ECRI továbbá kiemeli, hogy hatékony jogalkotási lépésekre van szükség a foglalkoztatási diszkrimináció felszámolása érdekében, valamint a roma gyerekek iskolai diszkriminációja ügyében.

forrás: Élet és IrodalomHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona