Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációIrka-firka: ITTHON - független?


Megjelent az IttHon havilap... Végre valami ami független, felvidéki és konzervativ....(Vencel MKP-s)

Független, vagy csak csak újabb MKP-s pártlap?!

Mikor beszélhetünk tárgyilagos és független sajtóról?

[MÉDIAMIX] : Azért pontosítsuk. Mi is a sajtószabadság?
H. G.: Sajtószabadság alatt azt szokták érteni, hogy többé- kevésbé korlátlanul lehessen mindenfajta, írott, elektronikus, internetes termékben tényeket nyilvánosságra hozni, véleményeket közölni. A többé-kevésbé korlátlanul azt jelenti, hogy a sajtószabadságról sosem gondolkodtak korlátlan jogként. Mindig voltak korlátai, ezt még a legrégibb hagyományokkal rendelkező alkotmányos rendszerek is elismerik. A kérdés az, hogy hol húzódnak és melyek a korlátok

[MÉDIAMIX] : A sajtószabadság nem lehet egyszerű fogalom. Ha jól emlékszem a történelemóráról, már Petőfi és Táncsics is a sajtószabadság megsértésének tekintették a Kossuth által megfogalmazott sajtótörvényt, mert az egy lap indítását előzetes bejelentéshez és kaucióhoz kötötte, és utólag büntethetővé tette a sajtóvétségeket. Ezt a törvényt akkor egyetemisták el is égették a forradalmi hevületben�


A pártfüggő média per definitionem nem lehet függetlenItthon - új kulturális lap a Felvidéken

Itthon - új kulturális lap a Felvidéken
Dátum: 2007-01-15 14:18

Belpolitika, közélet
Forrás: MR
Nem sokkal karácsony előtt jelent meg az Itthon című, nemzeti kulturális havilap első száma a Felvidéken, és most készül a második. Kiadója a CSEMADOK-hoz közelálló Jel Polgári Társulás. Hrubík Bélával (MKP-s), a Csemadok országos elnökével ifj. Batta György (MKP-s) beszélgetett.


- Mi hívta életre ezt a szép kivitelezésű lapot?
- Az Itthon, mint ahogyan az a nevében is jelzi, az otthonról szól, a szülőföldről, és talán azt a hiányt pótolja, ami az elmúlt 10-12 évben jelentkezett a hazai médiapiacon – mondta Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke. 1994-ben szűnt meg a Hét című kulturális hetilap, amely a CSEMADOK berkeiben működött, és azóta gyakorlatilag csak kultúrával foglalkozó lap nem jelenik meg a szlovákiai magyarok számára. Gondoltuk, és magam is barátaimmal úgy gondoltam, amikor megválasztottak a CSEMADOK országos elnökének 2006 májusában, hogy feltétlen el kell indulnunk azon az úton, hogy újra teret, médiát teremtsünk a helyi kultúrának országos szinten, bemutassuk helyi szervezeteink életét, mindennapjait, kulturális történéseket, a múltunkat idéző emlékesteket, az emlékhelyeinket. Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan fontos része az életünknek, ami az elkövetkező években, hónapokban kapaszkodót jelenthet egy olyan helyzetben, amelyben most, a kormányváltás után megtalálhatja magát a szlovákiai magyarság.
- Milyen olvasói réteghez szól?
- Megpróbáltuk úgy összeállítani a lap rovatait, hogy megszólítsa a legfiatalabbaktól a legidősebbekig az embereket független attól, hogy milyen érdeklődési körük van, hiszen például a lapban megtalálhatjuk a Magyar Ifjúsági Közösségnek az oldalait, akiknek teret adtunk, hogy bemutatkozzanak minden hónapban ötleteikkel, terveikkel, rendezvényeikkel. Talán különlegessége eme sajtóorgánumnak, és nem is tudom, hogy a Kárpát-medencében van-e még olyan kulturális lap, amely teret adna a kétszeresen kisebbségben, vagy hátrányos megkülönböztetésben élő emberek számára - nevezetesen a szlovákiai magyar romák részére biztosítunk minden hónapban két oldalt, ahol bemutathatják az életüket. Azt hiszem, hogy az ő sorsuk még talán a mienknél is sanyarúbb, tehát mindenféleképpen indokolt, hogy lássák: együtt érzünk velük, együtt gondolkodunk velük, együtt tervezzük a jövőt, hiszen ezen a területen végig együtt élünk és a gondjaink szinte ugyanazok, függetlenek attól, hogy milyen a bőrünk színe.
- Lapozzunk bele a lapba. Mi minden található benne, mindazon túl, amit már elmondott ezen a csaknem ötven oldalon?
- Úgy terveztük meg a lapszámot, hogy nemcsak az irodalom, nemcsak kulturális életünk, hanem az emlékhelyek is helyet kapjanak benne, így a lap hátulján szeretnénk bemutatni egy-egy felvidéki tájházat. Nagyon fontos, hogy azok az emlékek, amelyeket megőrzünk a múltból, ne csak a képi archívumba kerüljenek, de a köztudomásba is bejussanak. Jó lenne rávezetni az embereket, hova érdemes elmenni, hogy ne Horvátországba járjunk nyaralni, hanem például tervezzük meg a felvidéki emlékhelyeink körútját, menjünk a gyerekeinkkel, unokáinkkal, látogassuk meg a tájházainkat, az emlékhelyeinket, és ezzel is egyfajta honismereti szeretet adjunk át, adjunk tovább a gyermekeinknek. Természetesen, vannak rovatok, interjúk olyan emberekkel, akiket sajnos nem csak a hazai, de általában a média igencsak elkerült, mondjuk azért, mert miután ki merik mondani véleményüket, vállalják magyarságukat, nem kötődnek semmilyen politikai párthoz vagy csoportosuláshoz, vagy gazdasági lobbihoz, ezek az emberek általában mellőzve vannak. Azonban nem csak idehaza, de mondhatnám, az anyaországban is, tehát egyfajta nemzeti gondolkodásnak a műhelyét próbáljuk meghonosítani a lapban.
- A lap első száma ötezer példányban jelent meg, és első alkalommal ingyenesen jutott el az olvasókhoz. Milyen a fogadtatása? Érkeznek-e visszajelzések?
- Nagyon sok telefont kaptunk, hála Istennek, olyan emberektől, akik jelentenek számunkra valamit. Nagyon jók, pozitívak a visszajelzések, remélem, hogy ez az ötezer példányszám, ez a kezdeti példányszám, az elkövetkező hónapokban emelkedni fog, hiszen gyakorlatilag most indítottunk egy kisebbfajta médiakampányt, reklámkampányt a lap mellett. Meg fogjuk szólítani és már meg is szólítottuk több helyen a polgármestereinket, a CSEMADOK alapszervezeteinket, iskoláinkat és mindenkit, akiről úgy érezzük, hogy érdekelheti ez a lap. Én úgy gondolom, hogy azok, akik ezt a lapot szerkesztik és szerkeszteni fogják az elkövetkező hónapokban, években, egyfajta Anonymus-i krónikások, mint a középkorban. Tehát nem feltétlenül fontos, hogy tudják a nevünket, akár az enyémet is, mert úgy érzem, hogy az a szellemiség és az a mondanivaló, amit megfogalmazunk, időtálló és talán száz év múlva is, vagy kétszáz év múlva is épp olyan aktualitással fog bírni, mint egykor Anonymus írásai.
- Elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy az Itthon úgymond túlnőjön felvidéki, tehát szlovákiai határain és más határon túli közösségekhez, olvasókhoz is eljusson?
- Nemcsak, hogy elképzelhetőnek tartom, hanem azon fogunk dolgozni az elkövetkező hónapokban, már az elkövetkező hetekben is, hogy ez a lap eljusson a határ túloldalára is, a Szlovákiával határos magyarországi megyékbe. Van egy olyan tervünk, hogy az új megyei közgyűlésekkel felvesszük a kapcsolatot, a CSEMADOK keretein belül, hogy együttműködési szerződést kössünk minden határ menti megyei önkormányzattal. Ez a szerződés tartalmazni fogja, hogy havonta, kéthavonta a szomszédos megyék kulturális életét, emlékhelyeit, történelmi helyeit be fogjuk mutatni a lapban. Ezáltal szeretnénk, ha az idegenforgalom is növekedne, de nem utolsósorban, hogy a rendezvényeinken - úgy a határ egyik, mint a másik oldalán - megjelenjünk és megnézzük egymás műsorait, egymás rendezvényeit. Én azt hiszem, hogy a jövő Európája pontosan ezt a szándékot követi majd.

Néhány vélemény a lap függetlenségéről

harlequin írta:
milyen ertelemben konzervativ?


vencel: válasz
tra­dicionalista


mata hari írta:
VENCEL
Ki a kiadó???
csak nehogy egy újabb s.r.o. legyen - lásd a kisebbségi támogatásokat

nógradi: válasz
Persze, a legjobb ha senki sem ad ki semmit, csak akkor minek a támogatás.

mikulás írta:
Szép, igényes lap! De mitől független? Pasztázzuk át a neveket-témákat, kiket szólaltatnak meg - bizony mondom néktek nem a báránybor teszi de farkas! Számomra ez is csak egy MKP /nem mindenről ez jut az eszembe/ fórum. Ha szabad figyelmetekbe ajánlanom akkor a Kassai Figyelő inkább független! De azért csak jó olvasást mindenkinek.

hazafi: válasz
Kedves Mikulás! Hogy mitől , vagy kitől független egy lap az szerinted mibúl derül ki. Hogy belenézel és látod kik írnak benne. Nos azt mondod, hogy a Kassai Figyelő független. Miért? mert te is írsz néhanapján bele. Majdnem ugyanazok az emberekírnak az ITTHON-ba is, de ez nem független. A Kassai figyelő tavaly 600 000 .-SK-t kapott a KM-tól. Tehát független? Nem , mert ha idén nem kap , akkor becsuk, Nos barátom ez a függetlenség. Az, hogy anyagilag független vagy, érted. Nem az, hogy azok függetlenek akik a lapot írják, egyébként azok se függetlenek. Ne merüljünk bele, hogy mi a függetlenség, mert olyan ma nincs. Ralatív függetlenség van, amely ideig-óráig érvényes , mert addig tartható. Az pedig, hogy az ITTHON MKP lap, kikérem magamnak. Egyetlen fillére sincs benne az MKP-nak. De ez nem azt jelenti, hogy majd politikaiírásokkal lesz tele az MKP ellen. A kultúrával és a nemzetpolitikával akarunk foglalkozni. Batta Gyuri leírta: alapelvünk, hogy ne irigykedjünk, hanem segítsük egymást. Nos ezt szeretnénk. Ha akarsz segíts, ha nem érdekel, ne olvasd, de nehogy már meghatározd a lap függetlenségét anélkül, hogy akár egyetlen dolognak is utána kérdeztél volna a lap körül. A kibicekből elég volt az elmúlt évtizedekben. Mindenki okos, panaszkodik és tehetetlen, mert máshoz nem ért.

Mikulás: válasz
Hazafi! honnét veszed azt a 600 000? csak a fele! Ugyanakkor nem biztos, hogy ha a KM folyósít némi összeget meg is szabja, hogy mirol is írjunk. Tehát az, hogy az mkp nincs benne az Itthon-ban egy fillérrel sem még nem jelenti azt, hogy nem befolyásolhat, mert lám amint írod nem lesz semmi mkp ellenes iromány a lapban. Ennyit a szabad kritika formálásról! Engedd meg, hogy szabadon véleményt mondjak, esetleg tévedhetek ( ha tévedek, akkor csak jól tévedek) de ez márcsak emberi. Amit sokan hiányolnak kies e felföldön az nem egyéb mint valami fajta szabad magyar sajtó. A többi csak iszapbirok és szószátyárság. Ha nem bírod a kritikát ne csinálj lapot! Ettol függetlenül, mint mondottam volt szép tetszetos olvasmányos. Harag és irígykedés mentesen üdvözöl mikulás Jó munkát!

Mata hari írta:
Csak nem akarjátok elhitetni, hogy Hrubík Béla „mököpö-független“???!!!!

Idén meglátjuk, ti mennyit akasztotok le a KM csomagból???!!!
JEL polgári társulás – bejegyezve 2006. aug. 30.
Csak gratulálni tudok a laphoz,
bár felmerül a kérdés:
egy néhány hetes polgári társulás hogy lehet „anyagiakban független“???!!!

Hazafi: válasz
Tisztelt Mikulás és Mata!
Elnézést ha tévedtem. Valóban eddig nem szabta meg a KM , hogy miről is írtak benne, de lehet, hogy ezentúl majd megteszi. Ha 300 ezer , akkor annyi. A Kassai Figyelő sokkal többet is megérdemelne, de ezt most ne firtassuk, remélem, hogy módom lesz nekik segíteni. Köszönöm , hogy tetszik a lap. egyébként meg nem hiszem, hogy ha valami nem az MKP ellen szól akkor az szócséplés vagy iszaptépés lenne. Szerintem vannak más alapértékek is, mint a politika, egyébként kedves Mata, ha a véleményemre vagy kíváncsi vedd meg a holnapi Szabad Újságot. Én nem mondtam, hogy független vagyok az MKP-től, de azt sem mondtam, hogy fóggő. Egyébként mindenkinek lehetősége van elmondani a véleményét a sajtóban, kérdés, hogy le közlik-e, maqgyarul elért-e a nyilatkozó életében olyan dolgot, amiért a sajtó kíváncsi a véleményére. Tehát mondj már egyszer Te is véleményt valamelyik sajtóban, de ne itt, és akkor majd én ítélkezek, hogy mitől vagy kitől vagy független. Egyébként szívesen veszem az írásaitokat, ha megütik a mércét, ha van igazságtartalmuk és névvel vállaljátok érte a felelkősséget. Hát hajrá barátaim, jó munkát.!!!!

Mikulás írta:
Hazafi, a felföldi magyar sajtóval megélt tapasztalatomból : a DÁLESZ megalakulása után teljes zárlat alatt voltunk, sehol semmit nem közöltek munkánkról. A cseh és szlovák sajtó, majd nyúlfarknyira a Mo.-i cikkei után kellemetlené vált, hogy nem közölnek semmit, de közben eltelt egy év! Most újra divatos az autonómia téma, de voltak idok mikor átok sújtotta mindazokat akik netán csak rágondoltak is, ezért mondom, hogy nincs következetesség, hanem ad hoc vagy ahogyan a pártszelek recsegnek, úgy írunk. Tiszteletem Dobos Lászlónak aki a SZU-ban napirenden próbált tartani olyat is ami nem volt vonalas! Ha szabad még egy példát, múlt novemberben Straszburgban nyílvános meghallgatásra került sor a csehországi deportálások 60. évfordulója alkalmából egy katalán képviselo jóvoltából. Az, hogy Olajas Péter (MDF) kivételével az összes magyar képviselonk bojkotjával emlékezett erre a szomorú meghurcoltatásra már magáért beszél, de hát néha ugye a szoci-mkp-fidesz-libcsi tandem csodákra képes, viszont a magyar sajtó részérol az MTI híren kívül senki sem tudósított, kivéve a "diszidens" HírTV-t és MNO (a nyomtatott verzióban nem leltem semmit). Az ujszoban semmi, és a SZU-ban csak átvéve az MTI hír de a MNOnline-t idézve. Ha összevetjük az eredetit és a SZU-ban leközölt hírt, meglepodve tapasztaljuk, hogy Pierre Gillet és Krivánsky M. nevei kimaradtak a tudósításból, az okokat nem firtatom. Persze most majd jönnek azzal, hogy megsértve érzem magam, pedig csak szelektív hírközlésrol van szó.
Külön örülök, hogy úgy véled a Kassai Figyelo több támogatást érdemelne, de ha jól tudom a döntések még az elozo kormány idején lettek meghozva! Ha sikerült ugye a Bummra (itt olvastam) öt milkót beszerválni és Ti tudjátok mennyit az Itthonra akkor kár komentálnom az itteni állapotokat. Persze megértem, a húzást, fontos, hogy az elkövetkezo négy évre legyenek tartalékok, foleg ott ahol nem kell kritikus hangoktól tartani. Ha vennéd a fáradságot és végig böngésznéd a Figyelot az elso számtól akkor tapasztalhatnád, hogy nem voltunk mindég elnézoek, de foleg nem az egyhúron pendülés pártunk és kormányunk elvárásaival volt a mérvadó. Igaz, Csáky Pali hozzá-hozzá segítet a KM támogatásához de nem biztos, hogy ezt jószemmel tekintgették a pártján belül. (ez persze spekula!) Végtére még csak annyit, nem lett-e volna méltó megemlékezni a deportálásokról? Ha netán elkerülte a figyelmemet akkor mea culpa! Csak hát ugye a kárpótlás ügyében pártunk részérol a nyolc év alatt semmi sem történt, még húsz képviselonk sem válaszolt levelünkre! Az, hogy a szeptemberi brüsszeli kiállítás megrendezéséhez végül is betársult az mkp is, az csak azért történt mert nem tehetett máskép. Kérdem én, hogy ha a választások az eredeti terminusban azaz szeptemberben lettek-e volna, akkor duhajkodott-e volna EP-s két képviselonk? Dacára ennek a kép nem fekete-fehér hanem színes mozaik! Volt és van jó is rossz is. De mint tudjuk kritizálni azért csak könnyebb (hehe)!

Hazafi: válasz
Az ITTHON, mivel eddig még nem volt a piacon, így nem is kaphatott állami támogatást, eleve pedig nem fogadtam el olyan emberektől pénzt az újság támogatására akiknek valamiféle befolyásolás lett volna az érdeke. Aki ebbe pénzt tett, az nemzeti elkötelezettségből és meggyőződésből. Ezek az emberek a letéteményesei a jövő magyarságának. Most is , még egyszer elismétlem Mikulás. Ha van közölnivalód akkor azt tedd meg. A februári számban foglalkozunk a deportálásokkal, a kassai kormányprogrammal. Ha van nerről véleményed , beleférhet, írd meg. itthon.press@gmail.com Tőlem még egyenlőre ne kérjétek számon, miért nem tettem le a garast a sajtóban valami mellett . Egyébként meg egyike vagyok azon keveseknek , aki mindig véleményt mondott ,minden kongresszuson.. Négy éve dolgozunk a peremvidéken egy havilappal, ahol ezeket az értékeket szintén felvállaltam, de ez nem jut el sok helyre, azért indítottuk el az országos havilapot, hogy legyen már végre tisztességesen vállalható vélemény is a piacon. Egyébként van egy főszerkesztője a lapnak, Batta György, akinek el kell döntenie, hogy lejöhet-e vagy sem valami, mert ő felel érte , s ő nem szokott megijedni az árnyékától. Már nyugdíjas és nem függ senkitől, amíg van fedezetünk a megjelenésre. Egy fillér nélkül vágtunk bele, csak ígéretekre alapozva, de megmertük tenni, mert nincs mire várni. Ha a Bumm -ra lenyúlt valaki 5 millát, azt kell felelősségre vonni, hogy milyen alapon kapott. Meg kell nézni, Vencel már lehozta ,mire ment el a + 80 milla. Most pedig az MKP vezetés is azt várja, hogy verjük a dobokat mert kevesebb lett. Szerintem a kevesebb , idén több lehet, mint tavaly a dupla, de hadd ne kiabáljam el, mert sajnos ez a kormány sunyi a légfelsőbb szinten, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki sunyi, mint ahogyan az MKP-ban sem mindenki gazember, vagy mindenki angyal. Most is leírom, már többször elmondtam. ha a kongresszus nem lesz vízválasztó, otthagyom a pártot. Sem eddig nem éltem, sem ezután nem élek az MKP-ból , és emelt fővel távozhatom, anélkül, hogy bárkinek le kellett volna feküdnöm az életbenn valamiért.

Dalnok írta:
Nagyon örülök hogy ilyen nagy érdeklüdést, vitát kelt ez a téma.
Sajnos a nálunk általános egymásramutogatás itt is felötötte a fejét.
Kedves Mikulás!
Szerintem az ITTHON egy olyan lap amit olyan emberek csinálnak akiknek a magyarság fontos.
És szerintem a KASSAI FIGYELÖ is ilyen lap.
Had emlitsem meg hogy az utóbbinak rendszeres olvasója vagyok, mivel a pozsonyi magyar könyvesboltban is kapható.
Szerintem ez a két lap nem ellesnsége egymásnak,ugy ahogy az olvasói táboruk se.
Az hogy MKPs... elnézést de vicces.Mi az hogy MKPs, vagy nem MKPs?
Én annakidején azért léptem az MKP ba, mert olyan pártot láttam benne ami a felvidéki magyarság érdekeit képviseli. és bár rengetegszer csalódtam továbbra is ugy hiszem hogy ez a helyes ut. Ez nem azt jelenti hogy nincs igazuk az MKP kritikusainak.Sajnos nagyon sok igazuk van.
De az nem azt jelenti hogy most mundennek hátat forditsak, ellenkezöleg.
Meg vagyok gyüzüdve,hogy a magyarság ugyében tevékeny emberweknek meg kell találniuk egymést, és nem az alapján skatulyazni az embereket hogy MKPs, vagy nem MKPs.

Mata hari írta:
idézet: hazafi írta:
Mata, ha a véleményemre vagy kíváncsi vedd meg a holnapi Szabad Újságot. Én nem mondtam, hogy független vagyok az MKP-től, de azt sem mondtam, hogy fóggő. Egyébként mindenkinek lehetősége van elmondani a véleményét a sajtóban, kérdés, hogy le közlik-e, maqgyarul elért-e a nyilatkozó életében olyan dolgot, amiért a sajtó kíváncsi a véleményére. Tehát mondj már egyszer Te is véleményt valamelyik sajtóban, de ne itt, és akkor majd én ítélkezek, hogy mitől vagy kitől vagy független. Egyébként szívesen veszem az írásaitokat, ha megütik a mércét, ha van igazságtartalmuk és névvel vállaljátok érte a felelkősséget. Hát hajrá barátaim, jó munkát.!!!!

M.H.: Hazánk fia!
A SzÚ Dobos-Duray független szócsöve.
Még hogy beismered, hogy nem vagy független az MKP-tól, de azt már szégyenled kimondani, hogy függő vagy!!!
Pedig az MKP gatyamadzagján lógsz!
A szlovákai magyar sajtószabadságot nem gondoltad komolyan???!!!
Minek nézel minket???
Milen az a mérce, ami meg kell ütnünk???
Ütés-verés, ha már ütni, akkor nem a mércét, hanem azokat kellene jó orrbaverni, akik évtizedeken át birkáknak tartanak minket!!!

idézet:hazafi írta:
Aki ebbe pénzt tett, az nemzeti elkötelezettségből és meggyőződésből. Ezek az emberek a letéteményesei a jövő magyarságának.


M.H.:Ez má igen!!!
Megtudhatnánk a nemzetmentők kilétét, vagy a "jövő letéteményesei" elzárkóznak a nyilvánosságtól?!
nyilvánosság=magyarság

Idézet:hazafi írta:
ez a kormány sunyi a légfelsőbb szinten, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki sunyi, mint ahogyan az MKP-ban sem mindenki gazember, vagy mindenki angyal.


M.H.:egyetértek

Idézet:hazafi írta:
Most is leírom, már többször elmondtam. ha a kongresszus nem lesz vízválasztó, otthagyom a pártot.


M.H.:Az MKP belső megújulásában nem hiszek, ahhoz sok patkányt kellene kifüstölni, benne a zoboralji haverjaidat is!!!
Ettől a gárdától ez nem várható!!!
Hazánk Fia!
Miért akarod otthagyni a pártot, vagy már te is belátod, hogy olyan romlott, mást nem tehetünk, mint otthagyjuk, hulljon szét!
Hiszen eddig sem a szlovákiai magyarok érdekeit védte, akkor pedig minek ilyen párt???!!!

Hazafi: válasz
Mata!
Én veled ellentétben nem kifüstölni akarok. Mindenkire rábízom, Hogyan dönt. Szerinted mitől függök én az MKP-tól. Én nem vagyok megélhetési politikus, ne keverd a dolgokat. Egyébként meg nem érdekel, hogy ki, kinek a szócsöve. Megkérdeztek és én válaszoltam. De ugyanezt leírtam volna az Új Szónak, vagy a Kassai Figyelőnek, vagy a Gömörországnak. Tehát nem értem, hogy miért kell melllébeszélni, hogy melyik újság kinek a szócsöve. Mi köze ahhoz, amit leírtam? Veled tényleg kár vitatkozni, mert mindenről úgyis Lajos vagy Boldi jut az eszedbe. Hogy a mérce milyen.? Ha elolvastad a lapot, akkor látod, ezt nem lehet tanulni, magad is rájössz, hogy tudsz-e olyat írni, ami ebbe belefér. Mivel a támogatók nem jogosítottak fel , hogy felfedjem a kilétüket, tehát nem teszem ezt meg. De Te is indíthatsz bármikor lapot, vagy bárki más, csak meg kell találnod azokat, akik a Te elveid szerint méltóak a nemzet képviseletére. Már nagyon várjuk, mert eddig mindent tagadsz, minden rossz, mindenki gazember, mindenki mások gatyamadzagján lóg, csak te vagy az egyetlen tökéletes lény ebben a Galaxisban. Én nem azt mondtam, hogy ott akarom hagyni a pártot, hanem azt, hogy ha nem lesz politikai irányváltás, akkor nem tudok tovább itt dolgozni. Ezzel azt hiszem nem vagyok egyedül, é sez cáfolja azt az állításodat, hogy én az MKP gatyamadzagján lógok. Ez tévedés. Sok barátom van a pártban, csaknem ugyanannyi ellenségem is, de ez nem a párttagságomból ered, hanem abból ahogyan a dolgokhoz viszonyulok

forrás: kukac.skMég nincs szöveg...HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona