Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációMAGYAR FELIRATOK

Bevezető szöveg:

Felvidéki (még)magyar városainkat járva szomorúan látjuk, hogy mennyire kevés a magyar felirat a szlovák mellett. A bevásárló központokban nyista (mindenhol ott az önkormányzatokban, polgármesteri székekben a magyar, miért nem hatunk rájuk?!), az üzleteken is egyre kevesebb, az orvos sem írja ki magyarul rendelőjére, a maszek a boltjára, stb., stb. Persze mindenhol tisztelet a kivételnek! De sajnos nem ez a jellemző. Mi ez, tunyaság, nemtörődömség, vagy már feladtuk identitásunkat, csak agónia, ami itt folyik?

Sírunk, hogy így nyelvtörvény, meg úgy dec.5-e.... közben nem ártana tükörbe nézni. Ha nem lennének a magyar utcanévtáblák, néha azt gondolná az ember, nem is magyarlakta vidéken jár. Neveinket már feladtuk, ová-k és Ján-ok vagyunk itthon, odaát persze neeem ... veszni hagyjuk nyelvünket, mi magunk hagyjuk el, nem mások veszik el. Elindultunk megállithatatlanul az önfeladás útján???
P.F.


Mit vársz egy olyan korban, amikor a véres verejtékkel megszerzett tanári diplomával az átlagbér kétharmadát keresed? Amikor a kőműves elhúz a vadiúj Octaviájával a tanár lerobbant 120-as Skodája mellett? Ahol a pénz az úr mindenek felett, ahol a gyerekek példaképei a bigbradör "sztárok" és a bűnözők? Ahol a szülők ezt nem is nehezményezik? Ahol tizenéves gyerekek verik a tanáraikat? Ahol közröhej tárgya leszel, ha becsületes vagy és vannak elveid?
Egy ilyen beteg társadalomban a nemzeti öntudat, erkölcs és kultúra huszadrangú kérdéssé válnak.
Bárcsak ne lenne igazam, de szerintem 100 év múlva a Felvidéken csak írmagja lesz a magyarságnak.
B.B.


Az utcára vonulás aligha használ - ezt láthattuk az őszi budapesti tüntetések kapcsán is. Az emberek tespedtsége, fásultsága - esetleg nemtörődömsége - már nagyobb annál, hogy számítani lehessen rájuk tömegmegmozdulásoknál.

A fennebb felsorolt tennivalók és elképzelések ugyan kifogástalanok - de ki az, aki képes mindezeket konkrét tervek alapján megvalósítani. Mert lehet arról beszélni, hogy az iskolákban ezt vagy azt kéne tanítani, stb, ha nem tudunk odahatni.

Véleményem szerint ami talán használhatna: egy új magyar politikai párt létrehozása és működtetése itt Felvidéken. Ez képes lenne felzavarni a posványt, képes lenne felhívni a figyelmet a magyarságot fenyegető veszélyekre és persze tenni is ellenük. Európában ugyebár ez elvileg nem szabadna hogy probléma legyen...
Na persze vigyázni kellene, nehogy az MFP sorsára jusson a párt.

Egy MKP-alternatívára mindenképpen szükség van, mert a legnagyobb nemzetárulást a Kárpát-medencében ez a párt végzi.
D.F.


Nagyjából egyetértek, MKP alternatíva szükséges, de a magyarságtudatnak, az identitásnak pártoktól függetlennek kell lenni, nehogy csak a párt érdekében „zavarják fel a posványt“, vagy pontosabban saját pártérdekeltségükért!
Pedagógusok, szülők, értelmiség közösen, pártoktól függetlenül ébreszthetnek bennünk felelősségtudatot a magyarságért!!!
Először is példamutatással!!!!
De hiába lesz a példamutatás, mikor azt látjuk, hogy a megélhetési magyarok, a mököpöpartaj és a sok gerincferdüléses megmentő, köpönyegforgató „díszmagyarban“ nemzetmentőként tömik a zsebüket, más nem érdekli ezeket!!!
A közéletet kell megtisztítani a patkányoktól!!!
M.H.


Most naggyából egyetértek Mata Harival. ami a nyeltörvényt illeti az az Mkp felelőssége hogy olyan amilyen, pl. nemigen írja elő a kötelező 2nyelvűséget. pl. ha a boltulajdonos szlovák... a hipermarketek vagy a bilbordok. a onkormányzat felelossége hogy ott ahol van befolyása, nincsenek magyar feliratok (utcák, önkormányzati intézmények). a maszek felelőssége ha magyar léttére még erre se képes...

Idézet:
az orvos sem írja ki magyarul rendelőjére


ez már törvénysértés.

184/1999 § 4

(2) V obci podľa § 2 ods. 1 sa dôležité informácie, najmä výstražné, upozorňujúce a zdravotnícke, uvádzajú na miestach prístupných pre verejnosť okrem štátneho jazyka aj v jazyku menšiny.

az egyetlen elfogadható megoldás a megengedett helyett a kötelező 2nyelvűség.

és ne feledkezzünk meg az eltotolyázott nyelvi chartára..."Stúrovo, Kolárovo" stb eredeti nevének kiírására és referendumra arról hogy vissza akarják-e állítani az eredeti nevet. ehhez módosítani kell a táblatörvényt.
Nográdi


A nyolcvanas években magunk gyártottuk a kokárdát,mert nem lehetett hozzájutni.Március 15-én piros-fehér-zöldbe öltöztünk.
A bársonyos forradalmat nagy izgalommal támogattuk,csak történjen valami.Hát megtörtént.Annakidején ezt senki sem gondolta,hogy ismét a gazemberek veszik át a hatalmat.Az ember meg csak vár és vár.Eltelik jópár év és a sok igérgetésbe belefásul .Demokrácia=minden ember szava számít-ezt mindenki máshogy érzékeli.Már el sem hisszük,hogy valami megváltozhat.Ráadásul Magyarország sem akar minket,a tótok meg legszívesebben a Dunába taszítanának.
A fejlesztéseket a szlováklakta terülketekre helyezik,a külföldi beruházók a magasabb dotáció reményében is abba a régióba telepszenek le.
A szlovákiai magyaroknak meg lehetőségük van Magyarországon napszámosként bérmunkában elhelyezkedni.Hajnali ötkor indul a busz és este hatkor ér haza.
Egy kicsit szomorú a helyzet. Ezután senkinek nincs kedve magyarkodni. Megelégszünk azzal,hogy a családon belül,ill.a barátok között magyarul társalgunk. Elég baja van az embernek,nemhogy még ezzel is kínlódjon.A mostani fiatalságot már nem érdekli a hovatartozás. Minden mindegy,csak pénz legyen,mehessenek bulizni. KI nevelje őket öntudatos magyarnak. A szülők robotolnak,a tanárok félnek,a politikai képviselőink meg csak magukkal törődnek és busás haszon reményében nyugott szívvel szlováknak vallanák magukat.
Okosan politizálva a mostani kormány elsorvasztja a magyarságot szlovákiában. Nem hoznak olyan döntéseket,hogy lázadjon a magyar, csak szépen lassan lehetetlenné teszik a létezését. Kevesebb pénz a kultúrára,iskoláknak a délszlovákiai invesztíciók csökkentése, a mezőgazdaság leépítése. Ezután már nem lesz kedve a magyaroknak ugrálni. A fiatalok külföldre , vagy a fővárosba menekülnek,a gyermekeik meg már csak törve beszélik a magyart, vagy még úgy sem.
Egyszerű a képlet.
A kis magyar szatócsnál meg minden drágább,mint a nagyáruházakban,sőt még választék sincs. Túlságosan szegények vagyunk mi ehhez.
walkman


Amit Walkman a fiatalok hovatartozás-tudatáról ír sajnos igaz. Vannak üdítő kivételek ugyan, de egyre kevesebben. Nem ismerik a történelmet,a kultúránkat és nem is nagyon érdekli őket. Az a pár fecske meg ugye tudjuk mit tud csinálni a nyárral...Az hogy vannak-e magyar feliratok, van e értelmes magyar szó a környezetükben -érdektelen többségük számára. Ami érdekes az bizony a money.Megütközve látok egyre több példát magam körül,hogy főleg újgazdagéknál, akik egyébként "színmagyarok", maguk csak törik a szlovákot, SIKK lett szlovákul beszélni a gyerekekkel a családi fészekben. Ja,és a magyarázat? Ahhoz,hogy sok pénzt tudjon keresni maximálisan "alkalmazkodni" kell a szlovákokhoz-hallottam egyszer egy ilyen "voltmagyar"-tól. És ezek az emberek az úgynevezett példák a mai világban.Hajrá,így kell élni,pénzért elfeledni mindent aki vagy,holnap esetleg lehetsz identitászavaros vezérigazgató. Hát így fogunk elfogyni egyre többen.
Es így fogy el majd lassanként a magyar szó is. Ne így legyen!
bubuPárkányban volt egy törvényes, érvényes népszavazás arról, megváltozzon-e a város szlovák elnevezése Stúrovóról Parkan-ra. Elsöprő többséggel a város lakosai a Parkan-ra szavaztak. Ehhez képest maradt Stúrovo, sőt, mégcsak magyarul sem lehet kiirni alája a Párkányt.
Nem emlékszem, hogy a politikai elitünk asztalt csapkodva, a demokrácia nyilvánvaló semmibevételére hivatkozva követelte volna a népakarat érvényesitését akár Pozsonyban, akár Brüsszelben, akár kormánynál, akár ellenzékben.
Tudom, hogy van egy törvény, ami ezt nem engedi, de azért küldtük őket oda, hogy ilyen törvények ne születhessenek, és ha mégis, világgá kiabálják a nyilvánvaló diszkriminációt!
P.F.A szlovák társadalom egészségesebb? Nem hiszem. Mert azt még megérteném, ha egy "fejlettebb" nemzethez csatlakoznának az igazságosabb, jobb élet reményében. Na de itt talán nem erről van szó...

Meg hát nem is annak a tanárnak lenne ez a dolga, hanem elsősorban a megválasztott képviselőinknek! Az egy szem magyar pártunk helyi, megyei, országos képviselőinek, az önkormányzati magyar képviselőknek, a magyar polgármestereknek, akár függetlenként, akár mkp-san kerültek be. De van még egyáltalán felvidéki MAGYAR értelmiség? Mély tisztelet a kivételeknek, de sajnos alig.... Nevét szlovákul irja, gyerekét sok esetben szlovákba járatja, már pont a magyar feliratok hiánya fogja zavarni.... Az okok ismertek, Trianon után csonkaországba távozott az értelmniség jó része, a háború után pedig kitelepitették vagy magától ment el a többi. A szociban felnőtt, mai középkorú, vezető beosztásban lévő humán és technokrata elitünk meg ilyen.... Pedig nekik kéne a nemzetet összefogni, példát és utat mutatni. Mutatnak is, csak köszönet nincs sok benne.

Sok igazság elhangott itt is és egyéb fórumokon is, de szerintem a lényeg felett siklunk el. Elhangzik ezer és ezer külső ok, szegénység, hátrányos jogi és társadalmi megkülönböztetés, az anyaország támogatásának a hiánya (nem anyagira gondoltam, egy forintot nem adnék a helyükben!!!), stb., de lehet-e "művileg", erővel, felülről fenntartani, megtartani egy közösséget, amely csendben, magában a megszünés mellett dönt??? Igen, az autonómiára égetően szükségünk lenne a megmaradáshoz, de számos olyan jogunk van, amivel nem élünk! Nem dec.5-én kell rágódni, és egymás közt keresni az ellenséget, hanem valamiféle gatyábarázásra lenne szüksége a felvidéki magyarságnak. A nagybetűs ÉRTELMISÉGnek, politikainak, humánnak valamiféle összefogására, nemzetpolitikánk megfogalmazására van szükség. Ezen kéne rágódnunk, nem gumicsontokon. Az idő fogy, és vele együtt mi is. A nyelvhatár már lassan a Dunához ér....
P.F.


Forrás: kukac.skHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona