Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációSOKOL ÉRSEK A SZLOVÁK FASISZTA ÁLLAMOT DICSÉRTE

SOKOL ÉRSEK A SZLOVÁK FASISZTA ÁLLAMOT DICSÉRTE 2007. 01. 04.
Zsidó és roma szervezetek is élesen tiltakoznak Ján Sokol pozsony-nagyszombati érsek kijelentései miatt, melyben jóléti államnak nevezte az 1938 és 1945 közti szlovák bábállamot, sőt a háborús bűnök miatt kivégzett Jozef Tiso akkori államfőről is elismerően nyilatkozott. A katolikus egyházi vezető még decemberben adott exkluzív interjút a TA3 hírcsatornának.

„Jólét volt itt, semmi sem hiányzott nekünk, miközben háború volt” – mondta Ján Sokol érsek, külön nyomatékot adva a háborúra vonatkozó szavainak. Ugyancsak elismerően vélekedett a szlovák fasiszta állam legfőbb megtestesítőjéről, a katolikus lelkipásztorból államfővé lett Jozef Tisóról, akit később háborús bűnök miatt kivégeztek. „Nagyon tisztelem Tiso elnök urat, mert emlékszem, hogy gyerekként nagyon szegények voltunk, de amikor ő volt (hatalmon), jobb színvonalon éltünk” – hangzottak Sokol Tisót dicsérő szavai.

Az érsek által jólétnek nevezett akkori háborús konjunktúra haszonélvezői a rendszer főbb képviselői voltak, sokan közülük a haláltáborokba hurcolt zsidók elkobzott vagyonából, valamint a német hadigépezet szolgálatába állított szlovák ipar profitjából gazdagodtak meg. Az akkori szlovák állam előbb jogaiban korlátozta, majd burkoltan vagy nyíltan üldözte a zsidókat, a romákat, a magyarokat, a baloldaliakat és más társadalmi csoportok képviselőit.

Ján Sokol már októberben is nagy vihart kavart, amikor megjelent Milan Ďurica történész Jozef Tiso 1887-1947 című életrajzi könyvének bemutatóján. Az 550 oldalas műben Ďurica azt állítja, hogy Tiso nem volt felelős a zsidóellenes törvényekért és deportálásokért, sőt a katolikus pap boldoggá avatását követelte.

A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége elítélte az érsek kijelentéseit, hangsúlyozva, a jólétnek nemcsak az anyagi helyzet, hanem a társadalmi légkör is meghatározója. A zsidó szervezetet leginkább az érsek „rasszista rendi állam” iránti, kritika nélküli csodálata sértette.

Az érsek szavain roma szerezetek is felháborodtak. Ladislav Richter, az RMORK egyik vezetője nyílt levélben fordult Ján Sokolhoz. Ebben felteszi a kérdést: Vajon azt az időszakot nevezi-e jólétnek, amikor a romáknak tilos volt tömegközlekedési eszközöket használni, nem léphettek be a közparkokba, épületekbe és jónéhány üzletbe sem? A levélben rámutat a szlovákiai munkatáborok létrejöttére, melyekből később a Harmadik Birodalom koncentrációs táboraiba hurcolták a romákat.

A szlovákiai katolikus egyház egyelőre nem reagált a bírálatokra. František Tondra, a püspöki konferencia vezetője csak annyit mondott: Jozef Tisóval kapcsolatban nem lehet egyértelmű álláspontot kialakítani. A szlovák katolikus egyház hivatalosan még soha nem határolódott el a második világháborús szlovák államtól, utoljára 1946-ban tettek nyilatkozatot, melyben kifejezték abbéli hitüket, hogy Jozef Tisót a legjobb szándék vezérelte, ha hibákat követett is el.

Forrás: bumm.sk

Fasizmus

A fasizmus szó ókori eredetű, mely Benito Mussolini olaszországi mozgalmát jelenti. Egy vesszőnyalábot jelentett középen dárdával. Ebből a szóból származik a XX.sz-i fasizmus szó. A fenyítő hatalom, és az összefogás erejének a jelképe volt. Létrejöttének oka a tőkés, és a munkás elégedetlensége. Ideológiai alapja a nacionalizmus, és a sovinizmus (idegen gyűlölet).


Fenyítő hatalom ,mert nem lehet autonómiánk és az önigazgatásra sincs jogunk.

összefogás ereje, a magyarellenesség

létrejöttének az oka, pánszlavista területterjeszkedés és ezeréves közép-európai nagyhatalom szétzúzása

ideológiája, a nemzeti nacionalizmus, sovizizmus és a félelemkeltésSlota-Nem tartott ki sokáig

Slota: már nagyon meggondolom, hogy mit mondok
Dátum: 2007-01-07

Belpolitika, közélet
"Már nagyon meggondolom, hogy mit mondok" - mondta Ján Slota, a Markíza Televízió vasárnap délutáni politikai vitaműsorában. Hogy ezt a kijelentését a jövőben mennyire veszi komolyan, nem tudni,...


...mindenesetre az adás fél órájára ez az eltökéltsége kitartott. Ezt az sms-szavazást igénybe vevő nézők is értékelték, 1507-en szimpatizáltak vele és csupán 267-en nem.

Slota ugyan nem mondott semmi egetrengetőt a műsorban, de ami sokak számára akár meglepőnek is számíthatott: semmi botrányosat sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szlovák "népvezér" megváltozott volna, pár nappal ezelőtt találkozott koalíciós partnereivel, akik minden bizonnyal tudatták vele, a kormány nemzetközi megítélésén sok múlik, hogy Slota mit ejt ki a száján. És mint ismeretes, a Smernek felfüggesztett tagsága van az EP szocialista frakciójában...

A bókoló Slota

Slota udvarlással kezdte a műsort: "Tegnap még több mint 38 fokos lázban voltam, és csak a maga kedvéért jöttem ma ide" - téjékoztatta Zlatica Puskárovát. És bókokban nem állt meg a Testre szabva politikai showműsor fiatal, csinos vezetőjénél: "Nagyon tisztelem koalíciós partnereimet" - mondta.

Tudjuk, hogy korábban Mečiarral (A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke) néhány dologban ellenkező álláspontra helyezkedtek... , nos erre a műsorvezetői megjegyzésre Slota válasza a következő volt: "Lehet, hogy Mečiarnak néhány dologban igaza volt."

Alkotmányos többségre vágyik

Slota az ellenzéki kereszténydemokraták számlájára sem spórolt az elismerő szavakkal, mint mondta, programjaik nagyon közel állnak egymáshoz. "Most 85-en vagyunk a parlamentben, fantasztikus lenne, ha alkotmányos többségbe kerülnénk" - polemizált. A kereszténydemokrata elnök, Ján Hrušovskýval kapcsolatban leszögezte: "sokéves barátság fűz hozzá."

Slota szembesült a kérdéssel, miért vágyik alkotmányos többségre? Az SNS elnöke erre egy példát említett: ha rajta múlna, megszüntetné a parlamenti képviselők imperatív mandátumát. Azaz, amennyiben egy parlamenti képviselő elhagyja a pártot, szűnjön meg a parlamenti mandátuma is. Nem meglepő, hogy Slota így vélekedik, hiszen ebben a választási időszakban csak az ő pártja szembesült ilyen esettel.

És mi legyen a Nemzeti Emlékezet Intézetének a sorsa? Mint ismeretes, annak volt elnökének, Ján Langosnak tragikus autóbalesete óta, a vezető poszt a mai napig betöltetlen. Slota hajlandó lenne támogatni a kereszténydemokrata František Mikloško jelölését, de csak abban az esetben, ha az megválasztása esetén megválik parlamenti mandátumától. És hogy miért e feltétel? "Ez a tisztség egész embert kíván, ellenkező esetben akár én is betölthetném ezt a posztot" - mondta Slota.

Ján Sokol érsek múlt heti botrányos kijelentése margójára (amikor az érsek J. Tiso háborús bűnös érdemeit emelte ki), Slota leszögezte: pártja küzd az "izmusok" ellen, mint például a kommunizmus, fasizmus, nácizmus... Egyébként ez volt az egyetlen téma, ahol Slota fél óra alatt kiejtette a "magyar" szavat, azt is abban a formában, hogy felhívta a figyelmet arra, nemcsak Szlovákia volt egykor fasiszta ország, hanem például Franciaország és Magyarország is.

Slota vállalkozott a kérdés-felelek játékra is, amelyből kiderült, jól tudja, hogy csak a szavazások harmadánál volt ott a parlamentben. Ez sok vagy kevés - kérdezte a műsorvezető. "Ez optimális" - mondta a pártvezér.

(on)
forrás: felvidek.maJán Slota kiállt az érsek mellett

Ján Slota a nácibarát szlovák államot méltató érseki kijelentések mellé állt
Dátum: 2007-01-08

Belpolitika, közélet
Forrás: uno.hu
Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt vezére vasárnap kiállt a pozsonyi katolikus érsek mellett, aki nemrég méltatta a második világháborús nácibarát szlovák bábállamot. Az érsek szavai megütközést és heves bírálatot váltottak ki közéleti személyekből, zsidó és roma szervezetekből.


Ján Sokol érsek úgy nyilatkozott, hogy "Jólét volt itt, semmi sem hiányzott nekünk, miközben pedig háború volt". Az érsek ugyancsak elismerően szólt az akkori rezsim legfőbb vezetőjéről, a katolikus papból államfővé lett Jozef Tisóról is, akit a második világháború után bíróság elé állítottak, majd kivégeztek.

Slota szerint az érsek "nagyon komoly ember", aki kijelentéseivel "semmi rosszra nem gondolt". "A Szlovák Nemzeti Párt elítél minden rosszat, ami a háborús szlovák állam idején történt. Ám hangsúlyozni szeretném: Sokol érsek úrnak igaza volt abban, hogy ebben az időszakban például kétszáz új üzem, négyszáz kilométernyi köz- és vasút épült" - fűzte hozzá.

A szlovák nemzeti párt vezére nem volt hajlandó fasisztának minősíteni a második világháborús szlovák náci bábállamot, mondván, hogy az ország "a fasiszta tenger árjában volt". Slota a németekkel együttműködő francia Vichy-kormánnyal és Magyarországgal példálózott. "Amikor az orosz hadsereg Budapest kapui előtt állt, a magyar fasiszták zsidókat lődöztek le a Duna partján" - említette Slota.

Az érsek kijelentéseit az elmúlt napokban a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége, két roma szervezet és számos közéleti személyiség ítélte el.

Robert Fico kormányfő sajtóközleményben foglalt állást az ügyben. Az érseket név szerint nem említve hangsúlyozta, hogy Tisót felelősnek tartja, amiért ártatlan zsidókat és romákat vittek koncentrációs táborokba.

forrás: felvidek.maAnna Belousová-Védi a mundér becsületét

Anna Belousová (Malíková) szerint az egykori szlovák állam nem volt fasiszta
Dátum: 2007-01-08 04:05 Adminisztrátor: felvidek

kép: Tiso kitünteti a fasiszta katonákat

Slota helyettese, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Anna Belousová (korábban Malíková) szerint Tiso állama nem volt fasiszta. Igy nyilatkozott a TA3 hírtelevízió vasárnap esti politikai vitaműsorában. És azon van meglepődve, hogy a mai időkben miért ezzel foglalkozik az ország...

A műsor másik vendége, Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes ellenben úgy véli, nem kell kitérni semmilyen téma elől. Leszögezte, az egykori szlovák állam alapjában sértette meg az emberi jogokat, ezt a vatikáni archívum anyagai is bizonyítják - többek között.

Forrás: felvidek.ma

Hát igen, a "Holló hollónak nem vájja ki a szemét" és jó diákként "Nem esik messze az alma a fájától".
(commora aula megj.)Fico nyilatkozatban ítélte el Tisót

Fico nyilatkozatban ítélte el Tisót, mint a fasiszta állam elnökét
Dátum: 2007-01-05

Belpolitika, közélet
Forrás: Pátria
Robert Fico nyilatkozatban ítélte el Jozef Tisónak, a fasista szlovák állam elnökeként betöltött szerepét. A kormányfőt az késztette erre, hogy az utóbbi napokban különböző okok miatt a szlovák médiumok újból foglalkoztak Tiso történelmi bűnének kérdésével.


Robert Fico ezzel kapcsolatban ismételten hangot adott azon véleményének, hogy a fasiszta állam elnökét teljes mértékben felelősnek tartja a zsidók és romák deportálásáért. A miniszterelnök szociáldemokrata politikusként minden alkalmat megragad, hogy fejet hajtson a holokauszt áldozatai előtt és elítélje mindazokat, akik bármilyen módon felelősek a huszadik század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb tragédiájáért – áll a nyilatkozatban.

Forrás: felvidek.maTiltakozások Sokol érsek kijelentései miatt

Tiltakozások Sokol érsek kijelentései miatt
Dátum: 2007-01-05

Belpolitika, közélet
Forrás: MNO
A szlovákiai romák is elítélték a pozsony-nagyszombati érseket, a Szlovák Püspöki Kar alelnökét azért, mert az 1938 és 1945 közti, nácibarát szlovák államot méltatta egy tévéinterjúban. Ján Sokol 2006. december 27-én a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: „Jólét volt itt, semmi sem hiányzott nekünk, miközben pedig háború volt".Ugyancsak elismerően vélekedett az akkori szlovák rendszer legfőbb megtestesítőjéről, a katolikus lelkipásztorból államfővé lett Jozef Tisóról, akit a második világháború után kollaboránsként bíróság elé állítottak, majd felakasztottak.

A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége már tiltakozott az érsek kijelentései ellen. A többi közt arra emlékeztette a katolikus egyházi vezetőt, hogy az akkori rezsim összesen több mint 70 ezer zsidót és romát küldött a náci haláltáborokba.

Csütörtökön a Szlovákiai Roma Közösségek Civil Szervezeteinek Országos Tanácsa nyílt levelet intézett az érsekhez. Ebben kérdőre vonják: a jólét alatt azt érti-e, hogy a Tiso-féle szlovák náci bábállam idején a romákat is korlátozták jogaikban, s közülük sokan pusztultak el koncentrációs táborokban.

Forrás: felvidek.ma
Ján Sokol érsek megsértette a holokauszt áldozatai

Ján Sokol érsek megsértette a holokauszt áldozatait
Dátum: 2007-01-04

Belpolitika, közélet
Forrás: Pátria
A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szerint Ján Sokol érsek megsértette a holokauszt áldozatait.


A Pozsony-nagyszombati egyházmegyét irányító főpap egy televíziós műsorban kedvező színben tüntette fel a második világháború idején létezett szlovák államot, és elismerően nyilatkozott annak elnökéről, Jozef Tisóról, akit háborús bűnösként ítéltek halálra. Ján Sokol azt mondta, hogy nagyra becsüli Tiso elnököt, akinek országlása a jólét korszaka volt. Az érsek kijelentéseit roma szervezetek részéről is bírálat érte. Ezt követően az érseki hivatal szóvivője kijelentette, hogy Ján Sokol magánvéleményének adott hangot, és ragaszkodik az elhangzottakhoz.

Forrás: felvidek.maHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona