Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációNépszavazás Székelyföld területi autonómiájáról

2006. december 16.
Népszavazás Székelyföld területi autonómiájáról

Nem hivatalos népszavazás kezdődött Székelyföld területi autonómiájáról 23, többségében magyarok által lakott Kovászna és Hargita megyei településen - tájékoztatta szombaton az MTI-t Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke.
A referendumot az SZNT helyi szervezetei kezdeményezték a Kovászna megyei Erdővidék 20 településén, valamint a Hargita megyei Székelyudvarhelyen, Bögözön és Gyergyócsomafalván.
A Székelyföld körülbelül tíz százalékát kitevő településeken a szervezők december 16-23. között mozgóurnákkal járnak házról-házra. A helyieknek arra a kérdésre kell választ adniuk: "Ön, mint Székelyudvarhely (a településnév minden helyszínen módosul - a tud. megj.) lakója, akarja-e, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon, és a település ahol él, ehhez tartozzék?"
A szervezők a megfigyelői szerep ellátására 25 romániai és külföldi civil, valamint politikai szervezetet kértek fel. Eddig azonban csak kettő, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga, valamint a Magyarok Világszövetsége jelezte, hogy megfigyelőket küld a referendumra - mondta az SZNT-alelnök.
Ferencz Csaba pozitív fejleményként értékeli, hogy az érintett településeken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármesterei nem akadályozták a kezdeményezést, ami szerinte már helyi szintű együttműködésnek is tekinthető.
Az SZNT-t az erdélyi magyar történelmi egyházak helyi képviselői is segítik, ugyanis egyes településeken a lelkészi hivatalokban történik a szavazatok számlálása, a templomokban meghirdették az eseményt, presbiterek pedig önkéntesekként vállalták az urnák szállítását.
A romániai magyar érdekvédelmi szervezet vezetősége korábban leszögezte: azért nem ért egyet ezzel a kezdeményezéssel, mert Romániában nem létezik jelenleg jogi keret a Székelyföld területi autonómiájáról szóló népszavazás megszervezésére.
Az SZNT eredetileg hivatalos népszavazást tervezett, de ez azért nem vált lehetővé, mert a helyi tanácsok kevés helyen fogadtak el a referendum kiírásáról szóló határozatot.
A nem hivatalos, jogi következményekkel nem rendelkező szavazás eredményét a szervezők Románia kormányához és államfőjéhez, és az EPP magyar frakciójához is elküldik.
Ferencz Csaba hangsúlyozta: reméli, ezek után egyre több székelyföldi település követi ezt a példát, ugyanis - mint fogalmazott - civil nyomásgyakorlási eszközként alkalmas arra, hogy Székelyföld lakossága hivatalosan is kinyilváníthassa majd akaratát a területi autonómia ügyében.

forrás: vajdasagmaRMDSZ: ki akarják szorítani az romániai magyarságo

2006. december 16.
RMDSZ: ki akarják szorítani az romániai magyarságot a politikai életből

Az erdélyi magyarságot szlovák mintára ki akarják szorítani a politikai életből, ebben a titkosszolgálatok tevékeny szerepet vállalnak, a magyar közösség pedig csak összefogással védekezhet e jelenség ellen - ez volt a felszólalások egy részének fő mondanivalója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselőinek Tanácsa (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.
Borbély László területrendezési és középítkeztetési miniszter szenvedélyes hangú felszólalásában úgy fogalmazott: a román közéletben egyeseket zavar, hogy az RMDSZ megerősödött, és olykor képes érvényesíteni akaratát a román parlamentben és kormányban. Különösen kikelt az ellen, hogy a román sajtó - főleg a televízióadók - egyrészt "személyiségeket kreálnak" a politikában, másrészt pedig bemocskolnak embereket, akikről "valaki valamit mondott valamikor", s ez elég a lejáratásukhoz.
A miniszter tűrhetetlennek minősítette, hogy titkos ügyészi vizsgálatok közben a román sajtóban nap mint nap jelennek meg ügyészségi jegyzőkönyvek, nem tudni, kinek a "jóvoltából". Borbély szerint egyes erők így akarják megfélemlíteni az embereket. A magyarság szerinte csak összefogással, egységben védekezhet e jelenség ellen.
Lakatos Péter, az RMDSZ Bihar megyei elnöke a titkosszolgálatok tevékenységét bírálta, hangoztatva: ezek a szervek a "zavarosban halásznak", az igazságszolgáltatás pedig a mindenkori hatalomnak próbál megfelelni. Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti megfigyelő a szlovákiai "Fico-modell" romániai megvalósításának a veszélyét idézte fel.
Eckstein-Kovács Péter szenátor határozottan állította, hogy a legutóbbi lejáratási kampánynak a célja az erdélyi magyarság kiszorítása a politikai életből. Nem csupán a "kémügyben" mindenféle bizonyíték és büntetőeljárás híján, sajtó révén hírbe hozott Nagy Zsolt miniszter ügyére utalt, hanem például arra is, hogy a Securitate Irattárát Vizsgáló (átvilágító) Bizottság (CNSAS) nemrég többször is összemosta az egykori megfigyelteket és besúgókat, előszeretettel "szedve elő" RMDSZ-es politikusokat. A titkosszolgálatok "vastagon beavatkoznak" - hangsúlyozta a szenátor, aki szerint ezzel akarják előre befolyásolni az igazságszolgáltatást.
Verestóy Attila szenátor, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság alelnöke elmondta: bizonyos szervezetten kidolgozott forgatókönyvekre a parlamenti testületeknek nincs rálátásuk, ezeket a terveket általában "hátsó műhelyekben" alkotják meg. Szerinte azért juthattak idáig a dolgok, mert a romániai magyarság a megosztottság látszatát nyújtotta.

(MTI)Markó Béla: vissza kell utasítani

2006. december 16. ]
Markó Béla: vissza kell utasítani a romániai magyar politikusok lejáratását

A romániai magyarságnak van oka az ünneplésre az európai uniós csatlakozás küszöbén, de vissza kell utasítania a román belpolitikában tapasztalható, magyar politikusok lejáratását szolgáló törekvéseket - ezt az alapgondolatot fejtette ki szombati marosvásárhelyi beszédében Markó Béla, a romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.
Az RMDSZ Szövetségi Képviselői Tanácsának (SZKT) ülésén Markó emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után a román politikai erők többször mondták a magyaroknak: "gyertek velünk!" Az RMDSZ mindig hajlandó volt az együttműködésre, szükség is volt e szervezet hozzájárulására és szolidaritására Románia euroatlanti integrációja számára - mondta.
Szomorúan állapította meg ugyanakkor, hogy időközben az egész térségben, Magyarországon és Romániában egyaránt elfáradt a demokrácia, és elfáradtak azok is, akik az elmúlt másfél évtizedben kiépítették ezt a demokráciát.
Markó felszólalása egyszerre tükrözte a jövő iránti derűlátást és a bizonytalanságot. Mint fogalmazott, a romániai magyarság és Románia számára előnyös lesz az európai uniós csatlakozás. Utalt az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának eredményeire, arra, hogy több pénz jutott iskolákra, kulturális intézményekre, utak javítására. De hangsúlyozta az aggasztó jelenségeket is, különös tekintettel a romániai magyarság képviselői ellen folytatott legutóbbi lejáratási törekvésekre.
Ezzel kapcsolatosan határozottan kiállt Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter mellett, akit az utóbbi hetekben a román sajtó (meg nem nevezett ügyészi forrásokra hivatkozva) egy gazdasági "kémügy" szereplőjének tüntetett fel, miközben a fiatal tárcavezető ellen semmiféle büntetőeljárás nem folyik. Markó Béla a magyarellenesség megnyilvánulásaként értékelte azt is, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése elbocsátott két magyar oktatót, amiért azok (bár Markó szerint vitatott eszközök révén) érvényt akartak szerezni a kétnyelvű feliratokra vonatkozó, már létező elvi határozatnak.
Visszatérve a Nagy Zsoltot és néhány más RMDSZ-es politikust az utóbbi időben ért lejáratási törekvésekre, Markó úgy vélte: határozottan vissza kell utasítani az ötvenes évek koncepciós pereire emlékeztető megalapozatlan és veszedelmes vádakat, amelyek révén egyes politikai erők - a titkosszolgálatokon keresztül, a sajtó felhasználásával - megpróbálják kiszorítani az RMDSZ-t a politikai életből, megkérdőjelezve még e szervezetnek az ország boldogulását elősegítő eddigi egész tevékenységét is.

(MTI)HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona